Şimdi Ara

SUV ve CROSSOVER arasındaki fark ne ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
5.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Beyler; bu yerden yüksek, arazi şartlarına uygun, ağır her araç SUV mi gerçekten ? Benim şahsi bilgim ve birazda yorumum; SUV'ler daha heybetli, daha konforlu ve lüks, motor hacimleri daha büyük, araziye daha uygun biraz PREMIUM duran araçlar. Crossover'lar ise compact dediğimiz araçların günümüzde yerden yüksek, arazi şartlarına uygun otomobillere olan rağbet nedeniyle, donanımlarıyla pek oynanmadan SUV sınıfına benzetilmesi diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum ?

• Suvlar genellikle 4.5 metre boyundan uzun, sürekli veya ayarlanabilir 4 tekerlekten çekiş sistemlerini sunan otomobiller.

Yıllar önce Dünyada çok az arazi şartlarında kullanılabilen otomobiller vardı.Jeep,Land Rover ve Mercedes G serisi dünyada bu pastadan payı alan en büyük markalardı o yıllarda. Zaman geçti Özellikle Range rover in sunumundan sonra lüks arazi aracı kavramı orta çıktı. Özellikle Abd pazarında deyim yerindeyse peynir ekmek gibi sattı.

Yıllar geçti bu sefer pazar çeşitlendi,katı emisyon kuralları geldi.Bu lüks devlere Daha küçük kompakt kardeşler geldi.Bunlar özellikle Crossower diye adlandırılan çok amaçlı kullanım otomobilleri.
  • quote:

Orijinalden alıntı: xdrive

Suvlar genellikle 4.5 metre boyundan uzun, sürekli veya ayarlanabilir 4 tekerlekten çekiş sistemlerini sunan otomobiller.

Yıllar önce Dünyada çok az arazi şartlarında kullanılabilen otomobiller vardı.Jeep,Land Rover ve Mercedes G serisi dünyada bu pastadan payı alan en büyük markalardı o yıllarda. Zaman geçti Özellikle Range rover in sunumundan sonra lüks arazi aracı kavramı orta çıktı. Özellikle Abd pazarında deyim yerindeyse peynir ekmek gibi sattı.

Yıllar geçti bu sefer pazar çeşitlendi,katı emisyon kuralları geldi.Bu lüks devlere Daha küçük kompakt kardeşler geldi.Bunlar özellikle Crossower diye adlandırılan çok amaçlı kullanım otomobilleri.

Yani benim bilgim ve yorumum yanlış değil ? Doğru mudur ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Roque_Jn

quote:

Orijinalden alıntı: xdrive

Suvlar genellikle 4.5 metre boyundan uzun, sürekli veya ayarlanabilir 4 tekerlekten çekiş sistemlerini sunan otomobiller.

Yani benim bilgim ve yorumum yanlış değil ? Doğru mudur ?

Evet

• SUV (sport utility vehicle) dır.
    crossoverlar sa C-SUV dur yani compact sport utility vehicle dır.

yani halk ağızıyla

suv = jip

c-suv,crossover = jipcik

dağa,taşa,yaylaya çıkanlar için suv
    benim gibi genelde şehir içi kullananlar için ise crossover
  • Bir başka konuda, ix35, sportage, 3008, asx için crossover dedim.. Elemanın biri de hayır onlar için hemen hemen heryer SUV diyor dedi, aslında benim bilgimin doğru olduğunu biliyordum ama en azından hem forumda bir başlık olsun hem de bilmeyenler öğrensin iyi oldu.. Yine de heyecan yapmaya gerek yoktu. Sağolasın beyler..
  • Aslinda tam bir ayrim yok arada. Sonucta SUV denilen araclarda artik binek araba alt yapisi kullaniyor cogu zaman. Binek aractan tek farklari yuksek olmalari.
    Boyutla alakali degil olay buyuk boyutlu CUVlerde var. Ornek: Chrysler PAcifica, GMC Arcadia. GM`in kendi web sitesinde bile crossover diyor Arcadia icin.

Yine de genel olarak arazi kabiliyetine gore ayriliyor diyebiliriz mesela kimse cikip da Wranglera CUV diyemez ama ne bilim 3008`in SUV mu CUV mu oldugu tartisilir. Arada keskin bir cizgi yok su ozellik varsa CUVdur yoksa SUV dur gibi. Yani zaten onemli olan adinin ne oldugu degil beklentinin ne oldgu daha cok. Kimse piyasada ben CUV alacaktim bu araba SUV imis deyip tercihinden vazgecmiyor. 3008, IX35, SPO, ASX, QQ hepsi birbirinin rakibidir adi ne olursa olsun birbirlerine tercih edilebilriler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dİğer konuda ben düşüncemi yazmıştım, aynen buraya kopyalıyorum.

Bu segment çok geçmişe dayanmadığından karmaşaya yol açıyor. Kapsadığı araçlar keskin çizgiler ile ayırd edilebilir durumda değil. Bir kesim diyorki bunlar süs olup gerçek arazi aracı değildir. Kısmen doğrudur fakat çok ağır olmayan arazi koşullarında randıman sağlayanları da vardır. Mitsubishi Pajero, suzuki vitara, Grand Cherokee araziye uygundur o bakımdan suvdur diğerleri değildir desek yine olmayacak. Araziye elverişliliği baz alırsak mercedes unimog, hummer varken bunların esamesi okunmaz. Aracın dört çeker olmasını suv olması için yeterli bir neden sayamayız, crossover olarak tabir edilenler içerisinde gayet güzel 4x4 olanıda var. Hangi dilde olursa olsun bu araçları kesin ve net birbirinden ayıracak tek kavram bulmak zor olacak.

"Suv" kelime olarak Türkçe söylenişe uygun, telaffuzu kolay, anlatmak istediği meydanda. Başına "Lüks" kelimesini ekleyince premium (dilimize pöromiyom olarak yerleşmek üzeredir) markaların ürettiği compact-crossover-suvlar , sadece "suv" dersek Sportage, ix35, ASX,Tiguan, Yeti gibi araçları anlarız. Mitsubishi Pajero, suzuki vitara, Grand Cherokee de suv kategorisindedir fakat arazi şartlarına nispeten daha direçli suvlardır, bunlarada kısaca arazi aracı denilmektedir. Dil bilimci değilim elbette ama dil kurumu "euro" kelimesinin "avro" şeklinde okunmasını önerirken toplumda "yuro" okunuşu kabul gördü ve yerleşti. "Crossover" veya "compact" kelimesi Türkçeye uyacak, yerleşecek, kabul görecek kelimeler değil. Demem odur ki forumda istediğimiz kadar düzeltelim ben dahil olmak üzere insanlar dilimize daha uygun olan "suv" kelimesini tercih edecektir.

• Tam ayrım bence var en azından etrafta sıklıkla gördüğümüz veya o markanın birden fazla aracı olduğu durumda, ayırt etmek kolay.. Nissan için Qua' ya da Kia için Sportage, veya Hyundai için ix35 rahatlıkla Crossover denilebilir.. Ya da Tiguan için mesela.. Ama mesela X3 ya da Q5 bir Crossover mıdır mesela ? Bence öyleler..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Roque_Jn

Tam ayrım bence var en azından etrafta sıklıkla gördüğümüz veya o markanın birden fazla aracı olduğu durumda, ayırt etmek kolay.. Nissan için Qua' ya da Kia için Sportage, veya Hyundai için ix35 rahatlıkla Crossover denilebilir.. Ya da Tiguan için mesela.. Ama mesela X3 ya da Q5 bir Crossover mıdır mesela ? Bence öyleler..

Hocam bu saydığınız tüm modellere birden "Crossover" yada "compact" diyebiliriz. Fakat kapı kapı gezip bütün devlette bu iki kelimeyi öğretseniz bile okunuşta, yazılışta ve telafuzda sorun olacak. Dilimizde kelimeler yazıldığı gibi okunuyor. Saydığınız tüm markaların "compact" olduğunda hemfikiriz fakat o yoldan gidersek sadece "compact" demek anlamsız olacak. Compact ama compact olan ne ? Doğrusu "compact sport utility vehicle" , bunuda her defasında söyleyemeyeceğimize göre (en azından ben bakmadan yazamıyorum ve söylerken zorlanıyorum çünkü yabancı dilim çok iyi değil) ben "suv" kelimesini kullanıyorum. Çünkü teleffuzu daha kolay ve dilimize uygun bir kelime.

Edit: Kaldı ki dil yaşayan bir şey ve böyle bir isim takma hakkımız olduğunu bile düşünüyorum
    Yine edit: Göktürkçe sözlükte "SUVAN" kelimesinin karşılığı, savaşçı, cengaver
    3. edit: koç bize şahinin suvunu yapsın adını "SUVAN" koyalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi In absentia -- 20 Ocak 2012; 16:42:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dermeister01

SUV (sport utility vehicle) dır.

yani halk ağızıyla

suv = jip

c-suv,crossover = jipcik

Yanlış.
    Dağa taşa çıkanlar arazi taşıtı tercih etmelidirler.
    SUV asfalt için yapılmış araçlardır.
  • İyi de sen başka birşey söylüyorsun orada.. Ben aynı şey mi değil mi diye sordum ? Ki olmadığından da emindim zaten.. (Saydığım modeller için..) Sen dilden okunuştan girdin.. Compact olan ne dersen ? Elbette teknoloji ilerledikçe compact olan da farklılaşıyor.. Ama yine de otomobil konusunda standartları üç aşağı beş yukarı sayabiliriz, bu nedenle hala compact standarta yakın donanım, ölçüler, motor hacmi vs. gibi olanları karşılıyor.. Ben genelde C segmentinden yukarısına compact diyemiyorum. D segmenti compact sınıfına girmek için fazla lüks oldu artık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: insomnia__

quote:

Orijinalden alıntı: dermeister01

SUV (sport utility vehicle) dır.

yani halk ağızıyla

suv = jip

c-suv,crossover = jipcik

Yanlış.
    Dağa taşa çıkanlar arazi taşıtı tercih etmelidirler.

Alıntıları Göster
    quote:

Bu fazla iddalı olabilir bence.. Land Cruiser, bildiğin arazi aracıdır ve en babasından SUV'dur.. Bu konu iyi oldu yaa, bildiğimizi sandığımız bir şeyi meğerse tam da bilmiyor muşuz :)

• SUV Nedir? Anlamı nedir? Ne işe yarar?

Spor Aktivite Aracı (Spor Utility Vehicle)

Sport utility vehicle ya da SUV (Türkçe: spor amaçlı taşıt) hem çekme kapasitesi hem de kamyonet özelliğine sahip yolcu taşıma aracıdır. Araç hem minivan hem de station wagon özelliklerini bir arada barındırır. Bunun yanında asfalt harici arazilerde hareket edebilir.

Bazı ülkelerde bu araçlara “arazi aracı” , “dört çeker”,ya da “4WD” (”dört çarpı dört”) denir. Ancak tüm SUV araçları dört tekerlekten çekme özelliğine sahip olmadığı gibi her 4WD yolcu aracıda SUV değildir. Off-road araçları ise tamamıyla farklı bir sınıf olup sadece asfalt veya döşenmiş yol haricindeki yollar için tasarlanmıştır. Her ne kadar bazı SUV araçları off-road özelliğine sahip olsa da bu, araçlar için ikinci sırada bir özelliktir. Birçoğunun 2WD, 4WD yüksek çekiş ve 4WD düşük çekişten birinden diğerine geçme özelliği bulunmamaktadır.

(araçbilgisi sitesinden alıntıdır)

SUV (Sport Utility Vehicle) nedir?

SUV (Sport Utility Vehicle), Türçe’ye spor amaçlı taşıt olarak çevirilebilir. SUV terimi, otomotiv sektöründe, station wagon araçlara benzeyen fakat bir kamyonet şaşesi üzerine inşa edilmiş taşıtları tanımlamak için kullanılır. Genellikçe dört çeker olan bu taşıtlar, asfalt dışı arazilerde de kullanabilirler. Ancak bu taşıtları, Off Road taşıtlarıyla karıştırmamak gerekir. Off Road ya da asfalt dışı arazilerde kullanım bu taşıtlar için ekstra özellikler olarak kabul edilebilir.SUV sınıfına giren taşıtlar da kendi aralarında gruplanabilir: Lüks SUV (Cadillac Escalade), Ekonomik SUV (Chevrolet Equinox), Güvenli SUV (Lincoln MKX), Geniş SUV (Infiniti QX 56), Küçük SUV (Audi Q5, BMW X3) diye liste uzatılabilir. Bu sınıflandırma yapılırken, kullanım koşulları, kullanım amaçları, boyut, teknik özellikler, lüks, yakıt tasarufu, güvenlik, fiyat gibi kriterler göz önüne alınmıştır.

(otogaraj.net sitesinde konu ile ilgili açıklama)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi In absentia -- 20 Ocak 2012; 16:53:52 >

• Ee peki Crossover ne o zaman ? Aracın açılımı neyi karşıladığı önemli değil.. SUV ile Crossover aynı karşılığı vermemeli diyorum ben. Ama bu seferde marka marka gidildiğinde tökezliyorsun :s Toyota RAV4, SUV mu yoksa Crossover mı ? Tamam Kia için olay basit Sportage Crossover, çıktığında Sorento SUV diyeceğiz.. Zaten belli de ediyor kendini ama her markada bu kadar rahat ayırt etmek kolay değil. O zaman bu Crossover tanımı pek de birşeyi karşılamıyor diyebilir miyiz ?
  • Suv ve otomobil arasında yer alan ancak otomobile daha yakın araçlar için "crossover utility vehicle" ismi kullanılıyor. Citroen AirCross C3 Picasso, Nissan JUKE, Fiat Fiorino Trekking, Dacia Sandero Stepway gibi....

Edit :koleos u sildim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi In absentia -- 20 Ocak 2012; 17:20:01 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: günerkanat

Suv ve otomobil arasında yer alan ancak otomobile daha yakın araçlar için "crossover utility vehicle" ismi kullanılıyor. Citroen AirCross C3 Picasso, Nissan JUKE, Fiat Fiorino Trekking, Renault Koleos, Dacia Sandero Stepway gibi....

Şu yorumunu pekala ciddiye alırdım ama Koleos ile tüm şu araçları aynı sınıfa koydun ya inanamıyorum :)

EDIT : Mesajımı özellikle silmedim, evet haklısın verdiğin örneklerde Crossover sınıfına giriyor aslında.. Ama hiç bu kadar geniş bir alanı kapsayacağı aklıma gelmezdi bu Crossover sınıfının.. Koleos ile Stepway aynı sınıfta nasıl olabiliyor ? Oluyor demekki..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Roque_Jn -- 20 Ocak 2012; 17:28:30 >
  • Ilgimi çeken bu konuyu hortlatıyorum.

Kugada 4 çeker sistemi standart gibi birşey ve tiguan qq ix35 gibi rakiplerindende heybetli duruyor yani bu araç suv mudur ?

öte yamdan x trail hangi sınıfa giriyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cetiner19

Ilgimi çeken bu konuyu hortlatıyorum.

Kugada 4 çeker sistemi standart gibi birşey ve tiguan qq ix35 gibi rakiplerindende heybetli duruyor yani bu araç suv mudur ?

öte yamdan x trail hangi sınıfa giriyor?

kuga cr-v, rav4, forester ile rakip. yani suv. compact suv diyorlar bunlara genelde.

x*trail'de aynı şekilde compact suv.

ix35, sportage, qq falan crossover.

genel görüş 4.5 metreden uzun veya yakın, 165 cm'den yüksekse compact suv denmesi üzerine. ama kimi ülkelerde hepsine crossover deyip geçiyorlar.
  • Neredeyse üç yıl önce açmışım konuyu; çok şükür hala yaşıyoruz :)

Bir kere 1.6 motorların alayını crossover diye yazmamız lazım..

Yine SUV olması için ucundan da olsa premium laşması gerek.. Zaten crossover diye c sınıfı araçların yükseği diye bir genelleme var ki katılıyorum ben buna.. SUV bir aracın çok ciddi farkları olması gerekiyor.. Sadece 4X4 bir anlam katmamalı.. Günümüzde sedan araçlara bile bu özellik kazandırıldığına göre ayrım yaparken bir referans olmamalı..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.