Şimdi Ara

En İyi ve Kaliteli Görüntü İçin LCD mi ? PLASMA mı ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
1
Favori
5.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • En yeni teknoloji LCD dir. Plazma tüplü tv mantığıdır. LCD görüntü kalitesini vermesi çok zor.
  • quote:

Merhaba,

SD'yi iyi gösteren bir plasmalar HD ya da Blu-ray disklerde neden LCD'lerin gerisinde kalıyor anlayamadım. Açmanız mümkün mü?

plazmanın işleyişi ile lcd ninki farklıdır.düşük çözünürlüklü kaynakta örneğin tv yayını yada vcd formatı gibi kaynaklarda plazma çok daha iyi sonuç veriyor..lcd ise bu çözünürlükte karelenme yapıyor.lcd ler doğası gereği yüksek çözünürlüğe göre tasarlanmışlardır..plazmalarda ise tam tersi düşük çözünürlükte bile herhangi bir piksellenme söz konusu değil.fakat yüksek çözünürlükte lcd tabiri caizse gerçek gücünü gösteriyor..mesela fullhd bir yayında lcd bir ağacı gösterdiğini farzedelim görüntü lcd de detaylı olduğu için ağacın yaprağındaki damarları görebilirken plazmada göremezsin.. eğer bir plazma ile lcd yi fullhd yayında yanyana görürsen ne demek istediğimi anlarsın.bunun haricinde 2 sininde + ve - yönleri vardır..eğer sd izlencekse plazma hd-pc-mkv falan izlencekse lcd alınması daha doğru..

• Merhaba Groll,

teknolojisi LCD ya da Plasma olsun ekran görülen kareleşmenin panel ile ilgisi yoktur. Bu olsa olsa panel'e o görüntüyü veren devrelerin işleyişi ile ilgilidir. Niyatetinde her iki panel de Full HD çözünürlüğe sahip ise aralarında bir fark olmamalıdır. Ama vardır. Bu da arkadaki görüntü işlemenin kalite farkıdır.

Normal şartlarda LED olmayan bir LCD yavaş reaksiyonu ve arkadan kaçan ışıkları ile Plasmadan daha kötü siyah ve daha bulanık bir görüntü vermesi beklenir. Diğer yandan plasmalar da yüksek elektrik tüketimleri ve aynı görüntünün sürekli gösterilmesi yüzünden kalıcı iz sorunları ile kendine has dertleri vardır.

Ben şahsen hem blu-ray, hem MKV hem de PS3'ü Sony X3500 ve benim plasmam da denedim. her ikisi de çok ama çok iyi idi. Ancak siyah görüntüler de plasma o kadar iyidi ki tercihimi 5090 üzerine yaptım.

Tahminimce plasma'nın HD filmlerde daha kötü göstermesi (sizin tabirinizle) piyasaki çoğu plasmanın Full HD değil de HD Ready olmasından kaynaklanıyor. Bu durumda HD Ready bir plasmanının detay konusunda Full HD bir LCD'nin arkasında kalması normal olarak görülmeli. Ancak Full HD bir plasma ile bu sorun da ortadan kalkmış oluyor.

saygılar.
    quote:

Orjinalden alıntı: groll

plazmanın işleyişi ile lcd ninki farklıdır.düşük çözünürlüklü kaynakta örneğin tv yayını yada vcd formatı gibi kaynaklarda plazma çok daha iyi sonuç veriyor..lcd ise bu çözünürlükte karelenme yapıyor.lcd ler doğası gereği yüksek çözünürlüğe göre tasarlanmışlardır..plazmalarda ise tam tersi düşük çözünürlükte bile herhangi bir piksellenme söz konusu değil.fakat yüksek çözünürlükte lcd tabiri caizse gerçek gücünü gösteriyor..mesela fullhd bir yayında lcd bir ağacı gösterdiğini farzedelim görüntü lcd de detaylı olduğu için ağacın yaprağındaki damarları görebilirken plazmada göremezsin.. eğer bir plazma ile lcd yi fullhd yayında yanyana görürsen ne demek istediğimi anlarsın.bunun haricinde 2 sininde + ve - yönleri vardır..eğer sd izlencekse plazma hd-pc-mkv falan izlencekse lcd alınması daha doğru..

• @ayhan_guler

malesef sana katılamayacağım..ben 5090 ile fullhd kaynağı lcd lerle yanyana gördüm .ayrıca yanında panasonic pz serisi ve samsung plazmada vardı.bilindiği üzere lcd ler siyahta başarısız ve hareketli sahnelerde plazma kadar iyi değiller plazmalarda beyazlarda-güç tüketiminde lcd kadar iyi değil bütün bunlar zaten bilinen birşey fakat iş fullhd ye geldiğinde şöyle söyliyim en amatör göz bile plazmayla-lcd arasındaki kalite farkını çok rahat anlar.plazma fullhd görüntüyü sadece gösteriyor ama lcd resmen bir derinlik,netlik,detay ve sanki 3d katıyor..bunu yanyana görsen çok rahat görürsün..bende plazmaya daha yakındım ve gidip pioneer 5090 ı incelemeye gittim ekranda 1080p lik istanbul belgeseli vardı o görüntüyü gören kim olursa olsun mutlaka lcd yi seçer..kısacası sd de kimse lcd nin plazma kadar iyi olduğunu söyleyemez fakat hd dede kimse plazmanın lcd kadar iyi olduğunu söyleyemez..

• Arkadaşlar Lcd teknolojisi daha uzun ömürlü ve gün ışığında dahi görüntü kalitesi düşmüyor alınıcak televizyon full hd ve 1080p destekli olduğu zaman görüntü kalitesi mükemmel oluyor
  • Bugün için ve daha 3/5 sene çok ciddi bir "SD" izlenimi devam edecektir,USA da bile "hala" SD bir kriterdir!!!dikkatinizi çekerim+

5090 ise "Referance" bir paneldir,iyi bir panel değildir! Pio larda "genel görüntüde" 2000 den beri neredeyse bütün serileri "Referance" tır!!!

-Satış yerlerindeki ayarları vede mukayeseleri geçiniz bir kalem!
    -Aynı panelleri birde ben ayarlıyayım o zaman,bir daha mukayese ederseniz çok ciddi farkı görürsünüz!
    -Göz ve algılama ile "doğru" ayarlar ile,bütün olay değişir insanlarda,kaldıki kimileri güzel derken neye göre güzel!!!
    çoğu insanlara(Türkiye de vede dışarda olmak üzere)zaten büyük çoğunluk "yanlış" ayarlarda görüntü izleyip,bunları beynindeki merkezde
    depolayıp,"doğru" sanmaktadır!!!>>>böyle Testler 5/6 sene önce USA da yaoıldığında kendisini "uzman-izleyici" sanan bir dolu insan,
    aslında yanlış görüntülere hep süper demişlerdi öyle Testler uygulandıki bu insanlara çok ciddi büyük oranda,insanlar hep yanlış ayarlı
    panelleri,doğru diye işaretlediler!!

-Göz;özellikle günümüzde panellerin "aşırı yapay" vede özellikle "VIVID" renklerine adeta hasta vede esir olmuşlardır
    Ben örneğin bir çok kişiye ayar verirken,yada genelde bezı ayarlara bakınca(özellikle yurtdışında)ne kadar yanlış ayarlarda,ama kendilerine
    göre "süper" ayarlarda izliyorlarlar panellerini>>>son bir örnek AVForumdan bir Alman,benim ZF için bir ayar uygulamış vede "super" diyor!!
    ben daha o ayarlara baktığımda ki Contrast bile 100 de duruyor(nasıl ayarsa)diğer ayarlarda abuk seviyelerde,herif birde üşenmemiş
    "SM" den Cut/Drive ayarlarınıda değiştirmiş(bunu Tosh larda yapmak aslında imkansızdır,Test cihazları olmadan!)ama bu herif uygulamaış ve
    bende uyguladım,bakalım bu "super" nedir diye>>ortaya tabiki abuk bir Vivid/Sature dehşet bir renk cümbüşü çıktı!!!
    Tabiki ben hemen kendi ayarlarıma döndüm!sonrada o dangalağa sordum,bu ne biçim ayar ve sen nasıl yaptın diyede sordum>>gelen cevapta.....
    ben bu ayarları birisinde aldım(USA daki bir siteden)

Demem o ki,bu panel ayarlarında kişisel göz zevkine göre insanlar bunları değerlendiriyor,ama kendisi mutlu ise,elbette bize söz düşmez!

-PDP lerdeki daha "Natural" hatta tam Natural bir resim,insanları mutlu etmiyor,bu kesin,çünkü insanlar özellikle panellerin vede LCD lerin "yapay"
    renklerini daha çok seviyor(bunuda yapılan bir çok Testten anlıyoruz)dolayısıyla bir mağazadaki PDP-LCD mukayesesinide buna göre
    değerlendiriyor,kısaca birisine cnasız/renksiz/mat/soluk v.s derken diğerine yani özellikle LCD lere canlı/renkler muhteşem v.s
    diye tanımlıyorlar,bakınız bizde aşırı sayıda fazla insan panellerini "Dynamic" mode tan izliyor!!!(Shup mode tur bunun teknik tanımı
    üreticilerde,kısaca paneli "gazlama" ayarıdır bu!!! bu ayara güzel ve doğru diyen insanlar çok ciddi fazladır,ve bunu bir MODE sanan
    insanlar vardır!!
    ------------
    D65(Grey-level)/Deltaerror/Gamma v.s gibi teknik ayrıntılara hiç girmiyorum bile!
    Ama uzman test değerşendirmelerinde kriter şudur,doğruya yakın değerler nedir,buna bakılır ve bunun içinde bütün dünyada kabul edilmiş
    tek bir standard vardır,buna göre ölçüm yapıldığında TFT-LCD TV lerin çok büyük çoğunluğu zaten sınıfta kalmaktadır,daha derin testlerde ise
    LCD lerin neredeyse tamamı sınıfta kalmaktadır!!!ancak bu testlerdeki bazı durumları insan gözü göremediği için fazla üstünde durulmaz!!

----------
    Olayı PDP mi iyi yoksa LCD mi iyi diye sorgularsanız zaten içinde çıkamazsınız,PDP ler genel olarak daha doğal ve doğru resim üretirler,
    LCD lerde bu ok ciddi sıkıntılıdır,sadece burada bazı High-End paneller ile özellikle Processor leri stabil/doğru çalışan LCD ler öne çıkar
    diğerlerinde bir dünya sıkıntı vardır,üstelik bunların çoğuda basit sıkıntılar olmasına karşılık,ben marka ismi vermiyeyim ama LCD lerde
    öyle paneller varki,hiç bir şeyi başarılı yapamıyor,ama ekrana yansıyan resimden alınan durum sebebiyle,insanlar gerçeği göremiyor!!!

-SD lere dönersek,zaten PDP lerin çok ciddi üstünlüğü vardır(HDReady panellerde tabiki)
    -SD ler hala çok ciddi bir izlenim kaynağıdır!LCD lerdeki Chipset lerin neredeyse tamamı SD lerde sınıfta kalıyor!
    -FULLHD lerde ise yine LCD ler çok fena çuvallıyor SD lerde,ama PDP lerde pixel değerinin artması ile SD lerde kalitesi düşüyor!
    yinede FULLHD lerde PDP ler bir adım öndedir SD uygulamarında

--Bu arada ayarlarda çok önemlidir,bugün çoğu insan daha panelini doğru olarak ayarlıyamıyor bile!!

PDP lerdeki kullanılan teknik+özelliklerin işlevselliği,LCD lere çok daha fazladır(Pio larda ise en üst seviyededir)
    LCD lerdeki 100Hz dahil bir çok özellik daha ne işe yaradığı bile belli olmamaktadır!(Sharp hariç bu konuda)
    Yine bazı özelliklerde,verilen komutu panele uyguluyamıyor bile,çünkü Chipset ya aptallaşıyor yada Processor bunu sağlıklı işliyemiyor!!
    "ne yapacağım diye düşünürkende" siz resimde abukluklar görebiliyorsunuz,Processor ya kendisini zor topluyor yada tökezleyerek gidiyor!!

Bütün bu sıkıntılar TFT-LCD TV lerde hala oldukça fazladır(LED TV ler dahil,yine Sharp hariç)!!!

Kısaca PDP lerin pazardaki satış trendinin daha az olması,LCD lerin çok olmasının ana sebebi ise sizin düşündüğünüz yada tahmin ettiğiniz
    sebeblerden değildir!!!
    Kaldıki bugün ana üreticilerin zaten çoğu aynı zamanda hem PDP hemde LCD üreticisidir!!!(Sharp hariç)
    Samy/Phil/LGE/Pio/Pany,bunların bir bantlarıda zaten PDP üretimidir!

++

• işin teknik kısmını bi tarafa itersek lcd ve plazma çok farklıdır.plazmaya bmw x5 dersek lcd de ferrari olsun şu anda yol patikadır bu yolda x5 daha iyidir fakat asfalt yolda ferrari daha iyidir..mevcut durum patikadan ----)))) asfalta doğrudurr..sd yayın zamanla yerini hd ye bırakacaktır.plazmayı istediğin kadar menülerinle uğraş sadece renk-parlaklık-kontrast vs. la sınırlı kalır.asla onu bir lcd görüntüsüne kavuşturamazsın.lcd yide istersen 80 tane menü koy gene plazmanın sd görüntüsünü yakalayamazsın..x5 x5 tir ne yaparsan yap ferrari olmaz..2 sinin teknolojisi çok farklıdır processor,panel,renk,doğallık sadece teferruattır bu anlamda ilk başta lcd mi plazmamı ona karar vermek gerekir diğerleri sonra gelir..lcd alıp ne yaparsan yap sd de plazma olmaz ,plazma al ne yaparsan yap hd de lcd gibi olmaz..bana göre işin özeti budur umarım anlaşılmıştır...
  • HD yayın ve filmleri de düşünüp LCD almanı tavsiye ederim dostum...
  • Sd yayınlarda evet plasma daha iyi sonuç verir ama değerlendirilmesi gereken sadece işin bu yönümüdür ? Plazmanın eksilerinden de bahsetmek gerekmez mi ? Tercih yaparken onları da dikkate almak gerekmez mi ?
  • Ben bir şey sormak istiyorum. Gerçekten bilmediğimden ve merak ettiğimden soruyorum. Bu yüzden alınganlık olmasın lütfen.

Hani hep Plazmaların siyahları daha iyi derler ya...Lokanta, mağaza gibi yerlerde genelde duvarlarda bir ince panel bulunuyor. Ve gözlemlerim genelde bunlar plazma oluyor. Kaç yerde gördüysem kontrast ve siyah namına bir şey yok bu plazmalarda. Acaba eski model oldukları için mi?

Hadi onlar eski model ama Panasonic px80 gibi yeni nesil modellerde de o kadar olmasada siyahları başarılı bulamıyorum. Yeni nesil lcd'lerden daha kötü.

Yalnız Pioneer'ları ayırıyorum. Her nerde gördüysem siyahları ben burdayım diyordu.

Soruma gelirsek..."Plazmaların siyahı daha iyi" sözü zamanında söylenmiş ve o zaman için doğru olan bir sözdü de, o söz kulaktan kulağa gibi herkes tarafından şimdide doğru mu kabul edilmeye başlandı. Yoksa Pioneer'ı dışarıda tutarsak hala geçerliliğini koruyan bir söz mü?

• Merhaba Albani,

Her yerde uzun uzun yazıları sık sık görüyorum. Ne deyiyeyim parmaklarına sağlık. Ben o kadar uzun uzun yazmaya gelemem vallahi. Ancak buradaki yazında aşağıdaki kısım kafama takıldı. Neden HDready paneller Full HD panellere göre daha iyi SD yayın gösterebiliyorlar anlayamadım. Nihayetinde artan piksel sayısının çok minimal de olsa bir iyileştirme yapması beklentisi varken daha da kötü olmasını anlayamadım.

-SD lere dönersek,zaten PDP lerin çok ciddi üstünlüğü vardır(HDReady panellerde tabiki)
    -SD ler hala çok ciddi bir izlenim kaynağıdır!LCD lerdeki Chipset lerin neredeyse tamamı SD lerde sınıfta kalıyor!
    -FULLHD lerde ise yine LCD ler çok fena çuvallıyor SD lerde,ama PDP lerde pixel değerinin artması ile SD lerde kalitesi düşüyor!
  • Merhaba Highwaymouse,

Bendeki TV pioneer 5090 onun siyahlarından çok ama çok memnunum diğer yandan bir arkadaşımızda panasonic vardı (modeli tam aklımda değil) benimki kadar olmasa da onun siyahları da oldukça iyi idi.

Alışveriş merkezlerinde asılı PDP panellerin sorunlarını dediğin gibi oldukça kötü burada birkaç neden var gibi. Aşağıda listelemeye çalıştım:

Eski plasmalar da genel de siyahları şimdiki gibi yapamıyorlardı. Onlar da zaman içerisinde çok ilerlediler.

Plaslamaların beyazı parlak ortamlarda LCD'den az olduğu için özellikle çok ışıklandırılmış alışveriş merkezlerinde daha soluk bir izlenim vermelerine neden oluyor. Evde bu kadar parlak bir aydınlatma olmadığı için genellikle bu az parlaklık sorunu dert olmaktan çıkıyor. (daha önce dediğim gibi benim pioneer şu anda 60 üzerinde 20 kontrast ile çalışıyor oysaki mağaza 60 iken bile soluk gibiydi).

Bütün paneller siyah rengi üretmek için o kısımlardaki ışığı kesmeye çalışıyor. En ideal şartlarda bile sonunda panelin kendi rengini görürürsünüz. Eğer parlak bir ortamda kapalı bir panele bakarsanız özellikle PDP'lerin tam siyah renkte olmadıklarını çok koyu yeşil-gri gibi bir rengi olduğunu görürsünüz. LCD'ler ise genelde daha koyudurlar (hele samsung parlak paneli hatırı sayılır koyu) bu durumda siyah renkte arkadan kaçan ışık, ortam çok parlak olduğu için zaten görünmeyecektir. geriye paneli kendi renginin ne kadar koyu olduğu kalacaktır. Doğal olarak o zaman koyu renge sahip LCD panaller daha açık renge sahip PDP panellerden daha iyi siyah veriyormuş gibi görünüyor. Ancak eve gelip de loş ortam da işler tamamen değişiyor. Arkadan kaçan ışık belirginleşmeye ve panelin koyu renginin etkisi de azalmaya başlıyor. Biraz anlatması zor bir konu inşallah anlatabilmişimdir.

quote:

Orjinalden alıntı: HiGHWAYMOUSE

Ben bir şey sormak istiyorum. Gerçekten bilmediğimden ve merak ettiğimden soruyorum. Bu yüzden alınganlık olmasın lütfen.

Hani hep Plazmaların siyahları daha iyi derler ya...Lokanta, mağaza gibi yerlerde genelde duvarlarda bir ince panel bulunuyor. Ve gözlemlerim genelde bunlar plazma oluyor. Kaç yerde gördüysem kontrast ve siyah namına bir şey yok bu plazmalarda. Acaba eski model oldukları için mi?

Hadi onlar eski model ama Panasonic px80 gibi yeni nesil modellerde de o kadar olmasada siyahları başarılı bulamıyorum. Yeni nesil lcd'lerden daha kötü.

Yalnız Pioneer'ları ayırıyorum. Her nerde gördüysem siyahları ben burdayım diyordu.

Soruma gelirsek..."Plazmaların siyahı daha iyi" sözü zamanında söylenmiş ve o zaman için doğru olan bir sözdü de, o söz kulaktan kulağa gibi herkes tarafından şimdide doğru mu kabul edilmeye başlandı. Yoksa Pioneer'ı dışarıda tutarsak hala geçerliliğini koruyan bir söz mü?

• Bildiğim kadarıyla lcd nin teknolojisi öyle çok ileri ve çetrefilli bir teknoloji değiller.. Led teknolojililer ise anlaşılan çoğu handikapı aşmış o ayrı.. kontrast olarak çoğu lcd hala ortalama bir plazmanın gerisinde.. kullanım oranları hala %80 lerde sd yayın ise plazma hala en uygun seçim diye düşünüyorum.. 1080p kaynak bildiğim kadarıyla çok nadir bulunurken fullhd nin dahi gereksiz olduğunu düşünüyorum.. 50"-60" olmadan veya tvnin dibine girmeden fullhd zevki anlaşılmıyor bile.. en iyi seçim bence üst düzey bir plazma..
  • CRT tüplü TV den panelegeçecekseniz ki öyle görünüyor, PLAZMA sizi daha çok tatmin eder. LCD ise benden önce yorum yapan bir çok arkadaşın dediği gibi özellikle HD yayın ve oyun konsolunda daha çok detay verir. Kazar sizin tabii ama sanki işin sonunda plazma alacakmışsınız gibi duruyor

Bu arada unutmadan plazmaların üretiminde de kısıtlamaya gidileceğini söylemem gerek. Çevresel duyarlılık ve yüksek enerji sarfiyatlarından dolayı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ayhan_guler

Merhaba Albani,

Her yerde uzun uzun yazıları sık sık görüyorum. Ne deyiyeyim parmaklarına sağlık. Ben o kadar uzun uzun yazmaya gelemem vallahi. Ancak buradaki yazında aşağıdaki kısım kafama takıldı. Neden HDready paneller Full HD panellere göre daha iyi SD yayın gösterebiliyorlar anlayamadım. Nihayetinde artan piksel sayısının çok minimal de olsa bir iyileştirme yapması beklentisi varken daha da kötü olmasını anlayamadım.

Anlaşılmayacak bir şey yokki!çok basit üstelik

Ama sen pixel sayısında kalmışsın hala!

Yayın SD ise zaten max.pixel değeri 720X576 olacaktır(DVD lerde ve bazı Uydu yayınlarında v.s diyelim)ama çoğu kerede
    bu değerlerin altında kalacaktır!!
    HDReady PDP ler 1024X768 den başlar(istisnası ise Hitac ALIS paneller 1024X1080pixel dir)
    Bir diğer değer ise 1366X768 dir(50" ve üstü) ama eski nesil PDP lerde ise 852X482 dir

Burada sistem şöyle işler>>SD den gelen yayını panel alır ve kendi native pixel değerine indirir!!!ancak yayın yinede panelin
    pixel sayısına göre orantısız olduğu için(daha az pixel değerinde)bunu yeniden panelde upscale ederek ekrana yerleştirir,bütün olay budur işte!

Kısaca panel alanında pixel değeri(sayısı)SD den gelen değere ne kadar yakınsa panelin bunu daha başarılı vermesi mümkündür!
    Paneldeki pixel sayısı arttıkça doğal olarakta ebat büyüdükçe sırıtmalar başlar v.s v.s

Ama temelde PDP lerin SD leri başarılı işlemeside özellikle düşük değerli yani HDReady panellerde daha başarılı olmaktadır!
    buda 1024X768 bir PDP panel SD lerde daha başarılı olacaktır,aynı şekilde panel 50" ve 1366X768 ise yine SD ler başarılı olacaktır
    PDP lerde,ama pixel değeri arttıkça ve 1920X1080 okunca,SD nin yayını çok ciddi zayıf kalıyor bu durumda ve bunu işleyen
    panel HDReady kadarda başarılı olamıyor zaten FULLHD panel alanların SD lerdeki durumuda ortadadır,8G Pio ile 9G arasında
    fark olmaktadır,ama bana göre çokta fazla bir fark yoktur,ancak Panylerde(Phil/LG/Samy ler dahil)bunların FULLHD PDP lerinde
    yine SD ler başarılı değildir,ayrıca bunların SD başarılarıda iyi bir High-End LCD nin FULLHD sindeki gibidir!
    LCD/PDP farkı SD lerde şayet panel FULLHD ise pek farketmiyor,ama örneğin benimde kullandığım ZF355 lerde SD ler olabilecek
    en iyi seviyede ve başarılı işleyebiliyor,yani böyle örneklerde vardır!

Toparlarsak SD için aslında en iyi panel eski nesil 852X482pixel olan PDP lerdir,daha sonrada 1024/1366X768pixel PDP lerdir,bunlar ile
    SD ler çok iyidir,Pio ilede dahada iyidir!!

FULLHD lerde ise(PDP olarak)artık çok başarılı bir SD beklenemez,kaldıki FULLHD alan birisi hala bundan SD performansını çok başarılı olsun
    diye bekliyorsa,daha çok bekler!!ben hala diğer Sony CRT den neredeyse SD lerin tamamını izliyorum üstelik elimdeki ZF355 olmasına rağmen!
    Pio 8G ler(6/7 de dahil)en iyi SD veren panellerdir
    Aynı şekilde yine diğer marka tüm PDP lerinde HDReady leri SD lerde çok iyidir+

Ama iş FULLHD PDP/LCD ye gelince,el-insaf bundan fazla bir SD başarısı beklemek,haksızlık olur teknolojiye

++

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi albani -- 4 Şubat 2009; 23:35:58 >

• Albani usta ellerine sağlık, bunu bir konu başlığı yapıp forumun girişine asmak lazım. Çok faydalı ve açık bir anlatım olmuş. Bir çok kişi sadece bu yüzden hayal kırıklığı yaşıyor paneli aldıktan sonra, ama en azından bu yazıyı okuyanlar bundan sonra daha iyi seçim yaparlar.
  • Merhaba Albani,

bazı noktalarda örtüşemedik. SD PAL yayın 720 x 576 burada bir sorun yok biz bunu 1366 x 768 bir HD ready panel ile izlediğimizde panel bunu yeni çözünürlüğe upscale etmeye çalışacak. Ne kadar iyi yapacağı da kullanacağı algoritmaya bağlı. aynı algoritma bu işi 1920 x 1080 piksele upscale yapınca neden daha kötü sonuç versin ki. Tamam orijinali zaten düşük bunu anlarım ama HD ready bir panelin Full HD bir panelden daha iyi bir SD yayın vermesini ancak kullanılan algoritmanın farklılığı ile mümkündür. aynı algoritma varsa kesinlikle Full HD daha iyi olur.

Toshibanın yeni XDE motorunu kullanan 500E modeli çok iyi upscale yaptığı için övgüler alıyor. En ideal çözünürlük orijinal çözünürlük ise DVD neden upscale yapmaya çalışıyor ki. İyi upscale yapan bir panel çözünürlük artıkça daha iyi sonuç verecektir.

"Paneldeki pixel sayısı arttıkça doğal olarakta ebat büyüdükçe sırıtmalar başlar" sözcüğünü de tam anlayamadım. Piksel sayısının artması ebat büyütmezki. Aksine aynı boydaki iki panel (50 inç örneğin) de FULL HD olan modelin pikselleri HD ready olandan daha küçük olacaktır.

Ben çok defalar düşük çözünürlük bir resmi PC ile upscale edip sonrasında kağıda bastım çözünürlüğü ne kadar yükseltirseniz görüntü o kadar iyileşiyor. Tamam atla deve bir iyileşme olmuyor ama en azından çözünürlük arttığı için kötüleşme hiç olmuyor. 640 x 480 piksek bir resmi direk bastım. 1024 x 768'e upscale edip yeniden bastım son olarak 2048 x 1536'ya upscale edip bir daha bastım. Resimlerin hepsi aynı kağıda ve ebata basıldı. Hala test fotolar elimdedir bariz 2048'lik en iyisi ikinci 1024'lük sonuncu da orijinal olan.

örnek resimler isterim dersen onları da verebilirim.

quote:

Orjinalden alıntı: albani

quote:

Merhaba Albani,

Yayın SD ise zaten max.pixel değeri 720X576 olacaktır(DVD lerde ve bazı Uydu yayınlarında v.s diyelim)ama çoğu kerede
    HDReady PDP ler 1024X768 den başlar(istisnası ise Hitac ALIS paneller 1024X1080pixel dir)
    Bir diğer değer ise 1366X768 dir(50" ve üstü) ama eski nesil PDP lerde ise 852X482 dir

Burada sistem şöyle işler>>SD den gelen yayını panel alır ve kendi native pixel değerine indirir!!!ancak yayın yinede panelin
    pixel sayısına göre orantısız olduğu için(daha az pixel değerinde)bunu yeniden panelde upscale ederek ekrana yerleştirir,bütün olay budur işte!

Kısaca panel alanında pixel değeri(sayısı)SD den gelen değere ne kadar yakınsa panelin bunu daha başarılı vermesi mümkündür!
    Paneldeki pixel sayısı arttıkça doğal olarakta ebat büyüdükçe sırıtmalar başlar v.s v.s

Ama temelde PDP lerin SD leri başarılı işlemeside özellikle düşük değerli yani HDReady panellerde daha başarılı olmaktadır!
    buda 1024X768 bir PDP panel SD lerde daha başarılı olacaktır,aynı şekilde panel 50" ve 1366X768 ise yine SD ler başarılı olacaktır
    PDP lerde,ama pixel değeri arttıkça ve 1920X1080 okunca,SD nin yayını çok ciddi zayıf kalıyor bu durumda ve bunu işleyen
    panel HDReady kadarda başarılı olamıyor zaten FULLHD panel alanların SD lerdeki durumuda ortadadır,8G Pio ile 9G arasında
    fark olmaktadır,ama bana göre çokta fazla bir fark yoktur,ancak Panylerde(Phil/LG/Samy ler dahil)bunların FULLHD PDP lerinde
    yine SD ler başarılı değildir,ayrıca bunların SD başarılarıda iyi bir High-End LCD nin FULLHD sindeki gibidir!
    LCD/PDP farkı SD lerde şayet panel FULLHD ise pek farketmiyor,ama örneğin benimde kullandığım ZF355 lerde SD ler olabilecek

Toparlarsak SD için aslında en iyi panel eski nesil 852X482pixel olan PDP lerdir,daha sonrada 1024/1366X768pixel PDP lerdir,bunlar ile

FULLHD lerde ise(PDP olarak)artık çok başarılı bir SD beklenemez,kaldıki FULLHD alan birisi hala bundan SD performansını çok başarılı olsun
    diye bekliyorsa,daha çok bekler!!ben hala diğer Sony CRT den neredeyse SD lerin tamamını izliyorum üstelik elimdeki ZF355 olmasına rağmen!

Ama iş FULLHD PDP/LCD ye gelince,el-insaf bundan fazla bir SD başarısı beklemek,haksızlık olur teknolojiye

++

• Merhaba,

Teknik olarak Hd Ready ile Full HD plazmanın SD yayın gösterimi arasında pek bir fark olmaması gerektiğini düşünsemde,
    ve hattı sayın Ayhan-guler'in dediği gibi Full HD bir plazmada daha bir görüntü beklentisi olsada gerçekte benim tecrübelerim öyle olmadığını
    söylüyor.

Evde Digiturk'e bağlı 427 Xa ve Digiturk Plus'a bağlı 5090 var. 427'nin SD görüntüsü 5090'a göre belirgin bir şekilde iyi.
    ( Digiturk HD receiver'In SD görüntüsü, eski Philips Digi receiver'Ina göre daha kötü olduğunun farkındayım.)
    Digi Plus daha önce 427'ye bağlydı, ve görüntü şimdi 5090'dan aldığımdan daha iyi idi.

Hatta Digiturk Plus Hd yayınlarında bile 5090 ile 427 arasında inanılmaz bir fark sunmuyor kanımca. Siyahlar belirgin bir şekilde daha iyi bunun dışında renkler,
    netlik, hareketli görüntüler birbirine çok yakın. Halbuki 427'nin görüntüyü upscale etmeyeceği için 720p yayında, 5090'a göre daha iyi bir görüntü vermesi bile beklenebilirdi.

HD Ready ile Full HD paneller arasındaki belirgin fark blue-ray,1080P ve PS3 te ortaya çıkıyor sadece.

Bu başlığın konusuna gelirsek, şahsen hiç LCD TV kullanmadım ama çevremde pek çok insan SONY, Philips vs. LCD TV'Ler kullanıyor. LCD TV'Lerin görüntüsü bana çok yapay geliyor ve
    bir süre sonra sıkılıyorum. LCD 'de derinliğin kaybolduğunu düşünüyorum. İster Full HD olsun ister SD yayın olsun plazmadan hiç bir zaman vaz geçeciğimi sanmıyorum.

• quote:

Merhaba Albani,

bazı noktalarda örtüşemedik. SD PAL yayın 720 x 576 burada bir sorun yok biz bunu 1366 x 768 bir HD ready panel ile izlediğimizde panel bunu yeni çözünürlüğe upscale etmeye çalışacak. Ne kadar iyi yapacağı da kullanacağı algoritmaya bağlı. aynı algoritma bu işi 1920 x 1080 piksele upscale yapınca neden daha kötü sonuç versin ki. Tamam orijinali zaten düşük bunu anlarım ama HD ready bir panelin Full HD bir panelden daha iyi bir SD yayın vermesini ancak kullanılan algoritmanın farklılığı ile mümkündür. aynı algoritma varsa kesinlikle Full HD daha iyi olur.

Toshibanın yeni XDE motorunu kullanan 500E modeli çok iyi upscale yaptığı için övgüler alıyor. En ideal çözünürlük orijinal çözünürlük ise DVD neden upscale yapmaya çalışıyor ki. İyi upscale yapan bir panel çözünürlük artıkça daha iyi sonuç verecektir.

"Paneldeki pixel sayısı arttıkça doğal olarakta ebat büyüdükçe sırıtmalar başlar" sözcüğünü de tam anlayamadım. Piksel sayısının artması ebat büyütmezki. Aksine aynı boydaki iki panel (50 inç örneğin) de FULL HD olan modelin pikselleri HD ready olandan daha küçük olacaktır.

Ben çok defalar düşük çözünürlük bir resmi PC ile upscale edip sonrasında kağıda bastım çözünürlüğü ne kadar yükseltirseniz görüntü o kadar iyileşiyor. Tamam atla deve bir iyileşme olmuyor ama en azından çözünürlük arttığı için kötüleşme hiç olmuyor. 640 x 480 piksek bir resmi direk bastım. 1024 x 768'e upscale edip yeniden bastım son olarak 2048 x 1536'ya upscale edip bir daha bastım. Resimlerin hepsi aynı kağıda ve ebata basıldı. Hala test fotolar elimdedir bariz 2048'lik en iyisi ikinci 1024'lük sonuncu da orijinal olan.

quote:

quote:

Merhaba Albani,

++

Ben bu konuda Albani'ye katılıyorum. IS542 Multimedia dersi de bunu söyler zaten :) Siz upscale yaparak intensity resolution'ı artırıyorsunuz ama spatial resolution'dan fedakarlık yapıyorsunuz; intensity resolution artarken spatial resolution azalıyor. Bu biraz dijital resimlerdeki ditheringe benziyor. Dither matrixi büyütüp intensity resolutionı artırarak (TV dilinde 720 x 576'yı 1920 x 1080 yaparak) intensity resolutionı artırabilirsiniz ama aynı zamanda spatial resolutionı düşürmüş olursunuz, yani "Paneldeki pixel sayısı arttıkça doğal olarakta ebat büyüdükçe sırıtmalar başlar" cümlesini gerçekleştirmiş olursunuz. Ne kadar mükemmel bir dither matrixi kullanırsanız kullanın bu böyle olacaktır. Full HD'nin upscale algoritması iyi de olsa HD ready'nin algoritması çok kötü olmadıktan sonra Full HD'deki sırıtmalar HD Ready'dekinden fazla olacaktır.

Yukarıdaki paragrafta çok sayıda İngilizce kelime kullandım, kusura bakmayın, böyle ifade edebildim. Ben de bu kullandığım terimlerin Türkçe olmasını isterdim ama biz bilim üretmedikçe, teknoloji geliştirmedikçe Full HD gibi terimleri kullanmaya mahkum olacağız.

• Ayhan bey
    Ben 1 yıl 50'' Plazma kullandım.Samsung herkes tafından en iyi dene Q modelini.Bu model Pioneer ayarında yapılmış(Herkes hemfikirdi)Çözünürlük 1368 x 768.
    Yaklaşık 10 gündürde Samsungun 7. serisi 52'' LCD kullanıyorum.Full Hd.
    Sd yayında sizin dediğiniz gibi hiç ama hiç fark yok.Yüksek çözünürlüklü ister full ister 1366 çözünürlük olsun (mkv filmlerde ) lcd çok daha başarılı..Sd yayında uygun ayarlarla görüntüde soft yapılabliyor.LCD iyi ayar istiyor sadece.Size katılıyorum.
    Sayın Albaniyi uzun süredir okuyorum.İnanın Sayın Albani hiç bir şeyi beğenmiyor.Hatta ayarlarımı yazdım alaycı ifadeler takınıyor.Oyüzden ben yeryüzünde Albaninin beğendiği panel bulabiliceğimizi sanmıyorum:)
    Kısaca her iki teknoloji kullanan biri olarak Lcd DAHA İYİ.Tabikii bence:)
    SAYGILARIMLA,
    quote:

Merhaba Albani,

quote:

quote:

Merhaba Albani,

++

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.