Şimdi Ara

Elektirikten anlıyanlar baksın lütfen!! 'Kısa devre.?'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
3.938
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Elektrik akımının dirençsiz yolu takip etmesine kısa devre denir." diyoruz fakat neden böyle bir şey yapar? Yani akım dirençli ve dirençsiz iki yolla karşılaştığında neden dirençsiz yolu tercih eder? Dirençli yoldan gidildiği zaman zorlanacağını nerden bilir? Buna nasıl karar verebilmektedir?

• Akım, elektronların birbirlerini İTEREK bir iletken üstünde hareket etmesidir.
    Bir elektron bir önündekini iter, o önündekini, o önündekini.......
    Elektron bir yol ayrımına gelir, önünde iki tane elektron. İkisini de iter, biri çabuk yerinden oynar ve 1 elektronluk yer açar, diğeri ise çok az oynar. Yol ayrımına gelmiş olan elektron da yaptığı itme sonucu açılan boş olan yere girer.

En basit anlatımı budur. Elektron dirençli yoldan gidildiği zaman zorlanacağını bilmez. Dirençli yol birim zamanda daha az elektron geçirdiği için elektronların çoğu dirençsiz yola yönlenir (sıkışık trafikte boş şeride girmek gibi). Elektron buna karar vermez. Dirençli iletken yönlendirir.

Deneylemek istersen iki boru ve misket alıp, boruları iletken kablo, misketleri ise elektron olarak düşünüp deneyini yaparsın. Direnci arttırmak için borunun çapını küçültürsün.

• illa bunu her sınıfta sorarlar bide "hocam elektron akıllımı nerden biliyo" derler
    bende kime göre yada kimle kıyaslayınca diye artis bi cevap veririm
    sanrım kötü bir öğretmenim

neyse yukardaki cevap basit anlatım ama doğrusu öyle değil
    elektirik akımı elekronların hareket etmesi ile değil elektronların enerjilerini birbirlerine aktarmaları ile olur
    elektronlar hareket eder ama bu çok yavaştır
    fizikte buna sürüklenme hızı denir ve 220 voltta bir metrelik iletkeni geçmeleri 40 dk civarı bir zaman alır
    ama elektirik düğmeye basar basmaz lambamızı açar
    bunun nedeni akımın elektronların hareketi ile değil elektronların enerjilerini titreşim yolu ile birbirlerine aktarmaları ile olur

tabi bu durumda yukardaki soruyu açıklamak biraz daha zor olur
  • bahtiyar,meseleyi dağa taşa sürmüşsün,daha basiti var.atomaltına girmeye gerek yok.

bu aslında biraz ölçme ve anlamlı sayılarla alakalı.kısa devre çok ufak bir dirençtir,öyle ki en kötü durumda ohm mertebesnde ble değil,hatta mili ohm mertebesi(10^-3) .diğer dirençli kısım diyelim kilo ohm mertebesi(bu da iyimser bir tahmin).akım,dirençle ters orantılıdır,kısa devre olan kısımdan dirence göre 1 milyon kat daha fazla akım geçer.doğal olarak dirençten geçen akım,kısa devrenin yanında ihmal edilebilir düzeydedir ve akım kısa yoldan gider denilir.tamamen ihmal yani,yoksa akımın aklı yok elbette.
  • quote:

Orijinalden alıntı: superposition

bahtiyar,meseleyi dağa taşa sürmüşsün,daha basiti var.atomaltına girmeye gerek yok.

bu aslında biraz ölçme ve anlamlı sayılarla alakalı.kısa devre çok ufak bir dirençtir,öyle ki en kötü durumda ohm mertebesnde ble değil,hatta mili ohm mertebesi(10^-3) .diğer dirençli kısım diyelim kilo ohm mertebesi(bu da iyimser bir tahmin).akım,dirençle ters orantılıdır,kısa devre olan kısımdan dirence göre 1 milyon kat daha fazla akım geçer.doğal olarak dirençten geçen akım,kısa devrenin yanında ihmal edilebilir düzeydedir ve akım kısa yoldan gider denilir.tamamen ihmal yani,yoksa akımın aklı yok elbette.

Cevap olarak akimin direncler ters orantili oldugunu soylemissin. Iyi de konuyu acan arkadas "akim neden direncle ters orantilidir" diye soruyor zaten.

• offf ne cevaplar. Arkadaşlar inanın cevaplarınız çok güzel ancak. Bu yazılanlar bence üst düzey cevaplar olmuş. eeee Kafa sürekli karışık işlerle uğraşınca demekki cevaplarda aynı oradanda üst düzey oluyor. Yani soruyu soran arkadaşa göre diyelim
  • quote:

bahtiyar,meseleyi dağa taşa sürmüşsün,daha basiti var.atomaltına girmeye gerek yok.

soru elektron nerden gideceğini nerden biliyor
    yani atom altı cevaplamaya mecburdum

ama yazdığım çoğu şey sorunun cevabı değil ilk açıklmanın düzeltmesi idi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

quote:

Cevap olarak akimin direncler ters orantili oldugunu soylemissin. Iyi de konuyu acan arkadas "akim neden direncle ters orantilidir" diye soruyor zaten.

ben öyle birşey sorduğunu sanmıyorum.zorlanacağını nerden bilir demiş,bende bilmiyor,çünkü zorlanmıyor dedim.

zaten soru oysa,direncin fiziksel anlamını anlatmamızla anlayacağını sanmıyorum.yani bu soru hiç bilmeyenin sorusu,cevap onu aşarsa anlamlı olmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

illa bunu her sınıfta sorarlar bide "hocam elektron akıllımı nerden biliyo" derler
    bende kime göre yada kimle kıyaslayınca diye artis bi cevap veririm
    sanrım kötü bir öğretmenim

cevap çoğu öğrenciyi aşacağı için bende bu cevabı veriyorum
  • elektronlar enerjilerini birbirine aktarıyor diyorsun peki bu noktada akılsızlık mı çıkıyor ortaya da elektronlar 40 dakikada can sıkıntısına 1 metre yol alırken çatır çatır elektriği iletiyor. senin vermiş olduğun cevap evrimsel bakışa ait. evet bir akaıl var diyemiyorsun ama şu böyle bu böyle diyebiliyorsun. peki bunu derken sahip olduğun akılı nereden buluyorsun. sen mi yarattın elektriği, yoksa vardı da sadece keşfettin mi? sözün kısası sorulan sorunun özü bu noktaya varıyor. bir tek bahtiyar uyanık görünüyor ama forumda ben de varım bahtiyar..
  • quote:

quote:

quote:

ben öyle birşey sorduğunu sanmıyorum.zorlanacağını nerden bilir demiş,bende bilmiyor,çünkü zorlanmıyor dedim.

zaten soru oysa,direncin fiziksel anlamını anlatmamızla anlayacağını sanmıyorum.yani bu soru hiç bilmeyenin sorusu,cevap onu aşarsa anlamlı olmaz.

Hocam ağzıma s*çma. Az çok bir şey biliyoruz =) Cevabın bizi aşamayacağı bir şekle indirebilir misin?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Computeus

Akım, elektronların birbirlerini İTEREK bir iletken üstünde hareket etmesidir.
    Bir elektron bir önündekini iter, o önündekini, o önündekini.......
    Elektron bir yol ayrımına gelir, önünde iki tane elektron. İkisini de iter, biri çabuk yerinden oynar ve 1 elektronluk yer açar, diğeri ise çok az oynar. Yol ayrımına gelmiş olan elektron da yaptığı itme sonucu açılan boş olan yere girer.

En basit anlatımı budur. Elektron dirençli yoldan gidildiği zaman zorlanacağını bilmez. Dirençli yol birim zamanda daha az elektron geçirdiği için elektronların çoğu dirençsiz yola yönlenir (sıkışık trafikte boş şeride girmek gibi). Elektron buna karar vermez. Dirençli iletken yönlendirir.

Deneylemek istersen iki boru ve misket alıp, boruları iletken kablo, misketleri ise elektron olarak düşünüp deneyini yaparsın. Direnci arttırmak için borunun çapını küçültürsün.

Cevabı arkadaş vermiş.

• fizik öğrenmenin kolay yolu öğrenmemektir
  • su nasıl en kısa yoldan akıp giderse,elektrikte direnci en az direnci olan yerden akar.
  • Konunun elektorunlari akilla veya akilsiz olmasyila alakas yok.

Newton kanunu F=m.a der. Bunun neden boyle oldugunu anlamak icin maddenin temeline inmek gerekir ki henuz bu bilim bu seviyede degil. Bence Ohm kanunu da boyle bir sey. V=I.R esitliginin neden var oldugunu anlamak bence ayni derecede zordur.

Bildigim kadariyla mekanik sistemler ile elektrik sistemleri birbirlerine denktir. Yani ayni diferansiyel denklemlerle cozulur. Biri cok yumusak, biri cok sert olan iki yayi ust uste koyup uzerine bastirirsaniz sadece yumusak olan yay sikisacaktir. Aynen bunun gibi az direncli olan yoldan cok akim gecer. Bu iki sistem matematiksel olarak birbirinin aynisidir.
  • soruyu soran arkadaş çoktan pişman oldu
  • quote:

Orijinalden alıntı: qoldenqhost

quote:

quote:

quote:

Hocam ağzıma s*çma. Az çok bir şey biliyoruz =) Cevabın bizi aşamayacağı bir şekle indirebilir misin?

o zaman benim verdiğim ilk cevaba birde temel kimya bilgisi ekle.elektron bağ yapılarını düşün.orbitale göre değişen enerji seviyelerini düşün.bu sayede elektron hareketinin ve sayısının farkından elektron hareketindeki farklılıkları düşün.direnç nedir ulaştık.sonrasını ilk mesajımla birleştir.

birde şunu söylersen daha güzel anlatabilirim,seviye? lise,üniversite hatta bölümünü söylersen elbet seviyene göre birşeyler anlatabilirim.yoksa kimsenin biryerine etmedik,yanlış anlama:)

• Lise 3 okuyorum şuan.. Yanlış anlama değil lafın gelişi söyledim ;)
  • Boru-misket deneyini tavsiye ederim.
  • suyla oynamışsınızdır sanırım. kum üzerine meyilli parmakla yol açtığımızda küçük havuzumuza değer değmez su akar. bir kaç yol açtığınızda daha derin olanına sapar... bir kısmı yolda kaybolur... suyun yeryüzüne karşı olan bu meyli ne gariptir ki yeryüzü kabuğuna doğrudur. yeryüzü kabuğu altında malzemenin yüksek basıncı ve eylemsizlik gibi yan etkiler içeridekini dışarıya yönlendirir. aynen öylede elektron dağılımı da yer kabuğunda en yoğun, en kararlıdır. bu karalı yapıyı bir jenaratör yada barajla bozup, bir düzenek içinde kararsız ve yüzü yerkabuğuna meyilli bir grup elektron toparladığınızda su örneğine dönmüş ve elektrik aleminde bu deneye başlamış olursunuz. bu küçük gurup elektron artık yer kabuğuna meylinde koşturdukça en kolay yerlerden akacak, yolda denk geldiği yerde küçük sparklarla atlarken ledleri floresanları yakacak ve sonunda o huzura ulaşıp karar bulacaktır.

bu küçük koşuşturma etrafında bir rüzgar da oluşturur. o rüzgar ise manyetik alandır. ters rüzgarla koşturanların hızlarını ayarlayabildiğiniz gibi bu rüzgardan da yararlanmanız mümkündür. hatta bu rüzgarı taşıyıp belli oranda başka yerde bir küçük akıntı daha oluşturursunuz ki trafoların esası da budur.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.