Şimdi Ara

Fransa devleti Windows'tan Linux'a geçiyor: ABD'ye bağımlılıktan kurtulma hedefi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
3
Favori
3.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
18 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Debian babadır özeldir. Sunucu bilgisayarlarının büyük bir bölümü Linux kullanıyor. Yine bunların da büyük bölümünün Debian kullandığını düşünüyorum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 11 Nisan 2026; 21:58:37 >
  • paco_ct kullanıcısına yanıt
    Gerçi şu anda Linux’ta LACT olarak bilinen GPU yazılımı kullanıyorum. Voltaj düşürme (undervolting) gibi işlemleri de yapmak mümkün.

Nvidia’nın sürücüleri ne olacak asıl onu düşünüyorum. Linux kullandığım için ve daha uyumlu olduğu için AMD’yi seçmiştim ama Nvidia’nın AMD gibi yapıp açık kaynağa geçmesini çpk istiyorum. DLSS bildiğim kadarıyla kapalı kaynak. Bunları açık kaynağa dönüştürürse oyuncu tarafında deprem etkisi yaratır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Nvidia açık kaynak paylaşım yapar ise linux için çok daha iyi yerlere gidebilir ancak kapalı kaynak da çıkarsa sorun değil yeter ki çıkarsın şu an ilk öncelik o bana göre 🤣 ileride o da olur. linux ekiplerini tam kurup oturtsunlar düzeni zaten ekipler bunu baskılayacaktır 😉

(Nvidia için değil genel bir yorum) benim ve ekibimin yaptığı 2 uygulama var birini 100% açık kaynak yapabiliyoruz ancak bir uygulamamızı %100 açık kaynak yapmamız mümkün değil mesela yakın zaman da açık kaynak yazılım geliştiren ve çok sayıda kullanıcısı olan firmaların kullanıcıları tehdit eden ciddi güvenlik açıkları tespit edildi

kesinlikle açık kaynak yazılımları savunuyorum ama mesela ciddi bir emek harcadığımız not uygulamamız var şu anda (daha yayınlamadık) bu uygulamanın askeri düzeyde güvenlik yapıları üzerine geliştirmeler yapıyoruz bunların kod satırlarını açık kaynak yapmak uygulamayı ve kullanıcıların güvenliğini çöp yapmak anlamına geliyor ve tüm güvenlik önlemlerini kırılabilir yapıyor bu tarz kritik yapıları kesinlikle kapalı kaynak ve üst düzey koruma ile kapatmak gerekiyor bu yapıyı etkilemeyen veya iletişim kurmayacak kod satırları kesinlikle açık kaynak olacak
    ancak önemli kritik yerleri kapalı olacak

bunun gibi kritik güvenlik kısımları internet server bağlantıları kullanıcı verilerinin açık kaynak sunulması kesinlikle doğru değil ciddi güvenlik açıkları oluşturuyor

nvidia başta dediğim gibi bu konudan uzak başkaları başka sürümler yapıp kendileri kullanmasın diye yapıyorlardır, ancak ekran kartına erişim sağlayacak kritik bir açık oluşturuyor mu öncesinde ciddi bir inceleme şart her konuda bu tip süreçler ek efor oluşturacağı için direk kapalı kaynak da seçiliyor olabilir hepsi maliyet ☺️

neden kısa yazamıyorum 😤🤣🤣

• DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Kaybola kaybola öğrenir çoğu zamanda insan yolları doğru yolu bulur linux komut satırlı alıştık iki tıkla program çalılştırmaya tembellik yarattı

• quote:

Orijinalden alıntı: High Sierra

Pardus kendi de yabancı.

Pardus bir Gentoo projesi olarak başlayıp ardından kendi tabanlı bir distroya dönmüştü. Sonra pardus ekibi dağıtıldı. Solus ve PiSi linux eski pardus pisi tabanı ile geliştirildi, Pardus ise artık deb tabanlı. Gerçek Pardus PiSi de.

Prensip gereği deb, RHEL uzak durduğum temeller. Favorim Slackware, Gentoo ve Void. Üçü de sys-d kullanmıyor.

FreeBSD tercih ederim, üstün ZFS dosya sistemi, Kernel artı userland tek ekipten ve elbette ports tree.. FreeBSD'ye alışan bırakamaz, 2007 yazından beri kullanıyorum

Pardus'u o zaman cok gereksiz buluyordum Debian olmakla bir sey kaybetmemis

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 12 Nisan 2026; 8:24:2 >

Güzel farkındalıklar. Umarım bizler de atılım yaparız.

Wetransfer yerine divvydrive kullanmak gibi…

Nvidia yüzünden Linux grlişimde sakat kalmıştı. Şirinlik yapmasına hiç gerek yok en bğyğk açık kaynak düşmanı firma.

İşine gelince linux kullanır Android'i tegra destekler ama.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Sir Crocodile
  • tüm devlet kurumları zorunlu olarak linux'a geçirilmeli. microsoft sistemlerini bilinçli olarak karmaşık tasarlıyor ve kendine bağımlılığı arttırıyor.

• Gerçek pardus 2011 yılında FETÖ cüler tarafından öldürüldü.

• kraix kullanıcısına yanıt

Evet, şimdi ise o Pardus'tan bile eser yok şimdi.

En azından Fransa gibi Ubuntu tabanlı distro kullanmıyordu Pardus. Başlangıcı Gentoo projesi ardından kendine dair bağımsız distro idi.

Şimdi o eski tarihi devam ettiren 1. Solus , ki eopkg olarak ayrıldı PiSi paketlerinden 2. ve sonuncu Pisi Linux kaldı.

• Benim forumda yıllar yıllar önce söylediğim şeyleri ülkeler birer ikişer yapmaya başladı...Yıllar önce hem telefon hem bilgisayar için yerli yazılım yapmalı ve önce devlet dairelerinde sonrada komple kullanıma sunmaliyiz, admini ABD&israil olan sistemler hiçbir şekilde güvenli değil der dururduk...Bizimkilerde hala tık yok varsa yoksa dağa taşa efelensinler.

Fransa devleti Windows'tan Linux'a geçiyor: ABD'ye bağımlılıktan kurtulma hedefi

Steam kütüphanem ile beraber CS 1.6 ve UT2004 gibi eski oyunları da oynadım.

Oyun kontrolcüleri ve FPV kontrolcüsünde (Radiomaster Boxer Crush) sıkıntı yaşamadım. Ama webcam ve yazıcı gibi sürücü anlamında daha problemli şeyleri de denemek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yesil1026 -- 13 Nisan 2026; 0:31:59 >

Debian çakması bu dağıtımı neden kullanayım?

Ona bakarsan dağıtımların %95'i başka bir şeyin çakması zaten. İlla Pardus diye bir şey demiyorum. İsterseniz Arch Linux kullanabilirsiniz. Nitekim ben Pardus kurmuş olabilirim ama sanal makinemde de Arch Linux kullanıyorum diğer masaüstü ortamlarını ve Wayland'i denemek için. Dağıtım önemli değil önemli olan Windows'tan uzaklaşmak.

makyaji guzel tema konsol fontlari falan. guveniyorsan debian stable yerine kullanilabilir arabirimi fontlari falan ayarlamakla ugrasmazsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 13 Nisan 2026; 3:3:6 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.