Şimdi Ara

🕹️ R36S | Retro El Oyun Konsolu | [ANA KONU] 🕹️

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: degusto17 Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 2 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
532
Cevap
32
Favori
19.962
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • YENİ: Telegram'da yeni açmış olduğum Retro El Oyun Konsolları Grubu'na hepinizi beklerim arkadaşlar.

Forum kuralları gereği link paylaşamıyorum. Bu yüzden Telegram'a "retroyun" yazarak bulabilirsiniz.

Herkese merhaba

Bu el oyun konsolu için DonanımHaber Forum'da bir ana konu olmaması üzücü. Buna ben öncülük etmek istedim ve ana konu olarak ben konu açmak istedim. Amacım bu konsola sahip olan veya olmayan ama yeterli tecrübeye sahip olmayan ya da satın almak isteyen fakat nereden satın alacağına karar veremeyen, bilmeyen arkadaşları bilgilendirmek. Yani temelde amacım insanlara kendi bilgilerimi ve tecrübelerimi aktarmak olacak.

Hadi başlayalım!

Benim el konsollarına olan ilgim uzun zamandır vardı ama PSP ya da SteamDeck, Asus Rog Ally gibi daha iyi bir el konsolu alacak bütçem yoktu. PSP alabilirdim belki ama hem ekstra pahalı fiyatlar ve gittikçe artıyor, hem de temizini, drifting, ghosting vesaire gibi problemleri olmayan bir PSP bulmak da zor. Bu yüzden biraz daha araştırma yaptım. Elimde çok olmasa da o an hiçbir bilgiye sahip değilken "Herhalde bu fiyata ortalama bir şey alırım" düşüncesiyle başka markaların daha uygun fiyatlı ve yetenekleriyle öne çıkan el oyun konsollarını araştırmaya başladım. Çok uzun olmayan bir araştırmadan sonra R36S'e rastladım ve cihaz hoşuma gitti. Fiyatı da fena değildi. Cihaz hakkında hiçbir bilgiye sahip değilken bir heyecanla konsolu hemen ülkemizdeki e-ticaret sitelerinden birinden sipariş verdim. Bu benim ilk el oyun konsolum olacaktı ve heyecanımı bastıramıyordum. Çok hevesliydim. Oturduğum ya da uzandığım yerde, elimde kompakt bir cihazla zamanında oynamayı isteyip de oynayamadığım o oyunları artık oynayabilecektim.

Sipariş ettikten sonra araştırmalarıma devam ettim ve bu konsolun klonlarının/sahtelerinin olduğunu öğrendim. Bu konuda Reddit bana çok yardımcı oldu. R36S'in orijinal mi yoksa klon mu olduğunu anlamayı öğrendim ve bunu öğrenir öğrenmez, bahsettiğim e-ticaret sitesindeki siparişimi, daha kargoya verilmeden iptal ettim. Çünkü onlar da klon cihaz satıyorlardı. Sonra YouTube'da Türkçe içerikli birkaç R36S videosuna denk geldim. Zaten Türkçe içerik olarak video sayısı bir elin parmağını geçmiyor ne yazık ki.

İlk karşılaştığım video Scroll.com.tr kanalından Kaan hocamın videosu oldu. İlgili video burada;
    Scroll.com.tryoutube
    HALF-LIFE OYNANABİLEN 15000+ OYUNLU TAŞINABİLİR KONSOL - DATAFROG R36S 🔥🔥🔥
    https://www.youtube.com/watch?v=2bdzlCvzFW4

Bu videoyu izledikten sonra, cihazı orijinal olarak nereden satın alabileceğimi ve cihaz ile neler yapılabildiğini öğrendim. Türkçe içerik olarak Kaan hocamın videosunun bana çok yararı oldu. Kendisine bu konuda teşekkür ediyorum.

Sonra ilgili videoda Datafrog adında Çin menşeili satıcıyı keşfettim. Orijinal ürün satıyordu ve Türkiye'ye ürün gönderiyordu, gümrükten de geçiyordu. Daha henüz satın almadan, hala araştırma aşamasındayken oradan R36S'i alan bir çok Türk ile karşılaştım, konuştum. Hatta edindiğim abilerim, dostlarım bile oldu. Birlikte oyun sohbetleri ettik. Çok güzeldi. Hala da konuştuğum abilerim, hocalarım var. Konumuza dönecek olursak, oradan satın alanlarla konuşmalarım ve araştırmalarım sonucu, ben de Datafrog'tan sipariş ettim. Yaklaşık 8-10 günde cihaz elime sorunsuz ulaştı. Ben bir üst paketini satın aldım. İçinde taşıma çantası, 2 adet ekran koruyucusu ve analog koruyucuları ile birlikte elime ulaştı. Ben satın aldığımda bir 10 dolar kadar daha ucuzdu. Ekstra bir de %5 indirim kodu da kullanmıştım ekstra ucuza gelmişti.

Sonrasında konsol elime ulaştı ve elbette ki orijinaldi. Gümrüğe takılmadı, gümrük ücreti de ödemedim. Datafrog bunu bir şekilde ayarlıyor sanırım bilmiyorum. Ama bu zamana kadar, kendilerinden sipariş verip Türkiye tarafında sorun yaşayanı görmedim. Kendilerine de sorduğumda Türkiye'den bir şikayet almadıklarını söylediler. Cihaz elime sorunsuz ulaştı dediğim gibi yalnız bir sorun vardı. D-Pad'in sağ tuşunda bir sıkıntı vardı. Algılaması için diğer tuşlara bastığımdan biraz daha sert, ilave güç uygulayarak basmam gerekiyordu. Ben de hemen satın aldığım yere yani Datafrog'a mail attım ve yaşadığım soruna ispat niteliğinde video çekip kendilerine yolladım. Sağ olsunlar yolladıkları cihazı benden istemeden yenisini yolladılar. D-Pad sorununu da kendim çözdüm. Biraz kullanımdan sonra daha da yumuşadı tuşlar. Ek olarak arka kasayı vidaları söküp açtım ve devre kartını tutan ortadaki vidayı 1,5 tur gevşettim. Şu an çok daha iyi oldu. En azından o rahatsız edici ve oyun zevkimi kötü etkileyen halinden kurtarmış oldum cihazımı.

Velhasılıkelam, Datafrog'tan yaptığım alışverişimden oldukça memnun kaldım. Adamların esnaflığı, bizim esnaflara örnek olacak nitelikte resmen. Bizim burada bırak yeni cihaz yollamayı, iade bile kabul etmiyorlar haklı olsak bile. Ya kargoya suç atılıyor ya da bize.

Türkiye'den hatta Amazon'dan bile bu cihazı almanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü klon cihaz satıyorlar. Kimsenin günahını da almak istemiyorum. Belki de klon cihaz sattıklarını kendileri de bilmiyordur ama yine de orijinaline göre yapabildiklerinin kısıtlı olduğu, daha az güçlü bir cihaza neden orijinal cihaz parası veresiniz ki? Üstelik Datafrog'tan üst paketini aldığınızda bile daha ucuza geliyorken? Bu yüzden eğer bu cihazı almak istiyorsanız, kesinlikle Datafrog'tan almanızı tavsiye ederim.

Önemli Not: Datafrog ile hiçbir bağım, anlaşmam yoktur. Kendilerini de tanımam etmem. Onlar Çinli satıcılar, ben ise Türkiye'den diğer müşterileri gibi sadece müşterileriyim. Onlardan bu kadar bahsetmemin sebebi, alışverişimden memnun kalmış olmam, beni mağdur etmemiş olmaları ve bana diğer satıcılara nazaran, uygun bir fiyata doğru, orijinal ürün göndermiş olmaları. Benimle ilgilenmiş olmaları. Bu yüzden reklam, promote gibi algılanmasın lütfen. Bu konuyu açarken bile hiçbir kâr amacı gütmüyorum. Şu anda da yok, gelecekte de olmayacak. Benim yegâne amacım, insanların kandırılmamasını, paralarıyla rezil olmamalarını, bir ürüne ederinden fazla para vermemelerini sağlamak. Bunu yaparken de cihaz hakkında sizi bilgilendirmek de istiyorum. Tabii retro oyunlara olan ilgim de buna etken. Artık bu konuda anlaştığımızı düşünüyorum.

Şimdi gelin birlikte R36S'e bir göz atalım;

R36S: RETRO EL OYUN KONSOLU

1. İşletim Sistemi: ArkOS

R36S, Linux tabanlı bir el oyun konsoludur. Bu konsol, kendisi için özel olarak tasarlanmış bir işletim sistemi olan ArkOS üzerinde çalışır. ArkOS, kararlılığı, kullanıcı dostu arayüzü ve çok çeşitli retro oyun emülatörleriyle kapsamlı uyumluluğu ile bilinir. R36S'nin sorunsuz ve eğlenceli bir oyun deneyimi sunarak çeşitli klasik oyunları sorunsuz bir şekilde çalıştırmasını sağlar.

2. İşlemci ve GPU

R36S, 64 bit olan ve 1.5GHz'e kadar hızlara ulaşabilen dört çekirdekli ARM Cortex-A35 CPU olan RK3326 tarafından desteklenmektedir. Bu güçlü işlemci, 520MHz'de çalışan ve OpenGL ES 3.2'yi destekleyen Mali-G31MP2 GPU ile tamamlanmaktadır. Bu kombinasyon, R36S'ye grafiksel olarak zorlu retro oyunları işlemek için gereken gücü sağlar, pürüzsüz performans ve net görseller sunar.

3. Bellek (RAM) ve Depolama

R36S, konsolun hızlı yükleme süreleri ve duyarlı performans ile sorunsuz çalışmasını sağlayan 1 GB DDR3L RAM ile donatılmıştır. Depolama, 16 GB ile 256 GB arasında değişen seçeneklere sahip bir TF kartı ile sağlanır. Cihaz genellikle 15.000'den fazla oyunla önceden yüklenmiş 64GB veya 128GB TF kartla birlikte gelir. Bu oyunlar birden fazla retro oyun platformunu kapsar ve kullanıcılar desteklenen formatlarda ek oyunlar indirerek kitaplıklarını kolayca genişletebilir.

4. Ekran ve Batarya

R36S, 640 x 480 piksel çözünürlüğe sahip 3,5 inç IPS OCA tam laminasyonlu MIPI ekrana sahiptir. Bu yüksek kaliteli ekran, retro oyun deneyimini geliştirerek canlı renkler ve keskin detaylar sunar. Tam laminasyon tasarımı parlamayı azaltır ve ekran ile kapağı arasındaki boşluğu en aza indirir, tozun birikmesini önler ve net, sürükleyici bir izleme deneyimi sağlar. R36S, Uzun süreler boyunca oyun oynamanızı sağlayan, 3000mAh kapasiteli büyük bir bataryaya sahiptir. Bu sayede oyun zevkinizi en azından kısa bir sürede bölmeden sizi saatlerce oyununuza odaklı tutar.

5. Ses ve Bağlantı

Ses konusunda yeterli bir cihaz değil ne yazık ki. Fakat standart 3,5 mm kulaklık bağlantı noktası ile donatılmıştır. Bu sayede kablolu kulaklığınızda oyun deneyiminizi, olması gerektiği gibi sürdürmeye devam edebilirsiniz. Dilerseniz cihazdaki OTG girişine USB Dongle bağlayarak, bir Bluetooth adaptör ile Bluetooth kulaklık, hoparlör de bağlayabilirsiniz. Ayrıca yine USB Dongle ile ve bir Wi-Fi Adaptörü ile cihazınızı internete bağlayabilir, güncellemeler, PortMaster'dan oyun indirme, cihaz teması, oyunlar için kapak, oyun meta verileri gibi şeyleri de indirebilirsiniz. Wi-Fi Adaptörünüz yoksa, Android cihazlarınızdan USB Tethering ile de internet bağlantısı sağlayabilirsiniz.

7. Kalite ve Tasarım

R36S taşınabilirlik ve dayanıklılık göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Kompakt ve ergonomik tasarımı, uzun oyun seansları sırasında rahat tutmayı sağlarken, sağlam yapısı günlük kullanıma dayanabilmesini sağlar. Konsolun hafif tasarımı taşımayı kolaylaştırır ve hareket halindeyken oyun oynamak için ideal bir seçimdir.

Desteklenen Oyun Emülatörleri

Arcade Systems

• Arcade Classics
    • Capcom Play System 1-2-3
    • Neo Geo
    • Naomi

Nintendo Systems

• Nintendo Entertainment System (NES)
    • Super Nintendo Entertainment System (SNES)
    • Nintendo 64 (N64)
    • Game Boy
    • Game Boy Color
    • Game Boy Advance (GBA)
    • Nintendo DS

Sega Systems

• Sega Master System
    • Sega Mega Drive/Genesis
    • Sega Saturn
    • Sega Dreamcast
    • Sega CD
    • Sega 32X

Sony Systems

• PlayStation 1 (PS1)
    • PlayStation Portable (PSP)

Atari Systems

• Atari 2600
    • Atari 5200
    • Atari 7800
    • Atari Jaguar
    • Atari Lynx

Other Consoles

• TurboGrafx-16/PC Engine
    • WonderSwan
    • WonderSwan Color
    • Neo Geo Pocket
    • Neo Geo Pocket Color
    • Odyssey2
    • Intellivision
    • ColecoVision

Computer Systems

• Commodore 64
    • MSX
    • MSX2

Additional Systems

• ScummVM (Tıkla ve oyna macera oyunları için)
    • MAME (Çeşitli Arcade sistemleri için)
    • PortMaster (Half-Life, Stardew Valley, Doom, Diablo 2 gibi daha bir çok PC Port oyununun cihazda oynanabilmesini sağlayan, hatta cihaza Müzik Çalar özelliği de kazandıran alternatif bir oyun istemcisi)

Not: Listede olmayıp da cihazın desteklediği bir çok platform mevcut. Oyunların yüklendiği kısımda henüz denenmemiş, bir çok oyun klasörü var. Bu da diğer platformların oyunlarını da desteklediği anlamına geliyor. Şahsen ben denemedim ama kurcalamak, uğraşmak isteyen deneyebilir.

TÜM RENK SEÇENEKLERİ

Not: Bu renklerin dışında, daha sonra sol üstteki pembe rengin transparanı ve wooden(ahşap) görünümlü bir kasa rengi üretildi.

EKRAN VE KASA ÖLÇÜLERİ

Not: İnternetteki ölçülere güvenmediğim için kendim tekrar ölçüm yaptım. Yani yukarıda gördüğünüz ölçüler bana aittir. Ekranı ölçerken, çerçeve de dahil edilmiştir.

¿ SIKÇA SORULAN SORULAR ?

Soru 1: R36S'in Orijinal mi yoksa Klon/Sahte mi olup olmadığını nasıl anlarım?

Bir R36S'in orijinal mi yoksa klon mu olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır ama anlaşılması için çok bariz olan 1-2 detay yeterlidir. Elinizde bir R36S var diyelim. Cihazınızı tamamen kapalı şekilde şarja takın. Eğer ekranda aşağıda bulunan görseldeki gibi bir batarya simgesi görüyorsanız, cihazınızı klondur.

Aslında bu bile orijinallik testi için yeterlidir ama "Anlamanın başka bir yolu var mı?" diyorsanız da çok bariz olan bir diğer yol ise, cihazın arkasındaki ram çiplerinin sayısıdır.

Gördüğünüz üzere soldaki cihaz orijinal bir R36S'dir. 2 adet 512MB olmak üzere toplamda 1GB DDR3L Micron marka ram çipi bulunur. Sağdaki cihaz ise, bariz bir R36S klonudur. Ne kadar ram miktarına sahip olduğu, hangi marka olduğu, işlemci ve ramin verimliliği belirsizdir. Ram ve İşlemci üzerinde marka yazıyor olsa bile, bariz klon olan bir cihazda buna güvenemeyiz.

Bu iki yöntem ile bir R36S'in orijinal olup olmadığını, kesin ve net olarak anlayabilirsiniz. Şimdi diyeceksiniz ki;
    "Bu R36S dediğin cihaz da aslında klonun klonu değil mi? Ha klon ha orijinal ne fark eder?"

İnanın bana çok fark eder arkadaşlar. Klon bir R36S'i internete bağlayamazsınız. Orijinallere yüklenen ArkOS'u yükleyemezsiniz. Klonlara özel olan bir ArkOS ya da EmuELEC OS vardır ve orijinal cihazlardaki gibi verimli değil. Orijinaline göre çok daha güçsüzdür. Aslında yine bir çok retro oyununu oynatır. Zorlanır belki ama oynatır fakat buradaki mesele klon da olsa oyun oynatabilmesi değil, orijinal cihaz fiyatına, daha iyisini alabilecekken, daha kısıtlı ve daha güçsüz bir cihaza sahip olmak. Benim de engel olmak istediğim mesele bu. Gözünüzü açmak istiyorum. Uyanık olun!

Soru 2: R36S bir el konsolundan fazlası olabilir mi?

R36S aslında sadece bir el oyun konsolu değil, küçük bir multimedya cihazı gibi düşünebilirsiniz. Oyun oynamanın ötesine geçebilen pek çok özelliği var. İşte bu cihazla yapabileceklerinizden bazıları:

• Öncelikle R36S internete bağlanabilen bir cihaz. Uyumlu adaptörlerle ya da bazı özel yöntemlerle internete erişmek mümkün.
    • Cihazı bir müzik çalara dönüştürebilirsiniz. PortMaster'daki Gmu Music Player sayesinde ses dosyalarınızı çalabilir, yanınıza küçük ama nostaljik bir müzik kutusu almış gibi gezebilirsiniz.
    • Uzun yolculuklarda ya da boş vakitlerde film ve dizi izlemek de mümkün. Cihaza içeriklerinizi atarak küçük ama keyifli bir medya oynatıcı haline getirebilirsiniz.
    • Half-Life, Doom, Stardew Valley gibi bazı PC oyunlarının portlarını ve benzeri diğer port oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz.
    • Batarya kapasitesi 3000mAh olduğu için çok uzun süreli kullanım vadetmese de, ekran parlaklığınıza bağlı olarak 1 film rahatlıkla izlenebiliyor. Bu süre, ekran parlaklığını kısarak biraz daha uzatılabilir.
    • Ekran demişken... Cihazda gerçekten çok kaliteli bir IPS ekran bulunuyor. Sağdan soldan baktığınızda renkler bozulmuyor, kararma yaşanmıyor. Hatta abartmak gibi olmasın ama "neredeyse AMOLED gibi" dedirtecek kadar güzel bir paneli var.

Tüm bu özellikler, PortMaster ve sistemin sunduğu yazılımlar sayesinde mümkün oluyor. Yani R36S’i sadece bir oyun cihazı olarak düşünmek haksızlık olur. Küçük ama marifetli diyebiliriz.

Bu da cihazımı müzik çalara çevirdiğimle alakalı görsel. Arayüzü ve tuş kombinasyonları biraz karışık olsa da çözdükten sonra oldukça tatmin edici oluyor. Dongle yardımıyla Bluetooth Adaptörü bağlayarak, kablosuz kulaklık bile bağlayabilirsiniz.

Not: R36S'in dahili Bluetooth ya da Wi-Fi alıcısı yoktur ama USB Dongle aracılığı ile bu özellikleri cihazınıza kazandırabilirsiniz.

Soru 3: R36S internete nasıl bağlanır?

R36S cihazı dahili Wi-Fi donanımına sahip değildir. Ancak bazı donanımlar ve yöntemler kullanılarak internete bağlanmak mümkündür. Aşağıda en yaygın kullanılan yöntemleri sizler için sıraladım:

1. USB Wi-Fi adaptörü ile kablosuz bağlantı

R36S, OTG desteği sayesinde USB Wi-Fi adaptörleri ile kablosuz ağa bağlanabilir.

• Genellikle Realtek RTL8188EUS çipsetli adaptörler, EmuELEC ve ArkOS gibi sistemlerde yaygın olarak desteklenmektedir.
    • Ancak bu adaptörlerin R36S cihazıyla kesin olarak uyumlu olduğuna dair sınırlı kullanıcı geri bildirimi bulunmaktadır. Bu nedenle, satın almadan önce uyumluluğu test etmek veya iade garantili bir şekilde temin etmenizi öneririm.
    • Uyumlu bir adaptör takıldığında, sistem içindeki Wi-Fi ayarları üzerinden kablosuz ağa bağlantı yapılabilir.

2. USB Ethernet adaptörü ile kablolu bağlantı

R36S cihazı, OTG portu üzerinden doğrudan Type-C ya da Dongle yardımıyla, Ethernet bağlantısını da destekler.

• Uyumlu bir USB–Ethernet adaptörü kullanılarak cihaz doğrudan modeme veya yönlendiriciye bağlanabilir.
    • Cihaz, bu tür adaptörleri genellikle otomatik olarak tanır.
    • Bu yöntem, özellikle sistem güncellemeleri ve internet gerektiren diğer özellikler için tercih edilebilir bir yöntemdir.

3. Android cihaz üzerinden USB Tethering (İnternet paylaşımı)

Android işletim sistemli bir telefon üzerinden R36S’e internet paylaşımı yapmak da mümkündür.

• Telefon, USB kablosu ile R36S cihazına bağlanır.
    • Android cihazda “USB Tethering” (USB ile internet paylaşımı) özelliği aktif edilir.
    • Cihaz tarafında uygun sistem (örneğin JELOS veya ArkOS) kullanılıyorsa, bağlantı otomatik olarak tanınır ve internete çıkış sağlanır.
    • Bu yöntem sayesinde herhangi bir Wi-Fi adaptörü kullanmadan doğrudan mobil internet erişimi sağlanabilir.

Sonuç:
    R36S cihazı doğrudan Wi-Fi bağlantısını desteklemez. Ancak uyumlu Wi-Fi veya Ethernet adaptörleri, Android cihaz üzerinden USB tethering yöntemleri ile internete erişim sağlanabilir.

Soru 4: PortMaster nedir?

PortMaster, retro el konsolları (özellikle Linux tabanlı cihazlar olan R36S, Anbernic, PowKiddy, Odroid Go, vs.) için geliştirilmiş, ücretsiz ve açık kaynaklı bir oyun portalıdır. Temel amacı, taşınabilir retro konsollara modern indie oyunları, müzik çalar gibi uygulamaları ve PC klasiklerini kolayca kurup çalıştırabilmektir.

PortMaster'a buradan ulaşabilirsiniz:
    portmaster.games
    PortMaster
    https://portmaster.games

PortMaster'ın Öne Çıkan Özellikleri

• Linux Uyumlu Oyun Kütüphanesi

• Başta R36S olmak üzere birçok retro konsolu destekler
    • Oyunlar, orijinal PC sürümlerinden ARM işlemciler için optimize edilerek taşınmıştır ("port" kelimesi de buradan gelir).

2. Kolay Kurulum

• Oyunları tek tek elle kurmak yerine, PortMaster üzerinden tek tıkla indirip yükleyebilirsiniz.
    • Oyunlar SD kartın <code>Ports</code> klasörüne kurulur.

3. Çeşitli Oyun Türleri

• Retro-stil indie oyunlar (örneğin: VVVVVV, Celeste, Shovel Knight)
    • PC klasikleri (örneğin: Diablo 1, Duke Nukem 3D, Cave Story)
    • Fan yapımı remakeler/ROM hack'leri (örneğin: AM2R, Sonic Robo Blast 2)

Soru 5: Dongle nedir ve hangi markayı tercih etmeliyim?

Dongle, genellikle bilgisayarlar, akıllı telefonlar veya diğer elektronik cihazlara takılan küçük bir donanım aygıtıdır. Bir bağlantı noktasına (USB, Bluetooth, Lightning vb.) takılarak ek işlevsellik sağlar.

Ben Syrox'un USB Dongle'ını kullanıyorum. Çok pahalısına gerek yok. İşini yapsın yeter. Bununla birlikte eğer Wi-Fi adaptörünüz varsa, Dongle yardımıyla cihazınızı internete bağlayabilirsiniz. Yalnız burada bir husus var. Cihazda her Wi-Fi adaptörü çalışmıyor. Araştırmalarıma göre, deneyen birkaç kişi, TP-Link'in Wi-Fi adaptörünün çalıştığını doğruluyor. Kendim denemediğim için "Satın alabilirsiniz. Kesin çalışıyor" diyemem. Bu markanın adaptörünü ya da başka bir Wi-Fi adaptörünü satın alıp kendiniz deneyimlemeniz gerekiyor. Ben herhangi bir adaptör kullanmıyorum. Bu yüzden bu konuda bir deneyimim yok. Wi-Fi Adaptörü yerine, Android cihazımda USB Tethering yolu ile cihazımı internete bağlıyorum. Bence bu çok daha garanti ve kolay olan bir yöntem.

Soru 6: R36S'i internete bağlayarak neler yapabiliriz?

R36S'i internete bağladığınızda yapabilecekleriniz, bu cihazın teknik sınırlamaları ve Linux tabanlı işletim sistemi göz önüne alındığında şu şekilde sıralanabilir:

1. Oyun ve Yazılım Güncellemeleri

Custom Firmware Güncelleme:
    • ArkOS, RetroArena veya Batocera gibi işletim sistemlerinin son sürümlerini indirip kurarak performans iyileştirmelerinden faydalanabilirsiniz.

RetroArch/Libretro Çekirdek Güncellemeleri:
    • Emülatör çekirdeklerini güncelleyerek oyun uyumluluğunu artırabilirsiniz.

Not: Sistem güncellemesi ile birlikte, emülatör çekirdekleri de güncellenir ama bunu isterseniz manuel olarak da yapabilirsiniz. RetroArch menüsünden <code>Online Updater</code> > <code>Core Updater</code> ile çekirdek güncellemesi yapmayı deneyin.

2. Online Özellikler

RetroAchievements Kullanımı:
    • RetroArch içinde RetroAchievements hesabınızla bağlanarak başarı rozetleri kazanabilirsiniz.

Netplay ile Çok Oyunculu Oyun:
    • Bazı emülatörlerde (SNES, Genesis, GBA, PS1, Arcade FBNeo, MAME) internet üzerinden arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz.

3. İçerik İndirme ve Yönetim

PortMaster ile Oyun İndirme:
    • Doğrudan cihaz üzerinden PortMaster arayüzü ile yeni port oyunları indirebilirsiniz.

Scraper ile Otomatik Kapak İndirme:
    • Oyun kütüphaneniz için otomatik olarak box art ve metadata indirebilirsiniz.

4. Dosya Transferi

SSH/FTP Bağlantısı:
    • FileZilla gibi bir FTP istemcisi kullanarak bilgisayarınızdan R36S'e dosya transferi yapabilirsiniz.

SMB Paylaşımı:
    • Ağ üzerinden dosya paylaşımı yaparak ROM ekleyebilir veya yedek alabilirsiniz.

5. Diğer Kullanım Senaryoları

Terminal Erişimi:
    • SSH üzerinden cihaza bağlanarak komut satırından yönetim yapabilirsiniz.

Web Tarayıcı Denemeleri:
    • Basit web sayfalarını görüntülemek için Links gibi terminal tabanlı tarayıcılar kullanabilirsiniz (pratik olmasa da mümkün).

Soru 7: Scrape nedir?

Scrape (Scraper), retro oyun konsolları (veya emülatörler) için otomatik olarak oyun kütüphanenizi düzenleyen ve görselleştiren bir yazılımdır. Temel amacı, ROM'larınıza ait kapak resimleri (box art), arka planlar, açıklamalar ve diğer metadata bilgilerini internetten çekerek düzenli bir koleksiyon oluşturmaktır.

Scraper ile Neler Yapabilirsiniz?

Otomatik Kapak Resimleri (Box Art) İndirme
    • Örneğin, Side By Side Special 2000 ROM'unuz varsa, Scraper otomatik olarak oyunun orijinal kapağını bulup ekler.

Oyun Bilgileri (Metadata)
    • Çıkış yılı, geliştirici, oyun açıklaması gibi detaylar ekler.

Video Önizlemeleri
    • Bazı tema sistemlerinde oyun seçerken kısa gameplay videoları gösterir.

Özel Koleksiyon Tasarımı
    • EmulationStation, RetroArch gibi arayüzlerde görsel şölen sunar.

Soru 8: Hangi SD kartı almalıyım?

R36S, içinde işletim sistemi yüklü bir SD kart + oyunlarla birlikte gelir fakat bu SD kart, kalitesizdir, bozulmaya meyilli bir karttır. Tüm oyunlarınızı, savelerinizi ve ayarlarınızı kaybedebilirsiniz. Bu yüzden kaliteli bir SD kart ile değiştirmenizi öneririm.

Alabileceğiniz kaliteli ve R36S ile uyumlu SD kartların marka ve modellerinin listesini aşağı ekliyorum;

• Sandisk Ultra Class 10 (Beyaz & Gri) 32GB-512GB
    • Sandisk Ultra Class 10 A1 (Kırmızı & Gri) 32GB-64GB
    • Samsung Evo Plus 32GB-512GB
    • Samsung Evo Select 32GB-512GB
    • Samsung Pro Endurance 32GB-512GB
    • Samsung Pro Plus 32GB-512GB
    • Team Group Basic 32GB-512GB
    • ADATA Premier U1 V10 A1 32GB-512GB
    • Kingston Canvas Select Plus U1 V10 A1 32GB-512GB
    • PNY Elite Class 10 32GB-512GB
    • PNY Premiere - X Class 10 32GB-512GB
    • Microcenter UHS-I, C10, U1 16GB-256GB
    • Netac U3 V30 A132GB-512GB
    • Maxell SDHC X-Series - Class 10 128GB
    • Strontium Nitro UHS-I U3 Class 10 128GB

SD Kart Hakkında Not: Temelde bu marka ve modeller, globaldeki topluluk tarafından test edilip onaylanarak TF2 için yani cihazın sol tarafına takılan SD kart için seçilmiş kartlardır. Çift kartlı kurulum için işe yarar bir listedir çünkü R36S'e bu kurulum tipinde uyumlu kart bulmak zordur. Bu yüzden bu kartlar kullanıcılar tarafından listelendi ama tek kartlı kurulum için de bu marka ve modellerden birini seçerek alabilirsiniz çünkü hem markadırlar hem de stock SD karttan her anlamda katbekat daha iyi olan kartlardır.

Sandisk Hakkında Not: Sandisk, her ne kadar yukarıda önerilen SD kartlar bölümünde listelenmiş olsa da aslında tam olarak cihazın TF2 kısmı için uyumlu değil. Kendi tahminlerime göre, R36S'in devre kartının üretim yılına, parti sırasına göre bu uyumluluk durumu değişiyor. Şu an için Datafrog'un tedarikçilerinden temin ettiği ve sattığı cihazlar, ilk üretim/parti R36S cihazlar. Tedarikçilerini değiştirdilerse, durum değişmiş olabilir. Sandisk'in farklı bir serisi belki uyumlu olabilir. Bunu da deneyip öğrenmek gerekiyor. Globalde de bu sorunu yaşayan insanlara rastlamıştım ama forumda iceburn hocamın da tecrübelerinden yola çıkarak, Sandisk hakkında ek bir not eklemek istedim. Fakat tek kartlı kurulum için bu uyarıyı dikkate almayın. Bu tip bir kurulumda, listedeki istediğiniz kartı satın alıp kullanabilirsiniz.

Soru 9: Cihazı ne zaman şarja takmalıyım?/nasıl şarj etmeliyim?

R36S cihazının pili azaldığında, kullanıcıyı sesli bir şekilde uyarır. Bu uyarı sistemi isteğe bağlı olarak kapatılabilir. Ancak varsayılan olarak etkin gelir ve ses tonu oldukça boğuk, anlaşılması zor ve bilim kurgu–korku filmlerini andıran bir yapıdadır. Bu nedenle bazı kullanıcılar için rahatsız edici olabilir.
    Cihazda gerçek zamanlı ve hassas çalışan bir batarya sensörü bulunmadığından, ekran üzerinde görülen yüzdelik şarj göstergesi doğru sonuç vermez. Şarj %30–40 civarını gösteriyorsa, bu genellikle cihazın kapanmaya yaklaştığı anlamına gelir. Bu durumda cihazınızı mutlaka şarja takmanızı öneriyorum.

Şarj işlemiyle ilgili önemli notlar:

• Cihazınızı mutlaka kendi USB kablosuyla ve tercihen 5V 2A çıkış veren bir adaptörle şarj edin.
    • Eğer adaptörünüz yoksa, en güvenli ve stabil yöntem; bir masaüstü bilgisayar ya da laptop üzerinden, yine kendi kablosunu kullanarak şarj etmektir.
    • Cihaz, ortalama olarak yaklaşık 4 saatte tam şarja ulaşır.
    • Şarj sırasında cihazın üzerinde kırmızı bir LED ışık yanar. Şarj tamamlandığında bu ışık otomatik olarak söner.

Tavsiyeler:

• Cihazı şarj ederken kapalı konumda tutmanız hem şarj süresini kısaltır hem de pil sağlığı açısından daha iyidir.
    • Şarj esnasında cihazı kullanmamanız önemlidir. Oyun oynarken ya da yüksek güç tüketen işlemler yaparken şarjda bırakmak, cihazın bataryasına ve genel donanımına zarar verebilir.

Soru 10: Kısayol tuşları nelerdir?

Not: FN tuşunu kullanabilmeniz için, güncel ArkOS'u yüklemelisiniz.

Genel Kısayol Tuşları

• FN + Yukarı D-Pad ya da FN + Ses Açma = Parlaklığı Arttırır
    • FN + Aşağı D-Pad ya da FN + Ses Kısma = Parlaklığı Azaltır
    • FN + Güç Tuşu = Cihazı kapatır
    • Güç Tuşu (Kısa Basma) = Cihazı uyku moduna alır

FN + Güç Tuşu Hakkında Önemli Not:
    Zor durumda kalmadığınız sürece bunu kullanmayın. Cihazı kapatmak için her zaman en ideal ve güvenli yol şudur; <code>Start'a Bas</code> ><code>Quit</code> ><code>Shutdown System</code>

Çeşitli Kısayollar

• Boot yani önyükleme ekranında Ses Kısma tuşuna basmak, size ayrıntılı önyükleme ekranını gösterir

RetroArch Kısayol Tuşları

• FN (Oyundayken Basılı Tutma) = Geçerli oyunu ileri sarar
    • FN + X = Oyun içi RetroArch menüsünü açar
    • FN + A = Oyunu durdurur
    • FN + B = Geçerli oyunu yeniden başlatır
    • FN + Y = Ekran görüntüsü alır
    • FN + R1 = Geçerli oyunu kaydeder
    • FN + L1 = Geçerli oyundayken, kaydedilmiş oyunu yükler
    • FN + Start (2 Kez Basma) = Oyundan çıkış yapar

RetroArch Kısayol Tuşları Hakkında:
    Çoğu sistemi/emulatörü desteklediği için, çoğu platform da RetroArch kullandığından dolayı, bu kısayol tuşları hemen hemen tüm sistemlerde çalışacaktır.

Soru 11: R36S'i orijinal olarak nereden satın alabilirim?

R36S’yi orijinal haliyle satın alabileceğiniz en güvenilir ve bilinen kaynak Datafrog adlı satıcıdır. Önemli bir detay olarak: Datafrog bu cihazın üreticisi değildir. Asıl üretici farklı bir tedarikçidir. Ancak Datafrog, bu üreticiyle doğrudan çalışarak cihazı orijinal haliyle kullanıcıya ulaştıran, güvenilir bir satıcı konumundadır.

Türkiye’deki e-ticaret sitelerinde bu cihaza benzeyen modeller bulunabilir. Fakat bunların orijinal olup olmadığını anlamak, satın almadan oldukça zordur. Satın alıp da gerekli bilgiye sahip olmayan biri ya da satıcının bizzat kendisi "Ürün orijinaldir" dedi diye güvenip satın da alamayız. Eğer bu platformlardan alışveriş yaparsanız:

• Bir cihaz sipariş edip incelemeniz gerekir.
    • Orijinal olmadığını fark ettiğinizde iade süreciyle uğraşmanız gerekir.
    • Daha sonra yeniden farklı bir satıcıdan şansınızı denemeniz gerekir.

Bu deneme–yanılma yöntemi çoğu zaman zahmetlidir ve her satıcı iade konusunda destekleyici olmayabilir.
    Bunun yerine, doğrudan Datafrog üzerinden sipariş vermek, hem güvenli hem de çok daha pratik bir yoldur. Genellikle:

• 8–12 gün arasında, bazen daha kısa sürede teslimat gerçekleşir.
    • Ürün orijinal, sıfır ve sorunsuz olarak elinize ulaşır.

Özetle: R36S’yi orijinal şekilde edinmenin en sağlıklı yolu, Datafrog’dan satın almaktır. Cihazın gerçek üreticisi olmasa da, Datafrog güvenilirliğiyle öne çıkan bir satıcıdır ve cihazı orijinal haliyle sağlamaktadır. Aşağıdaki linkten ürünün sayfasına göz atabilir, isterseniz satın alabilirsiniz.

data frog
    DATA FROG Orijinal R36S Taşınabilir Oyun Konsolu
    https://datafrogx.com/products/r36s-el-oyun-konsolu

Önemli Not: Sipariş verirken gümrük işlemleri için T.C. kimlik numaranızı yazmayı unutmayın. Aksi halde siparişiniz gümrükten geçer, cihaz size ulaşır fakat gümrük vergisi ödemek zorunda kalırsınız.

Şimdilik benden bu kadar. Yorumlarda devam etmek üzere konuyu burada sonlandırıyorum. R36S ile ilgili aklınıza takılan ne varsa sorabilirsiniz. Elimden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Bu arada konuyu belirli aralıklarla güncelleyeceğim. Konu içeriği değişken olacak. Eklemeler, çıkartmalar gibi düzenlemeler olacak ve ne değişiklik yaptıysam, yorum olarak ekleyeceğim. Böylelikle siz de yaptığım değişiklikleri öğrenmiş olacaksınız.

Herkese iyi oyunlar! Sağlıcakla kalın 🖐

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VicettiSun -- 16 Mayıs 2025; 0:26:11 >

• Gayet açıklayıcı olmuş, teşekkürler.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yerdavader kullanıcısına yanıt

Valla daha da yazacaktım ama artık enerjim tükendi hocam. Konuda da belirttiğim gibi sorular doğrultusunda ve aklıma ekstra bir şey gelirse buraya ekleyeceğim artık.

• İlgisi olanlara güzel konu elinize sağlık

• karagece25 kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim hocam.

• Harika bir rehber olmuş. Teşekkürler.
    Belki size saçma gelebilecek ama kafamı kurcalayan, sabır isteyen ahiret sorularımı listeliyorum;

1-) cihaz gelirken tek SD kartla mı geliyor yoksa 2 tane mi gönderiyor.
    2-) Bir kart(16gb) işletim sistemi, diğer kart(64gb) oyun kitaplığı şeklinde çift kart kullanmak mi mantıklı? Yoksa 256gb tek kartta hepsini tutmak mi ? Bu cihazın hızını etkiliyor mu?
    3-) diyelim ki çift karta sahibiz. Oyunu kaydederken kart secimi yapılıyor mu? Yoksa oyun hangi SD kartta ise oraya mı kaydediyor?
    4-) bataryasının bozulması, eskimesi sonucu yeni batarya kısmını nasıl çözeriz? Normal piller ile olur mu? Kalitesiz SD kartı değiştirdiğimiz gibi kalitesiz pilleri de değiştirip daha uzun batarya sürelerine ulaşmak mümkün mü?
    5-) ArkOs işletim sistemlerinin farklı sürümleri varmış. En iyisi en günceli mıdır? Yoksa daha eski olmasına rağmen daha iyi performans aldığınız bir sürümü var mı?
    6-) cihaz internete bağlı olmadığı halde güncelleme yapılması gerektiğini nasıl anlıyor? Güncelleme yapmak zorunlu mu? Ben oyunlarımı kurul sorunsuz performans alıyorken güncelleme yapmak zorunda mıyım?
    7-) herhangi bir güncelleme yapma durumunda, oynadığım oyunların kayıtlarının bozulması, tuş ayarlarının değişmesi ihtimali var mı?
    8-) izlediğim videolarda hep bilgisayardan SD karta oyunlar atılıyordu. Cihazın kendi içinde oyun indirme uygulaması var mı?
    9-) cihaz içinde herhangi bir oyunu silebilir miyim? Yoksa yine SD kartı bilgisayara takıp oradan mi silmem gerekir?
    10-) şarj adaptörü 5V 2A olmazsa ne olur? Herhangi bir telefon adaptörü ile yapmaya kalksam, batarya mı yanar yoksa sadece şarj mı olmaz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kiziljohn K kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim. Sizin ve başkalarının işine yarayacaksa, ne mutlu bana.

Bu arada hiç sorun değil. Konuyu açtıktan sonra da ekstra sorular sorulacak elbette. Benim de amacım buydu. Konuyu, yorumlarla daha da genişletmek. Şimdi elimden geldiğince sorularınızı cevaplamaya çalışayım :)

Sırasıyla...

Cevap 1: Tek SD kart ile geliyor. 64 ya da 128GB olarak farklı versiyonları satılıyor. En düşük boyuta sahip olanı almak, fiyattan da tasarruf sağlayacaktır. Çünkü zaten o SD kartı değiştirmeniz gerekecek. Konuda sebebini söyledim.

Cevap 2: Çift kart kullanmak, tek kartlı kuruluma göre daha pratik olur. OS'un yüklü olduğu TF1 slotu sabit kalırken, TF2 slotundaki kartı çıkarıp oyun yükleyip sonra geri takmak daha pratiktir ama gözde büyütülecek kadar da pratik değildir. Yani tek ya da çift kurulum stilinin göze çarpan avantaj ve dezavantajı yoktur. Çift kurulumda kartı çıkarıp oyunu yüklerken cihazı açabilirsin mesela bu bir avantajsa. Onun haricinde hız ile ilgili bir fark olmaz. Temelde aynıdır.

Cevap 3: ArkOS için konuşmak gerekirse, bir oyunda save/kayıt almak için FN + R1 tuşları kullanılır. Kaydını geri yüklemek için de, oyuna girdiğinde FN + L1 tuşuna basmalısın. Oyunun neresinde kaydettiysen, ana menü, bir bölümü geçtikten sonra ya da tam oyunun ortasında. Nerede kaydettiysen, kaldığın yerden de saveni verir sana. Biraz detaylandırdım. Senin sorun bu değildi biliyorum, şimdi senin soruna geliyorum. Oyunları kaydettiğinde, hangi konsol oyununu oynuyorsan, örneğin PS1, oraya kaydeder. Oyunların içine oyun ismiyle .state1 uzantısıyla save dosyası oluşturur.

Cevap 4: Elbette mümkün. Teknik işlerden pek anladığım söylenemez ama Aliexpress'te falan mAh olarak daha yüksek, daha düşük ya da direkt R36S'in bataryasını satan satıcılar, bakmadım ama elbet şu an bile vardır diye düşünüyorum. Çünkü popüler bir el oyun konsolu ve parçaları da eminim satılıyordur. Kaldı ki satın alacağınız Datafrog bile size cihaz değişiminin mümkün olmadığı kısımlarda, yedek parça da yolluyor. 1 yıl boyunca da cihaza destek sağlıyorlar. Bataryayı yıpratmadan kullandığın sürece bir sorun olmayacaktır.

Cevap 5: Bir Genel ArkOS yazılımı var. Bir de sadece R36S'ler için optimize edilmiş ve güncelleme alan özel bir ArkOS var. AeolusUX'un ArkOS'u dur ve evet. En günceli, en iyisidir. Çünkü her güncellemede birçok hatayı düzeltiyorlar ve oyunların çalışması için gerekli emulatör çekirdeklerini de aynı zamanda güncelliyorlar.

Cevap 6: Bunu anlamanın 2 yolu var. Ya cihazı internete bağlayıp ayarlar kısmından "Update" check edeceksin, ya da AeolusUX ArkOS'un GitHub sitesine girip oradan güncelleme tarihine bakıp güncelleme gelip gelmediğini kontrol edeceksin. Güncelleme yapmak zorunlu değil. Eğer halihazırda sorunsuz çalışan, oyunlarda sana sıkıntı çıkartmayan bir ArkOS kullanıyorsan, güncellemene gerek yok demektir. AeolusUX, her yeni güncellemesinde changelog yani değişim günlüğü paylaşır. Burada da yeni sürümde neyin eklendiğini, değiştirildiğini, çıkarıldığını falan yazar. Buradan da yeni güncellemede senin işine yarayan bir şey gelmiş mi bir hata mı düzeltilmiş, öğrenmiş olursun.

Cevap 7: Şahsen son güncellemeyi, temiz kurulum olarak yapmamıştım. Direkt kurulu olan sürümün üzerine, cihazı internete bağlayarak yapmıştım. Savelerim de zarar görmemişti ama kendim sorun yaşamadım diye, risk yok diyemeyiz. Saveleriniz, yukarıda da bahsettiğim gibi .state1 uzantısıyla oyunların arasında bulunur. İstediğiniz saveyi yedekleyip, internete bağlayarak güncellemeyi yapıp o şekilde de devam edebilirsiniz.

Cevap 8: Cihazda dahili olarak oyun indirme gibi bir sistem yok, Portmaster dışında ama o da ArkOS'un oyun kısmıyla farklı biraz. Portmaster'da oyun indirsen bile ekstradan yine bazı oyunlar için, Portmaster'dan indirdiğin oyunların üzerine, başka dosyalar koyup oyunu birleştirmen lazım falan filan. Merak edilirse, anlatırım onu da. Şimdilik yüzeysel geçtim ama sizin sorunuzun cevabına gelecek olursak; Tek yol SD kart okuyucu.

Cevap 9: Cihaz içinde oyunu silebilirsin, evet. Oyundayken, "Select" tuşuna bastıktan sonra açılan menüde Edit This Game's Metadata>(En alta iniyoruz) Delete ve üzerine gelip "A" ya basıyoruz ardından YES diyoruz ve istediğimiz oyun silinmiş oluyor.

Cevap 10: 5V 2A dışında bir adaptörle cihazı şarj etmek, Batarya ömrüne zarar verebilir. Daha da kötüsü, yüksek akımdan cihazın bataryasının yanması, patlaması gibi felaketler bile doğurabilir. Çünkü USB PD (Power Delivery) gibi bir sistem yok. O yüzden önerilen değerlere sahip bir adaptörle, yoksa da Masaüstü PC, Laptop gibi cihazlarda şarj edilmelidir.

Umarım sorularınıza cevap bulmuşsunuzdur. Sayenizde sıfırdan konu açmış kadar oldum  

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • VicettiSun kullanıcısına yanıt

Çok teşekkürler. Siparişi verdim beklemedeyim

Çinliler de beklemede :) bakalım ne zaman kargoya verecekler

En son bildiğim kadarıyla ellerinde stok yoktu malum çok talep var cihaza. Stokları yenileyeceklerini bu yüzden siparişin gecikebileceğini söylemişlerdi sipariş veren kullanıcılara. Şu an durum nedir bilmiyorum ama sağ salim siparişinizi size ulaştıracaklarından emin olabilirsiniz. Sipariş verirken ne ödediyseniz o. Vergi, kargo ücreti vb. gibi ekstra bir ödemeniz de olmaz. Tabii sipariş verirken T.C.'nizi yazdıysanız. Yazmadıysanız zaten size e-posta yoluyla ulaşıp T.C.'nizi gümrük işlemleri için isteyeceklerdir.

Bu arada hangi rengi sipariş ettiniz? Sadece cihaz mı yoksa taşıma çantalı versiyonunu mu? %5 indirim kodunu da kullanmışsınızdır umarım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VicettiSun -- 14 Mart 2025; 0:32:52 >

TC kimlik numarasını yazdım. Aslında beyaz renklisini beğendim görünüş olarak fakat beyaz renk çabuk kirlenir ve lekeleri çizikleri belli eder diye düşündüm. Bu yüzden siyah şeffaf kasayı tercih ettim. Çünkü siyah şeffaf kasada cihazın içini görüp orijinal olup olmadığını anlarım diye düşündüm.

İndirim kodunu kullandım ve çantalı şekilde aldım.

Gecikmesi problem değil, orijinal ve sağlam cihaz geldikten sonra problem değil. Yine de bayramdan önce gelirse harika olur. Tatilde bol bol oynarım :)

İyi bir tercihte bulunmuşsunuz hocam. Bende de transparan siyah modeli var. Genelde insanlar transparan moru tercih etse de, bana göre siyah olan çok daha iyi. Ben de tıpkı sizin gibi çantalı olanı sipariş vermiştim. Umarım yakın zamanda elinize ulaşır gerçekten. Süreci hep birlikte göreceğiz bakalım. Yine aklınızda bir soru, takıldığınız bir yer, herhangi bir şey olursa, ben buralardayım hocam. Elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışacağım :)

• Harika bir paylaşım. Teşekkür 😍

• Fatih Uslu S4Nus F kullanıcısına yanıt

Beğendiyseniz, teşekkürler hocam. Umarım size yardımı dokunmuştur :)

• VicettiSun hocam alacağınız olsun, yazınızı görüp dayamadım ben de aldım. data frog kargoya verdi ne zaman gelecek göreceğiz

• alpdinc A kullanıcısına yanıt

Hocam canınızı çektirmiş gibi oldum sanırım biraz 😄

Belli ki retro oyunlara da ilginiz var. "Datafrog, kargoya verdi" dediğinize göre de sanırım Datafrog, stoklarını yenilemiş. Çünkü en son stokları yoktu. Bu yüzden sipariş veren müşterilerin siparişleri, kargoya çok geç veriliyordu. Orijinal ürün satan tedarikçi arıyorlardı. Bu iyi bir haber. Sizin siparişiniz de kargoya verildiyse, ortalama 8-12 gün içinde elinize ulaşır. Cihaz size ulaştığında, tümüyle cihazı inceleyin. Tuşlarını, kondisyonunu, orijinal olup olmadığını falan. Şayet bir sorun olursa, hemen Datafrog'a yazıp yardım isteyebilirsiniz. Olur ya hani bir sıkıntı çıkarsa, size yardımcı olurlar.

Cihazla ilgili sormak istediğiniz herhangi bir şey, aklınıza takılan bir soru, yardım-destek her türlü yardımcı olmaya hazırım size ve yardım isteyen herkese. Şimdiden hayırlı olsun hocam. Güle güle kullanın inşallah 😊

• Merhaba, ben de okuduktan sonra sipariş verdim umarım sorunsuz gelir.

Detaylı açıklamalarınız için çok teşekkürler.

Sizin paylaştığınız linkten sipariş verdim fakat sonrasında datafrog sitesinde rgb aydınlatmalı r36 gördüm ve fiyatı da daha ucuz. Bu model hakkında bilginiz var mı, işlemci vs aynı görünüyor. Sadece rgb aydınlatma ve tuşlar değişmiş gibi. Sipariş verdikten sonra görünce keşke bu modeli mi alsaydım diye düşündüm.

https://datafrogx.com/tr/products/data-frog-rg36-handheld-game-console?variant=41842293014594

• emrhky.ek E kullanıcısına yanıt

Hocam öncelikle hayırlı olsun.

Evet RG36 model cihazı biliyorum. İşlemci ve RAM de aynı fakat R36S'e yapılan işlemler, doğrudan olduğu gibi o cihaza uygulanır mı bilmiyorum. RG36 cihazı ile ilgili birkaç video incelemesi dışında bir rehber-yardım grubu, topluluğu görmedim.

Ben de ilk alırken "Acaba RG36S mi alsam?" demiştim. Üstelik R36S'in ününden de haberim vardı. Sonra dedim ki "Ben bu cihazı cıvıl cıvıl ışık saçsın diye değil, eski oyunları yattığım, uzandığım yerden keyifle oynayabilmek için, insanlar bu cihazlarla neler yapıyor, hoşuma giden bir şey olursa topluluğa bir göz atıp ben de deneyebileyim, yapılabilecek ne varsa yapayım" niyetiyle aldım. İnanın bana R36S çalışırken ki o ortada yanan mavi led ışık için bile bir süre sonra "Keşke şunu kapatabilsek" diyorum. Benim gibi bir çok kişi de bunu söylüyormuş ama şimdilik ne yazık ki kapatılmıyor. Alışınca sorun olmuyor pek. Belki ileride ArkOS'u geliştiren arkadaşımız, buna bir çözüm bulur.

O bahsettiğim ışık kapanmıyor, sadece yeşil ya da mavi arasında geçiş yapabiliyoruz. Bir de RGB'yi siz düşünün hocam. Tamamen oyuna olan dikkatinizi bozacaktır. Siz bu cihaz öyle ışık saçsın diye almıyorsunuz ki? Oyun oynayabilmek, cihazla yapılabilecek ne varsa onu yapmak için alıyorsunuz. Üstelik her iki cihazın özellikleri her ne kadar aynı olsa da, o minik farklılıklar, işleri baya değiştirebilir. Bir de rahatsız olursanız, kapatabilirsiniz elbette ama o zaman cihazın ne manası kalıyor? Tüm olay RGB değil mi? Buna ek olarak, önemli ölçüde şarjı götüreceğini düşünüyorum o ışıkların.

Şimdi diyelim ki ben RG36S aldım. R36S'te doğru yazılımı yükleyebilmek için, cihazla gelen SD kartın BOOT kısmında bir dosya var ve o dosyayı, cihazın hangi ekran paneline sahip olduğunu öğrenmek için kullanıyoruz. Buna göre de uygun yazılımı yüklüyoruz. Şimdi ben bunu RG36S'te nasıl yapacağım? Kimse bu cihaz için böyle bir destek sunmamış ki? Kullanılacak bir cihazın topluluğunun geniş olması avantajı da burada başlıyor. RGB, ışıklar falan hala popüler aslında. İnsanlar R36S'i satın alırken elbet RG36'yı da görmüşlerdir ama çoğunluk bile direkt R36S almışsa, muhtemelen ya benim gibi düşünüyorlardır ya da bildikleri farklı etkenler vardır.

Kesinlikle pişman olmayın. En doğrusunu, en mantıklısını yaptınız, inanın bana. Şimdiden keyifle oynamanız dileği ile :)

Çok teşekkür ederim detaylı cevaplarınız ile kafam rahatladı :)

Ben aslında rgb aydınlatma değil tuş düzeni oyun oynamaya daha rahat olur gibi düşünmüştüm xbox kontrolcüsüne benzettim düzeni. Bir de ucuz olunca tereddüte düşmüştüm. Ama dediğiniz gibi topluluğun çokluğu ve destek çok önemli.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.