Şimdi Ara

Haksız Kazanç ve Lisanssız Yazılım Kullanma Hastalığı (YENİ VİDEO EKLENDİ) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
1
Favori
6.824
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Teknoloji ve İnternetin Bilinçli ve Etkin Kullanımı konulu ikinci konferansımdan bu konuyla ilgili kısmın birinci bölümünü paylaşıyorum. Daha sonra soruların olduğu ikinci bölümünü de paylaşacağım. Lütfen görüşlerinizi saygı çerçevesinde esirgemeyiniz.

• Emeğine Sağlık Hocam Arkandayım Takipcinim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kendinibil

@bordello86 facebook ve twitterda bununla ilgili geniş kapsamlı bir girişimde bulundum zaten. Katılan arkadaş olursa birlikte oturur konuşuruz neler yapılabileceğini.

LİSANSSIZ YAZILIM KULLANMAYANLAR FACEBOOK SAYFASI

LİSANSSIZ YAZILIM KULLANMAYANLAR FACEBOOK GRUBU

TEKNOLOJİ VE İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE ETKİN KULLANIMI PLATFORMU FACEBOOK SAYFASI

TEKNOLOJİ VE İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE ETKİN KULLANIMI PLATFORMU TWITTER HESABI

TEKNOLOJİ VE İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE ETKİN KULLANIMI PLATFORMU WEB SAYFASI

buna bence microsoftun fiyatlarını da eleştiren bir sayfa açmak lazım çünkü makinemizin ana yazılımını windows ama bu gruplarda iyi ellerine sağlık

• quote:

Orijinalden alıntı: bordello86

quote:

@bordello86 facebook ve twitterda bununla ilgili geniş kapsamlı bir girişimde bulundum zaten. Katılan arkadaş olursa birlikte oturur konuşuruz neler yapılabileceğini.

buna bence microsoftun fiyatlarını da eleştiren bir sayfa açmak lazım çünkü makinemizin ana yazılımını windows ama bu gruplarda iyi ellerine sağlık

Üstad şu an on parçaya bölünmüş durumdayım ve henüz fiziksel olarak pek kimseden destek bulabilmiş değilim. O dediğniz gibi bir sayfayı da siz açabilirseniz örneğin ben yine destek olayım ama onlarca sayfa açıp takip edemedikten sonra bir anlamı olmayacağı için mevcut sayfalarımın takibiyle yetinmek durumundayım. Saygılar.

• Bu arada videonun diğer bölümünü de yükledim.

• Lisanssız yazılım kullanımıyla ilgili sorular ve cevapları

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: bordello86

quote:

Üstad şu an on parçaya bölünmüş durumdayım ve henüz fiziksel olarak pek kimseden destek bulabilmiş değilim. O dediğniz gibi bir sayfayı da siz açabilirseniz örneğin ben yine destek olayım ama onlarca sayfa açıp takip edemedikten sonra bir anlamı olmayacağı için mevcut sayfalarımın takibiyle yetinmek durumundayım. Saygılar.

facebook hesabı açmak istemiyorum kendime ama yakın bir arkadaşımla konuşup onun hesabı üzerinden bu sayfayı açmaya çalışıcam

• Ilgilendigim oyun sektoru icin konusursam, insanlari bu konuda suclamak biraz abes oluyor. Teknik destek sunmadiklari, adam gibi dagitimini yapmadiklari oyunlari insanlar haliyle indiriyor. Bir de orjinal olarak alma imkani oldugunda inanilmaz vergiler geliyor ustune. En azindan online alisveris cikti da rahatladi oyuncular bir nebze.
  • quote:

Orijinalden alıntı: paranoid_andr0id

Ilgilendigim oyun sektoru icin konusursam, insanlari bu konuda suclamak biraz abes oluyor. Teknik destek sunmadiklari, adam gibi dagitimini yapmadiklari oyunlari insanlar haliyle indiriyor. Bir de orjinal olarak alma imkani oldugunda inanilmaz vergiler geliyor ustune. En azindan online alisveris cikti da rahatladi oyuncular bir nebze.

Peki online alışverişi kullanarak alma eğilimi mi yoksa bedavadan internetten indirip kullanmaya devam eğilimi mi daha fazla sizce?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: paranoid_andr0id

Ilgilendigim oyun sektoru icin konusursam, insanlari bu konuda suclamak biraz abes oluyor. Teknik destek sunmadiklari, adam gibi dagitimini yapmadiklari oyunlari insanlar haliyle indiriyor. Bir de orjinal olarak alma imkani oldugunda inanilmaz vergiler geliyor ustune. En azindan online alisveris cikti da rahatladi oyuncular bir nebze.

Peki online alışverişi kullanarak alma eğilimi mi yoksa bedavadan internetten indirip kullanmaya devam eğilimi mi daha fazla sizce?

bu sekilde bir cevap aramak bana sagliksiz gibi geliyor. indiren kisi sayisi gercekten cok ama bu sadece turkiyeye özgü bir durum degil. az kisi korsan kullaniyor demiyorum, demeye calistigim tek sey bu garip fiyatlar orjinal kullanacak insana bile kopya kullandirtiyor. hatta birakin turkiyeyi oyun sektorunde avrupaya yapilan bir cifte standart da var, oyunlar amerika'da max 59, dolar ile raflara giderken yeni oyunlar avrupada 69 euro ile cikiyor, bazi cok beklenen oyunlarin 79 ile ciktigina dahi sahit oldum. Bu gibi durumlar yuzunden insanlar steam, origin gibi programlar uzerinden oyunlari satin aliyor.

• quote:

Vatan şaştı! Vatan şaşmaz, önceki gün Nişantaşı sokaklarında, “Seninki Kaç Para” filminden kazandığı parayla aldığını söylediği son model Maserati’sinin içinde korsan CD seçerken görüntülendi. Aracın içinde satıcının getirdiği kopya filmleri inceleyen oyuncu, habercileri fark edince paniğe kapıldı.

Kendi filmimi arıyordum

Ünlü oyuncu, şaşkınlığını üzerinden attıktan sonra aracın camını açarak “Yapmayın, silin fotoğrafları lütfen. Her şey berbat olacak. Ben 9 Mart’ta vizyona girecek filmimin korsan CD’si var mı diye bakıyordum” dedi. Ama bakmakla kalmadı, parasını ödeyip bir torba CD alarak oradan uzaklaştı.(Hürriyet/Kelebek)

Kaynak: Vatan Gazetesi

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

quote:

Vatan şaştı! Vatan şaşmaz, önceki gün Nişantaşı sokaklarında, “Seninki Kaç Para” filminden kazandığı parayla aldığını söylediği son model Maserati’sinin içinde korsan CD seçerken görüntülendi. Aracın içinde satıcının getirdiği kopya filmleri inceleyen oyuncu, habercileri fark edince paniğe kapıldı.

Kendi filmimi arıyordum

Ünlü oyuncu, şaşkınlığını üzerinden attıktan sonra aracın camını açarak “Yapmayın, silin fotoğrafları lütfen. Her şey berbat olacak. Ben 9 Mart’ta vizyona girecek filmimin korsan CD’si var mı diye bakıyordum” dedi. Ama bakmakla kalmadı, parasını ödeyip bir torba CD alarak oradan uzaklaştı.(Hürriyet/Kelebek)

Kaynak: Vatan Gazetesi

Güzel bir örnek. Toplumun bu korsan ürünler hakkındaki genel kabulünün bir sonucu işte. Ama hiçbir şekilde bu oyuncunun yapmış olduğu bu yanlış davranış, bizim korsan ürün almamıza ve indirmemize meşru bir zemin oluşturmaya yaramaz. Yaradığını düşünüyorsak kendimizi kandırmaya devam ediyoruz demektir. Elbet bir gün bu kandırmaca son bulacak ve kendimize karşı söylediğimiz yalanların mumu sönecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Aslında birkaç arkadaş değinmiş, ama biraz açmak gerek sanırım. Bill Gates, dünya tarihinin en büyük dolandırıcılarından sayılmaktadır. Bunun nedeni ise, Apple tarafından geliştirilen işletim sistemini IBM ile anlaşarak değiştirip satmasıdır. Bu sayede, dünyanın en büyük şirketinin sahibi olmuştur. Şu anda dolandırıcılık yapmıyor olması, şu ana gelmesini sağlayan temel etkeni yok saymamızı gerektirmez.

Sayın webbie bill gates ten nefret ediyor olmanız ona iftira atmanızı gerektirmez. Bu bilgileri nerden aldınız bilmiyorum ama külliyen yalan.

IBM, kişisel bilgisayarları için işletim sistemi arayışına girdiğinde bu işlerle ilgilenen microsoft ile görüşür. O zamanlar şimdiki gibi zibille işletim sistemi yok tabi. Fakat microsoft tun elinde de hazır bir sistem yok. Sıfırdan yazmaya kalksa çok uzun sürecek ve iş kaçacak. Bu yüzden seattle computer te çalışan Tim Paterson isimli bir programcının geliştirdiği QDOS isimli sistemi 50.000$ karşılığında satın alır.

İsmini MS-DOS koyar, IBM uyumlu pc lerde çalışması için yeniden kodlar ve ibm e pc başına ödeme olacak şekilde lisanslar.

Bill Gates in bu işten köşeyi dönmesinin sebebi, ibm in ms-dos u komple satın alma teklifini kabul etmemesi, satılan her pc başına ücret istemesidir. Kişisel pc satışları hiç umulmadık şekilde fazla olunca gates bir anda milyonerliğe terfi etmiştir.

Microsoft un tekel olmak için yaptıkları hakkında söylenilenler doğru olabilir ama bunları dolandırıcılık olarak görmek nasıl iştir. Bunu elinde imkan olan her şirket zaten yapmıyor mu.

Apple ı sütten çıkmış ak kaşık sanıyorsunuz heralde. Zamanında iflastan kurtulmak için gates ten para dilenen apple, şimdi parayı bulunca .ötü kalktı. Olur olmadık sebeplerden herkese dava açmaya başladı. Eline geçen her fırsatta milleti söğüşlemeye çalışıyor ve ürünlerini mecburen kullanmak zorunda bırakıyor. Iphone a veya ipad e yazılım geliştirmek için apple a ücretli kayıt yaptırmak gerektiğini, yazılımı geliştirmek için mac os sahibi olmak zorunluluğunu, yazılımın satılan her kopyasından %30 pay aldığını kaç kişi biliyor acaba?

tam olarak doğru değil. Microsoft MS-DOS'u geliştirdiğinde IBM ile yaptığı anlaşmaya ufak bir madde ekler "3. firmalara bu işletim sistemini sadece Microsoft satabilir, IBM satamaz". IBM de bu maddeyi önemsemez. Çünkü PC sadece kendine ait bir aygıttır. İleride %100 IBM uyumlu PClerin yapılacağını öngöremez, ama Microsoft görür.

• Kültür Bilim bölümü Ankara buluşmasından sonra bu konunun yeniden hortlatilmasini uygun buldum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KayhanKaan

Bunun adı hırsızlıktır kimse aksini iddia edip kendini kandırmasın.
    Ortada bir ticari ürün var ya parayı verip satın alırsın yada bir yolunu bulup çalarsın.

O zaman ben hirsizim kapiş?

• quote:

Orijinalden alıntı: döküntü
    Adamlar sapına kadar haklı. Dünyaya çağ atlattı adamlar daha ne yapsınlar. Bugün tıp bilimde gelişmeler varsa hepsinin alt yapısında Bill Gates'in yazdığı Windows yatıyor. Adam 1000 lira da istese da hakkı 100 000de. Bu adamın buluşu.

Kaldı ki Bill Gates yılda milyarlarca doları Afrika'daki aç insanlara yardım etmek için harcıyor.http://www.gatesfoundation.org/Pages/home.aspx
    Yıllık ne kadar yardım yaptıkları ortada. Kaldı ki bu yaptığı yardımlar onun insanlığı ziyadesiyle gösteriyor. Yardım yapmasa bile bu adamın fikri, emeği. Dünyaya hiçbir faydası olmayan Messi, Ronaldo gibi futbolcular aylık Milyonlarca dolar kazanırken sorun olmuyor. Ama bugün tedavilerinizden tutun hayatın her alanına sıçramış olan teknolojinin, resmen babası olan bu adamın kazandığı para millete fazla geliyor.

Benzer yaklasimla firmalar arasindaki fikir hirsizligina da bakabilir miyiz?

Örnegin bana soracak olursaniz dünyaya cag atlatan Microsoft degil, Apple'dir. Microsoft grafik arayüzüne gecmeden cok cok önce Apple bu arayüze gecmistir, fareyi icat etmistir vesaire. Bu arayüzün tüm fikrini calip Windows'u olusturmak örnegin, korsan cd saticisinin filmi alip kopyalayip üstüne bir de kapak basip naylon cd kabina koyup satmasindan farksizdir.

Tüketici ne yapsin o halde? Sirf bu haksizliga karsi gelmek adina Microsoft ürünleri yerine Apple'in OSX'ine göre dizayn edilmis bilgisayarlarini mi alsin? Neticede bulus bu adamin (Steve Jobs) bulusu, Bill Gates'in degil.

Bir baska örnek vermek gerekirse, telefon dünyasinda dünyayi degistiren de yine Apple'dir. Adamlar iPhone'u icat etti, bugün millet "iPhone alma, Samsung Galaxy al, cok daha fazla özelligi var" diye konusup duruyor örnegin. Android isletim sistemine bir bakin, acaba bu isletim sistemini bu adamlar mi bulmus, yoksa IOS'u kopyalayip üstüne birkac farkli özellik daha ekleyip piyasaya mi salmis?

Samsung Galaxy ya da adi her neyse, Android isletim sistemi kullanan telefonlarin alinmasiyla Apple'in hakki yenmis olmuyor mu?

Bu firmalarin kendi cok dürüst de tüketici mi sahtekar?

Ekleme: Tip dünyasinin gelismesinde, sözümona laboratuvarlarda kullanilan ve calismalarin yürütülmesine araci olan ve bunda pay sahibi olan da yine Apple'dir. Hangi büyük laboratuvara giderseniz gidin, orada bir iMac görürsünüz, Windows yüklü bilgisayarlari sekreterler kullanir...

Ekleme 2: Benzer konuyla ilgili aciklama yapan arkadaslar olmus, konuyu okudukca gördüm. Tekrara düstüysem affola...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 15 Eylül 2012; 19:33:53 >

• madalyonun diğer tarafı var, kul hakkı.
    Yabancı vs olması fark etmiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Serdar

quote:

Orijinalden alıntı: döküntü
    Adamlar sapına kadar haklı. Dünyaya çağ atlattı adamlar daha ne yapsınlar. Bugün tıp bilimde gelişmeler varsa hepsinin alt yapısında Bill Gates'in yazdığı Windows yatıyor. Adam 1000 lira da istese da hakkı 100 000de. Bu adamın buluşu.

Kaldı ki Bill Gates yılda milyarlarca doları Afrika'daki aç insanlara yardım etmek için harcıyor.http://www.gatesfoundation.org/Pages/home.aspx
    Yıllık ne kadar yardım yaptıkları ortada. Kaldı ki bu yaptığı yardımlar onun insanlığı ziyadesiyle gösteriyor. Yardım yapmasa bile bu adamın fikri, emeği. Dünyaya hiçbir faydası olmayan Messi, Ronaldo gibi futbolcular aylık Milyonlarca dolar kazanırken sorun olmuyor. Ama bugün tedavilerinizden tutun hayatın her alanına sıçramış olan teknolojinin, resmen babası olan bu adamın kazandığı para millete fazla geliyor.

Benzer yaklasimla firmalar arasindaki fikir hirsizligina da bakabilir miyiz?

Örnegin bana soracak olursaniz dünyaya cag atlatan Microsoft degil, Apple'dir. Microsoft grafik arayüzüne gecmeden cok cok önce Apple bu arayüze gecmistir, fareyi icat etmistir vesaire. Bu arayüzün tüm fikrini calip Windows'u olusturmak örnegin, korsan cd saticisinin filmi alip kopyalayip üstüne bir de kapak basip naylon cd kabina koyup satmasindan farksizdir.

Tüketici ne yapsin o halde? Sirf bu haksizliga karsi gelmek adina Microsoft ürünleri yerine Apple'in OSX'ine göre dizayn edilmis bilgisayarlarini mi alsin? Neticede bulus bu adamin (Steve Jobs) bulusu, Bill Gates'in degil.

Bir baska örnek vermek gerekirse, telefon dünyasinda dünyayi degistiren de yine Apple'dir. Adamlar iPhone'u icat etti, bugün millet "iPhone alma, Samsung Galaxy al, cok daha fazla özelligi var" diye konusup duruyor örnegin. Android isletim sistemine bir bakin, acaba bu isletim sistemini bu adamlar mi bulmus, yoksa IOS'u kopyalayip üstüne birkac farkli özellik daha ekleyip piyasaya mi salmis?

Samsung Galaxy ya da adi her neyse, Android isletim sistemi kullanan telefonlarin alinmasiyla Apple'in hakki yenmis olmuyor mu?

Bu firmalarin kendi cok dürüst de tüketici mi sahtekar?

Ekleme: Tip dünyasinin gelismesinde, sözümona laboratuvarlarda kullanilan ve calismalarin yürütülmesine araci olan ve bunda pay sahibi olan da yine Apple'dir. Hangi büyük laboratuvara giderseniz gidin, orada bir iMac görürsünüz, Windows yüklü bilgisayarlari sekreterler kullanir...

Ekleme 2: Benzer konuyla ilgili aciklama yapan arkadaslar olmus, konuyu okudukca gördüm. Tekrara düstüysem affola...

Hırsızın malını hırsızlık yaparak almanın normal olduğunu savunuyorsunuz sanırım.

• quote:

Hırsızın malını hırsızlık yaparak almanın normal olduğunu savunuyorsunuz sanırım.

Onca sözden bunu anlamaniz ilginc.

Hic öyle birsey söylemiyorum. Ögrencilik ve issizlik dönemlerimde lisanssiz program kullanmak zorunda ben de kaldim, ancak calisip parami kazanmaya basladigim günden itibaren her ne kadar sevmesem de (Windows gibi) kullandigim yazilimlarin lisansli sürümlerini kullanmaya basladim, satin aldim.

Benim söylemek istedigim, örnegi Microsoft'tan verdigimiz icin Windows'u örnek alarak söylüyorum; hirsizlik yaparak ürettigi mala, sanki fikir kendininmiscesine koydugu fiyati ödemenin "dogrulugunun", alim gücü düsük insanlara da dayatilmasinin ayip oldugudur.

Ayni sekilde bakacak olursak, Bill Gates'in Afrika'ya bilmemkac milyon dolar yardim yapmasi, yaptigi bu hirsizligi hafifletiyor mu?

Ya da Samsung'un durumu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serdar -- 15 Eylül 2012; 21:03:09 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Serdar

quote:

Onca sözden bunu anlamaniz ilginc.

Hic öyle birsey söylemiyorum. Ögrencilik ve issizlik dönemlerimde lisanssiz program kullanmak zorunda ben de kaldim, ancak calisip parami kazanmaya basladigim günden itibaren her ne kadar sevmesem de (Windows gibi) kullandigim yazilimlarin lisansli sürümlerini kullanmaya basladim, satin aldim.

Benim söylemek istedigim, örnegi Microsoft'tan verdigimiz icin Windows'u örnek alarak söylüyorum; hirsizlik yaparak ürettigi mala, sanki fikir kendininmiscesine koydugu fiyati ödemenin "dogrulugunun", alim gücü düsük insanlara da dayatilmasinin ayip oldugudur.

Ayni sekilde bakacak olursak, Bill Gates'in Afrika'ya bilmemkac milyon dolar yardim yapmasi, yaptigi bu hirsizligi hafifletiyor mu?

Ya da Samsung'un durumu?

Kimseye hiçbir şeyin dayatılmasını savunmuyorum. Bedeli ödenmeksizin alınan bir mal veya hizmetin haksız yere elde edilmiş bir değer olduğuna kimsenin itirazı yoktur sanırım. Bu durum için öğrenci olmak kısmen bahane sayılabilir ama ben öyle de olsa bedel ödeme gayreti gösterilmeli diye düşünüyorum. Biraz gayret gosterildiginde pekçok yazılımın öğrenciler için ücretsiz sürümlerine erişilebilir. Kolay yoldan korsan olarak temin etmenin bahanesi de pek yok aslında.

Samsung şayet apple dan hırsızlık yapmışsa hukuk karşısında bedelini öder ki bildiğim kadarıyla tazminata mahkum oldu. Samsungun yanlışı o firmayı, bizim yanlışımız bizi bağlar. Ben bu durumda kendi sorumluluk alanımızla ilgili tasarruflarımızı sorgulamak taraftarıyım.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.