Bildirim
gutmann yöntemi güvenilir midir?
Daha Fazla ![](/static/forum/img/downicon.png)
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az ![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
3 Misafir - 3 Masaüstü
![](/static/forum/img/close.png)
Giriş
-
quote:
Orijinalden alıntı: hærun
arkadaşlar hdde fotolarım banka şifreleri hesap no vs var bunları tamamen ok etmek için gutmann yöntemi etkili mi?ya da pcyi satarken hddyi satmasam mı?
Guttman etkilidir de gerek yok 35 kere yazıp silmeye.
Büyük disklerde günler sürebilir.
Normal güvenli silme programları yeter de artar. -
quote:
Orijinalden alıntı: melikulupinar
quote:
arkadaşlar hdde fotolarım banka şifreleri hesap no vs var bunları tamamen ok etmek için gutmann yöntemi etkili mi?ya da pcyi satarken hddyi satmasam mı?
Normal güvenli silme programları yeter de artar.
15 saate %5 oldu -
Sabır. -
hangi güvenli silme programı bu? -
quote:
quote:
Yine bu forumda, Gutmann in sadece teoriden ibaret oldugunu, o kadar cok silme isleminin hicbir etkisi olmadigini duymustum.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu konuda bir makâle okumuştum, fakat onu şimdi bulamıyorum.
Gutmann usûlü silmenin kesin çözüm olmadığını ifâde ediyordu.
Fakat kim dile getirdiyse, hiçbir etkisi olmadığı sözü de pek iddiâlı olmuş -
quote:
Orijinalden alıntı: mebrar
quote:
quote:
Yine bu forumda, Gutmann in sadece teoriden ibaret oldugunu, o kadar cok silme isleminin hicbir etkisi olmadigini duymustum.
www.dijitaldeliller.com
gutmann metodu, gutmann yöntemi, 35 kez format, 35 kez silmek, veri kurtarma, formatlanmış bilgiler kurtarılabilir mi,http://www.dijitaldeliller.com/gutmann.html
Veri kurtarma açısından bakıldığında, bırakınız 35 kez defayı, eski data üzerine bir(1) kez dahi “yeniden data kaydetme” işlemi gerçekleşmişse, artık eski datanın mevcut teknolojilerle kurtarılması mümkün değildir. Uygulamada örneği yoktur.
www.dijitaldeliller.com
silinmiş dosyaların kurtarılması, veri kurtarma, formattan sonra kurtarma, 35 kez silmek, wipe etmek, üzerine veri yazmak, wipe edilmiş veri kurtarılır mı, güvenli silmek,http://www.dijitaldeliller.com/wipe_kurtarma.html
Wipe(kalıcı silme) işlemi yapıldıktan sonra, wipe edilmiş olan alanlarıın wipe öncesinde hangi konumda oldukları, yani 0 mı yoksa 1 mi oldukları mikroskopla tespit edilebilir” şeklinde bir kuram ortaya atılmış, ve yapılan bazı çalışmalarda eski tip hard disklerde BAZI alanların önceki konumları tespit edilebilmiş ancak sadece bu bazı alanlara dayanarak wipe edilmiş olan dosyaların kurtarılması pratik anlamda mümkün olamamıştır. Diğer bir ifadeyle, 1 veya 0'ların tespit edimiş olması, bir bütün olarak açılır bir dosyanın, pratik anlamda ortaya çıkarılmasına imkan vermemiştir. Çünkü bir dosyayı oluşturan milyonlarca bitten bazıları görülebilmiştir, ki o bitlerin wipe yapılmadan önce ne tip bir dosyaya ait bit'ler olduğunu bilmek de mümkün olamamıştır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Solid State Disk
Bu konuda bir makâle okumuştum, fakat onu şimdi bulamıyorum.
Gutmann usûlü silmenin kesin çözüm olmadığını ifâde ediyordu.
Fakat kim dile getirdiyse, hiçbir etkisi olmadığı sözü de pek iddiâlı olmuş
Abi ben biraz yanlis ifade etmisim, yani silme islemini 35 kere tekrarlamanin bir etkisi olmadigindan bahsediyordu. Tam emin olamadigimdan yazmak da istemiyorum da, yanlis hatirlamiyorsam 3-4 kere silme islemi yapmak ile 35 kere silmenin arasinda bir fark yok diyordu kisaca.
Hem zaten, bu veri kurtarma isi, sildigimizi sandigimiz dosyalarin ustune yeni dosya yazana kadar mevcut yerini korumasindan oturu yapabildigimiz bir islem degil mi? O zaman bir tam silme islemi ya da mevcut verinin(sildigimizi sandigimiz veri) ustune veri yazarsak zaten veri kurtarma mumkun olmaz ki eger mantigi bildigim ve @hærun'un da yazdigina gore.
Aklima su geldi simdi bir de, mekanik diskler haliyle ustune veri yazdikca yavasliyor diye bir sey var,(dogrulugundan tam olarak emin dahi degilim ama deneyimledigim kadariyla bile dogru diyebilirim) e oyleyse biz bu diskimizden ne kadar yer acarsak acalim, silme sandigimiz islem dahi ustune yeni veri yazma islemiyle gerceklesiyorsa mekanik diskimizin zamanla yavaslamasini hicbir sekilde engelleyemeyiz ki.
Kendimce bir sonuca varamadim ama sizinle de paylasmak istedim
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam 1 kere zero-fill yapacaksın o yeterlidir. -
quote:
Orijinalden alıntı: Cave Johnson
Hocam 1 kere zero-fill yapacaksın o yeterlidir.
üstad bu işlem micro sd kart içinde yapılabilirmi?? -
quote:
Orijinalden alıntı: pmomer
quote:
üstad bu işlem micro sd kart içinde yapılabilirmi??
Yapilir hocam bir kac program var bunun icin
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
quote:
quote:
üstad bu işlem micro sd kart içinde yapılabilirmi??
Yapilir hocam bir kac program var bunun icin
hocam bununla ilgili net bir veriye ulaşamadım,yardımcı olursan sevinirim,bildiğin başka yöntem yada program varmı
benim sıkıntımda kısaca şöyle sd kartımı garantiye göndereceğim,verilerin tamamı ile silinmesini istiyorum -
Hocam low şevel formatta işinizi görecektir. Ya da asc, cclenar gibi programların veri silme yöntemleri( 2 kere, 7 kere, 35 kere vs)var. 1 kere low leve yeterli gibi. Kurtarma programları ile geri getirilelemez anca özel şirketler belki kurtarabilir.
Easeus data recovery indirip işlem bittikten sonra bir kurtarma çalışması denemen iyi olur. Büyük ihtimal dosyAlar gözükmeyecektir. Gökse bile kurtarılamz durumda olurlar
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > -
Daha öğreneceğim çok şey olduğu belli.
İlk defa böyle bir yöntemin adını duyuyorum.
Yalnız o değilde, televizyonlarda dolaşan dinleme muhabbetleri, kullanıcı verilerinin gizli kaynaklarca tutulması, en son meclisten geçen yasa vs. herkesi iyice paranoyak etmiş durumda.Kimse hiçbir yerde bir tek iz kırıntısını bile bırakmak istemiyor.
(Sözüm konu sahibine değil, yanlış anlaşılma olmasın.Tamamen konuyu görünce aklıma gelen düşüncelerimi yazdım.) -
Modern disklerde eski usül low-level format atamazsınız. Attığınızı düşünseniz bile gerçekte olan başka şeydir. -
arkadaşlar herkes farklı şeyler söylüyor
ben lowlevelformat yaptım ,öncesinde sd kartı full doldurdum,birkaç kerede bilgisayar ve telefonda biçimlendirdim
hala birşeyler yapmam lazımmı,gerekirse kart bozulsun zaten değiştirecekler garantide -
quote:
ben lowlevelformat yaptım ,öncesinde sd kartı full doldurdum,birkaç kerede bilgisayar ve telefonda biçimlendirdim
hala birşeyler yapmam lazımmı,gerekirse kart bozulsun zaten değiştirecekler garantide
diskin gözünü doyurmak bu olsa gerekbaşka bir şey yapmana gerek yok tam doldurup llf attıysan
wipe de yapabilirsin -
quote:
Orijinalden alıntı: Ronaldinho26
quote:
hala birşeyler yapmam lazımmı,gerekirse kart bozulsun zaten değiştirecekler garantide
diskin gözünü doyurmak bu olsa gerekbaşka bir şey yapmana gerek yok tam doldurup llf attıysan
wipe de yapabilirsin
:) sağol hocam cevap için ama benim mesajın bir üstündeki mesajda ,arkadaş yeni nesil disklerde işe yaramıyor demiş
-
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Ronaldinho26
quote:
wipe de yapabilirsin
:) sağol hocam cevap için ama benim mesajın bir üstündeki mesajda ,arkadaş yeni nesil disklerde işe yaramıyor demiş
yapılır kardeş yapılır zaten üzerine bir defa farklı veri yazıldımı programla kimse kurtaramaz
labaratuvar ortamında özel tekniklerle belki ama onla uğraşmakta bayaa maliyetli bir işlem
Benzer içerikler
- hikvision ssd alınır mı
- ruxim nedir
- antimalware service executable nedir
- crucial ssd alınır mı
- twinmos ssd alınır mı
- en iyi harddisk markası
- ntfs nedir
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X