Şimdi Ara

Gün batımı için diyafram ve enstantane tercihleriniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar gün batımı için diyafram ve enstantane değerlerini nasıl ayarlıyorsunuz, yani tercihiniz ne oluyor? Sayısal değer olarak enstantene değerini küçülttükçe diyaframı kısıyor musunuz mesela, veya tersini mi yapıyorsunuz?

Genelikle diyafram f/8 estantane 1/250 filan yapıyorum ama bu değişir. Kendine göre ayarlayacaksın.

yer zaman mekan objeler nesneler herşey ışığı etkileyeceği için değişiklik gösterir.

genelde kısık diyafram kullanılır ama çok değişkenli bir denklem bu.

reçetesi yok .

Orijinalden alıntı: mahsun494

Genelikle diyafram f/8 estantane 1/250 filan yapıyorum ama bu değişir. Kendine göre ayarlayacaksın.

Kişinin bakış açısına göre değişiyor yani.

Orijinalden alıntı: effsane_61

öyle bir değer yok hocam.

yer zaman mekan objeler nesneler herşey ışığı etkileyeceği için değişiklik gösterir.

genelde kısık diyafram kullanılır ama çok değişkenli bir denklem bu.

reçetesi yok .

Mesela aynı anda aynı konumda f16 ve 1/100 enstantene mi yoksa f5.6 ve 1/2000 enstantene mi tercih ederdiniz? Neden? Sadece gün batımı için soruyorum.

Orijinalden alıntı: SworderDante

Diafram F1.2
    Enstantane 1/16000
    Iso 12800
    Sen en iyi fotoğrafları böyle çekersin.Az biraz araştırma yapın az biraz bilgi edinin

Tecrübeli arkadaşların deneyimlerinden yararlanmak amacım. Araştırma yapmak da bu oluyor işte. Kitabi bilgilerden ziyade tecrübeler daha önemlidir. Dalganızı geçecekseniz yazmayın.
  • Sizin lensin (18-55 ?) en basarili oldugu diyafram f8-f11 genelde bu degerleri kullanmaya calisin. Genel olarak diyaframi cok kisarsaniz diffraction dedigimiz bozulma oluyor keskinlik dusuyor, cok acarsaniz da keskinlik lensin kalitesine gore duser. Her lensin kendine gore en basarili oldugu diyafram degeri var, genelde en acik diyaframdan iki durak yukarisidir. Bunu kullandiginiz lense ogrenmeniz, denemeniz lazim. Ama mesela su cekilirken su diyafram kullanilir diye kesin birsey yok. Diyafram degeri sensore giden isik miktarini etkiledigi gibi net alan derinligini de etkiliyor. Yani cekmek istediginiz konuya gore ihtiyaciniz olan net alan derinligine karar vermeniz ve cekilen konuya uzakliginiza gorede istenilen net alani alabilmek icin gerekli diyafram degerini secmelisiniz.

Sizin spesifik duruma gore, gun batimi cok uzakta kaldigi icin net alan cok sikinti olmaz en keskin diyafram degerini secin, ona gore de shutter-iso ayarini yaparsiniz.
    D750 + Bower 14mm f2.8 + 20mm f2.8d + 35mm f2d + Sigma 50mm f1.4 art + Rokinon 85mm f1.4 + Tamron 90mm f2.8 Macro + 300mm f4d + tc 14 ii + 24-120 f4g Manfrotto 190xprob + Manfrotto 322rc2 + KS-0 Ball Head + Mefoto GlobeTrotter

Nikon fm2n

Lenovo Y50 4k
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: korfezgunesi

quote:

Diafram F1.2
    Enstantane 1/16000
    Iso 12800
    Sen en iyi fotoğrafları böyle çekersin.Az biraz araştırma yapın az biraz bilgi edinin

Tecrübeli arkadaşların deneyimlerinden yararlanmak amacım. Araştırma yapmak da bu oluyor işte. Kitabi bilgilerden ziyade tecrübeler daha önemlidir. Dalganızı geçecekseniz yazmayın.

değerli kardeşim bizde sana yardımcı olmaya çalışıyoruz.

ancak bu bir araba yada bir cep teli gibi birşey değil. yani binbir değişkene bağlı bir fotoğraf çekiminde sen sonucu isteyince işler karışır.

bak sana

temel fotoğrafçılık bilgileri detaylıcı okumanı ve izlemeni öneriyorum. soruların olursa yine konuşuruz.

• quote:

Orijinalden alıntı: skylineGTR_34

Sizin lensin (18-55 ?) en basarili oldugu diyafram f8-f11 genelde bu degerleri kullanmaya calisin. Genel olarak diyaframi cok kisarsaniz diffraction dedigimiz bozulma oluyor keskinlik dusuyor, cok acarsaniz da keskinlik lensin kalitesine gore duser. Her lensin kendine gore en basarili oldugu diyafram degeri var, genelde en acik diyaframdan iki durak yukarisidir. Bunu kullandiginiz lense ogrenmeniz, denemeniz lazim. Ama mesela su cekilirken su diyafram kullanilir diye kesin birsey yok. Diyafram degeri sensore giden isik miktarini etkiledigi gibi net alan derinligini de etkiliyor. Yani cekmek istediginiz konuya gore ihtiyaciniz olan net alan derinligine karar vermeniz ve cekilen konuya uzakliginiza gorede istenilen net alani alabilmek icin gerekli diyafram degerini secmelisiniz.

Sizin spesifik duruma gore, gun batimi cok uzakta kaldigi icin net alan cok sikinti olmaz en keskin diyafram degerini secin, ona gore de shutter-iso ayarini yaparsiniz.

Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. 18-55mm kit lens var şuan. Biraz bunla çektikten sonra ne alacağımı karar veremedim gerçi. Canon 50mm f1.8 geçiyor aklımdan ama.

• quote:

quote:

quote:

Diafram F1.2
    Enstantane 1/16000
    Iso 12800

ancak bu bir araba yada bir cep teli gibi birşey değil. yani binbir değişkene bağlı bir fotoğraf çekiminde sen sonucu isteyince işler karışır.

bak sana

temel fotoğrafçılık bilgileri detaylıcı okumanı ve izlemeni öneriyorum. soruların olursa yine konuşuruz.

Teşekkür ederim effsane arkadaşım. Ama diğer arkadaşın dalga geçer gibi değerler yazması hoş değil.

• diyafram açıldıkça güneş parlar. f2 f4 gibi
    diyafram kısıldıkça güneş top gibi çıkmaya başlar f8 f10 f11 gibi.

tercih sana kalmış.

quote:

quote:

quote:

quote:

Diafram F1.2
    Enstantane 1/16000
    Iso 12800

bak sana

Teşekkür ederim effsane arkadaşım. Ama diğer arkadaşın dalga geçer gibi değerler yazması hoş değil.

Dalga geçer gibi yazmadım dalga geçtim.
    Açıklama yapayım cevap mı vermek gerekiyor yoksa dalgamı geçmek gerekiyor sen karar ver.
    Gün batımı için enstantane diafram gibi değerleri istiyorsun,
    Senin Makinen ne hangi enstantaneler var 4000e çıkanda var 16000e çıkanda,
    Diafram dediğin lensle ilgili birşey F0.9a inen lens var,
    Lense göre en keskin olduğu diafram değişir hatta aynı marka aynı model olsa bile deneme yanılmayla 1aşağı 1yukarı değer bile olabilir,
    Ters ışık çalışacaksan başka normal çalışacaksan başka değerler lazım,
    Gün batımı dediğin tek zaman değil uzun süren birşey tam batarkenle batmaya başladığı haliyle arasında çok fazla fark var , kelvin değişiyor ışığın açısı değişiyor sıcaklığı değişiyor rengi değişiyor oda önemli,
    Tek kişimi çekiyorsun çok kişimi o var ışığın ters kareleri falan girmek lazım eğer ki grup çekiyorsan,
    Bunlar gibi en az 100madde falan sayılabilir tam doğru değeri vermek için bunu sen olay yerinde tecrübenle , bilginle ve makinenin verdiği değerlerle harman yapıp düzgün değeri çıkartman lazım.
    Kusura bakma dalga geçtim ama sorduğun soru çok abes.

Dalga geçilmek beni küçültmez, o ayrı konu. Sonuçta bir konuda acemi veya başlangıcında olan bir insanın ifadelerinde eksiklik/hata vb. olabilir. Tevazu veya olgunluk ise, o insanın acemi olduğunu sezip, ona göre üslup takınmaktır. Biz böyle gördük hayatta. Diğer arkadaşlar da dalga geçebilirlerdi ama bilgilerini karşısındakinin anlayabileceği şekilde aktarma yolunu tercih ettiler. Neyse, tercihlere saygılıyım tabi. Verdiğin bilgiler için de teşekkür ederim.

• f değeri 8-9 arası iyidir. ışık yetmezse biraz daha düşülse de olur.

iso 400 taş çatlasa 800 olsun. eğer 400 kesinlikle yetmezse.

enstantane değeriyle oynayarak gerisi gelir. elde 1/50 ya da 1/60 dan sonrası tehlikedir.

tmm sormak suç değil hatta kimse cevap vermek zorunda da değil ama madem hobi, madem boş zaman işi en azından deneme yanılma yapılır. bunlar fotoğrafçılığın en basit ama olmazsa olmazları. yoksa bunlar, kursa falan gitmeli.

quote:

Diafram F1.2
    Enstantane 1/16000
    Iso 12800

Ben de üstüme alınmıştım kardeş. :D

Sana bir iki soru soracağım. Rencide etmek için değil kardeşim. Gerçi ben bile acemiyim fotoğraf çekmekte elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Dslr makine de tecrüben var mı ? Eğer yok ise sen gün batımı fotoğraf çekimlerini seviyorsun galiba , ama dslr makinalarda en önemli unsurları öğrenmen lazım.

1. si diyafram
    2. si enstantane
    3. sü iso

Bu üçlüyü bildikten sonra fotoğraf çekmek senin hayal gücüne kalmıştır artık...

Ben bunları biliyorum diyorsan , ben bir daha yazmıyorum. Benim bildiklerim bu kadar ile sınırlı...

• quote:

quote:

quote:

Diafram F1.2
    Enstantane 1/16000
    Iso 12800

Ben de üstüme alınmıştım kardeş. :D

Sana bir iki soru soracağım. Rencide etmek için değil kardeşim. Gerçi ben bile acemiyim fotoğraf çekmekte elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Dslr makine de tecrüben var mı ? Eğer yok ise sen gün batımı fotoğraf çekimlerini seviyorsun galiba , ama dslr makinalarda en önemli unsurları öğrenmen lazım.

1. si diyafram
    2. si enstantane
    3. sü iso

Bu üçlüyü bildikten sonra fotoğraf çekmek senin hayal gücüne kalmıştır artık...

Ben bunları biliyorum diyorsan , ben bir daha yazmıyorum. Benim bildiklerim bu kadar ile sınırlı...

3 yıldır manuel ayarları olan kompakt kullanıyordum ve geçen hafta Canon eos 650D aldım. İso, diyafram, enstantaneyi biliyorum. Fakat ben tecrübeli arkadaşların gün batımı çekerken nasıl değerler kullandığını merak etmiştim. O bakımdan bu başlığı açtım.

• 11 diyafram -1EV de çek gitsin.

çünkü gün batımı fotoğrafı şunlara göre değişiklik gösterir.

hangi saat + hangi ay + hangi yer + hangi lens + hangi makine + hangi açı + hangi konu + .... = gün batımı fotoğrafı.

sizin öğrenmeniz gereken yukarıdaki değişkenlerin nasıl kullanılması gerektiğidir. sonra doğru fotoğrafı elde edersiniz.

hocam bu tür çekimlerde matematiksel bir sonuç elde etmeniz çok zor. yani 2+2=4 gibi bir sonuç çıkaramassınız.

hangi saat + hangi ay + hangi yer + hangi lens + hangi makine + hangi açı + hangi konu + .... = gün batımı fotoğrafı.

sizin öğrenmeniz gereken yukarıdaki değişkenlerin nasıl kullanılması gerektiğidir. sonra doğru fotoğrafı elde edersiniz.

Aynen katılıyorum bu yoruma , korfezgunesi kardeşimin dediği şu esasın da , gün batımı resimlerinin exif istiyor , resimli olarak. Doğru anladım ise , başlık esasında şöyle olsaymış iyiymiş '' exifleri ile gün batımı resimleri ss'li'' diye...

Eğer yanlışım varsa korfezgunesi kardeşim düzeltsin.

@korfezgunesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahsun494 -- 23 Mayıs 2014; 14:45:04 >

• quote:

quote:

hocam bu tür çekimlerde matematiksel bir sonuç elde etmeniz çok zor. yani 2+2=4 gibi bir sonuç çıkaramassınız.

Aynen katılıyorum bu yoruma , korfezgunesi kardeşimin dediği şu esasın da , gün batımı resimlerinin exif istiyor , resimli olarak. Doğru anladım ise , başlık esasında şöyle olsaymış iyiymiş '' exifleri ile gün batımı resimleri ss'li'' diye...

Eğer yanlışım varsa korfezgunesi kardeşim düzeltsin.

@korfezgunesi

Evet aslında bu şekilde de olabilir. Daha yararlı olur. Ayrı bir başlık açılabilir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.