''Ben KPMG'ye ozgecmisimin eski bir KPMG müşterisinin direktöre CV'mi ilk elden vermesiyle girdim. Bu %100 etkili değildir, yani geçmiş stajlarim vardı, yan dalım vardı, ortalamam çok iyiydi. Ama tabi iyi bir referans, hatrı sayılır birinin sözü de etkilidir. O yüzden bir şekilde network'unu genişletmeni şiddetle tavsiye ederim. Simon'a girerken iki şey etkili oldu: KPMG'de danışmanlık stajı en büyük etmendi. Diğeri de ekonomiden yan dal yapıyor olmam. Ben zaten son iki stajimda bunun ekmeğini çok yedim. Siyaset tek başına sektorle alakasız olduğu için bir dezavantaj. KPMG stajım olmasa girebileceğimi hiç sanmıyorum. Ama tabi ki case'leri çözmem, KPMG'de ozumsedigim bilgileri mülakatlara yansıtmam, iyi bir iletişim becerisinin faydasını da es geçemem. Yani hiçbir şey tek boyutlu değil. Birden fazla faktör etkili oluyor. Benim en büyük tavsiyem siyasetin bu dezavantajını kabul edip bir an önce aksiyon almak. Bu dezavantajı stajlarla kapatabilirsin. Her zaman yalnızca ilanlara basvurmakla yetinme. Ben Simon'a girerken partner'a yazmıştım, bir cover letter ve cv göndermiştim. Cover letter yazmayı iyi bilmen, CV'nin de sade ve anlaşılır olması önemli. Bu şekilde EY'ın audit'ine de kabul almıştım KPMG'den once ama oraya gitmedim. Ama başvurunca İK yüzüne bakmayabiliyor bile. O nedenle seni işe aldirabilecek seviyedeki senior manager, direktör, partner bulabilir ve yazabilirsin, hiç çekinme. İK ile uğraşma o konuda. Ezcumle, ortalamani 3 üstüne atıp CV'ni doldurmaya odaklanman şu an için en verimli tecrübe olur. Kamu stajlarina değil özel sektör stajlarina yonelmeni tavsiye ederim. Staj yaptın mı bilmiyorum ama bir yerden başla mutlaka. Çat diye big4'dan baslayamayabilirsin, adım adım yukseleceksin. Government relations tarafını da araştır, ordan da staj kovalayabilirsin insanlara mesaj atarak. Sosyal sorumluluk ve kariyer toplulukları taraflarına da bakabilirsin. Önemli olan aktif olman. İletişim becerilerini çok geliştirmen, insanlarla nasıl etkili konuşacağını, kendini nasıl direkt ifade edeceğini, kendini nasıl en iyi şekilde satabilecegini öğrenmen.''' Bu bana göre bölümün güncel en iyi mezun olan kişisiyle(big4,pg,simon-kutche stajı var) geçen sene yaptığım konuşma olduğu gibi bırakıyorum ui ve sbky için gayet açık tavsiyeler veriyor dezavantajları kapamak adına. Bu adam sayesinde erkenden farkına vardım önemli şeylerin yandal dışında onda geç kaldım ama staja kanalize olduğum için açığı o şekilde kapatmaya çalışıyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 6 Ağustos 2023; 14:24:0 > |
EA'cilari yerlestiriyorum (2023 edition) (47. sayfa)

-
-
müthişsiniz hocam ya eyw odtüde muhakkak görüşmemiz lazım
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
'' İş ilanlarına başvurup çekilirsen çok zor işin. Ben herhalde ikinci sınıfı bitirip üçe geçtiğim yaz 100 küsür yere staja başvurmuştum. Abartısız. Fırsatlar çıkınca da şans dememek lazım o yüzden.
Ben KPMG valuation'a bir kişinin cv'mi direktöre vermesiyle girdim. Tabi test ve mülakatları tek tek geçtim, ama o cv'yi onun önüne koymak önemli bir gelişmeydi. Dolayısıyla ilk tavsiyem, böyle insanlara ulaşabil. Simon-Kucher a girmeden önce birçok şirketin partner, direktör seviyesindeki yöneticilerine LinkedIn den cv ve cover letter gönderdim. Başvurup beklesem asla olmayacaktı. O yüzden aynısını tavsiye ederim. İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara.
Bunu yaparken kısa bir mesajla özet olarak kendini ve niyetini çarpıcı bir şekilde, ilgini gösterip anlatmak önemli. Bir cover letter yazarsın, ama bu cover letter'da pozisyona ve şirkete ne kadar uyumlu olduğunu anlamalısın. O yüzden genellikle pozisyona ve şirkete özel cover letter yapman lazım. Ozgecmisin de sade ve düzgün olmalı. McKinsey cv'si örneklerine bakabilirsin.
Bunları basarmamdaki etmen kesinlikle senin gibi siyasetin özel sektörde dezavantajlı bir bölüm olduğunu görmek ve bununla gelen korku oldu. Ama asıl etmen hiç durmadan denemek, insanlara ulaşmak oldu. Mesela Simon'un mülakatları tamamen case study. Hiç görmüyoruz okulda. Oturdum çalıştım günlerce. Bir mülakata girmeden önce sınava çalışır gibi emek sarf ettim. Sadece case'e değil, kendini anlatma kısmına da çok çalıştım. Provalar yaptım. Bir keresinde Simon'daki bir müdür şöyle demişti, case'leri çözen var, bölümler çok iyi, ama konuşmayı bilmiyor insanlar. Kendini düzgün ifade etmeyi bilmiyorlar. Bunlar en az özgeçmişin kadar önemli. Bir takım elbise kravat takıp o mülakata girmen bile güzel bir detay mesela. Başka bir örnek verirsem, P&G'ye girmeden önce açtım çalıştım P&G ne iş yapar, glassdoor'dan baktım daha önce finans stajyerlerine ne sormuşlar gibi.. Glassdoor'u da mutlaka kullanmak lazım. Yani hep böyle ders çalışır gibi ilerledim.
Son olarak da, gittiğim her yerde ciddi manada çalıştım. Çalışmak bir yana, işi çok iyi öğrenmeye de çalıştım. Benim KPMG'de kendim ekstra efor sarf ederek bildiğim şeylerin çoğu beni Simon-Kucher mülakatlarında ileri taşıdı. P&G'ye girerken de çok faydasını gördüm. Bunu neden soyluyorum? Çünkü sana mülakatta ne iş yaptın diye sorduklarında işi bilen adamın kendinden eminligi çok belli oluyor. Bunun bir diğer getirisi de gittiğin yerlerden iş teklifi almak. Emin ol çoğu top tier şirket gidip de ilandan almıyor, iyi stajyer varsa önce onu alıyor. Biz de zaten dezavantajlı bir bölüm olduğumuz için böyle bir teklif çok önemli.
Toparlarsam, son iki senede cv'ni parlatacak şeylere odaklan artık. Ortalama, evet, önemli ama yan dalı alırsan geç artık. Tamamen stajlara kanalize ol. Dediğim gibi herkese ulaş. Herkese cv'ni ve cover letter'ini gönder. Eğer bir yerde staja girdiysen 3 aydan sonra durma, daha iyi yerler ara. Hep gözün bir adım yukarıdaki şirketlerde olsun. Ben yine 3.44 ile mezun oluyorum, hiçbir zaman dersleri salmadim, çok yoğundu ama stajlarim hep önceliğim oldu. Ayrıca, yönetim danışmanlığı kulübüne girmeye çalış bence. Onların gerçek projeleri oluyor, orada consultant olarak çalışıp real life tecrübe kazanırsın ve bunu çok da güzel satarsın sonra mülakatlarda. Bu gibi kulüpleri çok sever consulting şirketleri. Bazen adım adım yükselirsin ki ben öyle oldum. Mesela consulting'te direkt Simon-Kucher olmaz da, dogma alares olur mesela. Veya KPMG valuation olmaz da KPMG audit olur.
Aklıma geldi bir de yazayım, eğer KPMG valuation'a girmek istersen valuation'i bu yaz öğren bence. Eğer kendin bir şirketi degerleyip bunu excel'de doğru gösterirsen seni tak diye alabilirler direktöre ulaşırsan. Çünkü o işi zaten biliyor olman seni çok öne geçirir. Aswath damadoran in bit dönem valuation dersi var YouTube da, izleyebilirsin. Bir de, Eray akdag var, government relations duayeni bir adam Türkiye'de.ben vaktiyle ona yazmıştım beni staja alır mısınız diye. Olumlu da döndü ve inanılmaz kibar bir adamdı. Bu alanı da bir deneyebilirsin. Daha çok şirkette var government relations.''
Bu seneki konuşmamızda verdiği yanıtlar da bu şekilde olduğu şekilde bırakıyorum yine büyük faydası dokunacağını düşünüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 6 Ağustos 2023; 14:32:6 >
-
Valla yaptığınız şey çok kıymetli hocam yazacak arkadaşlar için gerçekten çok önemli bilgiler veriyorsunuz. Kariyerinizde de çok güzel yerlere geleceğinizden eminim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ne demek hocam zaten odtü econ %95 olmasa bile IR'desin her türlü görüşücez
. Ben bazı şeyleri geç fark ettim çok dağıttım kendimi 2.sınıfın 2.döneminde kafam anca yerine geldi sonrasında da işkolik oldum çıktım
ama en baştan bilinçli ve ne yapacağımı bilerek gelseydim yandal da yapardım iyi ortalama da yapardım zor değil cidden. kariyer topluluklarında da yükselirdim güzel referanslar kapardım staj için bu kadar bireysel çaba sarf etmeme gerek kalmayabilirdi, ben eşeklik ettim siz etmeyin okulun imkanları, markası, topluluklar ve mezun networkü çok güçlü bunları çok iyi değerlendirmek lazım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 6 Ağustos 2023; 14:37:33 >
-
hocam 3.8-4.5k arası bekliyorum. bence şansın %50 %50. alternatiflere kesin bak zaten çok güzel alternatifler var, bilgi econ, bilgi işletme, yeditepe ulus. finans , marmara ybs'ler daha iyi okul olsun diyorsan belki boun pdr, gsü soc buralar da benzer gelecekleri vaad ediyor.
-
Evet ama çoğu kişi farkında değil ki sıralama tercihi yapıyor zaten selcuk ile io'su arasında farkın bu kadar açık olması inanılmaz bi fırsat nası böyle olmuş anlamadım
daha iyi kapatabilir 35'e kadar yolu var ama hukuka ilgiyi az gördüğüm için öyle demiştim
-
1.sınıf dersleri zor değil çoğu kişi laylaylom oldugu için sıyrılman kolay olur.
Önerilerim :
--Derslerin hepsine gitmeye çalış attandence olmasa bile çünkü hocayla aranı iyi tutmak adını bilmesi önemli
--Hocaların önerdiği okuma ve yazmaları dikkate al, çoğu kişi sallamıyor ama sınavlarda,ödevlerde bunlardan vereceğin referanslar seni ba'dan aa'ya taşıyacak
-- Econ101 ve 102'yi ne yap et AA vermeye çalış, çünkü 5'er kredi baya etkiliyor. Quizlett,chegg ve internetteki sorulara bakabilirsin çünkü sınavlar test oluyor genelde bu yüzden benzer sorular gelebiliyor.
--- Hazırlıgı atlayacaksan kalan günler ingilizcede eksik olduğun kısımlar üzerine yoğunlaş çünkü 85+ alırsan ENG101'den muaf oluyorsun AA vermiş sayılıyorsun yani diğer derslere daha iyi çalışabileceksin ve bi AA garanti olacak
--- Econ yandalında Calculus verme kuralını kaldırdılar, ben gittim eşek gibi calculus aldım cb verdiğimle kaldım ama ortalama kaygım yoktu o dönemler keyfine oldu biraz
, Econ 101-102'leri cb üstü vermek econ yandal için yeterli oluyor ha bir de 3.6+ lazım tabi ki çünkü econ yandalı başvurularında IR 1.sınıfın sonunda yapıyor, bizim mikro makro 2.sınıfta olduğu için bizim 2'de bide endüstri var ama onların kaçıncı sınıfta bilmiyorum.
-- Intro to politics 101-102 derslerinde bi hocaların belli olsun ona göre yine konuşuruz çünkü hocadan hocaya notlandırma işi çok değişiyor bazılarında AA vermek zor değilken çakmur hoca'dan aa veren olamıyor yani soyadından dolayı hangi sectiona düşeceğin biraz şans işi ama okumalara ve slaytlara düzenli çalıştıktan, assignmentları özenli yaptıktan sonra çakmur hoca dahil bb altında vermezsin.
-
Sağ ol hocam güzel dileklerin için gerçekten mutlu ediyor böyle dönütler almak. hocam hepimiz en iyi yerlere gireriz umarım uğraşıyoruz, didiniyoruz, önemli şeylerden feragat ediyoruz yeter ki başarılı olalım diye.
-
Hocam açıkcası çok sağ olun.Özel sektör için bir tık daha dezavantajlı olduğunu bilip ona göre reaksiyon alıcağım.Çok teşekkürler cidden okula direkt gidip özellikle odtü ortamından bunları fark etmek zaman alabilirdi :D
-
Hocam peki bakanlıklarda çalışmak hakkında ne düşünüyorsunuz ? Çok fazla çalışan var sizin bölümden. Maaşları veya kariyer olanakları açısından .
-
-
boun 1480 iyimser millet affetmez 1100 bile olabilir
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
aühf hala nasıl 3.7k inanılmaz :D
-
ben ilk 1k içinde bekliyorum hocam top okul+ea'nın en iyi bölümü .Ne kadar bence asla yazılmaması gerekse de 800-1k arası olur bence.Kontenjan azalmış birde.
-
Bu sene tabloda kırmızı sütuna benzer degerlerin ortaya çıkacağını düşünmüyorum. Tam tersi supriz değerler ortaya çıkabilir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X