Şimdi Ara

En Son İzlediğiniz Film ve Yorumlarınız (5195. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
103.963
Cevap
647
Favori
4.338.734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
57 oy
Sayfa: önceki 51935194519551965197
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  En Son İzlediğiniz Film ve Yorumlarınız

Good Fortune (2025) - 6/10

Kafa yormadan keyifli zaman geçirmek için güzel film. Güzel göndermeler var ama bunlar bile sabun köpüğü kıvamında. İzledikten sonra unutulacak, 1,5 saatliğine dinlendirecek film izlemek isteyenler göz atabilir.

En Son İzlediğiniz Film ve Yorumlarınız

Holiday Crashers (2024) - 5/10

Sadece "Noel Teması" hatrına izlenebilir. Gördüğüm en kasıntı karakterlerden biri bu filmde. Evet Justin'den bahsediyorum. 2005 yapımı Wedding Crashers'la isim ve konu benzerliği dışında bir alakaları olduğunu zannetmiyorum ama o film çok eğlenceliydi. Macera kadın karakterlerin gözünden aktarılınca biraz Külkedisi hikayesine dönüyor.

Eden (2024) - 7,5/10

Son dönemde izlerken en keyif aldığım yakın tarihli filmlerden biri oldu. Gerçek hikayeden kurgulanması büyük artı. Zaten baştan sonra ilgi çekiyor. Oyuncular gerçekten çok iyi. Daniel Brühl bu tarz filmlere çok yakışıyor. Sydney Sweeney de memelerinden bağımsız, iyi bir oyunculuk örneği sergilemiş diyecektim ki; sürpriz bir meme sahnesiyle izleyiciyi selamlıyor. Ufak abartı ve klişeler barındırıyor ancak filmin zevkinin içine etmiyor. Gergin havası izleyiciye geçiyor. 2020'lerde insan sevmemeyi anlayabiliyorum. 1930'larda insan sevmemek büyük olay. Dr. Friedrich çağın ötesinde bir adammış. İnsanların nasıl birbirlerinin kuyusunu kazdığını, ailenin önemini vurgulaması basit bir konu gibi kaçsa da; bu son derece sürükleyici işleniyor. 7,5 puanı hak ediyor.

Mystic River (2003) - 8/10

Çocukken arkadaş olan üçlünün birbirinden kopması söz konusu gözükse de; aslında bağlarının ne denli derin olduğunu gösteren bir hikaye. Çocuk oyuncu benzerlikleri çok iyi. O dönem böyle şeylere çok özenmezlerdi diye hatırlıyorum. Çok hızlı, konuya direkt bir girişi var. Sonrasında yer yer tempo düşüyor ama gizemini koruması sebebiyle seyir zevki azalmıyor. Bazen ne yaparsanız yapın, şansınız yaver gitmez. Bu şanssızlık insana etiket gibi yapışır. Dave'in hayatı biraz böyle. Öte yandan Jimmy ve Sean'ın da arabaya binen olmamak dışında çok şanslı olduklarını düşünmüyorum.

Geçmişte yaşanan, silinmeyen anılara neden "travma" dendiğini gösteren bir film. Suçluluk ve masumiyet arasındaki gri çizgiyi gözler önüne seriyor. Aynı zamanda karakterler de gri. Çok beğendim, çok keyif aldım. Sonundan hem tatmin oldum, hem olmadım.

En Son İzlediğiniz Film ve Yorumlarınızımdb
    The Beekeeper (2024) ⭐ 6.3 | Action, Crime, Thriller
    https://www.imdb.com/title/tt15314262/?ref_=ext_shr_lnk

Jason son zamanlar çöp filmlerde oynayıp duruyordu Wrath of Man ile birlikte daha eli yüzü düzgün filmlerde oynamaya başladı. Bu filmin de olayları gevelemeyip mevzuya hızlı girmesini sevdim. Her şey hızlı gelişiyor ve bitiyor. Mantık aranmazsa tarz ve işleyiş olarak fena değil keyifli bir seyirlik.

7/10

https://www.imdb.com/title/tt0184858

Oyuncu kadrosu çok iyi afişte yazıyor

Ayrıca Çok sayıda tanıdık oyuncular var hatta tek sahnede gözüken figüran olarak rol almış Ashton Kutcher bile var. Görünce şaşırdım google'dan bir daha baktım. Bir sahnede gözüküyor konuşma,diyalog..vs yok

İmdb puanını görünce bayağı vasat birşey izleyeceğimi sandım ve beklentisiz izledim

Temposu yüksek sayılır, biraz kara komedi unsurları da var. İmdb puanı biraz daha yüksek olabilirmiş 6 & 6,5 gibi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    https://www.imdb.com/title/tt0067959

Aborjin geleneğinde ergenliğe giren erkek çocukları tabiatla bütünleşebilmeleri ve hayatta kalma iç güdüsünü geliştirmeleri için Avustralya çöllerine bir başına bırakılır, onların bu gezintisine de "walkabout" denirmiş.

Yolları tevafuk eseri kesişen bir aborjin genci ve abla-kardeşin ıssız doğada bir başlarına yaşadıklarını konu edinen belgeselvari çekimleriyle 70'lerden temiz bir macera filmi. 7,5/10

Eternity (2025) ⭐ 7.0 | Comedy, Drama, Fantasy
    https://www.imdb.com/title/tt24950660

The Good Place dizisini sevenlere sipariş usülü bir film gelmiş adeta. Ahiret komedilerindeki mizahi yanı bana pek hitap etmese de sorguladıkları konular ve yaratıcı senaryoları beğeniyorum. Elizabeth Olsen adına radarıma daha çok gireceği filmlerde görme dileğimi yeniliyorum.. 7/10

James Cameron'un sinemaya hediyesi olan avatar film serisinin 3.filmi olarak karşımıza çıkan ve üçleme olarak kalmayacak olup devam filminin geleceği net olan serinin şimdilik son filmi

Bu paragrafta biraz geçmişten bahsedip devamında da filmi yorumlayacağım okuyacak olan kişiler bu kısmı isterlerse pas geçebilirler , öncelikle 2009 yılında ilk filmi yayınlandığı zaman görsel sanat ürünü ile ihtişamını adını altın harflerle yazdıran filmdi kendisi , hem 3boyutlu filmlerin temelini atan (hakkıyla verecek biçimde) sinemaya görsellikte yeni boyut kazandırmakla kalmayıp 3d teknolojisini sinemaya asıl kazandıran ilk filmin başarısı kesinlikle yargılanamazdı görsel yeniliğiyle , aradan 14 sene sonra gelen devam filmi ise avatar evrenini genişleten her ne kadar yorumlarda gömülse de ilk filmin üstüne kat çıkan bir film olduğu için ilki kadar etki yaratamasa da kalitesini kesinlikle koruyan hatta kat çıkan bir devam filmiydi

Bu filmde ise kesinlikle söylemek istiyorum ki aynı kaliteyi devam ettirmiş bir üçüncü film var karşımızda sebeplerine sırayla gelicek olursam öncelikle senaryodan başlamak isterim , filmin senaryosu çok rahat bir şekilde ikinci filmin devamı değil fakat the way of water part 2 denilebilir kesinlikle sebebi ise ikinci film evreni genişleten su halkını işleyen bir filmdi ve sadece o halkı anlatıp aksiyon ile harmanlamıştı şimdi ise ismiyle tanıldığı gibi ateş halkını anlatan bir devam hali mevcut sırf bu yüzden part 2 diyorum ki en azından ateş halkıyla birlikte evreni daha büyütecek daha farklı etmenlerle bir portre konulmasını beklerdim , senaryo bu açıdan bir kuple kısır döngü hali oluşturmuş , bu senaryonun içinde ise plot twistler ya da farklı ilerleyiş hali malesef filmde olmamakta

Fakat bu sadece filmin bir dezavantajı , ama bu filmi tek başına kötü göstermiyor !! Her ne kadar film hakkında yapılan kötü yorumların hikaye kısmı zayıf olduğundan dolayı yapılsa da sadece hikaye ile değerlendirip kötü film dersek bu filmin hakkı yenilmiş olur diye düşünmekteyim , şöyle ki avatar filminin İlk paragrafta belirttiğim gibi görsel bir ürün olması ve sinema dünyasındaki görsel şöleni bir boyut daha ileriye taşıyan bir film olması ve 3boyutlu özelliği genelde diğer başka filmlerde sınıfta kalsa ve istenilmeyen bir teknoloji olsa da sadece bu film ile 3 boyutun tercih edilecek olması sinemaya 3boyutun kazandırıldığı ve görsellikle taşınarak sinema görselliiğini daha ileriye taşıdığı yenilikçi bir sinema tandansı olarak yorumlayabileceğimizden iyi bir film olarak kabul edebiliriz ,

Ayrıca Avatar serisini sadece geleneksel senaryo yapısına göre değerlendirmek zaten yanlış bir kıstas olur.

Çünkü Cameron’ın amacı:

“hikâye anlatmak kadar önemli değil, hatta bazen ikincil

Asıl amaç:

seyirciyi başka bir gezegene taşımak , tamamen farklı bir evrende nefes aldırmak , immersiyon yaratmak ,görsel inovasyon sunmak ,yeni teknolojiyi sinemaya kazandırmak

tüm 2 seri boyunca devam eden biyolüminesans ve neon parlaklı görsel dokularla harmanlanmış ve kaliteyi üst seviyeye taşıyan karanlık sahnelerle birlikte sunulan bu görsel efektleri bu filmde de fazlasıyla yaşıyorsunuz ve hayran kalmaya devam ediyorsunuz , sadece bununla kalmayıp görsel anlamda ne kadar ileri gidildiğini net olarak gözlemeyebiliyorsunuz devamında ise pandora evrenindeki varlıkların kamera açısı ve sahne sekanslarıyla birlikte görsel olarak son derece üst sinematografik bir haz ve kalite sunması bu filmde en top noktaya ulaşmış , savaş sekansları , yaratıklar , naviler, biyolüminesans sahneler ve sinematografi ve tüm saydığım etmenler bu filmde en top noktaya ulaşmış işte bu yüzden son dönemde çıkan bu filmle esamesi okunmayacak klasik görsel efektli ama efektleri iyi olan marvel filmleriyle bile asla kıyaslanmayacak kadar emsali diğer filmleri görselliğiyle ezip geçebilecek ve diğerleriyle yarışa bile sokulması abes olan bu film 2025 yılının son ayında görsellik olarak şu an en top seviyede tartışmasız ve son zamandaki modern görsel şölenin en parlayan noktası fire and ash !!

Atmosfer olarak ise halen zenginliğini korumakta olup büyüsünden eksilten bir kalite eksikliği filmde yok o yüzden üçüncü film olsada fantastik atmosferinden hiçbirşey kaybetmemekte , seyir zevkine en son değinecek olsam da diğer bir etmen ise filmin temposu , işte burda film ikinci filmden ayrılıyor , ikinci filminde temposu yüksek olsa da bu film tempo olarak ikinci filmden kesinlikle daha iyiydi , evet her ne kadar 3 buçuk saatlik bir film ve zaman zaman sıksa da (ki buna katılıyorum) buna rağmen izlerken yorulacağınız bir temposu olması ve bu temponun bir tık filme overdose kaçtığını düşünmekteyim , film baştan sona aksiyon dolu ve yavan geçmiyor sadece süre uzun tutulduğu için bu fazla tempo seyirciyi yorabiliyor o yüzden filmin hakkı maksimum 2 buçuk saat ile sınırlandırılmalıymış , filmin baştaki ilk savaş sahnesi ve final sahnesi filmi en vaav yapan en top iki sahneydi ve kesinlikle muhteşem , ikinci film evreni zenginleştiren bir film ama üçüncü film ise o evrene tam gaz tempo arttırıp aksiyon katan bir film olmuş sadece bu açıdan ikinci filmden daha iyiydi

Seyir zevki ise tartışmasız son derece yüksek , sinemanın kısır zamanında emin olun ki ilaç gibi geldi , marvel serilerinin de her ne kadar konusu (son filmlerin ) yavan kalsa da görsel efekt olarak malesef hiçbiri avatar ile yarışamayacak düzeyde objektif bakılacak olursa işte bu yüzden seyir zevki son derece keyifli bir film ,

Eksileri : Senaryo daha sıradan bir ilerleyiş vermekte , ateş halkının evreni daha da zenginleştirmekten ziyade karakter çeşitliliği olarak sunulduğu , ve filmin finalinin biraz kapanış edasıyla bitmemesi ve bazı şeylerin sonlanamadığı ve final bağlantısının tam olmadığı ama bu filmi çöp yapmıyor , ateş halkının sadece yağmacı kötü karakterler olarak gösterilip derinlik katılmadığı

Artıları : Ateş halkını tanıtırken her ne kadar derinliği yüksek olmasa da çeşitlilik açısından ilgi çekici karakterler olması ve bu halkın görsel detaylarının gayet kaliteli biçimde aktarılması , halkın karakterlerinin daha vahşi daha acımasız olduğu ve kaliteli bir villain karakter tasviri , yüksek tempo ile izleyiciyi sıkmaması , yüksek heyecanlı sahneleri seyir zevkinin son derece yüksek olması , Sinemanın görsel sanat olduğunu da hatırlatan bir film olması ve görsellikte zirveye oynayan bir film olması ile birlikte görsellik anlamında yenilikçi tavrını devam ettirmesi ve bundan hiçbirşey kaybetmemesi , etkileyici 3D sahneleri , seyirciyi gerçek dünyadan kopartıp kendi dünyası içerisine almayı rahatlıkla başarabilmesi her ne kadar ikinci film seriyi zenginleştiren tek film olsa da bu filmde naviler haricinde su altı yaratıkları ve ekstradan varlıklarla bir küçük kademe daha evreni genişletecek etmene katkı sağlaması

Ve en önemlisi genelde senaryo olarak içi boş olup görsel şekil sunulan paket program olan filmlerin kalite anlamında düşük seviye sayılmasına karşın bu film öyle bir izlenim versede artı etmen saydığım atmosferin seyir zevkinin ve yenilikçi görsel efektler ile son derece emek verilip harmanlanarak görsel bir sanat ortaya çıkmasıyla hikayenin zayıflığını fazlasıyla unutturan ve kaliteli filmlerden sayılabilecek görsel sanat kıvamda olması ise filmi içi boş değil senaeyodan ziyade don derece başarılı seviyedeki görsel sahneleri yüzünden bu etmenler filmi görsel sanat kategorisine rahatlıkla taşıyan bir film

Not :

Her ne kadar bir sinemanın senaryosu evet en önemli etken olmalı ama şunu da düşünelim her ne kadar çok iyi hikayeleri olsa da bir Star Wars'ün , Bir Yüzüklerin Efendisinin , bir Harry Potter'ın veya aklınıza en kaliteli fantastik filmleri getirebileceğiniz hangi film olursa olsun bu filmlerin etkili bir görsel seyiri olmasaydı sadece hikayeleri ile ne kadar beğenilebilirdi ? Sırf bu etmeni düşünürsek sinemanın sadece bir hikaye anlatıcılığı değil, görsel bir sanat ve beyazperdenin büyüsünün görsel ihtişamla beraber gerçekleşebileceğini de unutmamak gerekir , işte bu yüzden avatar hikayesinden ziyade görselliğiyle öne çıkan ama sadece görsellikten ibaret olup içi boş olan değil etkileyici bir deneyim olarak öne çıkarak kalitesini korumakta

Tavsiye : Avatar serisi sadece bir filmden ziyade bir deneyim olduğu için yeri biraz diğerlerinden ayrı kalıyor , ve genelde çoğu film 3d tercih edilmiyor ve 2d tercih ediliyor ama bu filmi 2d izlemek kesinlikle yalnış tercih sebebi çünkü filmi seyirden ziyade bir deneyim seviyesine çıkardığı için filmi imkanınız varsa IMAX izlerseniz en iyi deneyimi yaşamanız mümkün , ben filmi Marmara Forum World Cinezone da IMAX With Laser olarak izledim diğer normal imax ile 2 kat daha fazla çözünürlük (4k) , parlaklık ve 12 kanal ses seviyesi ile gerçekten aldığım haz doruklardaydı , aynı standart ve kurum Ankara Gordion da bulunmakta

Son Not :

Avatar filmini şu yönde değerlendirmenin ve dinama yeniliğinin ne olduğunu kendimce en gerçekçi yorumla açıklamam gerekirse

size film aslında bir hikayeden çok bir deneyim yaşamanızı pandoranın içine hapsolmanızı ve pandoranın o büyülü dünyasından başka bir gerçekliğe taşınmanızı sağladığı için bir sinema filmini seyirden çok deneyim etmenine çevirdiğinden , ve bu deneyimide hakkıyla verdiğinden , hikayesel değil deneyimsel bir izleyiş vaad ettiği için bir filmden daha fazlası hissiyatı verdiğinden sadece sırf bu etmenden sinema dünyasını ileriye taşıyan bir seri olduğu için ve buna ilaveten tempo atmosfer seyir zevki ve kurgu olarak iyi olduğu yerlerde işin içine girdiğinde serinin bu şekilde kalitesini ortaya koyduğunu unutmamak gerekirse hikayenin zayıflığı dezavantaj olarak kesinlikle kalabilir , ama deneyimsel olarak sinemada bulunan ender filmlerden olduğunu ve avatr etkisinin sinemaya deneyimsel bir yenilik getirdiğide açıktır

Görselliğiyle öne çıkan bir film olmasına rağmen herşey bir bütündür sinemada , ama hikayesi zayıf diye de görsel etkisinin yüksekliği sayesinde getirdiği ihtişamı ve sinemanın büyüsünü de bu sayede yaşattığını unutmadan yorumlamak gerekir , görsel seviyesi sadece iyi olup senaryosu kötü olan filmlere rahatlıkla 6 veya üstü seviyede puan verebiliriz belki ama bu film görsel seviyesi neredeyse zirve olup sinemaya görsel yenilik getidiğini de ve filmin sinema dünyasına seyirden çok deneyimsel olarak izleten bir yenilik getirdiğinide ve bu yeniliğin özgün bir yenilik olması büyüsnün baskın olduğunu unutmadan ona göre puanlayıp senaryo eksiğinide karakter kapanışı sorunları sürpriz eksikliği , yüzeysel karakter derinliği vs gibi eksiklerle de tam olarak baktığımda artıları ve eksileriyle göze olarak bütün şekilde puanlamak gerekir bu yüzden max puanım en hakettiği ile

7.5/10

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darkdexterness -- 18 Ocak 2026; 2:16:50 >

Hayalet gemi (2002)

Dhdb puanım 10/7.5

O meşhur giriş sahnesini izleyince eskiden bu filmi izlediğimi hatirladim ama sadece giriş sahnesini hatırlıyordum. 8 ile 7.5 puan arasında kaldım. Film güzeldi. Sonuna kadar merakla izledim. Ama bazı yerlerde tepkiler yapaydı ve önemli bir sahne filmin ruhuna tam olmamıştı. Filmdeki konu da biraz dağınık kaldı. Yine de oldukça kaliteli bir film. Her bir sahnesine ayrı özen göstermişler. Özellikle o ambiyansı yaratmak için iyi emek verilmiş.

Hear No Evil (1993) ⭐ 5.0 | Thriller
    https://www.imdb.com/title/tt0107090

Parliament Pazar gecesi sinema kuşağına uygun 93 yapımı orta kalite bir suç/ihanet/macera filmi. Duyma engelli ve kimsesi olmayan genç bir kadın ve erkek arkadaşı çok değerli bir sikkenin çalınması sonucu kötü polislerin ve hırsızların hedefi olurlar. Tam kurtuldum dedikleri an son bir gayret daha söz konusu olur. Bazı şaşırtıcı gerçeklerle yüzleşirler. Puanım 5.5/10

Spoiler,

mesajı görmek için tıklayın.
    En sonda sikkeyi müzeye teslim ettiklerinde en az 100 bin dolar ödül vermeleri lazımdı, ayıp ettiler. 1 milyon dolarlık sikke sonuçta la.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 13 Ocak 2026; 21:8:4 >

The Bad Shepherd (2024) ⭐ 4.4 | Thriller
    https://www.imdb.com/title/tt27714915

Malum ortamlardan karşınıza düşecek

Konusu ve atmosferi (soğuk kar havası) ilgimi çekti ama imdb 4.4 çok kötü bir puan, ama yine de filme bir şans vermek istedim

Evet klişeler var, tanıdık oyuncu yok. Düşük bütçeli.Bazı oyuncuların performansı vasattı. Ama film rezalet ötesi değildi. Beklentiye girmeyecekseniz ve vaktiniz varsa çerezlik kategorisinde izlenir. Ama yine tekrarlayayım beklentiye girmeyin

https://www.imdb.com/title/tt38238651

çok komik bir film 4:57 de kapattım

0.1/10

" - Vatana ihanetin nedeni olmaz, er ya da geç bedeli olur. "
    Kung Fu Panda 4 (2024) ⭐ 6.3 | Animation, Action, Adventure
    https://www.imdb.com/title/tt21692408

Komedide öncekilerin seviyesine yaklaşamasa da gene de güldürdü ve genel olarak mesajları yine güzeldi. (7/10)

Düzelmiş olsa gerek, Opera'dan IMDb paylaştım ve ön izlemesi çıktı.

Hypatia'ya yapılanı kaldıramayacağım için bu filmi izlemedim ama Hıristiyanlık ve klasik antik dünya çatışmasının merak edenlere Catherine Nixey'in Kasvetli Çağ kitabını tavsiye edebilirim.

Modern tarihçiler her ne kadar Hıristiyanlaşmayı bu denli aydınlanmacı seküler gözlerle okumayıp melez entelektüel figürler olarak Aziz Gregorios'a, Aziz Augustinus'a ve geç Roma'daki kültürel senteze vurgu yapmayı sevseler de Edward Gibbon'ın geç Roma-Bizans tarihi anlatısında kurduğu yok edici din fanatizmi anlatısında yadsınamaz bir gerçeklik payı mevcut ve aklı başında tarihçiler buna parantez açıyorlar.

Klasik dünyanın genelde geçirgen ve kapsayıcı nitelikteki çok tanrıcılığına kıyasla Suriye tek tanrıcılığı kendinden olmayana karşı hakiki olduğunu varsaydıkları - ortodoks yani "doğru görüş" - dogmanın eşliğinde muazzam bir tahammülsüzlük veya uzlaşmazlık eğilimi üretmektedir. Bunu söylemek klasik dünyayı tamamen ideal, kusurlardan azade addedip yüceltmek ve alenen Semitik tek tanrıcı dinlere mensup olanları şeytanlaştırmak, ötekileştirmek değildir. Ama insan gördüğünü de söylemelidir.

Bu tarz filmlerin veya eserlerin başka atladığı bir konu da Hıristiyanların kendi aralarındaki Roma İmparatorluğu'nu da istikrarsızlaştırıp zayıflatan dogma-mezhep ve hizip çatışmalarıdır. Hıristiyanların çok tanrıcıdan çok Hıristiyan öldürmüş olması daha olası olabilir. Tarih bilimi bunları aslında karanlıkta kaldıkları ifadenin aksine oldukça iyi kaydetmiş halde ama modern kamuoyunda pek popüler veya bilindik değiller.

Yani insanlar Julius Caesar'ı, Caesar Augustus'u, Roma'nın çeşitli iç savaşlarını bilir ama geç Roma döneminde Hıristiyanların hem kendilerine hem de kendilerinden olmayanlara karşı yürüttüğü asırlar sürmüş çatışma ve savaşlar genel kamuoyunda görmezden gelinir.

Bunda pekala mezhep savaşlarının modern kamuoyunun ilgisini o kadar çekmemesi kadar - İsa'nın gerçek doğası nedir tartışması günümüz bağlamında çok anlamsız - eğlence sektörünün ağırlıklı olarak Batılı popüler Hıristiyan gelenekli toplumlar tarafından domine edilmiş olmasının etkisi mevcut. En azından kağıt üstünde veya çocukluktan coğrafi şartlanmış olarak Hıristiyan bir izleyici kitlesine hitap etmeye çalışan Hıristiyan bir yönetmenin çıkıp bir aydınlanmacı gibi Hıristiyanlığı veya Hıristiyanları toptan kötülemesi beklenemez.

Ha, Hıristiyanlığı ve Hıristiyanları kötüleyen içerikler Batı dünyasında yok mu, dolu var. Batılılar Suriye tek tanrıcılığının totaliter geleneğini uzun yıllar önce kırmışlardır. Hıristiyanlık zamanla daha evcimen ve daha bireysel bir form kazanmıştır. Avrupa'da sekülerizmin yükselişiyle beraber Hıristiyanlık toplumun düzenlemesinden ruhun düzenlenmesine kaymıştır. Bu kırılma Türkiye'ye de kısmen geçmiştir. Türkiye'de de artık Suriye tek tanrıcılığının öbür formu İslam dini mezhepsel iç tartışmaların dışında toptan eleştirilebiliyor. En azından uygun ortamlarda.

Ama dini açıkça eleştirirseniz hala sokakta saldırıya uğrama hatta öldürülme riskiniz mevcuttur tıpkı erken Hıristiyanların sokakta kendilerinden olmayanlara veya İsa'yı eleştirenlere yaptıkları gibi. Yani Türkiye uzun süredir kendini geliştirmekte ama modern öncesi monoteist dogmalı iptidai toplum durumunu kırması için daha kırk fırın ekmek yemeli.

Uygun koşullarda insanlık medeniyetini tehdit edebilen Suriye apokaliptik monoteizminin totaliter geleneğinin böyle böyle her yerde çatırdaması ve Mollalar İranı gibi en sağlam kalelerinin dahi derinden sarsılması dünya açısından çok iyi bir gelişme.

Klasik dünyayı Hıristiyanlığın pençesine alması ve Atina'daki Akademi'yi kapatarak, İskenderiye Kütüphanesi'ni ihmal ederek kurutması gibi bir daha böyle bir şeyin modern medeniyeti pençesine almasına izin verilmemeli.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

The Best You Can (2025) ⭐ 6.2 | Comedy, Drama, Romance
    https://www.imdb.com/title/tt30150769

Gerçek hayatta karı-koca olan iki oyuncunun filmi; Güvenlikçi bir adam (Kevin Bacon) bir kadın Ürolog ile (Kyra Sedgwick) tesadüfen tanışıp işi dolaylı bahanelerle pişirir. Kadının yaşlı bir kocası vardır ve vicdanen git-geller yaşamaktadır. Güvenlikçi Bacon reyiz de prostatı konusunda bu abladan yardım alacakken kendilerini birden yasak bir ilişki içinde bulurlar. Film banal ve sığ bir düzlemde ilerliyor, Bacon olmasa izlenmez, bitmesi için süreye baktığım anlar oldu. Puanım 5/10.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 15 Ocak 2026; 18:58:43 >

Evet dün bir deneme yaptığımda çalıştığını gördüm. Bilgilendirme için teşekkürler.

Rogue (2007)

Vahşi doğada timsah saldırısı filmi. Filmin giriş kismi güzeldi. İnsanların gariplikleri , arka plan öyküleri veya bölge esnafının hareketleri vb vb .

Fakat iş esas konuya geldiğinde yani timsah saldırısı kısmına orayı çok iyi kotaramamislar .

Izlenemez bir film mi ? Hayır değil beklenti olmadan izleyebilirsiniz. Ama beklenti olmadan kısmının altını çiziyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 16 Ocak 2026; 9:50:6 >

Daha önce Billy Bob Thornton adında bir oyuncudan bahsetmiştim. Bu adam rolünü o kadar iyi oynayan ve ruh katan biri ki bazen iki ayrı filmde ayni adam mı oynamış sasirabiliyorsunuz . O kadar oynadığı karakterler arasına fark koyan birisi .

Bu filmde film afisinde gördüğümüz oyuncu ise nerede oynarsa oynasın hep aynı rolü yapıyormuş gibi hissediyorum. Bu adamı hangi filme koyarsanız koyun aynı kişi gibi geliyor o nedenle beni biraz sıkıyor.

Filme gelirsek dediğim gibi bu abimiz her zamanki gibi işini çok iyi bilen , kurnaz ve biraz depresif bir avukat ve birgun müvekkili olarak aldığı kişinin bazı kirli sırları olduğunu öğreniyor ve olaylar gelişiyor.

Film kötü mü hayır değil, izlenir ama dediğim gibi bu adam sanki farklı temalarla sürekli aynı karakteri oynayıp aynı filmi çekiyormuş gibi hissediyorum. O yüzden de beni biraz irrite ediyor .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 16 Ocak 2026; 15:24:29 >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Aslında antik dunyada herkes çok aydın, herkes çok bilim peşinde koşan kimseler vb değildi.

Bildiğin üzere Sokrates dine hakaret ettiği gerekçesiyle ile idam edilmisti.

Pisagor ise matematiğe ve sayilara bugün bizim baktığımız gibi bakan biri değildi. Ona göre matematik ve sayılar gizli , ickin , kutsal anlamlar içeren bir alandi. Kendisinin matematiğe bakışı modern bir matematikciden ziyade Ömer Celakil veya Hurufilerin sayilara bakışı ile daha çok benziyordu.

Hatta bu ickin anlamlar içeren gizemli sayılarla ilgili bir tarikat kurmuş ve bu tarikata müritler almıştı. Müritleri ise onun firmullerine kutsallık affetmiş bazı formullerinin bazı koşullara uymadığı görüldüğünde bir bilim insanı gibi değil aynı dogmatik dini bir düşünce gibi bu formülleri yanlışlığı tarikat içinde bastırılıp, örtbas edilmeye çalışılmıştır.

Veya unlu filozof Platon'un görüşlerini okuduğunuzda eğer aydın ve liberal bir insansanız oldukça rahatsız olabilirdiniz. Çünkü adamın gorusleri yer yer faşizme kayabilecek ögeler içeriyordu. Karl Popper'in bu konuda bir eleştiri kitabı vardi.

Aslında antik dunyada herkes aydın düşünceli vb vb değildi sadece bağnaz düşünce ile aydın düşüncenin beraber yaşayabileceği bir ortam vardi. Baskilananlarin kacabilecekleri bir yerler her zaman vardi.

Not : Aslında nasıl düşünen birinin nasıl sonuçlar üreteceği konusunda çok öngörülü değiliz. Bu nedenle hoslanmadigimiz düşüncelere bile yer açmak zorundayizdir. Önemli olan kafamızdaki kötüyü baskilamak degil bu denli farklı fikirlerin birbirini bogmasını veya düzeni yıkmasını engelleyecek bir denge inşa etmek olmalıdır.

Fakat benim antik Dünya bilim , felsefe ve düşünce geleneğinin sonmesi konusunda asıl sorumlu olduğunu düşündüğüm nokta imparatorluğun kendisi olmistur .

Nitekim eskiden bu denli bir düşünce çeşitliliği olması biraz antik Yunan topraklarında siyasi birliğin olmamasına, birbirinden bagimsiz pekcok küçük devletcik ve koloni olmasina bağlıydı.

Nitekim dusunceleri sansurlenen veya susturulmaya istenen bir düşünür başka bir şehre giderek rahatlıkla çalışmalarını surdurebiliyordu.

Fakat Roma'nin çok geniş topraklari hakimiyeti altına alması ve zamanla bağnaz düşünce akimlarinin bu geniş topraklari yöneten ülkeyi içerden ele geçirmesi pekcok aydın, düşünür veya aykırı insan için kacabilecekleri pek bir yer kalmamasını yol açtı.

Bildiğim kadarıyla hristyanlar ve felsefeciler arasında Sasani Iran'ina gidenler olmustu. Ancak birbirine çok yakın ve aynı kültür havzasında olan pekcok küçük devletcik arasında seyahat etmek ile çok farklı ve çok uzak iki imparatorluk arasında seyahat etmek arasında büyük farklar olması zatenRoma'nin İmparatorluk aşamasından itibaren bu düşünsel verimli ortamın yokolmasina yol açmıştır.

Dediğim gibi hristyanligin merkezi ele geçirmesi de aslında süregelen gerilemenin son darbesini vuran etken olmis ve batıyı karanlık çağa suruklemistir .

Zaten Roma gibi uzun süreli merkezi devlet geleneği olan Çin'e baktigimizda da Konfucyusculuk gibi akımların da çok özgürlükçü vb olmadığını görüyoruz. Bugün AB'nin ortaya çıkmasının da Batı Avrupa'da inavasyonu yavaslattigini görüyoruz.

Bu açıdan evet bağnaz hristyanlik antik ozgur düşünce ortamını büyük oranda yoketmistir . Fakat bu olmadan önce de yaşanan gelişmeler bunun olması için uygun koşulları çoktan hazırlamıştı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 16 Ocak 2026; 15:23:13 >

Trt 2 de filan çıkıyor bazen. İzlediğim en iyi filmlerden biridir. Özellikle biz Türklere veya Müslümanlara diğerlerinin nasıl baktıklarını, dost, hümanist ve modern bildiğimiz bazılarının yeri ve zamanı gelince nasıl diğer yüzlerini gösterdiklerini ve aslında sırf Türk olduğumuz için ilelebet ne olursa olsun hep eninde sonunda hedefi olduğumuzu yüzümüze çarpan müthiş ve keşke gerçekten yaşanmamış olsaydı da böyle bir film çekilmeseydi diyeceğimiz bir film. Psikolojisine olumsuz etkilemeyeceğini bilsem direkt çocuğuma izletirdim ki Türk ve Müslüman olarak yaşayabilmek için neleri unutmaması gerektiğini hep hatırlayarak yaşasın

• Periah kullanıcısına yanıt

Konuyu daha fazla bölmemek için uzun cevap yazmayayım evet birçok konuda veya yorumda hemfikiriz. Bahsettiğin her şey ilginç konular, her biri cilt cilt kitap doldurur. :D

Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.