Şimdi Ara

En iyi et (Steak) pişirme yöntemi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
10
Favori
35.688
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, bir kaç yıldır uyguladığım tekniğimi en yalın şekilde anlatarak sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım beğenirsiniz.

    1- En iyi ve sevdiğiniz eti alma,
    2- Eti en iyi şekilde marine etme,
    3- Döküm tavada mühürleme ve fırın,
    4- Pişme sonrasında dinlendirme.

    1- ET SEÇİMİ
    Etinizi bildiğiniz en iyi yerden almanız gerekiyor. Paradan kaçınmayın ve bilmediğiniz bir yere güvenmeyin çünkü karın doyurmaktan çok zevki işimiz. Yapacağımız teknikte kesinlikle antirkot öneririm. Kendi yağı olduğu için daha lezzetli oluyor. Bonfile yağsız olur ve daha zor pişer. 2-4 cm arasında seçim yapıp etlerinizi o anda kestirerek alın. Rafta beklemiş hazır dilimleri kesinlikle kullanmayın. Ezilmiş suyunu vermiş olabilir. Etinizi keserken kasaba eti dövmemesini söyleyin yoksa o anda çöpe atın eti SAKIN UNUTMAYIN.

    2- MERİNE ETME
    Pişirilicek etin en önemli noktalarından biri doğru şekilde ve yeterli zamanda marine etmektir. Bunun amacı kullanacağımız malzemelerin içindeki asitler etin sinir lerini gevşeterek etimizi yumuşatacak ve lokum gibi olmasını sağlayacak. Marine işlemini yapmazsanız/tercih etmezseniz bu zahmete hiç girmeyin. Dövülmüş et alıp dedelerimizin tekniğiyle ızgara yapıp lastik gibi yiyin. Marine işleminde kullanılacak malzemelerde çok önemli;
    -Zeytin yağı (Kesinlikle naturel sızma olmamalı bu yağ soğuklar gıdalar yada süsleme aroması içindir eti yumuşatmaz ve ağır bir tat katar. Muhakkak Riviera yağ kullanmalısınız.)
    -Süt (Pişirilecek ete göre çok olmamalı. Sütte yumuşatmaya çok faydalıdır içerdiği asitlerle.)
    -Çekilmiş karabiber (Damak zevkinize göre yapacağınız karışıma ekleyin aroması ete muazzam lezzet katar.)
    -Soğan (İnce rendeden geçirin yada direk suyunu kullanın, sade soğan suyu kullanacaksanız çok fazla koymamalısınız ağır bir tat katar.)
    -Himalaya tuzu (Normal toz tuzu hayatınızdan çıkarın. Karışıma direk eklemeyebilirsiniz pişirmeye bir kaç saat kala üstüne çekin etlerin. Bu teknik 24 saate yakın marine edileceği için ilk karışıma eklemenizi tavsiye etmem.)
    -Sarımsak (Döverek 1 diş yeterli 1 1/2 arası olabilir.)
    -Kekik (Aroması inanılmaz lezzet katar.)
    -Çekme biberiye (Hafif aroma alacak kadar olmalı.)
    Karışım:
    Oranı şöyle ayarlıyacağız; dolaba beklemeye koyulcak kaptaki etlerin üzerleri örtülecek kadar olmalı. Et kalınlığınızı ve dolap poşeti/seramik kap yada borcam yüksekliğini göz kararı ayarlıyacaksınız. Bir tabağa soğanı ince rendeleyin, sarımsağı çok iyi dövün, kekik koyun, karabiberi isteğe göre çekin ve biberiye ekleyin. Etlerin üzerleri kapanacak kadar Riviera zeytin yağını bir kaba dökün ve 1/2 çay bardağı süt ilave edin. Tabakdaki katı malzemeleri ekleyin ve iyice dağılacak şekilde parmağınızla yada bir çubukla karıştırın. Etinizi asla ve asla ezmeyecek şekilde karışımı boca edin. Öncelikle etin her kenarına nazikçe bu karışımı (masaj yapar gibi) yayın. Tekrar ediyorum basgı uygulayıp eti ezmeyin. Streç filmle üstünü örtün yada buz dolabı poşetine koyup dolaba atın (Buzluğa değil normal kısıma). Tavsiyem etin yumuşaklığına göre 8-10 saat ile 1-3 gün arası bekletin (Antirkotun yumuşaklığını şöyle anlarsınız, ne kadar kızmızı ve kanlı duruyorsa o kadar taze bir ettir bu et bir kaç gün bekleyebilir. Rengi biraz atmışsa ve dokunduğunuzdada hissedersinizki az kanlı ve yumuşak olur bu etide 1 güne kadar bekletebilirsiniz. Marine etme malzemenizdeki aromaları tecrübeli değilseniz hemen tutturmanız imkansızdır. Telaş etmeyin bir kaç seferde yakalayacaksınız damak tadınızı ve aroma şeklini.

    3-PİŞİRME
    Marine etimizi pişirmeden 1-2 saat kala oda sıcaklığına çıkarın ne sıcak ne soğuk bir ortam olsun. Arkalı önlü üzerine tuz çekin (Himalaya tuzu yada deniz tuzu. Normal toz tuz kullanmayın). Döküm tava işin en büyük sihri tabiki eti pişirmeden 15-20 dakika önce fırınınızı 200derecede hazır bekletin. Döküm tavanızı kullanacağınız ocağın gücüne göre maksimum sıcaklıkta ayarlamanız gerekecek mühürleme için. Bunuda yaparken tavayı ocağa koyunca direk son ayarda açmayın kısık-orta-en yüksek ayar olarak kademeli ısıtın. Bunun nedenide tavanın yalıtımı şok etkisiyle en yüksek sıcaklığa çıkması uygun değil (Amerikalı enlü bir master chef videosunda gördüm). Tavanın hazır olduğunu şöyle anlarsınız elinizi 4-5 cm kadar tavaya yaklaştırın eğerki 3-4 saniye kadar süre tutamazsanız tavanız hazırdır. Yaklaşık 400dereceye kadar çıkabiliyor. Doğru ısıda olması çok önemli olduğu için tecrübesiz arkadaşlar tutabildiği kadar ısıtsınlar tavayı. Gelelim eti tavaya doğru şekilde koymaya. Geniş, uzun ve kullanışlı bir maşa ile eti ezmeden alt kenarından tutarak, sağa sola kaydırmadan önce ön ucundan arka ucuna doğru yukarıdan aşağıya bırakın. Eti haraket ettirmeyin. Ne yavaş ne hızlı koyun. Çünkü çok yüksek ısıda olduğu için ete zarar verirsiniz yada yavaş yavaş koyarsanız yanlış mühürleme yaparsınız. Eti 2 dakika kadar pişirin ve maşayla yanlarından tutarak ezmeden tersini çevirin ve 2 dakikada diğer kısmını pişirin. Mühürleme yapılırken kesinlikle ve kesinlikle et piştimi? Tavaya değen kısımda açıkta yer varmı? Diye kontrol etmek için üstüne baskı UYGULAMAYIN. Pişen ete zarar verirseniz yada ufak bi yarık açarsanız et suyunu dışarı verir ve kurur lezzeti kalmaz. Çok önemli bir kısımda eğer kalın bir et seçtiyseniz eti arkalı önlü pişirince kenarlarınıda mühürlemeniz gerek, bu kısımlarıda 30ar saniye kadar mühürleyebilirsiniz. Şöyle örnek vereyim 2-3 cm arası bir kalınlıksa kenarları mühürlemenize gerek yok. Yumuşak et pişerken kenarlara yayacağı için yanları suyun çıkmasını engeller. Mühürleme bitince etleri bir borcama koyun yada aynı döküm tavada hazır fırına koyun. Etin kalınlığına ve damak tadınıza göre minumum 5dk max 10-12 dk fırında pişirin. Bu süreden fazlası eti çöp yapar içinin suyunu kurutur. 2-3cmlik bir et için orta pişmiş pembemsi dokuyu yakalamak için 5-7dk yeterlidir (Etin ortasındaki hafif pembelik etin pişmediği anlamına gelmez aslında etin en güzel halidir -medium rare- lokum gibi ve mis gibi sulu olur. Asla kan falan değildir).


    4- Etinizi damak tadınıza göre ayarlıyınca fırından çıkarıp eti/etleri a. folyoya sarın. Birden fazla dilimse her bir dilim için farkı folyo kullanın. Üst üste bekletirseniz birbirine temas eden kısımlar yayar. 5-6dk kadar bekletip missler gibi yiyin. Etin damak tadınızı ayarlamanız bir kaç sefer sürebilir az pişmiş, orta pişmiş, çok pişmiş (çok pişmiş tamamen pişmiş olmamalı et kurursa çöp olur).

    AFİYET OLSUN

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • hocam güzel yazmışsınız ellerinize sağlık.. konuyu video ve resimlerle zenginleştirebilirseniz daha da güzel olur..
  • Resim ekleyeceğim. Video olayı için rahat bir zamanlama gerek oda olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yöntem iyi, ben de eti medium rare yerim. Bu kadar uzun uğraşmıyorum ama, marine falan bence pek damarlı olmayan ucuz etlere yumuşatmak ve ekstra tad vermek için çok önemli, kaliteli et için sadece tuz sonrasında da karabiber yeterli.
  • Ben de naçizane fikrimi paylaşayım eğer güzel bir et almışsanız eti marine etmemelisiniz. Eti tuz-karabiberleyip tavada mühürleyip pişirirken tavaya kekik biberiye ve sarımsak koyun onun aromasını alsın biraz et ve tabi en önemlisi medium pişmiş etten daha pişmiş yemeyin ( Benim ailemde hep etler çok pişmiş yenirdi ama ben bir kere medium denedikten sonra bir daha çok pişmiş et yemedim bu kadar net söyleyebilirim. )
  • Güzel bilgiler.Teşekkürler.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok güzel bilgiler vermişsiniz, en kısa sürede deneyeceğim. O içindeki pembelikten hoşlanmasam da dediğiniz gibi en lezzetli hali o. Çiğlik takıntım var biraz malesef :) teşekkürler
  • Kasaptan 2 dilim antrokot alıp yukardaki tarife göre marine ettim.

    Döküm tavada mühürleyerek pişirdim. 3 dakika bir yüzünü, 3 dakika diğer yüzünü. Sonra da 200 derece ısıtılmış fırında 4 dak. pişirdim.

    Sonuç tek kelimeyle mükemmel oldu .

    İşin sırrı biraz da kasaptan alacağınız etin kalınlığında. 2.5 - 3cm ideal kalınlık. Eğer ince kestirirseniz etin içinde pembelik kalmıyor,tam pişmiş gibi oluyor. Lezzetli, yumuşacık ve sulu olması için etin tam pişmemesi, içinin biraz pembe kalması gerekiyor.

    Bundan önceki pişirmemde kasap antrikotu ince keşmişti. Bunun kadar içinde lezzetli olmamıştı.

    Marine için yukardaki tarifteki sarımsak, kekik, biberiye gibi şeyleri ihmal etmeyin, ete çok güzel bir aroma veriyorlar.

    Bir de etin yanında sotelenmiş kabak, havuç ve kırmızı biber çok güzel gidiyor. Fotoda beyaz tabağın içindeler. Çok güzel bir sunum olmadığını kabul ediyorum .

     En iyi et (Steak) pişirme yöntemi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeytinkoy -- 28 Aralık 2014; 23:08:23 >




  • To beef, or not to beef......


    Gurme atasözü....
  • Kusura bakma da "Merine Etme" yazısını okuduğum an yazının geri kalanina bakmadim bile. Eline saglik emek vermissin yazmissin ama et konusunda 1. ve en önemli husus = iyi et marine edilmez.

    Iyi bir ete tatlandiricidan ( tuz ve karabiber diyoruz biz buna) baska baharat gerekmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyle bir et bulursam pişirmeden yiyebilirim
    Karabiber ve tuz candır..
  • Ben eti tavadan almaya yakın kekikliyorum tersini düzünü bulaşırıp tavayı şöyle bir çevirip alıyorum. Kekik piştiği zaman bildiğim kadarıyla aromasını çabuk kaybediyor, biraz çiğ kalması gerekiyor.

    Bir de çok önemli olan bir şey, tavadan alınan etin yağına çok az kaynar su koyup çevirin, sos olarak etin üzerine gezdirin. Tavada kalan yağ candır. Aman atmayın o yağı yazık günah.
  • Döküm tava iyi olmalı,döküm diye satılan her tava iyi değil ama yeni çıkan şu granit tavaları seramik değil granit diye çıkan deneyen oldu mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: betta2010

    Döküm tava iyi olmalı,döküm diye satılan her tava iyi değil ama yeni çıkan şu granit tavaları seramik değil granit diye çıkan deneyen oldu mu?

    Ben denedim hemde Karaca dan aldım dünya para verip. Ağız tadındandır belki döküm tava daha iyi..
  • Eti hiç bir zaman dövmüyoruz galiba sebebi tam olarak ne bilen varsa açıklarsa sevinirim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: STR Priest

    Eti hiç bir zaman dövmüyoruz galiba sebebi tam olarak ne bilen varsa açıklarsa sevinirim

    Et dövüldüğünde içindeki ete lezzet katan suyu aktığından pişme sürecinden sonra esas lezzeti alamazsın fakat dövdürmeden mühürleme metoduyla pişirdikten sonra suyu içine hapsettikten sonra pişirirsen lezzet daha güzel olur ve etin yumuşacık olur.
  • shotufuk kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bazı arkadaşlar doğrusunu söylemiş.İyi steak iyi etten olur iyi et ise marinasyon falan istemez.Ben özellikle steak tarzı yapılan etlerde marinasyona karşıyım etin doğal tadı kayboluyor.Steak de olması gereken , dışı karemelize olmuş et tadıdır.Bunun içinse bazı arkadaşların belirttiği gibi iyi bir döküm tava iyi bir et kalın çekilmiş tuz ve karabiber ve pişirmeye ayrılacak 6-9 dakika yeterlidir.
  • Yazıyı tekrar okudum da, sızma yağ yerine riviera tavsiye edildiğini farkettim.



    Aman hocam yapmayın ya. Riviera yağ filan değildir. Kullanmayın kesinlikle.

    Olmazsa sizi şuraya alalım biraz gezinin isterseniz :).
    http://forum.donanimhaber.com/m_61100154/mpage_81/f_//tm.htm#113487568

    NOT: Döküm tava alacak olanlar biraz daha paraya kıyıp Lodge markaya baksınlar, Türkiyede emaye kaplamasız satılan tek döküm tavadır.




  • Antrikot yapacaksaniz hic oyle kalin falan kestirtmeyin, 1 1.5 santimlik dilim kafi, yuksek ateste standart guzel ve iyi kizmis bir tavada sivi yag surdugunuz ve tuzladiginiz parca veya parcalari tavaya atin, 45 50 saniye sonra cevirin (tava cok kizgin olacak) diger tarafta 1 dakika pistikten sonra tereyagını dayayın tavaya cevirin eti (ne kasar cok o kadar lezetli), 1 2 dakika sonra tamamdır et. Ozel cafe de pari sosu yaparsanız süper olur ama ugrasamam deeseniz bi pesto sosu konservesi alın, az bi krema yoksa sutle pişirin üzerine dökün etin, yada çok az hardal, krema, karabivet tuz ve sarmısak ezmesini tavada sos haline gelinceye kadar pişirin onu kullanın, allah kahretsin, açık kasap yoktur ki şu saatte agzım sulandı. Ayrıca bu soslar balık, ozelliklede norveç somonuna çok iyi gider. Balık sevmeyen adama balık sevdirir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi besttrr -- 15 Ocak 2016; 22:51:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.