Şimdi Ara

EMİNEVİM & EMİNOTO Aracılığıyla ARABA alan varmı? <===&===>

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
82
Cevap
2
Favori
337.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar eminoto aracılığıyla araba alan varmı?
    Varsa tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim

Alan var ise böyle bir alım uygunmu değilmi? yada ne tür dertleri ve/veya güzel yanları vardır?

NOT: Lütfen sadece alan varsa yada yakını alan varsa yorum yaparsa sevinirim.Aksi takdirde sıradan kulaktan duyma bilgiler yazmayın

• arkadaşlar öncelikle merhaba.ben de emin otomotiv aracılığıyla araba alan biriyim.para biriktirip araba alma fikri ile yola cıktım ve sonunda emin oto aracılıgıyla 11 ay sonra 49 bin liralık arabama kavuştum.şunu bilmenizi isterimki hiçbirşey kötülemeye çalışarak kötü olmaz.öve öve de harika olmaz bakarsın araştırırsın internet tir eş dosttur ,kafana yatarsa organizasyona katılırsın.Eski arabamı satıp evimin borcunu kapattıktan sonra arabasız kaldım nasıl olsa borcum yok para biriktirip 40 veya 50 bin arası yeni bi araba alayım dedim ama 1.O kadar parayı biriktirmem bir kaç yılımı alır . 2.Evde biriktirme hem riskli hem de zorda kalınca kırparım. 3.45 bin kredi çeksem 10 15 bin faiz öderim. 4.Keyfi araç almak için kredi çekip faiz dir günahtır kafam karışır. 5.altına döviz e yatırsam ne olacagı belli olmaz hep yüksek alırım satacagımda düşer çünkü. 6.banka hesabımda biriktirsem eminim yine kırparım sıkıştıkça. Derken emin oto yu önerdi arkadaşım ..netten sağdan soldan araştırdım .şikayet.com felan derken bayagı bi araştırdım .tamam şikatetler var ama kimse param kaldı vermediler param cukka oldu .param yandı sonucuna varan şikayetler değildi.organizasyondan çıktım bu yüzden org.ücretimi geri vermediler.(org.ücreti sözleşmede yazıyor verilmezmiş)para teslim ayım geldi teslimatı geciktirdiler beni rezil ettiler (teslimat o ayın 20 sinde yapılırmış yada belgeleri geç verirsen teslimat uzarmiş felan)yani bu tip şikayetler vardı.benim derdim bunlarda bi ayak olmasın paraları toplayıp gitmesinler di bi baktım adamlar 25 yıldır varmış 100 bine yakın teslimat yapmışlar bide feto cu cıkıp devlet kayyum atamadı...neyse kararımı verdim Aradım emin otoyu.ben 40 bin liraya yazılmak istiyorum .2 bin 2 bin 20 ay da ödeyecegim dedim tamam dedi teslimat kuraalı sistem mi peşinatlı erken teslimmi vade ortasımı olsun dedi.peşinatım zaten yok bi org.ücretini bide ilk taksit param var dedim..kuralı ne zaman çıkacağı belli olmaz... vade ortası +1 ay da teslim olsun dedim .tamam dedi .peki org ücreti? oda 1500 lira çıktı.peşin ödedim..bundan sonra ödemelerim 1 lira bile artmayacak 2000*20 ay dogrumu evet dedi ..ocakta yazıldım içerde 22000 liram birikti kasım ayında 18000 de onlar kattı 40000 olarak paramı aldım.aracı buldum 49 000 e biraz da el borcu derken arabama kavuştum..ağustosta borcu bitecek...arabama biniyorum.ne biliim ben bi sıkıntı yaşamadım memnunum.( yani aslında verdiği bana 18000 lira borç 9 ay için.. ama önemli olan kendimi borç ödeme mantığıyla zorlayıp nerdeyse bi yılda 24 bin biriktirip 40 bin liram olması.kuraalı olsa belki iki ay sonra çıkardı .. durum bu) (şu da bi mantık 18000 e 1500 org.ücreti...kuralıda veya peşinatlı erken teslim de durum değişir.4000 biriktirip 36000 e 1500 de ödeyebilirdim.....
    Yapay Zekanın Yanıtı

EMİNEVİM ve EMİNOTO ile Araba Almak: Bilmeniz Gerekenler

EMİNEVİM ve EMİNOTO, Türkiye'de ev ve araba sahibi olmak isteyenler için finansman çözümleri sunan kuruluşlardır. Bu kuruluşlar aracılığıyla araba almak mümkündür.

EMİNEVİM'den araba almak için aşağıdaki adımları izlemen gerekir:

• EMİNEVİM şubesine başvur ve kredibilite kontrolünden geç.
    • Almak istediğin aracı belirle ve EMİNEVİM ile anlaşmalı galerilerden seç.
    • Ödeme planını belirle ve aylık taksitleri ödemeye başla.

EMİNOTO, EMİNEVİM'in bir yan kuruluşudur ve motosiklet finansmanı da dahil olmak üzere araç finansmanı hizmetleri sunar. EMİNOTO'dan motosiklet almak için benzer adımları izlemen gerekir.

EMİNEVİM ve EMİNOTO'dan Araba Alanların Yorumları

EMİNEVİM ve EMİNOTO'dan araba alan kişilerin yorumları genel olarak olumludur. Müşteriler, finansman sürecinin kolay ve anlaşılır olduğunu ve ödeme planlarının esnek olduğunu belirtirler.

Ancak, bazı müşteriler faiz oranlarının yüksek olabileceğini ve erken kapatma cezasının alınabileceğini ifade etmektedirler.

EMİNEVİM ve EMİNOTO'dan araba almadan önce bu kuruluşların sunduğu koşulları ve sözleşme detaylarını dikkatlice incelemen önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • yokmu arkadaşlar aramızda bu şekilde araba alan
  • alan varmı yokmu bilmem ama adamlar geçenler orta şekerli bi tv kanalında reklam vermişlerdi çüş dedim kendi kendime
  • aslında merak ediyorum gerçekten avantajlımı diye
  • Ben aldım memnun kaldım tavsiye edebilirim
  • merhaba.ben 2008 yılından beri eminevimin müşterisiyim.erzurumda öğretmenimfaizsiz ve hem adalet hem de yardımlaşma olan bir sistem.sistem hakkında bayağı bilgim var. birçok arkadaşım da sistemden araba ve ev aldılar bazıları da benim gibi sıralarını bekliyorlar. sisteme girmeyi düşünürseniz veya yakınlarınızdan düşünen varsa ŞÜPHE ve SORULARI sorabilirsiniz. bu arada erzurumda öğretmenim eğer benim referansımla sisteme girerseniz az da olsa bana pirim yansıyacak. eğer sisteme benim ismimle girerseniz erzurum oltu taşı bir tesbih de hediye yollarım. umarım yanlış anlamazsınız beni ben KESİNLİKLE sistemde çalışan biri değilim. özelden mesaj atabilinsiniz gerekirse tlf ile de görüşebiliriz. hakkınızda hayırlısı olsun.

Soru: Emin Evim veya Emin Otomotiv’den ev veya araç almakta bir sakınca var mıdır? Bu sistem faizli midir?

Cevap:

15 Aralık 2010 Çarşamba günü Emin Evim/Otomotiv yetkilileri ile vakfımızda bir görüşme yaptık. Bu görüşmede şirket yetkililerinin Peşinatlı Erken Teslim, Vade Ortası Teslim ve Çekilişli Sistem hakkında verdiği bilgilere göre bu üç sistemin de faizle bir alakası olmadığı anlaşılmıştır. Bu sistemden herhangi biriyle ev veya araç sahibi olmanızda bir sakınca yoktur.

Emin Otomotiv’in “organizasyon ücreti” adı altında talep ettiği para yaptığı hizmetin bedeli olup caizdir.

Sistemlerden birinin çekilişli olmasının da bir sakıncası yoktur.

Eminoto veya eminevim gibi organizasyonlara dahil olmak caiz midir? Sistemden çıkınca verdiğimiz taksitler geri verilmekle beraber organizasyon ücreti geri ödenmiyor. Kurada ilk /son çıkan kişi daireye farklı ücret ödüyor.

Yazar: Sorularla İslamiyet 2010-04-29

Cevap 1:

Bu işlerin detaylarında İslam’a aykırı başka unsurlar yoksa, beyan ettiğiniz hususlarda bir sakınca görülmemektedir. “Organizasyon ücreti” o işi yürütenlerin, yaptıkları iş karşılığında aldığı bir ücret, bir komisyondur. Bunun geri verilmemesi normaldir ve bu faiz sayılmaz.

Bütün evlerin bir anda hazırlanması mümkün olmadığına göre, kura usulü âdil bir ölçüdür. Yeter ki dairelerin bedeli ilk başta belirlenmiş olsun.

Ayrıca “Sistemden çıkmak için” bunu işin başında konuşmak gerekir. İmam Azam ve İmam Şafiye göre, böyle bir şart (hıyaru’ş-şart) ancak üç gün için geçerli olur. Daha fazla bir süre için geçerli değildir. Böyle bir şart koşulduğu takdirde sözleşme fasit olur.

Bununla beraber, İmam Ebu Yusuf ve İmama Muhammed’e göre, ihtiyaç olması durumunda “hıyaru’ş-şart” yani “sonradan vazgeçebilirim” kaydını koymak, aylarca sonrası için de caizdir. Fakat, böyle bir şartın / cayma süresinin mutlaka belli olması -Malikîler dışındaki üç mezhebe göre- şarttır.(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 4/254-257).

Cevap 2:

İslam hukukunda alış-verişin geçerli olması için satışa konu olan malın var olması ya da tesliminin mümkün olması gerekir. Zira olmayan bir şeyin satımı batıldır. Ayrıca satış bedelinin de belirlenmesi gerekir. Şayet satış vadeli ise ayrıca vade süresinin de belirlenmesi gerekir.

Bahse konu olan sistemde ürünün bedeli ve "vade"nin süresi de açık ve belli olmalıdır.

Eğer sözü edilen firma, yukarıdaki belirsizlikleri ortadan kaldırarak ev veya araba alımı konusunda katılımcılara yardımcı oluyor, onları bir araya getiriyor ve sağladığı bu organizasyon karşılığında makul bir komisyon veya organizasyon ücreti alıyorsa, alınan bu ücret faiz değildir. Uygulaması bu şekilde olan bir firmadan da ev alınabilir.

Cevap 3:

Tellallık, simsarlık ya da komisyonculuk denilen hukuk kurumu; bir muamelede veya bir satış akdinde aracı olan kişinin yaptığı iştir. Bu işi yapana dellal (Türkçede tellal diye telaffuz edilir), yaptığı işe dellallık (delil olma, yol gösterme) ve yapılan bu iş için alınan ücrete de dellaliye denilir.

Bir malın veya hizmetin satımında aracı olunması karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden aralarında tespit edilen oranda ücret (komisyon) alınması, tarafların aldatılması gibi İslam'ın yasakladığı bir durum söz konusu olmadıkça helaldir.

Buna göre emlakçıların yaptıkları iş karşılığında, mevzuatla belirlenen oranda komisyon almaları caizdir. Ancak kiracı-emlakçı veya müşteri-emlakçi sözleşmesinde alınan kaporanın, sözleşmenin bozulması veya işin tamamlanmaması halinde, iade edilmesi gerekir. Çünkü yapılan bu aracılık hizmeti bir hizmet akdi olup bu kişi işini yapıp başarabilmesi yani kiracının bu yeri tutması veya gayri menkulü satın alması halinde ücrete hak kazanacaktır.

Müteahhide ev yaptırmak ise, istisna' akdine girer. İstisna' akdi istihsanen meşru görülen bir akiddir.

İstisna' akdinde taraflar, işin başında yapılacak olan eşyanın tarif ve tavsifini yapıp (örneğin, yapılması planlanan evin aralarında ihtilaf çıkmayacak şekilde en ince ayrıntısına kadar özelliklerini belirleyip) malum hale getirmek mecburiyetindedirler.

Masnu'un (siparişi verilen malın, örneğin evin) bedeli peşin veya veresiye olarak ödenebilir. Masnu' (siparişi verilen mal, örneğin ev), tarif ve tavsiyeye uygun olarak imal edilmemişse/yapılmamışsa, mustasnı' (işi yaptıran, siparişi veren), onu kabul veya red hususunda muhayyerdir. İsterse kabul eder, isterse reddeder.

Sorularla İslamiyet
    Eminoto veya eminevim gibi organizasyonlara dahil olmak caiz midir? Sistemden çıkınca verdiğimiz taksitler geri verilmekle beraber organizasyon ücreti geri ödenmiyor. Kurada ilk /son çıkan kişi daireye farklı ücret ödüyor. » Sorularla İslamiyet
    http://www.sorularlaislamiyet.com/article/12750/eminoto-veya-eminevim-gibi-organizasyonlara-dahil-olmak-caiz-midir-sistemden-cikinca-verdigimiz-taksitler-geri-verilmekle-beraber-organizasyon-ucreti-geri-odenmiyor-kurada-ilk-son-cikan-kisi-daireye-farkli-ucret-oduyor.html

• üye olup çıkan biri olarak söylüyorum; iki üç yandaş hocanın söylediğine bakıp özellikle faizsizdir diye girmeyin sistem faizin ta kendisidir , bunu anlamam benim bir seneme mal oldu ,iyice araştırın arkadaşlar...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ne gerek varki.. mesela 10.000 tl paran var.. git ona göre araba al bin.. sonra o arabaya binerken paranı biriktir.. 15.000 yapınca 10.000 lik arabanı sat 15.000 lik al.. sonra yine biriktir.. 20 30 derken BMW desin. Problem ¿
  • quote:

Orijinalden alıntı: g.z.m

üye olup çıkan biri olarak söylüyorum; iki üç yandaş hocanın söylediğine bakıp özellikle faizsizdir diye girmeyin sistem faizin ta kendisidir , bunu anlamam benim bir seneme mal oldu ,iyice araştırın arkadaşlar...

siz de caiz olmadığına dair doğru bilgi verilip doğru bir alimin fetvasını kaynağıyla yayınlayın. veya yine söylüyorum bir tane eminevim mağduriyeti gösterin ama kaynağıyla karlama olmasın
  • arkadaşlar konuyu hortlatıyorum. bu sisteme girip araba alan var mı? durum nedir? GZM kişisinin yazdığı gibi değil de daha açıklayıcı cevap yazarsanız çok memnun olurum.
  • evkur gibi 100 lıralık malı 250 ye alırsın guya faız yok
  • Kardeş görüşün farklı olabilir ama bilmediğin birşey içinde çamur atma !!!

Evkur benzetmende çok saçma olmuş

RAhat ol çevremde o kadar çok insan bu yolla ev ve araba aldıki bir tanesi bile zerre zarar etmemiş

Çamuru kendine sür
  • Biz ev aldık.Tavsiye etmem kredi çekseydik evi hemen alıcaktık bunda tam 13 ay bekledik.Birde kredi faizinden daha fazla para ödüyoruz ama şuan bankadan kredi çekip birden kapagacaz borcu.ev 108bin bize gelişi 150bin.ne anladım ben sizden ev almaktan güya faiz yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2BAE0C551 -- 31 Ocak 2015; 22:08:35 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben emin evim yetkilisi değilim ama size şunu söyleyebilirim

Sizin FAİZ anlayışınız nedir ? Eminim ki ne siz nede ben fetva ehli insanlar değiliz ! Fetva verenler bile ev ve arabanın ihtiyaç olmadığını söylüyor.İllada ev alacaksan katılım bankalarını kullanın diyor !
    Detaya inersen katılım bankası 20 birim kâr payı faiz usulü çalışan bankalar 18 birim faiz alabilir...Burada önemli olan cebinden çıkan para değil. Paranın ne şekilde çıkıp nereye gittiğidir

Ben mesela kiradayım bankadan 250.000 TL çekebilecek kadar limitim var belki ama kesinlikle kredi çekip ev alma taraftarı değilim.Buna emin evde dahildir !!!!
    Ne zaman cebimde ev alabileceğim kadar param olursa gider o zaman alırım

Gaye ile vasıtayı karıştırmamak lazım

Selamlar
  • Soru: Kredili ev ve araç almanın peşin fiyatı ve taksitli fiyatı belli olduğundan dolayı, bankaya ipotekli olup bedelinin banka tarafından alıcıya ödenmesi aynı konuyla benzerlik taşımaktadır. Bu da murabaha mıdır? Bu olayın ille de katılım bankası aracılığıyla olması gerekmekte midir?
    Cevap:
    Mevcut kredili ev alım/satımı işlemlerinde (faizli) banka, müşteriye belli miktarda kredi verir. Fakat krediyi, müşteriye teslim etmeyip, konutu satana, müşteri adına teslim eder.

Müşteri aldığı kredi ve başlangıçta belirlenen faizi kadar bankaya borçlanır. Bu işlemde banka konutu satın alıp, müşteriye satmamakta; müşterinin fiilen ve hukuken satın aldığı konutu finanse etmekte; müşteriye borç vermekte, karşılığında ise faiz almaktadır.

Katılım bankalarında da şayet aynı uygulama varsa hüküm aynı olur.

Eğer katılım bankaları, konutu, sahibinden peşin olarak alır, size vadeli şekilde satarsa veya finansal kiralama yaparsa alışverişinize haram karışmaz.

Ödenen meblağın ve vade farkının önceden belirli olması değil, bu ödemelere temel teşkil eden işlemin hukuki yapısı hüküm bakımından önemlidir. Kısaca borçtan elde edilen gelir faiz, ticaretten elde edilen gelir ise kâr olup helaldir.

Doç. Dr. Servet Bayındır

• quote:

Orijinalden alıntı: _KARDELEN_

Kardeş görüşün farklı olabilir ama bilmediğin birşey içinde çamur atma !!!

Evkur benzetmende çok saçma olmuş

RAhat ol çevremde o kadar çok insan bu yolla ev ve araba aldıki bir tanesi bile zerre zarar etmemiş

Çamuru kendine sür

sen nereden biliyorsun benim görüşümü inancımı ....inançla görüşle alakası yok bu tarz yerler diğerlerine göre PAHALI ve KAZIK ben demiyorum herkes diyor....

çamura kendine sür gibi bir cevap vermenden düzeyin belli oluyor.....
  • quote:

Orijinalden alıntı: _KARDELEN_

Ben emin evim yetkilisi değilim ama size şunu söyleyebilirim

Sizin FAİZ anlayışınız nedir ? Eminim ki ne siz nede ben fetva ehli insanlar değiliz ! Fetva verenler bile ev ve arabanın ihtiyaç olmadığını söylüyor.İllada ev alacaksan katılım bankalarını kullanın diyor !
    Detaya inersen katılım bankası 20 birim kâr payı faiz usulü çalışan bankalar 18 birim faiz alabilir...Burada önemli olan cebinden çıkan para değil. Paranın ne şekilde çıkıp nereye gittiğidir

Ben mesela kiradayım bankadan 250.000 TL çekebilecek kadar limitim var belki ama kesinlikle kredi çekip ev alma taraftarı değilim.Buna emin evde dahildir !!!!
    Ne zaman cebimde ev alabileceğim kadar param olursa gider o zaman alırım

Gaye ile vasıtayı karıştırmamak lazım

Selamlar

finansın f sinden haberin yok .... katılım bankası oranları nedense hep faiz oranları ile aynı ne ilginç değil mi ? faiz bu dünyanın acı gerçeklerinden biri.... bırakın bu işleri onlarda faiz siz başka türlü sanın ....

orada çalıştığın belli oluyor alanlar yazmış zaten... biraz düzeyli kaliteli yorum yap ....

• quote:

Orijinalden alıntı: kubilay61

Biz ev aldık.Tavsiye etmem kredi çekseydik evi hemen alıcaktık bunda tam 13 ay bekledik.Birde kredi faizinden daha fazla para ödüyoruz ama şuan bankadan kredi çekip birden kapagacaz borcu.ev 108bin bize gelişi 150bin.ne anladım ben sizden ev almaktan güya faiz yok.

aaa lütfen çamur atma bak kardelen kızar sonra fanatik kardelen...
  • kardelen bu arada seninle muhatap olup artık cevap yazmayacağım istediğini yaz blokladım zaten hadii...
  • quote:

Orijinalden alıntı: kesreti

merhaba.ben 2008 yılından beri eminevimin müşterisiyim.erzurumda öğretmenimfaizsiz ve hem adalet hem de yardımlaşma olan bir sistem.sistem hakkında bayağı bilgim var. birçok arkadaşım da sistemden araba ve ev aldılar bazıları da benim gibi sıralarını bekliyorlar. sisteme girmeyi düşünürseniz veya yakınlarınızdan düşünen varsa ŞÜPHE ve SORULARI sorabilirsiniz. bu arada erzurumda öğretmenim eğer benim referansımla sisteme girerseniz az da olsa bana pirim yansıyacak. eğer sisteme benim ismimle girerseniz erzurum oltu taşı bir tesbih de hediye yollarım. umarım yanlış anlamazsınız beni ben KESİNLİKLE sistemde çalışan biri değilim. özelden mesaj atabilinsiniz gerekirse tlf ile de görüşebiliriz. hakkınızda hayırlısı olsun.

Soru: Emin Evim veya Emin Otomotiv’den ev veya araç almakta bir sakınca var mıdır? Bu sistem faizli midir?

Cevap:

15 Aralık 2010 Çarşamba günü Emin Evim/Otomotiv yetkilileri ile vakfımızda bir görüşme yaptık. Bu görüşmede şirket yetkililerinin Peşinatlı Erken Teslim, Vade Ortası Teslim ve Çekilişli Sistem hakkında verdiği bilgilere göre bu üç sistemin de faizle bir alakası olmadığı anlaşılmıştır. Bu sistemden herhangi biriyle ev veya araç sahibi olmanızda bir sakınca yoktur.

Emin Otomotiv’in “organizasyon ücreti” adı altında talep ettiği para yaptığı hizmetin bedeli olup caizdir.

Sistemlerden birinin çekilişli olmasının da bir sakıncası yoktur.

Eminoto veya eminevim gibi organizasyonlara dahil olmak caiz midir? Sistemden çıkınca verdiğimiz taksitler geri verilmekle beraber organizasyon ücreti geri ödenmiyor. Kurada ilk /son çıkan kişi daireye farklı ücret ödüyor.

Yazar: Sorularla İslamiyet 2010-04-29

Cevap 1:

Bu işlerin detaylarında İslam’a aykırı başka unsurlar yoksa, beyan ettiğiniz hususlarda bir sakınca görülmemektedir. “Organizasyon ücreti” o işi yürütenlerin, yaptıkları iş karşılığında aldığı bir ücret, bir komisyondur. Bunun geri verilmemesi normaldir ve bu faiz sayılmaz.

Bütün evlerin bir anda hazırlanması mümkün olmadığına göre, kura usulü âdil bir ölçüdür. Yeter ki dairelerin bedeli ilk başta belirlenmiş olsun.

Ayrıca “Sistemden çıkmak için” bunu işin başında konuşmak gerekir. İmam Azam ve İmam Şafiye göre, böyle bir şart (hıyaru’ş-şart) ancak üç gün için geçerli olur. Daha fazla bir süre için geçerli değildir. Böyle bir şart koşulduğu takdirde sözleşme fasit olur.

Bununla beraber, İmam Ebu Yusuf ve İmama Muhammed’e göre, ihtiyaç olması durumunda “hıyaru’ş-şart” yani “sonradan vazgeçebilirim” kaydını koymak, aylarca sonrası için de caizdir. Fakat, böyle bir şartın / cayma süresinin mutlaka belli olması -Malikîler dışındaki üç mezhebe göre- şarttır.(bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 4/254-257).

Cevap 2:

İslam hukukunda alış-verişin geçerli olması için satışa konu olan malın var olması ya da tesliminin mümkün olması gerekir. Zira olmayan bir şeyin satımı batıldır. Ayrıca satış bedelinin de belirlenmesi gerekir. Şayet satış vadeli ise ayrıca vade süresinin de belirlenmesi gerekir.

Bahse konu olan sistemde ürünün bedeli ve "vade"nin süresi de açık ve belli olmalıdır.

Eğer sözü edilen firma, yukarıdaki belirsizlikleri ortadan kaldırarak ev veya araba alımı konusunda katılımcılara yardımcı oluyor, onları bir araya getiriyor ve sağladığı bu organizasyon karşılığında makul bir komisyon veya organizasyon ücreti alıyorsa, alınan bu ücret faiz değildir. Uygulaması bu şekilde olan bir firmadan da ev alınabilir.

Cevap 3:

Tellallık, simsarlık ya da komisyonculuk denilen hukuk kurumu; bir muamelede veya bir satış akdinde aracı olan kişinin yaptığı iştir. Bu işi yapana dellal (Türkçede tellal diye telaffuz edilir), yaptığı işe dellallık (delil olma, yol gösterme) ve yapılan bu iş için alınan ücrete de dellaliye denilir.

Bir malın veya hizmetin satımında aracı olunması karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden aralarında tespit edilen oranda ücret (komisyon) alınması, tarafların aldatılması gibi İslam'ın yasakladığı bir durum söz konusu olmadıkça helaldir.

Buna göre emlakçıların yaptıkları iş karşılığında, mevzuatla belirlenen oranda komisyon almaları caizdir. Ancak kiracı-emlakçı veya müşteri-emlakçi sözleşmesinde alınan kaporanın, sözleşmenin bozulması veya işin tamamlanmaması halinde, iade edilmesi gerekir. Çünkü yapılan bu aracılık hizmeti bir hizmet akdi olup bu kişi işini yapıp başarabilmesi yani kiracının bu yeri tutması veya gayri menkulü satın alması halinde ücrete hak kazanacaktır.

Müteahhide ev yaptırmak ise, istisna' akdine girer. İstisna' akdi istihsanen meşru görülen bir akiddir.

İstisna' akdinde taraflar, işin başında yapılacak olan eşyanın tarif ve tavsifini yapıp (örneğin, yapılması planlanan evin aralarında ihtilaf çıkmayacak şekilde en ince ayrıntısına kadar özelliklerini belirleyip) malum hale getirmek mecburiyetindedirler.

Masnu'un (siparişi verilen malın, örneğin evin) bedeli peşin veya veresiye olarak ödenebilir. Masnu' (siparişi verilen mal, örneğin ev), tarif ve tavsiyeye uygun olarak imal edilmemişse/yapılmamışsa, mustasnı' (işi yaptıran, siparişi veren), onu kabul veya red hususunda muhayyerdir. İsterse kabul eder, isterse reddeder.

Sorularla İslamiyet
    Eminoto veya eminevim gibi organizasyonlara dahil olmak caiz midir? Sistemden çıkınca verdiğimiz taksitler geri verilmekle beraber organizasyon ücreti geri ödenmiyor. Kurada ilk /son çıkan kişi daireye farklı ücret ödüyor. » Sorularla İslamiyet
    http://www.sorularlaislamiyet.com/article/12750/eminoto-veya-eminevim-gibi-organizasyonlara-dahil-olmak-caiz-midir-sistemden-cikinca-verdigimiz-taksitler-geri-verilmekle-beraber-organizasyon-ucreti-geri-odenmiyor-kurada-ilk-son-cikan-kisi-daireye-farkli-ucret-oduyor.html

Firma yetkiliside müşteriyim ayağına reklam yapmaya geldi

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.