Şimdi Ara

En İyi ve Kaliteli Görüntü İçin LCD mi ? PLASMA mı ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
1
Favori
5.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

tam anlaşamadığımız konu piksel sayısının artması ile ebatın artması konusunda oluyor. Panelin boyu sabit zaten 50 inç. Bir tanesinde bu boyuta 1366 x 768 piksel eklenmiş diğerinde 1920 x 1080 piksel eklenmiş. Diğer bir değişle DPI (dot per inch) değeri artmış. İnç başına düşen piksel sayısının artması aliasing sorunlarının daha az oluşmasına neden olacaktır. bu da aynı algoritma ile upscale edilen görüntünün çok az da olsa belki hissedilmez seviyede de olsa iyileştirme sağlayacaktır. Ama kötüye gitmesi mümkün değil.

Çok test etme şansım olmadı ama çevremde duyduğum bir başka şehir efsanesi var: Full HD plasmaların aynı büyüklükteki HD Ready plasmalara göre daha az parlaklık verebildikleri. Küçülen pikseller ışık verebilme gücünü de düşürdü ise doğru olabilecek bir kavram ama dedim ya görmedim test etmedim. Belki HD-ready panellerin daha iyi görüntü verebiliyor görünmesinin altında bunun gibi başka bir neden yatıyor olabilir. Ben HD-ready panelle benimki Full HD paneli ayrı ayrı ortamlarda test ettim. Yanyana olmadıkları için ya da yanımda candela ölçen bir cihaz olmadığı için gördüm evet öyle deme şansım yok yalnızca bilgi paylaşımı.

Türkçe kelimeler konusunda dediklerine katılıyorum bu arada.

Ben bu konuda Albani'ye katılıyorum. IS542 Multimedia dersi de bunu söyler zaten :) Siz upscale yaparak intensity resolution'ı artırıyorsunuz ama spatial resolution'dan fedakarlık yapıyorsunuz; intensity resolution artarken spatial resolution azalıyor. Bu biraz dijital resimlerdeki ditheringe benziyor. Dither matrixi büyütüp intensity resolutionı artırarak (TV dilinde 720 x 576'yı 1920 x 1080 yaparak) intensity resolutionı artırabilirsiniz ama aynı zamanda spatial resolutionı düşürmüş olursunuz, yani "Paneldeki pixel sayısı arttıkça doğal olarakta ebat büyüdükçe sırıtmalar başlar" cümlesini gerçekleştirmiş olursunuz. Ne kadar mükemmel bir dither matrixi kullanırsanız kullanın bu böyle olacaktır. Full HD'nin upscale algoritması iyi de olsa HD ready'nin algoritması çok kötü olmadıktan sonra Full HD'deki sırıtmalar HD Ready'dekinden fazla olacaktır.

Yukarıdaki paragrafta çok sayıda İngilizce kelime kullandım, kusura bakmayın, böyle ifade edebildim. Ben de bu kullandığım terimlerin Türkçe olmasını isterdim ama biz bilim üretmedikçe, teknoloji geliştirmedikçe Full HD gibi terimleri kullanmaya mahkum olacağız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhan_guler -- 5 Şubat 2009; 14:23:26 >

• Sevgili Ayhan,

Orijinal sinyaldeki piksel sayısına en yakın piksele sahip tvnin daha başarılı performans sergilediği tamamen kabul edilmiş ve tartışılmayan bir gerçek. Mantığı da çok basit:

SD kaynak=720x576= 415,000 piksel.
    HD Ready panel=1366x768=1,050,000 piksel.
    Full Hd panel=1920x1080=2,075,000 piksel.

SD kaynakta HD Ready'nin yoktan var etmesi (oluşturması) gereken piksel sayısı=635,000
    Full HD panelin yoktan var etmesi (oluşturması) gereken piksel sayısı=1,660,000

Yani SD kaynak için full HD panelde neredeyse 3 kat daha fazla algoritmik piksel oluşturulması gerekiyor. Dolayısıyla HD Ready olanda çok daha az matematiksel işlem yapılması, çok daha az tahmin ve varsayımda bulunulması yetmektedir.

Kısaca işin sırrı tahminlerle doldurulması gereken piksellerde gizlidir.

Bu yüzden SD ve HD 720p kaynaklar için HD ready tvleri, HD 1080i/p kaynaklar için full HD tvleri öneriyoruz.

Selamlar.

• plazmaya hevesim vardı vaktiyle özelliklede panasonic in son modelleri pahallı olmasına rağmen çok güzeldi fazla anlamam bu işlerden ama lcd tercih edilmeli bence
  • Sn.Ayhan sana basit anlattım ama sen hala anlamadın,zaten bazı yazdıkların ise bu olayında dışında olduğunu gösteriyor!
    Kısaca işin Matematik kuralı var ama senin bildiğin gibi değil!!

Ayrıca bu işin birde Fizk kuralı varki sen bunuda unutmuşsun,sadece Matematik dersi var sanıyorsuniyide Fizik derside var bu ne olacak şimdi!

----------
    Konu dışına çıkılsada,olay konunun tam içidir ve özüdür!

Kısaca Fizik/Matematik derslerini bir tarafa bırakın lütfen>>>

A- "SD" yayınlarda PDP lerde HDReady ler iyiden öte çok çok iyidir!
    B- "SD" yayınlarda PDP bile olsa sınıfta kalmalar görüyoruz,başarısızlık hatta oldukça fazla(bunu elbette HDReady ile mukayese edince)
    C- Yıllardır yazılan-çizilenler herhalde haybeye söylenmedi>>>PDP ler SD ler en başarılı paneller diye!
    D-Ama bugün PDP leri FULLHD ye çıkarınca herkes SD lerdeki başarısını konuşmaya başladı,NEDEN!!!çok basit iyi değilde ondan!
    --örneğin bendeki ZF355 deki SD kalitesi Pany nin PDP-FULLHD sindeki SD den daha iyi gibi(gibisi bile fazla aslında)

--------------
    Birilerinin kafasında bazı hesaplar varsa,yaza sabit fikirler,bunları değiştirsinler lütfen!
    Örneğin PDP-FULLHD alıpta bundan SD leri süper alıyoruz,alacaksınız vçs derseniz bu yanlış olacaktır,bunun basit bazı hesaplarınıda yukarıda izah etmiştim!

Ama şunu diyebilirim,Pio lar FULLHD PDP ler olarak Samy/Pany/LGE/Phil den çok daha başarılıdır!
    Ama Pio PDP ler SD ler içinde en başarılı olan serisi ise HDReady olanlarıdır,buda çok nettir!!

Dahada radikal bir şey söyliyeyim size>>gidin eski nesil(bunu yukarıda yazdım ama bazıları bunuda atlamış!)852X480pixel bir PDP alın en sıkıntısız,
    ne net en bilmem SD izleyin,buda bu kadar basit
    Dünyada ticari olarak ilk çıkan PDP lerdeki pixel değeri 852X480 di ve zaten o zaman büyük ağırlık SD izlendiği için,bu paneller çok ciddi fazla satılmıştır
    USA da++
    Onlarda tek sorun vardı "Black/deep-Black" teknik olarak bugünkü gibi değildi,işte Pio o günlerde bile Kraldı!!Pany ise adeta her sene sınıfta kalırken,
    Samy/Phil/LGE ise Okuldan atılmışlardı

--SD ile noktalarsak bir örnek daha vereyim(çok tipik vede ciddi)>> TV manyaklığının olduğu USA dan>>bugün eskilerin Baba CRT leri yeniden "gözde"
    olmaya başlamıştır son 2 senedir!!NEDEN???
    Çok basit>>Panel TV ler hala CRT kalitesinde SD veremiyorlar!!insanlarda şimdilerde kaliteli ve bir zamanların moda olan CRT leri ya depodan
    çıkarıyorlar yada 2.el v.s satın alıyorlar,hatta kimi ileri manyaklar buna ISF Calb.yaptırarak yaklaşık $ 200/500 arasında para ödüyor,gaye
    sadece dertsiz vede sıkıntısız SD yayın izlemek için ve bu bahsettiğim TV lerin ebatları 72cm/100cm arasıdır CRT için süper bir ebat+100Hz
    inde adam gibi çalıştığı Pany/Tosh/Sony/Samy/Sharp/Sanyo gibi TV lerdir bunlar!

------------
    Sonuç olarak burada hangisi iyidir diye tartışmakta doğru değildir,bana göre bütün tip paneller iyidir!
    Bana göre başarılı panel vardır,başarısız panbel vardır!
    PDP daha iyi/LCD daha iyi demek,Yumurta-Tavuk olayına benzer!

Kaldıki TR de daha panelin adı bile bilinmezken bu TV ler Japonya/Canada/USA da bolca satılıyordu ve bu PDP/LCD tantanası
    o zamandan beri süre sürekli yapılır,bunlar boş işlerdir,öyle olsaydı son 15 senede bu olay herhalde neticelenirdi ve üreticilerde
    bunlardan birisini üretirdi,bir dolu sıkıntıya giripte 2 Banttan üretim yapmazlardı!!
    Kaldıki Sharp hariç,bütün bildiğiniz ana üreticiler aynı zamanda PDP üreticisidirde,LCD iyi olsaydı senelerdir neden PDP
    ürettiler o zaman!!
    PDP üretmek dahada zor üstelik!!
    ---
    Ancak günümüz satış trendleri ise fiziki/üretim teknikleri/KAR Marjları/ebat seçenekleri!!!v.s v.s gibi çeşitli sebeblerden,talep durumuna göre
    PDP-LCD satış oranları sürekli olarak LCD lehine gelişmiştir ama bu LCD lehine gelişme,LCD nin daha iyi olduğu manasına gelmiyor!
    -19" LCD-TV de vardır ama PDP yoktur!!
    -26"40" arası muazzam bir panel talep durumu vardır,iyide bu ebatta PDP yokki,olanda zaten bu ebatta son derece başarısız(teknik ve fiziki sebeblerden)!!

daha başka çeşitli sebebler yüzünden dolayı PDP ile LCD satış trendi zaten aynı kulvarda gidemez!
    Ancak üreticiler piyasaları vede trendleri çok iyi takip edebildikleri için hemen PDP yi kapatıp LCD dönebilirler,çünkü hepsi bu yapılanmanın,
    içine çoktan girdiler bile++

Üretim teknikleri ve çalışma prensipleri dolayısıyla PDP,zorlu bir üretimdir+
    Ancak günümüzde hala Pany ve Pio çok ciddi olarak hem çok kaliteli hemde güzel resim veren paneller üretiyorlar,ancak bu saatten sonra
    SD lerden medet ummakta boşunadır!
    Adamlar Chipset leri(Tosh hariç,bu konudaki konumu itibarıyla)HD ve ötesi için geliştiyorlar!biz hala SD den konuşmaktayız!

SD ile kapatırsam,iyi bir SD için Pio lar birinci sınıf panellerdir(8G ve eski serileri)9G de durum FULLHD olduğu için değişmiştir+
    Pany/Samy/Phil/LGE FULLHD PDP leri ise iyi değil/orta/hatta kötü v.s,ama Pio FULLHD lerin SD leri yine iyi sayılabilir

PDP ler HD olarak,bazı uygulamalarda LCD den daha iyidir,bazılarında ise LCD daha iyidir,dolayısıyla eve 2 tane panel alırsınız,birisi
    LCD birisi PDP,baktınız SD ler yine kesmiyor o zaman benim gibi CRT den izlersiniz SD leri
    --------------------
    Olayı kapatırsam PDP mi iyi yoksa LCD mi iyi diye boşuna çeneninizi vede elinizi yormayın,her ikiside iyidir,sadece
    hangi Markanın hangi seri/modeli aldığınız çok daha önemlidir!işte kriteriniz bu olmalıdır, omu iyi bumu iyiyi geçin bir kalem siz
    ----------------

Sn.Alibey,sana cevap yazsam,aynı bilgi/tecrübe kulvarında olmadığımız için,ne desem boş!
    Dolayısıyla o yukarıda yazdığın her bir şeyede aynen katılıyorum,dediklerin tamamen doğrudur!

++
    Selamlar

• quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

Sevgili Ayhan,

Orijinal sinyaldeki piksel sayısına en yakın piksele sahip tvnin daha başarılı performans sergilediği tamamen kabul edilmiş ve tartışılmayan bir gerçek. Mantığı da çok basit:

SD kaynakta HD Ready'nin yoktan var etmesi (oluşturması) gereken piksel sayısı=635,000

Yani SD kaynak için full HD panelde neredeyse 3 kat daha fazla algoritmik piksel oluşturulması gerekiyor. Dolayısıyla HD Ready olanda çok daha az matematiksel işlem yapılması, çok daha az tahmin ve varsayımda bulunulması yetmektedir.

Bu yüzden SD ve HD 720p kaynaklar için HD ready tvleri, HD 1080i/p kaynaklar için full HD tvleri öneriyoruz.

Selamlar.

Olayı burada bitirmişsiniz zaten

Başka bir kaynakta okuduğum benzetme de çok hoştu.

Süzgeçte 2.075.000 adet minik delikler var, hepsinden suyu geçirmek için yeterli olabilecek su kaynağı önemli, 500.000 deliğe yetecek kadar su gelecekse diğerlerinin ne önemi var.

• sn.ali beyendi samsung Q serisi ile pioneer kuro ları kıyaslıyorsan Albani üstadın dediği gibi söylenicek bir söz yok.Bende senin gibi düşünenlerdendim ama pioneer kuroya sahip olunca aradaki farkı çok daha iyi gördüm.
  • Bugün Ankara Optimun Media Markt'ta 2 tane pio 5080xa 2222 TL'den satılmış. Kaçırdığıma o kadar yanıyorum ki.
  • Sevgili Akseaus,

Değişik bir noktadan yaklaşmışsın hiç böyle düşünmemiştim. Ancak bu konuda çok tecrübem olduğu için işin mantığını da araştırdığım için emin olduğumu söyleyebilirim. Ben dilersen kullanmış olduğum mantığı anlatmaya çalışayım oturmayan noktaları varsa da tartışalım. 21 inç bir CRT'yi ele alalım 720 x 576 piksel çözünürlüğe sahip biz bunu 42 inç bir plasma yaptık (4/3 oranını bozmadan). sizin düşüncenize göre 720 x 576 piksel bir plasma üretilse idi. en iyi görüntüyü verecekti. oysaki bu durumda pikseller büyüdüğü için basamak sorunu artmaya başlayacaktır. Nihayetinde hem yatayda hem de dikey de piksel iki katına çıkacak. Biz işimiz gereği çok defalar müşterinin isteği yüzünden 3 MP fotoğrafları 2 x 1.5 mt kağıtlara basmak zorunda kaldık. 3 MP'lik resmi doğrudan bu kadar genişletip bastığınızda piksel çok belirginleşirken 27 MP'ye upscale edip bastığınızda (24 MP data yoktan var ediliyor bu örnekte) belirgin iyileşmeler gösteriyordu. Bunu defalarca test ettik. Sağolsun yazıcı başındaki arkadaşlar UPSCALE etmeyi unutmadan basarlardı. En sonunda yeni aldığımız yazılım kendisi resmi otomaik olarak UPSCALE etmeye başladı da gereksiz kağıt ve mürekkep masrafından kurtulmuştuk.

Hatırlarsanız sony'niin CRT projeksiyon TV'lerinde de DRC 1250 adı altında SD resimleri 1440 x 1250 piksele upscale eden bir teknik kullanılmaktaydı. O TV'lerin SD yayınları iyileştirdiklerini çok iyi gözlemlemiştim. Örnek olsun diye veriyorum.

Yine bu mantık ile bakıldığında UPSCALE yapan DVD'lerin üretilmesi son derece mantıksız oluyor. 720 x 576 olan görüntüyü 1920 x 1090P'ye upscale ederek görüntüyü bozmuş oluyorlar bu durumda

Aslında bu konu için 720 x 480 piksellik bir resmi bir ölçeklendirerek (SCALE) bir de yukarı ölçeklendirerek (UPSCALE) 1440 piksel sonrasında da 2880 piksele ölçeklendirmiştim. UPSCALE olan belirgin şekilde SCALE olan görüntüden iyi sonuç veriyordu. Ancak ne yaptımsa dosya büyük dedi ve upload etmeme izin vermedi. dosyalar 100-150 KB ancak bir şekilde 500 KB'den büyük diyor almıyor. Yarın bir daha denerim.

quote:

Sevgili Ayhan,

Selamlar.

• Yahu arkadas ben bu SD yayin mantigini anlamiyorum. SD yayin izleyeceksen zaten CRT ile yola devam et, PDP yada LCD almaya ne gerek var? Bazi arkadaslar FULLHD den bahsediyorlar ama bir yandanda plasma tavsiyesinde bulunuyorlar daha dogrusu kendileri kullandiklari icin tavsiyede bulunuyorlar. Plasma ve LCD kullanan biri olarak ve ayrica parlak goruntuyude sevmeyen biri olarak Full HD filmler-oyunlar icin LCD oneriyorum. Ayrica LCD nin SD yayin kaliteside hic kotu degil bence cok basarili. Ayrica Kurocularin abarttigi gibi TV de siyahlarda hersey demek degil, onemli olan renkler (vivid olmayan ama canli) ust model alinan LCD lerdede siyahlarin cok basarili oldugunu da ayrica soylemek isterim. Son olarak SD ve Full HD yayinlarda Plasma_LCD karsilastiracaksaniz plasmada Pio yu LCD dede Sony ve Sharp ile karsilastirmanizi oneririm.

Yoksa samsung-philips-lg vs. marka urunleri karsilastirmayin bile.
  • Ben hala SD leri Sony CRT ile izlemeye devam ediyorum
  • Sn. albani,

Öncelikle kullanmış olduğunuz üslubunuz çok kırıcı. Açıkcası sizden böyle bir yanıt beklemiyordum.

"sana basit anlattım ama sen hala anlamadın" sözcüğü sizin yorumunuz. Böyle bir yoruma rahatlıkla "sen anlatamamışsın", "belki doğru olmadığı için anlatamamışsın" gibi karşı taraftan da yorum gelebilir değil mi? Oysaki biz yorumlarla değil de gözlemlerimiz konuşmayı denemeliyiz. Yukarıdaki 3 örnekte yakışıksız yorumlar. O yüzden hiç birinin karşılıklı diyaloklarda kullanılmaması gerekir.

"zaten bazı yazdıkların ise bu olayında dışında olduğunu gösteriyor" sözcüğünde yine sizin yorumuz ve kesinlikle katılmıyorum. Böyle insanları sınıflanıracağınıza bence örneklerle konu dışı kaldığımı gösterebilirdiniz. Ben açık bir şekilde anlamadığım kısmı sizle paylaştım. "Paneldeki pixel sayısı arttıkça doğal olarakta ebat büyüdükçe sırıtmalar başlar" burada bir daha söylüyorum panel zaten 50 inç piksel sayısı artınca nasıl oluyorda ebat büyüyor. burada ebat ile bahsi geçen nedir panelin kendisi olamaz çünkü ikisi de 50 inç panel. piksel ebatı olamaz artan piksel sayısını aynı panele sığdırabilmek için aksine küçülmesi gerekir.

Yine bu mantık ile bakıldığında 1080P'ye UPSCALE yapan DVD player'lar görüntüyü bozuyor. Aynı DVD'nin menüsüne girip 720P'ye UPSCALE yap desek görüntü iyileşecek. Hele hele hiç UPSCALE etmeden doğrudan 576P ya da 576i verse en iyi olacak. Hiç kimse UPSCALE eden DVD almasın o zaman. UPSCALE işlemini DVD yapınca görüntü iyileşiyorsa TV yapınca neden bozuluyor ki.

quote:

Orjinalden alıntı: albani

Sn.Ayhan sana basit anlattım ama sen hala anlamadın,zaten bazı yazdıkların ise bu olayında dışında olduğunu gösteriyor!
    Kısaca işin Matematik kuralı var ama senin bildiğin gibi değil!!

Ayrıca bu işin birde Fizk kuralı varki sen bunuda unutmuşsun,sadece Matematik dersi var sanıyorsuniyide Fizik derside var bu ne olacak şimdi!

----------
    Konu dışına çıkılsada,olay konunun tam içidir ve özüdür!

Kısaca Fizik/Matematik derslerini bir tarafa bırakın lütfen>>>

A- "SD" yayınlarda PDP lerde HDReady ler iyiden öte çok çok iyidir!
    B- "SD" yayınlarda PDP bile olsa sınıfta kalmalar görüyoruz,başarısızlık hatta oldukça fazla(bunu elbette HDReady ile mukayese edince)
    C- Yıllardır yazılan-çizilenler herhalde haybeye söylenmedi>>>PDP ler SD ler en başarılı paneller diye!
    D-Ama bugün PDP leri FULLHD ye çıkarınca herkes SD lerdeki başarısını konuşmaya başladı,NEDEN!!!çok basit iyi değilde ondan!
    --örneğin bendeki ZF355 deki SD kalitesi Pany nin PDP-FULLHD sindeki SD den daha iyi gibi(gibisi bile fazla aslında)

--------------
    Birilerinin kafasında bazı hesaplar varsa,yaza sabit fikirler,bunları değiştirsinler lütfen!
    Örneğin PDP-FULLHD alıpta bundan SD leri süper alıyoruz,alacaksınız vçs derseniz bu yanlış olacaktır,bunun basit bazı hesaplarınıda yukarıda izah etmiştim!

Ama şunu diyebilirim,Pio lar FULLHD PDP ler olarak Samy/Pany/LGE/Phil den çok daha başarılıdır!
    Ama Pio PDP ler SD ler içinde en başarılı olan serisi ise HDReady olanlarıdır,buda çok nettir!!

Dahada radikal bir şey söyliyeyim size>>gidin eski nesil(bunu yukarıda yazdım ama bazıları bunuda atlamış!)852X480pixel bir PDP alın en sıkıntısız,
    ne net en bilmem SD izleyin,buda bu kadar basit
    Dünyada ticari olarak ilk çıkan PDP lerdeki pixel değeri 852X480 di ve zaten o zaman büyük ağırlık SD izlendiği için,bu paneller çok ciddi fazla satılmıştır
    USA da++
    Onlarda tek sorun vardı "Black/deep-Black" teknik olarak bugünkü gibi değildi,işte Pio o günlerde bile Kraldı!!Pany ise adeta her sene sınıfta kalırken,
    Samy/Phil/LGE ise Okuldan atılmışlardı

--SD ile noktalarsak bir örnek daha vereyim(çok tipik vede ciddi)>> TV manyaklığının olduğu USA dan>>bugün eskilerin Baba CRT leri yeniden "gözde"
    olmaya başlamıştır son 2 senedir!!NEDEN???
    Çok basit>>Panel TV ler hala CRT kalitesinde SD veremiyorlar!!insanlarda şimdilerde kaliteli ve bir zamanların moda olan CRT leri ya depodan
    çıkarıyorlar yada 2.el v.s satın alıyorlar,hatta kimi ileri manyaklar buna ISF Calb.yaptırarak yaklaşık $ 200/500 arasında para ödüyor,gaye
    sadece dertsiz vede sıkıntısız SD yayın izlemek için ve bu bahsettiğim TV lerin ebatları 72cm/100cm arasıdır CRT için süper bir ebat+100Hz
    inde adam gibi çalıştığı Pany/Tosh/Sony/Samy/Sharp/Sanyo gibi TV lerdir bunlar!

------------
    Sonuç olarak burada hangisi iyidir diye tartışmakta doğru değildir,bana göre bütün tip paneller iyidir!
    Bana göre başarılı panel vardır,başarısız panbel vardır!
    PDP daha iyi/LCD daha iyi demek,Yumurta-Tavuk olayına benzer!

Kaldıki TR de daha panelin adı bile bilinmezken bu TV ler Japonya/Canada/USA da bolca satılıyordu ve bu PDP/LCD tantanası
    o zamandan beri süre sürekli yapılır,bunlar boş işlerdir,öyle olsaydı son 15 senede bu olay herhalde neticelenirdi ve üreticilerde
    bunlardan birisini üretirdi,bir dolu sıkıntıya giripte 2 Banttan üretim yapmazlardı!!
    Kaldıki Sharp hariç,bütün bildiğiniz ana üreticiler aynı zamanda PDP üreticisidirde,LCD iyi olsaydı senelerdir neden PDP
    ürettiler o zaman!!
    PDP üretmek dahada zor üstelik!!
    ---
    Ancak günümüz satış trendleri ise fiziki/üretim teknikleri/KAR Marjları/ebat seçenekleri!!!v.s v.s gibi çeşitli sebeblerden,talep durumuna göre
    PDP-LCD satış oranları sürekli olarak LCD lehine gelişmiştir ama bu LCD lehine gelişme,LCD nin daha iyi olduğu manasına gelmiyor!
    -19" LCD-TV de vardır ama PDP yoktur!!
    -26"40" arası muazzam bir panel talep durumu vardır,iyide bu ebatta PDP yokki,olanda zaten bu ebatta son derece başarısız(teknik ve fiziki sebeblerden)!!

daha başka çeşitli sebebler yüzünden dolayı PDP ile LCD satış trendi zaten aynı kulvarda gidemez!
    Ancak üreticiler piyasaları vede trendleri çok iyi takip edebildikleri için hemen PDP yi kapatıp LCD dönebilirler,çünkü hepsi bu yapılanmanın,
    içine çoktan girdiler bile++

Üretim teknikleri ve çalışma prensipleri dolayısıyla PDP,zorlu bir üretimdir+
    Ancak günümüzde hala Pany ve Pio çok ciddi olarak hem çok kaliteli hemde güzel resim veren paneller üretiyorlar,ancak bu saatten sonra
    SD lerden medet ummakta boşunadır!
    Adamlar Chipset leri(Tosh hariç,bu konudaki konumu itibarıyla)HD ve ötesi için geliştiyorlar!biz hala SD den konuşmaktayız!

SD ile kapatırsam,iyi bir SD için Pio lar birinci sınıf panellerdir(8G ve eski serileri)9G de durum FULLHD olduğu için değişmiştir+
    Pany/Samy/Phil/LGE FULLHD PDP leri ise iyi değil/orta/hatta kötü v.s,ama Pio FULLHD lerin SD leri yine iyi sayılabilir

PDP ler HD olarak,bazı uygulamalarda LCD den daha iyidir,bazılarında ise LCD daha iyidir,dolayısıyla eve 2 tane panel alırsınız,birisi
    LCD birisi PDP,baktınız SD ler yine kesmiyor o zaman benim gibi CRT den izlersiniz SD leri
    --------------------
    Olayı kapatırsam PDP mi iyi yoksa LCD mi iyi diye boşuna çeneninizi vede elinizi yormayın,her ikiside iyidir,sadece
    hangi Markanın hangi seri/modeli aldığınız çok daha önemlidir!işte kriteriniz bu olmalıdır, omu iyi bumu iyiyi geçin bir kalem siz
    ----------------

Sn.Alibey,sana cevap yazsam,aynı bilgi/tecrübe kulvarında olmadığımız için,ne desem boş!
    Dolayısıyla o yukarıda yazdığın her bir şeyede aynen katılıyorum,dediklerin tamamen doğrudur!

++
    Selamlar

• Sn.Ayhan

Önce özür dilerim o zaman,madem bir üslup bozukluğu varsa+maksadım seni kırmak değildir+

Ama sen hala ya çeşitli cihazların tanıtım ilanlarında kalmışsın!!nasılmı
    DVD Player ların Upscale olayından bahsederek sende olayın palavrasına inanmışsın gibi!!yada tam tersi diyelimki inanmadın;
    1080p ye Upscale etmekte nereden çıktı!!
    Bunlar üreticilerin yine "sallama" bilgileridir!
    576p,oluyor sana 1080p,yok yaw varmı böyle bir teknoloji daha dünyada bulunmuş!onun için sen geç bu örneği bir kere+

Ayrıca ben sana bir şey ispat etmek durumundada değilimki,benimle habire o kuyu getiripte böyledir diyorsun???
    Sende bana bir şey ispat etme,zaten edemezsin,kaldıki benim kafam bu konuda rahat,sana yazdım ben CRT den SD leri izliyorum diye!
    Sen istersen al bir tane 1080 PDP bununla SD izle doyasıya!banada bir şey ispat etme,zaten sormuyorum,merakta etmiyorum+

Ama çok iyi biliyorumki FULLHD panellerde(PDP/LCD) SD ler iyi değil,yada daha doğru tanımıyla HDReady ler kadar iyi değil!!
    Dahada ötesi bana göre bunların hiçbirisi iyi bir CRT nin yanından bile geçemezler(bu benim şahsi fikrimdir,ister katıl ,ister katılma)
    dolayısıyla bende haybeye bu işi bu kadar bilmeme rağmen gözüm hala CRT de!!
    Ben neyin ne olduğunu çok iyi biliyorum,panel işinde SD izlemek için bugün HDReady PDP ler hariç,diğerleri aynen "hikaye"dir+
    Ancak bazı panellerde(TFT-LCD TV lerden bahsediyorum)SD ler olabildiğince iyi,keza aynı şekilde yine bazı FULLHD PDP lerde iyi
    sayılabilir,ama ne mükemmel nede çok iyi filan değildir,olmasıda zaten mümkün değildir heleki CRT ile mukayesesi asla söz konusu
    bile olamaz!!
    Kısaca panellerde(kısmen HDReady PDP ler hariç) SD leri,panellerden kötünün iyisi olarak izleyebiliyoruz(yime Marka/Seri/Model farkı
    olmak kaydıyla tabiki!)

Bugün için panel TV teknolojisi konusunda,en gelişmiş gerek HD gereksede SD konusunda en başarılı tek bir örnek vardır buda "SED" tir,
    ben yıllar önce bu konuyu TF de uzun uzun işlemiştim,kaç senede bu işe gönül veren "SED" çiler ile özel Blog lardan takip ettim(USA
    kaynaklı ve Japon kaynaklı SED gönüllüleri Blog idi)hatta ben bunu 2006 da CES tede izlemiştim!

Burada kısaca esas şuydu;panellerden istenen ne SD nede HD kalitesi yeterli olamıyordu ve en önemli sorunda "Motion-handling" idi,gerçi bunu
    PDP lerde oldukça başarılı hale getirdiler ama onlarında Modülden vede A/V Proc.den kaynaklanan sorunları vardır vede hiç bitmiyordu,bugünde
    hala bitmedi,sen şimdi PDP mi yoksa LCD mi veya hangisinden daha iyi SD izlenirin ispatını yapmak istiyorsun ama bunların hiç birisi olamıyor,
    senin dediğin gibi olsaydı,bugün bu sıkıntıları konuşmaz olurduk!!üreticilerde böyle atraksiyonlar içine girmezdi!!

Olay şuki,üreticiler aslında yukarıda yazdım,ne SD lerde nede HD lerde istedikleri başarıyı halen yakalamış değiller,baktılarki bu iş böyle olmuyor
    ve OLED ten başlayarak>>A-MOLED/TOLED/P-MOLED/FED v.s v.s teknikler geliştirdiler,SED te bunlardan birisiydi,ama SED i bulan NANO Propriatory INC/USA
    (bu teknolojinin Patent sahibi NANO dur ama kullanım Lisansını CANON a vermiştir,bunların çok uzun hikayelerini TF de ve bir kısmını DH de vermiştim)

Sistem kısaca şudur>>öyle bir panel sistemi geliştirelimki>>CRT deki kaliteyi yakalıyalım,bu kadar basit işte,NEDEN böyle düşündüler;
    çok basit mevcut panel sistemiyle,SD/HD yayın kalitesi bir yere kadar gelip duruyor ama daha ötesine gidilemiyor+bir sürüde sıkıntısı var,
    böylece NANO oturdu kafayı çalıştırdı ve CRT bazlı bir sistem geliştirdi,bu kadar basit işte!!sadece Tüp yerine,buna benzer sistemde çalışan
    Panel geliştirdi,ama uzatmıyayım bu iş bitti bugün için(diğer bilgilerin tamamı çok uzun ve bunları merak edenler TF den gidip bulabilirler,eski msg larım
    içinde)
    ----------------

Konu başlığına gelirsem(buda temcit pilavıdır bütün dünyada pişirilip-pişirlip geliyor önümüze)

Ayrıca başlık,doğruda değildir vede oturmuyor yerine,çünkü konu sürekli senelerdir tartışılıyor,bıkkınlık verdi şahsen bana vede sonucuda yoktur!
    Ama konu başlığında LCD mi iyi PDP mi iyi diye boğazını sıkıp sorarsan,bende "PDP daha iyidir" derim(ama gerekçelerim/muhalefetlerim v.s v.s bolca vardır elbette)
    Ama ben Marka/Seri/Model bazlı olaya bakarım pratikte,örneğin X marka bana göre PDP de beş para etmez!veya Y Marka LCD de beş para etmez! gibi durumlarda
    vardır,çünkü her panelde aynı kalite resim alamıyoruzki,ben basit örnek verdim,kendimde şuanda LCD var ZF355 bilen biliyor,bu panel SD lerde en iyi resim üreten
    paneldir,gayet iddialı olarakta bunu söyliyorum çok net hemde!üstelik FULLHD bu panel,ama aslında bana göre hala "kötünün iyisidir" tabiki!
    Veya Pio G8 lerde aynı şekilde en iyi SD üreten panellerdir bugün!

-tabi birde paneli adam gibi ayar edeceksin,ben öyle ayarlar görüyorumki,bu insanlara değil PDP/LCD ;SED bile versem,elde ettikleri resime bakamam bile!!

Selamlar

• quote:

Orjinalden alıntı: ayhan_guler

Sevgili Akseaus,

Değişik bir noktadan yaklaşmışsın hiç böyle düşünmemiştim. Ancak bu konuda çok tecrübem olduğu için işin mantığını da araştırdığım için emin olduğumu söyleyebilirim. Ben dilersen kullanmış olduğum mantığı anlatmaya çalışayım oturmayan noktaları varsa da tartışalım. 21 inç bir CRT'yi ele alalım 720 x 576 piksel çözünürlüğe sahip biz bunu 42 inç bir plasma yaptık (4/3 oranını bozmadan). sizin düşüncenize göre 720 x 576 piksel bir plasma üretilse idi. en iyi görüntüyü verecekti. oysaki bu durumda pikseller büyüdüğü için basamak sorunu artmaya başlayacaktır. Nihayetinde hem yatayda hem de dikey de piksel iki katına çıkacak. Biz işimiz gereği çok defalar müşterinin isteği yüzünden 3 MP fotoğrafları 2 x 1.5 mt kağıtlara basmak zorunda kaldık. 3 MP'lik resmi doğrudan bu kadar genişletip bastığınızda piksel çok belirginleşirken 27 MP'ye upscale edip bastığınızda (24 MP data yoktan var ediliyor bu örnekte) belirgin iyileşmeler gösteriyordu. Bunu defalarca test ettik. Sağolsun yazıcı başındaki arkadaşlar UPSCALE etmeyi unutmadan basarlardı. En sonunda yeni aldığımız yazılım kendisi resmi otomaik olarak UPSCALE etmeye başladı da gereksiz kağıt ve mürekkep masrafından kurtulmuştuk.

Hatırlarsanız sony'niin CRT projeksiyon TV'lerinde de DRC 1250 adı altında SD resimleri 1440 x 1250 piksele upscale eden bir teknik kullanılmaktaydı. O TV'lerin SD yayınları iyileştirdiklerini çok iyi gözlemlemiştim. Örnek olsun diye veriyorum.

Yine bu mantık ile bakıldığında UPSCALE yapan DVD'lerin üretilmesi son derece mantıksız oluyor. 720 x 576 olan görüntüyü 1920 x 1090P'ye upscale ederek görüntüyü bozmuş oluyorlar bu durumda

Aslında bu konu için 720 x 480 piksellik bir resmi bir ölçeklendirerek (SCALE) bir de yukarı ölçeklendirerek (UPSCALE) 1440 piksel sonrasında da 2880 piksele ölçeklendirmiştim. UPSCALE olan belirgin şekilde SCALE olan görüntüden iyi sonuç veriyordu. Ancak ne yaptımsa dosya büyük dedi ve upload etmeme izin vermedi. dosyalar 100-150 KB ancak bir şekilde 500 KB'den büyük diyor almıyor. Yarın bir daha denerim.

quote:

Sevgili Ayhan,

Selamlar.

Sevgili dostum,

Aslında hiç değişik bir noktadan bakmadım. Scaling konusunun ruhu benim çok basite indirgediğimdir. İşin özü budur. Diğer yandan aslında çok daha karmaşık bir konudur. İmzamdaki linkte epeyce detaylısı var. Bilmiyorum oradaki scaling mevzusunu inceledin mi?

Senin bence gözden kaçırdığın husus, bir fotoğraf karesinin değil, saniyede minimum 24 kareyi barındıran hareketli görüntünün söz konusu olmasıdır. Hep çıkarsamalarını fotoğraflardan yapıyorsun (sanırım mesleğin gereği). Fotoğrafta olay nispeten daha basittir. Çok iyi bir algoritma ile, az pikselli bir kareyi çok pikselli bir kareye ölçeklendirip aslına yakın bir sonuç almak mümkündür (asla aslı veya daha iyi olamaz, o yüzden yakın diyorum). Fotoğraflar için çok daha sofistike ve fazla sayıda karmaşık hesaplamalar kullanılabilen algoritmalar kullanmak da mümkündür. Örneğin bu iş için öyle bir algoritma oluşturabilirsiniz ki, basarsınız düğmeye, Pentium Quattro işlemcili bir makinada cihaz 5 dakika çalışır ve o kareyi olabildiğince az deformasyonla aslına en yakın halde devleştirir. Ama bunu akan bir görüntüde yapmak çok ama çok zordur. En gelişmiş video işlemcileri (hollywoodda kullanılan 70,000 dolarlık scalerlar) kullansak bile yine orijinal yakalanamaz, hele de videoda.

Şu piyasada satılan 100-200 TL'lik upscale özellikli dvd playerlar var ya, onlar görüntüyü iyileştirmek bir yana hacamat ederler. Onların görüntüyü iyileştirdiği tamamen bir mittir. Dandik işlemcileri ile ve basit matematiksel işlemlerle resmi büyütür, sonra da ben upscaling yapıyorum der. Eğer Pioneer gibi iyi görüntü işlemcili bir televizyon varsa elde bu cihazların upscalin özelliğini kesinlikle devre dışı bırakın.

Senin konuna tekrar dönersek, elimizde 2 tane 50 inch tv var. Aynı kalitede işlemciye sahipler. Panellerin teknik kapasiteleri de aynı (kontrast, parlaklık, renk başarısı vs). Biri HD diğeri full HD. Kaynak sinyalimiz SD. HD olan tvde kesinlikle deformasyon daha azdır. İki kere iki dört kadar kesin bir konu. Bunun tartışılacak bir tarafı bence yok.

Fikir jimnastiği güzel birşey ama dünya da yuvarlak, ne yapalım yani şimdi? Bunu da mı tartışalım?

Selamlar.

• Sayın Albaniyle aynı kulvarda olmadığımız için onu anlamakta zorluk çekiyorum.O herşeyi en iyi bilir:)
    Albani siz crt ye devam ediniz..Biz zavallı bişilerden anlamayanlar idare ediyoruz işte.Bir zamanalar bazı yöneticelerde aynı uslübü kullanırda halkına..
    Saygılarımla,
  • Selam Akseaus,

Ben burada doğruluğu kesinleşmiş bir konuyu değiştirme uğraşında değilim. Mantık çerçevesinde kafama oturmayan kısımları tartışmaya çalışıyorum. İlla benimki doğru diye de diretmiyorum. Nitekim LCD alacağım diye başladığım yola sizlerin ve diğer arkadaşları yorumu üzerine plasmaya yöneldim. Gittim test ettim defalarca test ettim. Ben de sizlerin söylediklerinize inandım ve bir plasma aldım. Bu forum sayfaları olmasaydı ben pioneer yerine şu an LED LCD bir TV'ye sahiptim.

Dünya yuvarlaktır bu doğru ve ispatlanmış bir durum. Ama unutmayalım ki o dünya için zamanının birinde "düz" denmiş ve herkez de buna inanmıştı. Hatta ilk dünya yuvarlaktır diyenin de başına neler geldi hepimiz biliyoruz :)

Ben bir örnek ile devam istiyorum.

21 inç bir CRT'miz var. Ekran yatay çözünürlüğü 720 piksel olsun. Bu da kabaca her pikselin 0.6 mm eni ve boyu olduğunu gösterir. Aşağıda bu ekran ile seyredilen örnek bir resmi koydum.

En İyi ve Kaliteli Görüntü İçin LCD mi ? PLASMA mı ?

Şimdi gidip 42 inç bir ekran alırsak doğal olarak bu resim hem yatay da hem de dikey de iki katına çıkacak. Eğer piksel sayısını hiç artırmazsak bu boyuta varabilmek için her bir pikselin boyunu 0.6 mm'de 1.2 mm'ye büyütmemiz gerekecek. Bir görüntüyü bu şekilde 4 kat büyütürseniz doğal olarak sonuç aşağıdaki gibi daha belirgin görünen pikseller olacak:

Aynı görüntüyü 1440 satır sayısı olan bir TV'de UPSCALE ederek görüntülemek istediğinde pikseller yine 0.6 mm kalacak ve iyi UPSCALE eden bir algoritma ile aşağıdakine benzer bir görüntü elde edilecek.

Görüleceğe üzere yazılımlar olmayan piksellerin oluşturulması konusunda çok hatırı sayılır bir başarı gösteriyor. Şimdi aynı işlemi biraz daha dramatize etmek istiyorum: Gittik 84 inç bir ekran aldık (84 inç var mı demeyin geçenlerde 102 inç panasonic vardı) şimdi her piksel hem yatay da hem de dikey de 4 kat büyüyecek ve 2.4 mm boya gelecek. Piksel sayısı artmadığı zaman aşağıdaki gibi bir sonuç elde edilecek:

Aynı görüntüyü 2880 piksel yapınca görüntü aşağıdaki gibi oluyor.

Son örnek de 414 bin piksele sahip resim 6.6 milyon piksele upscale edildi. Diğer bir deyişle 6.2 milyon piksel sentezlenerek oluşturuldu. Ama sonuç bence belirgin şekilde daha iyi.

Şimdi konu şu noktaya geliyor. tamam sabit resimler iyileşiyor ama saniyede 24 kare resim olan bir film de bunu gerçek zamanlı yapabilmek mümkün müdür? Günümüz teknolojisi bunu yapablir mi? Burada da bir iş için üretilmiş Amaca özel işlemciler devreyegirmeye başlıyor.

Ben bu resimleri upscale ederken 720 yatay pikselli resimi bicubic olarak 2880 piksele UPSCALE ettiğimde notebook'um bu işi 0.13 saniyede yaptığını yazıyordu. Genel amaçlı bir CPU bile bicubic UPSCALE (en komplex UPSCALE hesaplama metodlarıdan bir tanesidir) işlemini bu kadar hızlı hapabilirse Amaca özel işlemcileri çok da zorlanacaklarını beklemiyorum.

Aksesaus kardeşim burada sana fikrimi empoze etmek gibi bir yaklaşımım yok. Daha önceki yazılarını da takip ettiğim ve saygı duyduğum ancak bunu şimdi yazarak belirttiğim bir kişilik olarak görüyorum. yalnızca doğru olduğunu düşündüğüm bir konuyu yazıya aldım. Farklı düşünmeye devam etsen de etmesen de sana olan saygı ve yaklaşımımda bir değişiklik olmayacaktır. Senin de benzer bir düşüncede olduğunu düşünüyorum.

İyi çalışmalar.

quote:

quote:

quote:

Sevgili dostum,

Aslında hiç değişik bir noktadan bakmadım. Scaling konusunun ruhu benim çok basite indirgediğimdir. İşin özü budur. Diğer yandan aslında çok daha karmaşık bir konudur. İmzamdaki linkte epeyce detaylısı var. Bilmiyorum oradaki scaling mevzusunu inceledin mi?

Senin bence gözden kaçırdığın husus, bir fotoğraf karesinin değil, saniyede minimum 24 kareyi barındıran hareketli görüntünün söz konusu olmasıdır. Hep çıkarsamalarını fotoğraflardan yapıyorsun (sanırım mesleğin gereği). Fotoğrafta olay nispeten daha basittir. Çok iyi bir algoritma ile, az pikselli bir kareyi çok pikselli bir kareye ölçeklendirip aslına yakın bir sonuç almak mümkündür (asla aslı veya daha iyi olamaz, o yüzden yakın diyorum). Fotoğraflar için çok daha sofistike ve fazla sayıda karmaşık hesaplamalar kullanılabilen algoritmalar kullanmak da mümkündür. Örneğin bu iş için öyle bir algoritma oluşturabilirsiniz ki, basarsınız düğmeye, Pentium Quattro işlemcili bir makinada cihaz 5 dakika çalışır ve o kareyi olabildiğince az deformasyonla aslına en yakın halde devleştirir. Ama bunu akan bir görüntüde yapmak çok ama çok zordur. En gelişmiş video işlemcileri (hollywoodda kullanılan 70,000 dolarlık scalerlar) kullansak bile yine orijinal yakalanamaz, hele de videoda.

Şu piyasada satılan 100-200 TL'lik upscale özellikli dvd playerlar var ya, onlar görüntüyü iyileştirmek bir yana hacamat ederler. Onların görüntüyü iyileştirdiği tamamen bir mittir. Dandik işlemcileri ile ve basit matematiksel işlemlerle resmi büyütür, sonra da ben upscaling yapıyorum der. Eğer Pioneer gibi iyi görüntü işlemcili bir televizyon varsa elde bu cihazların upscalin özelliğini kesinlikle devre dışı bırakın.

Senin konuna tekrar dönersek, elimizde 2 tane 50 inch tv var. Aynı kalitede işlemciye sahipler. Panellerin teknik kapasiteleri de aynı (kontrast, parlaklık, renk başarısı vs). Biri HD diğeri full HD. Kaynak sinyalimiz SD. HD olan tvde kesinlikle deformasyon daha azdır. İki kere iki dört kadar kesin bir konu. Bunun tartışılacak bir tarafı bence yok.

Fikir jimnastiği güzel birşey ama dünya da yuvarlak, ne yapalım yani şimdi? Bunu da mı tartışalım?

Selamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhan_guler -- 6 Şubat 2009; 11:45:42 >

• Tekrar merhaba Ayhan,

"Aksesaus kardeşim burada sana fikrimi empoze etmek gibi bir yaklaşımım yok. Daha önceki yazılarını da takip ettiğim ve saygı duyduğum ancak bunu şimdi yazarak belirttiğim bir kişilik olarak görüyorum. yalnızca doğru olduğunu düşündüğüm bir konuyu yazıya aldım. Farklı düşünmeye devam etsen de etmesende sana olan saygı ve yaklaşık bir değişiklik olmayacaktır. Senin de benzer bir düşüncede olduğunu düşünüyorum."

demişsin. Olumlu düşüncelerin için teşekkür ediyorum. Tabii ki de farklı düşüncelerine ben de saygılıyım. Bundan emin olabilirsin.

Resimleri buradan göremiyorum, evde incelerim, ancak bendeki sonuç değişmeyecek. Bunu bilesin. Çünkü dünyanın yuvarlaklığı kanıtlandı çoktan. Tepsi olduğunun kabul edildiği zamandaysa ortada kanıt yoktu. Hurafeler ve engizisyon vardı.

Bir de galiba konuyu başlıktaki LCD mi Plazma mı konusundan, HD Ready mi Full HD mi noktasına baya bir çekiştirmiş olduk. Kendi adıma aslında bunu biraz da kasten yaptım çünkü başlık mevzusundan artık (açan arkadaş bağışlasın) midem bulandı. Konu senin mecraya dönüşünce birşeyler yazmaya değer buldum sadece.

Bu arada ayrı bir not olarak belirteyim, bu konularda Signore detaylı bir rehber hazırlıyor. Nacizane benim de görüşlerimi aldı. Yakında yayınlar. Bu işe yeni merak salan veya panel tv alma arefesinde olan arkadaşlarımız için derli toplu ve faydalı bir çalışma olacağı kanaatindeyim. Bizler de o konunun altında bunları tartışmaya devam ederiz.

Selamlar.

• quote:

Orjinalden alıntı: ali beyendi

Sayın Albaniyle aynı kulvarda olmadığımız için onu anlamakta zorluk çekiyorum.O herşeyi en iyi bilir:)
    Albani siz crt ye devam ediniz..Biz zavallı bişilerden anlamayanlar idare ediyoruz işte.Bir zamanalar bazı yöneticelerde aynı uslübü kullanırda halkına..
    Saygılarımla,

Sn.Alibey
    Ben "en iyi bilirim" gibi bir tezim vede iddiam yoktur veya böyle bir dayatmamda zaten olamaz,ama ben senin bu işi ne kadar bildiğini çok iyi anladım,müsaade ette o kadar bileyim+
    Evet ben SD lerde büyük ağırlıklı olarak HALA>>>"CRT" kullanıyorum,bunuda her zaman yazıyorum,ama ben HD leride elbette panelden izliyorum,o kadar parayı boşunamı verdik!

Son iki cümleni ise hiç üstüme almıyorum+
    Senin,varsa bu işteki teknik bilgilerin veya buna benzer şeyler bunları yaz bizede sayende öğrnemiş olalım,benim bu konularda
    daha bilmediğim bir sürü şey vardır!

Selamlar
    ++

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi albani -- 6 Şubat 2009; 13:03:46 >

• Aks Hocam ve Ayhan kardeşim

Daha öncede yazdım,bu iş yani LCD mi iyi yoksa PDP mi iyi olayını 10 senedir tartışıyorlar,böyle giderse bir 10 sene daha
    tartışırlar,dolayısıyla bu aslında bir konu filan olmaktan çıkmıştır!başka şeyleri tartışmak gerekir bundan sonra

++
  • CRT'nin SD yayınlar için iyi olduğunu tartışmanın anlamı yok ki. Tabii ki panellerden daha iyidir SD için. Bence LCD ve plazmaların panellerinin inceliği vs. insanların teknolojik olarak gözlerini kamaştırdı ve çok ileri teknoloji sanıyorlar plazma/lcd'leri. CRT de eski (yetersiz anlamında) teknoloji gibi. Benim bildiğim kadarıyla CRT'ler de başladı HD olayı, Sony'ler falan ve hala bazı şanslılarda bunlardan vardır, ucundan yakalayanlarda. Neyse tam o sıralar LCD, plazma filan çıktı, üstelik o zamanlar görüntü kalitesi kötüydü, şimdiki gibi düzelmiş falan değildi. Ama insanlara çok teknolojik ürün olarak başarıyla pazarlanınca moda haline geldi. Oysa CRT ile daha başarılı HD yapılabilirdi o zamanlar için. Tabii ki kabalık olarak CRT'nin kalkması iyi oldu. Ancak yayınlar berbat iken de CRT'siz olmaz. Arkadaşlarda en iyi plazma LCD 'lere sahip olanlar bile benim 92 ekran panasonic crt'ye bitiyorlar SD yayınlar için. Özellikle SD yayınların kalitesinde de bir çok kanalda/programında/filmde büyük farklar var. Bazıları sanırım bandwidth kaynaklı. Hele o görüntüler CRT dışında işkence, CRT'de bile berbatken.

Yani ilerde bir Pioneer LX5090 almayı düşünüyorum ama yayınlar ilerleyene kadar CRT'm kalacak. Zaten satsan da para veren olmaz pek sanırım. Verseler de satmamak daha hayırlı.

• Sn.Fennezs

Yukarıda biraz bahsettim "SED" ten vede taban olarak mantığından!
    SED=CRT tabanlı bir panel teknolojisidir,bu kadar basit!

Bugünkü panel(PDP/LCD)teknolojisinde(CCFL/EEFL/HCFL/LED dahil) çok başarılı bırakın SD yi,HD yi bile elde etmek,en azından
    bazı Marka/Seriler için neredeyse imkansız!

Bunu bilen teknoloji bulucularıda senelece kafa patlatılar nasıl CRT kalitesinde>>Panel üretiriz diye!!!
    Ancak bunu henüz başaramadılar!bir tek NANO uyanık çıktı vede öncü çıktı,SED i geliştirdi ve buda zaten klasik CRT nin panele
    uyarlanmış ama bütün uzmanların ortak görüşüyle en mükemmel panel tip TV olduğunuda kanıtlamıştır,ardından yeni sistemler
    geliştirildi,ama teknik olarak hala hiçbirisi SED i geçemiyor,OLED ise>>....LED ler içinde en alt seviyede olanıdır,bunuda ayrıca
    belirtmek istiyorum,hani kısa vadede gelecek olan!!

İşin özü şudurki herifler CRT sistemli bir buluşun peşindeler ve sistemde CRT tabanlı olacaktır,bu kesin,zaten elde bunun bir tanede
    çok net delili vardır>>SED TV ler++
    Yani bazı şeyler ya hemen olamıyor yada asla olamıyor,bunu teknoloji üretenler çok iyi biliyorlar!
    Bugün PDP/LCD ler onlar için çocuk oyuncağı panel tekniği olarak kaldı,sadece pazar hala çok fena "AÇ" olduğu için panel diye
    ne üretseler aynen bunları satıyorlar!

En son LED teki oyun gibi!!
    Değişen arka-aydınlatma ile iyileşen bazı değerler dışında,ortada DisplayDriver+A/V Proc.konusunda tık yok
    Bir sürede böyle gazlarla panelleri!!uyanık çekik-gözlüler!

Bir diğer konuda genelde gözden kaçıyor,yeni TV lerde çok ciddi fazla oranda HATA çıkmaya başlamıştır!!gerek PDP ler gereksede LCD lerde,
    ama heriflerden yine net bir açıklama yok,olmadığı gibi hiç tınmıyorlar bile!
    Sıkıntı Modüllerde büyük çoğunlukla,ama ne Samy nede LGE den tık yok(en büyük iki Modül üreticisi olarak)PDP lerde ise bir kaç hata
    oran olarak izlediğim zaman epeyi bir artış var,ben asıl bu konularda tartışmak isterim!!
    Paneller dökülüyor demek istemiyorum ama,2000 lerin başı/ortası sıkıntıları bugün çok daha fazla çıkmaktadır!

++

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.