Şimdi Ara

Fransa devleti Windows'tan Linux'a geçiyor: ABD'ye bağımlılıktan kurtulma hedefi (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
3
Favori
3.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
18 oy
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Windows 11

ben olsam ubuntu 26.04 kullandırtım herkese. eğer bir terchi olacaksa linux distrosu. ancak daha evvel almanyada da buna benzer şeyler olmuştu, sonra paşa paşa windwosa geri döndüler. son kullanıcı ile uğraşmak kolay değil çünkü.

Windows 11'in kayıp ikizi gibi Ubuntu zaten.

Üstüne geçmişte Canonical'ın kullanıcı verilerini izinsiz işlediğine dair iddialar atılmış iken.

Katılıyorum, Windows'a Windows'dan çok benzeyen tek distro.

Hayır Fransa da Ubuntu destekli distro kullanıyor ne buluyorlar şu distro da anlamakta zorluk çekiyorum.

Gentoo varken Void varken bana diğerleri anlamsız geliyor. System-d yerine Portage OpenRC ya da SysVinit daha mantıklı makul.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Devuan deseniz yine neyse diyecektim.

Hem dinozor hem de Sys-d.

FreeBSD'ye saygı duyarım.

Bence Slackware ve Mandrake-mandriva ile tarih yazmıştır.

Slackware ve devamında gelen Debian serverlar için UNIX-base sistemleri ücretsiz kaynak kodu ile egale etmişti, FreeBSD ise Netflix arşivini, Apple Darwin, Sony Orbis gibi kapalı kaynak sistemlerin can suyunu ve switch sistemlerin arkaplan teknik ekipmanların başarılı uyumlu yazılımıdır.

Kullanım yeri farklı ama ikisi de çok değerli Unix benzeri buluşlardır Linux BSD

Öyle Bir yazı yazmışsınız ki karşımda Steve Ballmer oturmuş anlatıyor sandım.

Kapalı kaynağı ancak bu kadar övebilirdiniz. Kendisi de emek hırsızlığının kapısını aralayabilir demekte idi açık kaynak için.

Sizin sorunuzun cevabı şu. Evet açık kaynak seviyorum (GPL/BSD)

A. GPL : Kodumu açarım herhangi bir karşılık ücreti beklemem açık sunmak zorundayım.

B. BSD : FreeBSD açık kaynaktır ama ben kodumu kapatma hakkına sahibim. Sadece temel bsd lisans ürününü kullandım kaynağım kapalı.

BSD lisansı ile işletim sistemi geliştiren firmalar var (bkz. Apple Darwin OS ve Sony Orbis OS)

Nvidia Linux için bir kabus bir sivri diken kalmıştır. Kendi istediği gönlüne göre kapalı kaynak Linux tabanlı Android destek sunar ama iş Linux'u desteklemeye gelince nazlanır. Tam olarak da sizin bahsettiğiniz sebep sayesinde. Kendi kaynak kodlarının CUDA nın kodlarını açmaya o kadar çekiniyor ki Linux'u Kendi başına bırakmayı kural edinmiştir. Aynı hareketi AMD çekmiyor. Adrenalin driver ı tamamen açık kaynak.

Torvalds'ın yorumu açıktır :

https://www.youtube.com/shorts/4lMhrCxgXK0?si=GEKwmkNWoxe1UMCe

• High Sierra kullanıcısına yanıt

Kodu kapalı olan yazılım nasıl güvenli olabilir ki? Kodların hangı bölümünde açık var, açığa hangi kodlar sebep oluyor, onu kodu kapatandan başkası göremiyor. Açık kaynak güvensiz diyenlerde ciddi bir mantıksızlık / cehalet var.

Sanırım açık kaynak kodlu yazılımı alıp, açıklar yaratıp, yeniden derleyip millete yuttururlar seklinde düsünüyorlar ama mesela böyle bir durumda yazılımı güvenli yerlerden indireceksin zaten.

Simdi gidip sacma sapan bir yerden windows iso indirsen onda da sorun olusur

Bir keresinde birine Linux'ta repo dısına cıkmayın, sağdan soldan indirdiginiz seyleri repo dısı yüklemeyin dedigimde cahilin biri yükselmisti.. Repo dısındaki uygulamanın genelde hiçbir güvenilirligi yok ama gercekte. Kim derledi, kim yayınladı? Repolar kontrol ediliyor ama repo dışında böyle bir sey yok. Github'dan falan curl yapıyorlar

Hacklenme mevzaularının cok büyük kısmı zaten kullanıcı hatasıdır ve hatta sosyal mühendislik falan devreye girer.. Acıklardan kaynaklanan hacklenmeler cok daha nadirdir ve büyük sirketleri web sitelerini falan hedef alır. Büyük sirketler devletler falan açık kaynak sayesinde hatta kendi önlemlerini alırlar. Mesela bir devletin M$'e ya da kapalı kaynaga güvenmesi en kötü senaryo kesinlikle..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 15 Nisan 2026; 8:34:58 >

Yani açık kaynak diyince galiba bazılarının kafasında deneyim ve bilgi eksikliginden olsa gerek, "açık kaynak ciddiyetsiz amatör" düsüncesi olusuyor galiba ama Nginx gibi Apache gibi mysql gibi cok yaygın ve ciddi mevzular icin kullanılan yazılımlar var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker07 -- 15 Nisan 2026; 11:19:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Hocam bilgi sahini oldugun belli. Yaptığım okumalar ve arastirmalarda sadece Çin in bile 2 3 isletim sisteminden en cok kullanilanlardan birisi Debian, Deepin ismi de.

Bugun bir ambargo olsa bile Debian in sadece Abd li gelistiricileri yok ki. Dünyanın tum tarafindan var ve zaten Pardus en guncel surum itibariyle hepsini bunyesinde barindiriyor. Olasi ambargo olsa bile elinde gelistirecegi en stabil en saglam dagitim varmış

Önceki proje cok değerlidir ama senin de attigin Linus' un Nvidia' ye sövdüğü söylendiği video gercegi var. Pardus su anda bile kamuda Windows bağımlılığıni kırmaya çalışırken, driver uyumsuzlugunun daha fazla olma ihtimali olan eski Pardus yeni Pisi uygulamada cok gerçekci degil bence

Üstelik devlet memurlarından bahsediyoruz. Senin gibi teknoloji meraklısı degil yuzde 99 u

Debian ın da Abd liler var icinde diye güvensiz olduğu fikri aklima yatmadı aksine daha güvenli buldum ama senin farkli arastirmalarin ve daha bilgili oldugun icin bunlari sana yazmam gereksiz olur tabii yine de spoiler icerisine aldim DeepSeek ile konustum üstelik

1. Pardus, Deepin ve OpenKylin Anlayışın (Düzeltme)
    Maalesef bu tam olarak doğru bir çıkarım değil. Durum şöyle:

Pardus ve Deepin: İkisi de açık kaynak kodludur ve ikisi de Debian tabanlıdır . Kapalı kutu değillerdir; kodları herkes tarafından incelenebilir.

OpenKylin: Bu, Çin'in milli işletim sistemi projesidir ve kesinlikle Windows veya macOS gibi kapalı kaynak kodlu değildir. OpenKylin, Linux çekirdeğini kullanan, bağımsız ve açık kaynaklı bir topluluk projesidir. Amacı, Batı menşeli dağıtımlara (Debian, Ubuntu gibi) bağımlılığı azaltmak için kendi ekosistemini oluşturmaktır.

"Pardus da OpenKylin gibi olsa daha güvenilir olmaz mıydı?"
    Bu soru, stratejik bağımsızlık açısından anlamlıdır. OpenKylin, sıfırdan inşa edildiği için tedarik zinciri kontrolü Çinli topluluğun elindedir. Pardus'un Debian tabanlı olması ise bir güvenlik zafiyeti değil, pragmatik bir tercihtir. Devasa Debian yazılım havuzundan ve küresel güvenlik yamalarından anında faydalanmayı sağlar. Bu, Pardus ekibinin enerjisini "tekerleği yeniden icat etmek" yerine milli güvenlik katmanları (örneğin yerli şifreleme, özel güvenlik duvarı kuralları) ve kullanıcı deneyimi geliştirmeye harcamasını sağlar. İki yaklaşım da geçerlidir: Çin sıfırdan inşa ederek tam kontrolü, Türkiye ise küresel birikimi alıp üstüne milli katmanlar ekleyerek hız ve uyumluluğu hedefler.

• ilker07 kullanıcısına yanıt

Debian Stable, Testing ve Unstable branşlarına ayrılıyor. Testing ve Unstable hızlı güncelleme alır ama stable yavaş güncellenir. Bu kararlı olması için böyle. Güncelleme almamak = kötü demek değildir.

Güncellemeler kararlılıgı ve stabiliteyi kötü yönde etkileyebilir cünkü.. Yeterince test edilmemis paketler.. Mesela son kullanıcı falan evinde arch kullanabilir ama ciddi mevzularda zırt pırt güncelleme yapılmaz zaten. Mesela sağlam calısması gereken bir sunucun var burada arch falan tercih edilmez. Ubuntu lts ya da debian falan tercih edersin.

Güncelleme almiyür diyenler son kullanıcı zaten ama debian kullanmak istedikten sonra testing ya da unstable kullanabilirler elbette

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 15 Nisan 2026; 12:29:2 >

Linux'un her dağıtımı ve FreeBSD Windows'tan iyidir. Windows 10'u kullanıyorum ama düzgün bir isletim sistemi oldugunu söylemem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 15 Nisan 2026; 12:35:24 >
    Açık kaynak yazılımlar uzun yıllardır “şeffaflık = güvenlik” varsayımıyla değerlendirilmektedir. Kaynak kodunun herkes tarafından incelenebilir olması, teoride hataların daha hızlı bulunmasını sağlar. Ancak bu yaklaşım, pratikte yazılım güvenliğinin doğasını tam olarak yansıtmaz. Bu makalede, açık kaynak sistemlerin özellikle devlet kullanımı bağlamında neden “tamamen güvenli” hale getirilemeyeceği, geçmişte yaşanan kritik hatalar ve yapay zekânın bu dengeye etkisi analitik biçimde incelenmektedir.
    1. Açık Kaynak Gerçeği: Şeffaflık Mutlak Güvenlik Değildir
    Açık kaynak kodunun erişilebilir olması, hataların otomatik olarak bulunacağı anlamına gelmez. Modern işletim sistemleri, özellikle çekirdek (kernel) seviyesinde milyonlarca satır kod içerir. Bu büyüklükteki bir sistemin tamamen ve sürekli denetlenmesi pratik olarak mümkün değildir.
    Buradan çıkan temel sonuç şudur:
    Kodun açık olması → denetlenebilirlik sağlar
    Ancak → hatasızlık garantisi vermez
    Dolayısıyla açık kaynak sistemlerde de keşfedilmemiş, yani “zero-day” olarak adlandırılan açıkların bulunması kaçınılmazdır.
    2. Devlet Kullanımı: Güvenliği Artırır, Kusursuz Yapmaz
    Bazı devlet kurumlarının açık kaynak sistemlere geçişi, bu sistemlerin mutlak güvenli olduğu şeklinde yanlış bir çıkarıma yol açmaktadır. Oysa devletlerin yaklaşımı farklıdır:
    Kaynak kodunu kontrol edebilmek isterler
    Sistemi kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirirler
    Ek güvenlik katmanları uygularlar
    Ancak burada kritik sınır şudur:
    Hiçbir devlet, hiçbir yazılımı tamamen hatasız hale getiremez.
    Bu durumun nedeni:
    Yazılım karmaşıklığı
    İnsan hatasının kaçınılmazlığı
    Sürekli değişen tehdit ortamı
    Dolayısıyla “devlet kullanıyorsa açık bırakılmaz” iddiası teknik olarak geçersizdir. Daha doğru ifade:
    Devletler sistemleri daha güvenli hale getirir, ancak kusursuz hale getiremez.
    3. Tarihsel Perspektif: Büyük Açıklar ve Uzun Süreli Gizlilik
    Geçmişte hem açık hem kapalı kaynak sistemlerde ciddi güvenlik açıkları ortaya çıkmıştır. Bu açıkların önemli bir kısmı uzun süre fark edilmeden kalmıştır.
    Öne çıkan örüntüler:
    Bazı kritik açıklar yıllarca kod içinde kalmıştır
    Açıkların bir kısmı bağımsız araştırmacılar tarafından tesadüfen bulunmuştur
    Bazıları ise keşfedilmiş ancak kamuya açıklanmadan kullanılmıştır
    Bu durum şu gerçeği ortaya koyar:
    Bir açığın var olmaması ile bilinmemesi farklı şeylerdir.
    Dolayısıyla bir sistemin “güvenli” kabul edilmesi, o sistemde açık olmadığı anlamına değil, henüz kritik açık bulunmadığı anlamına gelebilir.
    4. Yapay Zekâ ve Açık Keşfi: Risk mi, Hızlanma mı?
    Yapay zekâ, güvenlik alanında önemli bir dönüşüm başlatmıştır. Büyük kod tabanlarını analiz etme, örüntü tanıma ve anomali tespiti gibi alanlarda insanlara kıyasla ciddi avantajlar sağlar.
    Ancak bu etki tek yönlü değildir.
    Aynı teknoloji:
    Savunma tarafında → açıkları daha hızlı bulur
    Saldırı tarafında → yeni açıkların keşfini hızlandırır
    Bu nedenle yapay zekânın etkisi şu şekilde modellenebilir:
    Risk = saldırgan kapasitesi – savunma kapasitesi
    Yapay zekâ her iki tarafı da güçlendirdiği için:
    Risk doğrudan artmaz
    Ancak rekabet hızlanır
    Bu da güvenliği statik bir durum olmaktan çıkarıp dinamik bir yarış haline getirir.
    5. Açık Kaynak ve Güvenlik Paradoksu
    Açık kaynak sistemler bir paradoks içerir:
    Avantajlar:
    Şeffaflık
    Denetlenebilirlik
    Geniş topluluk katkısı
    Dezavantajlar:
    Kodun herkese açık olması
    Saldırganların da aynı erişime sahip olması
    Büyük ve karmaşık yapı nedeniyle gözden kaçan hatalar
    Bu nedenle açık kaynak güvenliği şu dengeye bağlıdır:
    Kodun ne kadar incelendiği
    İncelemelerin ne kadar derin olduğu
    Açıkların ne kadar hızlı kapatıldığı
    6. Sonuç: Mutlak Güvenlik Mümkün Değildir
    Tüm analiz şu zincire indirgenebilir:
    Tüm yazılımlar hata içerir
    Açık kaynak bu gerçeği değiştirmez
    Devlet kullanımı güvenliği artırır ama kusursuzluk sağlamaz
    Yapay zekâ açık keşfini hızlandırır ancak tek taraflı avantaj oluşturmaz
    Bu nedenle nihai sonuç:
    Açık kaynak sistemler, devlet tarafından kullanılsa bile tamamen güvenli hale getirilemez.
    Güvenlik, bir son durum değil; sürekli devam eden bir süreçtir. Önemli olan açıkların varlığı değil, ne kadar hızlı tespit edilip etkisiz hale getirildiğidir.
    Bu perspektiften bakıldığında, modern siber güvenlik dünyası şu soruya indirgenir:
    “Açık var mı?” değil,
    “Açığı kim önce bulacak?”

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt

AI ciktilarini tartismada kabul etmiyorum artik. Yani AI ciktilarina cevap vermiyorum sebebi otomatik uretiliyor dusunce sureci yok. bu yuzden yok hukmunde sayiyorum. Kendi argumaninla bir seyler one surersen tartisabiliriz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 15 Nisan 2026; 18:0:15 >

Varsin stabil olsun guncelleme 1 2 yıl sonra gelsin ama donanimlarla uyumlu olsun ayrica kullanici dostu bir arayuz olsun. Gozlemleyebildigim Pardus bu sekilde zaten. Daha ne olacak? Hayal kurmaya gerek yok Kali Linux kurup ag profesörü mu olsunlar

Eger doğrudan abd karşıtlığına savasina gelirsek Pardus en güvenilir sistemlerden birisi olur windows macos ios android hatta donanim ambargosuna varana kadar. Pardus son dert edecek sey olur sanki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilker07 -- 15 Nisan 2026; 17:31:49 >
  • ilker07 kullanıcısına yanıt

Pardus iyi cünkü debian stable. Ubuntu mevzusunda ubuntu da bence iyi ama benim karşı olma sebebim arkasında canonical firmasının olması. Firmalara karşıyım. Hatta bir seferinde ubuntu'dan spy bir şey cıkmıstı ve cok fazla tepki cekmisti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 15 Nisan 2026; 18:2:14 >

Debian ile ilgili tek sorun bence paket yöneticisi biraz yavaş ama bu da stabiliteyle ilgili biraz

Aynı fikri savunduğumuzu görmek sevindirdi.

Linux ve BSD harika buluşlar ikisinin de yeri ayrıdır. İyi ki de vardır ikisi de.

OpenBSD o kadar güvenli ki dediğiniz bu sebep ile tüm materyaller sıkı sıkıya kontrol ediliyor ama kaynak açık. Al kullan bak derle. BSD lisans konusunda da esnek mesela.

FreeBSD çoğu firmanın data centerını oluuşturuyor. Netflix Sony Apple FreeBSD olmasa Microsoft ile IBM in getir götürünü yapar.

Kaldı ki RHEL corporate dır tercih etmem ama IBM e saygım sonsuz. Öyle amfibik bir işleyişi var ki. Genel sistemlerde z/Arch ile büyük kurumlara hizmet ediyor. Kendi power mimarisi ile desteklenen AIX mükemmel. Her şeyi geçtim RHEL ile Linux destekçisi.

• Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    onlar benim argümanlarımın tarafsız olarak, doğruya doğru yanlışa yanlış demek üzere değerlendirilmesidir. yazmak için uğraşmama gerek yoktu. gerçekler bunlardır. acı gelebilir.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

gercekler onlar olmadıgı icin acı gelmez sadece komik gelebilir :D

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.