Şimdi Ara

Hangi araç diğerini çeker?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
415
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar genelde traktör ve tır benzeri araçlarla yapılan bir çekme yarışı var. İki aracın arka kısmından halat ile birbirine bağlanıp hangisinin diğerini çektiğini öğrenmek ve bunun bilimsel açıklamasını öğrenmek için bu konuyu açtım.

Birinci araç 2002 model benzinli Opel Astra (1598 cc - 100 hp - 150 nM - 1205 kg - 195/65/15)
    İkinci araç 2010 model dizel Fiat Palio (1248 cc - 70 hp - 180 nM - 1030 kg - 185/65/14)

Bu araçların arka kısımlarına halat takılsa ve birbirlerini çekseler hangisi diğerini çeker? Motor hacmi, beygir gücü, tork ve araç ağırlıklarını yazdım. Başka etken varsa bunları belirtebilirsiniz. Araçların birbirini çekmesinde önemli olan hp midir tork mudur? Ağırlıklar aynı olsa durum değişir mi? Bilimsel bilgilerle ve beyin fırtınası ile yorumlarınızı bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gentleman_ -- 1 Nisan 2015; 14:26:05 >

• Araclarin lastiklerinin ebatlarini ve surtunme katsayilarini vermezsen bu soru cozulemez...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklısın jant ve lastik ebatları önemli kouya da güncelledim bu bilgileri. Sürtünme katsayısını hesaplayamam. Fakat şöyle söyleyeyim aynı hava şartlarında ve aynı asfalt yol üzerindeler.

Astra (195/65/15)
    Palio (185/65/14)
  • Hocam bu verilerle hangi aracın çekeceğinin hesaplanabileceğini zannetmiyorum. Ancak destekli bir şekilde sallarsak astra diyebiliriz. Çünkü astra atmosferik, bujiyle ateşleme olduğu ve araçlar durarken birbirlerini çekmeye kalkışacaklarından ve astranın baskı-balatasının paliodan daha kaliteli olduğu varsayımından astra denilebilir. Palio multijetin alt devirler kesinlikle ölü.

Ancak işin içine kaç kg yükü rampada taşıyabilecekleri girerse (yine baskı-balatanın sağlam olacağı varsayımından hareket edersek) palio torku yüksek olduğundan öne geçebilir.(Bu da destekli bir sallamadır.)
  • 2002 model bir astranın baskı balatası 2010 model palionun baskı balatasından kalitelidir diyorsunuz yani. Bilemiyorum. Yokuşta ve yükte tork sebebiyle palio öndedir onu kabul ediyorum.
  • gentleman_ kullanıcısına yanıt
    Esas hesaba kattığım husus aracın taşıyabileceği yük ve araç ağırlığı ile baskı balatanın karşılaştırılmasıydı. Şöyle açıklayayım hafif ticari araçların azami yüklü ağırlığı palionun azami yüklü ağırlığı astranın azami yüklü ağırlığı farklı. Ve mühendisler de bu aracın azami yüklü ağırlığı 1650 kg olacak baskı balatayı ona göre yapalım veya azami yüklü ağırlığı 1500 kg olacak ona göre yapalım demiş olabilirler. 2002 astra bile olsa baskı balata eskidiğinde değiştirilir önemli olan baskı balata mühendisliği. Yoksa aynı ağırlık ve istihap haddinde modelin yeni olması daha iyi baskı balata olacağı varsayımına sebep olabilir. Şunu da kesinlikle kabul ediyorum farklar çok küçük olacaktır.
  • Güzel açıklama. Teşekkürler yorum için.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hesap yapilamaz ama tahmin yapilabilir. Buyuk ihtimal Astra cekecektir.
    Daha dagir ve daha cok lastigi var yere temas eden bu avantaj.
    Ayrica senin baktigin tork max tork. Arac o torku her devirde uretmiyor. Urettigi devirde kalkis yapabilecek misin, kalkis yaparken hangi debriyaj tekerlege daha cok guc iletebilecek vs onemli.
  • Astra hem çeker hem tokatlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hemican

Hesap yapilamaz ama tahmin yapilabilir. Buyuk ihtimal Astra cekecektir.
    Daha dagir ve daha cok lastigi var yere temas eden bu avantaj.
    Ayrica senin baktigin tork max tork. Arac o torku her devirde uretmiyor. Urettigi devirde kalkis yapabilecek misin, kalkis yaparken hangi debriyaj tekerlege daha cok guc iletebilecek vs onemli.

Palio max torku 17.5 devirde astra max torku 32.0 devirde üretiyor.
  • Çok bilimsel bir cevap.
  • ağırlıkları hesaba katmak lazım. Astra alır muhtemelen. birebir aynı lastik kullanılsa bile astra'nın yol tutuşu daha iyi olur. 30N/m tork farkı aradaki ağırlık farkını kapatmaya yetmez ve astra çeker.
  • gentleman_ kullanıcısına yanıt
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.