Şimdi Ara

Evrim nedir?Basitleştirilmiş anlatım[2.BÖLÜM GELDİ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
144
Cevap
10
Favori
3.477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • YÖNETİCİLER LÜTFEN KONUDA Kİ TARTIŞMA YARATAN MESAJLARI SİLİN KONUYU DEĞİL.TARTIŞMA ÇIKARAN ADAMI BANLAMIYORSUNUZ KONUYU DA KAPATIYORSUNUZ O ADAM GİDİYOR BAŞKA YERDE TARTIŞMA ÇIKARTIYOR VE LÜTFEN TARTIŞMA ÇIKARACAK ARKADAŞLARA CEVAP VERMEYİN.

BAŞTAN SÖYLÜYORUM İLK MESAJI OKUYUN. HALA '' bu adı üstünde bir teoridir yani doğruluğu kesin değildir'' DİYE YORUMLAR ATIYORSUNUZ.ATMAYIN.

1.BÖLÜM

Merhaba arkadaşlar bu konuda Evrim ve evrim teorisini basitçe anlatmaya çalışacağım yazıları bölüm bölüm yazıcam ve basamak basamak yani bir anda insanın evrimine geçmeyeceğim çünkü temel kavramları bilmeyince sıkıntı oluşabiliyor.Arkadaşlar Allah için şu kavramları öğrenin bakın arkadaşımızın biri hala ortaya teori attı diyor ortaya teori atılmaz tez atılır teori olabilmesi için şuana kadar yanlışlanamamış olması gerek yani bu uzun bi süreç ortaya bir tez attım hoppa hadi teori olsun diye bir şey yok.
    Her şeyden önce evrimi felan bırakalım ilk önce şunları açıklayayım.

1-Hipotez nedir?
    Bir gözlemin, bir olayın, bir olgunun ya da bilimsel bir problemin, üzerinde daha fazla inceleme yapılarak test edilmesine olanak veren, öneri niteliğinde açıklama.

2-Teori(kuram) nedir?
    Günlük kullanımda teori önsezi veya tahmin gibi anlama sahip olsada bilimsel anlamda bundan tamamen farklıdır.Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze, teori (kuram) denir.
    Teori hakkında bir diğer bilmemiz gereken şey teoriler hiçbir zaman kanunlara dönüşemez.

3-Yasa nedir?

Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen, akla ve mantığa uygun, genel kanıya göre kabul görmüş, değişmez nitelik kazanmış, yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgiye, yasa (kanun) denir. Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. Yanlışlamaya çalıştığınızda, yasayı çökertmeniz mümkün olmaz. Yasalar en gerçek değişmezlerdir.Yasalar bir şeyin matematiksel ifadesidir.

Üstte açıkladıklarımı örneklerle kavrayalım

quote:

Yer çekim için yazıyorum.
    yer çekimi hipotezi : nesneler agır oldugu için değil, yer küre çektiği için yere düşüyor.
    yer çekimi - bilimsel gerçektir : bıraktığını şey yere düşer. dünya çeker.
    yer çekimi teorisi : bıraktığın şeyin nasıl düştüğünü açıklayan teoridir. şöyle olur böyle olur der.
    yer çekimi kanunu : bıraktığın şeyin yere düşerkenki hızını vs hesaplamaya yarayan matematiksel formüldür.

Evrim için yazıyorum.
    evrim hipotezi : canlıların doğumdaki farklılıklarından etrafa daha iyi adapte olanlar, genlerini sonraki nesillere daha iyi aktarabilirler. bu da zaman içerisinde türlerin canlıların değişmesine sebep olur.

evrim - bilimsel gerçek : gerek fosil kayıtlarında, gerek genetikte, gerek lab ortamında mikrobik canlılarda olsun evrim süreci gözlemlenmiştir. bildiğin baktık mı görüyoruz yani.

evrim teorisi : evrim sürecinin nasıl işlediğini açıklayan bilgiler toplamı. yeni delillerle sürekli değişir, gelişir ama canlıların milyar yıl önce mikrobik organizmalardan bugünkü kompleks canlılara yavaş yavaş değiştiği sabittir.

evrim kanunu : diye bişey yoktur, zira matematiksel olarak bir türün ortama nasıl adapte olacagını hesaplayamazsınız. hayvanını boyuyla kilosunu carpayım, ortamdaki agacların sayısına böleyim böylece kulagının boyunu bulayım gibi bişey olmaz. bu sebeple evrim kanunu diye bişey yoktur.

Evrim ve Evrim Teorisi nedir?

Evrim, biyolojide canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanması sürecidir.Evrim kesinlikle vardır.Evrimin işleyişini açıklayan hipotezler ile kanunlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bilimsel araçlara teoriler diyoruz.Evrim görüşleri m.ö 6.yy'a kadar gider şuan kabul edilen evrim görüşü ise Darwin'in Evrim Teorisi.Ve unutulmamalıdır ki evrim teorisi ilk canlının nasıl oluştuğu ile ilgili bilgi vermez ilk canlının oluşumundan sonraki süreci açıklar.
    Bugüne kadar evrim teorisine ters düşen kanıt bulunamamıştır. Hiçbir bilimsel makalede evrim reddedilememiştir.Ve emin olun, çoğu bilim insanı evrim teorisini doğrulamak için değil; yanlışlamak için uğraşmaktadır.Zira evrimi yanlışlayabilmek çok büyük bir başarı olacağından, bilim insanı kesinlikle Nobel ödülüne layık görülecektir.

Örnek1: Bir insanın ömrü içerisindeki boy uzunluğu değişimi evrim değil, gelişimdir. Ancak bir popülasyonun boy uzunluğundaki dağılımın, uzun yıllar ve nesiller içerisindeki genel değişimi (dağılımın değişimi) evrimsel bir değişimdir.

Örnek2: Bir bireyin, bir mutasyon sonucu 6 parmaklı doğması evrim değildir! Ancak bir türün popülasyonundaki bireylerin parmak sayılarındaki genel dağılımın değişimi, evrimsel değişimlere örnektir. Benzer bir şekilde, bir türün tek bir bireyinin önceden yemediği bir besini zorla yemesi evrim değildir. Ancak yeni bir beslenme tipinin, popülasyon içerisinde genel olarak yerleşmesi evrimsel bir değişimdir.

Evrim bir gerçekliktir,biz bu gerçekliği açıklamak için şuan evrim teorisini kabul görüyoruz ha aradan 100 yıl geçer başka bir bilim adamı gelir evrim teorisini çürütür(imkansız değil ama çok çok düşük bir ihtimal çürütülebilseydi şuana kadar çürütülürdü her geçen gün dahada güçleniyor)ve evrimin başka bir şekilde olduğunu iddia eder.

ekşi sözlükte bu konu hakkında çok güzel bir entry gördüm sizinle paylaşıyorum paul muaddib nickli yazardan alıntıdır.

quote:

bak şimdi, varsayalım ki ufak bir topluluk halinde etrafı çok sık ormanla çevrili bir köyde kabile hayatı yaşıyoruz. bir süre sonra ormanın içerisinden garip, ürkütücü sesler duymaya ve korkmaya başlıyoruz. doğal olarak bu korkumuzu yenmek için bu seslerin ne olduğuna ilişkin bir cevap bulmaya çalışıyoruz.
    bir kısmımız

"bizim kutsal kitabımızda bu seslerin tanrının bizi uyarmak için gönderdiği 3 başlı 20 ayaklı ateş püskürten bir canavar" olduğunu ve " tanrıya kurbanlar vermez isek bu canavar gelip bizi yok edeceği yazıyor" diyor.
    (---------------------------inanç---------------------------)

bir kısmımızda sırf merakına yenik düştüğü için

"ya hele şu ormanı bir araştıralım bakalım" diyor.
    (--------------------------bilimsel merak------------------)

ve araştırma sonucunda ayak izleri, tüyler, dışkı birikintileri gibi daha önce hiç görmedikleri izler buluyorlar. ayak izlerine bakıyorlar oldukça büyük, tüyler oldukça uzun, dışkı aynı yerde oldukça fazla. sonra dışkıları inceliyorlar et, kemik gibi artıklara rastlamıyorlar.
    (-------------------------gözlem---------------------------------)

diyorlar ki

"bu büyük olasılıkla oldukça büyük, et yemeyen, otla beslenen bir canlıdır."
    (-------------------------hipotez----------------------------------)

bunun üzerinde ormanın içerisine hem hayvan leşleri hem de ot birikintileri koyuyorlar, ve bakıyorlar ki
    leşler olduğu gibi dururken otlar yok oluyor.
    (-------------------------deney-----------------------------------)

diyorlar ki
    " evet bu büyük ihtimalle et yemeyen fakat kesin ot yiyen bir canlıdır"
    (------------------------geliştirilmiş hipotez------------------------)

sonra bu ot birikintilerinin yanına sırayla farklı canlı hayvanlar bağlıyorlar ve bakıyorlar ki hayvanlara hiçbir şey yapılmamış, sağ salim duruyor fakat otlar yok olmuş.
    (------------------------kontrollü deney----------------------)

bu nokta bu yaratık hala yakalanamadığı için ilk topluluk diyor ki
    "bu yaratığın bizim söylediğimiz canavar olmadığını ispatlayamazsın, çünkü yakalanmadı. bize zarar vermiyor çünkü biz tanrıya kurban veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz."
    ikinci topluluk da diyor ki,
    "arkadaş bak bu kadar araştırdık evet yakalayamadık ama bıraktığı tüm izler bizi doğruluyor. biz bu nedenle boşuna kaynaklarımızdan vermeyiz."

ve bu yüzden topluluk iki ye ayrılıyor ve bu süreç bu şekilde yıllarca akıp gidiyor. ilk kısmımız bunun bir canavar olduğunda ısrarını devam ettirip, ellerindeki kaynakları tanrıya kurban ederken, ikinci kısım sürekli gözlem yapıp, bu yaratığı daha çok tanımaya, hangi otları sevdiğini, hangilerini sevmediğini öğrenip ona göre sahip oldukları otlakların çevresini koruyarak veya koruyamıyorlar ise buralara bu yaratığın sevmediği bitkiler dikerek gittikçe zenginleşiyorlar.

şimdi söyler misiniz; sizce on binlerce yıl sonra acaba hangi topluluk hayatta kalıp neslini sürdürmeye devam edecek?

sonuç olarak diyoruz ki, arkadaş siz bunun 4 başlı 20 ayaklı canavar olduğuna inanmaya devam edin, umrumuzda değil. fakat allah'ını severseniz şu otlaklarınızı koruyun. siz de farklı bitkiler yetiştirin ki nesliniz yok olmasın. bir de bizim ormanda gözlem ve deney yapmamızı engellemeyin. bizim de kendi kaynaklarımızdan kurban vermemiz için ısrar etmeyin, zorlamayın.

2.BÖLÜM

İlk bölümü özet geçecek olursak temel bilgileri anlatmıştım evrim teorisinin daha iyi kavranabilmesi için.İlk bölümü anlamadıysanız diğer bölümlere lütfen bakmayın ilk bölümdeki kavramları anlamaya çalışın.

EVRİM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLER

1-Lamarck'ın Evrim Teorisi

Lamarck evrim görüşünü ilk sistemleştiren kişidir.Ve görüşünü 2 prensiple açıklamıştır.

-Adapte olabilme limitini aşmamış her canlı, sık ve sürekli olarak kullandığı organlarını güçlendirir, geliştirir ve büyütür. Bu sayede bu organlar kullanım miktarıyla orantılı bir güce ve büyüklüğe erişir. Kullanılmayan organlar ise zamanla zayıflar ve kötüleşir sonunda ise yok olur.

-Bu kullanım sıklıklarına göre elde edilen özellikler, üreme yoluyla yavrulara aktarılır ve bu sayede canlılar nesiller ve yıllar sonunda farklılaşır ve evrim geçirirler.

Lamarck'ın düşünceleri elbette yanlışlanmıştır. Temel olarak söylediği, yaşam boyunca geçirilen değişikliklerin (tenin bronzlaşması, kaslanma gibi) yavrulara aktarılabildiğidir. Buna, günümüzün modern biliminde "modifikasyon" denir. Şu anda, bunların aktarılamadığını ve genler üzerinde etkisi olmadığını biliyoruz.

Peki Lamarck nerede yanıldı BURAYA tıklayarak öğrenebilirsiniz.

2-Darwin'in Evrim Teorisi

Günümüzde kabul gören teoridir.

Darwin’in evrim teorisinin temelinde doğal seçilim ve mutasyon vardır.Darwin’e göre türler belirli sayıda ve değişmez olmayıp, çok uzun zaman boyunca değişmektedir.Bu bilim insanına göre türler ortak bir atadan gelmiş, tesadüşerle türler değişmiş ve başka bir türe dönüşmüşlerdir.Canlılar aleminde sürekli bir hayat kavgası, rekabet vardır. Darwin güçlü olanların bu mücadeleyi kazandığını,zayıf olanların ise elendiğini ve ortadan kalktığını düşünmektedir.Bu görüşüne “doğal seleksiyon” adını vermiştir.Darwin’e göre bireyin yaşamasını sağlayan özellik gelecek döllere aktarılır.

Daha detaylı bilgi için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Bir kaç teori daha var fakat onlar kabul görülmeye uzak teoriler onları araştırıp bulursunuz konuyu detaylı anlatmıyorum sadece kavranabilecek düzeyde anlattığımdan dolayı onları eklemeyeceğim.

Daha buna gelmedik ama vaktiniz varsa izleyin anlatacaklarım hakkında bir yorumunuz olur

Ben yazacaklarımı düzenlerken lise seviyesinde evrim için BURAYA tıklayın

quote:

Milletin kafasını karıştırdığınız için burada cevap vermek zorundayım. Hem gelip din konularında milletin kafasını karıştıracaksınız hem de gelip burada bilgilendirme ayağına milletin kafasını karıştıracaksınız. Arada da bir yaratıcıya inanıyorum deyip insanların beynini karıştırıp yoldan çıkaracaksınız. Sonra kışkırtan biz olalım. Yap iftirayı bize at, ne güzel memleket. Hep zaten biz suçluyuz ve cahiliz siz zaten süper zeka insanlarsınız ve ne yapmaya çalıştığınızı bilmiyoruz zannediyorsunuz

Bakın böyle bir yorum yazmış fesat arkadaşın biri.Sizlerin neye inandığı zerre umrumda değil isterseniz oralete inanın isterseniz çaya zerre umrumda değil.Ama gelipte buraya yukarıdaki gibi saçma yorumlar yazmayın ve konumu kirletmeyin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emple -- 7 Şubat 2016; 12:46:47 >

• Kolay gelsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu da mı gol değil yaratılışçılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1BF783EF -- 1 Şubat 2016; 18:32:35 >

• Yararlı konu ama okumayacaklar, konuya girdikleri gibi maymundan geldiysek şimdi ki maymunlar niye insan olmuyor diyecekler.
  • Güzel açıklamışsınız. Maalesef bunlar pek bilinmiyor.
  • Evet ilk bölüm bu günlük bu kadar mümkün olduğunca kafa karıştırmadan anlatmaya çalışacağım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bununla ilgili geçen sene açılmış kapsamlı bir konu vardı diye hatırlıyorum. Tabi konuya en son tecavüz edilmişti sanırım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Belki sık takip etmediğimden olabilir ama adını daha önce görmemiştim. Onun için görebileceğin muhtemel cevapları yazayım dedim. Evrim varsa hadi bi maymunu laboratuvarda insan yap. Dna'ların %98 aynı olması bi'şeyi değiştirmez, hepsi o şekilde ayrı ayrı yaratılmıştır. İnsan ömrü süresinde değişen bir tür göster. Bakteride değişim olmuş olabilir ama bakteri hala bakteri (lenski deneyinden haberi olan model). İnsan sadece bir kadın bir erkekten gelir, dnalarda kalıtsal değişim olmaz, dnalarındaki bu farklılığın sebebi ise adem ve havvada milyon çeşit dnanın olmasıdır (gibi birşey). Boynunu sürekli uzatırsan (nesiller boyunca) boynun uzar mı? Balıktan geliyorsan niye suda nefes alamıyosun?......
    İşin en kötü yanı ne biliyor musun? Soruya ne kadar mantıklı cevap verirsen ver, 4 mesaj sonra aynı soruyu tekrar soracaklar. Cevap vermekten bıktığın zaman da "bak, işte böyle susturdum!" diyecekler. Belki birkaç gün belki birkaç hafta sonrada konu büyük ihtimalle kilitlenecek.
    Kolay gelsin...
    Düzeltme:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asderty -- 2 Şubat 2016; 21:24:59 >

•  Evrim nedir?Basitleştirilmiş anlatım[2.BÖLÜM GELDİ]
  • quote:

Orijinalden alıntı: asderty

Belki sık takip etmediğimden olabilir ama adını daha önce görmemiştim. Onun için görebiliceğin muhtemel cevapları yazayım dedim. Evrim varsa hadi bi maymunu laboratuvarda insan yap. Dna'ların %98 aynı olması bi'şeyi değiştirmez, hepsi o şekilde ayrı ayrı yaratılmıştır. İnsan ömründe değişen bir tür göster. Bakteride değişim olmuş olabilir ama hala bakteri (lenski deneyinden haberi olan model). İnsan sadece bir kadın bir erkekten gelir, dnalarda kalıtsal değişim olmaz, dnalarındaki bu farklılığın sebebi ise adem ve havvada milyon çeşit dnanın olmasıdır (gibi birşey). Boynunu sürekli uzatırsan boynun uzarmı? Balıktan geliyorsan niye suda nefes alamıyosun?......
    İşin en kötü yanı ne biliyormusun? Soruya ne kadar mantıklı cevap verirsen ver, 4 mesaj sonra aynı soruyu tekrar soracaklar. Cevap vermekten bıktığın zaman da "bak, işte böyle susturdum" diyecekler. Belki birkaç gün belki birkaç hafta sonrada konu büyük ihtimalle kilitlenecek.
    Kolay gelsin...

aynen hocam genel olarak sıkıntı önceki cevapları okumayıp yeniden aynı soruları sormaları

• Evrim karşıtları çok geçmeden taş ve sopalarla basarlar başlığı :)
  • ekşi sözlükte gördüğüm entryi ekledim mesaja. gayet güzel ve açıklayıcı ayrıca basit bir şekilde herkesin anlayacağı türden yazmış okursanız sevinirim.
  • - Evrimin kanitlanmis bir delili yok.
    - Maymundan gelmedik.
    - Bir tane ara form gormedim ben, kanatlari olan bir at gosterin bana.
    - Madem bu kadar ara form var, neden fosilleri yok ? Nerede fosiller.
    - Ben hesapladim, cok dusuk ihtimal bunlarin tesadufen olmasi, bu yuzden evrim yok. Kaburga kemiginin daha yuksek ihtimal oldugu Caner Tastamam soyluyor.
    - Bu mukemmel duzen tesadufen olusmus olamaz, bu yuzden evrim yok.
    - Dogru olsa ispatlanirdi zaten. Evrim sadece teoridir.
    - Evrim bir dindir, siz evrime inaniyorsunuz ben de kaburga kemigine ( Favorim bu arguman )

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

- Evrimin kanitlanmis bir delili yok.
    - Maymundan gelmedik.
    - Bir tane ara form gormedim ben, kanatlari olan bir at gosterin bana.
    - Madem bu kadar ara form var, neden fosilleri yok ? Nerede fosiller.
    - Ben hesapladim, cok dusuk ihtimal bunlarin tesadufen olmasi, bu yuzden evrim yok. Kaburga kemiginin daha yuksek ihtimal oldugu Caner Tastamam soyluyor.
    - Bu mukemmel duzen tesadufen olusmus olamaz, bu yuzden evrim yok.
    - Dogru olsa ispatlanirdi zaten. Evrim sadece teoridir.
    - Evrim bir dindir, siz evrime inaniyorsunuz ben de kaburga kemigine ( Favorim bu arguman )

bunları ara formdan anladığı insan-sincap karışımı bir şey herhalde tek sıkıntı ''bilmiyorum'' diyememek.bunu diyebilseler zaten sorun oluşmaz

• Açacaktım böyle bir konu, yukarıdaki maddelerdekiler gelecek diye boşverdim. Allah sabır versin konu sahibine.

Caner Tastamam

Evrim dindir diyenlere de bunu gösteriyorum, örtbas ediyorsun konuyu diyorlar

• Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Caner Taslaman evrim kuramına karşı çıkmıyor. Öyle bir konuşması oldu mu ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Caner taşlamanın bir yayınını izliyordum bi hazırlayabilsem videosunu atıcam burayada eski biraz konuşmayı aynen yazıyorum.

CT:Big bangden önce ne vardı diye soruyor karşısındakine cevap fırsatı dahi vermeden aaa bakın bilmiyorsunuz demek ki Big bang yalan

Caner taslaman böyle biri işte fikirleri kabul görmez ne bi bilimsel akademiye üye nede yayımlanmış makalesi var iyi bir yerde.

• quote:

Orijinalden alıntı: Emple

quote:

Caner taşlamanın bir yayınını izliyordum bi hazırlayabilsem videosunu atıcam burayada eski biraz konuşmayı aynen yazıyorum.

CT:Big bangden önce ne vardı diye soruyor karşısındakine cevap fırsatı dahi vermeden aaa bakın bilmiyorsunuz demek ki Big bang yalan

Caner taslaman böyle biri işte fikirleri kabul görmez ne bi bilimsel akademiye üye nede yayımlanmış makalesi var iyi bir yerde.

Evrim konusundaki fikrini sormuştum.

• Konu güzel olmuş.
    Böyle böyle insanları bilgilendirmek gerekiyor.
    Sabırla ve bıkmadan...

• quote:

Hayir, zaten çiksa da Anadolu dişinda pek umursanmaz akademik çevrede. Kendisi ihtimal hesabi üzerinden "tesadufen" olamayacaği iddialarindan beslenen, tartişma adabi bilmeyen, çoklu evren teorisinin bilimsel zemini olmadiğini iddia eden,felsefeci olmasina rağmen fizik ve biyoloji alaninda ( kendi matematik hesaplarini alintilarla sunar genelde ) "uzman" bir insan. Televizyonlarda takiliyor. Celal Şengör le biyoloji ya da jeoloji tartişmasini izlemeyi çok isterdim, tartişilabilen biri olsaydi. Genelde Kuran çok mükemmel tadinda konuşur,hep kendi konuşur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 3 Şubat 2016; 23:48:57 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.