arkadaşlar konuyu buraya açmaya karar verdim. yardımcı olursanız sevinirim. birkaç gündür gözlerim çok feci şekilde yoruluyor, yaşarıyor ve kaşınıyordu, bunun worms world party oyununu oynadıktan sonra olduğunu farkettim. fraps ile baktığımda 150-164 fps gibi değerler alıyor, bazen bir süre sonra oyunda renkler gidiyor bazen gitmiyor, zaten nasıl bu kadar yüksek fps alıyor anlamadım. başka oyunlarda 20-30 fps oynarken hiç böyle bir şikayetim olmadı, merak ettiğim bir konu 30 fps altı oyun oynamak göze zarar verir mi yada 100 fps üstü zarar verir mi ideali nedir bunun? monitör 4 yıldır kullanıyorum philips 107e. 1024*768 de en az 75 Hz kullanırım, şimdi 85 Hz yaptım. ekran kartını coolbits yükleyip oc yaptım nvidianın 78.** sürücüsü yüklü sofmod olarak 7800GTX sürücüsünü tanıttım psikolojik amaçlı . sorularım: 1) oyunlarda ideal fps kaçtır göz sağlığı açısından düşük yada çok yüksek fps zararlı olur mu? vsync ayarı ile oynamak da bence tehlikeli. 2) 20 30 fps lerde rahatsız olmazken 150 fps nedeniyle mi rahatsız oldum acaba. Allah hepimize göz serinliği (sağlığı) versin, değerli yorumlarınızı bekliyorum.
1. vsync o anki monitör refreshiyle oyundaki fps'yi aynı seviyede tutuyor, tehlikeli değil aksine daha sağlıklı. 2. 150 fps'yi zaten gözün algılayamıyor, en fazla 100 algılar, daha fazlasını fark etmezsin. bence alışma sürecindesin.
Son olarak 15 dk'da bir gözünü monitörden ayır ve en az 30sn başka yerlere bak.
quote:
Orjinalden alıntı: Silphatos 1. vsync o anki monitör refreshiyle oyundaki fps'yi aynı seviyede tutuyor, tehlikeli değil aksine daha sağlıklı.
default ayarı monitör refresh i ile fps yi eşitlemekse 30 fps lik oyunda refresh 30 Hz'e düşürmüyordur, umarım , genelde daha yüksek fpslerde oluyordu galiba refresh den daha yüksek fps olunca fps yi refresh e düşürmesi iyi olur düşüncesindeyim.
fps'ye göre değil monitörün refresh rateine göre eşler. mesela 100 fps ile oynuyorsan bir oyunu, vsync açıkken ve monitörün 85Hz'deyken 85 fps'ye sabitler oyunu. Ama 30 fps ile oynuyorsan monitörün hz değeri kalır, onu oyunun değiştirebilmesine imkan yok zaten en dandik monitör 60Hz'de çalışır en düşük.
Göz sağlığı açısından kaç Hz olursa olsun CRT monitörler ölümcül derecede zararlıdır.. 1960 lardan kalma bu teknoloji tahmin edilenden çok daha fazla radyasyon yaymakta ve hayatımızı tehdit etmektedir..
Önerim kesinlikle likit kristal ekran yani LCD dir.
TFT-LCD ekranlar çalışma prensipleri dolayısı ile sıfır titreşimli ve sıfır radyasyonlu görüntü sağlarlar.
quote:
Orjinalden alıntı: oozkan
Göz sağlığı açısından kaç Hz olursa olsun CRT monitörler ölümcül derecede zararlıdır.. 1960 lardan kalma bu teknoloji tahmin edilenden çok daha fazla radyasyon yaymakta ve hayatımızı tehdit etmektedir..
TFT-LCD ekranlar çalışma prensipleri dolayısı ile sıfır titreşimli ve sıfır radyasyonlu görüntü sağlarlar.
Elektrikli bütün ürünler radyasyon yayar diye biliyorum ben.LCD CRT den daha sağlıklı olduğu sabittir.
Aslında ben de CRT'den kurtulmak istiyorum ama sanırım LCD'ler de tam oturmamış bir teknoloji. Özellikle tepki süreleri,ghost etkisi ve ölü piksel sorunları var, üstelik cok pahalılar daha. Aslında kullanan arkadaşlar daha açık gözlemlerini yazsalar daha faydalı olur. Mesela 8ms ile 12ms arasında çok fark var mı?
Elektrikli bütün ürünler radyasyon yayar diye biliyorum ben.LCD CRT den daha sağlıklı olduğu sabittir.
Refresh rate ne olursa olsun her tur CRT monitor katot isini yayar(Cunku 25-30 kVolt anot geriliminden dolayi)Yenilerde her nekadar ekranin on tarafi tarafindan ekranlansa da(yutulsa)yinede ozellikle arkasindan radyasyon kacagi olur.Ozellikle tam beyaz ekranda ve parlaklik max iken max.emisyon olur.Bu yuzden eski monitorleri kullanirken parlakligi kismak gozleri rahatlatir.
Bu arada ariza olup(cok zor bir ihtimal) anot gerilimi 30kVolt'u gecerse X isini yaymaya baslar ve monitorun korumasi devreye girer
Ayrica icindeki saptirma bobinlerinden dolayi manyetik alan da olustururlar.
LCD'nin gec tepki vermesinin sebebinin tazelemeyle ilgisi yoktur.Sadece piksele akim verildiginde birden aydinlanmasindan ve akim kesildiginde aniden sonmemesinden dolayi olusur.Buda günümüzde 12 msn ve altındaki LCD lerde çözülmüştür
LCD'de radyasyon sadece icindeki arkaplan aydinlatmasindan(florasan lamba)dolayi olusan ve tamami ekranlanan zararsiz kesimdeki UV isinidir.(Evinizdeki florasan kadar ancak)Elektromanyetik alan ise sifir.Yani sifir emisyon.
Ayrica LCD'lerde geometri hatasi asla olmaz,ekrana goruntu pikseli pikseline oturur.
Yenileme olayi olmadigindan goruntu herhangi bir nesne gibidir.(Dijital makinaniz varsa bir LCD birde 85Hz'de calisan CRT'nin resmini cekin.CRT'de siyah kusak seklinde aydinligini kaybetmis bolge gorulur.Insan gozu algilayamasada fotograf makinasi algilar.
EN İYİSİ FİLTRE KULANMAK ÖYLE PAHILILARINI BİLEMEM AMA BEN KULANIYORUM AYNI SORUNLAR BENDEDE VARDI 75 85 HZ FARK ETMİYOR 15,20 MİLYONLUK YETİYOR BENDEKİ YETİİİ
quote:
Orjinalden alıntı: Silphatos
1. vsync o anki monitör refreshiyle oyundaki fps'yi aynı seviyede tutuyor, tehlikeli değil aksine daha sağlıklı. 2. 150 fps'yi zaten gözün algılayamıyor, en fazla 100 algılar, daha fazlasını fark etmezsin. bence alışma sürecindesin.
Gözün algılayabildiği maksimum frekansı 24 diye biliyorum
quote:
Orjinalden alıntı: ersayt
quote:
Orjinalden alıntı: Silphatos
Gözün algılayabildiği maksimum frekansı 24 diye biliyorum
valla benim gözüm CRT monitörlerde 75 ile 85 in bile farkını anlıyor
arkadaşlar bende filtre almayı düşünüyorum.gerçekten faydalı oluyormu.benim gözler bu aralar çok kızarmaya başladı
Ben Hyundai İmageQuest 17 flat kullanıyorum. Filtresiz gözümde yaşarma ve kaşıntı oluyordu ama filtre taktıktan sonra bu durum baya bi düzeldi. Ama yine de yüzde yüz çözmüyor. Bi ara filtre başlıklı bir topic vardı. İstersen arama yap. Bu arada kesinlikle dandik filtre alma, çift camlı kaliteli birşey olsun. Bence göz sağlığı için kısmaya değmez. Sonra gözlüğe filtrenin on katı para bayılabilirsin
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: mczaga
quote:
Refresh rate ne olursa olsun her tur CRT monitor katot isini yayar(Cunku 25-30 kVolt anot geriliminden dolayi)Yenilerde her nekadar ekranin on tarafi tarafindan ekranlansa da(yutulsa)yinede ozellikle arkasindan radyasyon kacagi olur.Ozellikle tam beyaz ekranda ve parlaklik max iken max.emisyon olur.Bu yuzden eski monitorleri kullanirken parlakligi kismak gozleri rahatlatir.
Bu arada ariza olup(cok zor bir ihtimal) anot gerilimi 30kVolt'u gecerse X isini yaymaya baslar ve monitorun korumasi devreye girer
Ayrica icindeki saptirma bobinlerinden dolayi manyetik alan da olustururlar.
LCD'nin gec tepki vermesinin sebebinin tazelemeyle ilgisi yoktur.Sadece piksele akim verildiginde birden aydinlanmasindan ve akim kesildiginde aniden sonmemesinden dolayi olusur.Buda günümüzde 12 msn ve altındaki LCD lerde çözülmüştür
LCD'de radyasyon sadece icindeki arkaplan aydinlatmasindan(florasan lamba)dolayi olusan ve tamami ekranlanan zararsiz kesimdeki UV isinidir.(Evinizdeki florasan kadar ancak)Elektromanyetik alan ise sifir.Yani sifir emisyon.
Ayrica LCD'lerde geometri hatasi asla olmaz,ekrana goruntu pikseli pikseline oturur.
Yenileme olayi olmadigindan goruntu herhangi bir nesne gibidir.(Dijital makinaniz varsa bir LCD birde 85Hz'de calisan CRT'nin resmini cekin.CRT'de siyah kusak seklinde aydinligini kaybetmis bolge gorulur.Insan gozu algilayamasada fotograf makinasi algilar.
Evet kesinlikjle bu saatten sonra LCD almak lazım..
CRT öldü artık
Filtre kullanıpta aradaki farkı gören var mı???
filitreyle tekelime ACAYİP FARKEDİYOOOOOO göz ,baş ağrısı filan kalmadı 2 senedir kulanıyorum benimki pahalı değil ama hiç olmamasından kat be katiyi..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme