Şimdi Ara

Evren Yaratıldı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
926
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evren Yaratıldı mı?

    Tanrı, yoktan bir şey var edemeyeceği gibi, var olan bir şeyi de yok edemez.​


    Büyük patlama hipotezine göre bir zamanlar Evren diye bir yer yoktu. Bence kozmik mitolojidir.


    Evren'in başlangıcını kabul edersek ki şimdilik elimizde daha iyi bir hipotez yok. O halde bir yaratılış söz konusu olmalıdır ve bunu yapan bir güç aramak akıl dışı değildir. Tek sorun bunu insan gibi düşünen ve tıpkı insan gibi olan süper gücün kasıtlı olarak yaptığı mıdır? Yoksa bunun arkasında bilmediğimiz ve anlamlandıramadığımız bir gücün mü olduğudur. Peki o kim?


    Yazılı tarihten bildiğimiz kadarıyla bunu yapan süper güçler olduğuna inanılan insan benzeri bir varlık.


    Bir ara Tanrı'dan sayfalar dolusu mesajlar aldığımızı düşünüyoruz. Anlattığına göre o sınırsız güç ve bilgiye sahip. Hiçbir şey yokken buna Evren'de dahil o daima vardı. O halde Evren'i yaratan da bu Tanrı'ydı.


    İyi ama burada bir sorun var. Bilgi, doğası gereği var oluşu temsil eder. O halde Tanrı: Evren'i ve bizi yoktan var etmeye karar vermiş ise; Tanrı sınırsız güç ve bilgeliği gereği zaten bu kararı verdiğini de biliyor olması gerekir. Bu durumda bildiği bir kararı zaten veremez. Hatta o bir şey bilemez. Çünkü bileceği şey öncesinde bilmediği bir şey olacağından, bir şeyi bilmesi, onun aslında her şeyi bilmediğini gösterir. O her şeyi biliyorsa; her şeyi bildiğini nereden biliyor olabilir?


    Tanrı, kutsal kitapta anlatıldığı gibi ise; yani sınırsız güç ve bilgiye sahipse, o bizim gibi karar verebilecek değil aslında herhangi bir karar veremeyecek olması gerekir. Bir karar veremiyor olması da onu noksan yapar. Her şeyi bilen Tanrı, Evren'i yaratamaz. Çünkü bu durumda yaratılış Tanrı'ya göre bir yenilik olur. Yoktan var etmek Tanrı'nın bir özelliği gibi inanılsa da aslında Tanrı olmayan bir şeyi var edemez. Olmayan bir şey var ettiğinde örneğin Evren'i yarattığında bu onun için yeni bir şey olacaktır. Yani öncesinde var olmayan şey onun daha önce sahip olmadığı yeni bir şey olacaktır.


    Yeni bir şey sonsuz bilgelikteki Tanrı için olamayacağına göre; o halde yeni, olmuş, olan ve olacak olan bir şey yoktur. Demek ki Evren'in yaratılması diye bir şey yoktur. Üstelik Evren'i yaratmak Tanrı'nın bir kaderi olacağından, fakat inanılan Tanrı'nın da bir kaderi olamayacağından, bu durumda Tanrı, Evren'i kesin yaratmamış olduğu gibi Evren'de yaratılmış olamaz.


    Şöyle düşünebiliriz: Bilgeliği ve hüneri sonsuz Tanrı için Evren'in yaratılışı bir sürpriz ve bir yenilik olamaz. O halde Evren' yaratılmış olamaz. Dahası Tanrı, Evren'i 14 milyar yıl önce yaratmış olamaz. Çünkü eğer hiçbir şey Tanrı için yenilik değil ise; Evren kesin olarak yeni değildir ve hiçbir zaman yaratılmamış demektir.


    Bu şekilde Evren'den ayrı ve bize benzeyen Tanrı fikri her açıdan kendi kendini bitirerek çürür.


    Onun sınırsız gücü gereği, örneğin vahiy göndermesi, aynı gücün kendisini de yok etmesini sağlar. Çünkü o yetenekli Tanrı, vahiy gönderip göndermeyeceğini de zaten biliyor olmalıdır.


    Doğru cevap: Tanrı'ya inanmak basit olduğu kadar, onun hiçbir koşulda bilinemez olduğudur. O yüzden onu övmeye kalkmak, onun adına konuşmak dahi mümkün değildir. Onu bu Dünya işleri ile kıyaslayarak iyi veya kötü diye tanımlayabiliriz fakat bu yine de bizim ulaştığımız bir vargı olacaktır. Çünkü biz insanlar o iyi ve kötünün içindeyiz. İçeride olduğumuz sürece de neyin iyi veya kötü olduğu konusunda emin olamayız. Bu paradoks veya çelişki olduğu düşünülebilir fakat bu yanlış bir kanı ve yanlış bir inanç olduğunun göstergesidir.


    Örneğin: Tanrı'nın merhametli olduğuna inanılır. Fakat onun bunu nasıl test ettiğini bilmenin imkanı yoktur. Dindarlar insanda olan her şeyin her özelliğin Tanrı'da da ya da bilgisi dahilinde olması gerektiğine inanırlar. Bu aslında çokta önemli değil. Şayet Tanrı bize merhametli olduğunu bildiriyorsa, bu inanca göre o bu Evren'i yaratmadan önce de merhamete sahip olmalıdır. Yani insanlara göre merhametli olmaları, onun öncesinde de merhamet donanımına sahip olmasını zorunlu kılar. Çünkü o bilmediği bir şeyi nasıl olur da barındırır?


    Peki Tanrı, merhameti nereden biliyor olabilir ve az ya da çok olmasını nasıl ayarlamış olabilir? Şayet insanı yaratırken ilk defa merhameti icat etmiş ise; o halde Tanrı'nın hala öğreneceği ya da bilmediği bir şeyler var demektir. Hiç yaratmadığı ve bilmediği bir şeyler. O yaratana kadar var olmayan ve var olmadığı için bilmediği ama bilmediği halde var ettiği bir şeyler. Bu durumda o tüm bilgilere sahip olmadığı gibi hiçliğin içerisinde gezinen eli sopalı sihirbazdan farkı kalmaz ve hiçlik Evren'i ve Tanrı'yı da kapsayan bir sonsuzluk oluverir. Bu durumda Evren'in ve Tanrı'nın sonsuzluğu; hiçliğindendir.


    Bazı insanlar bu tür sorular karşısında kendileri ile kıyas yaparlar ve mesela yeni bir elementin keşfini örnek gösterirler. Oysa Evren bilgi yumağıdır. İnsanların yeni keşfettiği şeyler öncesinde de zaten vardır. İnsanoğlu ancak var olan şeylerden bir şeyler yaratabilir. İnsanlar sadece keşfetmişlerdir. Peki Tanrı orada neyi nasıl keşfetmiştir?


    15 milyar yıl önce, sonsuzlukta hiç insan ve Evren yokken, hangi bilgi ile insanın nasıl olacağına ya da Evren'i yaratmaya karar vermişti? Şayet insanı ilk defa yaratıyorsa, o yaratmadan önce insan yoktu demektir. Haliyle onun da olmayan şeyi bilmemesi gerekirdi ama sonsuz bilgi sahibi Tanrı'nın bilmediği hiçbir şey yoksa, demek ki insan en kötü ihtimalle bile Tanrı'nın bilgisinde daima vardı, sonradan yaratılmadı. Belki sonradan Dünya'ya gönderildi ki bu durumda bu inançta kendiliğinden çürür, fakat o insan aslında hiçbir zaman diliminde ne topraktan ne de kilden hiç yaratılmadı ve hiç yok olmadı demektir. O halde bizi Tanrı'dan ayıran hiçbir şey yok.


    Peki nerede hata yapıyoruz? Cevap basit aslında. Nasıl ki insanın yaşamak için birkaç damla suya, biraz Güneş'e ihtiyacı varsa, insanın ölmesi için de aynı suyun ve Güneş'in biraz fazlası yeterli. İnsan aklı ile yaratılan Tanrı'yı yok eden de ona yapılan işte bu orantısız aşırı övgüler. Bu abartılar yüzünden sıklıkla Tanrı'nın kendini öldürüp öldüremeyeceği, yani yok edip edemeyeceği sorulur. Bence bu kadar zor bir soruya hiç gerek yok. Daha basit bir soru sorabiliriz.


    Mesela sonsuz güç sahibi olan Tanrı, benim gibi birini tamamen yok edebilir mi? Şayet edebilirse Ben onun sonsuz bilgi denizinde bir girdap açmış olurum. Haliyle şayet Tanrı benim gibi değersiz bir varlığı kendileri de hatırlayamayacak şekilde yok etmeği başarırsa, bu durumda kendisinden bir parçayı da kaybetmiş olur. O halde kendisi eksilebiliyorsa; demek ki ölebilir de. Doğmadan önce yaşarken ve öldükten sonra Cisien diye birisini hatırlayamayacak bir Tanrı, ancak bunak ya da alzaymır hastası olabilir.


    Bu şu anlama geliyor: Tanrı, yoktan bir şey var edemediği gibi, aslında var olan bir şeyi de yok edemez. Çünkü yok edeceği herhangi bir şey onun bilgisinde ve kudretinde de noksanlık oluşturacaktır.


    Peki bu olanları, şu etrafımızı saran şeyleri nasıl açıklayabiliriz? Bana göre Tanrı'nın burada yaptığı şey, seyircisi biz olmayan bir tür gösteri. Bir illüzyondur mesela ve Evren sahnesinde sergilemiş olduğu hünerler, bize yokluk ve varlık olarak yansır. Fakat gerçekte şapkadaki tavşan sadece kutunun içine düşmüştür.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cisien -- 29 Nisan 2022; 16:23:17 >







  • varsayım ve mantık ile yaratıcının gücü belirlenmez.

    o şöyle yaparsa bu olmaz, bu böyle yaparsa bu böyle olur. bu senin fikrin ve kendi ilahlık iddian olur.


    Allah CC biz insanın kefeye fazla geliyor. gözümüzü kapattığımızda önümüzü, gözümüz açık arkamızı göremiyoruz. ama İlah'ın yaratıcılığına rol ve ahkam kesiyoruz.

    yaratılmış varlık ile kıyasladığımız sürece hep eksik sonuçlar elde edeceğiz.


    kendisinden neyi haber verdi ise O'dur.

  • Yazında kendi argümanınla kendini çürütmüşsün.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • therc T kullanıcısına yanıt

    Nasıl yani? Tam olarak açıklar mısınız? "TAM"

  • Cisien kullanıcısına yanıt

    Tanrının değerlendirilme hatalarından bahsedip aynı hatayı kendi nedensel kurulumlu zihninle çelişkiler saptayarak yineliyorsun. Ayriyeten mutlak yaratıcının nedenselden bağımsız olabilen atfettigin çelişkiyi sadece sana ait düzende çelişki olarak degerlendirilebilecek düzeyde meydana getirebileceğini hesaba dahil katmıyorsun


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • daha girişte hataya düşüyorsun. ilk cümlene odaklan.


    yaratılışa hakim olan bir gücü, yaratılmış olan ve zamana tabi olan bir ortam içerisine alamazsın. senin düşüncelerin, zekan, aklın, hayallerin, zihin antrenmanların, yaşadığın süre içerisinde edineceğin her türlü tecrübelerin, kısaca herşeyin " o hakim olan gücün, zerre mesafe kadar yanına yaklaşamaz." bunu anladığın zaman, hayata bakış açın da değişir. yani bunu anlatabilmek için daha ne yapmak lazım bilemiyorum. insan benzeri olan ve üstün güçleri olan varlıkları arayanlar, kendilerine ancak "put" edinirler. bulurlarsa da eğer sadece ona tapacaklardır. Evren Yaratıldı mı? 

  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    "Kutsal kitapta anlatılan insan benzeri yaratıcı."
    Yani o kutsal kitapta bu çeşit bir yaratıcı anlatılıyor ve bende imkansız olduğunu. Dolayısıyla kutsal kitapta anlatılan yaratıcı, bizi ve Evren'i yaratmış olamayacağı gibi, kutsal kitabı da bize göndermiş olamaz.

    Not: Yaratıcı(herhangi bir) olmadığını ve olamayacağını anlatmadım. Bu ayrımı iyi yapın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cisien -- 10 Mayıs 2022; 0:3:44 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Başlığa verdiğiniz cevap için teşekkür ederim ama metnin tamamını okumayı deneyebilirsiniz. Tabii ki yaratıldı demeniz, hiçbir şüphenizin olmadığı izlenimi uyandırdı bende. Eğer öyle ise bu netliği nasıl elde ettiniz? Su götürmez bir kanıta sahipsiniz sanırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cisien -- 10 Mayıs 2022; 19:50:48 >
  • Tanrı bilginin kendisidir, kaderdir, idrak edilemezdir, bilgi önceline veya yok olmaya bağlı değildir, bilgi varoluşu anlatır ama varoluşun kendisi değildir gibi en az buradaki kadar soyut ve tuhaf dedüksiyonlarla itiraz edilebilir. Burada bir eleştiriden ziyade bence bir yapısöküm (deconstruction) girişimi var. Yapının ayarlarıyla veya tanımlarıyla oynanınca ama girişim kolayca çöküyor. Yeni bir girişim gerekiyor. Bu da tabii kısır döngü. Teoloji açmazı. Hele teolojik bir tartışmayı somut bir zeminde değerlendirmek de mümkün olmayınca eldeki sonuç gerçekliğe dair hakikatlere ulaşıp ulaşmadığımızı bilemeyeceğimiz bir mental egzersiz.

    Bu tarz bir felsefi uğraşıyı veri toplamaya, örüntülerden anlamlar, teoriler ve yasalar türetmeye çalışan bilim karşısında veya daha teknik, kavram odaklı felsefeye kıyasla biraz hor görmemin sebebi de bu sanırım.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kendinizi yaratılışın dışına çıkarmaya çalışırsanız eğer, "yaratan varlık için yaratılışın çok kolay olması gerektiği" gerçeğini öğrenirsiniz. bu önemlidir çünkü sizi yaratılana değil, yaradana yönelmenizi sağlar. "tek bir ilah" var dedin mi de bu inancın başlangıcı olur. buna idrak edemiyorum demek, ne zekayla ne akılla ne bilimle, hiç bir şeyle izah edilemez. bunu savunacak olan var ise ideolojik hareket ediyordur. gerçeği bildiği, gördüğü halde inkar etmek anlamına gelir. bir de başkalarını yanlış yöne bilerek sevk ediyorsa.. yani.. Evren Yaratıldı mı? bu duruma forum üyesi olarak, hiç bir dh'linin düşmesini istemem. ahiretde ziyaret yapacağız birbirimize.. bu da bir bilgi. görmeniz gerekmiyor. Evren Yaratıldı mı? 





  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Sizin söylediklerinizi, binlerce farklı dinlere inanan insanlar da söylüyor. Yani hepiniz %100 doğrusunuz. Ayrıca açıklanması mümkün olmayan şeymiş gibi düşünmek ve söylemek mantıklı değil. Ortada bir problem var ve siz bunu yok sayarak ortadan kaldırıyorsunuz. Her zamanki klişeler işe işte. İite aklın idrak edemez...vb Kaçırdığınız şey: "Bilgi, doğası gereği var oluşu temsil eder." Bunu almak belki biraz zor olabilir ama imkansız değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cisien -- 12 Mayıs 2022; 17:4:3 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sana veya bana ait olmayan bir bilgiyi hangi insan ortadan kaldırabilir?


    seçim yapıyoruz demeliydin. seçim yapmanın da türlü türlü çeşitleri var. örneğin tombala oynarken bile farklı numaraların yer aldığı bir kağıdı seçiyoruz. ama bir başkası senin elindeki kağıt için tombaladan numara çekiyor. sen istesen de istemesen de senin zarfa numara gönderiyor. almak veya almamak sana kalmış. tombala oynayıp, ödülü kazandığında almayacaksan eğer, neden oynadın diye soran çıkacaktır. bu da bir problem olur ama oynayan için değil, oyunu oynamayan ama bu durumu görüp, itiraz edene.Evren Yaratıldı mı? 


    inançsız insan yoktur. herkesin bir inancı vardır. benim ne dediğim bellidir. problem var deniyor ise eğer, bir insan için en büyük problem bu inanç meselesidir. bunu aşmadan diğer konularda problem edinmek ve arayışa girecek olmak, çürük bir temel üzerine bina inşaa etmeye benzer. farkında olan bir kimse bunu yapar mı? farkında olmadığı zaman her şey mümkündür. her türlü problemi edinir. çözmek için uğraşır durur. niye problem edineceksin? seçimin yap, problemden kurtul. Evren Yaratıldı mı? 





  • Bilgiyi Yaratan'la eşdeğer tutup islamda çelişki bulduğunu iddia etmek mantıksız geldi bana biraz. "Bilgi doğası gereği var oluşu temsil eder" derken Yaratan sınırlandırılıyor, bilgi ilahlık statüsüne çıkarılıyor. Sonraki yazdıklarınızda hep bu ön kabul üzerinden gittiğiniz için hepsine uzun uzun değinmeyeceğim. Kısaca:
    "Yaratılan şey, Yaratan için sürpriz değilse Yaratan onu yaratamaz" : Sınırlama
    "Yaratan evreni Yaratmadan önce bekliyordu sonra yaratmaya karar verdi" : Burada da Yaratan ve iradesi, yine kendi yarattığı 'zaman' ile sınırlandırılmış. O sınırlanmaktan münezzehtir.

    İlahi irade-ilim ilişkisi ile ilgili baya bir çalışma var araştırıp okumanızı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuasar.p -- 13 Mayıs 2022; 0:20:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt
    Yaratıcı her şeyden münezzehdir ifadesi hiçbir soruyu cevaplamıyor. Bahsi geçen yaratıcının "her şeyi" bildiği söyleniyor. Yaptığım inceleme bu nokta üzerine. Yani her şeyi bilen bir şey, yapacağı şeyleri de biliyor demektir. Dolayısıyla bildiği şeyler 'yaratılmadan' öncesinde de zaten vardır. Var olan bir şey nasıl yaratılabilir? İşte tam bu nokta.

    Zamanı o yarattı, o zamandan münezzeh gibi laflar cevap değil. Çünkü zaten çıkış noktası zaman değil.

    Onun için geçmiş, şimdi ve gelecek yoktur. Zamanı bile o yaratmıştır, zamanın dışındadır. Bu durumdamki bir varlığın her şeyi bildiği söyleniyor. İşte bilgi de zaten hep vardı, zamandan münezzehdi... Onun daima bilgisinde var olan şeyler, onunla beraber sizin tabirle zaten münezzeh.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cisien -- 13 Mayıs 2022; 1:30:50 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Konuyu ya yarım okudunuz ya da belli ki anlamadınız.

    Tanrı, bir şeyi kendiside hatırlayamayacak şekilde yok edebilir mi? Her şeyi biliyordu ya hani. Çok alakasız yerden girmişsiniz ne yazık ki.

    Her şey ve hiçlik nedir? Bu konu hakkında kapsamlı araştırma ve sonradında birkaç yıllık düşünme egzersizi yapmanızı öneririm.

    Bu tür incelemeyi farklı dindeki toplumda yapmış olsaydım, onlar da tıpkı siz gibi cevaplar verecekti. Atıyorum hristiyanlar olabilir. Onların dinindeki yaratıcı figürü her nasıl anlatılıyorsa o şekilde. Kesinlikle yanılsığımı söyleyeceklerdi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cisien -- 13 Mayıs 2022; 1:40:15 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cisien kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Dolayısıyla bildiği şeyler 'yaratılmadan' öncesinde de zaten vardır. Var olan bir şey nasıl yaratılabilir?


    Yaratılma potansiyeline sahip olan sonsuz sayıdaki şeyin, Yaratan'ın ilmi dahilinde(yani bilgisi dahilinde) olması onların varlık sahnesinde(var olduğu) anlamına gelmez ki. Ör: kırmızı gövde/dalları ve siyah yaprakları olan bir ağacı düşünelim. Yaratıldığını(varlık sahnesine girdiğini) görmüyoruz ama yaratılma potansiyelinin var olduğunu biliyoruz. Ama var olması için yaratılma potansiyeline sahip olması yetmez, Yaratan irade edip "ol" derse ancak o zaman varlık sahnesine gelip var olabilir. Dolayısıyla "x var olmadan önce(yaratılmadan önce) zaten vardır, yaratılamaz" gibi çıkarımlar, bilginin ilahlaştırması ve Yaratıcının iradesinin yok sayılması nedeniyle yanlış görünüyor.


    Ayrıca Yaratıcının iradesi, ilmi birbirini sınırlayamaz. Yarattığı "zaman" da irade ve ilmini sınırlayamaz. Örneğin, Yaratan irade ederse dünyadaki bütün yılanları yok edip varlık sahnesinden silebilir. Ama bu, ilminden yılanın bilgisinin eksildiği anlamına gelmez. İrade ederse onları tekrar varlık sahnesine getirebilir. Çünkü potansiyel olarak hala ilmi dahilindedir. Ama siz ilminden de silmek istiyorsunuz anladığım kadarıyla, demek istediğiniz şey şu sanırım: "Yaratan iradesiyle sonsuz ilminden bir şeyler silebilir mi yani kudretini eksiltebilir mi? Eksiltemiyorsa her şeye gücü yeten değildir. Eksiltebiliyorsa yine kudretinde noksanlık oluşacaktır. Dolayısıyla çelişki ortaya çıkmaktadır, yaratma diye bir şey yoktur. Evrenin kendisi tanrıdır veya tanrının parçasıdır"


    Dediğim gibi siz, sınırlanmaktan münezzeh olan Yaratan'ın kendi iradesiyle kendisini sınırlamasını(eksiltmesini) istiyorsunuz. Kendisini sınırlamıyorsa o zaman O'nun her şeye gücü yetmiyordur diyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım gibi görünmedi bana.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuasar.p -- 14 Mayıs 2022; 2:1:33 >




  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt
    Küçük bir alıntı cımbızlayıp, uzunca bir cenneti kurtarma görevine girişmişsiniz. Ancak zaten konunun ilk mesajındaki o uzunca makalede tüm bunlara cevap var. Bla bla tarzında hızlı bir göz atmak yerine cümleleri anlaya anlaya yeniden okumayı deneyin. Cevaplar orada zaten.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cisien kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Bahsi geçen yaratıcının "her şeyi" bildiği söyleniyor. Yaptığım inceleme bu nokta üzerine. Yani her şeyi bilen bir şey, yapacağı şeyleri de biliyor demektir. Dolayısıyla bildiği şeyler 'yaratılmadan' öncesinde de zaten vardır. Var olan bir şey nasıl yaratılabilir? İşte tam bu nokta.


    Küçük bir alıntı değil. İlk mesajınızda öne sürdüklerinizin tamamının temeli olan ön kabulünüze cevap verildi. Önceki mesajınızda da aynı noktayı vurgulamışsınız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuasar.p -- 14 Mayıs 2022; 2:31:43 >
  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt
    Ön kabul mü? Yani dine inanmak ve doğru ve kesin olduğunu herhangi bir yoldan kanıtlama çabaları ön kabul değil yani?

    Buradaki meseleyi anlatayım. Mesele bir yaratıcının varlığı veya yokluğu hiç olmadı. Yani bir yaratıcının olmadığını iddia eden yok. Sadece kutsal kitaptaki anlatımlarda bahsi geçen yaratıcı modeli üzerine.

    Ön kabul nedir:
    -Evren'i kim yarattı?
    +Allah yarattı.
    -Nereden biliyorsun?
    +Kuran'da yazıyor.
    -Onun doğru olduğunu nereden biliyorsun?
    +Çünkü onu Allah gönderdi.
    -Onu Allah'ın gönderdiğini nereden biliyorsun?
    +Çünkü Kuran'da öyle yazıyor.
    -Kuran'ın doğru olduğunu nereden biliyorsun?
    +Çünkü onu Allah gönderdi.
    ...
    ...
    ...

    Buna inanç çemberi yani ön kabul döngüsü deniyor. Bu çemberi beslemek için yaptığınız argümanlar vs. bu döngüyü sürdürebilmek için. (Alakası yok ama benzeşim olarak 'kendini gerçekleştiren kehanet' gibi bir şey.) Bu yapılana teoloji denir. İslam teolojisi. Eğer hristiyan olsaydınız, hristiyan teolojisi(ön kabul) yapacaktınız. Cennete gitmek için hristiyan olmak zorundasın derdiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cisien -- 14 Mayıs 2022; 12:13:38 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.