Şimdi Ara

Dünyada sadece Türkiye’de olan şaşırtıcı kamusal uygulamalar (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
444
Cevap
13
Favori
13.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
90 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bizim gibi eskiler bilir bu meseleyi. “Eğitim”

Ne eğitiliyor? Sorusunu açığa çıkartabilir gibi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • silistreli kullanıcısına yanıt

Bilemiyorum silistreli beni entelektuel hezimete ugrattin, beyinlerimiz savasti ve ben kaybettim. Yasamanin bir manasi kalmadi artik.

• AREryilmaz kullanıcısına yanıt

Ben gibi, sıradan insanlar işte.

”Avam”

Pedagojik formasyon almistim ben. Egitim fakultesindeki hocalarin da kafasi karisikti bu konuda. Su sekilde ayiriyorum ben:

Mesela senin ana dilini egitimsiz olarak nitelendiren kesimden daha iyi bilebilmen icin kitap okuman gereken bir yas arlaigi var ya, iste o yas araliginda ana babani kitap okurken gormen gerekiyor ki sen de onlari taklit edesin. Bu bence egitim. Ogretimde enformasyon aktarimi var ve bunun bilgiye cevrilmesi amaclaniyor. Ben sana "denilmek denmez, denmek denir dogrusu o" dedigim zaman sana enformasyon aktariyorum dolayisiyla bu bir ogretim eforu. Fakat senin iki pasif ekini birden kullanmaman gerektigini bilmemenin sebebi o yas araliginda anani babani kitap okurken gormedigin icin kitap okumamis olman, dolayisiyla bu egitimle alakali bir sikinti. Insanlar dillerini kullana kullana ogrenirler. -L ve -n diye pasif ekleri var bunlari fiile getiriyoruz ama zaman ekleri de su sirayla ekleniyor falan diye okulda ogrendigin sey dil degil gramerdir. Bence gramerle isi olmayacak insanlar icin gereksiz gramer ogretimi, insanlarin dillerinin nasil calistigini ozumsemesi gerekiyor, bunun icin de ozellikle cevrede konusacak insanlarin nitelikleri "pek iyi olmadiginidan" okumak elzem.

Daha derli toplu ifade edeyim; davranis kazandirma egitim, bilgi kazandirma ogretim diyebiliriz. Mesela bir militan cahil gelip "ama biz kahvehanede bu sekilde konusuyoruz o yuzden bu da dogru" diyerek cehliyle gurulandigi zaman bu ogretimdeki bir noksandan degil egitim yoklugundan geliyor. O yuzden universite mezunu insanlara egitimsiz denebiliyor. Toplumu gerileten sey ogretimdeki degil egitimdeki problemlerdir mesela. Insanlar egitimli oldugu surece ogretim son derece kolay ve verimli bir surectir. Tabii okullar kresten (okul statuleri tartismalidir bunlarin ama bence bunlar da okuldur) doktoraya giden skalada egitim agirligindan ogretim agirligina dogru kayar.

Tabii senin durumun burada maruz kaldigim on kisiden sekizininkinden falan daha az kotu. Ciddi soyluyorum.

Babam çok okur, çok yazardı. Bana göre iyi bir mühendisti ama…

Ben zaten iyi olduğumu pek söyleyemem, ummadık taş baş yarar derler ya.

Daha ziyade sayısalcıyız diye az çok imlamıza da dikkat etmeye çalışıyoruz.

Uzman kişiler radarda hemen bıraktığımız izi görüyor 

İranlılar dini aldıklarında pekçok terimi Farsça'ya cevirmişlerdir. Bu onların kültürünün güçlü tarafı dır. İlginç biçimde de bizde de Uygurlardan kalma Maniheist/Budist metinlere bakarsan orada da Orjinal dini terimlerin Türkçeleştirildiğini görürsün.

Benim elimde olsa Hutbe'de, Kuran'da oldugu gibi İslam'ın Türkçeleştirilmesine devam ederim. Nitekim bu dini kendimize maledebilmek için Türkçe olması şart Tabiki bunun olabilmesi adına ülke kamuoyunu ikna etmek gerekli. Bunun için savlarıma öne sürerim karsı tarafta kendi argümanları I sunar ve zaman içinde kimin düşünceleri daha fazla tutarsa bu konuda reformlar gündeme gelir. Buradaki reform özünü değiştirmeden şeklini değiştirmek seklinde olacagı için İslam karsıtı olarak nitelendirilemez.

Hayatımıza bu kadar derin etkide bulunan bir fenomenin yabancı dilde olmasını doğru bulmuyorum. İslama inanayım veya inanmayayım farketmez bir Türk vatandası olarak benim kültürümün bir parçası sonuçta ezanı senin kadar duyuyorsan bende o kadar duyuyorum. Günde 5 defa duyduğum bir sesi anlayabilmek isterim. Sonuçta burası Arap işgali altında bulunan bşr ülke değil dolayısıyla bu ülkenin resmi dili ile ezan okunması kötü birsey de değil.

Coguna gore iyisin zaten buradakilerin

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Boyle bir sey bekliyordum maalesef senden. Konu diploman degil. Diger arkada sda mühendis. Yok mühendis yok sayisal due bas yardigini zannediyorsun. Mevzunun diploma olduğu zannindasin.

• Periah kullanıcısına yanıt
    O terimleri çevirmekte sıkıntı yok zaten. Sen rasul yerine peygamber degil elçi desen ben sana neden öyle dedin demem. Abdesti dogru aldiktan sonra ister wudu de ister Abdest ister temizlenme fark etmiyor. Rituelin icerigini destiremezsin ama. Abdest yikanacak baska bir uzuv ekleyemezsin mesela. Namaz da bir rituel.

Ezan namaza cagiriyor ve namaz kilanlar icabet ediyor degil mi? Anliyorlar ne olduğunu.
    Dua ederken ister japonca et farkmetmez. Kur'an cevirisi okumak da elzem her Arapca bilmeyen Musluman icin, ben mesela İngilizce çevirilerini okuyorum, fakat o okuduklarim Kur'an degil Kur'an cevirisi. Namaz bir ritüel ya, sartları var, bunlardan biri de Fatiha okumak. Fatiha ve Fatiha cevirisi farklı şeyler. Namaz disinda zaten Fatiha'nin cevirisi biliniyor olmalı mesela. Fatiha okunmadan namaz olmaz, sizin onayladiginiz namazda Fatiha okunmuyor, dolayısıyla geçerli degil.

Davet bize geliyor. Biz icabet ediyoruz. Siz davetin dilini değiştirmeye calisiyorsunuz. Biz orijinalinden memnunuz. Kur'an'a Biz iman ediyoruz. Namazda biz okuyoruz. Siz onun da diline takmis vaziyettesiniz.

Söylediklerin özünde çok anlamsız.

Anadili Arapça olmayan , Arapça bilmeyen insanların Tanrıya anlamını bilmedikleri sesler çıkartarak tapınması yanlış. Sen bunu Türkçeye çevirerek o ibadeti yapan kişinin ne yaptığını anlamasını sağlıyorsun. İşte o kişi o zaman müslüman oluyor. Bilmediği şeyleri mırıldanan kişi değil.

İkinci olarak ezan kişiyi tapınmaya çağırıyor diyorsun ancak bunun yapılış şeklinin Maslov'un şartlandırması şeklinde olması pek insan onuruna yakışan birşey değil. Kişi o çağrıyı anlamalı değil mi ?O çağrıda neler dendiğinigünde 5 kez dinleyip anlamalı ki kafasına bazı kavramlar girsin. Öteki türlü pek çok görünmüyor.

Bizim dilimiz Arapça değil, sular seller gibi Arapça konuşmuyoruz ve yakın bir zamanda da tüm Türkiye'nin Arapça öğreneceği de yok. Dolayısıyla sen diyorsun ki Türkçe olmasındansa milyonlarca kişinin hiçbirşey anlamaması daha doğrudur. İslamı öğrenmemesi ve bunca ritüelin tapınmanın hiçbir anlam içermeyen hareketler olarak kalması yeğdir.

Halbuki bu din neden Arapça çıktı ? Çünkü geldiği halk Araplardı. Araplara bu dini Türkçe öğretmeye kalksaydın bugün dünyada İslam diye birşey olmazdı. Aynı şekilde Türklere bu dini Arapça öğretmeye kalkıştıkça Türkiye'de bir din kültürü oluşmayacak. Din felsefesi oluşmayacak.

Şunu unutmayın Osmanlı'da şehirlerde dergahlarda oturan seçkin bir sınıf vardı ve bunlar Arapça ve Farsçayı biliyordu ve bunlar Osmanlı'da din soslu bir üst kültür yaratmışlardı fakat günümüzde köyden kente göçün başlaması ve dilde ikiliğin ortadan kalkması ile beraber geniş halk yığınlarından kaynaklanan bayağı bir islam anlayışı o kültürü yoketti ve günümüzde Türkiye'de islam bayağı , üst kültürden yoksun bir dinidr. Dilde ikiliğin ortadan kalktığı günümüzde dini Türkçeleştirmediğiniz sürece bu topraklarda ince islam kültürü yeşermeyecek ve elimizde kalan tekşey Ramazan programlarında saçmasapan sorular soran halkın aşırı sığ/bayağı islam bilgisi olacak.

Sen eniyisisin.

Hayır.

• Kardes bahsettigin tanri senin tanrin degil. Ben karisiyor muyum senin kendi tanrina nasil tapinacagina? Bana ne?

O bilmedikleri "seslerin" rituelistik kiymeti var. Kavrayamiyorsun bunu bir turlu. Pratik bir amac icin yapilmiyor ritueller. Her sey sembolik. Allah'in kendisine secdeye varmamiza ihtiyaci da yok zaten. Bir birakin su Muslumanlari, kendi onurumuzu kendimiz savunuruz biz.

Kardes bak ben mensubu bulunmadigim dinlerin pratikleriyle de teorisiyle de ilgilenmiyorum. O dinler yanlis, istediklerini yapsinlar bir sey fark etmiyor. Sen de ayni seyi dusunuyorsun bizim dinimiz icin, e birak o zaman. Bir gun namaz kilmaya karar verirsen bu tartismayi senle enine boyuna yaparim. Insalarin Islam anlayislarinda bir bozukluk varsa bununla Islam'i ihya etmek isteyenler ilgilenir, imha etmek isteyenler ilgilenmez.

ok.

Şehriban Coşkunfırat'a dinletmişler muheuhee

https://www.youtube.com/watch?v=sBcRfBMtNvA

• Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Satanist müziği sevmiyorum

Bak sen yazdin hatirladim simdi oyle bir cinayet olmustu. Amerikalilarin 90larda yaşadığı korkuyu biz 90larin sonunda yasadik.
    Aklima hep Gorgiroth'un vokalistinin o roportaji geliyor tabii sonra gulmeye basliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 19 Mart 2025; 8:2:12 >

Şeho onlarla takılıyordu ama galiba. Yani şeho'yu yoldan bulup kurban etmemişlerdi gibi hatırlıyorum. Ahahahaha

Cradle Of Filth satanist black ama.    

Melodik Black mi ne. O zaman pop gibi gelirdi ama bak Iron Maiden'ın, "Hallowed be Thy Name" cover'ı var o meşhur.

Bunları gençken dinliyorduk. Artık saçma geliyor. Z kuşağının ise böyle bir sorunu hiç olmadı. Çünkü dinlemiyorlar. Forumdaki metal konuları bile 2005'den kalma. Ahahaha

Şeho Playlist'ten eskilerden başka bir tane gelsin   

https://www.youtube.com/watch?v=yrVv5WCzLCg&ab_channel=samoh%CA%87taog

Bu da eskilerin dinlediklerinden ama müzikal anlamda Marduk ile mukayese etmez bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 19 Mart 2025; 8:23:21 >

• Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    COF BM yapmiyor. Müziğyer yer benziyor ama benzerlikler o kadar. Sarkilar genellikle vampirli cadili falan ama sarki sozleri bildigin sanki Shakespere koko cekmis de yazmis gibi.

• 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.