Şimdi Ara

Fransa devleti Windows'tan Linux'a geçiyor: ABD'ye bağımlılıktan kurtulma hedefi (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
3
Favori
3.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
18 oy
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Ben de bu komik masala gülüyorum. Farklı bir gözlük mü kullanıyorlar da hemen açıkları görüyorlar ? "Devletin güvenlik uzmanları olur. Kodda açık varsa kolayca görüp yamayı yaparlar. Açık kaynakta güvenlik sorunu varsa sen bir şey yapamazsın, devlet güvenlikçi çalıştırır, programcı çalıştırır, mühendis çalıştırır.. Kaynak açıksa kaynaktaki güvenlik problemi hemen gözükür.. " Hangisiymiş o açıkları olmayan uygulamalar ? Açığı olmadığı garantili bir uygulama var mı ? Bu hikayeye Kadir bile inanmaz. Ellerinden geleni yapabilirler ama bu şekildeki bir hayali uydurma senaryo kesinlikle gerçek değil. Sonradan sonraya işlemcide bile açık bulunuyor. Geliştirme haricinde yama çıkarmasınlar o zaman. Her yerde açık var ama senin hikayende açık yok. Çok gülünç bir iddia.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

FBI, Google Amazon ( AWS ), Meta Platforms, Microsoft bile Azure tarafında Linux kullanıyor. Kullandıkları Linux'ta açıkları kapatıyorlar, kernel patch bile yapıyorlar. Onlar yaparsa büyük devletler de yapar. Herifler senin gibi AOF isletme mezunu degil cünkü, kendi kullandıkları özel dağıtımlarda kendi güvenliklerini sağlıyorlar..

Programlamadan anlamayan ama boş yapan Wintırt kullanıcısı olsalar dedigin dogru

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Nisan 2026; 18:1:34 >

Kullanmaya gelince Linux satmaya gelince Wintırt

Wintırt'ın kullanıcısı da komik, gelistireni de komik :D

Wintırt diyince yuvarlanarak gülüyorum  

Tamam ama onlardan daha güvenli olanlar da var. Mesela özellestirilmis Linux dağıtımları. Mesela NSA'nin bizzat geliştirdiği güvenlik modülü SELinux'u düşün

Ubuntu LTS'nin government versiyonları, Cin'in Kylin OS'u… hepsi Linux tabanlı hardened sistemler. Yani devlet mesela FreeBSD indirip sadece Berkeley'den güvenlik yaması bekleyip dümdüz kullanmaz. Hardening yapar, ekstra güvenlik katmanları ekler, gerekirse patch yapar hatta gerekirse kernel bile değistirir vs.. Ileri düzeyde modifiye edebilir falan..

Ama mesela FreeBSD ve OBSD zaten cok güvenli hardeding yapılmasa, modifiye edilmese, cerkirdekle oynanmasa bile gayet sağlam ama büyük kuruluslar zaten mutlaka özellestiriyor kendine uyarlıyor

Neyse yani demem o ki, bu Pardus pisi zamanlarında, amac Linux kullanmak değildi, para tokatlamaktı.. Linux kullanmak isteseler zaten Ubuntu'yu bile alıp sırf kendileri icin standart FreeBSD'den daha güvenli getirirler ve kullanırlardi.. Dagitimin ne oldugunun devlet ya da buyuk firma icin onemi var ama coknda onemli degil. Mesela netflix ustun TCP IP stack icin FreeBSD tercih ediyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Nisan 2026; 18:40:12 >

• Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Benim kendin gibi OFOF mezunu olduğumu da nederden çıkardın ? Açıkları tespit ederlerse kapatabilirler. Ya tespit edilmemiş açıklar ne olacak ? Açığı buldun ama bildirmedin. Kendi amaçların için kullandın diyelim. Senden başka kimse bilmiyor. İstediğin gibi girip çıkıyorsun Bunu bildirirlermi ? Adamı bu bildirmediği açıklar yetenekli yapıyor. Biliyorsun herşeyi de geri adım atmamak için hikayeyi devam ettiriyorsun.

Bi git yav seninle mi ugrasacagız :D Git yapay zekayla konus

ben daha önce bu belgelere göz attım ama aşırı fazla içerik olduğu için önemli kısımları ciddi anlamda atlamışız
    kesinlikle yanlış bir düşünceye kapılmışız açık kaynaktaki güvenlik yapısını yanlış yorumlamışız

ekibim ile birlikte şu an açık kaynak yapısında güvenlik yapısının özellikle katmanlı yapıyı şimdi daha iyi anladık ve yanlış düşüncemizin uygulamamızın üzerinde %15 lik kısmı kapalı kaynak yapma düşüncesinden tamamen kurtulmuş olduk 🙏🏻

o kısımları kapatmadan açık kaynak olarak daha güvenli hale gelebileceğini öğrendik bunu hatırlattığın için tekrar tekrar teşekkür ederim sana bizi yanlış bir düşünceden kurtardın çok geç olmadan artık %100 açık kaynak olarak tam güvenlikli bir yapı kurabileceğiz

hatta kapalı kaynaktan bile daha güvenli bir yapı olacak 🤣

tekrardan hem kırmadan hem yardımcı olacak şekilde yapıcı yorum yaptığın için teşekkür ederim dostum 🙏🏻

• High Sierra kullanıcısına yanıt
    selam dostum geç cevap için kusura bakma V4LKyR yaptığı yorumda sunduğu belgeleri inceliyorduk 1 haftadır ve açık kaynak kısmında güvenlik (özellikle askeri düzey güvenlik konusunda) ile alakalı düşüncelerimizde ne kadar yanlış bir düşüncede olduğumuzu fark ettik V4LKyR karşı yorumumda bunu görebilirsin,

kapalı kaynağı övmek hakkında bir satır bile bir şey yazdığımı düşünmüyorum dostum ben tamamen açık kaynağı destekliyorum ancak yukarıda yazdığım gibi özellikle askeri düzeyde güvenlik kısmını açık kaynak yapısında yanlış yorumlamışız ve şu anda iyi bir şekilde bu konuyu anlamış olduk
    github
    GitHub - torvalds/linux: Linux kernel source tree
    https://github.com/torvalds/linux
    bu belgeleri 1 haftadır işi gücü bırakıp deli gibi okuyarak bir çok fikrimizi değiştirdik

quote:

ciddi bir emek harcadığımız not uygulamamız var şu anda (daha yayınlamadık) bu uygulamanın askeri düzeyde güvenlik yapıları üzerine geliştirmeler yapıyoruz bunların kod satırlarını açık kaynak yapmak uygulamayı ve kullanıcıların güvenliğini çöp yapmak anlamına geliyor - Kaynak: donanimhaber.com

bu yazdığım yazı da belgeleri okumadan önce farklı bir düşünce yapısındaydık ve açık kaynakta katmanlı güvenlik yapısını yanlış anladığımızın bir kanıtıdır inkar edemem V4LKyR paylaştığı link ile hayatımızı ve zamanımızı boşa harcamayı önlemiş oldu ve yanlış bir düşünceden kurtulmamızı sağladı

nvidia yı savunmuyorum ama sanırım bizim ile aynı mantık hatasından yola başladıkları için aynı saçmalıkta devam ediyorlar sanırım 🤣 linux ekiplerini toparladığında bence gelecekte bu farklılık gösterebilecektir bence ( bir umut 🤣 )

yorumun ve bilgilendirici yapıcı yorumun için teşekkür ederim sadece steve ballmer benzetmeni sevmedim alakası yoktu 🤣

• paco_ct kullanıcısına yanıt
    Valla ironi mi yoksa ciddi mesaj mı anlayamadım, ama eyvallah :D

• V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    🤣 ironi için bu kadar yazı yazmam, bir konuyu körü körüne savunan tiplerden değilim ben, konunda haklıydın ve ciddi ciddi 1 haftadır belge okuyoruz açık kaynak güvenlik kısmını yanlış yorumlamışız Linus Torvalds çok iyi şekilde güvenlik kısmını açıklamış aslında ve sadece bunu tam anlamı ile okumadığımız için yorumlamamız yanlış olmuş şimdi yapıyı daha iyi anladık ve açık kaynakta güvenlik yapısını daha iyi anlamış olduk.

bir kaç hafta önce dev açık kaynak projelerde ciddi güvenlik açıkları bulundu ve projelerde anahtarlar kapının üstünde bırakılmıştı bundan dolayı bizimde kendi yazılımımız da benzer bir durumumuzun olduğunu düşündük tam detaylı araştırma aşamasına başlamadan ön yargımız oluşmuştu güvenlik yapısı konusunda hemen üstüne de bu konu geldi iyi ki gelmiş Torvalds konusunu paylaştığın için şu anda ön yargı ile yaklaşacağımız güvenlik konusunu bize farkında olmadan çözümlemiş oldun aslında ☺️

yani ironi değil teşekkürü hak ediyorsun dostum bizi bir yanlıştan döndürmüş oldun 🙏🏻

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.