Şimdi Ara

Dur kalk vs uzun yol

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hiz ortalamasi 25 km/h olan bir arac (sehir ici yani) 9-10 lt yakarken hiz ortalamasi 100 km/h (sehir disi) olan ayni arac nasil olur da 5 lt yakabilir?
    Dur-kalk vs uzun yolun farkini motor ustunden teknik olarak aciklar misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Araç kalkarken daha cok güç sarfeder ve Yakıt daha da fazla artar 1. Ve 2. Viteste benzin cok gider. Frene bastığımızda bile benzin gidiyor. Uzun yolda iste araç motoru rahatlar 3rpm ye sabit 100km Hızla gidiyorsunuz diyelim bu rakamlara ulaşırsınız. Ama uzun yolda deviri yükseltip basarsaniz yine cok yakar ama şehir içi daha cok yakar. Benim bildiğim böyle ama daha tecrübeli insanların marjları olacaktir takipteyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bedaesoldier -- 11 Şubat 2015; 13:18:14 >
  • şehiriçinde durduğunuz zaman aracı hareket ettirmek için motor ekstra efor sarfeder.bu dur kalk veya yavaşlama hızlanma ne kadar artarsa yakıt da o kadar artar.uzun yolda az yakmanın sırrı aracı sabit hızda tutabilmektir.
  • Bir kütleyi durağan halden hareketlendirmek için gereken enerji, aynı kütledeki hareket eden cismin mevcut hareketini korumak için harcanandan daha fazladır, bu nedenden ötürü.

Arabayı iterken de böyledir mesela (bilmiyorum hiç araba ittiniz mi ) yerinden kalkana kadar bayağı bir uğraştırır, ama bir kere hareket etmeye başladı mı daha rahat ittiğinizi farkedersiniz.
  • 25 km hız yapılan yer köy içi mi? Şehir içinde biz normal insanlar 25 km ile gidemiyoruz da.
  • En basit anlatımıyla , ş.için dur kakl , vitesler küçük , atıyorum devir 3000 de , 2. vitesle 60 yaparsın falan , ama uzun yolda 5 vitesle dur kalk yapmadan 3000 devirde 100 yaparsın , yani aynı devirde ( aşağı yukarı aynı yakıt miktarı ile daha fazla yol gidersin ) , bu yüzden uzun yolda araçlar daha az yakar
  • quote:

Orijinalden alıntı: HerkesMemnun

25 km hız yapılan yer köy içi mi? Şehir içinde biz normal insanlar 25 km ile gidemiyoruz da.

Benim yasadigim sehirde rahat 50+ ortalama vardir. Istanbul'u kastettim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: rst78

Bir kütleyi durağan halden hareketlendirmek için gereken enerji, aynı kütledeki hareket eden cismin mevcut hareketini korumak için harcanandan daha fazladır, bu nedenden ötürü.

Arabayı iterken de böyledir mesela (bilmiyorum hiç araba ittiniz mi ) yerinden kalkana kadar bayağı bir uğraştırır, ama bir kere hareket etmeye başladı mı daha rahat ittiğinizi farkedersiniz.

Bir bu var, bir de şu var:

Motorumuz 1. vites 2000 devir ile giderken, bir saatte 2,5 litre yakıt harcıyor olsun. Sabit bu hızla gittiğimizi var sayıyorum.
    25 km/s hızla 4 saat boyunca yol almamız lazım ki, 100 km'de 10 litre yakıt harcamış olur.

Aynı motor, 2000 devirle 80 km/s ile giderken saatte 5 litre yakıyor olsun. Aracı daha yüksek hızda sabit tutmak yine daha fazla yakıt isteyecektir. Ancak o zaman 100 km gitmemiz için 1 saat 15 dakika boyunca yol almalıyız. O halde motorumuz 100 km gitmek için 6,25 litre yakıta ihtiyaç duyacak.

• araç hızlanırken hava direnci ve hızlanma için kuvvet harcarsınız,
    sabit hızda rüzgar direnci için kuvvet harcarsınız . temel neden bu. motordan, rpmden bağımsız en basit anlatım böyle.
  • bisiklet gibi düşün . pedaldaki dişli büyük arka tekerdeki dişli küçükte olduğu zaman en yüksek vites olur mesela 21 .vites gibi . vites buradayken pedalı yavaş çevirmene rağmen bisiklet hızlı gider. çünkü pedaldaki büyük dişli yavaş , arka tekerdeki dişli hızlı döner. aynen arabada böyle olur .
    aracın son viteste olduğunu düşün .motor az devir çevirir ama hızlı gider. en çok bunun etkisi olur. yoksa uzun yolda at 3 e git 100 le bak bakalım nasıl semiriyor benzini.
  • quote:

Orijinalden alıntı: unibodydesignn

quote:

25 km hız yapılan yer köy içi mi? Şehir içinde biz normal insanlar 25 km ile gidemiyoruz da.

25 km hız ile nasıl gidiyorsunuz? Ben aracı park ederken yada geri geri giderken o hızda oluyorum. Söyledikleriniz bazen gerçeği yansıtmıyor.
  • quote:

quote:

quote:

25 km hız ile nasıl gidiyorsunuz? Ben aracı park ederken yada geri geri giderken o hızda oluyorum. Söyledikleriniz bazen gerçeği yansıtmıyor.

Ortalama şehir içi hızı 21 km/s kabul edilir.
  • quote:

quote:

quote:

Ne kadar gereksiz bi cümle sırf konuşmak için konuşmuşsunuz arkadaş örnek olarak vermiş ona bakılırsa sokakata 60 km hız yapıyorum

• quote:

quote:

quote:

Bahsi geçen durum "Ortalama hız".

• quote:

quote:

quote:

Gercegi yansitmiyor derken? Ornek olsun diye demistim. Uzun yolda ben 90'la gidiyorum o da gercegi yansitmiyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.