Şimdi Ara

Epson L3050 Yazıcı Wifi Bağlantı Sorunu Çözümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
4
Favori
73.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba. Yaklaşık 10 gün önce aldığım Epson L3050 Wifi Yazıcının wifi kurulumunda hata alıyordum ve 10 gündür sorunun çözümü için epey bir uğraştım. Nihayet soruna bir çözüm buldum. Bu 10 günlük süreçte internette sorunun çözümüyle ilgili pek net bir bilgi bulamadığımdan, bu yazıyı yazıp gelecekte aynı sorunu yaşayabilecek arkadaşlara yardımcı olmak istedim zira aramalarımda pek çok kişinin bu sorundan muzdarip olduğunu gördüm. Eğer merak ediyorsanız çok kısaca şuna değinmek isterim ki yazıcınız bozuk değil; sadece bazı modem/router'larda yükleme esnasında böyle bir sorun ortaya çıkıyor. Herrneyse. Fazla uzatmadan çözüme geçeyim.

    Ben her ne kadar Epson L3050 için yazıyor olsam da çözüm benzer tüm Epson modelleri için geçerlidir.

    ÇÖZÜM 1 - EPSON YAZILIMI İLE KURULUM

    ADIM 1) Evvela Denetim Masası -> Programlar -> Programlar Ve Özellikleri'ne girin ve Epson yazıcınızla alakalı tüm yazılımları kaldırın. Ayrıca, bu yazılımları kaldırdıktan sonra, Denetim Masası -> Donanım ve Ses -> Aygıtlar ve Yazıcılar'a girin ve eğer ola ki Epson yazıcınıza ait bir yazıcı hâlâ tanımlıysa (normalde kalmaması gerekir ama her ihtimale karşı söylüyorum) ona sağ tıklayın ve Aygıtı Kaldır deyin. Şimdi bilgisayarınıza mutlaka ama mutlaka restart atın.

    ADIM 2) Yazıcınızın ön panelinde üzerinde "i" harfi olan bir tuş göreceksiniz. Şimdi bir parmağınızla önce bu "i" tuşuna, sonra hemen yazıcının açma/kapama tuşuna parmaklarınızla basılı tutun. Her iki parmağınız bu iki butonun üzerindeyken bekleyin. Siz beklerken önce yazıcınız açılacak, sonra yazıcının WiFi ışığı yeşil/turuncu yanıp sönmeye başlayacak. Bekleyin. Yaklaşık 20-30 saniye sonra yazıcının Wifi ışığı sönecek. O sönünce parmaklarınızı butonlardan çekin. Böylelikle yazıcımızın hafızasında varolan ağ bilgilerini bırakmasını sağladık ve yazıcımız hiçbir Wifi ağına bağlı değil artık.

    ADIM 3) Şimdi yazıcınızın CD'sini takın ve normal bir şekilde yükleme yapın, daha doğrusu yapmaya çalışın. Yüklemenin bir aşamasında size "Wifi ile mi yoksa USB ile mi Kurmak İstiyorsunuz?" diye sorulacak. Wifi ile kurulumu seçip ileri ileri deyin. "Yazıcı Aranıyor" ekranı gelecek ve yazıcınız otomatik olarak bulunamayacak. Sonra yükleyici sizden yazıcınızın üzerindeki WiFi tuşuna 3 saniye boyunca basılı tutmanızı isteyecek, böylece yazıcının Wifi ışığı yeşil/turuncu yanıp sönmeye başlayacak. Bunu yapın ve ileri ileri tıklayıp tekrardan "Yazıcı Aranıyor" ekranına gelin. Şimdi yükleyici "Yazıcı Aranıyor" ekranında yazıcınzı bulacak ve ikinci aşama olan "Yazıcının Ağ Ayarları Yapılıyor" adımına gelecek ve burada epeyce bekleyecek. Ardından "Otomatik Wifi Kurulumu Başarısız" diyecek. Şimdi geri, geri yapıp tekrardan "Wifi ile mi yoksa USB ile mi Kurmak İstersiniz?" ekranına geri gelelim. Şimdi bilgisayarı bu halde bırakalım ve yazıcımızın üzerindeki Wifi ışığına bakalım. Bu ışığın devamlı (yani yanıp sönmeksizin) yeşil/turuncu yandığını göreceksiniz. Şimdi yazıcımızın açma/kapama düğmesine basıp kapayalım. Sonra tekrar açalım. 30 saniye kadar beklediğinizde artık yazıcınızın Wifi ışığının devamlı olarak yeşil yandığını göreceksiniz. Bu, yazıcımızın ağa bağlandığını gösteriyor.

    ADIM 3 İÇİN ALTERNATİF) Eğer ki yukarıda anlattığım şekilde adım 3'ü başarıyla tamamlayamazsanız, alternatifimiz mevcut. Bu durumda, yazıcımızı ağa WPS ile bağlayacağız. Modeminizin üzerindeki WPS butonuna 3 saniye basılı tutun. Modeminizin üzerindeki WPS ışığının yandığını göreceksiniz. Şimdi hemen yazıcının başına gidin ve WiFi butonuna 3 saniye basılı tutun, böylece yazıcının Wifi ışığı yeşil/turuncu yanıp sönmeye başlayacak. Biraz bekleyin. Yazıcınızın Wifi ışığı devamlı yeşil yandığı takdirde, yazıcımız ağa başarıyla bağlandı demektir. Eğer ola ki 3. adımı veya alternatifini başarıyla tamamlayamazsanız (yani yazıcının wifi ışığı devamlı yeşil yanmazsa) 4. adıma geçmeyin zira yazıcıyı ağa tanıtmadan wifi kurulumu mümkün değil.

    ADIM 4) Şu an yazıcımız açık vaziyette. Yazıcıya kağıt koyalım. Şimdi yazıcımızın ön panelindeki "i" tuşuna 3 veya 4 saniye kadar basılı tutalım. Yazıcı bir sayfa yazdıracak. Bu çıkan sayfada "IP Address" yazan satırı bulun ve buradaki IP adresinizi bulun. Bu IP adresi 192.168.1.X (burada X bir rakam) şeklinde olacak. Örneğin 192.168.1.6 gibi. Ancak 192.168.1.1 kesinlikle değil çünkü o başka bir şey.

    ADIM 5) Şimdi bilgisayarın başına tekrar gelelim. Yukarıda en son bilgisayarı "Wifi ile mi yoksa USB ile mi Kurmak İstersiniz?" ekranında bırakmıştık hatırlarsanız. Bu ekranda, ekranın alt kısmında "Gelişmiş Yapılandırma" seçeneğini göreceksiniz. Ona tıklayın. Şimdi ekranda size IP adresiniz sorulacak. Buraya, az önce edindiğimiz çıktıda tespit ettiğimiz IP adresini tam doğru olarak yazalım ve ileri'ye tıklayalım. Gerekiyorsa ileri ileri yapalım. Böylece yükleyici wifi yazıcınızı görecek ve yazıcınızın başarıyla yüklendiğini söyleyecek.

    ADIM 6) Yukarıdaki adımı tamamlayınca, "Test Sayfasını Yazdır" diyen bir ekrana geleceğiz. Bu ekranda mutlaka "Test Sayfasını Yazdır"a tıklayın ve test sayfasının çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer test sayfası çıkarsa, sorun çözüldü demektir.

    ADIM 7) Şimdi Epson Scan'e girmeyi deneyelim. Eğer başarıyla girerse mesele yok. Eğer Epson Scan programı “Yazıcınızı Ağda Bulamadık” gibi bir hata verecek olursa “Tamam” deyip, ekrana gelen pencerede “Ekle” butonuna tıklayın ve “IP Adresi Gir” seçeneğini seçip yukarıda tespit ettiğimiz IP adresini girin. Böylelikle Epson Scan de çalışacaktır.

    ADIM 8) Böylelikle her şeyi tamamladık gibi görünüyor. Ama ufak bir sorunumuz var. Modem/Router, kendisine bağlanan her cihaza (pc, cep tel, wifi yazıcı), 192.168.1.X şeklinde bir "geçici" yerel IP vermektedir. Ancak bu yerel IP geçicidir ve belli bir sürenin sonunda (genelde 24 saat), bu cihaz tekrardan modem/router'a bağlanmaya çalıştığında, modem/router bu cihaza tekrar, rastgele 192.168.1.Y şeklinde yeni bir yerel IP verir. Bu yeni IP adresi, yukarıda kurulum yaparken kullandığımız yerel IP adresinden farklı olursa doğal olarak bir sorunla karşılaşacağız. Bu sorunu ben şöyle çözdüm. [NOT: her modem/router'ın arayüz sayfası ve sunduğu özellikler farklıdır ve dolayısıyla şimdi yazacaklarım fikir verme amaçlıdır, aynı şeyleri %100 bulacağınızı garanti edemiyorum]. İnternet tarayıcınızı açın ve 192.168.1.1 yazarak modem/router'ınızın arayüzüne girin. Kullanıcı adı ve şifre soracak, genelde eğer değiştirmediyseniz hem kullanıcı adı hem şifre "admin"dir. Açılan arayüz sayfasında "Yerel Ağ" -> "DHCP Sunucuları" gibisinden bir menü olacak (benimkinde öyle en azından). Oraya girin. Bu sayfada "Manuel IP Girişi"ni bulun. Burada, modem/router'ın yazıcımıza belli/sabit bir IP vermesini sağlıycaz. Peki ama burada manuel giriş yaparken yazıcıyı nasıl belirteceğiz? İşte bunun için, cihaz kimlik No gibisinden bir benzetme yapabileceğim yazıcı MAC numarasını kullanacağız. Yazıcınızın mac numarasını, yukarıda zaten "i" tuşuna 3 saniye basarak aldığımız çıktıda bulabilirsiniz. İşte şimdi manuel IP girişi yapma ekranından bu MAC adresini girin ve bu MAC adresine verilecek IP adresini yazın, tabi bu IP adresi yukarıda edindiğimiz çıktıdaki IP adresi olmak zorunda. Bitirdikten sonra kaydedip çıkın. [Not: Her ne kadar ben bilmesem de, bu 8 numaralı Adım'ın alternatifleri olabileceğini düşünüyorum. Eğer Adım 8'i bu şekilde çözemezseniz, internetten, wifi yazıcınıza nasıl sabit yerel IP vereceğinizi araştırıp çözüm bulmaya çalışabilirsiniz belki.]

    ADIM 8 İÇİN ALTERNATİF (DAHA KOLAY YÖNTEM):
    Eğer ki modeminiz yazıcının yerel IPsini sabitlemeye imkan vermezse, yine yukarıdaki 1 ila 7 numaralı adımlarda anlatıldığı gibi IP girerek kurulumu tamamla. Sonra Denetim Masası > Yazıcılar’a gir ve oradan Epson L3050 yazıcıyı kaldır. Sonra aynı pencerede, yukarıda bulunan “Yazıcı Ekle”ye tıkla. Yukarıdaki adımlarda yazıcımızı kablosuz ağa zaten bağladığımız için, Yazıcı Ekle’ye tıkladığımızda Epson yazıcınız orada hemen belirecek. Onu seçip ileri tıkla. Böylece kurulum bitecek. Böyle yaptığımızda, yazıcıya yukarıdaki metoddakinin aksine, 192.168.1.Z şeklinde bir yerel sabit IP vermek yerine, windows yazıcı kurulumu sırasında yazıcınızı ağda tespit edebilmek üzere WSD denen farklı bir metod kullanarak yazıcınıza bir uzantı gibisinden bir adres atıyor ve yazıcıyla yerel IPsine bakmaksızın ağ üzerinden WSD vasıtasıyla bağlantı kuruyor. Özellikle mac numarasından sabit yerel IP vermeye imkan tanımayan bir modeminiz varsa bu yöntem büyük bir kolaylık ve bütün sorunu çözüyor. Şimdi sıra geldi Epson Scan’a. Epson Scan’i açın. Bir hata penceresi gelecek ve “ayarları yapmak ister misiniz?” gibi bir şey soracak. Evet deyin. Açılan pencerede önce “değiştirmeyi etkinleştir” deyin ve sonra daha önceden tanımlanmış bir yazıcı IP adresi varsa onu silin. Sonra “Ekle” deyin. Ekle dediğinizde açılan pencerede otomatikman 2 adet yazıcı bulunacak, bunların her ikisi de sizin Epson yazıcınız. Birisi 192.168.1.Z şeklinde bir adres iken diğeri 72hs:sdj2:291:fjs8 gibi uzun ve tuhaf bir WSD adresi olacak. Siz bu WSD adresini seçin ve ileri deyin. Bu kadar.

    Burada önemli husus, 3 numaralı adımda anlatıldığı üzere, yazıcınızı bir şekilde kablosuz ağa tanıtabilmek. Onu bir kere becerebilirseniz, gerisi bir şekilde hallediliyor. Eğer 3 numaralı adımda bir kerede sonuç alamazsanız birkaç kere daha deneyin, veya yazıcıyı açıp/kapatıp tekrar deneyin, veya yukarıda anlattığım üzere i ve power tuşu ile varolan ağ bilgisini silip tekrardan deneyin, düzelebiliyor.


    NOT: Bu şekilde başarıyla kurulum yapıldıktan sonra, başka bilgisayarları wifi yazıcıya bağlamak istediğimizde, artık o bilgisayarlarda direkt olarak Denetim Masası > Yazıcılar bölümüne girip, “Yazıcı Ekle”ye tıklayıp oradan Epson yazıcınızı seçip ileri deyin ve kurulumu tamamlayın. Epson Scan’i ise internetten indirin (kendi yazıcı modeliniz için doğru Epson Scan programını indirdiğinizden emin olun) ve Epson Scan programını açtığınızda açılan pencereden yazıcınıza ait WSD adresini (IP adresini değil) seçip ekle’ye tıklayın ve böylece Scan programını da kullanabilirsiniz.



    ÇÖZÜM 2 - DENETİM MASASINDAN YAZICI KURULUMU

    ADIM 1) Öncelikle yukarıda Çözüm 1'de anlatılan Adım 1, 2 ve 3'ü yapalım. Tekrar aynı şeyleri yazmıyorum. Böylelikle yazıcımız ağa bağlandı.

    ADIM 2) Denetim Masası -> Donanım ve Ses -> Aygıtlar ve Yazıcılar'a girelim. Ekranın üst kısmında bulunan "Yazıcı Ekle"ye tıklayalım. Açılan pencerede wifi yazıcınız aranacak. Biraz bekleyin. Epson Wifi yazıcınızın ekranda belirdiğini göreceksiniz. Onu seçin ve ileri ileri tıklayın. Windows gerekli yazılımı internetten yükleyecek ve böylece yazıcınız kullanılabilir hale gelecek. Ayrıca yazıcınıza uygun Epson Scan programını epson'un sitesinden indirin. Epson Scan programını açınca muhtemelen program, tarayıcınızı görmeyecek, "Ağda tarayıcıyı bulamadık, ayarlamak ister misiniz?" gibisinden bir soru soracak. Evet deyin. Açılan pencerede "Ekle"ye tıklayın ve yazıcınıza ait WSD adresini seçip ileri deyin ve tamamlayın.


    Umarım bu yazı işinize yarar ve sorununuzu çözerek bu güzel yazıcıyı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Herkese iyi günler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vooblier -- 21 Eylül 2018; 15:31:15 >







  • Yukarıdaki mesaj editlenmiştir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vooblier -- 10 Temmuz 2018; 16:30:50 >
  • ben bunları denememe rağmen bağlanamadım hocam destek olabilir misiniz ?
  • Kardeşim eline sağlık.L605 yazıcım var usb den bir türlü bağlantı kuramadım.wifi ile bağlayayım dedim onu da yapamadım sizin talimatlarınızı deneyeceğim.
  • Herkese tekrardan merhaba. Kusura bakmayın, pek girmediğimden cevap yazamadım.

    Adım 8'de anlatılan yazıcının yerel IP'sini sabitlemenin zor olduğunun ve hatta bazı modem/router'larda yapmanın mümkün olmayacağının farkındayım.

    Bu yüzden yukarıdaki 8 numaralı adıma bir Alternatif metod ekledim. O şekilde de sorunu çözebilirsiniz. Üstelik Epson Scan de rahatlıkla kullanılıyor.

    Bütün mesele bir şekilde yazıcınızı kablosuz ağa bağlamakta bitiyor. Onu bir hallettiniz mi, gerisi bir şekilde halloluyor.

    Pek girmediğim için, cevap yazamayacağım arkadaşlara şimdiden kusura bakmayın demek istiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vooblier -- 21 Eylül 2018; 15:35:8 >
  • Uyguladım yazıcıda yeşil ışık yanıyor ama nereden yazdıracağız. Epson scan 2 diye birşey var. Ama onda ekle kısmı kapalı. Boş bir sayfa gibi.
  • voobilier kardeşim,

    3.Adım, alternatif çözümde işe yaradı bağlandım, çok teşekkürler, ellerine, emeğine sağlık.

    (Aslında 4 5-6-7-8 adımlarına gerek kalmadı, direk kurulumu tamamladı)
  • kardeşlerim lütfen yardım edin. Bu yazıcıyı ağa bağlamak için her adımı tek tek uyguluyorum ama ne yaptıysam ağa bağlayamıyorum modemi de kontrol ettim olmuyor telef oldum uğraşmaktan. sadece kablo bağlı iken kullanabildim şimdiye kadar. airties 5443v2 kullandığım modem lütfen yardım.
  • ADIM 6: Test sayfasını basmıyor.
    PC de windows 7 yüklü. Yazıcı L3151. Android telefondan direct wifi ile yazdırabiliyorum. PC den ne wifi ne de direct wifi bağlantıkuramadım. Printerı buluyor fakat yazıcı olarak ekleyemiyor.
  • Günümüzde WPS özelliği çoğu modemde var. Yazıcıyı kurarken kablosuz bağlantıyı otomatik değil diğer seçeneği tercih ederek ilerleyin, modemdeki WPS tuşuna basın ardından yazıcıdakiwi-fi tuşuna 3 saniye basın hem yeşil hem de turuncu ışık birlikte yanana kadar bekleyin, kurulumdaki adımları tamamlayın wi-fi ışığı tamamen yeşil olacaktır.
  • Hay Allah razı olsun.Sizin bu bilgi sayesinde kurulumu tamamladım.IP girdikten sonra sorun çözüldü.Halbuki aynı ıp'yi kendisi de gösteriyordu.İlla manuel itekleme istedi sanırım :)

  • Her şeyi yapmasına rağmen kurulumu tamamlayamayan arkadaşlar bir de şu ayara bakmalılar ben bu sayede kurdum:

    Win + R yapıp çalıştırı açın. "services.msc" yazın (tırnak işaretleri olmadan).

    "Yazdırma Biriktiricisi" ve "Yazıcı Uzantıları ve Bildirimleri" adlı hizmetlerin açık olup olmadığını kontrol edin.

    Eğer kapalıysa bu hizmetleri açın ve başlangıç türünü "otomatik" olarak seçin. Umarım sorununuz çözülmüştür.

  • @vooblier hocam merhaba, çok detaylı anlatmışsınız, valla bravo, yalnız biz 3. Adımda yazıcıyı kurulum CD'si üzerinden masaüstü bilgisayar için USB yöntemi ile kurulum yaptık. İlave olarak bunun yanında yazıcıyı aynı ağdaki laptop gibi diğer cihazların da faydalanması için Wifi olarak Windows Control Panel üzerinden manuel şekilde setup edip ağa bağlayabilir miyiz? 149 sayfalık kullanım klavuzunda bu bilgi yok. Bildiğim kadarıyla TCP/IP yazıcısı olarak seçip, IP veya listeden yazıcının kendisini girerek ekleniyor ama dediğim gibi öncesinde yazıcıyı kablosuz ağa nasıl kaydedebilirim? WPS veya Wifi-Direct kullanmadan.

    İkinci sorum, WPS bizim modemde (veya router) mesela yok, klasik olaral routera SSID üzerinden normal istemci (client) gibi bağlama şansımız yok mu?

    Gördüğüm kadarıyla, bu modelde LCD ekran bulunmadığı için, kablosuz ağa bağlanması ve ev ağı dışından da yazdırma yapabilmek için gereken tek çaresi WPS gibi duruyor. Mi Router 3'de bile WPS yok bu arada

    Cihaz L3151 model bu arada.

    İyice kafa karıştırıcı bir yazılım ve klavuz seti var Epson'un. Ya da ben yorumlayamadım :)

    @murat3807 hocam sağolsun burada da mesaj atarak katkı sunmuş. Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 20 Şubat 2021; 2:59:20 >




  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    Merhaba programmer_onur.


    Açıkçası hem 1. hem 2. sorun için bir bilgim ve cevabım yok.


    WPS kullanmadan ağa bağlamak konusunda ise: Yukarıdaki izahatte 3. adımda öncelikle WPS kullanmaya gerek kalmadan nasıl yapılacağını anlattım, onu iyice bir dene istersen bir laptop vasıtasıyla (o olmazsa diye 3. adımın alternatifinde WPS ile yapımı anlatmıştım yukarıda). Ben bu şekilde WPS kullanmadan kurabilmiştim. Ama sende durum ne olur bilemiyorum tabi, bir şansını denemen lazım.

  • 3.adım işimi çözdü, çok tşk ederim, anlatımınız çok güzel




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonKatip -- 8 Eylül 2021; 8:38:6 >
  • çoooook teşekkürler bir türlü olmuyordu senin sayende oldu çoook teşekkürler     

  • vooblier V kullanıcısına yanıt

    hocam her yöntemi denedim inatla olmuyor. bu yazıcıya nasıl reset atacağım. i+ power tuşu demişsiniz ama o da olmuyor 

  • Merhaba

    Öncelikle teşekkürler.

    Elimde L3256 vardı. Yani L3250 serisi.

    Kurulumu telefon ile yaptım (wi-fi kurulumu) play syorede programı var.

    Bendeki sorun PC yi ağdan yazıcıya bagliyamiyordum. Bendeki sorunu 4 adımda ki yöntemle tamamladım. Otomatik olarak bağlanmış olan yaziciyi görüyor ilerle diyor seçip seçiyorum her defasında ağ kurulumu başarısız diyordu. En sonunda alttan gelişmiş ayarlardan direkt ip sini girerek hallettim saolasin

  • Elinize sağlık, bir sorum olacak.
    PC de wifi özelliği yoksa da ağ üzerinden wifili yazıcıyı ekleyebiliyor muyuz? Yoksa PC ye wifi adaptör mü almalıyız ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.