Şimdi Ara

EYT ; Emeklilikte yaşa takılanlar , yaşa takıldıklarının farkında olmayanlar . (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
124
Cevap
3
Favori
9.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Emeklilik sisteminin o kişilerin yatirdigiyla mi döndüğünü zannediyorsun? Emeklilerin emeklilik maaşlarını, bayram ikramiyelerini altta çalışan kesim ödüyor. Bu yüzden nufusumzun sürekli artması gerekiyor.

Ben kendimi emekli yapmaya mı çalışıyorum da benim primlerini sorguluyorsun?

Ben emekli olmak istersem kaç prim yatıracağım?

Kimse senden bir şey beklemiyor gibi komik bir şey yazmışsın. Mesele sadece ben değilim ki onun bedeli herkesten çıkacak. Ha bi seçenek sunsunlar isteyen maaşından daha fazla ödesin EYT'lerin maaşları için sesimi çıkarmam.

Once bu emeklilik sistemi nasıl çalışıyor öğren sonra adil yorum yap.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • maestro35 kullanıcısına yanıt
    Size kesinlikle katılıyorum 99 yılı öncesi sigortalı olanların hepsi mağdurdur bunda sıkıntı yok..geriye dönük yürütülen tek yasa bu diye biliyorum.. bazı insanlar diyor ya 43 yaşında emeklimi olur diye.. olur.. verilen haksa olur.. hakkın elinden alınıyorsa itirazımızda olur..
    Allah kolaylıklar versin sana
  • Benim aklıma farklı bir nokta takıldı.
    Bu konu ve sosyal medyada birçok grup, 1999 yılı öncesinde işe girdiklerini ve diğer tüm şartları şu anda tamamladıkları halde, yaşa takıldıkları için emekli olamadıklarını, bu konuda hem devletten hem de halktan destek beklediklerini söylüyorlar.
    Burada merak ettiğim konu;
    - 1999 yılı öncesinde işe girenlerle bu tarihten sonra girenler arasında tek fark işe giriş tarihi olacak ve bu sefer de 99 sonrası işe girenlere karşı müthiş bir haksızlık olmayacak mı?
    - 1999 yılı öncesinde işe girmiş olan ama henüz tüm şartları yerine getirememiş olanların haklarını da aynı gruplar savunacak mı?
  • webbie kullanıcısına yanıt
    -Bu insanlar sigortalı oldukları yıldaki hükme tabi olurlar bu çerçevede hakları olur yada olmaz, o yıllarda başlayıp düzenli sigortalı çalışmış olanların şu an prim gün sayısı dolmuş hatta fazla vermiş durumda yani hukuken bu hakkı devlet vermiş ve verilmiş hak geri alınamaz alacakdsa da karşılığını vermek durumunda.

-Olaya sadece giriş tarihi farkı olarak bakıp 99 öncesi ile sonrası arasında ne fark varmış ki der isen işin içinden çıkamazsın zira bu insanların devlete bir fiil fazladan ödedikleri prim, bağladıkları gün sayısı, en önemlisi 99 sonrasına göre çalışmakla geçen fazladan yılları var.

- 99 öncesi olup henüz gün doldurmayanlarda bu hakka sahip onlarda ilk sigortalı oldukları yılın kanunu ne ise o kadar gün doldurup diler ise emekli olabilmeli.

- Neticede 99 öncesi emeklilik kanununa tabi olanlar her geçen gün artıyor çünkü her geçen günle beraber emeklilik gününü dolduran-doldurmaya yaklaşan yeni vatandaşlar ekleniyor. Buna bağlı olarakta mevzu kartou gibi büyümeye devam edecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: DOMIX

-Bu insanlar sigortalı oldukları yıldaki hükme tabi olurlar bu çerçevede hakları olur yada olmaz, o yıllarda başlayıp düzenli sigortalı çalışmış olanların şu an prim gün sayısı dolmuş hatta fazla vermiş durumda yani hukuken bu hakkı devlet vermiş ve verilmiş hak geri alınamaz alacakdsa da karşılığını vermek durumunda.

-Olaya sadece giriş tarihi farkı olarak bakıp 99 öncesi ile sonrası arasında ne fark varmış ki der isen işin içinden çıkamazsın zira bu insanların devlete bir fiil fazladan ödedikleri prim, bağladıkları gün sayısı, en önemlisi 99 sonrasına göre çalışmakla geçen fazladan yılları var.

- 99 öncesi olup henüz gün doldurmayanlarda bu hakka sahip onlarda ilk sigortalı oldukları yılın kanunu ne ise o kadar gün doldurup diler ise emekli olabilmeli.

- Neticede 99 öncesi emeklilik kanununa tabi olanlar her geçen gün artıyor çünkü her geçen günle beraber emeklilik gününü dolduran-doldurmaya yaklaşan yeni vatandaşlar ekleniyor. Buna bağlı olarakta mevzu kartou gibi büyümeye devam edecektir.
    Durumu açıklarken, sadece 99 öncesi sigortalı olmuş ve şu anda diğer tüm şartları sağlamış olan insanlardan yola çıkarsan, toplumdan destek göremezsin.
    Sorun varsa, bu sorun tüm çalışanları ilgilendirir ve eğer sen "Herkes bana destek olsun ama benden sonrakiler beni ilgilendirmez." gibi bir davranış içine girersen, doğal olarak destek bulamazsın. Hani diyorsun ya, kanun geriye dönük işlemez ve o dönemdeki kanun geçerli olmalı diye, işte bu cümle yanlış bir cümledir. Bu cümleye baktığında, 99 öncesi işe girenlerin "Girerim ama 45 yaşında emekli olmak şartıyla..." diyerek işverenle anlaştıkları, sonra girenlerin ise "Amaan, emekli olmasam da olur" şeklinde bir yaklaşım sergiledikleri düşüncesi ortaya çıkar.

Özünde ise, eğer 65 yaşında emekli olmak yanlışsa bunun için bir gruba değil, herkese yönelik bir düzenleme yapılması gerekir ve eğer sadece bir gruba dahil olması gerekiyorsa, hiçkimsede destek görülmemesine isyan edilmemesi gerekir.

Yani, klasik düşüncenin dışına çıkılıp "Sadece kendimi değil tüm toplumu düşünüyorum" demediğin sürece, toplumdan destek bulmayı beklememelisin; hele ki bu destek toplumun geri kalanının üzerine çok büyük bir ekonomik yük yükleyecekse...

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Durumu açıklarken, sadece 99 öncesi sigortalı olmuş ve şu anda diğer tüm şartları sağlamış olan insanlardan yola çıkarsan, toplumdan destek göremezsin.
    Sorun varsa, bu sorun tüm çalışanları ilgilendirir ve eğer sen "Herkes bana destek olsun ama benden sonrakiler beni ilgilendirmez." gibi bir davranış içine girersen, doğal olarak destek bulamazsın. Hani diyorsun ya, kanun geriye dönük işlemez ve o dönemdeki kanun geçerli olmalı diye, işte bu cümle yanlış bir cümledir. Bu cümleye baktığında, 99 öncesi işe girenlerin "Girerim ama 45 yaşında emekli olmak şartıyla..." diyerek işverenle anlaştıkları, sonra girenlerin ise "Amaan, emekli olmasam da olur" şeklinde bir yaklaşım sergiledikleri düşüncesi ortaya çıkar.

Özünde ise, eğer 65 yaşında emekli olmak yanlışsa bunun için bir gruba değil, herkese yönelik bir düzenleme yapılması gerekir ve eğer sadece bir gruba dahil olması gerekiyorsa, hiçkimsede destek görülmemesine isyan edilmemesi gerekir.

Yani, klasik düşüncenin dışına çıkılıp "Sadece kendimi değil tüm toplumu düşünüyorum" demediğin sürece, toplumdan destek bulmayı beklememelisin; hele ki bu destek toplumun geri kalanının üzerine çok büyük bir ekonomik yük yükleyecekse...

Alıntıları Göster
    Haydi toplum genç yaşlı kadın erkek ayaklanın şu meseleye bir el atın gibi bir talep yok iken ikidir toplumsal destek cümlesini öne sürüyorsun da bu insanların odak noktaları toplumsal destek değil hukukun kendilerine tanıdığı hakkı elde etmek. Bunun içinde çeşitli ortamlarda seslerini Ankara ya duyurmaya çalışıyor.

Hakkını isteyenleri "sadece kendilerini düşünmek" ile suçlamak da nedir? Neticede bu oldukça çok miktarda insanı kapsaması yanında durum spesifik bir durum. Devlet bir hak tanımış süreç işletmiş bu insanlardan meblağ kesmiş sonra xyz sebepten bu hakkı vermiyorum diyor 2+2=4 kadar basit. Dolayısı ile "bizde isteriz" diye defansa geçmene gerek yok zira bu insanların oluşturduğu popülasyon zaten yeterince kalabalık.

Evet kanun geriye dönük işlemez dedim gene diyorum.

Kitlenin sadece o yıllarda işe başlayanlar olduğunu sanıyorsun oysa hali hazırda o günler için günü dolmayanlarda var bu insanların içerisinde ki ne o zaman işe başlayanlar ne de daha öncesinde işe başlayanlar "Girerim ama 45 yaşında emekli olmak şartıyla..." felan diyerek işe başlamadı kimse de böyle anlamıyor ya da böyle bir sebebe bir şeyler dayandırmıyor sen bu şekilde anlamış isen konuya bakışını tekrar gözden geçir derim zira amiyane tabirle alakaya maydonoz bu dediğin.

O yıllarda bırak "Girerim ama 45 yaşında emekli olmak şartıyla..." demek, insanlar patron sigorta yapıyorsa şükrediyordu kaldıki dediğin şartları öne sürsün.

Klasik ya da modern olmaya gerek yok nötr olmak yetiyor.

Yıllardır bu insanların maaşlarından tıkır tıkır yapılan kesintiler ile geri kalanınızın "ekonomik yükü"nü ödendi halende ödeniyor

Toplumculukdan dem vurup lafı sonunda "bu insanlar hakkını alırsa bana ekonomik yük biner" demeye getirmek bencilliğini yapmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DOMIX -- 4 Ekim 2018; 17:27:46 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DOMIX

Haydi toplum genç yaşlı kadın erkek ayaklanın şu meseleye bir el atın gibi bir talep yok iken ikidir toplumsal destek cümlesini öne sürüyorsun da bu insanların odak noktaları toplumsal destek değil hukukun kendilerine tanıdığı hakkı elde etmek. Bunun içinde çeşitli ortamlarda seslerini Ankara ya duyurmaya çalışıyor.

Hakkını isteyenleri "sadece kendilerini düşünmek" ile suçlamak da nedir? Neticede bu oldukça çok miktarda insanı kapsaması yanında durum spesifik bir durum. Devlet bir hak tanımış süreç işletmiş bu insanlardan meblağ kesmiş sonra xyz sebepten bu hakkı vermiyorum diyor 2+2=4 kadar basit. Dolayısı ile "bizde isteriz" diye defansa geçmene gerek yok zira bu insanların oluşturduğu popülasyon zaten yeterince kalabalık.

Evet kanun geriye dönük işlemez dedim gene diyorum.

Kitlenin sadece o yıllarda işe başlayanlar olduğunu sanıyorsun oysa hali hazırda o günler için günü dolmayanlarda var bu insanların içerisinde ki ne o zaman işe başlayanlar ne de daha öncesinde işe başlayanlar "Girerim ama 45 yaşında emekli olmak şartıyla..." felan diyerek işe başlamadı kimse de böyle anlamıyor ya da böyle bir sebebe bir şeyler dayandırmıyor sen bu şekilde anlamış isen konuya bakışını tekrar gözden geçir derim zira amiyane tabirle alakaya maydonoz bu dediğin.

O yıllarda bırak "Girerim ama 45 yaşında emekli olmak şartıyla..." demek, insanlar patron sigorta yapıyorsa şükrediyordu kaldıki dediğin şartları öne sürsün.

Klasik ya da modern olmaya gerek yok nötr olmak yetiyor.

Yıllardır bu insanların maaşlarından tıkır tıkır yapılan kesintiler ile geri kalanınızın "ekonomik yükü"nü ödendi halende ödeniyor

Toplumculukdan dem vurup lafı sonunda "bu insanlar hakkını alırsa bana ekonomik yük biner" demeye getirmek bencilliğini yapmayın.

Alıntıları Göster
    Sanırım hukuk bilgin "Kanunlar geriye dönük işlemez" ile sınırlı ama bu bilgi de doğru değil. Kanunlar geriye dönük işler ve bununla ilgili birçok örnek de vardır, ki aslında her af kanunu geriye dönük işlemleri kapsar.

Neyse, ses tonumuzu değiştirdiğimize göre ben de daha açık konuşayım.

Ben de 99 öncesi girişliyim ve iktisat mezunuyum. Emeklilikte yaşa takılmış olmam ya da malulen emekli olma hakkımın bulunmasına rağmen kullanmamam, sistemi korumak için üzerime düşeni yapmaya çalışmamdan dolayıdır. Senin mantığına göre hareket edersek, gecekondulara tanınan imar affı ya da tapu verilmesini de savunmak gerekir, çünkü onlar da hak olarak görülmeye başlanır ama özünde kamu yararı olmayan uygulamalardır.

Bugün senin 45 yaşında emekli olmanı bu ekonomi kaldıramaz ve hatta dünyada bu kadar büyük bir nüfusun emekliliğini kaldıracak ekonomi de muhtemelen yoktur. Hak mı; hayır değil. Senin hak olarak gördüğün şey, 99 sonrasında iş hayatına atılanların sırtına binmen demektir. Sen 45 yaşında emekli olup 40 yıl boyunca devletten para alacaksın diye, birçok insan ölene kadar çalışmak zorunda kalacak.

Eğer bunu hak olarak görüp, diğer insanlara vereceği zararı görmezden gelirsen, diğer insanların da yarın çıkıp senin emekli maaşını elinden almak için eylem yapmalarına ses çıkaramazsın çünkü senin istediğin parayı onlar kazanacak.

• O 40 yaşında emekli olanların haklatını ellerinden alsınlar

Parayıda geri alsınlar faiziyle

Herkes 80 ninde emekli olsun

80 ni gören hak kazansın

Daha küçüklerde kendine iş bulsun

Ülkeye katkıda bulunsun

Bana uyar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Sanırım hukuk bilgin "Kanunlar geriye dönük işlemez" ile sınırlı ama bu bilgi de doğru değil. Kanunlar geriye dönük işler ve bununla ilgili birçok örnek de vardır, ki aslında her af kanunu geriye dönük işlemleri kapsar.

Neyse, ses tonumuzu değiştirdiğimize göre ben de daha açık konuşayım.

Ben de 99 öncesi girişliyim ve iktisat mezunuyum. Emeklilikte yaşa takılmış olmam ya da malulen emekli olma hakkımın bulunmasına rağmen kullanmamam, sistemi korumak için üzerime düşeni yapmaya çalışmamdan dolayıdır. Senin mantığına göre hareket edersek, gecekondulara tanınan imar affı ya da tapu verilmesini de savunmak gerekir, çünkü onlar da hak olarak görülmeye başlanır ama özünde kamu yararı olmayan uygulamalardır.

Bugün senin 45 yaşında emekli olmanı bu ekonomi kaldıramaz ve hatta dünyada bu kadar büyük bir nüfusun emekliliğini kaldıracak ekonomi de muhtemelen yoktur. Hak mı; hayır değil. Senin hak olarak gördüğün şey, 99 sonrasında iş hayatına atılanların sırtına binmen demektir. Sen 45 yaşında emekli olup 40 yıl boyunca devletten para alacaksın diye, birçok insan ölene kadar çalışmak zorunda kalacak.

Eğer bunu hak olarak görüp, diğer insanlara vereceği zararı görmezden gelirsen, diğer insanların da yarın çıkıp senin emekli maaşını elinden almak için eylem yapmalarına ses çıkaramazsın çünkü senin istediğin parayı onlar kazanacak.

Alıntıları Göster
    Muhterem "yorum" yapıyorsun burada konuştuğumuz senin ya da benim bu konuda ne kadar kamu yararı ya da zararı olması değil ya da senin kişisel emeklilik kavramını değerlendirmiyoruz.

Ortada hukuken emeklilik bir hakkı var mı var, (nokta) bunun ülkeye yararını zararını senin etiğini benim etiğimi ayrıca konuşuruz ki verdiğin örnekelr ile konunun zerre ilgisi bulunmuyor,

bu insanlar gidip devletin arazisini çevirip af/tapu istemiyorlar ya da vergi vermeyip devlet silsin demiyorlar, herhangi bir şekilde kamu ya da xyz kişilik alehine bir durum yaratıp kendi yararlarına bunun telafisini talep etmiyorlar, eğer buna benzer bir eylem olsaydı dediğin doğru olurdu.

Mesajın başında da dediğim gibi konuya hukuk açısından bakmıyorsun ve yorumluyorsun bunu bilinçli yada bilinçsiz yapıp yapmadığını bilemem ancak şurası net ki bu bağlamda konuyu hukukdan başka noktalara doğru çekiyorsun bu yüzden aynı düzlemde tartışma imkanımız kısıtlı kalıyor.

Verilmiş hak geri alınmaz beğensende beğenmesende bu böyle,

vatandaşı çıkardığın kanun ile emeklilik kapsamına almış isen o güne kadarda maaşından prim kesmiş isen günü geldiğinde ben bundan vazgeçtim diyemez, elinden emekli maaşına da "eylem var" diye el koyamazsın.

Hukuk bilginin sınırları umarım bu gerçeği ve kaideyi kapsıyordur.

Kal sağlıcakla.

• webbie kullanıcısına yanıt
    İşin õzü şu..

Anayasaya göre ,

Hiç bir kanun maddesi geriye dönük olarak işletilemez.

Tüm yasalar çıktığı gün itibari ile başlar.

Anayasal olarak 99 sonrası için yapılacak bir şey şimdilik yok.

Yani burada YASAL olarak mağdur edilen yasa çıktığı tarihten öncekiler oluyor.

Hukuk devletinin gereği budur..

Zamanın hükümetinin depremi bahane ederek 1 gecede alelacele çıkarmış olduğu bu yasa 99 sonrasını daha kotu etkilemiştir sizlerde haklısınız.

Bunu için Komisyon toplanıp insanları daha az mağdur eden bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

Benim Çocuğum 20 yaşında ve üniversite okuyor , bu garip uygulama ile 65 yaşında emekli edilecek..

Umarım anlatabilmisimdir.

Yaşar Okuyan in başımıza sardığı çorap

• ecevit hükümetinin en iyi yaptığı işlerden biridir bu 99 uygulaması,birde 5+3 var eğitim'de.iyiki para yok devlet'de yoksa verecekler denyolar.ortada mağdur varsa 2008 ve sonrası için mağdur vardır.99 kanunu gayet mantıklı bir kanun,sgk'nın o günkü hali ile ayakta kalması mümkün değildi mecburen alındı,hatta o bile yetmedi 2008'de kalanları iyice öldürdüler.ortada bir haksızlık varsa bu 2008 yılındadır.kalkacaksa önce bu kalkar,ha sonra 1999 kalksın,kalksında sgk batsın, emekli maaşı yerine artık ne alırlar bilmem.
  • akp patronların partisidir.
  • Milletvekilliğine adaylığınızı koyun en erken 23 yaşında emeklisiniz... (aday olma yaşı 18) Hadi 2 dönem seçilme zorunluluğu olsa etti sana 28..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 5 Ekim 2018; 3:55:54 >
  • Şimdi 80 doğumlu 1998 SSK girişi olan bir bayan hemen emekli mi olacak 38 yaşındayken

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: RElS

Milletvekilliğine adaylığınızı koyun en erken 23 yaşında emeklisiniz... (aday olma yaşı 18) Hadi 2 dönem seçilme zorunluluğu olsa etti sana 28..

Yaş şartı var onda da. 2 yıl mv olman yeterli ama 40 yıl bekleyeceksin maaş almak için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 5 Ekim 2018; 4:00:48 >
  • Fark etmez seçilmesi yeterli Emekliliği hak ediyor yaşı gelince almaya başlıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: RElS

Fark etmez seçilmesi yeterli Emekliliği hak ediyor yaşı gelince almaya başlıyor.

Fakat eyt lilerin isteği kabul edilirse 2009 daki yasanın anlamı değişir ve herkes aym ye basvurur. Şimdi muhtemel 38 yaşında emekli olacakları örnek gösterirler.2009daki yada kalkarsa mv'de 20 yaşında emekli olabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 5 Ekim 2018; 4:09:04 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tek_Kisilik_Muhalefet

Şimdi 80 doğumlu 1998 SSK girişi olan bir bayan hemen emekli mi olacak 38 yaşındayken
    Diğer gerekli olan şartları sağlıyorsa olabilir, mesela pirim ve sigortalılık süresi. Tabiki maaşı da ona göre oluyor, az kazancı olan az maaş alır, kabul eden emekli olur.
  • Ben 97 girişliyim. Sanırım 56 yaşında olabiliyorum. Ama benden önce girenler çok daha önce emekli olabiliyor. Bir tanıdık 50 yaşında emekli oldu geçenlerde. 90 ların başında başlamış sigortası.
  • Açılın... Ben İktisat okudum

Tersten okumuş farkında değil :)

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.