Şimdi Ara

Ekmek Yapma Makinası (78. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2.824
Cevap
62
Favori
607.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7677787980
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • evet abi dalmışım yanlış yazmışım, daha ayılamadım
  • Arkadaşlar EYM sini parçalamadan hemen düzeltiyorum abii .
  • quote:

    lektem


    servisine işim düşmedi ama genel olarak servislerden nefret ediyorum.yazılanları bende okudum .moulinex in sanırım bazı ürünleri öyle çünkü bende ki normal kızartıyor.

    arçelik şimdi elime geçti.fırınlama modunu 10 dakikaya ayarlayamadım .sanırım ayarlanmıyor.12 saatten sonra direk 1 saate geçiyor.kullanım kılavuzu bana yetersiz geldi.ayrıca teknenin oturduğu çukurun galvenizi kalitesiz.leş gibi duman ve koku çıkıyor(plastik değil galveniz kokusu o).maşinga boyası aynı.1kg ekmek yapan bir alete göre boyutları büyük geldi.

    çalışma sesi çok az.moulinex gayet böğürtülü çalışıyordu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x571 -- 6 Ekim 2012; 15:17:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İrfan Serdar Bilgiç

    Arkadaşlar EYM sini parçalamadan hemen düzeltiyorum abii .

    Ha ha... Bir ekmek 3 liraya mal olsa feci olurdu. :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: memotembelgezer

    quote:

    lektem


    servisine işim düşmedi ama genel olarak servislerden nefret ediyorum.yazılanları bende okudum .moulinex in sanırım bazı ürünleri öyle çünkü bende ki normal kızartıyor.

    arçelik şimdi elime geçti.fırınlama modunu 10 dakikaya ayarlayamadım .sanırım ayarlanmıyor.12 saatten sonra direk 1 saate geçiyor.kullanım kılavuzu bana yetersiz geldi.ayrıca teknenin oturduğu çukurun galvenizi kalitesiz.leş gibi duman ve koku çıkıyor(plastik değil galveniz kokusu o).maşinga boyası aynı.1kg ekmek yapan bir alete göre boyutları büyük geldi.

    çalışma sesi çok az.moulinex gayet böğürtülü çalışıyordu.

    10 dakikaya ayarlamayacaksın zaten dostum. 10 dakika çalışsın, sonra program iptal düğmesine bas, çalışmasını durdur. O manada. Yoksa pişirme dediğin gibi en az 1 saat sürer. Aslında en iyisi koku iyice çıkıp bitene kadar çalıştırmaktı. Koku bitmediyse bence işlemi tekrarla.
    Her şeyimiz Çin'den gelir oldu. Bu ürün de öyle. Şimdi siyasete dalıp Türkiye'de üretim bitti falan muhabbeti açardım da yöneticiler kafaya tokmak girişirler diye susuyorum. :)




  • quote:

    lektem


    10 dk deyince bende 10 dk ye ayarlanıyor sanmıştım bende dediğin gibi yaptım.baktım duman çıkıyor kapatmadım bitene kadar durdu.yanlız bunların tarfi defterleri hatalı sanırım.buna uyara yaptığım ekmekin üzeri beyazdı.hiç çıkarmadan fırınlama modunda 200 derece de 20 dk daha beklettim ancak adam oldu.sonra mulineks in tarif defterine baktığımda arçeliğin verdiği ölçünün 1.5 kg ekmek için verildiğini gördüm.birde mulineks tarifine göre pişirip deneyeceğim.ayrıca.pişme bitince kapağı açtığımda kapağın kenarlarında su birikmesi olduğunu gördüm.bu sizlerde de aynımı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: memotembelgezer

    quote:

    lektem


    10 dk deyince bende 10 dk ye ayarlanıyor sanmıştım bende dediğin gibi yaptım.baktım duman çıkıyor kapatmadım bitene kadar durdu.yanlız bunların tarfi defterleri hatalı sanırım.buna uyara yaptığım ekmekin üzeri beyazdı.hiç çıkarmadan fırınlama modunda 200 derece de 20 dk daha beklettim ancak adam oldu.sonra mulineks in tarif defterine baktığımda arçeliğin verdiği ölçünün 1.5 kg ekmek için verildiğini gördüm.birde mulineks tarifine göre pişirip deneyeceğim.ayrıca.pişme bitince kapağı açtığımda kapağın kenarlarında su birikmesi olduğunu gördüm.bu sizlerde de aynımı?

    Tarifler için ekmeksanati.com'dan yararlanmanı öneririm. Bu cihazlarda, marka ne olursa olsun, tariflerde hep bir sıkıntı oluyor.

    Ama şöyle temel bir tarif vereyim sana:

    500 gram un
    300 ml. su
    1,5 küçük kaşık tuz
    2 küçük kaşık toz şeker
    1,5 küçük kaşık instant kuru maya

    Not: Tarifler için ekmeksanati.com 'un sahibi Soberman'ın hazırladığı bir kitapçık var. Ona da bakabilirsin.



    Not2: Su buharı birikmesi benim makinede olmuyor. Makine kızınca, mevcut buhar uçup gidiyor. Fakat benim makine 2710. 2715 değil.




  • quote:

    lektem


    yardım için teşekkürler.benimde kullandığım tarif bu hatta 15-20 gramlık değişiklik var o da birşey yapmaz ama areliğin tarifine kalsak vay halimize.
  • Arkadaşlar, son iki ekmeğimde farklı bir şey denedim. Sizin de deneyip sonucu bildirmenizi rica edebilir miyim? Çok basit bir şey.

    Şöyle ki; tarifte belirtilen miktar un ve suyu EYM'nin haznesine koyun. 10 dakika yoğurtun. 10 dakika sonunda makineyi durdurun ve 3 saat bekleyin.

    3 saat boyunca o hamur, o şekilde beklesin. Hiçbir müdahalede bulunmayın.

    3 saat dolunca un, su ve tuz harici diğer malzemelerinizi koyun.

    En son instant kuru mayanızı koyun ve makineyi normal şekilde çalıştırın. 5 dakikalık yoğurma işlemi sonunda tarifteki kadar tuzu ekleyin. Hepsi bu. Ha bu arada kıvam kontrolü yapmayı, hamur cıvıksa azar azar un eklemeyi unutmayın. Hamurun, haznenin kenarına hafifçe yapışıp kendini toparlamayı başardığı kıvam uygundur.

    Benim böyle yaptığım ekmekler, hem de %80'i tam buğday unu olan ekmekler bunlar, tavana kadar yükseldi.

    Siz de bir deneyin.

    Özetle:
    Önce su ve un karışacak.
    3 saat beklenecek.
    Süre sonunda program baştan başlatılacak.
    Tuz, 5. dakikada eklenecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanAkkor -- 8 Ekim 2012; 9:42:12 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    Arkadaşlar, son iki ekmeğimde farklı bir şey denedim. Sizin de deneyip sonucu bildirmenizi rica edebilir miyim? Çok basit bir şey.

    Şöyle ki; tarifte belirtilen miktar un ve suyu EYM'nin haznesine koyun. 10 dakika yoğurtun. 10 dakika sonunda makineyi durdurun ve 3 saat bekleyin.

    3 saat boyunca o hamur, o şekilde beklesin. Hiçbir müdahalede bulunmayın.

    3 saat dolunca un, su ve tuz harici diğer malzemelerinizi koyun.

    En son instant kuru mayanızı koyun ve makineyi normal şekilde çalıştırın. 5 dakikalık yoğurma işlemi sonunda tarifteki kadar tuzu ekleyin. Hepsi bu. Ha bu arada kıvam kontrolü yapmayı, hamur cıvıksa azar azar un eklemeyi unutmayın. Hamurun, haznenin kenarına hafifçe yapışıp kendini toparlamayı başardığı kıvam uygundur.

    Benim böyle yaptığım ekmekler, hem de %80'i tam buğday unu olan ekmekler bunlar, tavana kadar yükseldi.

    Siz de bir deneyin.

    Özetle:
    Önce su ve un karışacak.
    3 saat beklenecek.
    Süre sonunda program baştan başlatılacak.
    Tuz, 5. dakikada eklenecek.

    Farklı bir yöntem şöyle olabilir. Tüm malzemeler tarife uygun bir şekilde katılır ve cihaza göre son mayalanma başladığında cihazın programı iptal edilir. İstenen mayalanma süresi sonunda sadece fırınlama yapıp ekmek pişirilebilir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: doganreis

    quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    Arkadaşlar, son iki ekmeğimde farklı bir şey denedim. Sizin de deneyip sonucu bildirmenizi rica edebilir miyim? Çok basit bir şey.

    Şöyle ki; tarifte belirtilen miktar un ve suyu EYM'nin haznesine koyun. 10 dakika yoğurtun. 10 dakika sonunda makineyi durdurun ve 3 saat bekleyin.

    3 saat boyunca o hamur, o şekilde beklesin. Hiçbir müdahalede bulunmayın.

    3 saat dolunca un, su ve tuz harici diğer malzemelerinizi koyun.

    En son instant kuru mayanızı koyun ve makineyi normal şekilde çalıştırın. 5 dakikalık yoğurma işlemi sonunda tarifteki kadar tuzu ekleyin. Hepsi bu. Ha bu arada kıvam kontrolü yapmayı, hamur cıvıksa azar azar un eklemeyi unutmayın. Hamurun, haznenin kenarına hafifçe yapışıp kendini toparlamayı başardığı kıvam uygundur.

    Benim böyle yaptığım ekmekler, hem de %80'i tam buğday unu olan ekmekler bunlar, tavana kadar yükseldi.

    Siz de bir deneyin.

    Özetle:
    Önce su ve un karışacak.
    3 saat beklenecek.
    Süre sonunda program baştan başlatılacak.
    Tuz, 5. dakikada eklenecek.

    Farklı bir yöntem şöyle olabilir. Tüm malzemeler tarife uygun bir şekilde katılır ve cihaza göre son mayalanma başladığında cihazın programı iptal edilir. İstenen mayalanma süresi sonunda sadece fırınlama yapıp ekmek pişirilebilir.

    Doğru. Ama bunu yaparken sürekli gözlemlemek gerekir. Ekmeğin fazlaca şişip sonra içe çökmesi riski yüksek. Denemelerimde başıma geldi.

    Veya mayayı daha az koyarsın.

    Ama ne yaparsan yap, dikkatle gözlemlemek şart. Ekmek fazlaca kabardığında şiş gibi bir şeyle havasını hafifçe indirmek gerek ayrıca. Yoksa içe çöktü mü, gluten yapısı bozuldu mu lastik gibi bir ekmek çıkabilir karşına. :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    quote:

    Orijinalden alıntı: doganreis

    quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    Arkadaşlar, son iki ekmeğimde farklı bir şey denedim. Sizin de deneyip sonucu bildirmenizi rica edebilir miyim? Çok basit bir şey.

    Şöyle ki; tarifte belirtilen miktar un ve suyu EYM'nin haznesine koyun. 10 dakika yoğurtun. 10 dakika sonunda makineyi durdurun ve 3 saat bekleyin.

    3 saat boyunca o hamur, o şekilde beklesin. Hiçbir müdahalede bulunmayın.

    3 saat dolunca un, su ve tuz harici diğer malzemelerinizi koyun.

    En son instant kuru mayanızı koyun ve makineyi normal şekilde çalıştırın. 5 dakikalık yoğurma işlemi sonunda tarifteki kadar tuzu ekleyin. Hepsi bu. Ha bu arada kıvam kontrolü yapmayı, hamur cıvıksa azar azar un eklemeyi unutmayın. Hamurun, haznenin kenarına hafifçe yapışıp kendini toparlamayı başardığı kıvam uygundur.

    Benim böyle yaptığım ekmekler, hem de %80'i tam buğday unu olan ekmekler bunlar, tavana kadar yükseldi.

    Siz de bir deneyin.

    Özetle:
    Önce su ve un karışacak.
    3 saat beklenecek.
    Süre sonunda program baştan başlatılacak.
    Tuz, 5. dakikada eklenecek.

    Farklı bir yöntem şöyle olabilir. Tüm malzemeler tarife uygun bir şekilde katılır ve cihaza göre son mayalanma başladığında cihazın programı iptal edilir. İstenen mayalanma süresi sonunda sadece fırınlama yapıp ekmek pişirilebilir.

    Doğru. Ama bunu yaparken sürekli gözlemlemek gerekir. Ekmeğin fazlaca şişip sonra içe çökmesi riski yüksek. Denemelerimde başıma geldi.

    Veya mayayı daha az koyarsın.

    Ama ne yaparsan yap, dikkatle gözlemlemek şart. Ekmek fazlaca kabardığında şiş gibi bir şeyle havasını hafifçe indirmek gerek ayrıca. Yoksa içe çöktü mü, gluten yapısı bozuldu mu lastik gibi bir ekmek çıkabilir karşına. :)

    Çok şükür öyle bir şey başıma gelmedi. Ekmeksanati.com adresindeki tarifleri gramına göre yapıp denedim. Mutfak tartısı bu bakımdan çok işe yarıyor. Tariflerdeki oranları birebir uygulayınca sorun olmuyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: doganreis

    quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    quote:

    Orijinalden alıntı: doganreis

    quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    Arkadaşlar, son iki ekmeğimde farklı bir şey denedim. Sizin de deneyip sonucu bildirmenizi rica edebilir miyim? Çok basit bir şey.

    Şöyle ki; tarifte belirtilen miktar un ve suyu EYM'nin haznesine koyun. 10 dakika yoğurtun. 10 dakika sonunda makineyi durdurun ve 3 saat bekleyin.

    3 saat boyunca o hamur, o şekilde beklesin. Hiçbir müdahalede bulunmayın.

    3 saat dolunca un, su ve tuz harici diğer malzemelerinizi koyun.

    En son instant kuru mayanızı koyun ve makineyi normal şekilde çalıştırın. 5 dakikalık yoğurma işlemi sonunda tarifteki kadar tuzu ekleyin. Hepsi bu. Ha bu arada kıvam kontrolü yapmayı, hamur cıvıksa azar azar un eklemeyi unutmayın. Hamurun, haznenin kenarına hafifçe yapışıp kendini toparlamayı başardığı kıvam uygundur.

    Benim böyle yaptığım ekmekler, hem de %80'i tam buğday unu olan ekmekler bunlar, tavana kadar yükseldi.

    Siz de bir deneyin.

    Özetle:
    Önce su ve un karışacak.
    3 saat beklenecek.
    Süre sonunda program baştan başlatılacak.
    Tuz, 5. dakikada eklenecek.

    Farklı bir yöntem şöyle olabilir. Tüm malzemeler tarife uygun bir şekilde katılır ve cihaza göre son mayalanma başladığında cihazın programı iptal edilir. İstenen mayalanma süresi sonunda sadece fırınlama yapıp ekmek pişirilebilir.

    Doğru. Ama bunu yaparken sürekli gözlemlemek gerekir. Ekmeğin fazlaca şişip sonra içe çökmesi riski yüksek. Denemelerimde başıma geldi.

    Veya mayayı daha az koyarsın.

    Ama ne yaparsan yap, dikkatle gözlemlemek şart. Ekmek fazlaca kabardığında şiş gibi bir şeyle havasını hafifçe indirmek gerek ayrıca. Yoksa içe çöktü mü, gluten yapısı bozuldu mu lastik gibi bir ekmek çıkabilir karşına. :)

    Çok şükür öyle bir şey başıma gelmedi. Ekmeksanati.com adresindeki tarifleri gramına göre yapıp denedim. Mutfak tartısı bu bakımdan çok işe yarıyor. Tariflerdeki oranları birebir uygulayınca sorun olmuyor.

    Alıntıları Göster
    quote:


    Çok şükür öyle bir şey başıma gelmedi. Ekmeksanati.com adresindeki tarifleri gramına göre yapıp denedim. Mutfak tartısı bu bakımdan çok işe yarıyor. Tariflerdeki oranları birebir uygulayınca sorun olmuyor.

    Ama nasıl olur? Oradaki tarifler, normal sürede pişecek bir ekmeğe göre veriliyor.

    3 saatte hazırlanacak bir ekmeğin mayalanma süresi yaklaşık 1 saat 15 dakika. Bu sürede ekmek, olması gereken yüksekliğe erişiyor. Oradaki tarif, bu süreye göre hazırlanmış.

    Biz, mayalanma süresini uzatınca, hamurun, olması gereken yüksekliğin de üstüne gitmesi gerekiyor.

    Gitmiyorsa zaten süreci yavaşlatmanın anlamı yok. Gidiyorsa, bu sefer de kapağa yapışma riski ortaya çıkar.

    Yanlış mı düşünüyorum yoksa gözden kaçırdığım bir şeyler mi var?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    quote:


    Çok şükür öyle bir şey başıma gelmedi. Ekmeksanati.com adresindeki tarifleri gramına göre yapıp denedim. Mutfak tartısı bu bakımdan çok işe yarıyor. Tariflerdeki oranları birebir uygulayınca sorun olmuyor.

    Ama nasıl olur? Oradaki tarifler, normal sürede pişecek bir ekmeğe göre veriliyor.

    3 saatte hazırlanacak bir ekmeğin mayalanma süresi yaklaşık 1 saat 15 dakika. Bu sürede ekmek, olması gereken yüksekliğe erişiyor. Oradaki tarif, bu süreye göre hazırlanmış.

    Biz, mayalanma süresini uzatınca, hamurun, olması gereken yüksekliğin de üstüne gitmesi gerekiyor.

    Gitmiyorsa zaten süreci yavaşlatmanın anlamı yok. Gidiyorsa, bu sefer de kapağa yapışma riski ortaya çıkar.

    Yanlış mı düşünüyorum yoksa gözden kaçırdığım bir şeyler mi var?

    Benim cihaz Arçelik 2715, normal ekmek pişirme süresi 3 saat 20 dakika.. Son 1 saatte pişirme yapıyor, onun için problem yaşamıyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: doganreis

    quote:

    Orijinalden alıntı: lektem

    quote:


    Çok şükür öyle bir şey başıma gelmedi. Ekmeksanati.com adresindeki tarifleri gramına göre yapıp denedim. Mutfak tartısı bu bakımdan çok işe yarıyor. Tariflerdeki oranları birebir uygulayınca sorun olmuyor.

    Ama nasıl olur? Oradaki tarifler, normal sürede pişecek bir ekmeğe göre veriliyor.

    3 saatte hazırlanacak bir ekmeğin mayalanma süresi yaklaşık 1 saat 15 dakika. Bu sürede ekmek, olması gereken yüksekliğe erişiyor. Oradaki tarif, bu süreye göre hazırlanmış.

    Biz, mayalanma süresini uzatınca, hamurun, olması gereken yüksekliğin de üstüne gitmesi gerekiyor.

    Gitmiyorsa zaten süreci yavaşlatmanın anlamı yok. Gidiyorsa, bu sefer de kapağa yapışma riski ortaya çıkar.

    Yanlış mı düşünüyorum yoksa gözden kaçırdığım bir şeyler mi var?

    Benim cihaz Arçelik 2715, normal ekmek pişirme süresi 3 saat 20 dakika.. Son 1 saatte pişirme yapıyor, onun için problem yaşamıyorum.

    Ekmek yapma süresinin 3:20, pişirme süresinin 1:00 olması ile sorun yaşamayışın arasındaki bağlantıyı pek anlayamadım ama neyse. Öyle diyorsan öyledir.




  • Arkadaşlar merhaba. Arçelik K-2715 ekmek makinesini aldım en sonunda. Evdekileri özendirmek adına ilk denemeleri yapayım diyorum.

    Şimdilik kitapçıktaki normal beyaz ekmek tarifine göre yapıcam ama klavuzdaki program seçimi kısmında tam buğday ekmeği programı için şöyle diyor "Gecikme işlevinin kullanılması kötü sonuçlara neden olacağından tavsiye edilmez". Tam buğdday ekmeğini yapamıyormuyuz yani bu makineyle? Aranızda deneyen oldu mu hiç tam buğday ekmek programını?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OSURdePARDON

    Arkadaşlar merhaba. Arçelik K-2715 ekmek makinesini aldım en sonunda. Evdekileri özendirmek adına ilk denemeleri yapayım diyorum.

    Şimdilik kitapçıktaki normal beyaz ekmek tarifine göre yapıcam ama klavuzdaki program seçimi kısmında tam buğday ekmeği programı için şöyle diyor "Gecikme işlevinin kullanılması kötü sonuçlara neden olacağından tavsiye edilmez". Tam buğdday ekmeğini yapamıyormuyuz yani bu makineyle? Aranızda deneyen oldu mu hiç tam buğday ekmek programını?

    Hayırlı olsun.
    Öncelikle makineyi boş olarak, plastik kokusu çıkana kadar bi çalıştır.
    Ekmeğine sinmesin o koku.
    İkinci olarak, tarifler için ekmeksanati.com'daki EYM tariflerine bak.
    Ama standart tarif şudur.
    500 gram beyaz un. (eleyerek koyarsan daha iyi olur.)
    Oda sıcaklığında 300 ml su.
    1,5 küçük kaşık tuz
    2 küçük kaşık toz şeker
    1,5 küçük kaşık instant kuru maya.
    Bu malzemelerde kesinlikle aklına göre değişiklik yapma. Göz kararı da hareket etme. Ekmek, çok hassas bir şeydir. Gram farkıyla her şeyi mahvedebilirsin. Çok dikkatli ol. Elinde yoksa mutlaka bir tartı edin. Dijital olsun.
    İstersen 1 büyük kaşık zeytinyağı da koyabilirsin.

    Kılavuzda bu malzemeyi hangi sırayla koyman gerektiği yazar. Temel ilke: Maya ve şeker+tuz birbirine temas etmemeli ve maya sıvılarla temas etmemeli.

    Hamuru, yoğurma aşamasında takip etmelisin. Kıvam cıvıksa 1 büyük kaşık un eklemelisin. Kıvam çok kuruysa bu sefer 1 büyük kaşık su eklemelisin ve ekleme işleminden sonra 1 dakika kadar takip etmelisin. Cıvıklık veya kuruluk devam ediyorsa tekrar eklemelisin. Bu kısım çok önemli. Kıvam tutmazsa ekmeğin çöp olur. Hava atamazsın. :)

    Tam buğday unuyla yapılan ekmekte, gecikmeli program kullanmanın sakıncasını ben anlamadım açıkçası. İçine yumurta gibi kolay bozulur malzemeler koymadığın sürece gecikmeli programı da uygulaman lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanAkkor -- 11 Ekim 2012; 13:20:26 >




  • Orijinalden alıntı: OSURdePARDON

    Arkadaşlar merhaba. Arçelik K-2715 ekmek makinesini aldım en sonunda. Evdekileri özendirmek adına ilk denemeleri yapayım diyorum.

    Şimdilik kitapçıktaki normal beyaz ekmek tarifine göre yapıcam ama klavuzdaki program seçimi kısmında tam buğday ekmeği programı için şöyle diyor "Gecikme işlevinin kullanılması kötü sonuçlara neden olacağından tavsiye edilmez". Tam buğdday ekmeğini yapamıyormuyuz yani bu makineyle? Aranızda deneyen oldu mu hiç tam buğday ekmek programını?

    Hayırlı olsun.
    Öncelikle makineyi boş olarak, plastik kokusu çıkana kadar bi çalıştır.
    Ekmeğine sinmesin o koku.
    İkinci olarak, tarifler için ekmeksanati.com'daki EYM tariflerine bak.
    Ama standart tarif şudur.
    500 gram beyaz un. (eleyerek koyarsan daha iyi olur.)
    Oda sıcaklığında 300 ml su.
    1,5 küçük kaşık tuz
    2 küçük kaşık toz şeker
    1,5 küçük kaşık instant kuru maya.
    Bu malzemelerde kesinlikle aklına göre değişiklik yapma. Göz kararı da hareket etme. Ekmek, çok hassas bir şeydir. Gram farkıyla her şeyi mahvedebilirsin. Çok dikkatli ol. Elinde yoksa mutlaka bir tartı edin. Dijital olsun.
    İstersen 1 büyük kaşık zeytinyağı da koyabilirsin.

    Kılavuzda bu malzemeyi hangi sırayla koyman gerektiği yazar. Temel ilke: Maya, şekerle ve tuzla temas etmemeli ve maya sıvılarla da temas etmemeli.

    Hamuru, yoğurma aşamasında takip etmelisin. Kıvam cıvıksa 1 büyük kaşık un eklemelisin. Kıvam çok kuruysa bu sefer 1 büyük kaşık su eklemelisin ve ekleme işleminden sonra 1 dakika kadar takip etmelisin. Cıvıklık veya kuruluk devam ediyorsa tekrar eklemelisin. Bu kısım çok önemli. Kıvam tutmazsa ekmeğin çöp olur. Hava atamazsın. :)

    Tam buğday unuyla yapılan ekmekte, gecikmeli program kullanmanın sakıncasını ben anlamadım açıkçası. İçine yumurta gibi kolay bozulur malzemeler koymadığın sürece gecikmeli programı da uygulaman lazım.







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanAkkor -- 11 Ekim 2012; 13:21:41 >




  • Orijinalden alıntı: lektem


    Orijinalden alıntı: OSURdePARDON

    Arkadaşlar merhaba. Arçelik K-2715 ekmek makinesini aldım en sonunda. Evdekileri özendirmek adına ilk denemeleri yapayım diyorum.

    Şimdilik kitapçıktaki normal beyaz ekmek tarifine göre yapıcam ama klavuzdaki program seçimi kısmında tam buğday ekmeği programı için şöyle diyor "Gecikme işlevinin kullanılması kötü sonuçlara neden olacağından tavsiye edilmez". Tam buğdday ekmeğini yapamıyormuyuz yani bu makineyle? Aranızda deneyen oldu mu hiç tam buğday ekmek programını?

    Hayırlı olsun.
    Öncelikle makineyi boş olarak, plastik kokusu çıkana kadar bi çalıştır.
    Ekmeğine sinmesin o koku.
    İkinci olarak, tarifler için ekmeksanati.com'daki EYM tariflerine bak.
    Ama standart tarif şudur.
    500 gram beyaz un. (eleyerek koyarsan daha iyi olur.)
    Oda sıcaklığında 300 ml su.
    1,5 küçük kaşık tuz
    2 küçük kaşık toz şeker
    1,5 küçük kaşık instant kuru maya.
    Bu malzemelerde kesinlikle aklına göre değişiklik yapma. Göz kararı da hareket etme. Ekmek, çok hassas bir şeydir. Gram farkıyla her şeyi mahvedebilirsin. Çok dikkatli ol. Elinde yoksa mutlaka bir tartı edin. Dijital olsun.
    İstersen 1 büyük kaşık zeytinyağı da koyabilirsin.

    Kılavuzda bu malzemeyi hangi sırayla koyman gerektiği yazar. Temel ilke: Maya, şekerle ve tuzla temas etmemeli ve maya sıvılarla da temas etmemeli.

    Hamuru, yoğurma aşamasında takip etmelisin. Kıvam cıvıksa 1 büyük kaşık un eklemelisin. Kıvam çok kuruysa bu sefer 1 büyük kaşık su eklemelisin ve ekleme işleminden sonra 1 dakika kadar takip etmelisin. Cıvıklık veya kuruluk devam ediyorsa tekrar eklemelisin. Bu kısım çok önemli. Kıvam tutmazsa ekmeğin çöp olur. Hava atamazsın. :)

    Tam buğday unuyla yapılan ekmekte, gecikmeli program kullanmanın sakıncasını ben anlamadım açıkçası. İçine yumurta gibi kolay bozulur malzemeler koymadığın sürece gecikmeli programı da uygulaman lazım.







    Üstad zaten senin paylaşımlarını takip ediyorum çok detaylı bilgiler veriyorsun, bu özverinden dolayı tebrik ve teşekkürlerimi sunarım öncelikle:) Bu paylaşımlarının hem hijyenik ve sağlıklı hem de zevkli bir hobi olan "ekmek yapma sanatı"nı insanlara sevdirme ve farkındalık yaratma olduğunun farkındayım

    Bugün eve gelir gelmez makinenin parçalarını yıkayıp kurutup 10 dk. boyunca fırınlama modunda çalıştırdım. 10 dk. sonunda hala duman ve koku devam ediyordu. 1 saat kadar soğumasını bekledikten sonra yeniden 10 dk. çalıştırdım ama sonlara doğru az da olsa koku çıktı yine. Koku hiç belirmeyene kadar bunu tekrarlamak gerekir mi? İlk ekmeğin berbat kokmaması için??

    500 gram beyaz un. (eleyerek koyarsan daha iyi olur.)
    Oda sıcaklığında 300 ml su.
    1,5 küçük kaşık tuz
    2 küçük kaşık toz şeker
    1,5 küçük kaşık instant kuru maya.
    Bu standart tarif 1 kg. ekmek için mi üstadım? Yoksa 1kg. ekmek için klavuzdaki 700 gr. undan oluşan tarifi mi uygulamalıyım?




  • Dostum, güzel sözlerin için teşekkür ederim öncelikle.
    Sorularına cevap vereyim.
    Makinenin kokusu tamamen çıksın. 10 dakikada çıkmayabiliyor. Kılavuzdaki süre bence çok yetersiz. Benim makinede 30 dakikayı bulmuştu. Fırınlama modunda bir müddet daha, daha doğrusu o pis koku gelmeyene kadar çalıştırmaya devam et.
    Tarifini verdiğim ekmek kaç gram olur? Hmm. 500 gram un + 300 ml su = 800 ml yapar. Suyun bir kısmı uçacak. Eh işte n'apar? 700 gram falan yapar.
    1 kilogramlık ekmek için 600-700 gram un kullanılan tarif uygulamalıyız. Su miktarımız, un miktarının %60'ı kadar olmalı.
    Ama bence ilk denemelerinde, başarısız sonuç çıkma ihtimalini düşünüp malzeme israfından kaçınmak adına 500 gram unla yapılan uygulamalar daha doğru olur.

    Not: Malzemeyi yoğurma haznesine koyarken, haznenin makineye takılı olmamasına dikkat et. Aksi takdirde makineye dökülecek un, vs.yi temizlemek zor oluyor.




  • 
Sayfa: önceki 7677787980
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.