Bildirim
EKSİ İLE ŞASE ARASINDAKİ FARK NEDİR ?
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
Uygulanan devrenin özelliklerine göre farklı anlam teşkil eder.
Çizimde yolları kısaltma amaçlıda kullanılmış olabilir,devrenin (0) polaritesine dikkat etmek içinde.. -
quote:
Orijinalden alıntı: berke2011
Uygulanan devrenin özelliklerine göre farklı anlam teşkil eder.
Çizimde yolları kısaltma amaçlıda kullanılmış olabilir,devrenin (0) polaritesine dikkat etmek içinde..
haklısın devreyi kısaltmak için kullanıldığı yerlerde var onu biliyorum. bazı devrelerde aynı çizdiğim resimdeki gibi oluyor. eksiyi aynı zamanda bu şekilde şaseye bağlıyorlar. -
demek istediğim şu
-
kesin değil ama sıfırlama gibi bisey olsa gerek..örneğin bi devre yaparsın metal bi kutuya koyarsın...topragıda - ye baglarsın şase vs..diye düsünüyorum -
quote:
Orijinalden alıntı: furi1923
kesin değil ama sıfırlama gibi bisey olsa gerek..örneğin bi devre yaparsın metal bi kutuya koyarsın...topragıda - ye baglarsın şase vs..diye düsünüyorum
bu sıfırlama olayı bana da mantıklı geldi. olabilir. -
bu entegrenin metal kısmı graund dur, metal kutuya_sogutucuya baglarken bunu belirtmek içindir -
o topraklama olmuyormu yaw herangi bir problemde akımı toprağa vermek için.
ben pek anlamamda o işareti ben hep topraklama sanardım -
quote:
Orijinalden alıntı: berke2011
bu entegrenin metal kısmı graund dur, metal kutuya_sogutucuya baglarken bunu belirtmek içindir
berke2011 benim bildiğim kadarıyla soğutucuya bağlanacak entegre , transistör devre üzerinde kesik çizgilerle oluşturulmuş kare kutu içine alınır. -
Aslında simetrik olmayan beslemelerde eksi ifadesi ve işareti kullanılması yanlıştır.. (örneğin akülerin ve pillerin üzerindeki işaretler)
eksi ifadesi sadece simetrik beslemede kullanılmalıdır.. -
quote:
Orijinalden alıntı: MOST WANTED GÖKHAN
berke2011 benim bildiğim kadarıyla soğutucuya bağlanacak entegre , transistör devre üzerinde kesik çizgilerle oluşturulmuş kare kutu içine alınır.
o zaman 7805 ten stabil 0.9A çekte görüyüm sogutucusuzbu entegre çizimlerde kare kutu içine alınmaz pek
-
İkiside aynı terane. Bir farkı yok. Şase toprağı gösterir o kadar. -
ben de yarım yamalak şöyle bir yorum yapayım.
eksi "-" hat, devrenin tamamlandığına yönelik olarak vazifelendirilmiş olabilir. öbürü yani uzundan kısaya alt alta üç çizgi de topraklama ve nasıl desem elektrik kesildiğinde işe yarayan yani yükte kalmayı önleyecek olan bir terane olabilir. ahcal06' nın yorumu aklıma geldi birden..
güzel bir yorum oldu sanırım.
elektronikçi ustası yok mu bakayım 10 üzerinden kaç puan verecek bana..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 19 Ekim 2011; 3:49:50 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: The souls migration
ben de yarım yamalak şöyle bir yorum yapayım.
eksi "-" hat, devrenin tamamlandığına yönelik olarak vazifelendirilmiş olabilir. öbürü yani uzundan kısaya alt alta üç çizgi de topraklama ve nasıl desem elektrik kesildiğinde işe yarayan yani yükte kalmayı önleyecek olan bir terane olabilir. ahcal06' nın yorumu aklıma geldi birden..
güzel bir yorum oldu sanırım.
elektronikçi ustası yok mu bakayım 10 üzerinden kaç puan verecek bana..
bak bu daha mantıklı
-
Özellikle ses ve frekans bazlı devrelerde şase belirtilmesi önemlidir. Hiç tv içi gördünüzmü, antenin girdiğibölüm yada vcd söktünüzmü, rf anten çıkışı mutlaka sac plaka icerisine muhafaza edilmiştir. Bu dışarıdan ve içeriden oluşabilecek frekans karışımlarını yada kaçaklarını engellemek içindir. Neden ses için iyi izole edilmiş rca kabloları kullanılır, dışarıdan gelen xfrekansı seste parazit yapar. Bu iyi şaselemek gerektiren durumlardır. Bazı devrelerin üzerine kapatılmış sac vardır. Ben 200W lık anfi devresi yaptım, beslemeyi devrenin giriş tarafından verince yada çıkış tarafından verince parazit oluşuyor, ama yol aynı 10cm ileriden bağlayınca neden ses yapıyor, buda şase leyememek tir. Fakat bazı devrelerde insanlar karıştırmasın diye (-) ayrı, şase ayrı gösterilir. Simetrik devrelerde (şase)belirtilmesi önemlidir. eksi12V ada (-), şaseyade (-) işareti konursa bilmeyen biri ikiucu birleştirir! yandı.. yani 7805 gibi bir devreye ayrıyeten şase gösterilmesi gereksizdir.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X