Şimdi Ara

Dusununce icinden cikamadigim soru

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
1.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Simdi dinlere gore her seyi yaratan biri var ve evren bile yokken bu yaratici vardi. Peki bu sonsuzluk icinde yaratici ne zamandir var yani bunun baslangici ne zaman ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Ninja Mercan Dede kullanıcısına yanıt
    Allah Teala'nın sıfatlarının hepsi ezelî ve ebedî sıfatlardır ve bunu biliyor olman gerektiğini düşünüyorum, öyle değil mi
  • Bunu düşünürsen delirirsin. Akışına birak belki oteki dunyada ogrenebiliriz. Bilmem belki...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaman bir algıdır ve izafidir. Evrenin başlangıcı ile zaman beraber oluşmuştur. Hatta zamanın hareketli mi yoksa durağan mı olduğu (Zamanın A ve B teorileri) tartışılıyor. Tanrı için bu soru geçerli değildir. Eğer Yaratıcı için zaman varsa bile bilmediğimiz farklı bir zaman olabilir.

    Yaratıcı açısından başlangıç ve son yoktur. İhlas suresini okumanı öneririm.
  • Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    Zamanın A ve B teorisi daha çok felsefik bir konsept, bilimsel değil. Böyle demeye çalıştığını ima etmiyorum, ama okuyan arkadaşlar bilgilensin. Onun dışında, çok fazla bilgim yok, ama B teorisinin herhangi bir dayanak noktası var mı bilim ile? Bildiğim kadarıyla çeliştiği bazı düşünceler vardı.

    Konu da felsefe bölümüne taşınırsa iyi olur.
  • O soru nerden aklina esti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huddleston kullanıcısına yanıt
    Evet daha çok felsefi alana giriyor. Bu konuda kayda değer Türkçe kaynak yok.

    ''Zamanın A teorisine göre, ''zaman gerçekten, bir yöne doğru akmaktadır.''Sezgisel olarak ''zamanın aktığı'' hissedilse bile, zamanın gerçekten aktığına dair hiçbir kanıt bulunamamıştır. Zamanın A teorisi, Albert Einstein'in özel görelilik kuramıyla çelişmekte ve gene Einstein'dan sonra bilim dünyasında hakim olan uzay-zaman ayrılmazlığından farklı olan bir zaman algısı çizmektedir. Zamanın A teorisinin günümüzdeki geçerliliği oldukça azalmış olsa da kuantum mekaniğine dayalı savunmalar geliştirilmiştir. Zamanın A teorisi yerine önerilen Zamanın B teorisine göre ise, zaman ''gerçekten'' akmıyordur. Yalnızca gerçekleşen olaylar sırası(kipler) vardır. ''
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • selamun aleykum

    zaman kavramı çok karmaşık bir şey. kainattaki bir şey başka bir şeye o kadar uzak ki....

    mekanına gittiğinde zamanı zamanına baktığında ise mekanı uyumsuz olmakta. buna zamandan ve mekandan münezzehlik diyoruz. temel manada kainatta zamandan ve mekandan münezzeh olma durumu mevcuttur. herhangi bir a noktası herhangi bir b noktasına göre zaman ve mekan ötesidir. burada temel bağıtın zaman olduğu anlaşılıyor. zira diğer cisme yaklaşılırken mekan kaybına neden olan faktör t faktörüdür.

    zamanın bu açıdan hep azaldığını hissederiz. aslında zaman birim olarak kanaatimce azalmaz. uzaklığa bağlı olarak algı oluşturur.

    normalde zamanın dönüşlü olduğunu düşünürüz. yani bir tekerrürdür. aslında daha çok kafiyeye benzer. bir şeyi elde ederken ki haz elem hep bir şeyle kıyas oluşturur.

    bu açıdan ilk lezzet ya da tadın anlamlı olduğu yani kıyas bakımından örnek teşkil edecek ana zamanın başlangıcı demekteyiz. mesela proton patlaması da denene big bangın hafızası ilk protonun patlamasıyla oluştu gibi.

    insanın zaman ve mekanda önceli olan şey ata denen yapıya yani ilk ortak bireye kadar gider. insan değişik bir klon, kopyadır. bunun temel manada anlamı oluşan şeyin aslı denen şeyin bulunması ile anlam kazanır. klonlanmaya kopyalanmaya başlayan ilk insan zamanın başlangıcı olacaktır. daha önceki zaman anlayışı anlamlı ve mealli değildir ve teorik olarak yoktur.

    bu açıdan daha önceki zaman anlayışını da ihata eden bir durumun varlığı halinde insan asıl ve nushalardan oluşmuştur diyoruz. bu açıdan bizim yaradan diye düşündüğümüz şey aslında algısal olarak zaman ve mekana bağlı olan bir durumdur. bu durum vardır ve bilinmeyen bir zaman ve mekanda oluşmuştur.

    ALLAHU zul tealanın varlığı hakkında net bir bilgi verilemez. ancak zaman ve mekan olarak şu benzetimde bulunabiliriz. bir kolye düşünün bu kolye bir hanımın boynunda olsun ancak kolye sadece broş gibi bir yapıda bulunsun yani enseden kolyeye bağlı olan bir zincir olmasın. kolye sanki boşlukta asılı gibi bir intiba versin. bu sırada siz düşmesin diye kolyeye bir zincir takın ve kolyenin durma eylemini devamlı kılın.


    bir şeyin olayın başı ve sonu denen sürecin olayımızdaki kolyenin boyundan düşmeden durması denene sürecin bir devamlılık arz eden hal olduğunu anlayacağızdır. temel olarak zaman ve mekan denen şeyin aslında tek bir yapı oluşturduğu anlaşılacaktır. yani bu hal bölünebilir bir hal değildir. aynı an ve zamanda bulunası gereken bir durumdur.

    kanaatimce zaman ve mekan yokken diye bir soru durumlar yani algının bir şeyi idrak ile yorumlaması denen an biriminde bulunamaz.

    bu açıdan sorunun cevabı bilinebilen bir zaman ve artı bilinemeyen bir zaman şeklinde anlamlıdır. toplam olarak an artı yaşadığım zaman kadar vardı demekteyiz. buradan temelle biz ilk lezzete an dediğimiz için toplam süreç kıyaslarla an ve her an gibi anlaşılmaktadır. yani her zaman vardı demekteyiz.

    burada özel olan yani bilmemiz gereken şey o anın ne kadar sürdüğü hususudur.

    sonradan devam ederiz.




  • İnançlı insanların çelişkisi şurda ''evrim teorisi'' ne inanmaz çoğu çünkü hiçbirşey onlara göre kendi kendine varolamaz, herşeyin bir yaratıcısı ve buna paralel amacı olmalı. Ama aynı şey tanrıları için geçerli değildir o yaratılmamıştır kendi kendini varetmiştir. Hep vardı gibi saçma bir iddialarıda var :D hep var yani başlangıcı yok dolayısı ile başlangıcı olmayanın sonuda olmaz Ama bu iddialarını hiçbir şekilde bilimsel olarak ıspatlayamazlar çünkü; olmayan birşeyin yokluğunu kanıtlamaya çalışmak saçma olurdu, varlığını kanıtlamaya çalışmak ise cehalettir bana göre.
  • Düşürken kurduğumuz cümleler bile bir zaman dilimini temsil eder, geniş, şimdiki, geçmiş, gelecek...Zamanın dışında düşünmek zamanın içindeki biri için imkansız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tersol

    İnançlı insanların çelişkisi şurda ''evrim teorisi'' ne inanmaz çoğu çünkü hiçbirşey onlara göre kendi kendine varolamaz, herşeyin bir yaratıcısı ve buna paralel amacı olmalı. Ama aynı şey tanrıları için geçerli değildir o yaratılmamıştır kendi kendini varetmiştir. Hep vardı gibi saçma bir iddialarıda var :D hep var yani başlangıcı yok dolayısı ile başlangıcı olmayanın sonuda olmaz Ama bu iddialarını hiçbir şekilde bilimsel olarak ıspatlayamazlar çünkü; olmayan birşeyin yokluğunu kanıtlamaya çalışmak saçma olurdu, varlığını kanıtlamaya çalışmak ise cehalettir bana göre.

    O kadar çok saçmalamışsın ki ne diyeceğimi bilemedim.Hayret doğrusu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Diğer konuda da olduğu gibi karşıt fikirleri aşağılamak ve ''saçma'' etiketi yapıştırarak tartışma seviyesini dibe çekiyorsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tersol

    İnançlı insanların çelişkisi şurda ''evrim teorisi'' ne inanmaz çoğu çünkü hiçbirşey onlara göre kendi kendine varolamaz, herşeyin bir yaratıcısı ve buna paralel amacı olmalı. Ama aynı şey tanrıları için geçerli değildir o yaratılmamıştır kendi kendini varetmiştir. Hep vardı gibi saçma bir iddialarıda var :D hep var yani başlangıcı yok dolayısı ile başlangıcı olmayanın sonuda olmaz Ama bu iddialarını hiçbir şekilde bilimsel olarak ıspatlayamazlar çünkü; olmayan birşeyin yokluğunu kanıtlamaya çalışmak saçma olurdu, varlığını kanıtlamaya çalışmak ise cehalettir bana göre.

    Evet kesinlikle hiçbirşey kendi kendine var olamaz..Yoksa siz neden ve sonucun olmadığı bir evrende mi yaşıyor sanmıştınız kendinizi!.. Eğer öyleyse fazla bilimselsiniz doğrusu..Böylece Etki ve tepkiyide kabul edemezsiniz.peki ama bilimin başladığı kavramı baştan kabul etmeyerek nasıl bilimsel oluyorsunuz..Sonuçta bir olayın kesinlikle bir tetikleyeni olmalıdır.Mesela yıldızlar dönüşürler ama bir sebep onlara bunu yaptırır,yani kendi kendine hicbir neden olmadan beyaz cüce nötron belki de bir karadelik halini almazlar..Bir sürü örnek verebilirim size bununla ilgili de neyse uzamasın..Ama şunu bilin ki bir sonucun tetikleyeni herzaman vardır ister ben buna yaratıcı diyim isterseniz siz sonsuz döngü..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hümiyettin

    Zaman bir algıdır ve izafidir. Evrenin başlangıcı ile zaman beraber oluşmuştur. Hatta zamanın hareketli mi yoksa durağan mı olduğu (Zamanın A ve B teorileri) tartışılıyor. Tanrı için bu soru geçerli değildir. Eğer Yaratıcı için zaman varsa bile bilmediğimiz farklı bir zaman olabilir.

    Yaratıcı açısından başlangıç ve son yoktur. İhlas suresini okumanı öneririm.

    Gerekli cevabı vermişsiniz hocam mesela 2 tane ikiz arasından 1si ışık hızında hareket ettiğinde zaman ona daha yavaş akıyordu.Tam hatırlamıyorum ama bunun gibi birşey vardı.Yani kısaca zaman sabit bir şey değildir değişiklik gösterir.Yüce Allah zaman mekan gibi kavramlardan muaftır çünkü ikisini de O yarattı böyle düşün Dünya daki zamanla kıyaslama.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cevaba123


    quote:

    Orijinalden alıntı: tersol

    İnançlı insanların çelişkisi şurda ''evrim teorisi'' ne inanmaz çoğu çünkü hiçbirşey onlara göre kendi kendine varolamaz, herşeyin bir yaratıcısı ve buna paralel amacı olmalı. Ama aynı şey tanrıları için geçerli değildir o yaratılmamıştır kendi kendini varetmiştir. Hep vardı gibi saçma bir iddialarıda var :D hep var yani başlangıcı yok dolayısı ile başlangıcı olmayanın sonuda olmaz Ama bu iddialarını hiçbir şekilde bilimsel olarak ıspatlayamazlar çünkü; olmayan birşeyin yokluğunu kanıtlamaya çalışmak saçma olurdu, varlığını kanıtlamaya çalışmak ise cehalettir bana göre.

    Evet kesinlikle hiçbirşey kendi kendine var olamaz..Yoksa siz neden ve sonucun olmadığı bir evrende mi yaşıyor sanmıştınız kendinizi!.. Eğer öyleyse fazla bilimselsiniz doğrusu..Böylece Etki ve tepkiyide kabul edemezsiniz.peki ama bilimin başladığı kavramı baştan kabul etmeyerek nasıl bilimsel oluyorsunuz..Sonuçta bir olayın kesinlikle bir tetikleyeni olmalıdır.Mesela yıldızlar dönüşürler ama bir sebep onlara bunu yaptırır,yani kendi kendine hicbir neden olmadan beyaz cüce nötron belki de bir karadelik halini almazlar..Bir sürü örnek verebilirim size bununla ilgili de neyse uzamasın..Ama şunu bilin ki bir sonucun tetikleyeni herzaman vardır ister ben buna yaratıcı diyim isterseniz siz sonsuz döngü..

    Siz bilimi 2 asır önceden takip ediyorsunuz galiba ? Her şeyin bir nedeni vardır ifadesi yanlıştır, çöptür. Aksini ispatlamak istiyorsan, yarı yansıtıcı aynaya gönderilen fotonun yansıyıp yansımayacağını belirleyen nedeni açıklamakla başlayabilirsin. Ya da bir atoma bağlı elektronun, orbitalinin neresinde bulunacağını belirleyen nedeni de açıklayabilirsin.

    Her şeyin bir sebebi vardır diyerek Heisenberg'in belirsizlik ilkesini kafadan yalanladığının farkındasındır umarım.




  • Belki Evrenin nasıl var olduğu ileride anlaşılacak. Ancak yaratıcının nasıl var olduğu hiç bir zaman açıklanamayacak. Asıl problem burda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zaman ve mekan gibi olgular dünyaya aittir .Yaratıcının varlığını kabul ediyorsan eğer.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • veli_0300 kullanıcısına yanıt
    zaman ve mekan evrensel olgulardır
  • evrensel derken uzayda zaman olgusunun olduğunumu söylüyorsun ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • veli_0300 kullanıcısına yanıt
    tabi ki? Zaman sadece dünyanın güneş etrafında dönmesinden ibaret değil ki. Evrenin her yerinde zamandan bahsedilebilir.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.