Şimdi Ara

enstantane ve diyafram değerleri...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • yeni canon sx100 makina aldım... makina çok güzel yavaş yavaş çözüyorum fakat manuel ayarlarla igili bi kaç sorum olacak... enstantane ve diyafram ayarlarını nasıl ayarlayacağız.. mantığını biraz anladım ama biraz bilgilendirirseniz sevinirim...

• dostum enstantane ayarı ile makinenin hangi hızda çekeceğini yani ışık alma süresini ayarlıyorsun... genelde gündüz çekimlerinde düşük ışık alma ile çekimler yapabilirsin... ya da hareket halindeki cisimleri çekerken kullanabilirsin... mesela 1/1000 sn hızında vs... gece çekimlerinde daha çok ışık ihtiyacı olduğundan 2 sn gibi bir enstantane değeri kullanılabilir...
    diyaframla ne kadar yakında ve uzaktaki cisimleri çektiğini ayarlayabilirsin... ne kadar düşük diyafram değeri o kadar açık diyafram anlamına geliyor ve makro çekimlerinde (yakın) kullanabilirsin... manzara çekimlerinde ise (uzak) daha yüksek diyafram değerleri ile (kısık) çalışman gerekli... kendi gözünü de düşünebilirsin bu konuda çok yakınındaki bir cismi görmek için gözlerini iyice büyütürsün uzaktaki cisimler içinse gözlerini iyice kısıp bakarsın

• Çekim parametreleri ile ilgili doğru bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

http://ozbekler.blogspot.com/

Sağdaki menülerde gerekli bilgiler örnekleriyle mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ahmet1980 -- 16 Eylül 2008; 11:29:48 >

Orjinalden alıntı: Lo@ding

yeni canon sx100 makina aldım... makina çok güzel yavaş yavaş çözüyorum fakat manuel ayarlarla igili bi kaç sorum olacak... enstantane ve diyafram ayarlarını nasıl ayarlayacağız.. mantığını biraz anladım ama biraz bilgilendirirseniz sevinirim...

Asagıdaki simulasyonda denemelerle ogrenebilirsin.

http://www.dryreading.com/camera/index.html

bu link çok işime yaradı saolasın...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Loading -- 16 Eylül 2008; 13:38:34 >

http://www.uzmantv.com/enstantane-nedir

Şunları izle olayı kapıcaksın hemen

•  enstantane ve diyafram değerleri...

yapmak istediğim buydu.. makine süper valla...

canon sx100
  • eline sağlık
    quote:

Orjinalden alıntı: ikarahal

quote:

yeni canon sx100 makina aldım... makina çok güzel yavaş yavaş çözüyorum fakat manuel ayarlarla igili bi kaç sorum olacak... enstantane ve diyafram ayarlarını nasıl ayarlayacağız.. mantığını biraz anladım ama biraz bilgilendirirseniz sevinirim...

Asagıdaki simulasyonda denemelerle ogrenebilirsin.

• birde ISO değerini sorucam... biraz okudum baktım ama anlamadım.. bu isoyu nerde düşük kullanıcaz nerde yüksek kullanıcaz....
    Hırs seni kul etmesin, Allah seni hür yarattı
  • quote:

Orjinalden alıntı: S.T.A.L.K.E.R

pm attım

gelmemiş.. kime atttın

Orjinalden alıntı: Ahmet1980

Çekim parametreleri ile ilgili doğru bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için harika bir site teşekkürler

quote:

pm attım

gelmemiş.. kime atttın

hocam baktım gitmiş hemde okunmuş

quote:

quote:

pm attım

gelmemiş.. kime atttın

hocam baktım gitmiş hemde okunmuş

yok yaa valla gelemdi

• pm okundu gösteriyor ama

başlık çılgın çocuk iso hatta

pm okundu gösteriyor ama

buraya yaz devlet sırrımı

İSO AYARLARI

ISO: fotoğraf filmlerinde, ışığa duyarlılık derecesini belirleyen standart ölçüm sistemidir.

Rahatça uzun pozlama yapabileceğimiz, tripodumuzun olduğu durumlarda. ISO değerimizi düşük tutabiliriz çünkü yeterli ışığı sensörümüz geçen sürede alacaktır. Bu sayede alan derinliğimizden de mümkün olduğunca az ödün vermiş oluruz.

-Akşam üzeri az ışık altında dışarıda çekim yapmak istiyoruz, Tripod kullanmayacağız, ama ışığın az olduğu ortamlarda pozlama uzu olmalı. Titreşimden kaynaklanan bulanıklıktan korktuğumuz için pozlamayı gündüz çekim yapar gibi ayarladık. ISO muzu 50 ye ayarladık. Diyaframı sonuna kadar açıyoruz (f:2,8 f:3,7 gibi). Işık yetersiz geldi ve resmimiz karanlık çıktı, o zaman aynı enstantane ve diyafram ayarıyla ISO'yu 200'e getirip tekrar denediğimiz de ise istediğimiz aydınlığa ulaştık.

- ISO ayarını sadece karanlık ortamları aydınlatmak için kullanmayız. Şimdi çoğu dijital fotoğraf makinesinde bulunan spor modu aslında anlatmak istediğim şeyi kendiliğinden yapar. Burda yapılanı kendimiz elle yaptığımızda, Örneğin bir damlayı yakalamak istediğimizde. Enstantaneyi çok küçük bir zaman aralığına alırız. Çünkü anı yakalamak istiyoruz. Sizinde tahmin ettiğiniz gibi bu kısacık süre zarfında lensimizden içeri giren ışık çok az miktarda olacaktır. O küçük ışıktan faydalana bilmek için hassasiyeti arttırmamız gerekir. Burda yine yapmamız gereken ISO değerimizi yükseltmektir.

ISO ayarlarını yükseltmenin tabiki negatif etkileri de vardır.. ISO yükseldikçe noise de artar, bunun sebebi CCDye fazla voltaj giderek CCDnin ısınmasıdır. Gece çekimleri sırasında noise daha çok belirgin olacağından, ISO yututabildiğimiz kadar düşük tutup, enstantanemizi düşük tutarsak sonuçlar daha detaylı ve verimli olur. Tabi kesinlikle tripod+self timer kullanmak gerekir.

Iso Ayarları İçin Detay Bilgiler
    Dijital Fotoğraf Makinelerinin Işık Duyarlılığı

Ortalama bir kullanımda 100 ISO normal değerdir. Işık gereksinimine göre 200, 400 ve hatta 800 bile tercih edilebilir. Yüksek ISO ağırlıklı olarak gece çekimlerinde ya da suni ışıkla aydınlatılmış kapalı mekanlarda kullanılır. Dijital fotoğraf makinelerin birçoğunda ISO ayarını Otomatik olarak seçmek mümkündür. Bu durumda makine gerekli olan değeri kendisi otomatik olarak kullanır. Yüksek ISO kullanmak gren sorununu arttırmakla beraber az ışığa ihtiyaç duyulmasını sağlayacağından daha büyük enstantane değerlerini kullanma imkanı sağlar. Örneğin 100 ISO kullandığınızda f2.8 – 1/10 sn değerlerini veren bir ortamda, 400 ISO kullandığınızda f2,8 – 1/80 kullanabilirsiniz. Enstantane yükseldiğinden oluşabilecek titreme ve netlik sorunun da önüne geçmiş oluruz.

ISO DEĞERİ NASIL KULLANILIR?

Günümüz modern dijital fotoğraf makinelerinde ISO değeri 50 ya da 100'den başlayıp 1600, 3200 ve üst seviye ürünlerde 6400'e kadar çıkabilir. Yüksek ISO'yu düşük aydınlatmalı mekanlarda netlik sağlamak, hareket eden objeleri dondurmak ya da fotoğrafın grenli olmasını istediğimiz durumlarda kullanabiliriz.

Fotoğraf makinesine göre değişmekle birlikte kompakt ürünler için 200, profesyonel ürünler içinse 400 ya da 800'den sonra gren oranı artar. Bazı durumlarda fotoğrafa romantik bir hava katmak için bilerek tercih edilen grenli görüntü genelde çok istenen bir etki değildir. Fotoğrafta gri renkli noktacıkların oluşmasına sebep olduğundan netliği bozabilir.
    Ortalama bir kullanımda 100 ISO normal değerdir. Işık gereksinimine göre 200, 400 ve hatta 800 bile tercih edilebilir. Yüksek ISO ağırlıklı olarak gece çekimlerinde ya da suni ışıkla aydınlatılmış kapalı mekanlarda kullanılır. Dijital fotoğraf makinelerin birçoğunda ISO ayarını Otomatik olarak seçmek mümkündür. Bu durumda makine gerekli olan değeri kendisi otomatik olarak kullanır. Yüksek ISO kullanmak gren sorununu arttırmakla beraber az ışığa ihtiyaç duyulmasını sağlayacağından daha büyük enstantane değerlerini kullanma imkanı sağlar. Örneğin 100 ISO kullandığınızda f2.8 – 1/10 sn değerlerini veren bir ortamda, 400 ISO kullandığınızda f2,8 – 1/80 kullanabilirsiniz. Enstantane yükseldiğinden oluşabilecek titreme ve netlik sorunun da önüne geçmiş oluruz.

HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Yüksek ISO değeri yukarıdaki örnekte anlattığımız gibi yüksek enstantane ihtiyacı olan durumlarda tercih edilebilir. Daha net bir örnek vermek gerekirse: 3 yaşında çocuğunuz akşam evinizinin içinde koşturup duruyor. Siz de fotoğrafını çekmek istiyorsunuz. Flaş da kullanmak istemiyorsunuz (flaş kullandığınızda yüksek enstantane olacağından net fotoğraflar çekebilirsiniz).

Ancak seri çekim yapmak istediğinizden flaş kullanırsanız makineniz sizi biraz bekletiyor (flaşın şarj olma süresi var). Fakat flaş olmayınca çocuğunuz hareketi ve yetersiz ışık sebebiyle fotoğraflar netsiz (flu) çıkıyor. İşte burada ISO değeri devreye girer ve siz ISO'yu yükseltirseniz (örneğin makineniz destekliyorsa 800 verdiniz) yüksek enstantane kullanacağınızdan net fotoğraflar çekebilirsiniz. Tabi bunun karşılığında fotoğrafların biraz grenli olmasını göze alacaksınız.
    Yüksek ISO sadece net fotoğrafar çekmek için kullanılmaz. Aynı zamanda kumlu görüntü (grenden dolayı) istenen özel durumlar için de tercih edilebilir (Photoshop'ta bile Noise efekti olduğunu hatırlatmak isterim). Bu kumlu görünüm fotoğrafa romantik bir hava katığı gibi efekt uygulanmış hissi de verebilir. Tabi bunu yerine ve duruma göre uygun şekilde kullanmak gerekir. Yoksa her yerde aynı etkiyi vermez.

MAKİNE TÜRLERİNE GÖRE GREN

Yüksek ISO kullanımı sonucu gren oluşması ağırlıklı olarak kompakt ürünlerde görülen bir sorundur. Bunun da sebebi ise yukarıdaki satırlarda kısaca değindiğimiz küçük sensör boyutudur. Kompakt ürünler genelde küçük bir sensöre sahiptirler. Bu sensörlerin boyutlarını küçük olması üzerlerindeki ışık algılayıcılarının birbirlerine yakın ve diital parazitlere

• quote:

quote:

pm okundu gösteriyor ama

buraya yaz devlet sırrımı

evet

hocam pm yi düzeltsen iyi olucak okundu gösteriyor çünkü sen okumuyorsan kim okuyor bunları

• ey adminler duy sesimi

özel hayatıma giriliyor

Orjinalden alıntı: SEMiZ

quote:

Orjinalden alıntı: Ahmet1980

Çekim parametreleri ile ilgili doğru bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için harika bir site teşekkürler

Rica ederim. Site benim tarafımdan hazırlandı. Arasıra ekleme, çıkarma, düzeltme yaparak geliştirmeye çalışıyorum ancak şu sıralar çok yoğun işlerim nedeni ile bakamadım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.