Şimdi Ara

evren sonsuzsa nasıl genişlesinki (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
1
Favori
2.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sonsuz<sonusuz olabilir ki 0 ve 1 arasında sonsuz sayı var fakat 0 ile 5 arasındakine eşit olamaz
  • 2000 yılına kadar evrenin genişlemesinin duracağı büzülüp big bang öncesi hale geleceğine inanılıyordu,ancak son veriler evrenin genişlemesinin yavaşlamadığını aksine hızlandığını ortaya koymuştur.

Birde big bang öncesinde patlayan maddenin(her neyse işte) atomdan bile küçük olduğu söyleniyor,ilginçmiş.Birde kutsal ilan edilen o kitaplara çok bakmamanızı öneririm,o kitapları yazanın(!) zamanın ve mekanın yaratıcısı olarak düşünüp tekrar okumanızı(önyargısız olarak) öneririm.
  • Aslına Tartışmak Anlamsız Olurdu .. Evren'in Sonunu Bilmesek Bile Daha Kendi Dünyamızda Olan ; Tarihi Kalıntılar , Dünya Harikaları , Yani Dünyamızda Olan Olayları Bilemezken Uzayın Sonunu Sormak Saçma Geliyor Şu anda Aala Piramitlerin Gizemi Çözülmemiş Dururken Uzayın Sonu Ne Saçma Olurdu Değil mi ? Her Zaman Yanılan lnsan Oğlu Olarak Bizler Oluyoruz . Sizce Haklımıyım ?

Teşekkürler .
  • quote:

Orijinalden alıntı: Beni emretmişsiniz

quote:

Orijinalden alıntı: Bethrezen

quote:

Orijinalden alıntı: Luzifer

Bir de biri bu forumda konu açmıştı: Evren genişliyorsa, genişleyecek alanı nerden buluyor diye sormuştu..

O zati muhterem benim ve ne yazik ki hala mantikli bir cevap bulabilmis degilim

Evreni bir daire olarak dusunursek eger ve bu daire genisledigine gore bu dairenin disinda baska bir alan olmak zorunda. Bir alan olmasaydi eger daire genislemez ve boyutu hep sabit kalirdi.

Evren dışındaki alanlarda, bizim klasik evren kuralları yani fizik kurallarımız geçerli değildir. Mantıksal olarak 3 boyutlu birşey düşünüp içinde de bizim evrenin büyüdüğünü düşünüyorsunuz. Ancak orda böyle bir 3 boyut ve klasik uzay zaman yapısının olduğunu düşünmeyiniz. Yani evrenin dışını bilmiyoruz, evrenin genişlemesi için daha büyük bir yer lazım önermesi yanlıştır. Bu önermeyi ancak şurda yaparsınız, evrenin içinde genişleyen bir cisim vardır ve evrenin sınırlarına kadar sizin mantığınızla yani yer olduğu için genişler.

Beynin bunu anlaması ve kavrayabilmesi oldukça zordur. Yani evrenimizdeki kurallardan farklı olan bir yer, bu yüzden genişleme olayına mantıksal bir açıdan yaklaşmak yerine, bilinmeyen biryerdeki fizik kurallarıyla alakalı birşey söylemenin(ve hala mantıklı bir cevap bulabilmiş değilim demenin) mantıksız olduğunu kavramanız mantıklı bir davranış olcaktır.

Ne dedim ben, dövebilirsiniz

Umarım bu aldığınız en mantıklı cevap olmuştur(), iyi akşamlar.

Tatmin olmadim

Sebebine gelince bilinmezlik uzerine konusmussunuz. Evrenin disinda var olan yada olmayan fizik kurallari suan icin bilinmiyor. Evrenin disi oldugu bile mechul aslinda

Evreninde sonucta bir hacmi ve capi vardir ve eger genisliyorsa siniri da vardir ki genisliyor, sinirlarini buyutuyor. Evrenin %90 civarini yanlis hatirlamiyorsam kara madde olusturuyor ve suan icin bu maddenin ne oldugu bilinmiyor. Bu sebeple evrenin bir kutlesi oldugunu dusunuyorum. Bu mantikla hareket ederek kutlesi olan her cisim eger genisliyorsa, kendi disinda ki bosluktan istifade eder ve genislemesini surdurur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bethrezen -- 13 Şubat 2010; 12:50:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: PaiMei
    Evren dediğimiz sonsuz boşluğun sonlu olduğuna, evrenin dışı olduğuna emin misiniz? Evrenin sonlu olduğunu neye göre kabul ediyorsunuz? Bana göre evren denilen boşluk sonsuzdur. Evren kurallarının geçerli olamayacağı bir yer yoktur çünkü her yer evrendir, her şey evrenin içindedir.

Eger evren sizin dusundugunuz gibi sonsuz olsaydi, genisledigi nasil ispatlayabilirdik?

Eger evren sozsuz ise genislemeden soz edemeyiz cunku sozsuzdur yani limiti yoktur ama eger genislemeden soz ediyorsak bu evrenin bir sinirini oldugunu gosterir. Evrenin genisledigi eger yanilmiyorsam bilimsel olarak ispat edilmistir.
  • sonsuzluk eğer mekan olarak anlatılmak isteniyorsa evren sonludur ancak büyüklüğü değişmektedir yani genişlemektedir. sanırım bu konuyu en basit anlatma şekli şişen balon örneğidir. Bizler balonun üstünde yaşayan ve ne içeri ne de dışarı çıkamayan varlıklarız. Maddesi yani kütlesi olan her şey için bu geçerlidir.

çelişkiyi yaratan bu balonun dışında bir mekan olabileceğini düşünen bizim algımızdır. mekan için x-y-z ile 3 boyut düşünülürse big bang ile bu sayılar büyümektedir.Şimdi bir düzlemde yaşadığımızı düşünen eski düşünürler gibi düşünürsek bunun sonunda sanki aşağı düşecekmişiz gibi gelmektedir. Ancak bugun için dünyanın yuvarlak olduğunu bildiğimiz gibi hep aynı yönde gidebilirsek bir ZAMAN sonra başladığımız noktaya gelebiliriz. Bunun benzeri evren için de geçerlidir eğer yeterli zamanımız olsa dünyadan yola çıksak milyarlarca ışık yılı yol alsak tekrar yolculuğa başladığımız noktaya dönmemiz olasıdır. Çünkü balonun üzerinden çıkamıyoruz çünkü kütlemiz var var bir küre gibi hep aynı yöne gidilince tekrar başa sarılmış oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: LE10

quote:

Orijinalden alıntı: Historia Calamitatum

Enbiya/31'i koymuşsunuz, ben de bir şey eklemek istiyorum.

"Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler..." Neml/88

Sürükleniyor mu, sabit mi, mecaz anlam mı, yoksa insan aklı almaz mı?

yerkabuğunun dengesini sağlamakla görevli dağların etkisi izoztesi diye açıklanır..Günümz mühendislik fakültelerindede bu terim kullanılır. Webster's New twentieth cennturydictionaryde (Webster'ın Yeni 20. yüzyıl sözlüğü) bu terim şöyle açıklanır: "Jeoloji'de dağların Dünya yüzeyinin altında oluşturdukları yerçekimsel kuvvet sayesinde yerkabuğunun genel dengesinin sağlanması."
    DEnge.Şunu biliyorsunuz.bunu kimse inkar edemez.Yer kabuğu çekirdek katmanından başlayarak sürekli egzo ve endo tepkilere maruz kalmata.Bu günün depremleri gibi yanardağları gibi enerjisini boşaltmakta.DEpremle yer kabuğu yer değiştirir.Açın dünya haritasını tüm kıtalar yapboz gibi birbiryle eşleşir.Bu demek oluyorki hareket halinde.

Burda çelişki yokmu diyeceksin.Hayır yok.Dağlar yeryüzü toprağının hareketini dengelemekte.Ayrıca çekirdekle yüzey arasında egzoz görevi görmekte.

Yeri bir döşek yapmadık mı? Dağları da birer kazık yapmadık mı? Nebe 6-7

Döşek sallabır dağ onu dengeler.Olay sana il cümlemde dediğime geliyor.Nafile çabalar bunlar.Sen hangi açıdan bakmak istiyorsun o önemli.İnatlaş benle inatlaşma.Senin burda bilgi birikmin benden fazla olsa hem kendini hemde milleti kandırmış olurdun ama Allah katında hiç bir önemin olmazdı.bu kadar.saygılarımla

Kuranda mucize falan yoktur:

İncelemek isteyenler için.

http://www.mucizeyalanlari.com/

Ateistplatform Kuranda mucize yalanları:

http://ateistplatform.ipbfree.com/index.php?showforum=55

Konuya müdahil olmak istemiyorum. Sadece böyle konulara hemen yapıştırılan ayetlerin mucize havası estirmesini engellemek isterim.

• quote:

quote:

Evren dediğimiz sonsuz boşluğun sonlu olduğuna, evrenin dışı olduğuna emin misiniz? Evrenin sonlu olduğunu neye göre kabul ediyorsunuz? Bana göre evren denilen boşluk sonsuzdur. Evren kurallarının geçerli olamayacağı bir yer yoktur çünkü her yer evrendir, her şey evrenin içindedir.

Eger evren sizin dusundugunuz gibi sonsuz olsaydi, genisledigi nasil ispatlayabilirdik?

Eger evren sozsuz ise genislemeden soz edemeyiz cunku sozsuzdur yani limiti yoktur ama eger genislemeden soz ediyorsak bu evrenin bir sinirini oldugunu gosterir. Evrenin genisledigi eger yanilmiyorsam bilimsel olarak ispat edilmistir.

İyide benim bildiğim uzay genişliyor..Evrenin genişlemesinden kasıt uzayın genişlemesidir..

• iki aynayı karşılıklı koyduğunuzda ve içine baktığınızda sonsuz iç içe ayna görürsünüz.ama işte o sonsuz değil.bir sonu var.evreninde bir başlangıcı olduğu gibi sonu olacaktır.sonu olmayan sadece sonluyu sonsuzluğu yaratanın vardır.çünkü O 'nun başlangıcı yoktur.sonuda yoktur.
  • Aslında evrenin tanımını bigbang ile oluşan cisimlerin yayıldığı alan diye yaparsak tabiki sonludur, sonu olmak zorunda. çünkü bigbang ile oluşan en uçtaki cisim evrenin sonunu oluşturur.
    Ama ben evren tanımını daha genel olarak düşünüyorum ve evrenin sonsuz olduğuna dair kendime göre kanıtlarım var. (kanıt sayılmaz ama kanıtlanabilir desem daha iyi olur)

Sonlu olmasına ise çok küçük bir ihtimal veriyorum. o da şu şekilde olabilir. bütün bu evren dediğimiz alanın küresel olduğunu düşünelim. ve diyelim ki bir uzay aracıyla bu boşlukta gezintiye çıktık. kürenin sınırına gelip sınırı geçmeye kalktığımızda uzay aracımızın ön tarafının kürenin tam aksi yönden çıkmasıyla küresel alanı sınırlamış oluruz. Yani küresel alanın dış çevresi tamamıyla birbirinin iç alanının devamı ile oluşmasıdır. böylece küresel alanın dışından söz edemeyiz ve evren sonlu olmuş olur.

• galaksilerin birbirinden uzaklaşıp yakınlaştığı ispatlanmış bir gerçek.buna göre düşünürsek evren sürekli genişliyor.
    örneğin bir balon düşünün balonun üzerinde noktalar olsun bu noktalar ise galaksiler olduğunu düşünün.balon nekadar şişerse noktalar uzaklaşır ve yakınlaşır birbirlerine bunu galaksi noyutunda düşünürsek evrenin genişlediğini düşünebilir.tabi her genişlemeninde bir sonu vardır.

Soru: uzay sürekli genişliyorsa uzayın dışındada bir mekan varmıdır.

Nat Geo.da izlediğim bir belgeselde bilinen uzayın dışında sonsuzluk kavramının olduğu bir yer var.Yani uzay sonsuz değil.onu dışı sonsuz.
    sonsuzlukta zaman ve mekan yoktur.insan zamansız mekansız düşünemez.o yüzden sonsuzluk kavramını bilemeyiz.

• Herkes görüşlerini paylaşmış. Arkadaşlar bende kendi fikrimi paylaşmak istiyorum.
    Einstein evrenin sonlu olduğunu düşündüğünü söylemiş. Bende bu şekilde düşünüyorum. Lakin sonsuz denmesinin sebebini ise şuna bağlıyorum.
    Evrenin ucuna gittiğimizde bir adım daha attığımızda evrenin diğer ucuna geçmiş oluyoruz. Ama evren yeterince büyük olduğundan başladığımız noktaya döndüğümüzü fark etmiyoruz ve böylece bize sonsuz olarak geliyor.
    Benim teorim bu şekilde. Yani evren genişlese bile bir sonunun olduğunu ve o sondana ulaştığımızda bir adım sonrasının başlangıç noktası olduğuna inanıyorum daha doğrusu öyle olduğunu düşünüyorum.
  • 0 ve 1 cm arasındaki sonsuz sayıdaki kesitler gibi düşünelim
  • Evrenin sonuna gidilebilir lakin bu evrenin büyüme hızından daha büyük bi hızla gitmek demektir evren genişlemekte olan bir boşluktur..bunu balon gibi düşünebilirsiniz sürekli şişen bir balon balonun dışı "yok"luk dediğimiz bir kavramdır ki buda Kuran-ı Kerim'de geçen "O gökleri ve yeri yoktan var edendir." (Enam Suresi, 101) ayeti ile tamamlanan bir durumdur evren ve uzay aynı şeylerdir evren sonsuz uzay sonlu gibi teoriler yoktur uzay yada evren sonsuz bir boşluk değildir genişlemekte olan bir boşluktur buda Kuran-ı Kerim'de "Biz göğü 'büyük bir kudretle' bina ettik ve şüphesiz Biz (onu) genişleticiyiz." (Zariyat Suresi, 47)Yukarıdaki ayette geçen "sema (gök)" kelimesi Kuran'ın pek çok yerinde uzay ve evren anlamında kullanılır. Nitekim burada da bu anlamda kullanılmıştır ve evrenin genişleyici olduğu bildirilmiştir.
  • Arkadaşlar kuran'dan sure ile gereken cevapları vermiştir.. Hiç olayı bilimsele ve Fiziğe dökmeyin şüphesiz ki kuran'da herşey yazıyor. İnanmasanız bile kesinlikle okunması gereken bir kutsal kitaptır.. içindeki hiç bir bilgi bilime zıt değildir.

Bunu iddaa eden hiç bir bilim adamı yoktur..

uzayda bizden başka birileri kesinlikle var bu kuranda böyle belirtilmese bile dolaylı yoldan bize bildirilmiştir. bunun için size kaynak olarak
    Kuran ve Dünya dışı yaşam bu siteyi okumanızı öneriyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ssff_allthing

quote:

quote:

İyide benim bildiğim uzay genişliyor..Evrenin genişlemesinden kasıt uzayın genişlemesidir..

Kavram karmasasi olmasin.

Uzay, evren ve kainat bunlarin hepsi ayni manaya geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ---CnR---

Arkadaşlar kuran'dan sure ile gereken cevapları vermiştir.. Hiç olayı bilimsele ve Fiziğe dökmeyin şüphesiz ki kuran'da herşey yazıyor. İnanmasanız bile kesinlikle okunması gereken bir kutsal kitaptır.. içindeki hiç bir bilgi bilime zıt değildir.

uzayda bizden başka birileri kesinlikle var bu kuranda böyle belirtilmese bile dolaylı yoldan bize bildirilmiştir. bunun için size kaynak olarak

İnanmama rağmen şu tavırlara sinir oluyorum. Bilim ile ilgili konularda Kur-an kaynak olmamalıdır. Destekleyici olmalıdır aksi halde bilim, bilim olmaktan çıkar. Yoksa bizde biliyoruz Kur-an'da neyin yazdığını...

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Arkadaşlar kuran'dan sure ile gereken cevapları vermiştir.. Hiç olayı bilimsele ve Fiziğe dökmeyin şüphesiz ki kuran'da herşey yazıyor. İnanmasanız bile kesinlikle okunması gereken bir kutsal kitaptır.. içindeki hiç bir bilgi bilime zıt değildir.

İnanmama rağmen şu tavırlara sinir oluyorum. Bilim ile ilgili konularda Kur-an kaynak olmamalıdır. Destekleyici olmalıdır aksi halde bilim, bilim olmaktan çıkar. Yoksa bizde biliyoruz Kur-an'da neyin yazdığını...

sinir olacak birşey yok bilim ayrı bir rafa kesinlikle konmamalıdır konunca evrim teorisi çıkıyor ortaya (evrim teorisinin sadece insan kısmını söylüyorum. diğer kısımlara diğeceğim yok yanlış anlaşılıp farklı konulara çekilmesin lütfen) ayrıca kuran kaynak olarak gösterilmiyor ki çoğu bilimsel projelerde... allah ilim irfanı zaten söylemiştir.

• evrime kuranda karşı çıkmıyor önce yaşayan insanlar hakkında sizi onlardan daha üstün yarattık gibi ifadeler var.
    ama karşı çıktıgı evrimin kendiliginden oluşması.
  • Dostum,
    Madem kuranda herşey yazıyor, neden bütün bilimsel buluşları gayrımüslimler yapıyor? Yoksa kuranı bir tek onlar mı okuyor?

quote:

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.