Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (903. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18.677
Cevap
714
Favori
839.818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 901902903904905
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Denilenlere hem katıliyorum hem katilmiyorum. Öncelikle bahsedilen tüm faktörlerin, elementlerin bir anlamı var buna karşi çikmak pek doğru olmaz. Katilmadigim kisim işin biraz psikolojik boyutu, herkes maalesef ayni damak zevkine ve iyi bir espressodan ne anladiği kısmı biraz geniş bir spektrumda yorumlanmalidir.

Şoyle ki, hx yani işi eşanjörlü bir makine sahibiyim bende. Bugun fiyati nerdeyse son model bir iphonea yakın fiyatli Nuova Simonelli marka bir cihazim var. Ayni zamanda ofise aldigim basincli sepetli dedica delonghim de var. Ikisi de tam otomatik olmayan makineler bunlar. Elbette birinde pid kontrolcü, kazanlarin buhar basincindaki stabilitesi, sıcaklik ayarini başindan sonuna kadar özütleme esnasinda eşit dagıtabilmesi gibi kavramlarin one cikmasi buyuk faktör. Ama bence deger mi? Ya da bahsedildigi gibi uçurum söz konusu mu ? Orasi biraz tat damak yeteneğine ve her şeyin gerçekten mukemmel bir ahenkte yer almasiyla alakali.

Çok iyi bir makinede ortalama bir kahve kullanildiginda ya da farklı marka su kullanildiginda dahi, ya da ogutucuden çikan ogutumun mikron araliginda dahi, çok buyuk farklarla hüsran sonuclar alinabilir.

Ezcümle, bu tür makineleri alanlar ben de dahil, zamaninda bir hevesle almiş, ve işi biraz hobiden ziyade "takıntı" haline getirerek insanlarin cesit cesit sanrilarla artik zevk almaktan ziyade kahve içmenin kabak tadı verecegi bir duruma süreklemesine sebbeiyet veriyor. Gerçekten iyi tatlari algilamak zaten herkes için mümkun degil hem de buyuk bir tat dil terbiyesi de gerekiyor.

Yorumu yapan kişi teorikte doğrulari söylese de maalesef pratikte anlattiklarinin üzerinde ayni kahve ayni ogutumle daha vasat bir makineden çikan çikti arasindaki farkı, nedenli hissedebildiginden ciddi şüphe duyarim. Bariz farklar çikan kahvede ayarlamalari yapmaya pek imkan vermemesinden geçiyor bu makinelerde.

Fazla takilmayın derim. Biraz egoistik bir alan maalesef kahve sektörü. Ve bazilari saplantili şekilde egosal dişavurum yasiyor.

Bana göre en önemli faktör iyi bir ögütücü ve iyi bir kahveden geçer. Bunlara dikkat edilmeli başta. Elbette 80 binlik makine ile 6 binlik makine arasinda fark ve kalite farkı barizdir. Ancak bu işin zevk alma kismina geldiginde ve nihayetinde bir kahve keyfine ne kadar pozitif anlamda hizmet ettigi kisminda ciddi süphe duyarim. O dedigi arkadaşin yorumda anlattigi makinelerin isinma süresi, şhower temizligi kahve ogutme gibi süreleri de dahil edersek, 20- 30 dksini nerdeyse 2 yudum espresso içebilmek için ayirdigini da unutmamak lazim. Bazen her şeyi satin, Ortalama bir otomatik makine alasim gelmiyor değil.

Fazla kasmamak lazim. Ben içtigim kahvelerin %80i filtre kahve ona özen gösteririm o ayri günde 3 fincan 10 dk v60 ile demleyiş şeklime bile dikkat ederek uşenmeden demleme yaparim. Daha fazla keyif aldigimi söyleyebilirim. Espressoyu genelde haftasonlari iciyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 19 Mart 2024; 16:39:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Peki üstad aynı kahveyi hem Nuova Simonelli hem Delongi Dedica ile yaptığınızda (tüm şartları uygun kullanarak) çok büyük bir tad farkı hissediyor musunuz Espresso da

• Mustakil_Yazar kullanıcısına yanıt

Elbette fark var. Ancak ucuz olan da içilene espresso dememek, ya da çöp demek biraz abartı olur.

O vakit mokapot içen bir tane bile italyan göremezdik günümüzde, espresso makinesinin atasidır.

• krstarica kullanıcısına yanıt

Hocam cevabınız için sağolun. bizim gibi ev kullanıcıları için bu tip basit makinalar hayli yeterli o zaman iyi bir değirmen ve çekirdek olması şartıyla. yazıda basınçlı sepet kısmı dikkkatimi çekti . gerçekten üreticiler krema ve güzel görünmesini sağlamak için mi basınçlı sepetle veriyorlar. basınçlı sepet tat arka plana itip kremayı mı ön plana çıkarır?

Hocam bir de kaliteli çekirdeklerde espresso yapılır mı? 250 gr 180 e almış olduğum bir çekirdek var. normalde v60 için almıştım espressoda bu çekirdeğe yazık mı olur?

• eyozgurluk kullanıcısına yanıt

Basincli sepet amatör kullanicilara hitap ettiği için makineyle gelir. Kontaminasyon durumunda çiktı da "kanallanma" denilen durum çok az yaşanir. Ogutumde ayarı ince olmasa da ortalama bir çikti boylecr sağlanmiş olur. Iyi bir espresso dipsiz portafiltreyle olur demek cok da yanliş olmaz.

Dipsiz bottomless portafiltrede ise durum degişiyor, ince trikler giriyor isin icine mesela, uygun ayarda ogutulmez ise siçrama yapar, krema asla çikmaz.Tamperleme doğru yapilmazsa kanallanma olur. Kahve direkt cöp olur. Her şey iyi olsa bile üzerindeki tozlari almak için tamperlenmiş portafiltreyi sarsarak duş kismina yerlestirildiginde bile kanallanma yapabiliyor. Çok daha hassas bir urun.

Birçok kafede dipsiz portafiltre kullanilmiyor bile. Prof barista bile olsa, kafede onunla, hiz kazanmak için ugraşmayabiliyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 19 Mart 2024; 23:52:5 >

Espresso zaten kaliteli çekirdekle yapilir her sey iyi çekirdekle yapilmalidir. Sadece sütlü kahveler yapilacaksa, daha kalitesiz ucuz yollu robusta vb tür cekirdekler tercih edilebilir.

Espresso için genel kanı, koyu kavrum yaği cikmiş cekirdeklerden yanadır. Ancak ben kişisel olarak ortakavrum kullaniyorum.Hem makine temizliği için de daha faydali. Koyu kavrum çekirdekler ogutuculu makinelerde ozellikle bakım süresini daha da hizlandirir. Yağlar çiktiği icin, makinede tıkanma sureci erkene gelir.

Hocam otomaik makinlarda basınçlı sepet mi var yoksa basınçsız mı?

timemore c3 kullanıyorum değirmen olarak sizce espresso için nasıl hocam? makina almadan önce v60 ile demliyordum v60 performansı çok begeniyordum . ama espresso da işin içine girdi sizce yeterli gelir mi?

• hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt
    İdare eder bi çekirdek bu fiyata performans ürünü alın için.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt
    Jacobs Barista Editions Espresso Slow Roasted olanı aldım denemeye fiyat performans olarak gayet iyi. Piyasada lavazza diyerek 350-450 aralığına satılanlardan daha hoş geldi bana.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Otomatik makinelerde basınçli sepet var. Özel bir urun var mi guncel bilmiyorum.

Bilemiyorum hocam, C3 kullanmiyorum maalesef, espresso performansi hakkinda yorum yapmam mumkun degil.

• glumerna G kullanıcısına yanıt

1 kilosu 300-350 lira olan performans ürünü dedikleriniz den bir kaç örnek verebilirimisiniz acaba.

• maviplanet kullanıcısına yanıt
    Julius meinl kırmızı paketde düşüyor takip etmeli bide üst modeli var o markanın gri poşetli onuda 2 kgsi 600den aldım amazondan. Takip etmeli. Kronotropda yemeksepetinde indirimde yakaladım çok iyiydi.

• Delonghi magnafica evo (sürahili) ile saeco gran aroma arasında kaldım. Fiyatlar aşağı yukarı aynı. 21k düzeyinde.
    Sizde hangisini tercih etmeliyim?

• Hkose8 H kullanıcısına yanıt
    Meşhur filipiş alsana amazonda millet silip süpürüyor 54 bilmemne model numaralı 16bine düşüyor hergün de çıkıyor bi indirim.

• @krstarica önerisiyle seramik bir V60 Driper aldım. Filtreyi bununla içeceğim.

Bir de evdekiler için Grundig 7610c mor olandan aldım bir tane.

Yarı otomatik (veya tam otomatik) kahve makinesi alma işini Eylül'e kadar erteledim. (Çünkü evde Arite marka espresso makinem var. Tek kötü tarafı 9 bar basınçlı çalışan ama müthiş kompak ve sevimli bir makine)

• Can-KSK kullanıcısına yanıt

Bunların hiç birisi filtrede tatmin etmez hocam.

• Amazon’dan Philips ep2220/10 makine aldım genelde americano seviyoruz evde ağızda güzel tat bırakacak çekirdek önerileriniz nelerdir

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • seffa S kullanıcısına yanıt

Şimdilik bekleme moduna geçtim, sanırım Ode Gen2'ye niyetleneceğim. Gelsin bakalım, Türkçe incelemeler çıksın. Ona göre aksiyon alırım.

• 
Sayfa: önceki 901902903904905
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.