Şimdi Ara

Felsefeciler yada bilgisi olanlar bir yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • " Sokrat’ın diyalektik (mauetik-doğurtma) yöntemini kullarak (birbirinize “NE?” sorularını sorarak) bir erdemin tanımını (örneğin “adalet”, “cesaret”, vb) yapmaya çalışalım."

buna bir örnek verebilirmisiniz ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kafası Bozuk Bir Para* -- 9 Ekim 2012; 21:23:15 >

• Adalet nedir diyecen. Sonra bir cevap bulacan. Sonra o cevabın içinde bir açık bulup ordan yükleneceksin böyle böyle devam edip soru misillemeleri ardından çıkan bir cevap olacak böylece soru cevaplanmış olacak. Sokrates yapınca oluyo sen yapınca neden olmasın

Orijinalden alıntı: Lokomatif Portakal

Adalet nedir diyecen. Sonra bir cevap bulacan. Sonra o cevabın içinde bir açık bulup ordan yükleneceksin böyle böyle devam edip soru misillemeleri ardından çıkan bir cevap olacak böylece soru cevaplanmış olacak. Sokrates yapınca oluyo sen yapınca neden olmasın

Bir örnek varmı hocam gösterebileceginiz

Orijinalden alıntı: thedealer

quote:

Orijinalden alıntı: Lokomatif Portakal

Adalet nedir diyecen. Sonra bir cevap bulacan. Sonra o cevabın içinde bir açık bulup ordan yükleneceksin böyle böyle devam edip soru misillemeleri ardından çıkan bir cevap olacak böylece soru cevaplanmış olacak. Sokrates yapınca oluyo sen yapınca neden olmasın

Bir örnek varmı hocam gösterebileceginiz

Googleda baktım bulamadım. Sen ara belki bulursun.

Buna dair örnekler Platonun, Sokratesin Savunması ve Platonun, Devletinde bulabilirsin. Belki internette kitaplardan alıntılar bulabilirsin.

Al buda vikipediden
    quote:

Kehanet anlatısı, genellikle Sokrates’in, bilgelikleriyle ünlenenlere yöneltip onları bunalttığı soruları akla getirir. Bu tür yaklaşımlar "çürütme" (elenchos) denen belli bir kalıp içerisinde sergilenirler. Bu yöntem felsefe tarihinin ilk yöntemi olması bakımından son derece önemlidir. Eski Yunanca’da "sınamadan geçirmek" ya da "çürütme" anlamına gelen elenchos yöntemi, doğruluğundan şüphe duyulmayan bir sava karşı yöneltilen çeşitli sorularla, yapılan açıklamalarla, savın kapsamının olabildiğince genişletilmesiyle, en sonunda savın kendi içine taşıdığı çelişki ve tutarsızlıkların kanıtlanmasıyla doğruluk savlarının çürütülmesinin amaçlandığı düşünsel diyalektik bir süreçten oluşmaktadır. Sokrates tarzı bu çürütme şu aşamalardan oluşur;
    Yanıtlayan, çürütmenin amacını oluşturacak p önermesini savunur;
    Sokrates akıl yürütmenin ürünü q ve r önermeleri üzerinde yanıtlayanla tartışmasız hem fikir olur;
    Sokrates’i yanıtlayana q ve r önermelerinden ancak karşıt –p önermesine ulaşacağını kanıtlar ;
    Sokrates bu noktada p’nin yanlış, karşıt p’nin doğru olduğunun gösterildiğini ileri sürer.

Sen Adalet nedir diye sor gerisi gelir zaten.

• eğer düşüniyorsan o halde varsındır hocam.

mantık
    ne?
    akıl
    ne?
    analiz
    ne?
    yorumlama

gibi

he still waiting for god's choice
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jon Snow Targaryen

Zaten az çok söylenmiş.Şunu da ben söyliyeyim kısır döngü olmamasına özen göster.Yani dönüp dolaşıp aynı şeye ulaşma.

Abi hiçbişe anlamadım ki
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.