Şimdi Ara

En Doğru Yavaşlama Tekniği-Yardım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
0
Favori
14.480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Seka_1905

quote:

Orijinalden alıntı: Ünal

Geçenlerde bir gazetenin internet sitesinde bu tarz bir haber görmüştüm.

quote:

EN İYİ FREN NASIL YAPILIR?
    'Ani frenlerde önce frene basıp durmaya yakın debriyaja basarsak motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede durulur' bilgisi de doğru değil. Çünkü, en iyi yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece frenleme esnasında otomobilin motoru devre dışı bırakılır, motorun aracı ileri götürme kuvveti ortadan kaldırılır.

İleri sürüş tekniği hocaları da aynı şeyi söylüyor. Bana mantıklı geliyor açıkçası ama kaza anında bunu yapabilmek alışkanlık gerektirir

Kaza anında alışkanlıktan ziyade biraz da soğukkanlılık gerekli. Milletçe çok tez canlı, her şey anında olsun diye istediğimiz için bazen alışkanlık ve soğukkanlılık işe yaramıyor pek.

• quote:

Orijinalden alıntı: Phantoka

quote:

Orijinalden alıntı: doloresxxx

quote:

Orijinalden alıntı: Phantoka

Fren yaparken bir yandanda vites düşür, motorun devrini uygun bantta tut. Acil bir durum olur boştan vitese takmakla, vites düşürmekle uğraşma.

Motor freni yap demiyorum dikkatini çekerim. Sadece motorun uygun devirde bulunsun.

Evet hocam teşekkür ederim,cevabın bana mantıklı geldi.Ancak ben ne zaman 5.vitesten 4 e almaya çalışsam biraz da olsa araba yığılıyor,bunu her yavaşlamada ve 4 vites birden yapmak çok zor geliyor.
    Peki hocam sanırım bu vites küçültürken yığılma devirle ilgili...vitesi hangi devirde 5 ten 4 e alıyorsunuz?bir de her vites aralığının devri aynı değil sanırım (dişli oranları birbirinden farklı olduğu için)

3. vitese kadar in zaten. 3 ten sonra boşa al artık çünkü hızın 30 km'ye kadar inmiş olacak.

Yalnız işin püf noktası ayağını debriyajdan yavaş çek, yavaş yaparsan o bir anlık yığılmayı hissetmezsin.

Anladım hocam,bunu sürekli pratik yapacağım.
    Ama anladığım kadarıyla,fren kullanmadan sadece motor freni ile durmak gerekir diyenler hatalı.Bu bana çok matıksız geliyordu.Sizin dediğiniz, aracın sürekli 2000-2500 devir arasında bulunması gerektiği.
    Tekrar teşekkürler..

• Ne gerek var bunlara? Alıyorum boşa. Mesela hızım 5. viteste 130 civarı bile gidiyor olsam önce frene basarım debriyajı falan karıştırmam. Hızım 80 gibi olduğunda alırım boşa yavaş yavaş frene basa basa dururum. Işıklardada el freni çekmem. Ya boşta beklerim (Genelde boşta olur) ya da ayağımla frene basarım. Ne gerek var sizin kadar kasmaya anlamadım. Tek tek vites düşürme vs gereksiz.
  • yokuş aşağı eğimli bir yolda giderken bir araç debriyaja basarak fren yapsın diğer araç da sadece fren yapsın. debriyaja basarak fren yapanın daha kısa mesafede duracağı hiç mantıklı gelmiyor...
  • en doğrusu vites küçülterek yavaşlamak..
  • quote:

Orijinalden alıntı: connectgücü

quote:

Orijinalden alıntı: Seka_1905

quote:

Orijinalden alıntı: Ünal

Geçenlerde bir gazetenin internet sitesinde bu tarz bir haber görmüştüm.

quote:

EN İYİ FREN NASIL YAPILIR?
    'Ani frenlerde önce frene basıp durmaya yakın debriyaja basarsak motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede durulur' bilgisi de doğru değil. Çünkü, en iyi yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece frenleme esnasında otomobilin motoru devre dışı bırakılır, motorun aracı ileri götürme kuvveti ortadan kaldırılır.

İleri sürüş tekniği hocaları da aynı şeyi söylüyor. Bana mantıklı geliyor açıkçası ama kaza anında bunu yapabilmek alışkanlık gerektirir

Boşa atılmaz derler sonra fren ile debriyajı birlikte kullanmak gerek derler.. bu nasıl bir mantıktır araç viteste iken daha kısa sürede durur...ileri sürüş teknik hocası diyormuşta bilmemneymişte bunlar boş laflar her televizyona gazeteye çıkanın laflarına inanacaksak daha çok işimiz var

Hocam bu sadece panik frende geçerli. Örneği 100 km ile giderken aniden frene bastınız 4 saniye içinde hızınız 50 km düşecek bu da 5.viteste iseniz 1000 rpm gibi bir devire tekabül ediyor ve motor stop ediyor. Eğer debriyaja basmazsanız 4. saniyeden sonra stop etmiş bir arabayla gidiyorsunuz demektir.

Arkadaşlar benim sormak istediğim panik fren değil, daha ziyade yavaşlama. O konu üzerinde yorum yazarsanız sevinirim.

• Frene gerektiği kuvvette basar aracı durdurursunuz. Stop etmemesi için bir ara debriyaja basmayı da unutmayın.
  • Ayağını gazdan çekersin, yetmiyorsa fren ile desteklersin.. Gerekli hıza indikten sonra hızına uygun vitese alıp yoluna devam edersin..

Olayı 3 bilinmeyenli denkleme çevirmeye gerek yok.. Yok ikiye takarım beşe alırım, çat diye 4'e takarım vs..
  • en doğru yavaşlama tekniği yakıt tasarrufunuda gözeterek şöyle yapılır

mesafe 200 metre kırmızı ışık yandığını gördünüz.

- gazdan ayağımızı çekeriz cut-off devreye girer ve motora yakıt gönderilmez. arabanız kendi ağırlığının verdiği hız ile sallana sallana yavaşlar.

- motorunuz 1300 devir ve aşağısında cut-off u devre dışı bırakıp motora benzin gönderir. bunun için hızınız düşmeye başladımı vites küçültüp devam edin.

daha farkındaysanız frene dokunmadık.

50 metre mesafe kaldı frene yavaş yavaş basıp son 25 metrede arabayı boşa atarak durun.

ve ışıklarda debriyaja basarak beklemeyinki baskı balatayı yemeyin.

böylece ışığa gidene kadar araba rolantide yakıt harcamaz yada son ana kadar gaza basıp frene asılmazsınız yakıt tasarrufunda altın detaylardan biridir.

birde yakıt tasarrufu arabayı düşük devirde değil , devrinde kullanmayı gerektirir.

--

en iyi ani frenleme ise düşük hızlarda (0-50 km) debriyaj+fren (çünkü araba viteste bile olsa stop etme riski var)
    yüksek hızlarda viteste frenleme mümkünse vitesi küçük vitese alıp frenlemedir.

------------
    yanlışları düzeltelim

arabayı sadece kalkışlarda 1. viteste kullanın .
    arabayı sadece duracağınız an boşa alın (20-25 metre kala).
    arabayı devrinde kullanın.

ve farlarınızı açık tutun merak etmeyin benzin harcamaz akünüzü dinç tutar arabada statik elektirik birikmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 23 Eylül 2011; 16:36:20 >

• uzun yolda ışığa yaklaşırken motor freni ile yavaşlamak avantajlıdır...
    ancak bunu gerçekleştirirken frene fren lambalarını yakaşak şekilde dokununuz ki arkadan gelen dalgın bir sürücü sizin fren yaptığınızı anlasın..
    nihayetinde hızlı gidiliyor ve motor frenide epey yavaşlama sağlıyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: nihilist76

Ayağını gazdan çekersin, yetmiyorsa fren ile desteklersin.. Gerekli hıza indikten sonra hızına uygun vitese alıp yoluna devam edersin..

Olayı 3 bilinmeyenli denkleme çevirmeye gerek yok.. Yok ikiye takarım beşe alırım, çat diye 4'e takarım vs..

İlk satırı okurken "tamam işte güzel bir bilgi geliyor" diyordum ki..

Arkadaşlar ben bunları sorarken sadece doğrusu hangisi bilelim diye soruyorum. Trafik, maalesef en ağır yanlışları doğru diye bilen sürücülerle dolu. Doğrusunu öğrenelim,bunda ne var ki. Bakın ben acemiyim diyorum,ustayım diyenler ani frende debriyaja basmayız diyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: K.Kahriman
    ....................

Debriyaja basarak beklerseniz, zaten motor ile balata arasında kontağı kestiğiniz için balata yenmez. Işıklarda debriyaja basarak beklemenin zararı balatayı motordan ayıran yaylara olur. Devamlı yaylara baskı olduğu için özellkikleri azalabilir. Ben böyle biliyorum umarım yanlış değildir.
  • quote:

en doğru yavaşlama tekniği yakıt tasarrufunuda gözeterek şöyle yapılır

- gazdan ayağımızı çekeriz cut-off devreye girer ve motora yakıt gönderilmez. arabanız kendi ağırlığının verdiği hız ile sallana sallana yavaşlar.

- motorunuz 1300 devir ve aşağısında cut-off u devre dışı bırakıp motora benzin gönderir. bunun için hızınız düşmeye başladımı vites küçültüp devam edin.

50 metre mesafe kaldı frene yavaş yavaş basıp son 25 metrede arabayı boşa atarak durun.

böylece ışığa gidene kadar araba rolantide yakıt harcamaz yada son ana kadar gaza basıp frene asılmazsınız yakıt tasarrufunda altın detaylardan biridir.

birde yakıt tasarrufu arabayı düşük devirde değil , devrinde kullanmayı gerektirir.

--

en iyi ani frenleme ise düşük hızlarda (0-50 km) debriyaj+fren (çünkü araba viteste bile olsa stop etme riski var)

------------
    yanlışları düzeltelim

ve farlarınızı açık tutun merak etmeyin benzin harcamaz akünüzü dinç tutar arabada statik elektirik birikmez.

Hocam teşekkürler...en dolu mesajlardan biri de buydu.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Ras0

debriyaja sonuna kadar basıp frenle ayarlasak hızımızı zararı olurmu ? viteside yavaşlama bittikten sonra değiştirsek

evet sanırım bende (durma harici) kısa süreli yavaşlamalar için böyle yapıyorum.Ayağım debriyajda,elim viteste,yavaşlama bitince uygun vitese takıp debriyajdan ayağımı çekiyorum.Bu sizce doğru mu? Şanzıman ve araca vereceği zarar açısından ve yol güvenliği açısından

Yol bilgisayarida dusuncemi destekliyorki, Arac bostayken motor hareketini rolantiyle gerceklestirirken, belli bir yakit tuketiyor. fakat arac viteste iken gaza basilmayinca, motor hareketini o andaki aracin hizi sagliyorki, hiz bu sekilde daha hizli dusuyor, enerjisini hem motor hareketine, hemde alinan yola harciyor.

Ben ilerde isik gorunce bosa almiyorum, hangi vitesteysem ayagimi gazdan cekiyorum, duruma gore az gazlayip yada fren yapiyorum. Tabi bu hareket araci, bosa almaktan daha fazla yavaslattigindan bazen arkadakiler sinir krizi gecirebiliyor bassana gibisinden

Yazdiklarimda hata payi olabilir bende acemiyim, yanlissa duzeltin

• quote:

quote:

en doğru yavaşlama tekniği yakıt tasarrufunuda gözeterek şöyle yapılır

--

------------
    yanlışları düzeltelim

Hocam teşekkürler...en dolu mesajlardan biri de buydu.

ek olarak çok ani bir durum olmadıkça debriyaja basmayın sadece duracağınız zaman debriyaj ve freni kullanın.

mesela ; dar bir dönemeç var ve yavaşlayacaksınız (20 km civarı ile döneceksiniz) debriyaja basarak dönmeyin arabayı 2. vitese alın ve öyle dönün. düz yola çıkıncada yola devam.

• en ıyı fren debrıyaj+fren seklındedır.

ama hızı dusurmek ıstenılıyorsa debrıyaj kullanmayın,ne bu ya baskıbalata dusmanımıosınız ne

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MMX 166 -- 23 Eylül 2011; 17:09:45 >
  • ben tamamen kişisel tecrübelerimle sakin trafikte, duracağım belli iken fren yaparak değil vites düşürerek yavaşlıyorum. eğer araç bir alt vites için uygun devir/hız'da değilse debriyaj ile ayarlayarak aracı çok bağırtmıyorum, yığmıyorum. anlatması zor aslında. şimdi bunları okuyunca düündüm nasıl yaptığımı.
    diğer taraftan eski tip bir araç kullanıyorsam, abs'si olmayan kazık fren yerine, pompolama denilen şekilde fren yapıyorum ki aracın kontrolü benden çıkmasın tamamiyle. yani frene basıp, hafif çekip, sonra yeniden basmak, hafif çekip sonra yeniden basmak.
    yüksek süratlarda çok ani frende kazık fren yerine direksiyon kırmayı tercih ediyorum. ya da kazık fren yapmayıp yine direksiyonu kırıyorum son anda, önümde araç varsa tabi. özellikle otobanda yoğun trafikte giderken, gişe giriş çıkışlarında lazım oluyor bu yöntem ama çok iyi takip gerektiriyor. ben yapı olarak her ana her şeyi kontrol ettiğim için o an sağımda, solumda araç var mı çok iyi hesaplayabiliyorum. kazık fren işi bence çok riskli. inş. kimse yapmak zorunda kalmaz ama yapacaksam frene asılıp sonra, durmaya yakın debrijaya basıyorum. zaten aslında o an umrumda aracı stop edip etmek değil acil durumdan kurtulmak olduğu için debriyaja basma işini tehlikeyi atlattıktan sonraki saliselere bırakıyorum. tabi çok şükür böyle fren çok yapmadım. belki şimdi başıma gelse o reflekse daha farklı davranırım.

• quote:

Merhaba arkadaşlar aracımızı yavaşlatmak için en doğru (doğrudan kasıt yakıt tasarrufu değil yol güvenliği ve aracın korunması) yavaşlama tekniği nedir?
    Kimileri hiç frene basmadan 5-4-3 şeklinde motor freni yapmak gerekir diyor,kimileri boşa atıyor fren yapıyor,kimileri de önce fren yapıyor devir çok düşünce boşa atıyor.

Arkadaşlar ben yolun başında sayılırım,size nasıl durduğumu yazayım.. Sizden ricam doğru mu yanlış mı-yanlışsa neden yanlış- yorumlayabilir misiniz?
    bos vitesi bu kadar kullanma. Araba viteste olsun, uygun vitese de en kisa zamanda gecersin.

Bir de ben genelde takip mesafesini korurum, fren yapmak cok kolay oluyor. Tehlikeli durum neredeyse hic yasamiyorum. Bir tek Istanbulda takip mesafesi mecburen biraz daha kisa oluyor, ama yine de elimden geldigince guvenli bir mesafe birakirim ve ondeki arabayi dikkatli takip ederim.

quote:

1.Durum: Hız:80 Vites:5 Hedef: 100 metre-Duruş Trafik:Sakin-Boş
    Önce frene orta şiddetle basıp,sonra vitesi boşa atarım,hız 50 ye düşünce frene hafif hafif basarak ışıkta dururum ve boş vites el freni ile beklerim.

yok hocam yanlis... 100 metre normal bir durus yapmak icin yeterli bence.

ayagini gazdan cek, araba zaten yavaslamaya baslayacak ve yavas yavas da vites dusur. O 100 metre boyunca motor sifir yakit harcayacak ve zaten 100 metre sonunda yeterince yavaslamis olacak. Son 10 metre de artik fren+debraj yapip dur. Ben genelde durmak uzere iken 2inci viteste oluyorum, ve son frenden sonra debraj+fren ile durup arabayi bosa aliyorum. Yani araba sadece durdugunda bos viteste.

quote:

2.Durum: Hız:40 Vites:3 Hedef: 30 metre-Sağa Dönüş Trafik:Boş
    Ayağımı gazdan çekip vitesi boşa alırım ,dönmeye yetecek kadar hızım düşmezse hafif fren yaparım,dönerken vitesi 2 ye alırım,döndükten sonra ayağımı debriyajdan çekip gaz veririm.

Ben genelde donusleri 30-40km ile 2inci viteste yaparim, 20ye kadar dusulmesi gereken donusler de var ama. yani senin bu durumda bir tek yapman gereken vites dusurmek ve araba o anda yeterince yavaslamaz ise hafiften frene basmak.

Viraja yaklasirkene yavas yavas hizini azalt ve ikinci vitese gec. viraj cikisi da 2de hemen toparlarsin sonra da 3e gecersin.

quote:

3.Durum: Hız:80 Vites:5 Hedef: Belli değil-öndekini takip Trafik:Sıkışık
    Trafik akıyorsa öndeki araç fren yapınca, ayağımı gazdan çekerim, ben de fren yaparım,devir düştüyse 4. alırım.(devir çok düştüyse 3. alırım).
    Ancak trafik tıkanıyorsa boşa alırım ya aracın kendi hızıyla yavaşlarım yada hafif fren yaparım.

dedim ya takip mesafesi korunuyorsa fazla panik yapmaya gerek yok.

ben ilk once ayagimi gazdan cekerim, baktim gordum ondeki arac yavaslamaya devam ediyor, o zaman bir vites dusururum yada vites dusurmek icin hiz uygun degil ise hafif fren yapip vites dusururum.

ondeki arac hala yavaslamaya devam ediyorsa fren yaparim ve ayni anda o hizin gerektirdigi vitese duserim. benim vites degisimlerim genelde 20-40-60-80, yani 50 ile gidiyorsam 3e duserim.

takip mesafesi yeterli ise freni kullanmaya pek gerek kalmiyor. ben uzun yolculukta fren pedalini neredeyse unutuyorum.

quote:

4.Durum: Hız:30 Vites:2 Hedef: 15 metre-Sağa dönüş Trafik:Boş
    Kalkıştan 30 metre sonra sağa döneceğim zaman, 2.vites 30 km ye gelirim sonra debriyaja basarım (vitesi boşa almam) bazen hafif frenle bazen frensiz dönerim,döndükten sonra ayağımı debriyajdan çekip (zaten 2.vitesteydi) gaz veririm.
    Yada 1.viteste 25 km ye kadar basıp sonra boşa alırım,araba viraja kadar süzülür,döndükten sonra 2.vitese alıp gaz veririm.

genel olarak yaptigin dogru gibi.. ama 30 ile gidiyorsam ben dogrudan o viraji alirim. virajdan once ayagimi gazdan cekerim zaten viraj aninda hiz biraz daha dusecektir ve virajdan tam cikmak uzere de gaza basarim.. virajlarda o merkezkac kuvetinin verdigi ivmeyi acaip severim, biraz gaza da dokununca cok hos oluyor :)

bu dedigim viraj merkezkac kuvveti yavas virajlarda olmuyor bunu hafif virajlarda 90-100 ile giderken dene :) ama kendini tehlikeye atma

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: yukselsedat88

ben şöyle yapıyorum:
    eğer acilen durmam gerekiyorsa ayağım frene basılı haldeyken, vitesi 5-3-(2)-1 şeklinde düşürerek yavaşlıyorum.
    yol tenha ve ilerde kırmızı ışık yanıyorsa atarım vitesi boşa freni ayarlarım.

Cevaplarınız için teşekkürler..yalnız hocam 5. vitesten 1500 devirde bile olsa 3.vitese alınca devir 3000 e çıkar sanırım. oda arabada yığılma yapıyor,yada ben o beceriye henüz ulaşamadım.

benim araba benzinli ve devir aralıklarımız farklı.
    ayrıca direk 5 ten 3 e atmam. önce frene, ardından ayağım frenin üzerindeyken 5 ten 3 e atarım.
  • araca flap yaptırın, uçarak durun
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.