Şimdi Ara

evren sonsuzsa nasıl genişlesinki (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
66
Cevap
1
Favori
2.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

evren sonsuzsa nasıl genişlesinki

quote:

Evrenin oluşumu ve genişlemesi. Big Bang modeline göre günümüzdeki evren 13,5 milyar yıldan biraz daha fazla zaman önce son derece yoğun ve sıcak bir halden ortaya çıkmış olup, günümüzde genişlemeye devam etmektedir. Galaksiler içeren uzayın kendisi genişlemektedir.

Benim anlamadığım neden big bang teorisinde patlamanın olduğu yerden hep belirli bir yöne doğru gelişmesi.Tüm modellerde sadece bir yöne doğru genişleme var.Neden her yine doğru değilde belirli bir yöne doğru..

http://www.2de1.com/bilelim.ogrenelim/187234-big.bang.buyuk.patlama.teorisi.html

Gerekli tüm bilgileri burdan bulabilirsiniz..Bide akıllının birisinin yazdığı mesaj..
    quote:

Lüzumsuz bir konu.

Dünya - evren big-bang ile mi olmuş?

Delinin biri kuyuya bir taş atıyo, 100 akıllı çıkarmaya çalışıyor.

Evrim teorisi çöktü. Bununda çökmesi yakındır.

Allah c.c. "Yoktan var ettim" diyor. Bazısı da, patlama ile olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Garip... Hangisine inanacağız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ssff_allthing -- 11 Şubat 2010; 2:13:24 >

• (bu konudaki görüşüm bence ilk etapta olacak şey basınç farkında şişip patlamasıdır.Fakat bundan önce donma gerçekleşirse farklı bir durum.Ortam ısına göre değişir)

peki diyelimki dünyanın yakınlarında bir yerde oldu yada aya yakın bir yerlerde... bildiğim kadarı ile uzayda ısı derecesi -270 civarında ozaman ilk olarak donma gerçekleşmezmi? ve akabinde basınç olmamasından ötürü patlama? "(gün ışığı) filminde adam ani donmuştu sonrada makineye çarpıp dağılmıştı" her nekadar bilim kurguda olsa o sahnesini sanırım bilimsel olasılıklara göre yapmışlardır nedersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yuxeses -- 11 Şubat 2010; 2:36:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yuxeses

(bu konudaki görüşüm bence ilk etapta olacak şey basınç farkında şişip patlamasıdır.Fakat bundan önce donma gerçekleşirse farklı bir durum.Ortam ısına göre değişir)

peki diyelimki dünyanın yakınlarında bir yerde oldu yada aya yakın bir yerlerde... bildiğim kadarı ile uzayda ısı derecesi -270 civarında ozaman ilk olarak donma gerçekleşmezmi? ve akabinde basınç olmamasından ötürü patlama? "(gün ışığı) filminde adam ani donmuştu sonrada makineye çarpıp dağılmıştı" her nekadar bilim kurguda olsa o sahnesini sanırım bilimsel olasılıklara göre yapmışlardır nedersiniz?

Uzay ın her yeri -270 derece değildir..Eğer senin dediğin gibi olsaydı Apollo 13 tekiler ısıtıcıları kapattığında anında donarlardı yada uzay elbisesiyle çıkanların kıyafeti o soğuğa dayanmazdı..Vucuttaki iç basınçtan dolayı beden patlıcaktır.Dediğin kadar soğuk olsa bir anda kimse buz tutmaz..

• LE10,

Açıklamanız için sağ olun. Evrimi HY yayınlarıyla karalamaya çalışan bir kişiliğin aksine tarafsız düşünebildiğim için yazılarınızdan rahatsız olmadım. Sizin sandığınız gibi inatlaşma, çatışma söz konusu değil; en azından benim açımdan. Yazdıklarınızı sorgulayacağım.
  • bakın şöyle düşünebiliriz: HDD' içerisinde C partitionunun içerisinde 1000 tane iç içe klasör olsun. en içteki ilk klasörden çıkış yapıyoruz.
    ne oldu? alanımız genişlemiş oldu. çünkü ilk klasörü terk ederek ikinci klasöre geçiş yaptık.
    mesela en içteki ilk klasör ne kadar insan alır içerisine? ne kadar insan koyarsan o kadar insan barındırır misal yani, neyse
    bu şekilde devam edersek eğer 1000 klasör geçiş yatığımızda nereye varmış oluyoruz? C' ye " Selam " diyoruz.
    Ama C' nin kapasitesini de bilmiyoruz. Yani C büyük bir alandan insana sunulan küçük bir alan da olabilir misal, D var, E var, F var gibi..

demek istediğim evren eğer bu HDD' nin içerisinde en dipte 1000. klasör içerisinde ise evren sürekli genişler.. sonunu görebilmesi için HDD' yi biliyor olması lazım.
    farzı misal kazara HDD' nin içinden çıktı. yani bu durumda, kazara usb memory stick içerisine girip taşınırsa, ruhu bile duymaz, farkedemez yani..

o yüzden bu genişleme üzerinde pek fazla durmamak lazım.. bir bardak suyun, sürahiye, sürehiye giren suyun, bidona, bidondan tanka, tank içerisinden göle,
    gölden denize. denizden buhar olup havaya.. tamam bu kadar yeter fazla derine inmeyelim, şoray' ın aklı karışmasın..

• Aslında Uzayın Sonu Olabilir , Sadece Sonunu Bilmediğimiz lçin Sonsuz Boşluk Diyebiliyoruz .

• quote:

Orijinalden alıntı: Luzifer

Bir de biri bu forumda konu açmıştı: Evren genişliyorsa, genişleyecek alanı nerden buluyor diye sormuştu..

O zati muhterem benim ve ne yazik ki hala mantikli bir cevap bulabilmis degilim

Evreni bir daire olarak dusunursek eger ve bu daire genisledigine gore bu dairenin disinda baska bir alan olmak zorunda. Bir alan olmasaydi eger daire genislemez ve boyutu hep sabit kalirdi.
  • aslında pek karmaşık değil, her faaliyeti beynimizin içine alırsak sorun kalmıyor.
    yani ne var ne yok herşeyle beynimizin içerisindeki alanda faaliyet yapıyor olursak,
    evrenin genişlemesi için ihtiyaç olan alan da oldukça genişlemiş oluyor. daire olmasına gerek de kalmıyor.
    ayrıca gizli saklı birşey de kalmıyor dikkat edin, yazılan her cümle ve söylenen her söz, yapılan her fiil direkt kayıt altında.
    yaşadığımız bir bir anın kaydının yapıldığı klasörü de değiştirdik mi; unutkanlık bile meydana getirilebilir.
    yani editleyebilirsin de. veya tamamen silebilirsin. planlanan işlerin sırasını bile değiştirip, belli bir sırada yükleyebilirsin de..

devam mı tamam mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ssff_allthing

Benim anlamadığım neden big bang teorisinde patlamanın olduğu yerden hep belirli bir yöne doğru gelişmesi.Tüm modellerde sadece bir yöne doğru genişleme var.Neden her yine doğru değilde belirli bir yöne doğru..

Cennet cehenneme doğu yavaş yavaş gidiyoruz işte

360 derece genişlemenin zamana göre ilerleyişini gösteremeyiz, anlatım kolaylığı sağlamak için öyle göstermişlerdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bethrezen

quote:

Bir de biri bu forumda konu açmıştı: Evren genişliyorsa, genişleyecek alanı nerden buluyor diye sormuştu..

Evreni bir daire olarak dusunursek eger ve bu daire genisledigine gore bu dairenin disinda baska bir alan olmak zorunda. Bir alan olmasaydi eger daire genislemez ve boyutu hep sabit kalirdi.

Evren dışındaki alanlarda, bizim klasik evren kuralları yani fizik kurallarımız geçerli değildir. Mantıksal olarak 3 boyutlu birşey düşünüp içinde de bizim evrenin büyüdüğünü düşünüyorsunuz. Ancak orda böyle bir 3 boyut ve klasik uzay zaman yapısının olduğunu düşünmeyiniz. Yani evrenin dışını bilmiyoruz, evrenin genişlemesi için daha büyük bir yer lazım önermesi yanlıştır. Bu önermeyi ancak şurda yaparsınız, evrenin içinde genişleyen bir cisim vardır ve evrenin sınırlarına kadar sizin mantığınızla yani yer olduğu için genişler.

Beynin bunu anlaması ve kavrayabilmesi oldukça zordur. Yani evrenimizdeki kurallardan farklı olan bir yer, bu yüzden genişleme olayına mantıksal bir açıdan yaklaşmak yerine, bilinmeyen biryerdeki fizik kurallarıyla alakalı birşey söylemenin(ve hala mantıklı bir cevap bulabilmiş değilim demenin) mantıksız olduğunu kavramanız mantıklı bir davranış olcaktır.

Ne dedim ben, dövebilirsiniz

Umarım bu aldığınız en mantıklı cevap olmuştur(), iyi akşamlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Beni emretmişsiniz

quote:

Orijinalden alıntı: Bethrezen

quote:

Evren dışındaki alanlarda, bizim klasik evren kuralları yani fizik kurallarımız geçerli değildir. Mantıksal olarak 3 boyutlu birşey düşünüp içinde de bizim evrenin büyüdüğünü düşünüyorsunuz. Ancak orda böyle bir 3 boyut ve klasik uzay zaman yapısının olduğunu düşünmeyiniz. Yani evrenin dışını bilmiyoruz, evrenin genişlemesi için daha büyük bir yer lazım önermesi yanlıştır. Bu önermeyi ancak şurda yaparsınız, evrenin içinde genişleyen bir cisim vardır ve evrenin sınırlarına kadar sizin mantığınızla yani yer olduğu için genişler.

Beynin bunu anlaması ve kavrayabilmesi oldukça zordur. Yani evrenimizdeki kurallardan farklı olan bir yer, bu yüzden genişleme olayına mantıksal bir açıdan yaklaşmak yerine, bilinmeyen biryerdeki fizik kurallarıyla alakalı birşey söylemenin(ve hala mantıklı bir cevap bulabilmiş değilim demenin) mantıksız olduğunu kavramanız mantıklı bir davranış olcaktır.

Ne dedim ben, dövebilirsiniz

Umarım bu aldığınız en mantıklı cevap olmuştur(), iyi akşamlar.

Evren dediğimiz sonsuz boşluğun sonlu olduğuna, evrenin dışı olduğuna emin misiniz? Evrenin sonlu olduğunu neye göre kabul ediyorsunuz? Bana göre evren denilen boşluk sonsuzdur. Evren kurallarının geçerli olamayacağı bir yer yoktur çünkü her yer evrendir, her şey evrenin içindedir.

• sonsuzluk diye birşey yoktur.sonsuzluğu sadece kapasitemizin almadığı şeyleri,işin içinden çıkmak için diyoruz.örnek:atom boyutunda olsaydık yer ile gök arasındaki atmosfer çok büyük olduğu için sonsuz derdik.
    sadece hayal güçü:eğer bir atom tanesi galaksi olsaydı ve o atom tanesinin içinde bizimki gibi güneş sistemi ve dünya olsaydı o dünyadaki insanlar hangi materyalin atom tanesinin içinde olduğunu asla alğılayamazlardı?
    2 cisi "evren sonsuz boşluk"deniyor.boşluk diye birşey yoktur.eyer evren bomboş karanlıktan ibaretse bu kadar yıldız,galaksi,gezegen neyin içinde yüzüyor? örnek:bundan 500 yıl önce havayada boşluk diyorlardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ıYı -- 13 Şubat 2010; 2:59:26 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ssff_allthing

Genişleyen evren değil,uzaydır..

quote:

Evrenin oluşumu ve genişlemesi. Big Bang modeline göre günümüzdeki evren 13,5 milyar yıldan biraz daha fazla zaman önce son derece yoğun ve sıcak bir halden ortaya çıkmış olup, günümüzde genişlemeye devam etmektedir. Galaksiler içeren uzayın kendisi genişlemektedir.

http://www.2de1.com/bilelim.ogrenelim/187234-big.bang.buyuk.patlama.teorisi.html

"13,5 milyar yıldan biraz daha fazla zaman önce son derece yoğun ve sıcak bir halden ortaya çıkmış olup,"diyen arkadaş hangi yıldan bahsediyor.dünya yılımı?yani dünyanın güneş etrafındaki dönüş turumu?güneşin galaksi etrafındaki turumu?yoksa galaksinin ne olduğunu bilmediğim topluluğun etrafındaki turmu?
    bu zaman dilimini söyleyen arkadaş biraz sallamış evrende zaman kavramı yoktur.

• quote:

Orijinalden alıntı: isis1982

sonsuzluk diye birşey yoktur.sonsuzluğu sadece kapasitemizin almadığı şeyleri,işin içinden çıkmak için diyoruz.örnek:atom boyutunda olsaydık yer ile gök arasındaki atmosfer çok büyük olduğu için sonsuz derdik.
    sadece hayal güçü:eğer bir atom tanesi galaksi olsaydı ve o atom tanesinin içinde bizimki gibi güneş sistemi ve dünya olsaydı o dünyadaki insanlar hangi materyalin atom tanesinin içinde olduğunu asla alğılayamazlardı?
    2 cisi "evren sonsuz boşluk"deniyor.boşluk diye birşey yoktur.eyer evren bomboş karanlıktan ibaretse bu kadar yıldız,galaksi,gezegen neyin içinde yüzüyor? örnek:bundan 500 yıl önce havayada boşluk diyorlardı.

Neye inanırsanız inanın, sonsuzluk kavramını kabul etmek zorunda kalırız. Her şeyin sonlu olduğunu, hiçbir şeyin yokluğunu düşünebilir miyiz?

Boşluk diye tarif etmek doğru mudur bilemem. Bu kadar galaksi de, o boşluk diye tabir edilen mekanın içinde bulunuyor. Yüzmek kelimesi buraya uyuşmuyor, yüzmede bi kaldırma kuvveti söz konusu. Bu kadar galaksi, sonsuz bir mekan içerisinde bulunoyor. Size göre nerede bulunuyorlaar merak ettim

• sonsuz evren deniliyor.yani "evren sonsuzdan önce vardı sonsuza kadar varolacak""evren sonsuz boyutta boşluktur"deniliyor.çok sert eleştiri olacak ama bu kadarda cahillik olmaz.(sözüm meclisten dışarı ha kimse üstüne alınmasın.)kardeşim bilmediğin gibi birde biliyormuş gibi cevap veriyorsun.o zaman şöyle çok basit soru sorayım;geçtim evrenin sonunu sonsuzluğunu büyüklüğünü kapasitesini sadece bana internetin kaç mb,yada gigabyte yada terabyte olduğunu söyleyin.eğer derseniz ki "internet kullanıcılarının yapmış olduğu uploadta bağlı yani sürekli şişiyor"o zaman bu intrnetin sınırı kaç gigabyte yada bilme byte ?
  • quote:

"13,5 milyar yıldan biraz daha fazla zaman önce son derece yoğun ve sıcak bir halden ortaya çıkmış olup,"diyen arkadaş hangi yıldan bahsediyor.dünya yılımı?yani dünyanın güneş etrafındaki dönüş turumu?güneşin galaksi etrafındaki turumu?yoksa galaksinin ne olduğunu bilmediğim topluluğun etrafındaki turmu?
    bu zaman dilimini söyleyen arkadaş biraz sallamış evrende zaman kavramı yoktur.

Sataşıyormuşum gibi algılamayın ama kavram kargaşasına gerek yok. Evrenin kaç yıl önce oluşmuş olduğunu dünya yılına göre söylemek, arabanın hızını kilometre/saat birimine göre söylemek kadar doğal. Evrenin yaşının dünyanın yaşından büyük olması, evrenin yaşını dünya yılı ile belirtmemize engel değildir.
  • quote:

sonsuz evren deniliyor.yani "evren sonsuzdan önce vardı sonsuza kadar varolacak""evren sonsuz boyutta boşluktur"deniliyor.çok sert eleştiri olacak ama bu kadarda cahillik olmaz.(sözüm meclisten dışarı ha kimse üstüne alınmasın.)kardeşim bilmediğin gibi birde biliyormuş gibi cevap veriyorsun.o zaman şöyle çok basit soru sorayım;geçtim evrenin sonunu sonsuzluğunu büyüklüğünü kapasitesini sadece bana internetin kaç mb,yada gigabyte yada terabyte olduğunu söyleyin.eğer derseniz ki "internet kullanıcılarının yapmış olduğu uploadta bağlı yani sürekli şişiyor"o zaman bu intrnetin sınırı kaç gigabyte yada bilme byte ?

Ben kendi fikirlerimi söyledim, evrenin sonsuz olup olmadığı ve sonsuzluk hakkındaki görüşlerinizi paylaşır mısınız acaba? Sizce sonsuzluk yok mudur? Evrenin sonsuz olmadığını hangi kanıtları gözeterek iddia ediyorsunuz? Bu konuda ancak fikir yürütülebilir, siz kesin konuşuyorsunuz.

Bilir misiniz bilmem Şahan Gökbakar'ın bir programı vardı "dikkat şahan çıkabilir" diye. Bir skeçte bir doçent akıl dışı iddialarıyla profösörü ayar ederdi, cahilsin diye suçlardı. Sizin cahil yakıştırmanızı da üslubunuzdan dolayı ona benzettim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PaiMei -- 13 Şubat 2010; 3:28:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yuxeses

yahu peki siyah medde nedir? yani uzaydaki o siyah alan işde birde msl madde olmadan önce patlama olmadan önce yani siyah alan ozamandamı vardı? ama siyahı tanımlayabiliyiyorsak ozaman patlama olmadan önceki yokluğu nsl açıklayabiliriz? birde konu ile alakası yok aslında varda tam değil bir kaç soruma cvp verirseniz sevinirim

1: uzayda ses varmı? (havanın olmadığı yerde ses olmaz) yanlışmı biliyorum?

2: uzayda örn bi astronont elbisesi yırtılsa vs... ölüm şekli nsl olur? anında patlarmı? donar parçalanırmı? yada havasızlıktanmı ölür?

3: gezegenlerin tüm elementleri en ince ayrıntısına kadar herşeyleri biliniyor peki o siyah boşluğun bir nebileyim havası kokusu falan varmı? örn; ayın çürümüş yumurta gibi koktuğu söyleniyor

basit sorular olmuş olabilir ancak bilmediğimden sordum alay geçilmeden teknik cvp lar verilirse sevinirim

uzaydaki karamadde denilen yani siyah alan, etrafını ısıtan ve parlatan yıldızların ikinci aşamasına geçip her şeyi içine çekip(ışık ve aklına gelecek herşey) kara delik haline gelmiş olan yıldızlardır.
    1:uzayda ses varolsa bile ses dalgalarının yayılabilecegi ortam yoktur.ses dalgaları atomların etkileşimi ile yayılır.
    2:astronotlar hiçbir zaman tam anlamıyla uzaya çıkamamışlardır.yani dünyanın muhafazası içindedirler.astronot elbisesi yırtılırsa güneşin zararlı ışınları atmosferden tam olarak yansıtılmadığı için anında yanar.diğer bir konu"aya ayak basma"olayı yalandır.eger bundan 50 yıl önce aya ayak basıldıysa şimdiki teknoloji ile aydan dünyaya canlı bağlantı ile tüm tvlerde yayın yapılırdı.
    3.uzayda koku diye birşey olsa bile bunu algılayabilecek bir burun olmaz. bu soruyu tekrar gözden geçirmenizi istiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: PaiMei

quote:

sonsuz evren deniliyor.yani "evren sonsuzdan önce vardı sonsuza kadar varolacak""evren sonsuz boyutta boşluktur"deniliyor.çok sert eleştiri olacak ama bu kadarda cahillik olmaz.(sözüm meclisten dışarı ha kimse üstüne alınmasın.)kardeşim bilmediğin gibi birde biliyormuş gibi cevap veriyorsun.o zaman şöyle çok basit soru sorayım;geçtim evrenin sonunu sonsuzluğunu büyüklüğünü kapasitesini sadece bana internetin kaç mb,yada gigabyte yada terabyte olduğunu söyleyin.eğer derseniz ki "internet kullanıcılarının yapmış olduğu uploadta bağlı yani sürekli şişiyor"o zaman bu intrnetin sınırı kaç gigabyte yada bilme byte ?

Ben kendi fikirlerimi söyledim, evrenin sonsuz olup olmadığı ve sonsuzluk hakkındaki görüşlerinizi paylaşır mısınız acaba? Sizce sonsuzluk yok mudur? Evrenin sonsuz olmadığını hangi kanıtları gözeterek iddia ediyorsunuz? Bu konuda ancak fikir yürütülebilir, siz kesin konuşuyorsunuz.

Bilir misiniz bilmem Şahan Gökbakar'ın bir programı vardı "dikkat şahan çıkabilir" diye. Bir skeçte bir doçent akıl dışı iddialarıyla profösörü ayar ederdi, cahilsin diye suçlardı. Sizin cahil yakıştırmanızı da üslubunuzdan dolayı ona benzettim

haklısınız.millete cahil derken,cahil olduğumu kanıtlamış oldum.konuyu değiştirmek istemiyorum ama internetin kapasitesi nedir.isnternet sonsuz kapasitedemidir?işte evrenin sonu yada sonsuzluğu bu soru gibidir.biz evreni bırakalım insanların tesadüfen oluşturduğu internet evrenin sonlumu sonsuzmu olduğunu bulalım.?

edit:yazdıklarım kendi fikrimdir.bilimsel bir dayanağı yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ıYı -- 13 Şubat 2010; 3:44:10 >

• Dönem dönem de aşağıya doğru sonsuzluğu kafaya takmışlığım vardır.
    Atomuda bölebiliyoruz ya artık. Nereye kadar abiii?? Quark nedir abii?? Bu mudur tek olan parçacık?
    Aşağıya doğruda sonsuz gibi geliyor bana ama...Kurcalasak mı? Kurcalamasak mı?
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.