Şimdi Ara

fotonun kütlesi yokmu? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
0
Favori
8.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

işin ilginci bu desenin oluşmasının manası eletronun(foton, proton, nötron küçük olan herşeyi kullanabilirsiniz)
    bir delikten geçerken diğer delikten ve diğer elekronlardan haberdar olması ve ona göre geçmesi gerekir.

dahada ilginci tek tek elekron salsak bile yine aynı girişim deseni oluşuyor olması. ve bunun tek manası elekron sanki parçalanıp her iki delikten birlikte geçiyor ve sonra birleşip ekran üzerinde bir yere düşüyor.

yani tek parçacık bile dalga gibi davranıyor.

tek yarıktan geçiş

fotonun kütlesi yokmu?

fotonun kütlesi yokmu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyar0011 -- 17 Aralık 2007; 22:23:51 >

• bahtiyar, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Şunu anlatmak istiyorum. Bütün bunlar, yanlışlanma yolları açık bilimsel kuramlardır. Sonuçta kuantum da öyle, izafiyet de öyle. Kuramlar bilimde çok değerlidir ancak bunları ispatlanmış kesin gerçekler olarak görürsek bilimin kuşkuculuğuna gölge düşürürüz. Fotonun durağan kütlesi kurama göre sıfır kabul ediliyor çünkü aksi halde ışık hızında kütlesi sonsuz olması gerekecekti, bundan kurtulmak için sıfırdır denmiş. Eldeki deneysel bulgular kuram ile uyuştuğu sürece böyle kabul edilmeye devam ediyor. Ancak kuşkuculuk devam ettiği için diğer yandan da değişik teknikler ile fotonun varsa kütlesi ölçülmeye çalışılıyor. Şu an hassasiyet 10^-51 grama kadar düşürülmüş durumda. Bir sonuç alınamasa dahi kişisel görüşüm olarak hiç bir bilim adamının "tamam artık kesin yoktur" diyeceğini zannetmiyorum. Şu an bildiğim kadarı ile laboratuar koşullarında ışığın hızı düşürülüyor. Kimbilir belki gün gelir foton da durdurulur, o zaman ne olduğu anlaşılır. Dalga mıymış, parçacık mıymış, kütlesi var mıymış, bölünüyor muymuş.

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

bahtiyar, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Şunu anlatmak istiyorum. Bütün bunlar, yanlışlanma yolları açık bilimsel kuramlardır. Sonuçta kuantum da öyle, izafiyet de öyle. Kuramlar bilimde çok değerlidir ancak bunları ispatlanmış kesin gerçekler olarak görürsek bilimin kuşkuculuğuna gölge düşürürüz. Fotonun durağan kütlesi kurama göre sıfır kabul ediliyor çünkü aksi halde ışık hızında kütlesi sonsuz olması gerekecekti, bundan kurtulmak için sıfırdır denmiş. Eldeki deneysel bulgular kuram ile uyuştuğu sürece böyle kabul edilmeye devam ediyor. Ancak kuşkuculuk devam ettiği için diğer yandan da değişik teknikler ile fotonun varsa kütlesi ölçülmeye çalışılıyor. Şu an hassasiyet 10^-51 grama kadar düşürülmüş durumda. Bir sonuç alınamasa dahi kişisel görüşüm olarak hiç bir bilim adamının "tamam artık kesin yoktur" diyeceğini zannetmiyorum. Şu an bildiğim kadarı ile laboratuar koşullarında ışığın hızı düşürülüyor. Kimbilir belki gün gelir foton da durdurulur, o zaman ne olduğu anlaşılır. Dalga mıymış, parçacık mıymış, kütlesi var mıymış, bölünüyor muymuş.

haklısın arkadaşım zaten bilimde hiç birşey mutlak doğrudur denmez şu anki bilgiler ışında bir şey doğru kabul edilir ama elimizde daha iyisi yoksa elimizdeki kuramlara güvenmek durumundayız sürekli bunların yanlış olduğunu bi gün bulacaz dersek işin suyu çıkar

ama einstein zaman ve mekanın izafi olduğunu gösterdiğinde newtonun fikirlerini (haşa minel huzur) tanrı söylemiş gibi kabul eden bilim adamları yıllarca karşı çıkmış tabiii o kadarda bağlanmamalıyız ama gerekli güvenide göstermeliyiz

• bahtiyar0011, kesinlikle katılıyorum.

Orjinalden alıntı: Lacrima

benim anlamadığım şeyler var. meslea fotonun bi frekansı var. foton rezonansa giriyor mu şimdi ?

Frekansı var dersen bir çok teoriyi yok kabul etmiş olursun.

Orjinalden alıntı: thy majesty

zaten fotonun kütlesi vardır..bu kanıtlanmış bir şeydir

SAÇMALIK!!
  • Yukarida fotona sanal parçaçık denmiş. Foton sanal parçacık değildir. Dedektörle tespit edilir. Dedektorle tespit edildiği zaman dalga fonksiyonu çökmüş olur. Sanal parçaçıklar ise dedektörle tespit edilemezler. Vakum ortamında oluşturdukları etkilerden dolayı varlıkları kanıtlanır.

einstein izafiyeti ortaya attı ama bunun küçük parçacıklarda nasıl işlediğini açıklayamadı.daha sonra max planck tarafından kuantum teorisinin temeli atıldı.

Orjinalden alıntı: kaotika

Yukarida fotona sanal parçaçık denmiş. Foton sanal parçacık değildir. Dedektörle tespit edilir. Dedektorle tespit edildiği zaman dalga fonksiyonu çökmüş olur. Sanal parçaçıklar ise dedektörle tespit edilemezler. Vakum ortamında oluşturdukları etkilerden dolayı varlıkları kanıtlanır.

bir kaç kişiyle tartışıp biraz daha araştırıyım bi şeyler bulursam haber veririm

Orjinalden alıntı: cosmicstring

Foton sizin de yazdığınız gibi, durgun kütlesi olmayan ama sahip olduğu momentumdan dolayı kütleçekim alanlarından etkilenen bir parçacık. Standart model anlamında baktığınızda, yani elektromanyetik teorinin aracı parçacığı olarak baktığınızda bir nevi "sanal" olarak alabilirsiniz (tüm diğer aracı bozonlar gibi).
  • Pratikte fotonun kütlesi yoktur. Çünkü foton, herhangi bir ölçü birimi ile kütlesi hesaplanamayacak kadar küçüktür. Ancak teknikte fotonun kütlesi vardır ancak şu anki teknoloji ile hesaplanamayacak durumdadır...

Ayrıntılı bilgi için aratınız: (Fransız bilim adamları fotonun doğuşunu görüntüledi.)
    İnsanlar hakkında sürekli kötü düşünenler bilmezler ki kötülük ve şer onların tâ en derinlerine işlemiştir!
  • fotonun kütlesi var diye biliyorum şahsen,öyle okudum bir kaynakta,bayağı oluyor.
    ama mantıklı olan ise olmaması gibi geliyor,biz zaman dediğimiz değişimi gözlerimizle algılıyoruz.
    ışık sayesinde,foton o hızla bir kütleye sahip olduğu için zamanda etkileşime neden olur ve şu ankinden çok daha farklı bir evren algılarız gibi geliyor.
    ama doğrusunu bilen vardır,aydınlatırsanız sevinirim.(bilgin yanlış filan diyebilirsiniz,doğru olduğunu belirtmiyorum. sadece yorum yapayım dedim)
    yukardaki açıklamalar aydınlatıcı olacaktır
    eğer olaya yeni sorular yada boyutlar katacaksanız güzel olur ama yukarıdaki mesajlarımı okumanızı ve ondan sonra yorumlar yapmanızı tavsiye ediyorum
  • Anlatmak istediğim şu idi. Evet fotonun kutlesi yok. Ama neye göre yok. Teoriye göre yok. Dikkat edereniz formülleri türetin, sonunda Einstein in görelilik kuramindaki postulalara kadar dayanacaktir. Postula ise ön kabuldur.
    -----------------
    Felsefi kesinlik arzetmiyor dedim bunu bazıları anlamadı..Insan aklına kesinligi her zaman felsefe koyar. Bilim birtakım gerceklere ulaşır. Bu gerceklerin gerçek olduğu yargısına felsefe ile varırız. Bilimadamları "dünya yuvarlaktır" dedi. Nasıl olup da buna inanıyoruz. Buna inanmamız gerektiğine karar verirken bile felsefe yapıyoruz. "Felsefe karanlık bir yoldur" derken bile felsefe yapıyoruz.
    Bilim felsefi bir temele dayanır. O da dış dünyanın, deneylerin ve gözlemlerin gerçek oldugudur.
    Biz cahil dediğimiz zaman,mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz.Kastettiğimiz ilim,hakikati bilmektir.Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi,hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.

• Fotonun kütlesi vardır hatta hidrojenin kütlesinden de küçüktür bu nedenle ölçmesi zor olduğu için çoğu zaman ''yok'' sayılır fakat ''VARDIR''.Ayrıca fotonlar çarptıkları yüzeylerden elektron koparırlar,hatta Einstein bu teorem ile Nobel kazanmıştır.Bu teoremin ispatını günlük yaşamda görmek çok kolay;fotoğraf makineleri.Bu da fotonların olduğunun ayrı bi kanıtı.
    Ayrıca Vikipedi'den açıp bakarsanız fotonun kütlesinin 0 kabul edildiğini ancak kütlesinin olduğunu yine görürsünüz.

Orjinalden alıntı: BlackRoseImmortal

Fotonun kütlesi vardır hatta hidrojenin kütlesinden de küçüktür bu nedenle ölçmesi zor olduğu için çoğu zaman ''yok'' sayılır fakat ''VARDIR''.Ayrıca fotonlar çarptıkları yüzeylerden elektron koparırlar,hatta Einstein bu teorem ile Nobel kazanmıştır.Bu teoremin ispatını günlük yaşamda görmek çok kolay;fotoğraf makineleri.Bu da fotonların olduğunun ayrı bi kanıtı.
    Ayrıca Vikipedi'den açıp bakarsanız fotonun kütlesinin 0 kabul edildiğini ancak kütlesinin olduğunu yine görürsünüz.

biz yukarda o kadar yazıyı boşuna yazdık
    boşver okumayı zaten herkes herşeyi biliyor buralarda

• Benim bilidğim kadarıyla var, ama tespit edilemiyor.Çok çok küçük değerde.Doğrusu da bu
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.