Şimdi Ara

EMİNOTO, BİRARABAM VEYA FUZULOTO'DAN ARABA ALAN? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
155
Cevap
4
Favori
139.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İstanbul'da Muhafazakar bir semtte oturuyorum burdaki insanlar hep eminevim vs gibi kuruluslardan kredili ev araba aliyor genelde.Bugüne kadar bir problem olmadi yaklasik 30 yildir ev araba sahibi yapiyorlar insanlari ama ben genede almam.

    Bir gün merak edip girip şartlari sormustum araba için.

    Örnegin 40 Binlik araba alacakiniz.15 Bin pesinat verdiniz geri kalan 25 bin TL 12 Taksit yapacaksiniz.Ödemeye baslayinca

    6 Taksit ödedikden sonra size diyorlar ki gidin araç bakin neyse siz araç bakiyorsunuz eminevim araci üstüne alip size veriyor.

    Hem üstüne araci aliyor hemde ödeyemezseniz diyede 2 tane sigortali kefil istiyorlardi. Hayir zaten arabanin 3/2 Ücretini almissin.

    Üzerine yapmissin 2 tane kefil ne
  • Gercek enflasyonun en az %20 oldugu ulkemde faizsiz bir sey olduguna inanmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zerathull -- 7 Ocak 2020; 15:25:48 >
  • Hocam Bankasya zamaninda zarar etti. Bir tane parasindan zarar eden var mi? Sabit kar payi mi olur Allah askina?

    Bu tarz kar payi olan sistemlere girenler kendisini kandiriyor. Unutmayin, kendinizi kandirabilirsiniz, ama Allah’i kandiramazsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zerathull -- 7 Ocak 2020; 15:29:19 >
  • Hocam hemen hemen bütün yorumları okudum. Normalde yorum yapmadan çıkacaktım ama sizin yorumunuzu okuyunca cevap verme gereği hissettim. Bende araba alma düşüncesi var banka ya da bu tip oluşumlar arasında gitgeller yaşadığımdan ufaktan araştırmalar yapıyorum. İlk olarak bu katılım bankalarının yaptığı olay şu değilmi; arabayı siz buluyorsunuz fiyatı 50000 tl. Katılım bankasına gidiyorsunuz onlar arabayı satın alıyor size de 80000 tl ye satıyor sizde borcunuzu 5 yılda ödüyorsunuz. Buna göz göre göre serbest piyasadır bu istediği fiyata satar bu ticarettir haram değildir mi diyorsunuz ?


    İkinci merak ettiğim konuda xevim,xarabam gibi firmalar bizim gibi insanları bir araya getirip gün gibi para toplayıp dağıtıyor. Ben 50000 tl 50 ay lık gruba dahil ediyorlar. Ödemelerim hemen mi başlıyor yoksa grubun kurulmasını mı bekliyorum anlamış değilim. Eğer bu 50 kişinin toplanmasını beklemeden direk başlatıyorsa bana kimin parasını vermiş olacak bu sistem? ( bu kısım bu firmalardan araba ev alan arkadaşlar cevaplayıp bilgilendirirse sevinirim)




  • Zerathull kullanıcısına yanıt
    Ben sisteme girin demedim hocam, caiz olması için ne gerekli bunu yazdım.
  • degobar kullanıcısına yanıt
    araplar ne zamandır müslümanlığı biliyorlar? en son bilenler 4 halife devrinde öldüler.
  • sml_akyz S kullanıcısına yanıt
    1. Kısma cevap: Hocam ikinci el piyasası şuan hepten serbest piyasa değil mi? Kaldı ki zaten bankalar bunu belli bir kâr oranı ile yapıyorlar ve bu tamamen caiz olan bir yöntem.

    2. Kısma cevap: Bu konuyu ben de daha önce düşündüm ve araştırdım ama kimse net cevap veremedi. Noter huzurunda kura çekiminde de epey şikayet mevcut.

    Ben her iki sistemi de çok araştırdım. Bankaların belli yaşın altına finansman sağlamaması ve yüksek modeller için benim şuan gücümün yetmemesi sebebiyle mecburen vazgeçtim. Eminevime yöneldiğimde ise kullanan yakınlarımın uyarması ile uzaklaştım. Zira girdiğiniz sistemden çıkmak istediğinizde paranızı uzun uğraşlar ile alıyorsunuz. Zaten dosya masrafları içeride kalıyor.
    Netice olarak en mantıklı olanı gücüm yettiği kadar biriktirmek, üstüne elimdekini de satıp uygun birşey almak diye düşünüyorum. Ama aylık ödemeler size kolay gelecekse bu iki sistem içinde banka en sağlam olanı.
    Eminevim için fetvasını veren hocalar da var fakat olayı çok dolandırıyorlar veya hileye başvuruyorlar. Şahsen beni tatmin etmedi ve kimseye de tavsiye etmem.




  • texjrwillerjr T kullanıcısına yanıt
    Hocam o kadar da gömmeyin :)
    Ama son 150 yıl için dediklerinize katılıyorum.
  • Storm Raider kullanıcısına yanıt
    quote:



    Faizin haram olduğu Ayet-i Kerim'e ile sabittir.
    Yani Kur'an-ı Kerim'de de geçer.
    İnkar eden kafirdir.


    ne oldu çavuş verecek cevabın kalmadı mı?
  • Ben senin otomobil bölümünde hiç normal bir mesajını görmüyorum. Her mesajda ayrı bir şekilsin hadi hayırlsısı

    Faiz haram değildir yazdığımı hatırlamıyorum. Bu konuda bir mesajım var ordada yazdıklarınla ilgili birşey paylaşmadım. Faiz İslama göre haram hepimiz bunu biliyorumz. Ancak bunu bilmeyen bazı kamu kurumları olabilir kardeşim onlarıda bilgilendirmek lazım. İmam müezzin kardeşlerimiz haram parayla maaş almasın @texjrwillerjr
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Storm Raider

    Ben senin otomobil bölümünde hiç normal bir mesajını görmüyorum. Her mesajda ayrı bir şekilsin hadi hayırlsısı

    Faiz haram değildir yazdığımı hatırlamıyorum. Bu konuda bir mesajım var ordada yazdıklarınla ilgili birşey paylaşmadım. Faiz İslama göre haram hepimiz bunu biliyorumz. Ancak bunu bilmeyen bazı kamu kurumları olabilir kardeşim onlarıda bilgilendirmek lazım. İmam müezzin kardeşlerimiz haram parayla maaş almasın @texjrwillerjr
    beni yanlı anlamışsın benim yazdığım sana değildi. ayrıca normallik anlayışın benimkiyle uymuyorsa benim suçum değil. ayrıca ben de faiz haram değil demedim. malum zat diyanetin faiz almayacağını ısrarla savunuyordu lafım ona. bu arada iktisada giriş 101 dersi alan herkes bilirki para ile para kazanmak faizdir. bunu istediğiniz kılıfa sokabilirsiniz ama gerçeği değiştirmez. bir işçinin aldığı şeyi istediğin kadar farklı isimlendir o ücrettir. toprak rant alır para da faiz. gerisi safdilleri kandırmak için uydurulmuş şeylerdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi texjrwillerjr -- 7 Ocak 2020; 20:26:2 >




  • Geçmiş zaman tam net olamayabilir; (1999 veya 2000) bir kız arkadaşım yanılmıyorsam emin otomotivin sistemine girmiş, çok cüzi taksitler ödüyormuş. Bir gün beni aradı 12. veya 13. ayı idi sanırım araç alma hakkı buna çıkmış buna belli bir rakam toplu bir para ödemesi yapmışlar git istediğin aracı al diye. Alfa o zaman moda. Bu da gitmiş bir yerden Alfa 145 (2. el) almış.
    İşin komik tarafı bu kadar erken çıkacağını tahmin etmemiş. sonuç: ehliyeti yok ve araç sürmeyi hiç bilmiyor.
    Aynı gün bana gelmişti. arabayı almaya gidelim diye. Gittik aldık 3 ay falan ben sürmüştüm aracı.
    Ruhsata şerh koyuldu mu hatırlamıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gøød chãrlotté

    Hocam ben %100 hazineye bağlı devlet bankasında çalışan bi bankacıyım. Milyonlarca kredi verdim şu ana kadar naçizane görüşüm muhtemelen sizin kadar dini bilgim yok ama faiz kısmını şöyle yorumlamak istiyorum.



    Örneğin 200bin 120 ay kredi çektin toplamda 350 bin geri ödemesi var. Yani banka-enflasyon-ileri vadeli ortalama bi oran koyar ve bu faiz diye adlandırılır yani 10 sene sonra aldığın evin değeri yaklaşık değeri 350bin gibi hesaplar

    Diyelim 12 ay vadeli çektin 1 sene sonra aldığın ev 220.000 gibi hesaplar.

    Bunun nedeni işte ben sana peşin para verdim ben de seni kazıklıyorum diye değildir. Bunun nedeni tahmini enflasyon ve ülke verilerdir.

    Sen bugün aldığın ekmeği, suyu, giyimi, eğitim harcamalarını vs 1 sene sonra, 10 sene sonra aynı fiyata alamadığın gibi banka da bankadan aldığın para karşılığını taahhüt ettiğin vade sonra bu hesaplamaları yaparak geri almak isteyecektir. Bu arz talep gibi, üretim tüketim gibi, cari borç enflasyon gibi bir çok nedenden dolayıdır.

    Faizin haram kısmı şöyle daha mantıklı olabilir. "vadeli mevduat" yani paradan para kazanma. - hoş onun da açıklaması var- ama emeksiz kazanç sağlamak kulağa daha nahoş bir eylem olarak nitelendirilebilir.

    Bir diğer konu ise bu bahseettiğin firmalar peki nasıl kazanıyor. Onlar da sizlerden alınan taksitleri, aidatları, adları değişen farklı komisyonları bankalarda fonlara yatırıyor. Böylelikle onlarda sizlerden aldığı parayı enflasyona yenik düşürmemiş oluyor. Günlük paraları işliyor siz sabit ücret ödüyorsunuz ama alacağınız şeyin tarihini onlar belirliyor. Buna da kura diyolar. Belki de asıl faiz budur bilemiyorum.



    En başta belirttiğim gibi devlet bankasının tüm kazancı devlet hazinesine gider. Ordan ülke için yatırımlar yapar, tarım desteklemeleri ödenir, burslar karşılanır gibi gibi. Konuda adı geçen kuruluşların hepsi özeldir ve şahsın biri yada birileri kazanır onu zengin eder.



    Hepsi bu kadar kimseyi incitmeden yazmak istedim. Kusur veya yazım hatası olduysa affola. Hangisi günah hangisi değil herşeyin kararı fikir ve inanç özgürlüğü sizin.



    Sağlıcakla.
    Faizin en azindan en çoğuna devlete faydali olanindan zararli olanina kadar tamami haramdır.

    Haram olan şeyler ise eğer çıplak, aç veya açıkta kalıyorsan ya da ölüm tehlikesiyle karsi karsiyaysan Mübah olur helal hiçbir zaman olmaz. Örneğin acliktan oleceksin onunde baskasina ait bir ekmek var. Onu çalip yemen mubahtir.
    Ya da Alkol muhtevasi olan bir ilaci icmezsen hastaligin ilerleyecek, onu icmen yine mubahtir.
    Ya da barinaksiz kaldin sokakta yatacaksin. Bankadan kredi cekmek disinda sana kimse borc vermiyor. Tek caren kredi cekmek. o ay için kredi cekip eline gecen parayla da ilk firsatta onu odemek sartiyla faizli krediyi cekmek mubahtir. Kendini kurtaramayacak durumda isen en az olani secmelisin. Bankaya 200 bin lira boclanirsan o mubahliktan cikar. Cunki ihtiyacindan fazlasini cektin harama yoneldin. Haram olan seyler hicbir zaman helal olmaz.
    Hicbir hoca da bunun fetvasini veremez. Ancak mubah olur. Verilen tum fetvalar da bu yöndedir. Ancak millet isine geleni aliyor. Kurani bile okusa isine geldigi gibi anliyor. Harami helal yapiyor. Böyle birsey mumkun olabilir mi?
    Faiz Allah'a ve peygamberlerine savas acmak demektir. Nasıl oluyor da boyle bir isi hafif görüp bir de iftira ederek helaldir diyebiliyor insanlar bunu anlayamiyorum.
    Faiz yiyip haram yedim diyen muslumanligini korur ama faize haram degildir diyenin muslumanligi da kalmaz... Supheli olan ticarette supheli deyin ama adinda direk faiz olan ticarete bu helaldir derseniz tovbe edip tekrar kelimei sehadet getirin belki muslumanliginiz kalir.




  • araba değilde ev alan tanıdıgım var

    kadın gunu mantıgıyla calısıyorlar bes kisi toplanım elindeki parayı veriyor atıyorum 5 bin lira +2 binde katılım payı 7 binlira 5*7=35 bin senin istediğin araba 30 bin arabayı alıyorlar sana veriyorlar daha sonra 0 bes kısının odedıgı paraları denklestırıp ıkıncıye ucuncuye dorduncuye arabasını alıp verıyorlar +2 bin kendi karları bankanın faizle aldıgını bunlar tek seferde alıyorlar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: acipinsan

    quote:

    Orijinalden alıntı: ileri iade


    quote:

    Orijinalden alıntı: acipinsan

    Bu klasik tartışmaya hiç girmeyelim. Bu çok tartışılmış bir konu. Fikrinize saygı duyuyorum. Kısmen de haklı buluyorum. Ben sadece bu daha az şüpheli olduğu için buna yanasmaktan yanayım. Benim de mantigima tam yatmıyor aslında. Diğeri kesin faiz ve benim inancıma göre haram.

    peki 9 yaşındaki kızla evlenmek sizin inancınıza göre ne hocam?

    Konuyu saçma sapan yerlere çekmeyin. Ne alaka şimdi bu konuyla. Allah Kuran'da açıkça faiz haramdır diyor. Ve ben de Kur'an'a inanıyorum. Bu emir de bu yüzden beni bağlar. Sen takar mısın bilmem bu emri. Umarim takiyorsundur. Takmazsan da senin bileceğin iş ama bana karisamazsin. İnancıma saygısızlık edemezsin.

    Alıntıları Göster
    Hocam gırtlağına kadar faize batmış haram helâl bilmeyen kimselerin yorumları hiç kaale alma




  • faize duyarlı vatandaşlarımız altından daha çok para kaldırıyor. ama faiz haram altından fazla para kazanmak helal.
  • önceki mesajları okumadım kim ne dedi bilmiyorum. yanımdaki mesai arkadaşımda siz gibi faiz ödemeden ev almak istiyor.
    birevime girdim dedi. oranın sahibi eminevim eski yöeticisiymiş. arkadaşımın kayınçosuda birevimde yöneticiymiş.
    ödeme planını gösterdi 500.000 tl için girmiş 46 bin hizmet parası gibi bişi alıyorlarmış.
    aylık şu kadar öderim dersen ona göre bir ödeme planı çıkarıp ona göre sayılı gruba dahil ediyorlarmış.
    arkadaş, ayda 2500 öderim dediği için 250 kişilik gruba girmiş 39. hafta teslim edeceklermiş parayı, başka bir ahbabını sisteme kattığı için
    37.sıraya almışlar kendisini. 37 haftadan itibaren parayı aldığın için taksit 2 katına çıkıyor. ve her sene toplamda 546bini tamamlayacak şekilde artıyormuş.
    dün çekilişler üsküdarda noter kanalı ile yapılıyordu. arkadaş izliyordu şirketin sitesinden.
    ona hangi sıra çıktı bilmiyorum henüz konuşmadık. size sunulan ödeme planı 37.haftaya göre yapılan.
    kalkar çekiliş sonucu 37.haftadan daha evvel bir sıra çıkarsa sana ödeme planı revize ediliyor, yani sana sunulan ilk ödeme planı sembolik yada örnek durumuna düşüyor.
    kağıt üstünde 500 koyup sadece 46bin fark ile ev sahibi olmak mümkün değil. bankadan kredi çekseniz %80 ilave faiz ödeyeceksiniz.
    bu bağlamda burdaki tek temel nokta güven..




  • Katılım bankalarının kar payı dediği şey de faizdir.göte popo demek neyse odur.

    Çoban Ramazan ayında dağ başında yemek yerken köpek havlamış.Çoban"havlama Allah'ı huylandıracaksın oruç tutmadığımı görecek" demiş.

    Ne riyakar insansınız ya.faizli almak istemiyorum katılım bankasından almak istiyorum demişsin.banka faizle ayakta durur öpücükle değil
  • daha önce BİRARABAM vs firmaların sistemlerinin faiz olmadığını düşünüyorum diye yine bu konuya bir yorum yazmıştım. Hala öyle düşünüyorum ama ben farklı bir konuda insanları bilgilendirmek istiyorum. Özellikle BİRARABAM tarzı firmalardan araç almayı düşünenler yazımı iyi okusunlar.

    Konuya başlamadan önce şunu belirtmek istiyorum, bu yazıyı kesinlikle firmayı karalamak kötülemek için yazmıyorum, sadece başımdan geçen bir olayla ilgili insanları bilgilendirmek ve uyarmak istiyorum.
    Efendim gelelim konumuza. Birarabam, Eminarabam, Fuzularabam vs vs gibi firmaların oluşturmuş olduğu sistemlerle taksitli ve faizsiz araç alabilmek mümkün. Şimdi sistemi en basit haliyle şöyle tarif edeyim, dilediğiniz tutar ve taksit sayısı ile sisteme giriş yapıyorsunuz. Sizi, size uygun olan bir gruba alıyorlar. Bu grup aynı sizin gibi sisteme giren insanlardan oluşuyor. Firmalar bu sisteme proje diyorlar. Girmiş olduğunuz projeye ve taksit sayısına göre gruplar 20-30-40-50 vs kişiden oluşabiliyor. Her ay insanlar firmanın hesabına para yatırıyor. Firma da her ay bu para yatıranlardan birine girmiş olduğu proje bedelinin tamamını veriyor (şanslı kişi :) noter huzurunda yapılan çekiliş ile belirleniyor), vatandaş gidip arabasını alıyor. Alınan araba üzerine kalan borç bitene kadar rehin işleniyor tabi. Firma bu yaptığı organizasyon karşılığı olarak, girmiş olduğunuz proje bedelinin yüzde 6-7-8-9'u vs civarında tutarı (kampanyalara göre değişebiliyor)sisteme giriş için adım atar atmaz, hizmet bedeli adıyla önden alıyor. Sistemden istediğiniz zaman çıkabiliyorsunuz, yatırmış olduğunuz taksitleri geri iade alıyorsunuz ammma hizmet bedelini geri iade alamıyorsunuz. Ha birde, eğer çekilişte adınız çıkmamışsa, taksit ödemelerinizi erteleyebiliyorsunuz ama teslim tarihi geldiğinde ertelediğiniz süre kadar teslimatınız geciktiriliyor. Bütün bu usüller bir sözleşme ile önünüze konuluyor ve imzalıyorsunuz.

    Buraya kadar herşey güzel. Sıkıntı şurada başlıyor, sisteme girip de adı ilk çekilişte okunanın hiçbir zararı ziyanı yok ama adı aylarca okunmayan (çekilişte çıkmayan) vatandaşın zararının ise telafisi yok. Çünkü sisteme girerken alacağı arabanın fiyatı 1 sene sonra hatrı sayılır bir miktarda artmış oluyor. Örneğin 60 bin liralık araç almayı düşünen biri 60 binlik bir projeye giriyor adı 1 sene çekilişte çıkmıyor. 1 sene sonra o 60 binlik arabanın fiyatı 90-100 bin oluyor... Kredi çekip, 60'ı 70-75 olarak ödemek istemeyen vatandaş, bu sefer aynı arabayı fiyat 90-100 bine çıktığı için alamıyor...

    1 sene önce arabam olmasına rağmen arabayı yükseltmek için BİRARABAM firmasının sistemine 60 bin lira proje bedeli ile girdim 3 ay taksit erteledim ve toplam 10 ay boyunca ödeme yaptım. Proje bedeli olarak da başlangıçta 4200 lira para verdim. Aynı dönemde, tavsiyelerim üzerine babam da sisteme girdi. Tabi babam Antalya'daki şube ile ben ise Ankara'daki şube ile çalışıyorum. 13 ay sonra baktım ki sistemin bu tarz bazı açıklıkları var ayrılmaya karar verdim. 10 ay boyunca ödediğim taksitler aynen iade edilecek fakat ödemiş olduğum 4200 lira proje bedeli yanacaktı. Tamam dedim. Çünkü sözleşmede bu şekilde yazıyordu. Ben ayrılınca babam da ayrıldı. Ama BİRARABAM firmasının maalesef çifte standardı ile karşılaştım. Babama hizmet bedelinin %30'unu kesinti yapan firma, benim proje bedelimin ise tamamını kesti. Babam ile sözleşmelerimizi kontrol ettim hiçbir farklılık yok. Firmanın hem şube müdürü ile hem de müşteri hizmetleri ile bir ümit görüştüm ama ne yazık ki yuvarlak ifadelerle konuşmaktan başka hiçbirşey yapmadılar. 4200 liranın üstüne bir bardak soğuk su iç diyorlar kibarca :)

    Eğer bu bedel bana iade edilmeyecekse, kimseye iade edilmemeli. Yok eğer bazılarına iade edip bazılarına iade edilmiyorsa işte burada ben art niyet ararım. İnsanı enayi yerine koymanın bir karşılığı da muhakkak olacaktır.

    Vel hasılı bu iş burada kalmayacak arkadaşlar. Kendim avukatım zaten. Tüketici hakem heyetine gideceğim. Ve bu durumdan insanlarımızın haberdar olması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda Youtube kanalım da var, bu konuyu tüm yönleriyle orada da paylaşacağım. Eğer benim gibi benzer bir sorun problem yaşadıysadız ki çok fazla sayıda var benim gördüğüm, bana ulaşabilirsiniz. Sizlere de elimden geldiğince yardımcı olacağım.

    Az önce bununla alakalı yeni konu açtım gelişmeleri oradan takip edebilirsiniz.
    https://forum.donanimhaber.com/birarabam-magduriyeti--142090612#142090688




  • bir gun gelecek ortalik bu sistemlerin magdurlarindan gecilmeyecek !
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.