Şimdi Ara

Ebu'l iz El-Cezeri :Sibernetik Robot Biliminin ve Mekaniğin Babası, Hidromekanik Dehası (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
1
Favori
49.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalinden alıntı: Abdullah Yaşın ( Araştırmacı-yazar )

Eserinin Türkiye’de 5 kopyası olmak üzere tüm dünyada 16 kopyasının olduğunu biliyoruz. Türkiye’de, Topkapı Saray Müzesinde 4 adet, 1 adedi de Süleymaniye kitaplığındadır. 1 tanesi Bağdat Cahıs Kütüphanesinde, 1 tanesi Dublin Chesterbeatly Kütüphanesinde, 2 adedi de Oxford bodleian Kütüphanesinde, iki adedi Leiden Universite Kütüphanesinde, üç tanesi de Paris Bibliotheque Nationalde ve Amerika Birleşik Devletlerinin çeşitli müze ve kolleksiyonlarında farklı yazmalardan koparılmış, minyatürlü sayfalar bulunmaktadır.
  • rüzgar pervanesi,2 çark ve 2 piston la yapılmış bir su pompasına benziyor.Makenizma eski dikiş makinlarının ayakla çalıştırma yöntemi gibi.

Ebu'l iz El-Cezeri :Sibernetik Robot Biliminin ve Mekaniğin Babası, Hidromekanik Dehası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fetih -- 28 Haziran 2008; 22:51:48 >
  • Yakında "El-Cezeri"nin bir şerhini,
    Harran Üniversite'sinden Fatih ÖZERVARLI Hoca piyasaya çıkaracak diye duydum...
  • Al-Jazari's Scribe Clock

[DHTUBE=http://www.youtube.com/watch?v=NXl4LwcG1es&eurl=http://forum.donanimhaber.com/m_26226518/tm.htm]

http://www.youtube.com/watch?v=NXl4LwcG1es&eurl=

Alternatif link:http://vtunnel.com/index.php/1010110A/04079d559663732e622a7aa4ba84114ec62e7b2038cc84d69435ad821c14436ef5765f88fb46792817728

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 5 Eylül 2008; 19:02:34 >

• Ağzınızı açık bırakıcak, hayran kalıcağınız muhteşem bir mekanizma: Su saati

http://www.youtube.com/watch?v=SflvgXhzu7c

Alternatif link:http://vtunnel.com/index.php/1010110A/04079d559663732e622a7aa4ba84114ec62e7b2038cc84d69435ad821c097d6eb75d7083c6022b3817728

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 5 Eylül 2008; 19:01:41 >

• Anadolulu dahi mühendis (NTV)

http://vtunnel.com/index.php/1010110A/b8a4f8025caf6c39b6d3d4614d33ba81db25a152e463e6523cf3acbd9fe646b170c150a1f6514b1b17976

Banu Güven'le 24+ NTV (El-Cezeri: Dahi mühendis)

http://vtunnel.com/index.php/1010110A/b8a4f8025caf6c39b6d3d4614d33ba81db25a152e463e6523cf3acbd9fdf78f25ceb4884da0a780b17976

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 5 Eylül 2008; 19:24:41 >

• quote:

Orjinalden alıntı: was

Yakında "El-Cezeri"nin bir şerhini,

Hocam aceba daha fazla bilgi varmı bu konu hakkında?
    Nasıl bir şey olucak? Ne zaman çıkacak?...
  • quote:

Orjinalden alıntı: El-Cezeri

quote:

Orjinalden alıntı: was

Yakında "El-Cezeri"nin bir şerhini,

Hocam aceba ....Nasıl bir şey olucak? Ne zaman çıkacak?...

Dr Fatih Hoca çalışıyor eser üzerinde. Henüz bitirmemiş olmalı..
  • El Cezeri, günümüze kadar ulaşan "Olağanüstü Mekanik Araçların Bilgisi Hakkında Kitap" adlı eserinde kendisini ve Artukluları şöyle tanıtmaktadır:

"Ben Diyarbekir Sultanı el-Salih Nasirüddin ebu'l Feth Mahmud bin Muhammed bin Karaaslan bin Davud ibn Sukman bin Artuk'un, Tanrı onu, istedikleriyle birlikte korusun, hizmetindeyim. Bu, hükümdarlık ona geçmeden önce, babasının ve kardeşinin, (Tanrı ruhlarını korusun), dönemindeki hizmetimin bir devamıdır. Bu süre başlangıcı 577 H. olmak üzere toplam 25 yıldır. Yüce Tanrı onu zeka ve dürüstlük yönünden eşsiz yaratmış. Bu nedenle o, döneminin hükümdarlarını, adalet ve dürüstlükte aştı ve hayırda ve lütufta uzaktaki ve yakındaki efendilere üstün geldi. Keskin zekasıyla kontrol altına alamadığı yönetim inceliklerinden bir incelik, üstün gayretiyle anlamadığı öğrenim sırlarından bir sır yoktur. İlgisinin inceliği nedeniyle, onun öngörüsünü almaksızın hiçbir aracımı kesinlikle inşa etmeye başlamadım. O, düşüncesinin inceliği ve aklı ile bütünleşmiştir.

Bir gün onun huzurundaydım ve yapmamı emrettiği bir şeyi (aracı) getirmiştim. Bana baktı, yapmış olduğum şeye baktı, onun üzerinde fikir yürüttü. Ne düşünmekte olduğumu sezdi ve gizlediğimi açığa çıkardı, ‘Paha biçilmez araçlar yaptın, onları gücünle işler duruma getirdin; seni yoran ve anlaşılır bir biçimde inşa etmiş olduğun bu araçları bir kenara atma. Benim için, ayrı ayrı icadettiklerini bir araya toplayan ve tek tek seçilenleri ve resimleri bir araya getiren bir kitap kaleme almanı istiyorum.' dedi.

Bana önerdiği modeli uyguladım, çünkü boyun eğmekten başka seçeneğim olmadığından kararını kabul ettim. Gücümü okumaya verdim ve içinde eklemiş olduğum bazı alıntılar ve tarafımdan çizilmiş resimleri içeren bu kitabı kaleme aldım. Benden önce, bu konuda uzman olan güvenebileceğim ehil kişiler olduğunu bilmiyorum."

Kaynak

Bilmediğimiz o kadar çok şey var ki...

Böyle güzel bir çalışma paylaştığı için El-Cezeri' ye teşekkürler.

• @SoundofSilence, paylaşmış olduğunuz ve aynı zamanda Cezeri'nin yazdığı icatlar kitabının giriş yazısı olan bu yazı kitabı yazış sebebinide açıklar.
    Paylaştığınız için ve konuyu hafızalarımızda tazelediğiniz için tekrar tekrar teşekkürler.

@Was, hocam iki sene evvel söz ettiğiniz bu şerh ile ilgili bir gelişme varsa paylaşır mısınız?
    İki sene geçmiş aradan biraz kayıtsız kaldık gerçi... :(
  • paylaşımın için teşekkürler cezeri biliyordum ama ilk defa kapsamlı şekilde öğrenme fırsatım oldu zevkle okudum
  • Güzel bir çalışma olmuş @El-Cezeri kardeşim.

Yalnız bu çalışmalarını bir blogda yayınlarsan daha derli toplu ve faydalı olur diye düşünüyorum.
  • İlgi gösterip okuyan, inceleyen vakit ayıran arkadaşlara ben teşekkür ederim.

Bu arada konu içersinde anlayabildiğim kadarıyla bazı mesajlar silinmiş. Merak ettim biraz doğrusu :)

Ayrıca konu ancak yeni ikinci sayfaya adım atmış olsada bölümün en çok okunan ve googleda ilk sayfada çıkan konusu.
    İnsanlarımızın Ebuliz'in kıymetini (geçte olsa) anlıyor olması çok sevindirici.

Bundan kısa süre önce Dicle üniversitesinde Ebul'iz El-Cezeri ve çalışmaları ile ilgili kapsamlı bir sempozyum düzenlendi.
    Sempozyuma katılamamış olmanın hüznü ve pişmanlığı var...
    Bu sempozyumla ilgili yazılı-görsel materyalleri olan arkadaşlar bizimle paylaşırlarsa minnettar oluruz.

Selamlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 22 Aralık 2010; 14:33:05 >
  • Paylaşım için çok teşekkürler, böyle değerli zatların herkes tarafından bilinmesi gerekli. Lakabınızla yaşatıyorsunuz teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri
    Ayrıca konu ancak yeni ikinci sayfaya adım atmış olsada bölümün en çok okunan ve googleda ilk sayfada çıkan konusu.
    İnsanlarımızın Ebuliz'in kıymetini (geçte olsa) anlıyor olması çok sevindirici.

Bundan kısa süre önce Dicle üniversitesinde Ebul'iz El-Cezeri ve çalışmaları ile ilgili kapsamlı bir sempozyum düzenlendi.

.
    Google'da ilk sayfada çıkması harika bir gelişme.
    Sempozyumdan bizim de haberimiz olamdı. Demek dar kapsamlı düzenlenmiş.
    Artık Diyarbakır yahut Cizre'de çoktan bir Ebul'iz El-Cezeri Müzesi açılmalıdır, makinalar 1/1 ölçekte konulmalıdır.
  • Ebuliz El-Cezeri'nin sunumuyla
    1001 İCAT - Bilim ve Teknolojinin 1000 Yıllık Serüveni Filmi

Hd ve altyazılı sunum: HD izlemek için sağ alt köşedeki 720p butonuna ve altyazısını açmak içinde "cc" butonuna tıklayınız
    http://www.youtube.com/watch?v=UkOYj_Y04yM

Türkçe Dublajlı sunum:
    http://www.dailymotion.com/video/xemsgl_1001-ycat-bilim-ve-teknolojinin-100_tech

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 22 Şubat 2011; 22:39:06 >

• Hocam türkçe altyazıyı göremedim ben..
  • 1001 İcar sergisi ile ilgili detaylı bilgiler ve sunumlar için mutlaka bakınız:

http://www.1001inventions.com/node/250#lib

Serginin en ilgi gören ve en çok öne çıkan alimi Ebuliz El-Cezeri oldu.
  • @Sony_55
    HD izlemek için sağ alt köşedeki 720p butonuna ve altyazısını açmak içinde "cc" butonuna tıklayınız.
  • Ebuliz'e karşı son dönemde gösterilen bu ilgi ve merak beni gerçekten duygulandırıyor.
    Daha bir kaç sene öncesine kadar Cezeri, kendi memleketinde dahi tam olarak biliniyor değildi.

Kendisini ilk olarak tanıdığımda sadece Cizre'deki Nuh Nebi Türbesinin yanındaki bir alim olarak tanıdım.
    Duyduğum kadarıyla; Mezarı uzun bir dönem kayıpmış. Çok uzun yıllar sonra Cizrede çok kıymetli bir alim olan Şeyh Kadri Haşimi'nin rüyasında beliriyor ve mezarının bulunduğu yeri kendisine bildiriyor. Bildirilen yerde yapılan kazı sonucu gerçektende tam orada Cezeri'nin ve kardeşi Hasan Ali Ebul-Iz’in mezarı bulunuyor.

Mezar 1955 yılında tespit ediliyor. 1996 yılında onarılıyor.
    Bulunan tarihi mezar taşlarından biri çalınmıştır. Kalan Hasan Ali Ebul-Iz’in siyah mezar taşı ise çalınmaması için duvara monte edilmiştir.
     Ebu'l iz El-Cezeri :Sibernetik Robot Biliminin ve Mekaniğin Babası, Hidromekanik Dehası

Mezarinin orda oldugunu o zaman orda hazir olan S.Kadri Hasimi, Mella Abdurrahim, Bahir Hasimi, Çaçan Özkurt gibi nice kisiler görmüslerdi.

Ebuliz El-Cezeri'yi tam olarak Sayın Abdullah Yaşın'ın kitaplarında ve makalelerinde tanıdım.
    Sayın Yaşın, Cezeri'nin icat ve buluşları üzerinde çok duruyor ve tanıtmak için elinden geleni, yılardır yaptığı gibi bu günde bu tanıtıma devam etmektedir.
    Ayrıca kendisinin öncülük ettiği Cizre Müzesinde bir çok tarihi arkeolojik eser bulunmakta. Ebul-İz İlköğretim Okulunun müdürlünüde yapmıştır.

El-Cezeri'nin kıymeti hiç bir zaman tam olarak bilinemedi. Bıraktığı eserin ve buluşların muhafazası dahi yapılamadı.
    İnsanlarımız tarafından kıymetinin çok geç anlaşıldığı Cezeri'nin bulduğu bu prensipler Avrupa insanı tarafından geliştirilmiş ve ilerletilmiştir.
    Cezeri'nin orijinal kitabının ve kopya el yazmalarının bir çok sayfasınında çalınmış olduğunu belirtelim bu noktada.

Son bir kaç senedir ise Cezeri'ye, ister türk ister dünya insanı tarafından olsun ciddi bir ilgi-alaka gösterilmekte.
    İşte bu ilgi ve alaka beni son derece sevindirmekte ve duygulandırmaktadır. Dileriz bu alim-bilimadamımızın kıymetini geçte olsa hakkıyla anlayalım ve bu değerimize sahip çıkalım.

Daha önce bir arkadaşında dediği gibi;
    Cezeri'nin bu birleşmiş milletler Filli Su Saati'nin birer kopyasını okullarımızın bahçelerine, parklarımıza dikelim.
    Öyle bir şaheserki içersinde Hindistan, İran, Yunanistan, Çin, Arap ve diğer medeniyetlerin sembollerini taşıyan bu olağan üstü makinanın bu şekilde sergilenmesi içimde bir ukte olarak kalmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 23 Şubat 2011; 0:33:42 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.