Şimdi Ara

Eve arcade oyun makinesi kurmak ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
5
Favori
11.563
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.

    Hala aklımda bu tarz bir düşünce var ama işte adam akıllı bir makine bulamadım. Piyasadan buldum ama çok kötü makineler malesef yani zamanında kullanılmış makinelere fahiş fiyat istiyorlar.

    Şu düşünce var aklımda: PC tabanlı bir arcade makinesi alsam birebir arcade oyun kalitesini alabilir miyim o ekrandan emin değilim. Aslında CRT bir TV alsam ve elimde bulunan kullanmadığım bir PC'yi Ebay'den aldığım VGA to Scart (CRT ekranlar da arcade görüntü kalitesi sağlayan çevirici) bağlantı birimi ile bağlasam arcade görüntü kalitesini alabiliyorum (İnce ayarları var tabi bağlantı şeklinin o konulara değinmiyorum çünkü biraz karışık). Detay isterseniz link verebilirim daha önceden bu tarz işlem yapanlardan.

    Yada direk arcade makinesi alsam bu seferde oyunları hem pahalı hemde her oyunu bulabilmek kolay değil. MK1, Snow Bros 1 vb. oyunlar direk JAMMA board olarak üretildiğinden fiyatları pahalı. 250-300 TL arası oluyorlar. SNK firması ise kartuş ve slot mantığı ile çalıştığı için bir seferliğine hem slot'a para vermiş olacağım hem de bu oyun kartuşlarının fiyatları da 150-200TL arası değişmekteler. Yani bu işe para dayanmaz. 4 oyun alsan 1000 TL'yi buluyor. İşin düşündüren yanı bu.

    Büyük ihtimal bir CRT TV alıp yukarıda bahsettiğim olayı yapacağım. Arcade stick elimde 3 adet var o yüzden sıkıntı yok. Elimde Shuttle PC var onda oynuyorum emulator oyunlarını ama işte LCD'de görüntü kalitesi birebir arcade ekranı olan CRT ekranlar gibi malesef olmuyor.

    Sahibinden.com'da bu tarz makine satanlar var ama fiyatlar hem pahalı hemde isteğe göre pek makine bulamıyoruz. PC tabanlı sistem satanlar da var birebir arcade makinesi satanlar da mevcut. Fiyatlar uçuyor gerçi ama bir sefer alıp rahat edebilirim. Düşünme aşamasındayım bu aralar.

    Sizin düşüncelerinizi merak ettim. Ne dersiniz bu olaya gireyim mi yoksa aynı usul devam edicem yoluma. Aslında uğraşsam yaparım iş biraz paraya bakıyor ama heves ettim işte ikilemde kaldım diyebilirim. Bir yanım yap diyor bir yanım uğraşma diyor. Kısmet bakalım. :)







  • dostum imkanın yerin tabi en önemlisi hevesin varsa neden olmasın.. yavuzg arkadaşımız bu işlerle uğraşıyor.. kendisi hobi olsun diye kabin yapıyor :) bir kaç tane çok güzel yapmıştı.. ayrıntıları kendisine de sorabilirsin..

    ama dediğim gibi baya bir zahmetli olacak.. birde tabi aynı kaliteyi verecek mi.. vermese bile güzel bir kabinette oynamak pc başında oynamaktan çok daha zevkli olacaktır.. baktın parçaları bulmak çok zor veya çok masraflı, ucuz bir bilgisayarı kabinete gömerek de yapabilirsin.. kabinetin tasarımına ağırlık verirsin, sticker'lar vs.. maksat o duyguyu yaşamak
  • yapmakla değilse bille eve bir tane koyma babından en fazla geçmişi olan benim;daha önce bahsetmiştim bir zamanlar makineler (ve her çeşit yedek parçaları..)çok makul fiyatlardaydı,sonra esrarengizce fiatlar zıpladı (ki şimdi düşününce bizim bu retro muhabetlerinininde bu işte katkısı var galiba).

    neyse şıkları yaparken en zıplatıcıyı koymamışsın...: kargo ,bu makineler hem buyuk hem ağır istanbuldaki butun makineleri aynı kişi aldığından ve pahalı fiattan satmaya çalıştığından ,bulacağın uygun makine anadoluda olacak oda kallavi bir kargo ödeyeceğin manasına geliyor.

    wolf un dediği gibi eğer sıfırdan makina yapıcaksan :o işin uzmanı yavuzg,yardımcı olur sanırım
  • Bakıcam bir çaresine. Kargo olayından bahsetme gereği duymadım çünkü bu tarz bir cihaz alırsam kargo parası ödemeyi düşünmüyorum. Zaten fahiş fiyata satıyorlar kabini. Bir zahmet kargoyu karşılaşın karşı taraf. Olmazsa da olmaz hani artık.

    PC'den oynuyorum emulator oyunlarını ama ilerisi için düşünüyorum arcade kalitesinde bir cihaz.

    Teşekkürler.
  • selam only love,

    konu çok geniş, bir mesajla anlatmak zor ama tecrübelerimi çok kısa şöyle anlatayım;

    ben MAME tabanlı bir kabin de yaptım, MVS de. Her ikisinde de LCD olayına hiç girmedim zira gerçek arcade hissini sadece CRT ekrandan alabilirsin. Haa, tabii bahsettiğim arcade olayı 80'ler 90'ların arcade leri. Yani günümüzde hala üretilen (özellikle Japonya'da) KOF XIII gibi PC tabanlı güçlü donanımlar üzerinde çalışan arcade'lerden bahsetmiyorum. Zaten onun zevkini almak istiyorsan çözüm kolay, al bi arcade stick otur evinin salonunda xbox/ps3 de güzel güzel oyna...

    evde kabin olayı özellikle 80 ve 90'ları çocuk/genç olarak yaşamış birisi için bundan çok farklı. ben de bu "nostaljik" duygularla arcade kabin "yapma" işine bulaştım. bu özellikle yurtdışında oldukça popüler bir hobi. şimdi tabi internette "fahiş" fiyattan satılan pis/çürümüş dökülen "atari salonu" eskilerini zaten ben de evime o haliyle sokmam. bu yüzden ya kendime sıfırdan yapacaktım ya da eski bir kabini alıp restore edecektim. yurtdışındaki forumlarda restorasyon işlerini çok takip ettim ve neredeyse sıfırdan yapmak kadar emekli ve masraflı bir iş olduğunu gördüm. e kabinler de fahiş fiyatlardan satıldığı için sıfırdan yapmaya karar verdim. ama "yapmak" başka bir olay. açıkça söyliyeyim çok zahmetli ve pahalı bir uğraş. Yani gereken alet edevat zaten elinizde yoksa ilk yatırım maliyeti yüksek olur.

    JAMMA mı MAME mi dersen, çeşit bolluğu açısından tabii ki MAME derim (MAME kabinimde 8000 küsür oyun var) ancak KOF, MetalSlug vs MAME kabinimde mi oynuyorum? tabii ki hayır. İçinde harbi MVS slot olan NeoGeo kabinde arcade monitöre dönüştürdüğüm 25" CRT TV'de KOF oynarken aldığım haz MAME'de (MAME kabinimde CRT monitörüm olsa bile) aynı değil. Ama buna da bir çare bulmuştum. VGA'den gerçek RGB ile SCART'a çıkış veren devre de yapmıştım. Görüntü kalitesi hemen hemen aynı seviyede... Bu devreyi kullanmak henüz nasip olmadı...

    JAMMA olayına girersen de önünde çözmen gereken önemli bir konu var; Binbir masraf ve emekle yaptığın/edindiğin ve evinde ciddi bir yer kaplayacak bir kabinde Tek bir JAMMA PCB koyarsan bir müddet sonra haliyle sıkılabilirsin.

    MAME kadar olmasa da ona da çözümler var;

    1) NeoGeo MVS slot alıp benim yaptığım gibi 161-in-1 kartuş alıp gerçek JAMMA kalitesinde hemen tüm meşhur NeoGeo oyunlarını oynayabilirsin.
    2) tek oyunluk JAMMA board ise favori oyunun (PacMan, Donkey Kong, Snowbros v.s.) o zaman onun da çaresi "multi-jamma switch". Bu bir devre, yurtdışında satılıyor. bir kabinde birden fazla JAMMA PCB bağlanabilmesini sağlıyor. Buna da bi ara el atacağım.

    Kısaca, eğer eve bir kabin edinmek istiyorsan ve tek bir kabine yer varsa bence içinde PC olan bir MAME kabin en doğru yol. Ancak şunu tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki, bir kabinin maliyeti yaklaşık 1000-1500 TL civarında oluyor. Alet edevat hariç. Tabi internette satılan kabinler benim yaptıklarım gibi değildir ama yine de kabaca maliyetler konusunda fikir vermek istedim. Ben "gerçek" orijinal malzeme ile orijinal modele mümkün olduğunca sadık kalarak yapıyorum kabinleri. Kullandığım kollar switch'ler Suzo HAPP, Sanwa v.s. Ben tek tek alıyorum malzemeleri ve tek tek yapıyorum kabinleri. Bu yüzden maliyetlerimin yüksek olması doğal. Aslında mesela 10 kabin yapsam bir turda, malzemeleri Bauhaus dan değil de Ankarada OSTİM (organize sanayi bölgesi) ve Siteler (mobilyacı imalatçılar cenneti) toptan alsam, parçaları da CNC tezgahta kestirsem hem zamandan hem paradan kazanırım. O zaman bile maliyetler belki 750 civarına düşer.

    Kısaca söylemek istediğim, evde arcade cabinet olayı "egzantrik" bir olay ve satıcılar bunun farkında. Evine arcade koyan adamın tuzu kurudur hesabı fiyat çekiliyor ama kendince o da haklı, maliyetler kabaca ortada...

    Bir de bu arada lastblade'e de katılıyorum, kargosu herhalde en azından 200 TL falan tutar. Hasar görmemesi için de sıkı bir ambalaj (hatta belki sunta kullanarak) yapmak lazım, o da ayrı maliyet...

    En iyisi kendin yapmak, parça parça alıp yapıyorsun işte. şişede gemi yapanlar gibi :) ilerde taşınırsak napcam bilmiyorum, odanın kapısından dışarı çıkarmı bunlar acaba? :) hiç ölçmedim valla...




  • Cevap için teşekkür ederim adaş. :)

    Maliyet kısmı zaten en başından itibaren beni korkutuyordu. Başka bir forumda aldığın VGA to Scart olaylarını da okudum 15khz durumları falan. Oradan birazda gaza geldim desem yalan söylemiş olmam hani. :)

    PC tabanlı yaparsam yaparım büyük ihtimal çünkü diğer türlü aşırı pahalı oluyor. CRT ekran ayarlarım ilk daha sonrasına bakıcam kısmet olursa. Bu arada multigame MVS'leri de görmüştüm NeoGeo için ama işte satışlarda çok para istiyor satan çakallar. Yurtdışından toparlamak lazım bu tarz şeyleri. Bizim buralara kalırsak elimizdekiler de gider gibi. :D
  • Arcade board'ları makul fiyata almak için hurdalık ve bit pazarlarına kendin gitmen lazım. Tabi oralarda da satıcıya fazla soru sormadan bozuk/sağlam toplayacaksın 3-5 tane çok ucuza. ikinci el sitelerindeki (çoğu yalan) ilanlara bakarsan bir MVS slot'u 200-300 TL'ye satmaya çalışırlar. Mesela ilana yazmış "100 TL" arıyorsun, zaten belli elinde board falan yok, yabancı forumlardan ebay'den almış resimleri koymuş, 200-300-500 TL allah ne verdiyse. Soruyorsun "e ilanda 100 TL yazmışsın" diye, diyor o fiyatlar "temsili". Temsili ne demek yav? Hadi fotoğraf temsili dersin anlarım da "fiyat temsili" ne demek? Yav insaf, ebay'den veya direk hongkong/japonyadan pırıl pırıl restore edilmiş elden geçirilmişini 80-100 dolara alabiliyorsun. Tavsiyem direk yurtdışından getirmek parçaları. Ben öyle yapıyorum hep.

    neyse madem VGA-SCART devresi yapım yazılarımı okudun bari biraz daha gaza getireyim seni...

    evde arcade olayında bir diğer alternatif de supergun veya konsolizasyon olayları. Supergun bir arcade board'unu TV'ye bağlayıp aynen xbox/ps3 gibi oynayabilmene yarayan bir düzenek. bir ileri aşaması konsolizasyon. Bu ise özellikle kartuşlu boardlar için yapılan bir cihaz. Temelde kartuşlu board'u (Sega ST-V, NeoGeo MVS vs) şık bir kasaya yerleştiriyorsun ve salonda oynanabilecek hale getiriyorsun.

    Bunlar eğer evinde bir kabin koyacak yerin yoksa gerçek arcade hissine biraz daha yaklaşmanı sağlayacak çözümler. Şu an diğer bir forumdaki arkadaşa bir sega ST-V board'unu konsol haline getiriyorum. Yaptığım bu konsolda RGB (CRT TV'ye bağlantı için), S-Video ve Compozit (LCD, plazma veya her türlü görüntü veren cihaza bağlayabilmek için) ve stereo ses çıkışları var. Ayrıca oyun kolu olarak da PlayStation kollarını veya PS uyumlu arcade stick bağlayabiliyorsun. Bitirince paylaşacağım yapım detaylarını.

    Yaptığım tüm devrelerin her detayını (devre şemaları, baskı devre şemaları v.s.) yayınlayacağım. Meraklısı toplasın parçaları ucuza kendi yapsın diye.




  • bende yakın zaman icerisinde bir viewlix kabini icin calısmalara başlayacağım
  • yavuzg Y kullanıcısına yanıt
    temsili fiyat ne demek ya ilk defa duydum.. böyle şeyleri site yönetimine şikayet edin, insanları kandırmasınlar.. kurallara aykırı şeyler bunlar, göz yummayın
  • hoca bit pazarı ve hurdacılarda yok ,ben istanbul ankara dahil olmak üzere çoğunu dolaştım,zaten istanbulda gitmediğim bit pazarı yok,pek çok hurdacıyıda tanırım :söyledikleri bir dönem ellerine geldiği hiç kimse bakmayınca (alış satış)onlarda içindeki bir madde için parçalamışlar,hatta 2kez parçalanmış makineyi gördum hatta birinin ahşabını yakıyolardı ısınmak için ,(bir kaç ay öncede ankarada salonda at yarışını parçalıyordu teknisyen içindeki hoparlör sistemi için yanına gittim epeyce konuştuk oda mame sistemleri yapıyordu salonu tamamen o hale getirmek istediğini sölledi) hurdacılar bir şeyi mileyince asla tutmazlar ellerinde geldiği ana parçalarlar para etmiyo diye,tabbi tanıdıklara söledim düşerse haber vericekler ama çok zor o gun yakalarsan ancak.
    benim arcade e en yakın gördüğüm şey ankarada bir hurdacıda midway ın bir tilt makinesi oldu onada adam 1 milyar fiat çekince kurcalamadım bile.

    interneti asla tavsiye etmem zira bu makinalar karaborsa için elde tutuluyor,fiatı ilakı düşecek kimse almasa bir süre sonra,hani bu forumun meşhur ölücüleri gibi demiyorum ama ,20 yıllık tuplu tv li bizim gibi bir grup retromaniac harici kimsenin ilgilenmediği alletinde ediceği para bellidir.

    ben kendi adıma: yapım süreclerini uzun zamandır yurtdışı sitelerden ve yavuzg den inceliyorum ,etrafımda marangoz dostlar olmasına ve ev buyuk olmasına rağmen çivi yi bile zor çaktığım için makina yapmak beni aşar diye düşünüyorum ve çıkma bir makina peşine devam ediyorum




  • arcade stick pc başında devam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WolF-EyE

    arcade stick pc başında devam

    Böyle devam ediyoruz. Çok meşakatli bir iş bu arcade olayı. Konuyu açarken baya hevesliydim ama tekrar mı vazgeçsem bilmiyorum. Para desen zaten başka şeylere harcadım son 1-2 gündür. Arcade işide paraya baktığı için içimde ukte olarak kalacak. :D
  • pendik taraflarına gelirsen haber ver, burda atari salonu var oraya gideriz
  • Oralara gelebilir miyim bilemiyorum ama düşünmen yeter.

    PC tabanlı bir arcade makinesi alırsam alacağım diğer türlü jamma boardmuş, yok slotmuş, yok kartuşmuş uğraşmayacağım. Ne kafam alıyor ne de bu iş para dayandıramam.

    Arcade görüntü kalitesini birebir yakalayamasam bile o stick ve butonlar ile oyun oynaması bambaşka bir zevk. Bunu yakalayabilirsem zaten sorun yok (ki) zevk alıyorum. :)
  • wolf kof varmı,oralarda istanbulla dönunce ustayı bi seyretiriyim size
  • Internette baya satılıyor bunlar yabancı sitelerde filan . Ama eski olduğu için karaborsa'da pahalıya satarlar .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İblis Holmes -- 3 Ağustos 2013; 13:42:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • last blade kullanıcısına yanıt
    var dostum
  • Kabini bi marangoza yaptirip kendi istediginiz stickerlarla kapladiktan sonra 2 tane saglam arcade stick alip kabine pc gomerek kullanabilirsiniz. Boyle yazinca benimde canim cekti

    maliyeti bin tlyi gecmez diye dusunuyorum(stickleri 250 tl civari sayarsak)
  • Atari salonu malzemesi satan yer varsa oradan temiz bir jetonlu atari makinesi almak lazım.İçine de mümkünse 10-15 tane oyun (Tekken,Mortal,Hagar,Mustafa vs. ) yükletip evin en nadide köşesine koymak lazım.
  • ARKADAŞLAR ARCADE MAKİNESİ İSTEYENLER PCB JAMMA KART YADA MVS KASETLERDEN İSTEYENLER MAKİNELERİ YERİNDE DENEMEK İSTEYENLER BENİMLE İRTİBATA GEÇSİN.
    SAYGILAR...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.