Şimdi Ara

Evrenin matematik gerçekleri (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
146
Cevap
5
Favori
5.221
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Miralge

Anlaşılmayan ifadelerle insanlar kendi doğrularına kendileri karar versin diye yazmana rağmen okullarda zorunlu olarak bilim adına gösterilmesine karşı çıkmıyorsun.

Tanrıda kanıtlanmış bir oldu değil fakat zorunlu din dersi var hemde haftada altı saate çıkarılıyor, bunada karşı gelecekmisin ?

quote:

İçinizde sorduğum sorulara cevap verecek bir kişi çıkmadı ,çıkamadı. Bilimin en temel taşlarından biri matematik karşısında sözde evrim teorisinin gerçersizliğini görmeniz gerekirken , hazmedemeden konuyu saptırmaya çalışmanız sizin gibiler için gayet normal bir durum.Matematiğin en temel taşlarından olasılığı bile teoriye zıt olduğu için kabul etmeyenler çıktı içinizde.

Evrim süregelen bir olgudur yani bir anda ortaya çıkmamıştır, dolayısıyla kendiliğinden olamaz gibi matematiksel olasılık formülleri geçerli değildir, olasılık zar attığınızda 6-6 gelmesi yada benzeri anlık oluşabilecek konuların hesabı içindir, abiyogenez yahut canlılığın başlangıcı için kullanılabilir ama komplex yapıların oluşumu olasılık değil süregelen bir durumdur, yukarda anlatmışlar ama büyük ihtimal ciddiye almadınız.

quote:

İnandığımız Yaratıcının neden doğru olduğunu gönderilen Peygamberlerden biliyoruz.

Tanrının kendisinden oğlunu kurban etmesini söyleyen peygamberlermi ?.. yoksa ey israfil oğulları biz sizi diğer ırkalara üstün kıldık derken insan ayrımı yapan peygamberlermi ?.. buyrun o peygamberlere siz inanın ben almıyayım, bu devirde tanrı benle konuştu oğlumu kurban istedi diyen çıksa akıl hastanesine kapıtırlar, ayrıca milyarla yıldız ve milyarlarca galaksileri yaratmış bir tanrının, böyle boş işlerle uğraşacağını sanmıyorum, tabi bu benim görüşüm.

• Konuyu kasıtlı olarak bu noktaya getirme çabalarını anlıyorum , isterseniz sizde bir konu açın bunları orada tartışalım, neden öyle neden böyle diye yanlış yerlerden bilgi alacağınıza doğru kaynaklarıda öğrenmiş olursunuz , öğrenmeye açıksınız ama gerçeklere kapalı.

Bir daha bu konuda lütfen dini açıklamalar istemeyin , lütfen kendi konunuzu açın , doğrusunu altta öğrenin diye yazıyorum.

Oradaki açıklama ırk olarak üstünlük değil onların diğer kavimlere göre daha refah ve gelişmişlik olarak üstün yaşadıklarını belirtmektedir.
    "Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstününüz O'ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, herşeyden haberdar olandır." Hucurat13

En değerli olanı artık öğrendiniz, nereden buluyorsan o yanlış ve çarpık bilgileri doğru dürüst araştırmadan hemen inanıyorsun. Ayrıca bir bilgidaha vereyim , ilk emir "oku" boşuna yazılmamıştır , bilim öğrenmek O'ndan uzaklaştırmaz. Yazdığınız yıldızlar ve uzayı tanımaya çalışanlar zaten hakkıyla inanıyorlar.
    " Kulları içinde Allah'tan ancak (hakkıyla) alimleri korkar" Fatr28

sözde teorinin olasılıkla açıklanamayacağını bildikleri için şimdi mucizelere kılıf uydurmanın peşindeler , Nedir sizin bu bahsettiğiniz yeni formül ?
    E=mc² mi ? E=Evrim m= Madde c= Cahiliyet(Bilgisizlik)

• quote:

O beyni avatarında boşuna taşıma zahmetinde bulunma ! Doğru dürüst konuşmasını öğren sonra gel buraya cevap verelim. sen terbiyeni bozuyorsan bizden aynısını bekleme , sana forumun eğlence bölümü yakışır.

Anlayana benim sözüm gayet açııktı, yazımda da bazukluk göremedim biraz mizah yapınca sizin anladığınız "terbiyesizlik" oluyor zira.

Adem ve sen ikiniz de sayısal hesaplardan bahsediyorsunuz ancak bu rakamları daha öncede söylediğim gibi müsait organlarınızdan sallıyorsunuz apaçık. Dünya'daki yaşamın nasıl başladığını sizden daha çok merak eden binlerce profesöz var ve onlar iyi ki sizin gibi "10^-50 işte oldu da bitti maşAllah" deyip kestirip atmıyor. Bahsi geçen olasılığın sizin üzerinizde de doğru çıktığını düşünelim ve salladığınız bu oranın gerçek çıktığını esas alalım:

İlk olarak zamanın sınırsız olduğu bir ortamda bir şeyin olma olasılığı var ise o olasılık eninde sonunda gerçekleşecektir. İsterse 10^-50000000000000000000 olsun eninde sonunda gerçekleşecektir.
    İkincisi madem ayetlere girdin bende sana:

"Hiç bilen ile bilmeyeniniz bir olur mu?"

Şuan yaşadığımız sıkıntı senin hiçbir şey bilmeden burada sallamasyonlarda bulunmandır. Şu verdiğin olasılığı kanıtla dediğimizde apışıp kalıyorsun hiçbir şey söylemiyorsun? Çok sığ düşünüyorsun sen sanki yaşam sadece tek bir yol ile gerçekleşecekmiş gibi konuşuyorsun. Evrendeki sayısız gezegende, tüm koşulları hesaba katıp bir hesaplama yaparsan ve 30 milyar gezegenden sadece birinin uygun sıcaklığı, pozisyonları ve dönüş hareketleri olsa ve bu gezegenlerde gerçekleşen yaklaşık 120 elementin milyarlarca yıl içerisinde birbirlerine göre bulunma pozisyonlarını hesaba katarsak ve milyarlarca yıl da bile sadece 100 trilyon gezegenden sadece birinde yaşam gerçekleşmiş olsa bile evrende yine milyarlarca yaşam formu var demektir.

Siz bana bakkal matematiği ile olasılık verdiniz ben de size kendi kafamdaki "Bakkal Matematiği" ile cevap verdim. Bu noktada beni eleştirecek pek de bir şey yok gibi?

Unuttuğunuz nokta, bizim evrende ne kadar küçük, önemsiz olduğumuz. Sanki evrende bir tek bizim gezegenimiz var gibi konuşuyorsun ve olasılıkları ona göre oluşturuyorsun. Söylediğim gibi oluşturduğun olasılıklar da zaten peygamberler'den mi duydun kim söyledi belli değil muhtemelen sallıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 5 Ocak 2015; 21:38:50 >

• Bu olasılığı kendisi söylememiş anladığım kadarıyla. Konuda bahsettiği linkteki matematikçi kitabında bahsediyor galiba. Yani uydurulma bir şey değil.

Fakat aklımda şöyle iki sorun var: Evrim ile ilgili olan hesabın 10^-50 olduğu nasıl hesaplanıyor ve 10^-50 olasılığı matematiksel olarak imkansız olarak tanımlansa bile, evrensel açıdan düşündüğümüzde öyle mi acaba?

Yani 10^50 yüzlü bir zar olsun, bu zarın yüzünde 1 den başlayıp 10^50'ye kadar numaralandırılmış olsun. Bu zarı havaya attığımızda 1 gelme olasılılığı 10^-50, aynı şekilde 2 için de böyle, 3 için de vs. Şimdi bu durumda zarı attığımızda herhangi bir yüzeydeki numaranın gelmesi imkansız mı oluyor? Yoksa böyle bir durum için uygulayamıyoruz mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huddleston -- 5 Ocak 2015; 22:31:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Bu olasılığı kendisi söylememiş anladığım kadarıyla. Konuda bahsettiği linkteki matematikçi kitabında bahsediyor galiba. Yani uydurulma bir şey değil.

Fakat aklımda şöyle iki sorun var: Evrim ile ilgili olan hesabın 10^-50 olduğu nasıl hesaplanıyor ve 10^-50 olasılığı matematiksel olarak imkansız olarak tanımlansa bile, evrensel açıdan düşündüğümüzde öyle mi acaba?

Yani 10^50 yüzlü bir zar olsun, bu zarın yüzünde 1 den başlayıp 10^50'ye kadar numaralandırılmış olsun. Bu zarı havaya attığımızda 1 gelme olasılılığı 10^-50, aynı şekilde 2 için de böyle, 3 için de vs. Şimdi bu durumda zarı attığımızda herhangi bir yüzeydeki numaranın gelmesi imkansız mı oluyor? Yoksa böyle bir durum için uygulayamıyoruz mu?

Bahsettiğim konu da bu zaten. Bi matematikçi imkansıza yakın demiş, bizim akıllı gitmiş bunu imkansız olarak algılamış. Bir de üstüne kendi kafasına göre evrimin olma olasılığı 10^-50'den çok daha düşüktür gibi sallamasyon yapmış. Zaten salladığı kısım burası. Bilimsel olarak hiçbir hesaplama yapmadan gelmiş canlılık şöyle oluşmuş böyle oluşmuş, olasılık şöyle düşük böyle düşük. Sadece kendi kafasından mantık sallıyor diyelim :).

• quote:

Orijinalden alıntı: Golden Brain

quote:

Bu olasılığı kendisi söylememiş anladığım kadarıyla. Konuda bahsettiği linkteki matematikçi kitabında bahsediyor galiba. Yani uydurulma bir şey değil.

Bahsettiğim konu da bu zaten. Bi matematikçi imkansıza yakın demiş, bizim akıllı gitmiş bunu imkansız olarak algılamış. Bir de üstüne kendi kafasına göre evrimin olma olasılığı 10^-50'den çok daha düşüktür gibi sallamasyon yapmış. Zaten salladığı kısım burası. Bilimsel olarak hiçbir hesaplama yapmadan gelmiş canlılık şöyle oluşmuş böyle oluşmuş, olasılık şöyle düşük böyle düşük. Sadece kendi kafasından mantık sallıyor diyelim :).

"Dostum amacın ney gerçekten anlayamadım. İlk olarak üzerinde durduğun bir konu var 10^-50 olasılığı var ve imkansız diyorsun"

Böyle yazmışsınız, o yüzden bence Miralge'ın o tepkiyi vermesi normal gibi geldi, neyse tabii ki konumuz bu değil. Fakat:

>Olasılıkta dikate alınması gereken nokta bir olayın oluşması için bütün olasılıkların çarpımı uygulanmalıdır. işte bu gerçek bir hücreden
    bir organ veya komplex yapıların oluşması için gereken hesaplamaların, gereken zamanın imkansıza yakın olduğunu göstermektedir.

Bu hesap nasıl, neye göre yapılıyor? Ne ile neyi çarpıp 10^-50 gibi bir olasılık veya daha küçük bir olasılık elde ediyoruz?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Golden Brain

quote:

"Dostum amacın ney gerçekten anlayamadım. İlk olarak üzerinde durduğun bir konu var 10^-50 olasılığı var ve imkansız diyorsun"

Böyle yazmışsınız, o yüzden bence Miralge'ın o tepkiyi vermesi normal gibi geldi, neyse tabii ki konumuz bu değil. Fakat:

>Olasılıkta dikate alınması gereken nokta bir olayın oluşması için bütün olasılıkların çarpımı uygulanmalıdır. işte bu gerçek bir hücreden
    bir organ veya komplex yapıların oluşması için gereken hesaplamaların, gereken zamanın imkansıza yakın olduğunu göstermektedir.

Bu hesap nasıl, neye göre yapılıyor? Ne ile neyi çarpıp 10^-50 gibi bir olasılık veya daha küçük bir olasılık elde ediyoruz?

Yaşamın temel yapıtaşları olan bileşiklerin evrende bulunma sıklığı saptanır ve bu bileşiklerin aynı anda aynı ortamda uygun sıcaklıkta ve sırası ile bulunma olasılıkları çarpılır. Temelde bu kadar basite indirmenmiş bir hesaplamadır. Tabi çok çok daha karmaşık bir problem bu, ben olabildiğince basite indirgedim :). Bu arkadaşımız ise hiçbir hesaplama yapmadan direk bodoslama dalmış konuya. Yani direkt olarak bütün bileşiklerin bu şekilde bulunma olasılığı çok düşüktür deyip kestirip atmış. Burada bir önerme yada hipotez yoktur. Neyi tartışıyoruz onu da anlamış değilim ki?

• @Golden... sana teneke yakışıyor , yorumlarını terbiyeli yazacaksan yaz , cevap vermiyorum.
    Yazı yazmasını beceremeyen birine burada laf yetiştirmenin bir anlamı yok , hazımsızlığından dolayı konuyu okumadan ve sorduğum soruyu dahi anlamadan anlaşılmaz ve dengesiz yazılar yazması zaten dikkate alınmayacak bir tip olduğunu gösteriyor , kimseye saygısızlık etmediğim halde bu yaptıkları onların ne kadar tartışma kültüründen uzak olduğunun göstergesidir, Hiç biri burada tartışırken adam gibi cevap veremedi. Bildikleri tek şey iftira ve din üzerinden kendilerine pay çıkarmak. Sözde teoriyi savunacak bilgili birileri yok içlerinde , bunun tarif edilemez acısını da kin ve nefretle kapatmaya çalışyorlar..

@huddleston @black4blue için verdiğim cevabımı okumalısın , milyar yıl gibi değerlerin olmadığını gördüğün zaman ve o devirde yaratılan canlıların çeşidini anladığında tekrar birlikte yorumlarız.

• Milyar yıl noktasına takılmadım ben, 10^-50 hesabı ile ilgiliydi sorum aslında sadece. Yani, 10^-50 hesabı olması imkansız olmasını nasıl gerektiriyor? Üstte bahsettiğim gibi 10^50 yüzeyi olan bir zar attığımızda havaya, bunun herhangi bir yüzeyinin üste gelme olasılığı yok mu?
  • quote:

Milyar yıl noktasına takılmadım ben, 10^-50 hesabı ile ilgiliydi sorum aslında sadece. Yani, 10^-50 hesabı olması imkansız olmasını nasıl gerektiriyor? Üstte bahsettiğim gibi 10^50 yüzeyi olan bir zar attığımızda havaya, bunun herhangi bir yüzeyinin üste gelme olasılığı yok mu?

Olasılıktan ne anladığınıza bağlı. TAbi ki zarı attığında bir rakam gelecek ve o rakamın gelme olasılığı 10^50.

İlla ki 10^50 olasılıktan biri gelecek ama önemli olan "anlamlı olasılık".

Zarı atmadan önce bir rakam söyle. Zarı öyle at. Söylediğin rakamın gelmesi imkansız... gibi.

Ha gelelim protein konusuna :
    2 sayfa oldu. O proteinin oluşma olasılığı nasıl 10^50? diye 10 kere soruldu bir tane cevap yok.

Baktı olmuyor ona buna laf at mucize cart curt vss sokuştur soınra da araya çevir kazı kurana iki tane de ayet salla ortalık şenlensin.

Aylık rezil olma kotanı doldurdun @Miralge

Sıradaki yaratılışçı kimse o gelsin artık... (atryk, Cemil Meriç, kingman29 )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neuro -- 6 Ocak 2015; 1:08:04 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dgo_cr7

tamam bak ben hiç bir beyanda bulunmadım.
    borelin olasılık hesabına da itirazım yok.
    siz bir hücreden komplex organ ve yapıların oluşmasının borelin olasılık hesabının altında kaldığını ve imkansız olduğunu matematiksel olarak hangi işlemlerle buldunuz veya bunu bulan kişinin konuyla ilgili bilimsel makalesini gösterir misiniz?
    lütfen münakaşaya girmeden bilimsel açıklamaları sunun.

Gösterse de bir şey farketmez ki. Kesin yazmışlardır. HY sitelerinde bile bulabilirsin onu.

Şu kadar çeşit aminoasit var. Bunlar birbiriyle şu kadar farklı bir şekilde bağ yapabilir. Şuradan katllanabilir şuradan ayrılabilir vs....

Teker teker çarpa çarpa gidersin (olasılıkta birbirine bağımlı olayların olasılığı çarpılır toplam olasılık bulunurken) bir şekilde 10^50 ye ulaşırsın. Hatta 10^150 ye bile uğraşırsın. Doğrudur da.

Ama o buldukları şey o kompleks proteinin sıfırdan bir anda oluşma olasılığından başka bir şey olmayacaktır. Sıfırdan olluşmadı ki o molekül. Kaç tane evreden geçti. Bir sonraki evreye geçmeden önce milyonlarca kopyasını oluşturdu. (daha canlılık yok.) her kopya belki farklı bir şey denedi.(başka bir aminoasit başka bir bağ başka yerlerden katlanma,, ayrılma) bu deneyenler içinde en sağlamı kaldı. Sonra bu en sağlamı tekrar kopyalandı bu şekilde döngü devam etti..

Birikimli seçilim canlılık oluştuktan sonra başlamaz ki. Kendini tekrar eden herhangi bir diziliş oluştuğu anda birikimli seçilim başlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neuro -- 6 Ocak 2015; 1:25:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: neuro

quote:

Milyar yıl noktasına takılmadım ben, 10^-50 hesabı ile ilgiliydi sorum aslında sadece. Yani, 10^-50 hesabı olması imkansız olmasını nasıl gerektiriyor? Üstte bahsettiğim gibi 10^50 yüzeyi olan bir zar attığımızda havaya, bunun herhangi bir yüzeyinin üste gelme olasılığı yok mu?

Olasılıktan ne anladığınıza bağlı. TAbi ki zarı attığında bir rakam gelecek ve o rakamın gelme olasılığı 10^50.

Zarı atmadan önce bir rakam söyle. Zarı öyle at. Söylediğin rakamın gelmesi imkansız... gibi.

2 sayfa oldu. O proteinin oluşma olasılığı nasıl 10^50? diye 10 kere soruldu bir tane cevap yok.

Baktı olmuyor ona buna laf at mucize cart curt vss sokuştur soınra da araya çevir kazı kurana iki tane de ayet salla ortalık şenlensin.

Aslında biraz daha araştırışınca işin öyle olmadığını gördüm.

10^-50 gibi olasılığın imkansızlığından tam olarak Borel bahsetmiyormuş. Şuradaki linkteki ksjj adlı üyenin galiba o söz tam olarak:https://groups.google.com/forum/#!topic/sci.skeptic/G4DCoQVZcQM[3401-3425-false]

Émile Borel bu ihtimalin böyle farz edilebileceğini fakat bunun rule of thumb olarak, yani bir nevi pratiklik için söylemiş.

Yani mantık olarak düşündüğümüzde de çok küçük, fakat "0" mı? Hayır. Aynı şekilde bi deste iskambil kartının dizimi yaklaşık 52! şekilde yapılıyor. Yani herhangi bir destenin gelmesi 0 mı sizce? Anlamlı veya anlamsız olasılığı? Çooooook küçük, ama 0 mı?

• quote:

Var , yazdığın olasılığın cevabıda 10^50 de 1 dir. 10^50 evren için tanımlanmış , insan için 10^6 da 1 , yeryüzü içinde 10^15 de 1 olasılıkların gerçekleşmesi imkansıza yakın olduğunu Borel hesaplamış. Bu rakamlar küçük görünüyor fakat öyle göründüğü gibi değil. tüm evrende yaklaşık 10^80 atom olduğu düşünülüyor, tüm evrenin ağırlığının 10^55g olduğunun hesaplarını yapıyorlar. Gördüğün gibi ilk olarak kabul etmeniz ve üzerinde düşünmeniz gereken nokta bu sayının çok büyük olduğudur.
    Klasik olasılık hesapları ile ve en hızlı kimyasal reaksiyon hızları ( 10^12) ile olasılık denemeleri yaptılar ve o dönemde bu patlamanın etkilerinin hesaplanamayacağını gördüler bundan dolayı alternatif olarak PAM ile devam ettiler. Burada bu gerçeği göstermeye çalışacaktık fakat hakaret etmekten başka yaptıkları bir şey yok.

10^50 de 1 olasılıkların imkansız olarak tanımlanması gerçeği buradan çıkıyor. Siz tüm evrenin olanaklarına sahip değilsiniz.
    Sadece bir proteinin oluşma hesapları yapılsa 20 aminoasitin belirli bir sırayla oluşması gereken yapıya bir defada ulaşması klasik olasılıkla mümkün görünmediği için PAM icat edildi ve hücre,organ,ve diğer kompleks yapıları bu mucize hesapları ile açıklamaya çalışıyorlar. bunu o dönemde ortaya çıkmış her hayvan türü için öngörmeleri zaten ne kadar taraflı bir çalışma olduğunu gösteriyor. Mutasyonlar şu an için güvendikleri tek dayanak nokta fakat onuda bilim dünyasına açıklamakta zorlanıyorlar ! Milyonlarca Yararlı mutasyon!!! ( Konuyu savunmaya çalışanlar nette biraz araştırma yapsaydı PAM ile yapılan hesapları görecek ve buraya yazacaktı ama her zaman yaptıkları gibi şimdi google sorup zehirlendikleri sitelerden cevap aramaya çalışacaklar )

Yaptıkları hesapları daha detaylı işlemek isterdim fakat 10^50 yi bile anlamakta zorlananlar var(sizin yaklaşımınız hariç) İsteyen istediğini yazabilir , Burada esas görülmesi gereken konu ideolojik olarak savunulan sözde evrim teorisi gibi konular için bilimin nasıl çarpıtıldığını görmenizdir. Konuya daha fazla vakit ayırmayacağım , her gelenin hakaret ettiği bir ortamda tartışma olmaz.

• quote:

quote:

quote:

10^-50 gibi olasılığın imkansızlığından tam olarak Borel bahsetmiyormuş. Şuradaki linkteki ksjj adlı üyenin galiba o söz tam olarak:https://groups.google.com/forum/#!topic/sci.skeptic/G4DCoQVZcQM[3401-3425-false]

Émile Borel bu ihtimalin böyle farz edilebileceğini fakat bunun rule of thumb olarak, yani bir nevi pratiklik için söylemiş.

Yani mantık olarak düşündüğümüzde de çok küçük, fakat "0" mı? Hayır. Aynı şekilde bi deste iskambil kartının dizimi yaklaşık 52! şekilde yapılıyor. Yani herhangi bir destenin gelmesi 0 mı sizce? Anlamlı veya anlamsız olasılığı? Çooooook küçük, ama 0 mı?

Herhangi bir destenin gelme olasılığı zaten ne 0 dır ne de 1/52! dir. Herhangi bir destenin gelme olasılığı 1 dir. 1/52! olan olasılık sen kafandan bir diziliş belirledikten(artık bu dizilişi anlamlandırmış olursun) sonra karıp senin kafandaki dizilişi denk getirme olasılığı 1/52!'dir.

De konu bu değil zaten. 1/10^50 olasılık imkansız olsun veya olmasın önemli değil. Evrimin ya da abiyogenezin sırtını dayadığı olasılık 1/10^50 değil. Bir proteinin sıfırdan dizilme olasılığının 1/10^50 olması (doğru olsa bile) hiç bir şey ifade etmez. Birikimli seçilime kafası basmayan birine anlatamıyorsun işte bunu.

Yanlış anlamaya çok fazla meyilli arkadaş var zaten görüyorsun.

Sen şimdi burada 1/10^50 olasılık imkansız değil dersen. İster istemez bu olasığılığa sırtını dayayıp evrimi savunuyor sanacaklar. Koskoca evrim 1/10^50 olasılığa kalmış sanacaklar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neuro -- 6 Ocak 2015; 1:50:36 >

• neuro kullanıcısına yanıt
    @Neuro @hudleston verdiğim cevap senin içinde geçerli , içinizden saygılı ve terbiyeli bir adam çıkma olasılığını herşeyi çok bildiğine göre burada paylaşmanı rica ediyorum ve Kuran'a dil uzatma dengesizliğinin mutlaka karşılığını görürsün. Bu konuda için rahat olsun O'nun koruyucusu biz değiliz.Sahibi koruyacak gücede sahiptir.
  • Bak işte ben demedim mi sana.

Şimdi adam sanıyor ki ben evrimin gerçekleşme olasılığını 1/10^50 olduğunu kabul ettirdim bastırıyım 1/10^50 den mucizeydi carttı curtu diye. Çünkü yürüyebileceği tek yer orası. Kendi de biliyor. (Bilmiyorsa daha vahim tabi) Öbür taraftan gidince kurandan ayete gidiyor.

Konuyu başından beri okuduysan zaten adama soruyorlar protein ile 1/10^50 ilişkisi nedir? Adam hala Borel matematik imkansız vb geveleyip duruyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neuro -- 6 Ocak 2015; 1:58:45 >
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Herhangi bir destenin gelme olasılığı zaten ne 0 dır ne de 1/52! dir. Herhangi bir destenin gelme olasılığı 1 dir. 1/52! olan olasılık sen kafandan bir diziliş belirledikten(artık bu dizilişi anlamlandırmış olursun) sonra karıp senin kafandaki dizilişi denk getirme olasılığı 1/52!'dir.

De konu bu değil zaten. 1/10^50 olasılık imkansız olsun veya olmasın önemli değil. Evrimin ya da abiyogenezin sırtını dayadığı olasılık 1/10^50 değil. Bir proteinin sıfırdan dizilme olasılığının 1/10^50 olması (doğru olsa bile) hiç bir şey ifade etmez. Birikimli seçilime kafası basmayan birine anlatamıyorsun işte bunu.

Yanlış anlamaya çok fazla meyilli arkadaş var zaten görüyorsun.

Sen şimdi burada 1/10^50 olasılık imkansız değil dersen. İster istemez bu olasığılığa sırtını dayayıp evrimi savunuyor sanacaklar. Koskoca evrim 1/10^50 olasılığa kalmış sanacaklar.

Herhangi birden kastım tabii ki bizim seçtiğimiz herhangi bir destenindi! Örneğin bütün kartların sıralı olarak dizilme olasılığı gibi. Fakat üstte de bahsettiğim gibi bu hesabı Borel bu olasılığa 0 demiyor, fakat pratiklik olsun, yani bize kolaylık olsun diye 0 sayıyormuş. 0'a doğru yakınsıyor, fakat 0 tam olmuyor ama 0 olarak kabul ediyoruz. Hatta uzayda bir şeyin olasılığın 0 olmasının onu imkansız kıldığını düşünmüyorum. Yine örnek vermek gerekirse, sayı doğrusunda bir sayı seçicek olalım. 2'yi seçme olasılığımız 1/sonsuz dan 0 olur. Peki 2'yi seçmemiz imkansız mı? Hayır.

@Miralge,

Son mesajını anlayamadım. Kim bilgiçlik taslamış? Veya Kuran'a laf atmış. Belki sonradan editlemiştir mesajını neuro ama hakaret içeriği pek göremedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huddleston -- 6 Ocak 2015; 2:22:33 >

• Huddleston kullanıcısına yanıt
    Sayı doğrusundan seçtiğimiz bir sayının 2 olma olasılığı sıfırdır. Bu, sayı doğrusundan seçeceğimiz sayının asla 2 olamayacağı anlamına gelir.

Bu arada evrimin, 10^-50 olasılığı üzerine kurulmadığını defalarca söylendi, ve dahası bunun üzerine kurulu olduğunu zannetmenin, israr etmenin rasyonel bir
    açıklaması olmadığına göre, insanları dini inancını koruma içgüdüsüyle kendisini bile kandırmak zorunda bırakan , bu insanları bilimle din arasına sıkıştıran asıl sorumlulara, şarlatanlara ne desek az.
  • quote:

Orijinalden alıntı: savarog

Sayı doğrusundan seçtiğimiz bir sayının 2 olma olasılığı sıfırdır. Bu, sayı doğrusundan seçeceğimiz sayının asla 2 olamayacağı anlamına gelir.

Bu arada evrimin, 10^-50 olasılığı üzerine kurulmadığını defalarca söylendi, ve dahası bunun üzerine kurulu olduğunu zannetmenin, israr etmenin rasyonel bir
    açıklaması olmadığına göre, insanları dini inancını koruma içgüdüsüyle kendisini bile kandırmak zorunda bırakan , bu insanları bilimle din arasına sıkıştıran asıl sorumlulara, şarlatanlara ne desek az.

Olasılığın 0 olması olayın imkansız olmasını gerçekleştirmiyor. Sayı doğrusundan seçeceğim elamanın 2 olmaması için bir sebep var mı? Şöyle bir kitap linki ve alıntı bırakıyorum.

http://www.socsci.uci.edu/~bskyrms/bio/readings/kolmogorov_theory_of_probability_small.pdf

A.N Kolmogorov'un kitabı.
    quote:

To an impossible event (an empty set) corresponds, in accordance with our axioms, the probability P(0)=0, but the converse is not true: P(A)=0 does not imply the impossibility of A. When P(A)=0, the principle (b) all we can assert is that when the conditions [..] are realized but once, event A is practically impossible. It does not at all assert, however, that in a sufficiently long series of tests the event A will not occur.

Veya şöyle bir wiki linki paylaşıyım:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Almost_surely#Throwing_a_dart

Konuyu çok dağıttım Miralge, kusura bakma.

• Huddleston kullanıcısına yanıt
    sıfır ve imkansızlık yoruma açık olabilir belki ama matematiksel anlamı nedir?, seçilen sayının olasılığı imkansız değil demek ne demektir?
    eğer sayı doğrusundan seçilen sayının 2 gelmesi imkansız değilse bir olasılığı olmalıdır.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.