iyi akşamlar arkadaşlar ben gigabit lan isitorum evde 3 pc var ve bazen yüksek boyutlu dosya aktarmak gerekiyor buda uzun sürüyor önceden cat5 kullanıyordum 100mb lan baglantısı vardı bugün cat 6 aldım yine 100mb baglantı var anlamdım dogrusu kullandıgım modem airties rt-110 p35 ds3r ethernet gigabiti destekliyor
1- bütün bilgisayarların gigabit destekli ağ kartlarının olması şart 2- cat6 kabloyu bilgisayardan modeme değil bilgisayardan bilgisayara çekmelisiniz, çünkü gigabit ethernet destekleyen modem şu anda yok, varsa da ben bilmiyorum gerçi cat5 tek taraflı olarak saniyede 12mblık bir veri aktarım hızına sahip, başka türlü bağlantılar da işin içine girince hız düşüyor ama yeterli modeminizin de aynı şekilde 54mbps değil 100mbit desteklemesi lazım ki cat5i bile tam randımanlı kullanabilmelisiniz, bu hızları yakalamadan cat6 kabloyla bilgisayarlar arası veri transferini denemeyin bence çünkü şu anda 100mbit oldukça yeterli gözüküyor eğer tam randımanlı kullanabilirseniz
bi internet kafede görmüştüm gigabit baglantısı vardı tabi onlar sviç kullanıyorlar
o zaman da sadece veri transferi için bütün bilgisayarları gigabit ethernet destekleyen bir switche bağlayacaksınız bu sefer de ethernet girişi dolduğu için internet bağlantınız olmayacak, tabi usbden bağlanan bir arabirim kullanmazsanız bence siz bütün bilgisayarları modeme bağlı olarak hepsini bir ağda tutun, çok büyük boyutlu veri transferi yapacağınız zaman cat6 kabloyu transfer gerçekleştireceğiniz iki bilgisayar arasına takmak internet kafede gördüğünüz switchler, bütün bilgisayarlar gigabit ağ bağlantısını kullanmaya başlayınca yavaşlamaya ve sorun çıkartmaya başlıyorlar, yani düşük hızlarda sorun olmuyor ama yine gigabit olarak kullanmak istediğinizde 3-4 bilgisayardan sonra switch yetmemeye başlıyor tabi burda switchin kalitesi önemli, kaliteli switchler de pahalı yine de siz benim dediğim gibi yapın bence, sadece yüksek boyutlu dosya transferi yapacağınız zaman kabloyu iki pc arasına takabilirsiniz
sanırım dediğin gibi yapacam sagol
PC lerde gigabit ethernet olacak. Bunları CAT6 ile 10/100/1000 Gigabit Switch e bağlayın. Bunu da Gigabit Port u olan Broadband Router a bağlayacaksınız. Routerı da modeme tabiki.
quote:
Orjinalden alıntı: cem_ari
PC lerde gigabit ethernet olacak. Bunları CAT6 ile 10/100/1000 Gigabit Switch e bağlayın. Bunu da Gigabit Port u olan Broadband Router a bağlayacaksınız. Routerı da modeme tabiki.
sanırım öyle olmalı ama gerek yok gigabit baglantı için bu kadar masrafa
100 mbit ile 10-12 mb/sn 1000 mbit ile hdd nin yettiği kadar. Ki genelde bu 20 mb/sn olur.
Eğer 2 bilgisayarın da 1 GbE destekliyorsa, crossover kablo yap. Eğer desteklemiyorsa onlara 1 GbE ağ kartı al. 2. si airties asla 1 GbE desteklemez. O modem ile 1 Gbit alamazsın. Bunun için switch kullanman gerekiyor. Ebay'den 70-80 dolara kargo dahil alabilirsin.(8 portlu)
RT-110 da 10/100 Ethernet vardır
sagolun arkadaşalr bilgiler için gigabit baglantı için ek bi masaraf yapmak istemiyorum kablo ile olur diye düşünmüştüm iş kablo ile bitmiyormuş
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme