Şimdi Ara

Düz benzinli / dizel + tam otomatik araç satılmaması hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Neredeyse tüm markalarda artık hibrit olmayan düz benzinli, yanında da tork konvertörlü sağlam otomatik şanzımanlı araç kalmadı. Ne yazık ki tüm markalarda hibritlerin ya motoru, ya da çift kavramalı şanzımanları sorunlu. Stellantis EAT8'den çift kavramaya geçti, motoru da hibrit. VAG grubu DSG ve hibrit, koreliler çift kavrama ve hibrit. Diğer markalar da öyle, ama hepside sorunlu, sorun çıkarmayanlar sadece Toyota herhalde, onların da şanzımanı cvt ve sürüş keyfi yok araçlarda. Ayrıca örneğin Toyota Corolla Cross alan arkadaşlarım aracın aşırı "bağırmasından" ve yokuş yukarı motor sesinden çok rahatsız.

Halbuki MBW/Mercedes dışındaki "orta segment" markalar sorunsuz benzinli/dizel (hibrit olmayan) motorlu ve tork konventörlü şanzımanlı araç çıkartsalar şu an yok satar, çünkü yok!

Sizin var mı bildiğiniz hibrit olmayan düz motor ve tork konventörlü şanzımanlı marka ve modeller?

• Piyasa saçma sapan bir şekilde sıkıştı. Ben mesela gunde 250 km yapıyorum. Benim için bakım masrafı ve yakıt ekonomisi çok önemli. Bu yüzden atmosferik benzinli manuel bir araç aradım ama.cok zor buldum. Piyasadaki ürünler tek bir noktaya toplanmış. Ve o toplanan nokta son kullanıcı icin hic hayırlı değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

performans aracı da değil zaten

4lt yakan araç

daha ne olsun

aracı alıp birşeyler beklemek yerine

aracın sunduklarını kabul edip almak gerekiyor ;)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 48v'da olsa elektrik desteği olmayan araçlar artık emisyon kuralları gereği üretilemiyor, elektrik desteğini kullanınca da bu kez zaten yumuşak elektrik motoru desteği ile kalkabilen araç tork konvertörüne ihtiyaç duymuyor. Dolayısı ile üreticiler de kalkışı ve dip devirlerdeki boşluğu elektrik desteğine çözdürüp, işin devamını aktarma kaybı daha düşük çift kavrama araçlara emanet edebiliyorlar. Olay bundan ibaret.

Bir ara gerçekten modern full otomatiklerin harika olduğu bir dönem yaşandı 2015-2020 arası ama artık emisyon standartları o kadar baskın ki, üreticilerin böyle müşteriye seçenek alanı sunabileceği bir durum yok. Nasıl zamanla o sıralı 6 atmosferik BMW'ler, kompressor Mercedes'ler falan yok olduysa, hakiki torsen quattro Audi'ler iptal edildiyse, istesen de alamaz bulamaz olduysan kademeli sıkılaşan emisyonlardan ötürü, bu da aynı şekilde. Avrupa tarafında artık keyfine, beklentine en yakın bir full elektrik bulup ona geçeceksin, en mantıklı çözüm bu. Yarım-yamalak çözümlerde debelenmenin anlamı kalmadı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Beratt06 kullanıcısına yanıt

Dizellerde AdBlue'dan sonra daha da sıkıntılı oldu, tüm dizeller için geçerli...

Nerede o 10 yıl öncesinin düz dizel + tork konventörlü şanzımanlı araçlar....

onu da bitirdiler. artık 1.4 çıkmıyor.

• Ssangyonlarda hem benzin hem dizel versiyonlarda aisin tork konvertörlü şanzıman var. Bende musso var mesela, o öyle. Merak edip tivoli modeline baktım o da aynı şekilde. 1.5 turbo benzinli motor ve tork konvertörlü şanzıman.

Distribütörü olmasa çokzel arabalar.  

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şaka gibi, şu an piyasada motoru sorunsuz olan, hibrit olmayan, hibrit düzeneği sorun çıkartmayan, şanzımanı çift kavrama olmayıp sorun çıkartmayan araç yok alt ve orta segmentte. BMW ve Mercedes dışında sunan yok, ki onlar da hibrite döndü ve birçok insan sorun yaşıyor...

Ne yazık ki Türkiye olarak avrupa emisyon kanunlarına uyduğumuz için, dünyanın geri kalanı gibi sorunsuz araçlara binemiyoruz. Daha doğrusu avrupa emisyon kanunu + hacme dayalı vergi sisteminden dolayı sorunsuz araba ithal edilemiyor.

ABD'de hiçbir marka çicft kavrama satamıyor, bunu biliyor muydunuz? Bize gelen tüm araçlar oraya tork konventörlü şanzımanla gidiyor. Dünya'da bu sorunu yaşayan sadece Avrupa ve dolayısıyla biz varız, çünkü sadece Avrupa'daki kanunlardan dolayı Avrupalı üreticiler avrupa bölgesinde çöp araba üretmek zorunda kalıyorlar. Bizde örneğin Sportage 1.6 çift kavrama, dünyanın kalanında 2.5 motor, tork konventörlü şanzımanla satılıyor...

• Bence soru ve konu içeriğinin çoğu yargı hatalarından kaynaklanıyor.

Bende şuan eski model hyundai ioniq hybrid var Otto ICE + DCT şanzıman var üzerinde ve sorunlu felan da değil USA da en sevilen ve güvenilen otomobillerden ancak hyundai 2022 sonrası bunları devam ettirmedi EV'e geçtiler sebebi grup emisyon baskısı için yeterli bulmamaları. Müşterilerine göre çok büyük hata yaptılar çünkü insanlar çok memnun. Kia ise devam ettirdi.

Öncelikle şunu anlayıp kabul etmeniz lazım hybrid denilen şey zaten Japonların ve aslıyla Toyota'nın başardığı ve yaydığı birşey. Diğer japon ve asyalı markalar Toyota'dan sonra girdiler. USA üzerinde de bunlar ile yayıldılar EV'lerden çok önce. Bu akışı avrupalılar zaten çoktan kaçırdılar. Avrupadan hybrid'i bir tek başarabilen BMW var hepsi o kadar.

Yani hybrid işi dünyada sadece birkaç marka ve modelin tekeline düşmüş birşeydi zaten.

Biz hybrid bilenler avrupalıların mild hybrid'lerine hybrid demiyoruz, detaylı raporlarda demiyor. Bunların tüm varlık sebebi de müşteri memnuniyeti yada yakıt tasarrufu değil. Sınıf ve group emisyonlarını düşürmek maksatlı bunlara giriştiler. Ve yine raporlar gösterdi ki özellikle büyük ölçekli ağır Mercedes, Ford suv gibi araçlarda bu mild hybritler dayanıklılıktan önce emisyonu ve yakıt tüketimini tutturamama yönünde zaten başarısız. Aynı durum avrupalı PHEV plug-in hybrid'ler için de geçerli.

Yani Toyota, Honda, Hyundai hybrid araçları başarılı bu mild'lar ise müşteri için anlamsız ve başarısız. Bunlarda ki durum start-stop sistemi başarısızlığına benzer bir durum.

Bugün zaten avrupadaki tüm otomotiv grouplarının finansal güçlüğü ve başarısızlığı üzerinden konuştuğumuz şeyler zaten bu hatalı emsiyon yasalarına dayanıyor.

Yani kanunlarda hata yapan biz değiliz sadece. Hakeza hacim kanunundan avrupalılar çıkalı çok oluyor biz onlardan aldık zamanında ancak reforme etmedik çünkü tüm ekonomik krizlere rağmen türk insanı otomotivi rekorlara koşturtmaya devam etti, idareye böyle bir baskı yok ki reform getirsin. Yani suçu başkasında değil kendimizde arayacağız.

Dünyanın başka hiçbir yerinde %400 reel enflasyon yaşanırken bu kadar otomobil satıldığını ve yıl rekoru kırıldığını göremezsiniz işte idareleri de ona göre yaşar. Oysa kafasız türkler o devran hep sürer sandı, al patladı işte 1 yıldır şimdi de dünyanın rekor liste fiyatı üzeri indirimlerini konuşuyoruz piyasa tamamen durunca.

Hakeza zorundalıklarımız var avrupa otomotive bağımı gümrük birliği karşılığı geliyor bizi hem güçlendiren hemde çeşitliliği azaltan, zorlayan şey bu. Bu ülke ihracat gelirini EU'dan elde ediyor Japonlardan da değil USA'dan da değil. Hakeza coğrafyası ve alışkanlıkları, beklentileri bam başka olan ABD deki alternatifleri burada beklemeniz çok doğal şeyler değil. Üretici iki bölge USA ile EU dahi hiçbir zaman tam uyumlu hale dönüşmedi. Sadece asyalılar USA üzerinde satışları ile uyumlu hale dönüştükleri için o pazarda liderler, kendi ülkelerinde yine değiller.

Avrupalıların yaptıkları hatalar type'ler ile ilgili değil genel kritik ünite dayanıklılık sorunları var uzun dönemdir buna motorlar da bazı şanzımanlarda giriyor doğal olarak konu sadece çift kavrama şanzımanlarla ilgili değil. Başta VW ile bir pazarlama algısı tutturdular ama sonunda patladı.

Diğer yargı hatası sorunsuz araçlara binemiyoruz hatası avrupalı dandik araçlara bakarsanız binemezsiniz tabi ki.

Bugün ki durumlar geçmişte de geçerli her üreticinin bir politikası vardı CVT şanzımanı dünyaya japonlar ve koreliler yaydılar zaten yeni birşey değil bu. Yani sizin talep ettiğiniz içerikle her markada birşey bulamamanız çok normal, bunlar zaten birbirlerine karşı piyasa boşluklarıyla rekabet eder. VW, DCT'i alt segmente indirdiğinde hiç kimsede yoktu. Toyota da e-CVT ile neredeyse şanzıman olmayan bir sorunsuzluk süresiyle ürün sunuyor. Doğa da kazan kazan formülü yok tabi ki onun da negatifleri olacak.

Hem CVT ve manuel ömrü ve fiyatı ile hem ZF 8HP başarısıyla bir şanzıman olmaz birşeylerden vazgeçmeyi kabul etmeniz gerekiyor. Bu işin doğasında var.

ABD de DCT satılmıyor diye bir olay yok bu tür başlık kabüller yargı hatası üretiyor. Açık örneğini de verdim kendi modelimden USA da hyundai, kia yıllar boyu DCT sattı. Performance modellerinde devam ediyor isterseniz sıralayalım Porsche PDK bir DCT'dir, BMW M; ZF öncesi DCT sattı, MB AMG de halen DCT var mild hybrid olan ve olmayanlarında DCT sundular, Audi stronic, Hyundai N 8DCT, Kia GT'ler DCT, Acura bazılarında DCT.

Yok diye baz alacaksanız özellikle gençleriyle ve sport modellerde başta BMW ile manuel'in en fazla satıldığı piyasa da ABD.

Demek ki herkesten çok bir çeşitlilik var.

Tork konvertörlü şanzımanların daha çok tercih edilmesi ve orada sunulma nedeni ise son 70 yıl ile aynı, oranın ayrı bir işletim maliyetleri dengesi var, kıta ulaşım hatları var, zorlu coğrafyası var, ağır SUV ve Truck alışkanlıkları var. Diğer dünya ile zaten uyumsuzlar.

Bize gelenler oraya tork c. ile gidiyor diye bir kaide yok sen fakir bir ülkesin senin pazarın zaten çok dar ve hatalı devlet vergi dilimi politikaların var ABD'e giden Honda, Toyota'lar zaten sana hiçbir zaman gelmedi ki yeni birşey değil. Siz son 20 yılda TR'de kaç tane Camry gördünüz de 2.5 atkinson üniteli araçları buraya getirsin adamlar. 4 ila 6 milyon TL fiyatla kim alır onları.

Gelelim seçeneklerinize. Klasik dayanıklı araç istiyorsanız manuel alacaksınız. Bu araçlar Toyota'da Hyundai'da da var.

Hem ucuz hem dayanıklı hem de tork konvertorlu olsun diyorsanız seçenekleriniz bildiğiniz üzere zaten kısıtlı ancak var.

Mazda'lar kullanıyor, Suzuki'ler kullanıyor, varsa paranız hybrid'leri de dahil Lexus'lar kullanıyor... yada bütçe ayıracaksınız Land Rover, BMW'lerde de var.

Stellantis Aisin EAT8 zaten öyle bir üniteydi malum ancak biz peugeot ve opel'leri zaten sadece ünitelerinden değil genel kalitesizliklerinden de önermiyoruz ki zaten.:) TR insanı boş yere mi corolla ve civic sevdalısı oldu. Bıktığı için o markaların üretiminden oldu.

TR'nin işletim gerçekliği zaten yerel de üretimi olan marka, modelin eşsiz avantajı olacağı üzerinedir.

Ortasında dediğimiz gibi konunun type'ler ile ilgisi yok temelde bazı üreticilerin yanlış kararları bazı üreticilerin doğru adımları ile ilgisi var. Tekrar oluşan global group sıralaması da buna paralel zaten.

Mesela benim alım dönemimde kıstaslarımda şanzıman tipi önemli bir kıstas değildi diğer kritiklere bağlı, zorunlu gerçekleşiyordu sadece.

Bir çok modelin elenmiş kıstaslarıyla düşük bütçe grubunda; Ya turbo benzinli manuel (civic) alacaktım ya hybrid e-CVT (corolla/lexus) alacaktım yada hybrid DCT (hyundai).

Bende sesi tatsızlığıyla toyota hybrid sevmiyorum ancak insanlara kıstaslarına göre halen önemle önerebiliyorum. Finalde gittim hybrid DCT aldım geçtim. Keşke manuel hybrid olabilseydi ama olamıyor.

İşletim maliyeti, dayanıklılık gibi kriterlerim arasında TC şanzıman da olsaydı kesinlikle gider Mazda'lara odaklanırdım. Yani halen birçok çeşit ürün var ama kıstaslara göre daralır da. Ben mesela SUV sevmediğim için orta dönemdeki listemde sadece 7 model mevcuttu. Bunların 5 ve 10 yıllık işletim maliyetlerini çıkartmıştım.

Eh sıfır olsun bazı şeyler de olsun diyorsan gidipte parasını verecek o marka modellere bineceksin yapacak birşey yok. Bu tür kriterler daha içerik çeşitli olarak USA piyasasında da yok sanıyorsanız yanılırsınız. Orada da insanlar elemeye başladığında birkaç model kalıyor sadece ellerinde.

Bence bir de sanıyorum asıl içerik nedeni eski yada bir önceki dönem hatalı varlık, uygulamaları ve beklentileri bugüne taşıyıp beklentiyi devam ettirmek kaynaklı yaşanıyor. Yargı hatalarından endirekt bunu kastediyorum birazda. Benim gibi insanlar o günlerde de EU uygulamalarının yanlış olduğunu yazıp çiziyordu zaten fakat dinleyen pek yoktu. Zaman aczen benim gibi düşünenleri haklı çıkardı ancak keşkenin hiçbir önemi yoktur. Neydi bunlar;

- Sadece japon atmosferik ICE verimliliğini yenmek maksatlı turbo dizeli ticari dışında halka indirmek ve zorlamak hatalıydı sonunda da patladı. Hatta adblue ile öyle bir saçmalığa da imza attılar ki işletim maliyeti dengesizliğini başka şekilde öğrenmiş oldu insanlar.

Ve bu neyle sonuçlanmıştı Dieselgate ve ağır cezaları. Reel olmayan girişim öylece patladı.

- VW'in DSG'i halka indirmesi, pazarlamayla dayaması hatalıydı sonunda insanların kopuşu ve eğilimiyle gerçek pozisyonuna döndü.

Ne vardı o dönemde çoğunluk manueldi. Tatsız tuzsuz ve bugün ki kadar dayanıklı olmayan CVT'ler yine vardı. Ve şikayet konusu da olan ister mitsubishi'sinde ister Mercedes'in de TC şanzımanlar vardı, dalga da geçiliyordu ve kırılırlarsa da düşük tamir maliyetleri yoktu. ABD'lilerin 4 ileri basit TC otomatiklerinden zaten daha maliyetli ve düşük ömürlüydü bunlar.

- ZF xHP gibi oldukça hızlı, kararlı yeni tür TC şanzımanlar ilk dönemler oldukça maliyetliydi otomobil maliyetinin önemli bir yüzdesini işgal ediyordu. Bunlar da zaten sport araçlar üzerinden yayıldı. Halen bunları istiyor insanlar ucuza ve bir taraftan da 500 bin km ömür ve düşük onarım maliyeti istiyor nasıl olacak diyen pek yok.

vs vs insanlar bu karşılıkları sorgulamadan otomatiğe alıştı ve beklentiye girmeye devam ediyor. Fakat bir taraftan da üretim, ürün metotlarının birçoğu değişti. İşte Toyota'nın elinde e-CVT yoktu o zamanlar, gerçekçi nedenlerle yayabildiler. Paranız varsa da Lexus ile hybrid bir şanzıman alabiliyordunuz (bize çok az model gelir) bu da TC'ler gibi çalışır.

• Merhaba arkadaşlar, öncelikle bu konu eğer çokca sorulduysa kusura bakmayın. Ben de çoğunuz gibi istediği şanzuman+motor+kalite kombinasyonunu bulamıyorum. O yüzden hala eski güçlü dizel araçları özlüyorum.

Ağırlıklı olarak şehir içinde kullanıyorum ve Ankara'da yaşıyorum. İşe olan mesafem çok kısa olduğu için özellikle kış aylarında işe vardığımda motor hâlâ tam ısınmamış oluyor.

Aracı çalıştırdıktan sonra yaklaşık 2-3 dakika rölantide bekliyorum. Sonrasında yola çıkıyorum ama yol zaten ortalama 10 dakika sürüyor. Vardığımda sıcaklık ibresi ya çok az hareket etmiş oluyor ya da çoğu zaman hiç normal çalışma sıcaklığına ulaşmamış oluyor.

Bu yüzden dizelden benzinli bir araca geçmeyi düşünüyorum. Mevcut aracım 2018 model Peugeot 308 1.6 dizel otomatik.

Merak ettiğim şu: Acaba 2022-23 ve sonrası, daha yeni teknolojili dizel motorlarda bu durum belirgin şekilde değişti mi? Isınma süreleri eski dizellere göre daha kısa mı, yoksa kısa mesafede yine benzer bir durum mu yaşanıyor?

Yüksek model dizel araç kullanan veya bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

Not: DPF sorunu yaşamam, haftasonları şehir dışına bahçeye giderken yüksek devirde kullanıyorum.

• ismail_glgn İ kullanıcısına yanıt

Sizin senaryonuza en uygun işletim araçlar yine küçük, 308 ebadında EV araçlar olur. 2. elde Renault, MG felan bakılabilir.

Sizin bu gündelik std koşulunuzu hiçbir otomobil tipi negatifsiz sağlamaz. O yüzden bu koşulun dışında ki şartlarınıyla araç seçmeniz lazım yıllık toplam km nedir, tüketim mi konfor mu bekleniyor gibi.

Sorunuza cevap ise yeni dizellerin halen daha az atık ısı üretimi var. Toplam işletim tüketimleri daha yüksek. Asıl kritik ise DPF de yaşanır ben kurumları yapayım haftasonu topluca yakarım diye birşey yok. Sizin aradığınız koşula turbo içeren dizel, benzinliler zaten uymuyor, atmosferikler daha uygun. Turbo bir mesafe, kullanım özeni isteyen ünite.

Yani bu koşula araba seçmek zaten çok zordur ve hatta anlamsız bisikletlik süreyi en mükemmel arabayla nasıl çözerim diyorsunuz. Cevap çözemezsiniz... o yüzden gerekliliklerinizi diğer artık kullanım ve ihtiyaçlarınıza göre belirleyip buradaki negatifleri ise kabul edeceksiniz.

Bu koşula, uzun vade km'leri zaten düşükse herhangi bir yakıtlı işletmenin anlamı yok EV en doğru seçim olur.. 4 teker taşınmayı sağlayacak taşıt işte.

Atmosferik üniteli hybrid ise hem görür hem görmez önerimi çok uyumlu değil. Zaten seçenekleri de yok Corolla, CHR, eski Yaris felan var.

Hybrid tüketim yönüyle anlamsız çünkü o koşulun yıllık km kullanımı çok düşük. Yakıt yönünden avantaj sağlamaz negatif etki yapar. Hiç beklemezsin çalıştır yürü, düz bir şehirde o 10 dakikayı elektrik motoruyla yürüyemezsin sadece arada ışıklar çoksa motor kapanmış olur, hele ki kışın hybrid'e hiç geçmeyebilir. Yani düz bir şehirde akşam dönüşte özel bir şey yapmıyorsan pilleri dolu tutamazsın.

(Ki zaten senin sandığı gibi dizelde de beklemenin pek bir olayı yok bir etki yapmaz, çık yürü.

Biz bekleyin deriz çünkü tam sıcaklıklar pompalar otursun devir çevirecek ve mesafe gideceksin diye, çevre yoluna çıkacağız vs gibi

Sizin söylediğiniz kulllanım benzinlide de kurum yapar, doğaldır)

Fakat nedir düşük mesafe etkisiyle ilgili hiçbir negatif yapmaz sizin ısındı ısınmadı konu sorunuza uyduğu için sadece mantıklı olur. 10/15 yıl hiç eskimeden, maliyet çıkartmadan yürür gider, bütün ömürsel değişimleri km ile değil yaş ile yaparsın. Artık 5 yaşına girdi lastikleri yenileyeyim, 10 yaşı geçti gevremiştir kayışı artık değiştireyim gibi gibi...

Sadece bu yüzden toyota hybridleri önerilebilir yoksa sizin dar senaryonuza yakıtlı herhangi bir üniteli şey zaten ideal çözüm değil.

İlk cümlede ki soruna EV almayacaksan git ful dolu mazda 3, 6 al bin keyfince...

Sizin güç ihtiyacınız felan yok düm düz şehirde 10 dk içinde torku napacaksın...

• "Ayrıca örneğin Toyota Corolla Cross alan arkadaşlarım aracın aşırı "bağırmasından" ve yokuş yukarı motor sesinden çok rahatsız."

100-120 km yi çok geçmezsen o kadar da rahatsız etmiyor ama bu aracın 2.0 lt 200 beygire yaklaşan hibrit versiyonu da var. Ülkemizdeki saçma MTV yasaları sebebi ile getirilemiyor. Özetle Toyota cephesinde istediğin araçlar yurtdışında var.

Anormal olanda zaten burada.60 bin dolara araç alıp litresi 1.3 dolar olan benzinin hesabını yapıyorsunuz.

Edit:60 bin dolara araç alan birisinin hane geliri minumum 5500-6000 dolar olmalı ki 60 bin dolara araç alması mantıklı olsun.Bu noktada da aylık alacağı 2 depo benzinin hesabını niye tutar ? Bana garip geliyor…

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3K1X -- 3 Ağustos 2026; 2:5:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Şu turbo dizel arabalar insanları "zehirledi". 3-4lt ile uzun yol yapmaya başlayınca 5lt ile 120-130 gibi hızlarla seyahat edince alıştık. Örneğin 2000 model 1.6 arabaya binen de çok yakıyor diyor Chery'e binen de. Asıl sorun Chery'i kredi ile alıyor 2000 model arabayı elindeki birikmiş ile. 2000 modeli alan kredi çekse Chery de alır aynı hesap yani alım gücü herkes birbirinin "aynı" sanıyor..

ama şehir içi sıkışık trafikte 1.8 hybrid tabi,

masrafsız, konforlu.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.