Şimdi Ara

Elektrikli/akaryakıtlı arabada ekonomi kıyaslaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
581
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar,bu konuyu forumda açılan garip bir başlık üzerine açıyorum,amacım hem bilgi almak,hem de gördüğüm kadarıyla ortada dolaşan bir şehir efsanesini çürütmek

Şimdi arkadaş başlık açıyor,dizel mi elektrikli mi.

Buraya kadar herşey okey . Yapılan yorumlara bakıyorum

Evden şarj etmeyeceksen alma tarzı yazı çokça var.

Mazot olmuş 65tl, elektrikli arabada konvansiyonel arabalardaki bozulma riski olan birçok parça da yok, üstüne her yer şarj istasyonu.

Birçok markada 8 yıla varan garantiler var

Nedir bu işin aslı, bilenler yorumlarsa sevinirim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Elektrikli ve benzinli arasında bakım maliyeti, vergi, olası bir tamirde masraf vs. gibi şeylerde fark ne bunu tam olarak anlatan yok genelde. 1000 Tane yazı varsa internette 990'ı yakıt karşılaştırması.

Bir dizel otomobilin yıllık bakım masrafı ortalama 20 bin TL,

Kasko masrafı zaten ikisine de yapacaksınız,olası kazada ikisine de hasar kaydı işleyecek

Vergi deseniz yakıttan amorti ediyor, üstelik büyük bir fark yok arada.

E ne kaldı o zaman?

aynı şartlardaki kasko maliyetleri aynı mı?

t10x'in türkiye hayat sigortada 40 k olduğunu okumuştum.

3.500.000 TL kasko değeri olan benzinli ve elektrikli araç aynı model yılına sahip ve aynı sürücüye sahip olduğu senaryo da %99 aynı fiyatı alır kasko için trafik zaten aynı fiyat.

Ben hem elektrikli hem benzinli araç kullanıyorum farklı avantajları var benzinli araç ile menzil şarj vbg. dertlerim olmadan kullanım yapıyorum. Yakıt maliyetleri gerçekten çok arttı bunu kabul ediyorum ama klasik kullanım sorun yaşamıyorum.

Elektrikli aracımda ise aslında bir çok premium özelliği neredeyse bedavaya kullanıyorum aracım 2023 model tesla model y performance o dönemde aldığım paraya alabileceğim benzinli araçların hepsinden daha fazla donanıma ve kullanım zevkine sahip bunları ben sıfır alırken ödediğim paraya göre alma şansım sıfırdı.

Şehirler arası yol yapmayacaksam %99 elektrikli aracımı kullanıyorum bakım masrafı 3 yıl içinde toplam 8.000 TL tutmuş ( silecek lastik ve klima ) fakat MTV masrafı bu seneye kadar çok yüksekti.

Yani günün sonunda aylık 5.000 KM civarı yol yapmıyorsanız elektrikli ve benzinli araç arasında ortalama %20 tasarruf var. 5.000 KM ve üzerinde bu tasarruf oranı daha da artıyor fakat aracın 2.el satarken yaşayacağı değer kaybı ile neredeyse %15-20 arasına geri dönüyor yani mantık bu.

• Bu devirde ya LPG ye uyumlu sağlam bir araç bulacaksın.Ya da hybrid elektriklinin bir sürü dezavantajı var.Ha benim boşa harcıycak param çok iki arabaya ayrı ayrı Kasko sigorta öderim diyen varsa alsın

Hocam tamam işte;

1-)O bakım masrafı benzinli, dizel ve elektrikli olarak bir kıyaslama var mı? Bir arkadaşım elektriklide bakım yok demişti mesela. Bu ne kadar doğru ne kadar yanlış?

2-)Aynı değer aracın kasko - sigorta değeri aynı mı?

3-)Vergi amorti ediyor diyorsunuz da birisinde 3 bin TL diğerinde 30 bin TL ise bu bir soru işareti olmaz mı?

Daha ne kaldı dersek başka şeyler de var korkutan;

1-)İkinci el durumu nasıl? Mesela bütçesi kısıtlı birisi 20 yıllık bir araç alıp, üç beş yağını suyunu koyup kullanabiliyor. Elektrikli de aynı şekilde mi?

2-)Ne yazık ki elektrikli araç alıyorsan bayiye muhtaç kalacaksın gibi bir inanış var. Diyelim elektrikli aracımla bir kazaya karıştım, sanayide boya vs. yaptırabiliyor muyuz?

3-)Şarj istasyonu olayı ne kadar yeterli? Evime power box takmak istiyorum mesela, bunun maliyeti nedir? Kendisini ne kadar sürede amorti ediyor?

4-)Şarj süreleri nedir? Menzil miktarları nedir? gibi şeyler de insanların sorduğu şeyler. Mesela bu gün 1 saatte şarj ettiğim aracım, 2 sene sonra yeni çıkan bir teknoloji ile çöp muamelesi görür mü? Mesela benim aracım 1 saatte şarj oluyorken şimdilerde konuşulduğu gibi 10 dk da şarj olan bir araç gelir mi? Bu durum benim aracımın ikinci elini etkiler mi?

Daha çok şey var aslında ama bunları bir makale haline getirip ayrıntılı yazmak lazım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • en1gma kullanıcısına yanıt

Yılda 20 bin TL verince bitiyor mu :)

O şanzıman bozulmaycak mı

O Turbo bozulmayacak mı

O Egr tıkanmayacak mı

O silindir kapakların hiç şişmeyecek mi

O pistonlar hiç kırılmayacak mı

O Üst kapat hiç açılmayacak o motor hiç inmeyecek mi

Elektrikli araç candır. Akaryakıt istasyonları led tabelalara 3. hane montajını çoktan yaptırmış, kamışı yağlamış bekliyorlar  

T10X 38 bin km 2.yıla girmek üzereyim sıfır masraf. Bu arabaların işletme gideri çok düşük. Yakıt işine hiç girmiyorum en kötü senaryoda bile avantajlı kaldı ki evde şarj ettim iş yerinde imkanım var falan derken fosil yakıtlı araba işim bitmiştir.

Toggu 48 ay vadeyle alabiliyorsun onu da göz önünde tutmanı öneririm, üstüne mazotun 65tl olduğu yerde elektrikli dışarıda da şarj Etsen daha ucuz.

Avantajlar elektrikli tarafta daha ağır basıyor

İkinci eldeki değer kaybını ben neden göremiyorum,togglara teslalara neredeyse 0 fiyatı çekiyorlar

Onu geçtim değer kaybetmeyen 0km otomobil yok, hepsi zarar yazıyor

Benim burada değinmek istediğim şey evden şarj etmiyorsan elektrikle dizel aynı kapıya çıkar maddi olarak muhabbeti yapanlar, tam bir palavra bu zira

• Olay sadece yakıt değil ki? Elektrikli arabaların 5 yıl sonra satarken hiçbir değerinin olmaması. Misal 5 -6 yıl once deli dehşet paralara satılan premium marka bmw i3 ü ele alalım. 0km si i4 olarak baktıgımızda 4-5 milyonken ki 5 sene once de bu kadar deli dehşet fiyatlardı. Şimdi kazasız hatasız 2020 modelleri 1 milyon civarına satılıyor. Çunku o donemde 250-300km menzil sunan bu araçlar top noktadayken bu gun vasat seviyelerde kabul ediliyor. Yanı bu gun 4 milyona aldıgınız aracın bakım masraf parca işçilik gibi şeylerden ettiğiniz tasarruf, 5 yıl sonra aracın pil ömrü ve menzil yetersizliği ile hurda fiyatına gidiyor. İ3 örneğinden gidersek adam 0 ila 2. El arasında 4 milyon zarar etmiş. Hadi i3 0 km satılsa 4 milyon desek bile 3 milyon zarar etmiş. Aynı donemde benzinli araç alan adamın zararı bunun yarısından daha az. Bu parça fiyatı yakıt fiyatıyla anlatılamayacak bir mahvoluş. Asıl dananın kuyrugu burda kopuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 9 Mart 2026; 18:29:47 >

1 milyona 10 yaşında i3 alabiliyorsun

donanımhaber
    Uzun menzilli BMW i3 Türkiye'de: İşte fiyatı ve özellikleri
    https://www.donanimhaber.com/uzun-menzilli-bmw-i3-turkiye-de-iste-fiyati-ve-ozellikleri--122657

2020 yılı LR fiyatı 487 bin TL aracın.

Egea mj ise yine 2020de 200 bin TL

Şuan sarı sitede 1.400 TL 2020 i3ler.

2020 egea ise 700k

Ortada deli dehşet bir zarar yok özetle.

Bir şeyi de atlamışsiniz,bir yenilik ilk kez tanıtıldığında haliyle pahalı olur,şuan her taraf 500 600km menzilli elektrikli araç kaynıyor

Ve ben hurda fiyatına giden elektrikli araba göremiyorum,menzili çöp denilen Dacia spring bile 900k

Hurda parasına elektrikli varsa bana söyleyin bende alayım bir tane

• en1gma kullanıcısına yanıt

Renault flurnce ze. 12-13 yıllık araba bisiklet parasına. O donemde satılan dizel flurnceler 3 katı

Tamam işte elektriklinin adının olmadığı dönem,i3 gibi biraz daha yeni nesil ,ama halen eski kalan bir otomobilin fiyatı bile 2ye katlanmış.

Şuanda modern elektrikli araçlarda böyle bir değer kaybı mümkün değil.

Türkiye'den çıkmış skywell et5 bile 1.5m

Nerede hurda parasına araba?

tabiki kendi şarj imkanın varsa nerdeyse bedavaya geliyor.

elektriğe bir zam yapmadıkları sürece şu anda elektrikli arayı açtı.

artık diğer masraflar ile kullanım durumunu (planlı gitme vs.) karşılaştırmak kaldı.

*toggun yazılımsal olarak hala oturmadığını okuyorum, ileri de belki.

48 ay vade işi de sadece ticaretle uğraşanlara göre bence.

Citroen C5A Dizel,

Yıllık 15.000 km Ort. 6,5 lt ile yıllık yakıt masrafı 63.375

yıllık bakım 15.000 tl

Vergi 12.000 tl

Kasko ve trafik aynı çıkıyor.

Toplam:90.375

Tesla,

Yıllık 15.000 km Ort. 15kw AC istasyon şarjı ile yıllık elektr. masrafı 20.250

Yıllık Bakım yok

Vergi 16.000

Yıllık Premium üyelik(İsteğe bağlı):4200 tl

Kasko ve trafik aynı çıkıyor.

Toplam:40,450

Sessizlik, uzaktan bağlantı, motor gücü avantajları da ayrı.

Zamanında 10% ÖTV ile Juniper, 5008, Enyaq gibi arabaları 1.9M'a kaptı millet. O dönemde aynı paraya içten yanmalı almaya kalksanız; bom boş C segmentlere ya da oyuncak kadar B segmentlere anca ulaşabiliyordunuz.

Bugün bile ÖTV'nin 25%'e çıkmasına rağmen, aynı paraya elektrikli yerine içten yanmalı isteyince 1-2 segment düşmeniz gerekiyor. Biraz daha üst segmentlere çıkınca fark iyice açılıyor zaten. Bugün 3 - 3.5M'a 585hp 4X4 EV6 satılıyor, D segment küçük gelirse 4 - 4.5M'a E segment premium İX var, o da yetmezse 4.5 - 5M'a dev gibi EV9 var. Performans istiyorsan 650hp IONIQ 5N var, o daha bile ucuz. Bunlara denk arabaları içten yanmalı isterseniz +10M'lara çıkmanız lazım.

Al-sat'tan sağlayacağı üç kuruşun peşinde, arabayı kendisi için değil de, bir sonraki sahibi için seçenler farkında değil ama; Pahalıya sattık diye sevindikleri arabayı zaten daha alırken ederinin üzerinde para veriyorlar. Galericiler ve al-sat'çılar, yarattıkları "piyasası hızlı" safsatasıyla aynı çer çöp arabaları aralarında dolaştırıyor, eş-dost aklıyla araba almaya kalkan da; Leğen plastiği, bom boş, konforsuz, sektörü 10 sene geriden takip eden arabalara dünyanın parasını verip, bir kaç sene sonra pahalıya satınca, alırken kendisinin de kazıklandığını unutup kara geçtim diye seviniyor.

Ben arabamda 3. sıra koltukta neden ısıtma/soğutma yok, arkada köpeğim rahat etmiyordur diye dert ediyorum, adamların aynı paraya (bazen daha fazlasına) aldıkları arabada bırak 3. sırayı, koltuk ısıtmayı/soğutmayı daha 2. sırada bağımsız klima yok. Bu arabalara ailesini bindirip eziyet ediyor, sonra da pahalıya sattım diye övünüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerakar -- 10 Mart 2026; 14:59:11 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.