Şimdi Ara

Fransa devleti Windows'tan Linux'a geçiyor: ABD'ye bağımlılıktan kurtulma hedefi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
3
Favori
3.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
18 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Nasıl ve kim mahrum bıraktı?

• Daha geçen hafta windows 11 in yanına Pardus kurup kaldırdım. Gerçekten çok güzel olmuş, neredeyse hiç windows'u aratmıyor. Nvidia sürücüsünü bir kaç tık ile konsola girmeden kolayca yükledim, pardusun deposunu kullandım.

Ama secure boot aktif iken boot olmuyor. Dış kaynaklar ve forumlarda yeterli bilgi yok. Özellikle kendi sitesindeki açıklamalar çok sığ (bana göre).

Kendi sürücü imzamı oluşturup sisteme tanıtmak için oldukça uğraştım ama başarılı olamadım. Pardus ekibinin secure boot desteği vermesi gerekiyor. Bilmediğimiz bir konu varda zararlıda verilmiyorsa açıklamalılar. İnşallah secure boot ile ilgili atılım yaparlar.

Biliyorum telefonlarımızdaki android yazılımlar dahi yabancı ama bir yerden başlamalıyız.

• 307kd kullanıcısına yanıt
    yazdığımı anladığına emin misin? farklı şekilde anlatayım ben orada siyasi ve politik seviyede çinin ilerleyişi yüzünden abd nin karanlık rüyalarından kurtulmaya çalışması için uyguladığı ambargoyu anlatmaya çalıştım asıl temek köken buradan başlıyor

openkylin halen daha devam eden ubuntu/debian kökenli karışık bir yapıda kendi düzenlerini getirdikleri bir linux işletim sistemidir ve halen daha devam ediyorlar bu projeye ek güvenlik öncelik aldıkları devlet tarafı içinde neokylin geliştirmeye devam ediyorlar çin her şekilde kendine o ambargoyu geçecek yolları bulur ama kendilerine özgü bir şey yaratma çabasındalar

• mesutismail kullanıcısına yanıt
    Secure Boot desteği için Microsoft sertifikasyonu ve imzası gerekiyor, özgür yazılım felsefesine geçişte derlemeleri en büyük rakip olan Microsoft otoritesine imzalatmak biraz tezat oluşturuyor açıkçası. Bunun yerine anakart üzerindeki Microsoft imzasının silinip kendi imzanızı atıp sistemi bu şekilde kurmanız daha doğru olur. Linux Derneğinin bu işe el atması gerek artık, Avrupa desteği devam ederse kolayca çözülecek bir iş aslında.

• Trump'ın yaptıklarına bakıldığında dijital bağımsızlığın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Artık kaliteli alternatif yazılımlar yapılabiliyor. Kişisel cihazlarda belki geçiş zor olabilir ama kamu kurumlarında büyük tasarruf sağlayabilir. Türkiye'de zaten Pardus birçok kamu kurumunda kullanılıyor. Fransa'dan sonra diğer AB ülkelerinde de benzer bir yönelim görebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dürüstİnsan -- 11 Nisan 2026; 13:15:19 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Mert1920 M kullanıcısına yanıt

Geçen haftaki denemelerimde microsoft imzalarını biosta yalnışlıkla sildim. windows anakart değişikliği var zannedip lisansımı uçurdu. daha önce de denemelr yaptım ama 3 yada 4 yıl önce idi, o zaman lisans zarar görmemişti. şimdi çok agresifler. etkinleştirme alanından düzeltiliyordu önceden. microsoft solitarie oynarım sık sık, linuxtaki alternatifleri pek hoşuma gitmiyor. ama ileride bir karar vermem gerekecek.

merak edenler için imza oluşturma şurada anlatılmış ama pardus'a özellikle ikinci işletim sistemi olarak uymuyor.

Adding Keys for Secure Boot Using mokutil

• Hala da bireysel kullanımım için linux düşünmem. Ne zaman heveslenip yüklesem de sonra pişman olurum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• paco_ct kullanıcısına yanıt
    kesinlikle. özellikle 'göstermelik kapatmalar' yönünde.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Jeeman J kullanıcısına yanıt
    Almanya başlamıştı. Rusya ise Sailfish tabanlı Aurora OS işletim sistemi üzerinden ilerledi. Fransa savunma bakanlığı sanırım benzer Linux hamlesine başlamıştı.

Linux Avrupa'da çıkmıştı Avrupa'nın özüne dönmesi çok duygusal bir dönüş oldu.

• mesutismail kullanıcısına yanıt
    Pardus kendi de yabancı.

Pardus bir Gentoo projesi olarak başlayıp ardından kendi tabanlı bir distroya dönmüştü. Sonra pardus ekibi dağıtıldı. Solus ve PiSi linux eski pardus pisi tabanı ile geliştirildi, Pardus ise artık deb tabanlı. Gerçek Pardus PiSi de.

Prensip gereği deb, RHEL uzak durduğum temeller. Favorim Slackware, Gentoo ve Void. Üçü de sys-d kullanmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 11 Nisan 2026; 17:12:38 >
  • FRANSA DEVLETİ

• paco_ct kullanıcısına yanıt

Şu üç firma çok önemli: AMD, Intel ve Nvidia. Windows'taki gibi grafiksel arayüzle çalışan resmi bir sürücü yazılımı yaparlarsa o zaman çok daha büyük geçişler göreceğimizi düşünüyorum.

• Devlet Linux'ta vatandaş Windows, Ios ve Android'te! Bu iş yürümez, bir süre sonra Windows'a geri dönerler! Hep böyle olmadı mı? Windows'un kolaylığına, basitliğine alışan Linux dünyasının karmaşıklığında bocalar, kaybolur.

• yerli milli pardusun son hali güzel olmuş
    devlet kurumları ve öğrenciler için yeterli olabilir

• Fransa için güzel haber. Bizim devlet dairelerinin çoğu pardon linux kullanıyor. Ben ise cachyos kullanıyorum. Windows kullanmayalı bayağı uzun zaman oluyor.

• debian kur. windows ile birlikte tercihli kullanırsın secure boot sorunsuz.

• Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    yakında göreceğiz büyük ihtimal ile, nvidia tam resmi driver bir iki hafta önce çıktı diye hatırlıyorum ekipleri tamamlanınca büyük ihtimal uygulama tarafı da yakında gelecektir, üst üste firmalar desteklerini duyurdu ve linux için yazılımcı ilanlarını duyurdular ve ilk nvidia driver duyurusu yaptı bir kaç beta sonrası tam sürüme geçtiler diye gördüğümü hatırlıyorum ☺️ windows tekel olmasını hiç biri istemiyor artık darısı resmi photoshop vs nin başına ☺️

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.