Şimdi Ara

fotonun kütlesi yokmu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
0
Favori
8.622
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bir iki sayfa okudum forumdan ama anlayamadım tam

ben şöyle bir deney duymuştum

bir asansöre ışık kaynağı takılmış(lazer gibi bişey)(yatayda)(tabi bu bildiğimiz asansör deildir)
    içerisi karanlık
    tıpkı uzaktan bize lazer tutulması gibi bir çizgi halinde ışık var
    sonra müthiş bir ivme ile asansör yukarı çıkarılmış

o lazer ışınlarının(artık o lazer ışını nedir tam bilmiyorum-kızılötesi morötesi...)aşağı doğru eğimlendiği görülmüş.. yani dümdüz deilde parabolik gibi bişey çizmeden bu kdar anlatabiliyorum

burda eylemsizlik kuvveti denilen hayaliti kuvvet nedeniyle F(ey)=mA A=asansörün ivmesi
    fotonlar parabolik doğrultuda ilerlemiş(tam ifade edemiyorum çizmem gerek sanırım )

bu kütlesi olduğunu göstermezmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakup13 -- 28 Kasım 2007; 2:56:35 >

• zaten fotonun kütlesi vardır..bu kanıtlanmış bir şeydir
  • Eldeki yöntemler ile ölçülemeyecek kadar küçük olduğu için pratikte yok kabul ediliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Eldeki yöntemler ile ölçülemeyecek kadar küçük olduğu için pratikte yok kabul ediliyor.

• benim anlamadığım şeyler var. meslea fotonun bi frekansı var. foton rezonansa giriyor mu şimdi ?
  • Manyetik rezonans ile neden olmasın. :)
  • tamam da rezonansa girmiş foton ne yapar ?, çılgın mı atar ?, kendini mi aşar ?

fotonun iç direnci var mıdır mesela ?, bu sayede mi foton rezonans da kendini kaybetmekten kurtuluyor. ?

biri anlatsın bana bunları, mümkünse şekil falan da çizsin.

ayrıca akıl bunun neresinde ? onu da söylerse combo yapmış olcak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 29 Kasım 2007; 20:49:32 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    katı cisim sorularım
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • açılın ben fizikçiyim

nerde hastamız

arkadaşlar fotonun durgun kütlesi yoktur.e=mc^2 formulü mucibince hızından dolayı kütlesi oluyor.(zaten durgun bir foton diye bişi yok yalnızca c (ışık) hızında hareket eder).

sonra devam edecem çıkıyom......
  • yani ışık hızında olduğu için kütlesinin tamamı enerjiyemi dönüşmüş
    doğrumu anladım
    (durgun kütlesidiye bişey zaten anlamsız sanırım :D)
  • Yani aslında kütlesi olsaydı C hızında zaten hareket edemezdi çünkü hiçbir madde (yani kütlesi ve buna bağlı olarakta hacmi olan) ışık hızına ulaşamaz.
    Çünkü ulaşabilmesi için sonsuz miktarda enerjiye ihtiyaç var ki bunu sonlu bir evrende bulmak mümkün değil.

Yanlış mıyım?Yorumlarınızı bekliyorum.
  • Zaten ışık hiç bir zaman c hızıyla gitmez ki. Işık boşlukta c hızıyla gider fakat uzayda boş diyebileceğimiz bir yer yoktur. Her nokta mutlaka belli bir maddenin ya da bir kuvvetin etkisi altında kalmaktadır. Yorumlarınızı bekliyorum...
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Zaten ışık hiç bir zaman c hızıyla gitmez ki. Işık boşlukta c hızıyla gider fakat uzayda boş diyebileceğimiz bir yer yoktur. Her nokta mutlaka belli bir maddenin ya da bir kuvvetin etkisi altında kalmaktadır. Yorumlarınızı bekliyorum...

Orası öyle,bulunduğu ortama göre değişiyor hızı ama vakumda 300.000 Km/saniye ile gidiyor.Yani maksimum hızı bu.

Uzayda aslında galaksiler arasında büyük boşluklar var,tabi biraz hidrojen araya karışmış olabilir ama sonuç itibariyle uzay bayağı bir boş

• durgun halde kütlesi var olarak kabul edilir ama durmaz
  • quote:

Orjinalden alıntı: Yearning

durgun halde kütlesi var olarak kabul edilir ama durmaz

O halde kütlesi yok.Madem durma gibi bir özelliği yoksa...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Yearning

durgun halde kütlesi var olarak kabul edilir ama durmaz

arkadaşım durgun halde kütlesi var kabul edilmez

işin aslı şu einstein emice kütle ile enerji birbirine çevrilebilir demiş.(e=mc^2) yani fotonun hızı dolayısı ile kinetik enerjisi var ve bu enerjinin karşılığı kadar kütlesi varmış gibi muamele edilir. hem deneysel hemde teorik olarak o kadar kütlesi varmış gibi sonuç verir.

yani benim param yok ama evim var bankada bana param varmış muamelesi yapıyor.

fotonun aslına gelince bi proton nötron elektron.... gibi hakiki mahiyeti yok.fizikte biz bunlara sanal parçacık diyoruz.aslında enerjiyi taşıyan ışık zarfı gibi bişi.

foton bir yere çarptığında enerjisi soğurulur ve geriye bişi kalmaz.hiç bişi kalmaz..

ama dediğim gibi enerji karşılığı olarak kütlesi varmış gibi kütle çekiminden etkilenir, momentumu vardır, düştüğü yere basınç uygular.

bu arada foton duramaz mümkünatı yok ortama göre c hızı ile sürekli hareket eder.

bilmem aydınlatabildim mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyar0011 -- 3 Aralık 2007; 13:56:39 >

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Eldeki yöntemler ile ölçülemeyecek kadar küçük olduğu için pratikte yok kabul ediliyor.

Güzel Bir Cevap, Kaotika...
  • bahtiyar0011

yani benim param yok ama evim var bankada bana param varmış muamelesi yapıyor.

• quote:

...bu arada foton duramaz mümkünatı yok ortama göre c hızı ile sürekli hareket eder.

Sadece hareket halindeki bir fotonun durmasının mümkün olmadığını mı söylüyorsunuz yoksa hiç bir zaman hiç bir yerde bir foton hareketsiz halde bulunmaz ve ortama göre c hzında gider mi demek istiyorsunuz ?

Mesela atomların içinde hareketsiz olarak bulunmuyorlar mı ?

Bir atomda üst yörüngeye sıçrayan bir elektron eski yörüngesine dönerken foton açığa çıkarmıyor mu ?(lazer,Led, vs..gibi ışık kaynaklarında olduğu gibi)

Bu foton atomun neresinde ve ne şekilde bulunuyor ?
  • Tigertiger
    Bir atomda üst yörüngeye sıçrayan bir elektron eski yörüngesine dönerken foton açığa çıkarmıyor mu ?(lazer,Led, vs..gibi ışık kaynaklarında olduğu gibi)

Bu foton atomun neresinde ve ne şekilde bulunuyor ?

alt enerji düzeyine düşünce enerjisini azaltması gerekiyor çünkü mevcut enerjisi alt seviye için fazla
    ve bu enerjiyi dışarı salıyor
    bu enerji nasıl oluyordu foton oluyor...
    her dengesiz salınan enerji fotonmu olur...
    güzel soru sormuşsun hiç aklıma gelmemişti
    bende tam anlayamamışım o noktayı
  • Evet doğru, sormak istediğim buydu.

Kuantum teorisine göre her atom yörüngesinin belirli bir enerji seviyesi vardır.
    Elektronları bu yörüngeden uzaklaştırabilmek için o yörüngenin enerji seviyesi kadar
    enerji uygulanması gerekir.Bu etki kaldırıldığında elektron aldığı enerjiyi geri vererek
    gene eski yörüngesine döner.
    Burada elektronun verdiği enerji foton emisyonu şeklinde oluyor.

Elektron enerjiyi orada olmayan fotona mı dönüştürüyor (foton mu imal ediyor)?
    Foton zaten orada bir yerde ve elektron onu dışarı mı fırlatıyor ?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.