Şimdi Ara

Evrim Teorisi mufredattan kalkti, Big Bang ise 'tartismali' ilan edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
581
Cevap
0
Favori
16.397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Lise 4. sınıf müfredatında bulunan "Hayatın Başlangıcı ve Evrim" ünitesi müfredattan çıkarıldı

    Yeni müfredata göre, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi çıkarıldı. Ünitede, Charles Darwin’in Evrim Teorisi, “Evrimleşmenin bir sonucu olarak türlerin değişimini ve yeni türlerin oluşumunu, evrime etki eden faktörleri ve mekanizmaları ile açıklayan teori” olarak anlatılıyordu. Evrim ünitesi, “Canlılar ve Çevre” başlıklı bir ünite ile değiştirildi. Yeni ünitede, öğrencilere, çevre şartlarının genetik değişimlerin sürekliliğine olan etkisi anlatılıyor.

    Bakan Yılmaz’a, fizik ve fen kitaplarında Big Bang ve Evrim Teorisi konularının çıkarıldığının sorulması üzerine “Taslağı inceleyin, herkes kendi görüşünü söylesin. Ondan sonra ortaya bir metin çıkacaktır. İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. İlim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz. Diğeri de ilim midir, varsayım mıdır, kuramsal mıdır? Ayrı bir tartışma gerektiriyor” demişti. Evrenin oluşumuna ilişkin “Big Bang-Büyük Patlama” teorisi fizik kitabında duruyor.

    GAZETE HABERTÜRK
    http://www.haberturk.com/gundem/haber/1350021-evrim-teorisi-ve-darwin-mufredattan-cikti


    Fen dersleri hepten kaldirilmali bence, direk Kurani Kerim dersi konmali, hepsi kuranda yaziyor zaten.
    /ironi







  • Evrim bilimsel bir gercektir. Evrim teorisi sadece evrimin nasil gelistigini aciklamaya caloair.



    Evrimin varligi hem fosiller ilehem labirotuvar ortaminda deneylerle kabak gibi kanitlanmiatir.



    Sagdan soldan duydugun iki kelimeyi buraya yazacagina git biraz evrim oku belki biraz aydinlanirsin.



    Senin dedigin konular ancak edebiyatta masal islenirken anlatilabilecek konular.



    Dun dunya duzdur ditenlerle bugun evrim yoktur diyenler arasinda bir fark yok. Dun dunya yuvarlak diyen bilim bugun dunya duz diyor mu ? Tabi bilimi haberturkte ayran gaz yapiyormus haberlerinden takip edersen olacagi bufur.



    Evrim dedigin sey 200 yillik bir teori 200 yildir birak curumeyi geliserek artik kanunlasmus bir durumdadir. Teori kismi var olan evrimin nasil gelistiginin tartismasidir sadece.
    Bu dincilerin hepsi cahil kalmayı seviyor adama bak ömrünü sıralarda çürütmüş binlerce fizyolog biyolog zoolog genbilimci türbilimci evrim konusunda kesin birşey demezken hatta gün geçtikçe modern evrim teorisi kabul edilmeye başlamışken



    Tek işi sosyal medyada gezmek olan hayatında bir tane kitap bile okumamış kitabı geç makale bile okumaya cüret etmeyen adam geliyor evrim çok saçma yaaaaa inanan mal yaa



    Lan bu cesaret özgüven nerden geliyor arkadaş
    Evrim teorisini çıkartıp yerine ne koyacaksınız. ? Kadın erkeğin kaburga kemiğinden fırlamış bir cenabettir mi diyeceksiniz ?

    Çamurdan vazo yapımı gibi insan yapılmıştır mı diyeceksiniz ?

    Ay ikiye bölündü kimse görmedi ama bölündümü diyeceksiniz ?

    Cinler hayaletler karabasanlar cüceler elfler bu tarz şeylerden mi bahsedeceksiniz.

    Ülkeyi troller yönetiyor adam hala trol deme derdinde...

    Evrimi reddeden modern biyolojiyi reddediyor ve bilim cahili ya da düşmanı kategorisine düşüyor; bu kadar basit.


    Çünkü modern biyoloji esasında modern sentez dediğimiz güncel evrim teorisi üzerine kuruludur.


    Bir sürü bilim dalına eklemlenen ve bir sürü sahaya açılan ve hepsinde temel veya yardımcı bir başvuru noktası olan bu kuram çok ama çok kabaca;


    - Darwin'den filizlenen Doğal Seçme Mekanizmasına,

    - Mendel'den filizlenen Kalıtım Mekanizmasına,

    - de Vries'in Mutasyon Teorisine,

    - Canlılardaki ilgili evrimi değişkenler matematiğinin dilinde yasalaştıran Popülasyon Genetiğine,

    - Evrimin genetik arka planını ortaya koyup evrimsel araştırma sahalarında majör bir alan işgal eden ve evrim teorisiyle organik-dinamik bir olgusal ilişki kuran Moleküler Biyolojiye dayanır.


    Evrimi reddeden kuantum fiziğini ya da izafiyet kuramını reddeden birisi kadar bilim cahilidir veya düşmanıdır. Evrimi reddeden yerçekimini reddeden birisine, uzaya çıkılmadığına inanana ya da bir düz dünyacıya denktir. Yüzünüze soğuk su çarpılsın diye bu gerçekleri yüzünüze vuruyorum. Bireysel tercih olarak evrim kuramını öğrenmek zorunda değilsiniz. Ama bu kuramın olgusallığını reddetme ya da bilhassa biyoloji öğretirken bu kuramı öğretmeme gibi bir lüksünüz yok.


    Bu anlamda daha da çarpıcı olan noktaya geliyoruz. Evrim bir olgudur. Bu olgunun ispatlı mekanizmaları ve matematik modellemeleri evrim yasasıdır. Evrim olgusunu izah etmek maksadıyla evrimle ilgili yukarıda saydığım başat yaklaşımlardan başlayarak tüm bunların - ispatlanmış yaklaşımların, yasaların, olası veya alt hipotezlerin - hepsinin sistemli bir bütün olarak bir araya getirilişi kuramdır/teoridir.


    Kültür-bilim bölümünde benden önceki bölüm yöneticisi @Kabuska'nın - orijinalde ben de o bölümün bölüm yöneticisiydim - bir teorinin/kuramın ne olduğuna dair sabitlediği bir başlık bile mevcut:


    Hipotez-Kanun-Teori İlişkisi | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com)


    Böyle bir konu bilhassa bilimde evrimin - bakın "teori" bile demiyorum, ki teori/kuram bilimdeki en üst düzey statü ve evrim bir teori - ne olduğunun anlaşılabilmesi için gerekli. Hani forumun bilim bölümünde gezenler ilk bilimin ne olduğuna az çok aşina olsunlar da bölümde öyle gezsinler diye yıllar öncesinde bile bir teorinin ne olduğunu açıklayan bir konu koymuşlar.


    Prensipte evrimin nasıl gerçekleştiğini ve evrimin çeşitli boyutlarını bilimsel bir zemin içerisinde tartışabilirsiniz. Gene prensipte evrimdeki mevcut yaklaşımlara eklemeler yapabilir veya evrim teorisindeki mevcut yaklaşımlardan daha iyi bir yaklaşım formüle edebilirsiniz. İlgili formülasyonunuzun dayandığı bulgularınızı da bilimin kalıpları içerisinde hakemli bilim camiasına sunar, yaklaşımınızı yerleştirirsiniz. Ancak, tekrar ediyorum; evrimi bilimsel zeminde veya bilimsel açıdan reddetme gibi bir lüksünüz yok.


    Bugün evrim kuramını reddedin. Evrilen virüsler ve bakterilerle başa çıkamazsınız. Bir yığın genetik, zoolojik, ekolojik ve benzeri fenomeni açıklayamazsınız. Milyonlarca yıllık organizmalar tarihini - ve yanında evrenin başlangıcından bu yana "evrilen" diğer hemen hemen her şeyin tarihini - anlamlandıramazsınız. Bugün genel izafiyet kuramını reddedin, zaman genleşmesinden dolayı bütün GPS sistemleriniz altüst olur ve büyük hatalar vuku bulur. Yıldızların, galaksilerin, nebulaların vb tam yerlerini ışığın uzay zaman dokusunda kaymasından dolayı anlayamazsınız. Karadelik gibi masif bir objenin veya fenomenin neden ışınlarda mercek etkisi yaptığını tatmin edici biçimde açıklayamazsınız. Böyle örnekler - bilimin diğer teorilerini de dahil edersek - çoğaltılır.


    Kısaca oturduğunuz yerden abuk sabuk koşullanmalarınıza veya garip beğenilerinize uymuyor diye gayet aymaz biçimde bilimdeki teorileri öylece reddedemezsiniz! Bilim sizin beğenilerinize göre çalışmıyor. Gerçekliğin üzerine gerçekliği ona en yakın şekilde anlayalım diye hayatının binlerce saatini laboratuvar ortamındaki veya sahadaki araştırmalarına gömen bilim insanlarının alın teriyle ve bu işe adanmış ömürleriyle bina ediliyor! Michael Faraday, Charles Darwin, Thomas Henry Huxley, Gregor Mendel, Hugo de Vries, Marie Curie, Erwin Schrödinger, Werner Heisenberg, Ernst Mayr, Richard Feynman ve daha nicesi.


    Evrimi reddeden o sen! Sen kimsin be arkadaşım? Vasfın ne, araştırman ne, elinin altında hangi araçlar var, fonun ne, yaptığın iş ne, bulguların ne? Tek yaptığın oturduğun yerden tüm bunları pişkince reddetmek ve sosyal medyada ya da bir forumda cahilce evrim bir teoridir gerçek değildir, ayyy ama evrim hiç benlik değil ki demek....


    Her yerde bolca kaynak mevcut, 21.yüzyıldayız, internet de var; insan birazcık olsun tekamül eder. Bilişsel kapasitesini kullanır. Hala evrimi maymundan gelmek zanneden, aklının hayalinin bile alamayacağı veya benimki gibi zar zor alacağı evrim olgusunu buna indirgeyen var. Denk geldiğim bir başkası da bilimdeki evrimi ateizm - yani felsefi pozisyon - zannediyor. :D

  • Haber o kadar sığca yazılmış ki, neyin ne olduğu belli değil. Ayrıca verilen kaynakla konudaki başlık da uyumsuz. Haber Türk'ün haberinde Big Bang teorisi ile ilgili bir değişiklik yok denirken konu başlığında tartışmalı olduğu yazılmış.
    Haber kaynakları aynı cümleyi evirip çevirip yazmaktan başka bir şey yapamıyor.

    Bakanlığın müfredat sayfasında yayınlanan Biyoloji dersi 12. sınıf 4. ünitesi:
    12.4. Canlılar ve Çevre
    Kavramlar ve Terimler: adaptasyon, mutasyon, varyasyon, yapay seçilim
    Konu, Kazanım ve Açıklamaları
    12.4.1. Canlılar ve Çevre
    12.4.1.1. Çevre şartlarının genetik değişimlerin sürekliliğine olan etkisini açıklar.
    a. Varyasyon, adaptasyon, mutasyon vb. kavramlar üzerinde durulur.
    b. Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesinin nedenleri vurgulanır.
    c. Herbisit ve pestisitlerin zaman içerisinde etkilerini kaybetmelerinin nedenleri üzerinde durulur.
    12.4.1.2. Tarım ve hayvancılıkta yapay seçilim uygulamalarına örnekler verir.

    Kaynak:http://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=23

    Fizik dersi 12. sınıf 4. ünitesi, ilgili konu:
    12.4.2. BÜYÜK PATLAMA VE EVRENİN OLUŞUMU
    12.4.2.1. Büyük patlama teorisini açıklar.
    a. Evrenin oluşumu ve geleceğiyle ilgili farklı teorilerinde olduğu vurgulanır.
    b. Öğrencilerin,büyük patlama teorisini destekleyen bilimsel çalışmaları araştırmaları ve araştırma sonuçlarını rapor olarak sunmaları sağlanır.
    c. Bilimsel araştırmalarda etik ilkelere uymanın gerekliliği hatırlatılır.

    Kaynak:http://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=48

    Verdiğim kaynaklarda altta bulunan "Katkıda bulun" butonuna tıklayarak değişiklik önerebiliyoruz. Bilim dışı bilgilerin öğrencilere aktarılmasını istemiyorsak buralardan itiraz etmeliyiz, sosyal medyaya bu konu popüler olmalı. Ses çıkartmazsak her zaman olduğu gibi sessizce yürürlüğe girecektir.




  • Ben baslikta bir sorun goremedim.

    Hali hazirda Big Bang bilim dunyasinda kabul gormusken, teorinin fiziki olarak kanitlanmasina gelmisken, dunya bir ton parayi CERN'e bunun icin gommusken, Turkiye Big Bang'i tartismali teori ilan ediyor.

    Vermis oldugunuz mufredatta da, "Evrenin oluşumu ve geleceğiyle ilgili farklı teorilerinde olduğu vurgulanır. " ayri bir konu olarak yazilmis zaten.

    Ben hali hazirda yurtdisindayim, buranin mufredatini da gordum, ne fizikte ne matematik veya baska bir temel bilimde "Big Bang tartismalidir euheuhee" seklinde bir konu bulunmaz.

    Big Bang'in ne oldugu anlatilir, donem sonunda ogrenciler CERN'e geziye goturulur olay birinci gozden gorulmus olur.

    Turkiye'nin yaptigi, Big Bang'i tutup, devaminda "ya bu gavurlar boyle diyor ama Big Bang hikaye" olarak bir mufredat cikarmaktir. Tekrar yaziyorum, mesajiniz da dedigim seyle uyumlu.

    Evrim teorisine gelince, evrim teorisi cikmis iste. Adaptasyon, mutasyon vs. gibi seyleri gosterebilirsiniz, lakin Darwin'den once adaptasyon ve mutasyon uzerine yapilmis calismalar vardi, bunlar da Evrim teorisine alakali da olabilir, olmaya da bilir. Lamarck'in mutasyon ve adaptasyon fikirlerini (ki yanlistir) ogreteceksek, buna Evrim teorisi mufredatta hala denmez.




  • bing bang yok kardeşim ne yapacaksınız.allah yarattı deyin geçin işte alla alla
  • Nihat Hatipoglunun camurla insan yaratma tarifini koymuslar midir acaba?
  • Bakan yılmaz önceden savunma bakanı değil miydi ayrıca denizcilik ve hukuk fakültesi okumuş bunlara aklı yeni hocaları adnan veriyor galiba
  • Allah, "ol" dedi olduk.Ne big-bangi ne evrimi ya?Fazla şaapmamak lazım.Yoksa kafayı yersiniz.
  • Fazla kafa yorma sıyırırsın

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizin gibiler sayesinde 12 yıldır üye olduğum forumdan nefret ettim. "Bilim dersi kalkıyor yerine din dersi geliyor bu yanlış" diyebileceğine islamla ve inanışlarımızla dalga geçip üste çıkma çalışıyorsun.

    Sözün en kötüsünü söyledin bir de bunla övündün mü? Sen utanılacak sözle övünüyorsun.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • REV0 R kullanıcısına yanıt
    Teori tartışmalı demek zaten. Üstüne üstlük tartışmalı diyen devlet değil haber kaynağı. Müfredatta onla ilgili bir değişiklik yok

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 61gün

    Teori tartışmalı demek zaten. Üstüne üstlük tartışmalı diyen devlet değil haber kaynağı. Müfredatta onla ilgili bir değişiklik yok

    Teorinin anlamını yanlış biliyorsunuz bence, gözden geçirin

    Ayrıca tartışmalı olmayan bir bilgi nedir? Örnek verebilir misiniz?
  • Neyse,yıldızlarla uzaydaki şeytanların taşlandığını,kayaların Allah korkusuyla yuvarlandığını felan anlatırlar artık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BatuhanXxX

    Türkiyenin seviyesi...


    200 yildir binlerce deneyle , gözlemle , milyonlarca fosille , yüzbinlerce bilim adami ile , milyarlarca sayfa bilimsel döküman ile Desteklenen bir Teori kalksin. Ve Ortadogudan cikmis ve hicbir dayanagi olmayan , Sümer , Misir geleneginin devami bir din onun yerini alsin. Neden ?? Cünkü insanoglu ölümden korkuyor. 1500 yil önce bir peygamberin iddaasindan öyle tirsiyor ki o ugurda aklida reddedebiliyor hatta kafa kesmeye kadar ilerleyebiliyor kendi Yarattigi Tanrinin Kölesi olma istegi ..

    İroniye gel.Kanıtlı belgeli konuları çıkarıyorlar diye kızıyorsun (bu konuda haklısın) ama sonra kendin kanıtsız belgesiz saçmalıyorsun.Nerde kanıt Sümer ve Mısır geleneğinin devamı olduğuna? Hadi kanıtlı belgeli konuş bakalım.




  • Atani inkar etme !



    Saygili ol...
  • Evrim teorisi kalktı mı bilmiyorum ama umarım en kısa zamanda kalkar. Daha kanıtlanmamış birşeyin ilk okulda ortaokulda gösterilmesinin hiç ama hiç bir mantıklı izahı olamaz. Ayrıca bilime bu sonsuz güven niye bunuda hiç anlamıyorum. Bilim öyle bir şeydir ki; bir gün çıkar ekmek kilo yapar diye ekmeği kötüler aradan 2 yıl geçer aaa aslında ekmek kilo yapmıyormuş der. Ama insanlar bu duruma gıkını çıkarmaz. bilim hurafe olmaz ve o ilk ekmek kilo yapıyormuş diyen bilimci dışlanmaz yerden yere vurulmaz görevinden alınmaz. İyide 2 yıl önce söylediğinin tam tersini söylüyor. Belkide bilimi kullanarak bizi kandırıyorlar aynı din istismarı gibi? Ama bu durum hiç söz konusu olmuyor. Neden çünkü bu bilim abi. Son olarak evrim teorisini savunan arkadaşlara soruyorum; eğitim sisteminde cin aleminden de bahsedilsin mi? Cinler şuan bilimsel olarak tam kanıtlanmadı ama argümanları toplayınca cin olgusuna olanak tanıyabiliyor. Ne dersiniz bu duruma? Cinlerde müfredatta olsun mu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TinyAngel -- 14 Ocak 2017; 13:11:9 >




  • Sen daha evrimi anlamadan, evrime ve evrime inananlara laf atıyorsun.Yıl 2017 olmuş hala 'maymun' diyor.
  • TinyAngel kullanıcısına yanıt
    Evrim bilimsel bir gercektir. Evrim teorisi sadece evrimin nasil gelistigini aciklamaya caloair.



    Evrimin varligi hem fosiller ilehem labirotuvar ortaminda deneylerle kabak gibi kanitlanmiatir.



    Sagdan soldan duydugun iki kelimeyi buraya yazacagina git biraz evrim oku belki biraz aydinlanirsin.



    Senin dedigin konular ancak edebiyatta masal islenirken anlatilabilecek konular.



    Dun dunya duzdur ditenlerle bugun evrim yoktur diyenler arasinda bir fark yok. Dun dunya yuvarlak diyen bilim bugun dunya duz diyor mu ? Tabi bilimi haberturkte ayran gaz yapiyormus haberlerinden takip edersen olacagi bufur.



    Evrim dedigin sey 200 yillik bir teori 200 yildir birak curumeyi geliserek artik kanunlasmus bir durumdadir. Teori kismi var olan evrimin nasil gelistiginin tartismasidir sadece.
  • Bu dincilerin hepsi cahil kalmayı seviyor adama bak ömrünü sıralarda çürütmüş binlerce fizyolog biyolog zoolog genbilimci türbilimci evrim konusunda kesin birşey demezken hatta gün geçtikçe modern evrim teorisi kabul edilmeye başlamışken



    Tek işi sosyal medyada gezmek olan hayatında bir tane kitap bile okumamış kitabı geç makale bile okumaya cüret etmeyen adam geliyor evrim çok saçma yaaaaa inanan mal yaa



    Lan bu cesaret özgüven nerden geliyor arkadaş
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FarklıAkıl

    Evrim bilimsel bir gercektir. Evrim teorisi sadece evrimin nasil gelistigini aciklamaya caloair.



    Evrimin varligi hem fosiller ilehem labirotuvar ortaminda deneylerle kabak gibi kanitlanmiatir.



    Sagdan soldan duydugun iki kelimeyi buraya yazacagina git biraz evrim oku belki biraz aydinlanirsin.



    Senin dedigin konular ancak edebiyatta masal islenirken anlatilabilecek konular.



    Dun dunya duzdur ditenlerle bugun evrim yoktur diyenler arasinda bir fark yok. Dun dunya yuvarlak diyen bilim bugun dunya duz diyor mu ? Tabi bilimi haberturkte ayran gaz yapiyormus haberlerinden takip edersen olacagi bufur.



    Evrim dedigin sey 200 yillik bir teori 200 yildir birak curumeyi geliserek artik kanunlasmus bir durumdadir. Teori kismi var olan evrimin nasil gelistiginin tartismasidir sadece.

    Atmasyon konuşma. Alanım sağlık ve üniversitede 6 yıl köklü sağlık eğitimi aldım sempozyumlara katıldım. Evrim ne zaman kanunlaştı göster bakalım?

    Ayrıca dünya duvarlak değil; yüce kitabımızın dediği gibi deve kuşu yumurtası gibidir. Kuranı başka din kitaplarıyla karıştırma. Kuranımızda Allah; insanların öldükten sonra tekrar dirileceğini bahseder ve ekler; ''Biz, onun parmak uçlarını bile yeniden düzenlemeye kaadiriz.'' der bilim bu ayeti önemser ve parmak uçlarını inceler ve görür ki; parmak ucunca parmak izi var ve her insanda farklı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TinyAngel -- 14 Ocak 2017; 13:20:31 >




  • Evrimin gerçekliğinin farkında olan bir ateist olarak benim için sıkıntı değil. Gerçeklerden kaçamayacağız sadece geri kalacağız ve Türkler olarak geri kalmak en iyi yaptığımız iş.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.