Şimdi Ara

Felsefe mi üstündür, Bilim mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
3.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bilim mi felsefeyi kapsar, felsefe mi bilimi?
    Bilim mi felsefeyi tanımlar felsefe mi bilimi?
    Felsefe bilimi irdeliyor da, Bilim felsefeyi irdeleyebilir mi? Bunların farkı nedir?
    ???

• Yapay Zekanın Yanıtı

Felsefe mi Üstündür, Bilim mi?

Felsefe ve bilim arasındaki ilişki, yüzyıllardır süregelen ve bugün de tartışılan karmaşık bir konudur. Bazıları felsefenin bilimin üstünde olduğunu savunurken, diğerleri bilimin daha üstün olduğuna inanır.

Felsefe, bilgi arayışı, varlık doğası ve ahlakın temelleri gibi temel sorularla ilgilenir. Bilim ise gözlem, deney ve hipotez testi yoluyla doğal dünyayı inceler.

Felsefenin bilimden üstün olduğunu savunanlar, felsefenin daha temel sorular sorduğunu ve bilimin varsayımlarını incelediğini öne sürerler. Ayrıca felsefenin değerleri ve ahlakı araştırdığını, bunun da bilimin kapsamı dışında olduğunu ileri sürerler.

Bilimin felsefeden üstün olduğunu savunanlar ise bilimin nesnel ve deneysel bir yaklaşım sunduğunu vurgularlar. Bilimin kanıtlanmış teoriler ve yasalar ürettiğini ve teknolojik ilerlemeyi mümkün kıldığını belirtirler. Ayrıca bilimin insan sağlığı, çevre ve diğer alanlarda yaşam kalitemizi iyileştirmeye yardımcı olduğunu savunurlar.

Felsefe Bilim Midir?

Bazıları felsefenin bilim olmadığını, çünkü hipotezleri test etmek için deneysel yöntemler kullanmadığını savunur. Diğerleri ise felsefenin, bilimsel yöntem olmasa bile rasyonel araştırma ve kanıt yoluyla bilgi aradığı için bir bilim biçimi olduğunu ileri sürerler.

Bu tartışma, felsefenin bilimin alt dalı mı yoksa ayrı bir bilgi arayışı biçimi mi olduğu sorusunu da gündeme getirir. Nihayetinde felsefe ve bilim arasındaki ilişkinin doğası karmaşıktır ve kolay cevapları olmayan birçok bakış açısına açıktır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bilim ve felsefe arasında karşılıklı bir ilişki vardır. Bilim, felsefeyi geliştirir , felsefe bilim için yöntem-bilimsel bir temel sunmaktadır. Bu anlamda felsefe doğanın , toplumun ve de düşüncenin gelişimini yöneten daha genel yasaların bilimidir.

Örneğin cisimler atomlardan oluşur , yeryüzü insanın varoluşundan önce vardı, dünya küreseldir, halk tarihin yaratıcısıdır vs.. gibi hükümler gerçektir çünki olguları doğru olarak yansıtmaktadır. Bunların hiçbiride insan düşüncesinin keyfiyetine bağlı değildir.
    Peki bunların gerçek olup olmadığını nasıl anlarız , doğruluğunu neyle ölçeriz? Bu tip önermelerin şu yada bu bilimsel teori yada çok çeşitli düşüncelerin doğruluğu tartışılabilir fakat pratik bu tartışmayı sonuca götürür ki buda gerçeğin tek ölçütüdür. Yeryüzünün insandan önce varolduğu teorik bir önerme değil, pratik bir dizi farklı disiplin çalışmalarının sonucunda ulaşılmış kesinleşmiş bir sonuçtur .
    İnsan düşüncesinin nesnel gerçeğe varıp varamayacağı sorunuda teorik bir sorun değil, pratik bir sorundur ve insan düşüncesinin gücüde doğruyu gerçeği pratik içinde denemesinden ileri gelir. .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eDDiè -- 29 Eylül 2005, 1:15:05 >

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Bilim mi felsefeyi kapsar, felsefe mi bilimi?
    Felsefe bilimi irdeliyor da, Bilim felsefeyi irdeleyebilir mi? Bunların farkı nedir?
    ???

Bilim felsefeyi kapsar (tabii ki benim görüşüm) Felsefenin bilimi irdelediği gibi bilimin de felsefeyi irdelemesi ve hatta kimi yerinde nesnel sağduyunun terkedilip felsefenin tanımını yeniden yaptırmaya zorlaması gerekir diye düşünüyorum.(naçizane...)
  • quote:

Orijinalden alıntı: redstorm

quote:

???

Bilim felsefeyi kapsar (tabii ki benim görüşüm) Felsefenin bilimi irdelediği gibi bilimin de felsefeyi irdelemesi ve hatta kimi yerinde nesnel sağduyunun terkedilip felsefenin tanımını yeniden yaptırmaya zorlaması gerekir diye düşünüyorum.(naçizane...)
    Bilimin ortaya çıkması için merak gerekli idi, soru sormak gerekli idi, düşünmek gerekli idi. Felsefe doğdu ve bilim var oldu diye düşünüyorum. Daha yazacağım ama işim var.

• quote:

Orijinalden alıntı: redstorm

quote:

???

Benim görüşlerim de şu şeklide:
    -Felsefe çok daha temelir . Bilimi irdeler. Aynı zamanda bilimi de kullanır.
    -Felsefeyle bilimi (faklı şekillerde) tanımlayabiliriz. Bilimle felsefenin tanımını ise çok yüzeysel yapabiliriz bellki
    -Benzerlikler: İkisinin de amacı var olan gerçeklere ulaşmaktır.
    İkisinin de kaynağı insan akıldır. (Düşünceyle ortaya çıkmaları)
    İkisinin de vardığı sonuçlar kesin değildir. Şüphe ile bakılır.

-Fakları ise şöyle: Bilim gözlem ve bilgilerle adım adım ilerler. --- Bilgiler yerini doğrularına ve gelişmişlerine bırakır. ---Bilimde gözlem şarttır.
    Felsefe ise adım adım ilerlemez, ilerlemek daha çok çeşitli bilgi ve fikrin birikmesi demektir. --- Tüm bilgiler yığılır.--- Felsefede ise gözlem vardır ama şart değildir. Sadece
    "fikir" ile sonuca varılabilir.

Aslında bilim tanımı itibariyle felesefeyi kapsıyor gibi görünüyor ama bu farklardan dolayı bilim felsefeyi kapsamıyor.

İnsanlar önce dünyayı ve kendilerini gözlemlemişler daha sonra "biz niye varız" gibi temel sorular sormuşlar. Gözlemleri bilimin temeli kabul edersek önce bilim çıkmıştır diyebilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Benim görüşlerim de şu şeklide:
    -Felsefe çok daha temelir . Bilimi irdeler. Aynı zamanda bilimi de kullanır.
    -Felsefeyle bilimi (faklı şekillerde) tanımlayabiliriz. Bilimle felsefenin tanımını ise çok yüzeysel yapabiliriz bellki
    -Benzerlikler: İkisinin de amacı var olan gerçeklere ulaşmaktır.
    İkisinin de kaynağı insan akıldır. (Düşünceyle ortaya çıkmaları)
    İkisinin de vardığı sonuçlar kesin değildir. Şüphe ile bakılır.

-Fakları ise şöyle: Bilim gözlem ve bilgilerle adım adım ilerler. --- Bilgiler yerini doğrularına ve gelişmişlerine bırakır. ---Bilimde gözlem şarttır.
    Felsefe ise adım adım ilerlemez, ilerlemek daha çok çeşitli bilgi ve fikrin birikmesi demektir. --- Tüm bilgiler yığılır.--- Felsefede ise gözlem vardır ama şart değildir. Sadece
    "fikir" ile sonuca varılabilir.

Aslında bilim tanımı itibariyle felesefeyi kapsıyor gibi görünüyor ama bu farklardan dolayı bilim felsefeyi kapsamıyor.

İnsanlar önce dünyayı ve kendilerini gözlemlemişler daha sonra "biz niye varız" gibi temel sorular sormuşlar. Gözlemleri bilimin temeli kabul edersek önce bilim çıkmıştır diyebilirim.

Alıntıları Göster
    felsefe bilimi kullanarak sorgular.Karşılaştırılması kanımca yanlış.

• quote:

Orijinalden alıntı: fuzbing

felsefe bilimi kullanarak sorgular.Karşılaştırılması kanımca yanlış.

Alıntıları Göster
    FELSEFE BİLİMDEN BESLENİR VE BESLER...DÖNGÜDÜR.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ototeknik

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: ototeknik

Biraz daha açar mısın?

Felsefenin amacı sadece soru sormaktır. Sorar, sorar... Bilim ise cevap arar. Bunu yaparken de gözlem ve deneyden yararlanır. Zaten rasyonalizm, amprizim de felsefe sonucunda ortaya çıkan akımlar değil mi?

Belki de evet bir döngü var. Ancak bilimin var olmasının kaynağında felsefe yatar. Ben böyle düşünüyorum.

Bilim felsefeyi irdeleyebilir. Sorulara cevap arayarak...

• quote:

Orijinalden alıntı: hayattakiler

quote:

Orjinalden alıntı: ototeknik

Biraz daha açar mısın?

Felsefenin amacı sadece soru sormaktır. Sorar, sorar... Bilim ise cevap arar. Bunu yaparken de gözlem ve deneyden yararlanır. Zaten rasyonalizm, amprizim de felsefe sonucunda ortaya çıkan akımlar değil mi?

Belki de evet bir döngü var. Ancak bilimin var olmasının kaynağında felsefe yatar. Ben böyle düşünüyorum.

Bilim felsefeyi irdeleyebilir. Sorulara cevap arayarak...

Alıntıları Göster
    Felsefe de bir bilimdir

• quote:

Orijinalden alıntı: fruk

Felsefe de bir bilimdir

Alıntıları Göster
    DİN HEPSİNDEN ÜSTÜNDÜR
  • quote:

Orijinalden alıntı: dushunur

DİN HEPSİNDEN ÜSTÜNDÜR

Alıntıları Göster
    "1 mi üstündür 2 mi" sorusuna, "3 hepsinden üstündür" türü cevaplar verilmemeli bence
  • quote:

Orijinalden alıntı: fruk

"1 mi üstündür 2 mi" sorusuna, "3 hepsinden üstündür" türü cevaplar verilmemeli bence

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: fruk

bence de silinsin lütfen

• quote:

Orijinalden alıntı: dushunur

quote:

Orjinalden alıntı: fruk

bence de silinsin lütfen

Alıntıları Göster
    elbetteki bütün bilimlerin kaynağı olma iddiasındaki felsefe bu tezinde diğer her bilimden daha haklıdır
    çünkü bilimde akla dayanmak zorundadır her zaman derim deney bilimadamının önceden düşündüğü bir şeyi ispatlamak amacıyla kendi zihinsel gücüyle tasarladığı ve doğru yanlışı bulmaktan çok çoğu zaman tezini ispatlama amacıyla yaptığı bir faaliyet olaraktan felsefenin maddeye uygulanmış şeklidir

her şey önce zihinde başlamaktadır ve sonra zihinde bitmektedir felsefede bir zihinsel süreçtir deney ise bir bahane bir dayanak gçerken uğranılan bir yoldur sadece ve akla sonuna kadar bağımlıdır "nasıl bakarsak öyle görürüz"

• quote:

Orijinalden alıntı: _ETUSCH_

elbetteki bütün bilimlerin kaynağı olma iddiasındaki felsefe bu tezinde diğer her bilimden daha haklıdır
    çünkü bilimde akla dayanmak zorundadır her zaman derim deney bilimadamının önceden düşündüğü bir şeyi ispatlamak amacıyla kendi zihinsel gücüyle tasarladığı ve doğru yanlışı bulmaktan çok çoğu zaman tezini ispatlama amacıyla yaptığı bir faaliyet olaraktan felsefenin maddeye uygulanmış şeklidir

her şey önce zihinde başlamaktadır ve sonra zihinde bitmektedir felsefede bir zihinsel süreçtir deney ise bir bahane bir dayanak gçerken uğranılan bir yoldur sadece ve akla sonuna kadar bağımlıdır "nasıl bakarsak öyle görürüz"

Alıntıları Göster
    bu üstünlük neye göre tam anlamadım hayatta insanoglunun sagladıgı faydaya göreyse bilim derim ama düşünme yetisi gelismi ve açık görüslülükte tabiki felsefe

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kargaşa -- 29 Eylül 2005, 18:59:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kargaşa

bu üstünlük neye göre tam anlamadım hayatta insanoglunun sagladıgı faydaya göreyse bilim derim ama düşünme yetisi gelismi ve açık görüslülükte tabiki felsefe

Alıntıları Göster
    bılımın koku felsefeye dayanır.

BU SORU BIRAZ SACMA OLMAMIS MI KAO!
  • quote:

Orijinalden alıntı: kargaşa

Alıntıları Göster
    Felsefe üstündür. (Din ile Felsefe uzaktan akrabadır.)
    Bugün bilimadamlarının yaptığı, ortaçağda bilimi kabul etmeyen papazların yaptığına benzer.
    Artık o örneği tekrar vermiyorum, başka bir örnek vereceğim.
    Atomcular yada monadcılar, bunlar bilimadamları değil filozoflardı.

Herşeyden önce, bilim felsefenin bir dalı gibi,

Bakınız Sosyoloji: Sigmund Frued=>Toplum felsefecisi
    Bakınız Geometri: Tales, pisagor
    Bakınız fizik : Arşimet(tamam fiziği arşimet kurmadı ama faydası oldu)
    Bakınız ......

Evet bakınız lütfen google, ansiklopedi, ders kitabı. Benim bu konuda fazla bir bilgim yok

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü

Felsefe üstündür. (Din ile Felsefe uzaktan akrabadır.)
    Bugün bilimadamlarının yaptığı, ortaçağda bilimi kabul etmeyen papazların yaptığına benzer.
    Artık o örneği tekrar vermiyorum, başka bir örnek vereceğim.
    Atomcular yada monadcılar, bunlar bilimadamları değil filozoflardı.

Herşeyden önce, bilim felsefenin bir dalı gibi,

Bakınız Sosyoloji: Sigmund Frued=>Toplum felsefecisi
    Bakınız Geometri: Tales, pisagor
    Bakınız fizik : Arşimet(tamam fiziği arşimet kurmadı ama faydası oldu)
    Bakınız ......

Evet bakınız lütfen google, ansiklopedi, ders kitabı. Benim bu konuda fazla bir bilgim yok

Alıntıları Göster
    bizim lisedeki felsefe hocamiz felsefe butun bilimlerin temelidir derdi..

• quote:

Orijinalden alıntı: anorganik

bizim lisedeki felsefe hocamiz felsefe butun bilimlerin temelidir derdi..

Alıntıları Göster
    aynen katılıyorum. felsefe bilimlerin temelidir. felsefe sorgulamayı ve sistematik düşünmeyi gerektirir ve bunları geliştirir. bunlar da bilimi beslerler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _ShineOn_

aynen katılıyorum. felsefe bilimlerin temelidir. felsefe sorgulamayı ve sistematik düşünmeyi gerektirir ve bunları geliştirir. bunlar da bilimi beslerler.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: _ShineOn_

bunlar bilimi beslemz bilim zaten bundan ibarettir deneyler bahanedir

• quote:

Orijinalden alıntı: _ShineOn_

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: _ShineOn_

Aynen ben de bunu savunuyordum. Çünkü bilimin beraberinde geldiği amprizim(deneycilik) de felsefe ile ortaya çıkmıştır.

Fakat daha sonra bilim ve felsefe farklı dallar olarak ayrılmıştır.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.