Şimdi Ara

Güç kaynağı-Şebekeden güç tüketimi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aramızda elektrikçi ve elektronikçi arkadaşlar varsa onlar iyi bilirler ki trafolar en yüksek verimli elektrik makineleridir ve hiç güç kaynağı açıp bakmadım ama ağırlığından tahmin ediyorum ki şebekeyi elektronik olarak değil de trafo ile düşürüp regüle ediyor. Şimdi ekran kartımız yada işlemcimiz kısaca sistemimiz boştayken ve yük altındayken farklı güç tüketiyorlar. Özellikle ekran kartı ve CPU yükte güç tüketimleri, boştaki değerlere göre çok fazla. Ekran kartı alacak arkadaşlar 40nm falan bahsediyorlar güç tüketimi daha az fatura falan filan diyorlar ama sistemimiz boştayken 250 watt bile kullansa güç kaynağınız yine 500watt ise 500watt güç tüketir. 40nm falan filan sadece daha düşük psu seçmenize olanak tanır yani sistem toparlarken 4870 alıcam diye 500watt güç kaynağına olan bir kasaya dünyanın parasını vermek yada güzel bir kasaya 200 liraya 600 watt güç kaynağı almak nede olsa sistem boştayken fazla güç harcamaz düşünceleri yanlış bu konuya açıklık getirmek istiyorum elektronikçi arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Ayrıca penseampermetresi mevcut olan bir arkadaşımız varsa kasanın power kablosunda akım değerlerini boşta ve yükte olarak ölçebilirmi?

• quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Sen şimdi bilerek konuşuyorsun öyle mi? Al bak:http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http://ht4u.net/reviews/2009/leistungsaufnahme_graka/index20.php&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhjIQvTxM61XSSVMcuhwrraqcYtGsA

baktım ama 1 şey anlamadım. benim demek istediğim ile senin verdiğin gtx260 güç tüketimi alakasız...

• arkadaşım 600watt lık psu yu, sli, raid yapacak bilmem kaç çekirdekli işlemciyle ileri seviye pro anakartta oc ile ateş attıracak en önemlisi de oyunlarda maksimum performansı verecek en güçlü ekran kartlarını alacak olan arkadaşlar alıyor tabii ki o sistem de belki gerçekte 450watt ı falan geçemez ama o 600watt lık psu yu da biri alacak değil mi yanlış anlaşılmasın onun da hedef kitlesi var demek istiyorum...asıl konuya gelince arkadaşın verdiği linkte görüldüğü üzere bunları aşmış artık millet her telden koşan elektronları teker teker sayıyolar artık yani amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok herşey elimizin altında...benim gibi gariban 350watt lığın yorumu da bu kadar olur işte...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HünkarBeğendi -- 9 Kasım 2009; 7:39:35 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: my_sweet_shadow

quote:

Sen şimdi bilerek konuşuyorsun öyle mi? Al bak:http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http://ht4u.net/reviews/2009/leistungsaufnahme_graka/index20.php&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhjIQvTxM61XSSVMcuhwrraqcYtGsA

baktım ama 1 şey anlamadım. benim demek istediğim ile senin verdiğin gtx260 güç tüketimi alakasız...

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http://ht4u.net/reviews/2009/leistungsaufnahme_graka/index20.php&rurl=translate.google.com

bu da 4870 in tek başına güç tüketimi, merakını gidermen adına "80 plus" hakkında inceleme yapmanı tavsiye ederim orada bütün cevapları bulabilirsin...

• Hocam yanlışınız var. Direkt sizin yaptığınız gibi trafodan gireyim olaya şöyle anlatayım.

Trafoda primer kattaki güç ile sekonder kattaki çıkış gücü teoride aynıdır. Çıkıştan 12V 20A çekiliyorsa, girişten 240V 1A çekilir.
    Tabi ısı olarak bir miktar kayıp olur ama onu şu an göz ardı ediyorum. Dolayısıyla siz çıkıştan ne kadar güç çekerseniz, primerden de o kadar güç geçer ve şebekeden de o kadar güç çekilmiş olur.

Diyelim sizin kasanızdaki ekipmanlar 3.3V 5V ve 12V hattında toplam 300Watt harcıyor oyunda. Şebeke gücünden bahsetmiyorum, psudan direkt çekilen güçten bahsediyorum. Şimdi aşağıdaki formulle şebekeden çekilen gücü bulalım.

DC Çekilen Güç x (1/Verim) = Şebekeden Çekilen Güç

Bendeki Tagan 800W'ı düşünelim. Verimliliği %80 civarındaydı tam hatırlamıyorum ama psuların verimlilikleri genelde %60 %70 yükteyken ölçülür.
    Yük düşünce verimlilik de bir miktar düşer. Verimliliği %75 baz alalım.

Formülde yerine koyalım...

300W x (1/0.75) = 400W ediyor. Yani bu 400W, şebekeden net olarak çekilen, bileşenlerin ısınmasını, her türlü kayıpları içinde barındıran, faturaya yansıyacak olan güç miktarı. Sizin power supply kaç watt olursa olsun, ister 500, ister 1000, bu durumda aynı gücü çekecektir ortalama olarak.

Dolayısıyla 800W bi psunun şebekeden sürekli olarak 800W çekmesi sözkonusu değildir.

Pensampermetre ile ölçüm istediniz, benim sistemde sürekli takılı dijital AC RMS ampermetre var zaten. Ben sürekli kontrol ediyorum sistem hangi durumda kaç watt çekiyor hesaplıyorum.

Size değerleri vereyim.

Sistem şu an forumda gezerken 19" LCD ve ADSL modem dahil, 0.9A civarında seyrediyor, yani 198Watt. 200W diyelim.
    COD4, Crysis gibi oyunlarda bu değer 1.45A'e kadar çıkıyor. 1.5A olduğunu hiç görmedim. Yük gücü de 320W ediyor.

Bu direkt şebekeden çekilen gücü ifade ediyor. Sistemim boşta 200W, yükte 320W harcıyor.

Biraz karışık oldu ama umarım birşeyler katabilmişimdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: DiabloXT

Hocam yanlışınız var. Direkt sizin yaptığınız gibi trafodan gireyim olaya şöyle anlatayım.

Trafoda primer kattaki güç ile sekonder kattaki çıkış gücü teoride aynıdır. Çıkıştan 12V 20A çekiliyorsa, girişten 240V 1A çekilir.
    Tabi ısı olarak bir miktar kayıp olur ama onu şu an göz ardı ediyorum. Dolayısıyla siz çıkıştan ne kadar güç çekerseniz, primerden de o kadar güç geçer ve şebekeden de o kadar güç çekilmiş olur.

Diyelim sizin kasanızdaki ekipmanlar 3.3V 5V ve 12V hattında toplam 300Watt harcıyor oyunda. Şebeke gücünden bahsetmiyorum, psudan direkt çekilen güçten bahsediyorum. Şimdi aşağıdaki formulle şebekeden çekilen gücü bulalım.

Bendeki Tagan 800W'ı düşünelim. Verimliliği %80 civarındaydı tam hatırlamıyorum ama psuların verimlilikleri genelde %60 %70 yükteyken ölçülür.

300W x (1/0.75) = 400W ediyor. Yani bu 400W, şebekeden net olarak çekilen, bileşenlerin ısınmasını, her türlü kayıpları içinde barındıran, faturaya yansıyacak olan güç miktarı. Sizin power supply kaç watt olursa olsun, ister 500, ister 1000, bu durumda aynı gücü çekecektir ortalama olarak.

Dolayısıyla 800W bi psunun şebekeden sürekli olarak 800W çekmesi sözkonusu değildir.

Pensampermetre ile ölçüm istediniz, benim sistemde sürekli takılı dijital AC RMS ampermetre var zaten. Ben sürekli kontrol ediyorum sistem hangi durumda kaç watt çekiyor hesaplıyorum.

Size değerleri vereyim.

Sistem şu an forumda gezerken 19" LCD ve ADSL modem dahil, 0.9A civarında seyrediyor, yani 198Watt. 200W diyelim.
    COD4, Crysis gibi oyunlarda bu değer 1.45A'e kadar çıkıyor. 1.5A olduğunu hiç görmedim. Yük gücü de 320W ediyor.

Bu direkt şebekeden çekilen gücü ifade ediyor. Sistemim boşta 200W, yükte 320W harcıyor.

+1

Dijital AC RMS ampermetre fiyatı ne kadar?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Güç Kaynağı Patlaması
    10 yıl önce açıldı
    Güç Kaynağı Sıkıntısı
    geçen yıl açıldı
    Hdd güç tüketimi
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Konu hakkında bilgi sahibi değilsek çok net yorumlar yapmaktan kaçınmalıyız. O öyledir, bu böyledir, PSU 500w ise 500w harcar, vs. gibi. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunursa ancak bol bol polemik çıkartılır ki forumda örneği çoktur.

DiabloXT hiç üşenmeden olayı çok güzel açıklamış, tebrik ediyorum. Fakat biliyorum ki bu başlık da arka sayfalara düşecek ve yine benzer yorumlar yapılacak.
  • burada millete anlata anlata dilimde tüy bitti. bazıları çıkıp bilgisizliğine aldırmadan birde akademik olarak uzmanı olduğum bu kanuda benimlen öyle laf dalaşına giriyor ki fıttırmak işten değil ne demişler TAŞLA ETME TAHARET YIRTTIRIRSIN CAHİLLE ETME SOHBET FITTIRIRSIN o hesap yok en az 500w en az 750 watt havada uçuşturuyorlar. geçen gün ati 4890 ın güç ihtiyacı konusunda biri bemnimlen inatlaşıp durdu konudan alıntı yapıp verdiğim izahı paylaşayım ama arkadaş hala en az 500w deyip durdu buna rağmen
    ÖRNEĞİN ati 4890 için resmi sitede 500w yazıyormuş ancak yapılan testlerde 65w tdp lki E8400 hız aşırtılarak 3 ten 4GHz e ki bu durumda TDP si minimunm 90w a çıkar, ekran kartıda overclock lanınca 289w güç çektiği ölçülmüş.
    YANİ: CPU overclocklu bellekler overclocklu ekran kartı overcloclu ve prime stres ile hem CPU hem bellekler hem ekran kartı %100 yük altında prizden 289 w güç çekmiş maksimum PEAK!!!!! olarak. kullanılan power suply %80 verimlilikteymiş. bu durumda kartın deil STRES ALTINDAKİ KOMPLE SİSTEMİN!!!!!!!!!!!! güç ihtiyacı :

"sistemin harcadığı (tammmm yük altında çalışmak için ihtiyacı olan güç)güç( buna G dersek)+ ihtiyaç duyulan gücün beslenebilmesi için gerekli besleme geriliminin %20 si kadar psu tarafından ısı olarak tüketilen güç(bunada Gx20/100 deriz o zaman)=289w

yani: G+Gx20/100 =289w
    120G/100 = 289w içler dışlar çarpımı yaparsan====> G=289x100/120 oda eşittir 240.83w 12A raillerinden besleyebilen bir güç kaynağı sana fullll load için yeterlidir ancak sen bu sistemi çalıştırınca 289w lık elektrik parası ödersin. "

olarak yaptığımm açıklamadan sonra haaalllaaaa bana en az 500w deyip duruyordu arkadaş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenilik78 -- 9 Kasım 2009; 11:10:10 >

• Zaten forumda güç konusunda aşırı bir abartı var ve insanlara laf anlatamıyorsun. Teorik watt değerlerini hesap makinesinde toplayıp kafalarına göre işlem yapıyorlar. Laf anlamaya çalışıyosun, dalga geçmeye çalışıyorlar bu sefer.

Ben 1 tane dijital ac rms ampermetreye 50TL kıyıp almışım, direkt etkin gücü ölçüyorum, sürekli inceleyip sağlamasını yapıyorum, birisi çıkıp bana "xxxx editöründen daha mı iyi bilecen bre zındık" diyor. Editör değil peygamber sanki...

Neyse bu böyle gider...

unsalonarici hocam Entes'in pano tipi dijital AC True RMS ampermetresini kullanıyorum. EPM-4A modeli.
    40-50TL para vermiştim bi zamanlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 9 Kasım 2009; 11:34:36 >
  • Hocam ampermetre ile piyasadaki tüm ekran kartlarını ölçmeni bekliyoruz o zaman Tek sizin ekran kartını bilmemiz yetmiyor çünkü
  • Sadece ekran kartının gücünü ölçmek için DC Ampermetre lazım, o yok bende. Direkt şebeke gücünden yola çıkarak hesaplama yapıyorum.

Ama bi 4850 veya bi 4870'in 190 200w güç çekmeyeceği bariz belli, sadece kasa, oyunda tam yükteyken 270W felan çekiyor.

Bunun Phenom X4 işlemcisi var, RAID 3 tane harddiski var, neonları var 7-8 tane fanları var. Sırf ekran kartı 170W çekiyor olsa, 270-170 = 100W diğer bileşenler için kesinlikle yetmeyecek bir güç.

Keşke elime başka ekran kartları da geçse de, onlarla da ölçüm yapabilsem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 9 Kasım 2009; 13:15:59 >
  • quote:

Hocam ampermetre ile piyasadaki tüm ekran kartlarını ölçmeni bekliyoruz o zaman Tek sizin ekran kartını bilmemiz yetmiyor çünkü

burada verilen değerlerle orantı oluşturup mantık yürütemiyormusun. geçen gün laf anlattığım halde haala 500 500 500 diyen arkadaş sendin sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenilik78 -- 9 Kasım 2009; 15:28:48 >
  • Yenilik ne demek istiyorsun? Bizim eski sohbetimiz var Diablo'yla. Sen ne demeye getiriyorsun? 500 watt tek ekran kartı kullanıcılarına Ati'nin yönergesi. Mantığına başlatma.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DiabloXT

Hocam yanlışınız var. Direkt sizin yaptığınız gibi trafodan gireyim olaya şöyle anlatayım.

Size değerleri vereyim.

Hocam eyvallah çok iyi bir açıklama oldu işi formüle dökmende süper.
    Ben trafoları primer-sekonder ayrı bobin olduğu için trafonun gücüne göre max verebileceği çıkış gücünü baz alarak hesapladım. yani boştayken bile aynı gücü çekiyor diye biliyordum. iyisimi yarın işyerinde bir test edeyim. verimliliği hesaba katmaya gerek yok bazı arkadaşlar soruyu zaten yanlış anlamış ekran kartı güç tiketimi falan göstermiş benim derdim kasanın harcadığı güç değil, psu nun şebekeden çektiği güç.

• hocam ne yaptın sen?? fizikcileri ezdin gectin resmen.. ekran kartının yük altında ve bostayken cektigi güc degeri kesinlikle aynı degil.. o zaman elektrik faturalarının masallahı olurdu.. insanlar 15 saniye mutfaga gidip gelmek icin bilgisayarı uyku moduna alırlardı.. veyahutta söyle düsünelim.. bu psu üreticileri manyak mı ki 1000w 1500w'lık psu'lar üretiyor.. senin mantıgına göre ne olsa sistemin 250w güc cekmesi önemli degil.. 1000w güc kaynagı olursa 1000w cekecek sistem.. bu nasıl bir mantıktır?? yapma ne olur kardesim.. biraz daha arastırma yapmanı ve dogruları ögrenmeni tavsiye ederim..
    quote:

Aramızda elektrikçi ve elektronikçi arkadaşlar varsa onlar iyi bilirler ki trafolar en yüksek verimli elektrik makineleridir ve hiç güç kaynağı açıp bakmadım ama ağırlığından tahmin ediyorum ki şebekeyi elektronik olarak değil de trafo ile düşürüp regüle ediyor. Şimdi ekran kartımız yada işlemcimiz kısaca sistemimiz boştayken ve yük altındayken farklı güç tüketiyorlar. Özellikle ekran kartı ve CPU yükte güç tüketimleri, boştaki değerlere göre çok fazla. Ekran kartı alacak arkadaşlar 40nm falan bahsediyorlar güç tüketimi daha az fatura falan filan diyorlar ama sistemimiz boştayken 250 watt bile kullansa güç kaynağınız yine 500watt ise 500watt güç tüketir. 40nm falan filan sadece daha düşük psu seçmenize olanak tanır yani sistem toparlarken 4870 alıcam diye 500watt güç kaynağına olan bir kasaya dünyanın parasını vermek yada güzel bir kasaya 200 liraya 600 watt güç kaynağı almak nede olsa sistem boştayken fazla güç harcamaz düşünceleri yanlış bu konuya açıklık getirmek istiyorum elektronikçi arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Ayrıca penseampermetresi mevcut olan bir arkadaşımız varsa kasanın power kablosunda akım değerlerini boşta ve yükte olarak ölçebilirmi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yagmurteam -- 9 Kasım 2009; 17:33:08 >

• quote:

Hocam eyvallah çok iyi bir açıklama oldu işi formüle dökmende süper.
    Ben trafoları primer-sekonder ayrı bobin olduğu için trafonun gücüne göre max verebileceği çıkış gücünü baz alarak hesapladım. yani boştayken bile aynı gücü çekiyor diye biliyordum. iyisimi yarın işyerinde bir test edeyim. verimliliği hesaba katmaya gerek yok bazı arkadaşlar soruyu zaten yanlış anlamış ekran kartı güç tiketimi falan göstermiş benim derdim kasanın harcadığı güç değil, psu nun şebekeden çektiği güç.

Kasanın harcadığı güç ile PSU nun şebekeden çektiği güç çok farklı şeyler değil ki. Çok açık anlatıldığı halde anlamamışsınız. Birde şöyle deneyelim:

PSU nun şebekeden çektiği güç = Kasanın harcadığı güç / (verim/100)

Mesela donanımlarımız 200W güç harcıyor. 500W lık bir PSU kullanıyoruz ve verimliliği %85 diyelim.

200 / 0.85 = 235W şebekeden çekilen güç eder.

Örnekte görüldüğü gibi PSU nuzun kaç watt olduğunun şebekeden çektiğiniz güç ile hiç alakası yoktur. Şebekeden çekilen güç kasadaki donanımlarınızın çektiği toplam güç + PSU nuzun verimliliğinden doğan kayıp kadar olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 9 Kasım 2009; 17:45:45 >

• Başlığı açarak konuyu gündeme getiren ve yorumlarıyla katkıda bulunan herkese teşekkürler. Zira yeni sistem için kasa/güç kaynağı düşündüğüm şu günlerde tam da merak ettiğim bi konuydu. Forumda sıkça tavsiye edilen Lian li'nin 550w'lık bir kasası dikkatimi çekiyor. Ancak şimdilik onboard bir anakart (m4a785td-v evo) olacağı için (belki ilerde en fazla 4770 vb. eklenebilir) fazla güç gerekmediğini düşünüyorum, ve dolayısıyla kasadaki 550w psu'nun fazladan elektrik faturasına yol açacağını sanıyordum. Onun yerine belki 350-400w'lık bir psu daha az elektirik yakar zanında idim. Yazdıklarınızdan, düşündüğüm sisteme 1000w psu bile taksam elektirik sarfiyatının değişmeyeceğini (sistem ne kullanırsa o ) anlıyorum. umarım yanılmıyorumdur
    (x4 620, 4gb ram, 1tb hdd)

• quote:

Orijinalden alıntı: tekindegil

Başlığı açarak konuyu gündeme getiren ve yorumlarıyla katkıda bulunan herkese teşekkürler. Zira yeni sistem için kasa/güç kaynağı düşündüğüm şu günlerde tam da merak ettiğim bi konuydu. Forumda sıkça tavsiye edilen Lian li'nin 550w'lık bir kasası dikkatimi çekiyor. Ancak şimdilik onboard bir anakart (m4a785td-v evo) olacağı için (belki ilerde en fazla 4770 vb. eklenebilir) fazla güç gerekmediğini düşünüyorum, ve dolayısıyla kasadaki 550w psu'nun fazladan elektrik faturasına yol açacağını sanıyordum. Onun yerine belki 350-400w'lık bir psu daha az elektirik yakar zanında idim. Yazdıklarınızdan, düşündüğüm sisteme 1000w psu bile taksam elektirik sarfiyatının değişmeyeceğini (sistem ne kullanırsa o ) anlıyorum. umarım yanılmıyorumdur
    (x4 620, 4gb ram, 1tb hdd)

Aynen öyle hocam, kaç wattlık cihaz taktığınız farketmez.

Hatta şöyle bi teori bile sunulabilir.

Günümüzde 600W ve üstü cihazlar genelde 80+ verimlilik sertifikasına sahip, hatta %85 üstüne çıkan modeller var.
    300-500W arası modellerin büyük çoğunluğu ise %75 civarında verimliliğe sahip diye tahmin ediyorum.

Dolayısıyla üst düzey bir psu alındığında, cihazın daha güncel bir besleme sistemiyle donatılmış olması ve verim yüksekliği nedeniyle, daha az elektrik harcaması da sözkonusu olabilir. Örnekle açıklayayım....

300W harcayan donanımda 500W'lık psunuz %75 verimde şebekeden 400W çeker.
    Aynı donanım %85 verime sahip 800W bir cihaz yoluyla şebekeden 352W çeker.

Bu tip bir durumda sanılanın aksine 800Wlık modeller daha fazla değil, daha az güç çeker, faydası bile olur.

Tabii bu kadar ince hesap yapmaya gerek yok bence, orası ayrı.
    Sizin bilmeniz gereken şu, kasa içindeki donanım ne kadar çekerse, psu da şebekeden o kadar güç çeker verim sınırlılıkları dahilinde.

Fizik kurallarına göre, enerji yoktan varolmaz, yok edilemez(dönüştürülür). Dolayısıyla 250 300w çeken dahili donanımın bulunduğu sistemi besleyen 800w bir psunun sürekli 800w çekmesi olanaksızdır.

• bunu öğrendiğim iyi oldu sağolun, sanırım bahsettiğim şu model benim için ideal olacak:
    http://www.vatanbilgisayar.com/lian-li-pc-k56-550-lancool-pc-k56-dragon-lord-k-550w-midt-atx-siyah-kasa/productdetails.aspx?I_ID=39723
    çünkü bi yerlerde içindeki psu'nun 80+ olduğu söyleniyordu sanırım...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.