Şimdi Ara

Mühendislik mi Tıp mı Sorusuna Bir Mühendisin Bakış Açısı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
30
Favori
53.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Uzun süredir bu forumun üyesiyim. Bir süredir forumu kullanmıyordum. Kardeşim için TEOG bölümünde gezerken buraya da uğrayayım dedim. Malum, zamanında bu bölümün çok ekmeğini yemiştim. Bu yüzden de bu bölümde takılan kardeşlerimin kafasında soru işareti yaratan bir konuya açıklık getirmek için bir şeyler karalamak istedim. Öncelikle kendimden biraz bahsedeyim ODTÜ EEM mezunuyum ve yaklaşık 1 yıldır da çalışıyorum. Arkadaşlarımın yarısı mezun mühendis, yarısı da tıp fakültesi mezunu veya öğrencisi. Bu yazacağım şeyler ülkenin üst düzey üniversitelerinin(ODTÜ-İTÜ-Bilkent-Koç-Sabancı vb.) belli başlı mühendislik(EE-Makine-Bilgisayar-Endüstri) bölümleriyle tıp fakültesi arasında kalan arkadaşları ilgilendiriyor. Yazacağım şeyler kısa olabilir, uzun da olabilir daha kafamda toparlamadım. Uzun olursa da üşenmeyin, okuyun fayalı bilgiler içereceğine inanıyorum. Konudan konuya atlayabilirim ve ortaya karışık bir yazı çıkabilir, şimdiden kusura bakmayın.

    Öncelikle iş kaygısından bahsedelim. Arkadaşlar, tebrikler. Sizler yukarıda bahsettiğim üniversitelerde mühendislik de yazsanız, tıp fakültesi de yazsanız işsiz kalmayacaksınız, işinizi garantilediniz. Öncelikle bunu bir kenara koyun. Kendinize sormanız gereken soru şu: "Benim işim garanti, peki ben hangi sektörde çalışmak istiyorum?" Bunun cevabını kendinize verin ve ona göre tercih yapın. Yok mühendislikte işsiz kalırım, KPSSye girmeyim en iyisi tıp yazayım garanti iş vs. yazanları görüyorum öyle bir şey yok arkadaşlar. Bizim bölümde KPSSye girecek misin sorusuna "KPSS ne? Yeniyor mu?" cevabını alırsınız zaten. Bu dereceleri yapıp mühendislik yazıp mezun olduğunuzda işsiz kalabilmeniz için çok ama çok çaba sarf etmeniz gerekiyor. Atıyorum siz Van Yüzüncü Yıl EEM mi yazayım yoksa Van Yüzüncü Yıl Tıp mı yazayım ikilemine düşseniz, öyle bir dereceniz olsa evet, Tıp yazmanız mantıklı derdim çünkü Van Yüzüncü Yıl Tıp yazdığınızda iş garantiniz varken diğer seçenekte iş bulma olasılığınız bu kadar yüksek değil. Fakat sizler derece yapmış beyinlersiniz ve ülkenin top üniversitelerinde mühendislik okuduktan sonra işsiz kalmanız olacak şey değil. Sizler de işsiz kalacaksanız her yıl açılan yeni mezun mühendis işlerinde kimler çalışıyor o zaman?

    Ayrıca tıp fakültesine garanti iş diyorsunuz ama tıp fakültesi okumak, hastanede çalışmak çok kolay ve çok rahat, sabah 9 akşam 5 laylaylom işmiş gibi konuşuyorsunuz. Hastanelere bir gidin. Bir gecenizi acilde geçirin o zaman görün hastanede çalışmak neymiş ne değilmiş. Şöyle bir haber çıktı daha yeni :http://www.hurriyet.com.tr/son-dakika-istifa-ettiren-rezalet-2162017-40527790 Olayı yaşayan doktorun facebook hesabında anlattıkları:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=328636644244036&id=100012931092083

    Tıp fakültesini kötülemiyorum yanlış anlamayın kesinlikle. Nelerle karşılaşabileceğinizi bilin istiyorum. Bir masada sabah 9 akşam 5 oturarak almayacaksınız o dibinizi düşüren maaşları. Tıp fakültesinde ne kadar cefa, o kadar para demek. Hani gidiyorsunuz ya bir doktora bir muayeneye 400 lira bayılıp çıkıyorsunuz. O 400 lira yıllarca çektiği cefanın parası aslında. Onbinler yüzbinler kazanan doktorlar en az prof olmuş 40-50li yaşlara gelmiş doktorlar. Yeni mezuna kimse vermiyor o parayı. 2 Yıl boyunca veya TUS kazanana kadar devletin malısınız. Devlet diplomanıza el koyuyor zorunlu hizmetiniz bitene kadar. TUS kazandınız diyelim, asistanlıkta zorunlu hizmete kıyasla daha düşük bir maaş alıyorsunuz. Doktorlar arasında son yıllarda zaten rahat bölümler trend oldu. Rahat bölüm demek daha yüksek TUS puanı, daha az cefa, dolayısıyla daha az para demek. Hastayla uğraşacağıma, nöbet tutacağıma evimde oturur daha az maaş alırım daha iyi kafasında doktorlar ne yazık ki güncel politikalar yüzünden. Kaldı ki TUS kurtlar sofrası. TUSta Türkiye 2.si olup giremeyeceğiniz bölüm var. Dermatoloji, Radyoloji, Biyokimya diğer cerrahilere nazaran rahat, bildiğim kadarıyla çoğunluğu nöbetsiz bölümler. E nöbetsiz olunca aldığınız maaş da azalıyor çünkü nöbet parası almıyorsunuz. Radyoloji asistanı arkadaşım hiç nöbet tutmadığı için benden daha az maaş alıyor mesela. Nöbet tutan arkadaşlarım benden fazla alıyor evet ama 11 nöbet tutan var aralarında. Bir nöbet günü de şu şekilde. Sabah 7de hastaneye giriyorsunuz ve ertesi gün akşam 5te çıkıyorsunuz. 2 gün aralıksız çalışıyorsunuz yani. 11 nöbetten ayda 22 gününüz bu şekilde pert oldu. Ayda 30 gün var zaten Aldığı maaş benden 1500 lira fazla. Değer mi? Orasına ben bir şey diyemem, siz bileceksiniz. İşini severek yapan doktor arkadaşlarıma bu durum koymazken, sevmeyerek yapan, aile baskısıyla tıp yazmış arkadaşlarıma bu durum fazlasıyla koyuyor.

    Dolayısıyla sevdiğiniz, seveceğiniz bölümü seçin arkadaşlar. Para için tıp yazıp mezun olması gerekirken hala daha okuyan arkadaşım da var. Liseden beri tıp diye sayıklayıp, Hacettepe Tıptan mezun olup, şu an Amerika'nın en iyi (3. olması lazım) hastanesinde New Yorkta asistanlığa başlayan arkadaşım da var. Benimle birlikte ODTÜ EEM e girip mezun olması gerekirken hala okuyan arkadaşım da var, şu an Princetonda, Stanfordda yüksek lisans-doktora yapan, Amazonda çalışan arkadaşım(arkadaşımın arkadaşı diyeyim) da var. 2 tarafta da para pul şan şöhret ve mutluluk sahibi olabilirsiniz ama tek şartla. Sevdiğiniz işi yapmanız kaydıyla.

    Mühendislikler adına da 1-2 şey söyleyeyim. Şimdiki aklım olsaydı EE değil Bilgisayar mühendisliği yazardım. Bölümde ilk %5 e falan girip yurtışına kapağı atacaksanız EE gerçekten güzel bir bölüm, fakat yurtiçinde chip dizaynı, kart tasarımı gibi büyük yatırımlar gerektiren konular gelişmemiş olduğundan yurtiçinde buldunuz işler mesleki tatmin açısından dolu dolu olmayabiliyor. Sektör yazılıma kaydığından yazılımcılar daha ön planda. Bunu bilen EE mühendisleri de yurtiçinde yazılım işlerine giriyor çoğu zaman. Endüstri Mühendisliği ve Makine Mühendisliği de keza geçerliliği olan bölümler. Havacılılık-Uzay ve Metalürjiyi çok bilemiyorum 1-2 arkadaşım var o bölümlerden mezun ve onlar da şu an güzel işlerde çalışıyorlar. 1-2 kişiyi görüp de koca bölüm adına konuşmam yersiz olur.

    EE için de şunu diyeyim. Sakın ha benim gibi EEyi fizik zannedip yazmayın. Bölüm hardcore matematik arkadaşlar. Çoğu sınavlarınız bir devre bile görmeden sadece matematik işlemlerinde kaybolarak geçiyor. Zaten "yahu bölümde o kadar matematik görüyorum bari matematik diploması da alayım" diyip matematikle çap yapan insanlar var Aman diyim yani lisedeki elektrik aldatmasın sizi üzülürsünüz. Ben acaba yanlışlıkla matematik bölümüne mi geldim diye sorabiliyorsunuz bazen kendinize.

    Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Soracağınız soru varsa özelden değil de buradan sorarsanız, herkes görürse daha faydalı olur. Soruların içeriği lütfen X sıralamam var Y ye yerleşir miyim şeklinde olmasın. Gelen sorulara bilgim dahilinde cevap vermeye çalışacağım. Hepinize şimdiden başarılar.

    Not: Yukarıda yazanlar onlarca hatta yüzlerce doktor-mühendis arkadaşlarımdan gördüğüm tecrübe edindiğim şeyler. Hepsi ülkenin en iyi mühendisliklerinden ve Tıp fakültelerinden mezun olmuş kişiler. Başka tecrübeler yaşamış mühendis-doktorlar da vardır elbette.



  • Beyler Tıpa dışarıdan bakıp yok efendim benim şu arkadaşım var bu arkadaşım var diyip sallamak kolay. Bence o asistanlar arasında o asistan ortamını soluyacaksın. Mesleki tatmin şu bu herşeye bedel bazı şeyleri göreceksin memlekete hizmet etmenin değerini anlıyacaksın o ameliyathanelerde hoca asistan muhabbetlerini içine çekeceksin hemşire att çömez kankalarınla takılacaksın, bugün kaç vaka o gün kaç vaka mevzusuna gireceksin. para mevzusu derya deniz istekli ve azimli isen yolun açık hadi bezdin bu hayattan git kardeşim ayda 24 saatlik 8 nöbet tut 8 bin i al pratisyenken, Arkadaş asistan üzerinden yürümüş ama asistanlik gelip geçici emin ol öyle dışardan göründüğü gibi teneke kutusu modu yok. Çömlük zordur ama emin ol benim kendi perifer hastanemden biliyorum asistanlar daha çömlük 1sene biter bitmez helalinden arabalarını çekiyor. uzman olarak atandığında 2 3 sene sonra ev olayına giriyorlar. Yok efendim zorunlu hizmetten bahsetmişsin valla bu ülkenin ekmeğini yüyüpde vazife şırnak ise oraya da gidilir sonuçta hizmet. Koca şirketlerin parasına para katmıyoruz metropollerde. o köyün kentin doğunun batının havasını soluyacaksın. Askerliğinide paşa gibi asteğmen yapar teğmen mezun olursun tabip olarak. Artık millet karşı bölüme tü kaka olayına getirdi işleri. ben tıpı ODTÜ elektronik 127 kişi ile kaçırdığımda yazdım. ben sevdiğim işi yapmadım yaptığım işi sevdim. sanırım birdaha o lanet sınava girsem yazardım. burda kafası soru işaretleri ile dolu kardeşlerimiz var bende o yolları bilirim. emin olun bölüm kıyaslamıycam vay efendim benim müh arkadaşlar var cart curt mevzusuna girmeyeceğim. İçinizde en ufak ukte varsa yaz kardeş yaz gitsin ortama girdinmi anlarsın herkes kem küm eder ama tıbbiyeli adam tıptan ayrılamaz. İçten içe seviyordur. o hastane kokusu içine çektimi senin önüne kadavra geldimi anlarsın işin ciddiyetini çocuk oyuncağı değildir. sabah sözlüsünü olduğun hastan akşam ölmüştür. yoğun bakım önü büyük büyük yiğit adamların ağlayışı olgunlaştırır adamı. Hayatı sorgularsın tıp seni terbiye eder. sabrettirir azmettirir sağlığın kıymetini öğretir. Hocası mocası bağırır çağırır çünkü usta çırak ilişkisi bu ama mesai biter gidersin hocanla kahveni içmeye başlarsın anılarına. şiddet var şu var bu var hep anlatılır sağlık sistemi. valla bereket versin erkes kazanıyor pasif adamda kazanıyor yırtık adamda daha çok kazanıyor. genelde fakülteden bulursun sevdiğin doktor doktoru bulur anlar zaten. devletin kölesi olarak sürünmek kelimesi bence yanlış. senin işin hizmet memleketim insanına emin ol o doğu diyip burun kıvırdığın yerlerde halk yoğurdunu sütünü eksik etmez. çünkü sen toplum hekimisin. Tıpta sıra bellidir pratiğin iyi ise uyanık isen iyi doktorsun ama sırf mevzu para için bu mesleği yapacaksan yapma kardeş git bu konuyu açan kardeşimize kulak as mühendis ol . tus denmiş bişey denmiş tus zordur ama kontenjan çoktur. giren kişiye göre . emin ol o labçı biokimya cildiye mesleği para için yapanlar. Şu an ilerisi açık transplant cerrahlar çok iyi genel cerrahide belki ben olamam ama o transplant cerrahların önünde saygı ile eğilirim. Yeri gelir poliklinik ücreti almazsan vatandaş işi hallolsun öğlen de poliklinik yapayım dersen emin ol en doğudada olsan sen kendi küçük dünyanın kahramanısın. ufak dokunuşlar hayat değiştirir. Yıllardır müh- doktor kapışması geldi geçiyor ilerdede çok baş ağrıyacak. çoğu hocalarımıza sorsanız ben müh olmak istiyordum derler. ikisi birbirinden ayrı bambaşka ekoller. kıyaslamak bile saçma özellikle yok ben arkadaşların yarısı tıpçı diyip konuya vakıf havasıyla bürünmek daha bi saçma anca duyduklarıyla bişeyler karalamış güzel kardeşimiz.Belki memnundur veya değildir, ama lütfen yanlış yönlendirmeyelim daha ünv tercih edecek adamı zorunlu hizmet nöbet vb şeyler ile etkilemek ayrı bir ironidir. işin içine girmiş biri olsan bu gözünde büyüterek yazdığın şeylr devede kulak .imla hatasının dibine vurdum özür dilerim nöbet yorgunluğu hızlı yazdım sağlıcakla kalın.
    bir doktorun olup olabileceği en büyük şey baş hekim olmaktır.

    Bir mühendis ise bütün dünyaya sahip olabilir. Sonsuz bir potansiyeli vardır. Sayısal bilgisi, teknik becerisi ve üstün zekası ile istediği her şeye sahip olur ve onu yönetir.

    Doktor en fazla ağrı kesici yazar, tentürdiyot emer vs.
    Basit ve güzel bir yazı olmuş. Ben de burada anlatılanlara İTÜ Makina Mühendisliği bölümünden hem lisans hem de yüksek lisans derecesi sahibi olarak katılıyorum. Tabi ben lisansı bitireli 10 yılı geçti artık. Kesinlikle seveceğiniz ve ilginizin olacağı bir mesleği seçin. Ancak bu şekilde size başarı gelecek. Aylık 5 haneli TL cinsinden para kazanan insanlarda gördüğüm tek bir ortak nokta var; çok ciddi şekilde efor sarf etmeleri. Gerçekten çok çalışıyorlar ve onlarla konuştuğunuzda kesinlikle bunun farkında değiller ya da söylenmiyorlar. Sevdikleri işlerdeki ilave yükler onlara fazla gelmiyor. İlgiyle beraber bilgi ve sonunda başarı geliyor. Bu nedenle hayatınız sevmeyeceğiniz bir meslekte uzmanlaşmak için hem kısa hem de çok değerli.

    Ben zamanında çok istemiştim bilgisayar mühendisliği bölümünü. İTÜ'deki bölümü 2-3 puanla kaçırınca mekatronik zaten bizim bölümün bir anabilim dalı olduğu için seçmedim. Makina mühendisliği seçtim. Sevmedim diyemem. Gerçekten mühendislik açısından etrafınızda dönen bir çok konuya hakim olabiliyor ve yorum yapabiliyorsunuz. Formasyon olarak inanılmaz katkısı olmuştur bana sonradan iş hayatına girdikçe de farklı alanlarla ve farklı departmanlarla çalışmaya başladıkça ilginiz de değişebiliyor. Bu nedenle bir mühendis kendini değişik sektörlere ya da değişik pozisyonlarda çalışmaya adapte edebiliyor. Muhtemelen doktorluk ile en büyük fark burada olacak. Kariyerimin 6. yılının sonunda Türkiye'nin en büyük 5 şirketinden birinde global projelerde AR-GE/ÜR-GE karışık mühendislik yapan biriydim. Belirli bir süre araştırma ve kendini o alanda geliştirme ile önce iş geliştirme sonrasında ürün yönetimi alanına geçiş yaptım. Hala yaptığım iş makina mühendisliğinin bir kolu olan otomotiv ama şu dakikadan sonra herhangi bir sektörde ürün yönetimi ve pazarlama alanında çalışabilirim. Ya da bir süre sonra satış alanına geçip sonrasında zorlasam finansa bile dönebilirim. Lakin hala bilgisayar mühendisliği ve özellikle Internet of Things alanında yazılım içimde bir uktedir.

    Yani diyeceğim özet nokta mühendislik alanında kendinizi geliştirmeye ve farklı özellikleri katmaya devam ederseniz çok daha geniş çapta çalışabilirsiniz. Muhtemelen tıp yazacak arkadaşlar için bu kadar geniş iş değiştirme ve yeni heyecan arama imkanı olmayacaktır.

    Son olarak konuyu açan arkadaşımın da bahsettiği gibi isim yapmış üniversitelerden mezun biri olarak bun yazıyorum. Kimseyi küçümseme ya da hor görme niyetinde değilim ama Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Bilkent, Sabancı, Koç ve YTÜ gibi okulların hem hocaları sanayi ile daha içli dışlı, hem çevrenizdeki öğrenci profili biraz daha iyi hem de bulundukları iller açısından staj ve sonrasında iş olanakları daha fazla olduğu için piyasada sırf okul adıyla bile öne çıkabiliyorlar. Benden daha verimli çalışabilecek insanların okul adıyla görüşmeye çağırılmadığına bile şahit oldum.
    Hocam siz sağlık işini yanlış anlamışsınız bunun bi fizyolojik bi de psikolojik boyutu var bu beyin yapısı siz ve çevreniz için zararlı gidin bi psikayriste görünün fizyolojik bilmam ama psikolojik büyük sorunlarınız var gibi hatta psikayristen önce bi beyin tomogrofisi filan da iyi gider gibi
  • Merhaba bilkent endüstri düşünüyorum ama öyle büyük bir ilgim olduğundan dolayı değil de içlerinde bana en uygunu bu olduğu için düşünüyorum endüstriyi, araştırdıkça da aslında ilgimi çekti ancak aklımı teknik bir bölüm olmaması korkutuyor.(aslında sadece içimi rahatlamak için soruyorum diyebilirim her şeyi araştırdım bizzat okulun seminerine de gittim.) siz iş piyasasına yeni mezun olarak girin bir abimiz olduğun için soruyorum sizce piyasada endüstri mühendisliğinin konumu nasıldır diğerlerine göre biraz daha rahat diyebilir miyiz? (iş alanı çok geniş olduğu için) Ve bir de eğer arkadaşlarınız varsa yeni mezun ve tecrübeli bunların maaşları ne civarlarda acaba?( anlattığınız gibi tıpda da iyi paralar için çok fazla cefa çekmek gerekiyor ben bunun mühendislik için de gerektiğini düşünüyorum yani tıpda devlet sana zorunlu kılıyor muhendıslıkte ise kişinin kendi zorunlu kılıyor diye düşünüyorum çünkü ilk yıllar böyle çalışıp daha sonradan iyi paralar kazanılır diye düşünüyorum.) teşekkürler şimdiden
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkblade36

    Merhaba bilkent endüstri düşünüyorum ama öyle büyük bir ilgim olduğundan dolayı değil de içlerinde bana en uygunu bu olduğu için düşünüyorum endüstriyi, araştırdıkça da aslında ilgimi çekti ancak aklımı teknik bir bölüm olmaması korkutuyor.(aslında sadece içimi rahatlamak için soruyorum diyebilirim her şeyi araştırdım bizzat okulun seminerine de gittim.) siz iş piyasasına yeni mezun olarak girin bir abimiz olduğun için soruyorum sizce piyasada endüstri mühendisliğinin konumu nasıldır diğerlerine göre biraz daha rahat diyebilir miyiz? (iş alanı çok geniş olduğu için) Ve bir de eğer arkadaşlarınız varsa yeni mezun ve tecrübeli bunların maaşları ne civarlarda acaba?( anlattığınız gibi tıpda da iyi paralar için çok fazla cefa çekmek gerekiyor ben bunun mühendislik için de gerektiğini düşünüyorum yani tıpda devlet sana zorunlu kılıyor muhendıslıkte ise kişinin kendi zorunlu kılıyor diye düşünüyorum çünkü ilk yıllar böyle çalışıp daha sonradan iyi paralar kazanılır diye düşünüyorum.) teşekkürler şimdiden

    +1
  • Faydalı konu, sanırım tüm elektrik-elektronik okuyanların ortak özelliği keşke bilgisayar okusaydım demeleri bu nedenle bilgisayar 2-3 yıldır revaçta bu sene de zirvesini görecek bence
  • Ee ve bilgisayar arasında kalmış birisine öneriniz ne olur ve bu iki mühendislik için ayrı ayrı en iyi üniversite öneriniz ne olurdu ?

    Ee yazarsam Bilkent, bilgisayar yazarsam Bogaziçi veya Bilkent düsünüyorum. Iki muhendislik arasında kalmamın sebebi bilgisayar muhendisliğine yönelen kisilerin genelde yazilım hakkinda ön bilgi ve ilgisi olması ama bende bunlar yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Dread Wolf -- 23 Temmuz 2017; 21:13:24 >
  • odtü ee ile bilkent bilgisayar arasındayım hocam. bilkentin imkanları fazla ve odtünün biraz eede geri kaldığını düşünenler gördüm.bunlar bir yana ben ikisine de hevesliyim(ya da ikisine de değilim ama hiçbir özel tutkum olmadı zaten hayat boyu).siz ne önerirsiniz? bilgisayarcılar yazılımı uygulamaya nasıl dökebiliyor? ee dekiler öğrendikleri onca ayrıntılı şeyleri kendini geliştirmek için kullanabiliyor mu? tam olarak şu an göremediğim geniş vizyon önünüze üniye girişten bir kaç yıl sonra açıldı mı? çok sordum,şimdiden teşekkürler
  • Marmara tıp ile İTÜ bilgisayar arasındayım çok fena
    İki bölümü de okurum, yalnızca hangisine gidersem gideyim pişman olacakmışım gibi hissediyorum
    Başta Boğaziçi ve ODTÜ gelmeyince tamam mühendislik okumayacağım demiştim ama emin olamıyorum şu an
    Yazılım ve kodlamadan hoşlanıyorum, tıp okusam da hobi gibi ilgilenirim diyordum da emin olamıyorum işte
  • Yazınız için teşekkürler tercih döneminde çok iyi oldu bu yazı. Ben de tıp tıp diye çalışıp tıpın karanlık yüzünü sınavdan sonra görüp soğuyanlardanım. Benim itü/odtüde bilgisayar veya endüstri mühendislikleri tutuyor. Gönlüm daha çok endüstriden yana çünkü endüstride daha çok kız olduğundan biraz daha kendimi yakın hissediyorum yalnız kalmam diye. Bu iki bölüm için ne düşünüyorsunuz?
  • Adam haklı aga önemli olan sevdigin isi yapmak ben misal tıp yazacagim bu isi gercekten seviyorum cunku ama misal muhendislik bana tip kadar cekici gelmiyor

    Isterse ayda 40 gun nobet tutalim insanlarin hayatina dokunmak onlarim hayatinda bi farklilik yaratmak benim icin her seye bedel
  • hocam cok yararli bi yazi olmus nerde ne kadara calistiginizi da soylebilir misiniz

    bir de bogazici yazmamissiniz top universitelere de size gore iyi unilerden mi
  • Yararli konu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kalem99

    odtü ee ile bilkent bilgisayar arasındayım hocam. bilkentin imkanları fazla ve odtünün biraz eede geri kaldığını düşünenler gördüm.bunlar bir yana ben ikisine de hevesliyim(ya da ikisine de değilim ama hiçbir özel tutkum olmadı zaten hayat boyu).siz ne önerirsiniz? bilgisayarcılar yazılımı uygulamaya nasıl dökebiliyor? ee dekiler öğrendikleri onca ayrıntılı şeyleri kendini geliştirmek için kullanabiliyor mu? tam olarak şu an göremediğim geniş vizyon önünüze üniye girişten bir kaç yıl sonra açıldı mı? çok sordum,şimdiden teşekkürler

    Aynı konudan müzdaripim hocam siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
  • yav o asistan arkadaşın 2 sene sonra senden kaç bin fazla alcak bi de onu düşün
  • Bilgisayrd@n hiç anlamayan biri olarak bilkent ee bilkent bilgisyar arasındayım siz hangisini önerirsiniz. Ikisinide severek yapabileceğimi düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: murat08e

    hocam cok yararli bi yazi olmus nerde ne kadara calistiginizi da soylebilir misiniz

    bir de bogazici yazmamissiniz top universitelere de size gore iyi unilerden mi

    +1
  • RvP_11 kullanıcısına yanıt
    hocam benim aklımda açıkçası ee deyince aklımda somut bir şey oluşmuyor. beni mutlu eder mi bilemiyorum. dediğim gibi hiç öyle bir şeylere aşırı ilgi vs duymadım.yani aklım atar tıp bile yazabilirim öyle diyeyim. ama yaparım da.maalesef bu durum aslında hiçbir şeyde uzmanlaşamayacakmışım gibi hissettiriyor bana. hep böyle düşünüp niye yaşıyorum o zaman sorularıyla felsefeye bağlıyorum bu yüzden en azından içerik bilgisi almaya çalışıyorum ama elbette memnun olanlar ve olmayanlar olacak. bu durumda herşey yine bize kalıyor.tüm artılar bilkenti hedef gösteriyor ama niyeyse odtüde saplanmış durumdayım.siz tanıtıma vs gittinizx mi ne düşünüyorsunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kalem99

    hocam benim aklımda açıkçası ee deyince aklımda somut bir şey oluşmuyor. beni mutlu eder mi bilemiyorum. dediğim gibi hiç öyle bir şeylere aşırı ilgi vs duymadım.yani aklım atar tıp bile yazabilirim öyle diyeyim. ama yaparım da.maalesef bu durum aslında hiçbir şeyde uzmanlaşamayacakmışım gibi hissettiriyor bana. hep böyle düşünüp niye yaşıyorum o zaman sorularıyla felsefeye bağlıyorum bu yüzden en azından içerik bilgisi almaya çalışıyorum ama elbette memnun olanlar ve olmayanlar olacak. bu durumda herşey yine bize kalıyor.tüm artılar bilkenti hedef gösteriyor ama niyeyse odtüde saplanmış durumdayım.siz tanıtıma vs gittinizx mi ne düşünüyorsunuz?

    hocam ben ilk başta ODTÜ ee düşünüyodum onun iş olanakları daha iyi diye duydum çevremden, ama bilkentin avantajları bilkenti öne çıkarıyor. bilgisayar ile ilgiliyim ufak tefek kodlama biliyorum yaparım bir şekilde ama ailem de bilkent bilgisayar'a işsiz kalırım gözüyle bakıyolar değersiz bir mühendislikmiş gibi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkblade36

    Merhaba bilkent endüstri düşünüyorum ama öyle büyük bir ilgim olduğundan dolayı değil de içlerinde bana en uygunu bu olduğu için düşünüyorum endüstriyi, araştırdıkça da aslında ilgimi çekti ancak aklımı teknik bir bölüm olmaması korkutuyor.(aslında sadece içimi rahatlamak için soruyorum diyebilirim her şeyi araştırdım bizzat okulun seminerine de gittim.) siz iş piyasasına yeni mezun olarak girin bir abimiz olduğun için soruyorum sizce piyasada endüstri mühendisliğinin konumu nasıldır diğerlerine göre biraz daha rahat diyebilir miyiz? (iş alanı çok geniş olduğu için) Ve bir de eğer arkadaşlarınız varsa yeni mezun ve tecrübeli bunların maaşları ne civarlarda acaba?( anlattığınız gibi tıpda da iyi paralar için çok fazla cefa çekmek gerekiyor ben bunun mühendislik için de gerektiğini düşünüyorum yani tıpda devlet sana zorunlu kılıyor muhendıslıkte ise kişinin kendi zorunlu kılıyor diye düşünüyorum çünkü ilk yıllar böyle çalışıp daha sonradan iyi paralar kazanılır diye düşünüyorum.) teşekkürler şimdiden

    Endüstri Mühendisliği güzel bir meslek, diğerlerine göre rahat mı iş açısından o konuda kesin konuşamam çünkü piyasada bir mühendisin yapabileceği mesleği başka bir mühendis de yapabiliyor. Çok daha rahat veya çok daha kötü diyemem açıkçası. Bilkentin yurtdışı imkanları çok iyidir yalnız. Hele ki burslu kazandıysanız yemeyin de yanında yatın. Bilkent Endüstri mezunu bir arkadaşım var ama muhabbetimiz pek yok nerede çalıştığını bilmiyorum sosyal medyada da yazmıyor. Fakat ODTÜ mezunu iki arkadaşım var biri satış işinde çalışıyor 3000 lira baz maaş ve satış primlerine göre bu maaş 3 katına kadar çıkabiliyor. Diğeri Boston Consulting diye bir firmada 8000 lira aldığını duymuştum brüt mü net mi bilmiyorum sormadım. P&Gde çalışıp güzel maaş alan, Microsoftta çalışıp dolar bazında maaş alan var. Bu dediklerim yeni mezun-2 yıl tecrübeliler. Çok tecrübeli bir tanıdığım yok ne yazık ki. Yıllar geçtikçe göreceğim ben de

    quote:


    Ee ve bilgisayar arasında kalmış birisine öneriniz ne olur ve bu iki mühendislik için ayrı ayrı en iyi üniversite öneriniz ne olurdu ?

    Ee yazarsam Bilkent, bilgisayar yazarsam Bogaziçi veya Bilkent düsünüyorum. Iki muhendislik arasında kalmamın sebebi bilgisayar muhendisliğine yönelen kisilerin genelde yazilım hakkinda ön bilgi ve ilgisi olması ama bende bunlar yok.

    @Luxurian

    Şimdiki aklım olsaydı bilgisayar yazardım. Kod ile pek ilgisi alakası olmayan, hatta pek sevmeyen biri olarak söylüyorum bunu. Koda olan ilginin bölümde getirdiği bir avantaj var mıdır onu bilemiyorum. Yani vardır elbet ama hiç bilmeyen insana 4 yıl boyunca üstünlük sağlar mı o kadarını bilemiyorum. Bilgisayar mühendisi biri varsa forumda ve yazarsa ben de öğrenmiş olurum. Bilgisayar mühendisliği de bildiğim kadarıyla matematik ağırlıklı bir bölüm. 4 yıl boyunca harıl harıl kod yazmak değil sadece bölüm. Bu işin aynı zamanda matematiğine, teorilerine de giriyorsunuz.

    quote:

    odtü ee ile bilkent bilgisayar arasındayım hocam. bilkentin imkanları fazla ve odtünün biraz eede geri kaldığını düşünenler gördüm.bunlar bir yana ben ikisine de hevesliyim(ya da ikisine de değilim ama hiçbir özel tutkum olmadı zaten hayat boyu).siz ne önerirsiniz? bilgisayarcılar yazılımı uygulamaya nasıl dökebiliyor? ee dekiler öğrendikleri onca ayrıntılı şeyleri kendini geliştirmek için kullanabiliyor mu? tam olarak şu an göremediğim geniş vizyon önünüze üniye girişten bir kaç yıl sonra açıldı mı? çok sordum,şimdiden teşekkürler

    @kalem99

    Yurtdışı düşünüyorsanız çok net bilkent bilgisayar diyorum. Bilkentin yurtdışı olanakları ODTÜ'den katbekat daha iyi bu konuda kesin konuşabilirim. Onun dışında bilgisayarı seçin veya elektroniği seçin diyemem. Şimdiki aklım olsa bilgisayarı yazardım diyorum sadece tamamen benim düşüncem. Belki bilgisayarı hiç sevmeyecektim onu bilemiyorum tabi ki o da bir ihtimal. Ben elektriği gördüm ve pek sevemedim Bir de piyasada yazılımcıların daha değerli olduğunu gördüğümden bilgisayar yazardım diyorum. Bu arada elektronikçiler de yazılım işi yapabiliyor. ODTÜ EEde son sene opsiyon seçip o alana yöneliyorsunuz. Computer opsiyonu var ve Microprocessor, Computer Architecture, Operating Systems, Data Structures gibi bilgisayarla alakalı dersler alıyorsunuz. Bu dersler sizi bir bilgisayar mühendisi yapmıyor elbette fakat hatrı sayılır miktarda fikir sahibi oluyorsunuz. Vizyonunuzu her daim geniş ve açık tutun. Üniversite göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor ve elinizden her gün bambaşka fırsatlar kaçıyor. Geriye dönüp bakınca anlıyorsunuz. Dolu dolu geçirin hangi bölümü seçerseniz seçin. Daha sonra da çıkan fırsatları çok iyi değerlendirin. Bazı fırsatları da arayıp bulmanız gerekiyor bu arada.

    quote:

    Marmara tıp ile İTÜ bilgisayar arasındayım çok fena
    İki bölümü de okurum, yalnızca hangisine gidersem gideyim pişman olacakmışım gibi hissediyorum
    Başta Boğaziçi ve ODTÜ gelmeyince tamam mühendislik okumayacağım demiştim ama emin olamıyorum şu an
    Yazılım ve kodlamadan hoşlanıyorum, tıp okusam da hobi gibi ilgilenirim diyordum da emin olamıyorum işte

    @shadesofcool

    Hocam tıpın hobisi falan yok tıp fakültesine girdiğiniz anda hayatınız tıp oluyor. Tıp okuyup yazılımla ilgilenmek için bir günün 30 saat falan olması lazım. Yazılımdan hoşlanıyorsanız hesaplama ve algoritma teorileri ilginizi çekiyorsa İTÜ Bilgisayar yazabilirsiniz. Tercih yaparken içinizde en ufak bir şüphe kalmadığından emin olun ve öyle tercih yapın. Tıpçılar ilk 3 sene rahat görünürler, ona aldanmayın

    quote:

    Yazınız için teşekkürler tercih döneminde çok iyi oldu bu yazı. Ben de tıp tıp diye çalışıp tıpın karanlık yüzünü sınavdan sonra görüp soğuyanlardanım. Benim itü/odtüde bilgisayar veya endüstri mühendislikleri tutuyor. Gönlüm daha çok endüstriden yana çünkü endüstride daha çok kız olduğundan biraz daha kendimi yakın hissediyorum yalnız kalmam diye. Bu iki bölüm için ne düşünüyorsunuz?

    @sennnna

    İkisi de güzel bölümdür. İTÜ vs ODTÜ biraz İstanbulda mı okumak istersin Ankarada mı okumak istersin sorusuyla eşdeğer. Endüstri için şöyle diyebilirim. ODTÜ mezunları iş bulmak için hep Ankara dışına çıkıyor çoğunlukla İstanbul'a. Çünkü piyasa İstanbul'da dönüyor bir sürü uluslararası danışmanlık firmalarının ofisi İstanbul'da. Ankara'da da var ama İstanbul'da daha fazla. Bilgisayar mühendislerine iki şehirde de iş var. Ayrıca kız popülasyonu için bölüm seçmeyin iki üniversite de kampüs üniversitesi olduğundan bölümünüz dışından da bir sürü arkadaşınız olacak.

    quote:

    hocam cok yararli bi yazi olmus nerde ne kadara calistiginizi da soylebilir misiniz

    bir de bogazici yazmamissiniz top universitelere de size gore iyi unilerden mi

    @murat08e

    Boğaziçini yazmayı unuttum aklıma gelen bikaç üniversiteyi yazmıştım yoksa Boğaziçi de üst düzey üniversite tabi ki. Savunma sanayide 5-6bin lira maaş alıyorum.

    quote:

    yav o asistan arkadaşın 2 sene sonra senden kaç bin fazla alcak bi de onu düşün

    @sucukks

    Asistanlık 5 yıl hocam 5 yıl sonra ben de 6 yıl tecrübeli mühendis oluyorum. Üstelik asistanlık boyunca her kıdem aldığında nöbeti azalacağından maaşı da azalıyor(Nöbet tutan bölümler için söylüyorum tutmayanlar zaten az alıyor). Ayrıca asistanlık bitti, hobaa gelsin hastaneler 40binler 50binler havada uçuyor mu zannediyorsunuz. Daha asistanlığın zorunlu hizmeti var 2 yıl. Hadi ona gitmedin asistanlığın yan dalını yapmak istedin, yandallar da tam bilmesem de 4-5 yıl sürüyor. Daha sonrasında yandalın zorunlu hizmeti var 2 yıl. Doktordan daha fazla kazanırım, bütün mühendisler doktordan çok kazanır diye bir iddiam yok. Demek istediğim şey iyi üniversitelerin mühendislikleri de iyi paralar alıp iyi hayatlar sürdürebiliyorlar. Muhasebe kısmı sizlerin oraya ben karışamam. Mühendis olup bir tık daha az maaş alıp doktorlardan daha rahat bir hayat sürebiliyor insanlar. Doktorlar bile daha az maaş alırım ama nöbetsiz bölümün uzmanlığını yazarım derken onu demek yerine iyi bir ünide mühendislik yazmak bana daha mantıklı geliyor. Kaldı ki doktor olur 40-50binleri kazanırsınız evet, ama siz değil çoluğunuz çocuğunuz yer o parayı orası da bir gerçek.

    quote:

    Bilgisayrd@n hiç anlamayan biri olarak bilkent ee bilkent bilgisyar arasındayım siz hangisini önerirsiniz. Ikisinide severek yapabileceğimi düşünüyorum.

    @Mu1940sa

    Bilkentin yurtdışı olanakları çok iyi. EE de yurtdışında parlak olduğu için eğer yurtdışına çıkmayı düşünüyorsanız ikisini de yazabilirsiniz gönül rahatlığıyla. Yurtiçinde kalacaksanız ben olsam bilgisayar yazardım.

    @Luxurian @kalem99 @shadesofcool @sennnna @murat08e @sucukks @Mu1940sa



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hermés -- 23 Temmuz 2017; 23:35:43 >
  • Güzel yazı olmuş, teşekkürler.
  • RvP_11 kullanıcısına yanıt
    önümüzdeki 5 yılda bilgisayar ee yi geçecek deniyor. önümüzdeki 10 yılın yeni makine mühendisliği olacak bence ee. yani tamam temel bölüm ama bilgisayar ve teknolojileri artık ee nin içinden iyice sivrilip yükseliyor. bu beni düşündürüyor
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.