Şimdi Ara

Geri vitesde sesli ikaz sisteminin dünyada standart olmasını BM'ye taşıdık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.111
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye geri vitesle çalışan sesli ikaz sistemini tüm dünyada standart olması için Birleşmiş Milletler’e taşıdı. Öneri kabul edilirse sistem standart olacak

Türkiye, motorlu araçlarda trafik güvenliği açısından önemli bir sistemi standartlaştırmak için uğraş veriyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekim 2016'da Türkiye'de zorunlu hale getirilen araçlarda geri vitesle birlikte çalışacak sesli ikaz sisteminin, tüm dünyada zorunlu olması için konuyu Birleşmiş Milletler'e götürdü. Türkiye'nin önerisi kabul edilirse, geri vitesle birlikte çalışacak ikaz sistemi tüm dünyada standart olacak.
    Bugün bu konuda herhangi bir standart bulunmuyor. Her araçta farklı sesli ikaz sistemleri var. Bu durum, trafik güvenliğini ciddi ölçüde tehlikeye sokuyor.

Eğer tek bir standart ses ikaz sistemi olursa, trafikteki yayalar ve sürücüler, çıkan sesten aracın geri gittiğini hemen anlayabilecek. Nasıl kırmızı ışık dünyanın dört bir yanında dur anlamına geliyorsa, bu ses de bir aracın geri gittiğine işaret edecek. Böylece daha önce yanlış anlamalardan doğan, kazalar önlenecek.
    Türkiye'nin bu konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getirmesinin hikayesi ise şöyle gerçekleşti. 26 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik' kapsamında belirli kategori araçlarda geri vites ile birlikte çalışacak sesli ikaz sistemi zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk trafikteki kaza istatistikleri göz önüne alınarak gerçekleştirildi.

2017'DE ZORUNLU OLACAK

Zorunluluk bazı kategorilerde 01.10.2017'den sonra üretilecek araçlarda, bazılarında ise 15.05.2018'den sonra üretilecek araçlarda uygulanacak.
    Geri vitesle çalışan sesli ikaz sistemi AB'de zorunlu değil. Dolayısıyla, AB'de Tip onaylı olan araçların Türkiye'de tescil edilebilmesi için ilave bir teknik şart gündeme gelecek.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖNERİYİ GÖRÜŞÜYOR

Bakanlık, sadece Türkiye'de uygulanacak bu özelliğin yerel bir mevzuat olarak kalmasındansa küresel bir şart haline gelmesini hedefledi. Bu amaçla konuyu Birleşmiş Milletler'e taşıdı. Küresel uygulamalarda bu gibi süreçler serbest dolaşımın kısıtlanmaması adına AB ve Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nda karara bağlanıyor. Çeşitli platformlarda mevzuatla ilgili detaylı çalışmalar yapılıyor. Şu anda Türkiye'nin önerisi farklı ülkelerden katılan uzmanlar tarafından inceleniyor.

http://www.sabah.com.tr/yazarlar/sandik/2016/12/12/dunyanin-standardi-turkiyeden

• Nick-Mesaj/Konu gayet güzel, birçok kaza engellenir
  • yandaş medyayı yargıyıda taşıdınızmı
  • Nasıl tarif ediliyor sistem komançi sıtayla olmasın
  • quote:

Orijinalden alıntı: xnoname

İyi de ben Türkiye'de bu sesi çıkartan araç görmedim ki

forkliftlerimiz bu sesi çıkarıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Evet sanırım okul servislerinde denk gelmişimdir bir de birkaç tane kamyonet anlamadığım bu sesi tüm otomobillere mi takacaklar
    2000 Volkswagen Polo 1.4 75 Bg 2013-2014 (Km 122.000-126.000)
    2000 Volvo S40 2.0 136 Bg 2014-2020 (Km 160.000-284.000)
    2020 Fiat Egea 1.4 95 Bg 2020-2022 (Km 4500-43000)
    2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • quote:

Orijinalden alıntı: sistemli adam

quote:

Orijinalden alıntı: xnoname

İyi de ben Türkiye'de bu sesi çıkartan araç görmedim ki

forkliftlerimiz bu sesi çıkarıyor.

Eski hiluxlar da çıkarıyor

Bilim ve sanayi bakanlığının uğraştığı işe bak. Her yıl onlarca kişinin tırlara ya da kamyonlara arkadan çarptıkları araçlarında kafaları kopuyor. Çözümü varken bunu neden BM'ye götürmüyor sunuz?

Maksat insan hayatı değil mi?
  • terör yandaşı olanlardan mı bahsediyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mmg02 -- 12 Aralık 2016; 18:49:40 >

Akşam vakti geri vites lambası yanan ve park için ufak ufak geriye yanaşan araçların arkasından koşarak geçmeyi vazife edinmiş yayalar olduğu sürece hiçbir standartın önemi yok.

Kafa değişmeli kafa. Kafalar da gayet mutlu halinden.

Trafiğe bir çıkıyoruz, bilimkurgu filmlerindeki savaş öncesi hazırlık simülasyonları gibi her yer. Düz yolda 5 metre düz gidilmiyor her yerden bişeyler çıkıyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.