Şimdi Ara

ev sahibinden gelen ihtarname-kira tespit davası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
1
Favori
1.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,


    Kiracıyım, 01.05.2018 tarih başlangıçlı kira sözleşmem mevcut.Bu senenin mayıs ayında 5.senem doluyor.Her sene tüfe üstü kira zammı yapmamıza rağmen kiramız etrafa göre düşük kaldı.Şuan 2300 tl ödüyorum ve ev sahibim telefonda en son 5 ay 6000 7 ay 6500 ödersin diye teklif etti ben 5500 verebilirim dedim ve anlaşamadık.Ekstra olarak bina 40 yıllık ve kentsel dönüşüme tahminin 1 sene içinde girecek.


    Bugün elime 7,250-tl istediğine dair bir ihtarname ulaştı.Ben binanın her sene tüfe üstü vs.ile ev sahibi ile pazarlık yapmaktan usandım,bu sene olmasa seneye dava açacak olmadı bir dahaki sene.


    1-noter aracılığı ile ödeyebileceğim tutarı belirtip karşı ihtar çeksem benim avantajıma olur mu?

    yada dediği tutarı kabul ettiğimi ve bundan sonraki senelerde tüfe üstü artışı kabul etmeyeceğimi belirttiğim bir ihtarname çekebilir miyim?

    2-Dediği rakamı kabul etmeyip bu sene mayısta ödeyeceğim kira bedelini yine 2300 mü ödemeliyim? yüzde 25 bu seneki konut üst zam oranını mı koymalıyım? yada mayıs başı açıklanacak normal tüfe ortalamasını mı eklemeliyim? diğer bir ihtimalde ödemeye razı olduğum 5500 tl yi mi?


    bilgisi olan ve başına gelmiş arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

    teşekkürler.








  • Selamlar,

    Aşağıdaki yazdıklarım, tahliye taahhütnameniz yoksa yapmanızı önerdiğim hususlardır.


    Ev sahibi sizi kira artışı konusunda rahatsız ediyorsa, rahatsız etmeye devam etmesi durumunda savcılığa şikayet edeceğinizi belirtin. Kiranızı da siz normal zam oranında arttırın. Ev sahibi istiyorsa gitsin kira tespit davası açsın.



    Kesinlikle ev sahibinin istediklerini yapmayın, doyuramazsınız.


    Noterden de karşı ihtar çekip de masraf yapmanıza gerek yok.

  • Bir üstte ki arkadaşın dediklerini yapmanı önermem bnzer olay 2022 Nisanında benim başıma geldi ve geçtiğimiz cuma günü geriye dönük kira farkı,avukat masrafı vs. 18bin lira ödedim. Bu sürecte öğrendiğim şey haklı olsan bile derdini ne birine anlatabiliyorsun nede seni dinleyen oluyor. Yasalar 5yılım sonunda ev sahibi lehine dönüyor. Sana süreci kısaca anlatayım mahkeme bilirkişi atıyor, bunlar gelip evin pencerisi,duvarı,kapısı var mı ona bakıyor evin eski olması,yıpranmış olması ve ya boyasız olması umurlarında değil. Piyasaya göre fiyat belirleyip mahkemeye gönderiyor. Hakim bilirkişinin hazırladığı raporu okumudan imzalıyor. Bilirkişi taporu nasıl mı?? 2000lira kiranın %25 artış sonucu 3500 lira olması makuldür 😁😁 Yanlıs görmedin bu hesap hatasını mahkeme ve istinafa dilekçeyle belirtmeme rağmen düzelttiremedim.

  • Leziak kullanıcısına yanıt
    Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Dava açıldığı tarihte rayiç kiralar nasıldı peki? Yani 3500 gerçekten rayiçlere yakın mı yoksa yine piyasaya göre düşük mü kaldı?
  • Leziak kullanıcısına yanıt
    Hocam, ev sahibinin istediği rakam direkt olarak kabul mu edildi yani? İstediği rakam üzerinden hakim belli bir indirim yapmadi mi? Dava masraflarınin tamami kiraciya mi yüklendi yoksa belli bir oran üzerinden bölündü mü?
    Ayrıca bu süre boyunca siz kirayı ne kadar ödediniz?
  • jahnny J kullanıcısına yanıt

    Merhaba şuan kaldığım apartmanda 3 daire var biri 1750 diğeri 2100 lira veriyor…

  • st1989 kullanıcısına yanıt

    Ev sahibinin istediği rakam kabul edilmedi. Nisanda yasal artıs oranı %25 uygulayıp kirayı 2.500 lira yapmıştım. Karşı tarafın avukat masrafını da ödedim. Bnim avukatlık masrafşarım bu tutara dahil değil . Komşularınız ne kdar ödüyor? Piyasaya göre uygun fiyata kalıyorsanız çıkmanızı ya da arayı bulmanızı önerirm.

  • Leziak kullanıcısına yanıt

    Mahkeme o kararı verdiğinde evin kirası piyasada kaç liraydı? Sıfırdan kiralamaya kalktığında kaça giderdi yani?

  • Hocam piyasası neyse onu veriyorum zaten 70m2 ev, bilirkişi 2000 lira kirayı evin durumu göz önünde bulundurulduğun da %25 artışla 2500 lira olması makuldür demiş ama hesaplama da 2000 liranın yüzde %25 artışını 3500 lira olarak heaaplamış bnim sıkıntım burada başlıyor. Bn bu hatayı ne mahkeme de ne istnafa anlatamadım. 1750 şira veren komşum 8 yıldır oturuyor diğeri yılbaşında girdi 2100 lira ödüyor. Evden çıkma kararı aldım, müsait bi zamanda konuyu cimere taşıyacağım bilirkişi hatasından zararı uğradığımı ve karşılanmasını takep edicem.

  • Leziak kullanıcısına yanıt

    İlginç. Avukatınız ne diyor bu duruma? Ülkedeki yargıç kalitesi yerlerde maalesef.

  • Artık nelerle karşılaşıyorsa doğal karşıladı durumu avukat hanım.

  • Leziak kullanıcısına yanıt

    Hocam kira tespit davası ne kadar sürdü?

  • İstinafla birlükte 10 ay…

  • Leziak kullanıcısına yanıt

    Yine erken bitmiş. Dava süresi için hangi şehirde görüldüğü önemli.

  • @st1989 5 yıllık kira ilişkisinin tamamlanmasının ardından ev sahibi kira tespit davası açabilir. Burada tespit edilecek tutar rayiç bedel olacaktır.


    1. Hayır bir faydası olmaz
    2. Madem ev sahibi rayiç bedel talep ediyor yeni bir kira sözleşmesi imzalamayı teklif edin, bu sayede 5 yıl boyunca tekrar kira tespit davası tehdidi altında kalmazsınız. Siz %25 zam ile yatırmaya devam etseniz dahi kira tespit davasını kazanacaktır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.