Şimdi Ara

Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
10
Favori
3.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Harmandir Sahib / Hindistan

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Harmandir Sahib yani Altın Tapınak, Hindistan'ın Amritsar şehrinde bulunan Sih tapınağıdır. Halk arasında Altın Tapınak (veya Altın Tapınak) ya da Tanrı'nın Tapınağı olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir. Tapınak 1574 yılında yapılmış, Babür İmparatoru Ekber Şah'ın araziyi üçüncü Guru, Guru Amar Das'ın kızına evlilik hediyesi olarak vermiştir ki kızın evlediği Bhai Jetha daha sonra dördüncü Sih Gurusu olan Guru Ram Das Ji'dir. Guru Ram Das Ji önderliğinde gölet büyütülmüş, etraftaki kasaba genişletilmiş, daha sonra beşinci Guru olan Guru Arjan Dev Ji döneminde tapınak kompleksi tamamen tamamlanmıştır.

    Alhambra / İspanya

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    İslam mimarisinin ulaşabileceği yüksek noktalardan biri olarak bugünlere ulaşmış bir şahit olan Elhamra Sarayı'nın temeli 1232 yılında, Gırnata Emirliği yani Beni Ahmer (Nasiriler) devletini kuran 1. Muhammed (Muhammed bin Ahmer) zamanında atılmıştır. 1001 gece masallarındaki rüya sarayların gerçek alemdeki izdüşümü sayılabilecek olan Elhamra'nın doğal çevreye uyumu, girift yapısı, farklı süslemeleri ve yaşanan mekân ile su ve yeşili belli bir ahenk içinde buluşturabilmesi, kazandığı şöhretin hiç de haksız olmadığını gösterir. Girift bir yapıya sahip olan Elhamra Sarayı, birbiriyle bağlantılı sayısız odalar ve salonlar, bu mekânların arasında yer alan avlular, ferahlatıcı yeşil alanlar, fıskiyeli havuzlar, akar çeşmeler ve bahçelerden ibarettir. Ama tüm bu mekânlar belli bir ahenk içinde dizilmiş, rahatsız edici olmayan geçişlerle birbirine bağlanmış bir düzene sahiptir.

    Kremlin / Rusya

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Moskova'daki Kremlin Sarayı, devrim öncesinde Rus çarlarının ikametgahıydı. Moskova Irmağı'ndan 40 m yüksekte bulunan Borovitskiy Burnu üzerinde 28 hektarlık bir alana yayılan, çevresi 20 m yüksekliğinde 2 km'lik bir yalan yapıların en eskisi Spas na Boru (Ormandaki Kurtarıcı Aziz) Kilisesi'dir. 1487'de Beklemişhev Kulesi, 1490'da Borovitskaya Kulesi, Aziz Nikola ve Aziz Flor kapıları eklendi. 3. İvan döneminde birkaç katedral daha yapıldı. Dini yapılar Bizans, diğer yapılar İtalyan etkisi taşırlar. 1527'den sonra yapılan değişiklikleri Alman, İngiliz ve Hollanda'lı mimarlar gerçekleştirdi. Kremlin'in önemli yapılarından olan Büyük İvan Çan Kulesi'nin yapımına 1505'te başlanıp 1600'de tamamlandı. Kulede dünyanın en büyük çanı olan 218 ton ağırlığındaki Çar Kolokol (Çanların Çarı) bulunur. 1838-1849 yılları arasında Bolşoy Kremlyovskiy Dvoryets (Büyük Saray) inşa edildi. 1932-1934'te Kremlin Tiyatrosu, 1961'de Kongreler Sarayı yapıldı.

    Paskalya Adası / Şili

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Paskalya Adası, Büyük Okyanus'un güney doğusunda Şili'ye bağlı bir adadır.Şili sahillerinden 3700 km, Tahiti'den ise 4000 km uzaktadır. Çok izole kalmış bu ada, üzerinde yaşam olan en yakın yer olan Pitcairn Adası'nın bile 2000 km doğusundadır.Dünyaca ünlü, her turistik kitapta anlatılan taş heykeller Moai diye adlandırılırlar. Pater Sebastian Englert, bu heykellerden 638 tanesini numaralandırmış ve kategorize etmiştir. Esasında bu heykellerin daha önceden 1000 adedin üstünde olduğu tahmin edilmektedir.Çok sayıda araştırmaya rağmen bunların ne amaçla yapıldığı bilinmemektedir. Tam ne zaman yapıldığı da bilinmeyen heykellerin, M.S. 1000 ile 1600 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Yine tahminlere göre bu taş heykeller yerlilerin ruhlarla iletişim kuran atalarıdır.Boyları 1 ile 20 m arasında değişen Moailerin en büyüğünün ağırlığı 50 tondur. Adanın doğusundaki Rano Raraku yanardağının tüf ve taşlarından yontulmuştur. Ahu adı verilen platformlar üzerinde yerleşmiş heykeller, bakışları yerleşim bölgesini görecek şekilde yerleştirilmişlerdir. Ahular o kadar güzel işlenmişlerdir ki yontma taş plakalarının arasına bıçak sırtı bile sığmaz.

    Machu Picchu / Peru

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Machu Picchu, bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehridir.And Dağları 'nın bir dağının zirvesinde, 2.360 m yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olup Peru'nun Cusco şehrine 88 km mesafededir. Şehir, İnka'lı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir. Machu Picchu 200'den fazla, merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Şehrin 3000 basamağı bugün hala gayet iyi durumdadır.

    Teotihuacan / Meksika

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Teotihuacan günümüzde Kolomb-öncesi K.Amerika’nın en ünlü kenti olarak kabul edilmektedir. Kimler tarafından kurulduğu ve niçin aniden terkedildiği halen açıklığa kavuşmamış bu kadim metropolun kuruluş tarihi hakkında da farklı görüşler ileri sürülmektedir. Kentten söz eden hiyeroglifik olmayan hiçbir metin ve belge bulunmamaktadır.Teotihuacan sit alanı Mexico’nun 40 km. kuzeydoğusundaki San Juan Teotihuacan sınırları içinde yer almakta olup 30 km²’lik bir alanı kapsamaktadır.İlk hava fotoğrafları 1960'larda çekilen Teotihuacan’da arkeolojik kazılar 1905’de Léopold Batres ve ekibiyle başlamış, 1910’da Meksika’nın bağımsızlığının yüzüncü yılını kutlamak üzere kentteki piramitlerden en büyüğü olan Güneş Piramidi restore edilmiştir.Teotihuacan kentindeki yapıların konumları, Gize’deki piramitler gibi, Orion Takımyıldızının yerdeki yansıması olacak biçimde ve aynı zamanda, Queatzalcoatl Tapınağı’ndan hareketle gezegenlerin yerdeki yansıması olacak biçimde düzenlenmiştir.

    Palenque / Meksika

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Palenque, Meksika Federal Cumhuriyeti’nin Chiapas eyaletinde Usumacinta ırmağı yakınındaki eski bir Maya kentidir.Bu kültürün en etkileyici kentlerinden biridir. Kentin kurulma alanı pek büyük olmamasına karşın, içerdiği yapı ve yontular muhteşemdir. Kentin 2005’e kadar keşfedilen kısmı 2,5 km²’dir ; bu keşfedilmiş kısım kentin gün ışığına çıkarılamamış kısmının % 10’u bile değildir. Kentin keşfedilmemiş kısmı ormanla kaplıdır ve bu sık ağaçlı orman yüzünden kentin bini aşkın yapısına ulaşılamamaktadır. Palenque kenti Unesco tarafından 1987’de Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.Eserleri bakımından Meksika'nın güneyindeki en zengin sitlerinden biri olan Palenque Yucatan yarımadasının sınırında bulunur.Kentteki mimari tarz Maya mimari tarzının batı varyantı olarak nitelendirilebilir.

    Delfi / Yunanistan

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Delfi Yunanistan'da Parnasos Dağı´nın güneybatısında bulunan arkeolojik bir alan ve modern bir kasabadır. Antik çağlarda Yunan halkları için önemli bir dini merkezdi. Tarih öncesi devirlere kadar eskilere dayandırılan varsayımlarda Yunan tanrıları Apollo ve Athena´ya ibadet edilen bir alandı. Delfi bütün Yunan dünyası içinde Omphalos taşı (dünyanın göbeği, kosmozu yani düzenli evreni simgeleyen)sitesi, Dünyanın ve evrenin merkezi olarak yüceltiliyordu. Hestia'nın (Ocak tanrıcası) ruhunda veya onun ocağında Apollon delfi tapınağı olacaktı; bir sonsuzluk (ebedi) ateşi yanıyordu.Delfi,Parnassus dağının yokuşundaki platoda Antik kahin sitesi Apollo tapınağından sonra yer alır. Bu yarı daire şeklindeki çıkıntı Phaedriades (parlayan bir şey) olarak bilinir. Ve Pleistos vadisine yukarıdan bakar. Delfi'nin güney batısı, Korint Körfezi'ndeki Kirma liman şehrinin 15 km uzağındadır.

    Chartres Katedrali / Fransa

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Chartres Katedrali , Paris'in 80 km. güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir.Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yokolan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.12. yüzyıldan beri Hristiyanlar için önemli bir uğrak yeri olan katedralde, İsa'nın doğumu sırasında Meryem tarafından giyildiği sanılan tunik Sancta Camisa korunmaktadır. Aynı zamanda Dünya Mirasları listesinde olması nedeniyle de birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

    Pont du Gard / Fransa

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Pont du Gard Romalılar tarafından bugünkü Fransa'nın güneyinde inşa edilmş olan bir su kemeridir. Languedoc-Roussillon bölgesinde Gard ilindedir.Uzun yıllar Pont du Gard'ın Augustus'un evlatlık oğlu ve yaveri Marcus Vipsanius Agrippa tarafından MÖ 19 yılı civarlarında yaptırıldığı düşünülmüştür. Ne var ki yeni yapılan kazılar inşaatın 1. yüzyılın ortalarında gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Gardon nehrinin vadisi üzerinden su taşımak üzere tasarlanan Pont du Gard, Uzes yakınlarındaki pınarlardan Roma şehri Nemasus'a (Nimes) su taşıyan yaklaşık 50 km uzunluğundaki bir su yolunun parçasıydı. 34 cm/km'lik bir eğimi olan ve tamamında yalnızca 17 metre eğim yapan su yolu günde 20.000 m³ su taşıyordu.

    Epidaurus Tiyatrosu / Yunanistan

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Eski Yunan tiyatrolarının en düzgün, en iyi korunmuş örneği, Peloponez in kuzey doğusunda, Argolid yarımadası kıyılarında bulunan Epidauros tiyatrosudur.Epidauros, eski Yunanistan da Asklepios tapınağı ile ün yapmış bir şehirdi. Yunan mitolojisinin tıp tanrısı Asklepios un adını taşıyan bu tapınağa her yıl, ülkenin her yerinden binlerce hasta akın eder, oradaki kâhine akıl danışır, tedavi olurlardı. Tiyatro binası da bu tapınak için inşa edilmiştir. Burada dinsel veya din dışı temsiller (kutsal danslar, trajediler, komediler) gösterilirdi. Tiyatronun elli beş sıra basamaklarını dolduran on dört bin kişi açık hava gösterilerini alkışlardı. Binanın akustiği öylesine güzel ayarlanmıştı ki sahnenin ortasında fısıltı ile konuşan bir oyuncunun sesi bile basamakların en arka sıralarından rahatça duyulurdu. 1881 yılında kazılmaya başlanan ve uzun yıllar süren arkeolojik çalışmalardan sonra bütün anıtlarıyla birlikte ortaya çıkarılan Epidauros şehrinin en güzel yapısı bu tiyatrodur.

    Pompeii / İtalya

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Pompei İtalya' nin Campania bölgesinde, Napoli ili'ne bağlı, Napoli kenti yakınlarında bulunan modern şehir.Roma İmparatorluğu, yakın çağın en putperest imparatorluğudur. Vezüv yanardağının eteklerindeki Pompei şehri, Romalı yönetici-aristokrat ve zenginlerinin; sapkınlık, şımarıklık ve debdebe içinde yaşadığı; bağlar, bahçeler ve villalarla çevrili, çok güzel bir yerdi. MS 79'da patlayan Vezüv yanardağı, bir kaç saat içinde kenti mezarlığa, orada yaşayan Romalıları da, tapındıkları putların benzeri "taş görüntülü insanlara" dönüştürdü.24 Ağustosda Vezüv yanardağından yükselen dumanlar, kısa bir sürede şehri mezarlığa dönüştürdü. 20.000'i aşkın insan yok oldu. İnsanlar, lavların içinde kavrulup 2000 yıl boyunca küller altında kaldılar.

    Siena Piazza del Campo / İtalya

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Siena'nın tarihi şehir merkezi, Unesco tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştır.Siena şehri özel yörel mutfağı, şehirde bululan sanat eserleri ve müzeler ve şehirin ortaçağlar görüntüsü ile çok iyi bilinmekle beraber şehirdeki Piaza del Campo meydanı ve bu meydan etrafında geleneksel olarak her yıl şehir mahalleleri arasında yapılan at yarışlarıyla (Palio) ile çok ünlüdür.Şehir ve civarında en önemli ekonomik faaliyet alanları tarım, turizm, hizmetler, el sanatları ve hafir sanayidir.

    Karnak / Mısır

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Karnak, Mısır'daki küçük bir köyün ismidir. Luksor'un 2,5 km kuzeyinde bulunan köyü hem bilim hem de turizm açısından önemli kılan en büyük özelliği tapınak kompleksidir. Her ne kadar genelde Karnak ismiyle köy değil de tapınak kastedilse de, gerçekte tapınak köyü içinde barındırmaktadır.Karnak aslında bitmemiş bir tapınaktı. Her firavun kendinden önceki firavunun yaptığı eklemelerden çok fazlasını yaparak büyük ve görkemli bir tapınak halini almıştır ve her firavun kendinden birşeyler katmak istemiş ve böylece Karnak'ın yapımı 2000 yıldan fazla sürmüş. Karnak Tapınağı ayrıca hem Mısır tarihi hem de mitolojisi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca Karnak Tapınağı'nda birçok firavunun izine rastlamak mümkündür. Hem de Karnak'ta arkeologlar birçok kazı yaparak bu kazılarda önemli bulgular elde etmişlerdir.Karmak'ın süsleme sanatı kabartmadan çok kazımadır.Hipostil salonunda yaklaşık 134 sütun vardır. Karnak'ta 8000 adak taşı,450 heykel ve 10'a yakın sfenks bulunmuştur.Dünyadaki en büyük antik dini mekân olan Karnak tapınak kompleksi büyük bir açık hava müzesidir ve büyük ihtimalle, Gize Pramitleri'nin ardından Mısır'daki en çok ziyaret edilen antik mekândır.

    Hieronymites Manastırı / Portekiz

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    XVI. yy başlarında inşa edilmiş manuelin tarzı baş eseri ve birçok bakımdan dünyaya eşi olmayan Hieronymites Manastırı ve Kilisesi, 1983 yılında Unesco Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.Portekizlilerin keşfettikleri ve kolonize ettikleri topraklardan aldıkları ilhamlarla gotik ve Rönesans tarzının birbirine geçtiği manastırın Tajo nehrine bakan ana giriş kapısında Aziz Jerome’un hayatından değişik kesitleri; içeri girince geniş ve aydınlık salonun solunda ünlü kaşif Vasco de Gama’nın sağında ise yine Portekizli büyük şair Louis de Camoes’in lahitleri bulunuyor. Yüksek tavanları taşıyan kolonların hiçbiri bir diğeriyle aynı olmayan süslemeleri taşıyor. Bazılarında bir-iki karışı geçmeyen boşluklar ise yapılan çalışmalar aşırı süslü bulunup dönemin Prensleri tarafından verilen talimatlar sonucu bilhassa boş bıraktırılmıştır. Mihraba gelindiğinde yine her iki tarafta yer alan ve fil heykelinden kaidelerin taşıdığı Kral ve Kraliçe ile Prens ve Prenseslerin lahitleri bulunmaktadır.Mucizevi olarak 1755’deki feci depremde bu Manastır'ın sadece camları kırılmıştır.







  • Yine güzel konu
  • Bu arada Machu Picchu'nun bir oyunda haritası vardı sanırım .
  • muhteşem bir konu.. dünya üzerinde ne kadar olağanüstü vede gizemli yerler var.. keşke hepsine gidip görebilsek..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Amen-Ra

    muhteşem bir konu.. dünya üzerinde ne kadar olağanüstü vede gizemli yerler var.. keşke hepsine gidip görebilsek..

    ömrüm sonsuz olsa keşke
  • Forumca maçi piçuya gitsek harika olur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Her Şeye Muhalefet

    Forumca maçi piçuya gitsek harika olur

    Gidipte dönmemek var, dönüpte bulmamak var hocam..
  • Hep gitmek istediğim yerler
  • Su konuları açmamdan bi bıkmadın! Sanki kendi yazmış gibi bir de resim falan eklemiş!
    "Yav he be güzel konu yaw! " Diyin de gitsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir tek Kremlin'i görebildim.
  • Güzel konu ama başlığı düzelt bir çoğu orta çağ yapıtı değil.
  • Efes'i nasıl unutursun ?

     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)
  • Elhambra sarayı için yapılmış bir beste :
  • Sana ne demek gerekiyor bilmiyorum artık elzemsin, harikasın
  • Mesaj

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erwin Rommel

    Bu arada Machu Picchu'nun bir oyunda haritası vardı sanırım .

    Bu tarz yerler Serious Sam Second Encounter'da vardı. Bende çok benzettim, belki birebir orasıdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Her Şeye Muhalefet

    Forumca maçi piçuya gitsek harika olur

    Aslında çok süper bi fikir, sadece Machu Pichu değil, Şili - Peru turu olabilir.
    Aslında şöyle 20-25 kişi bir araya gelinse, tur ayarlanır ve fiyat normalden daha makul bi hale gelir.
    Kesinlikle gitmek istediğim yerler, İnka tapınaklarından ziyade daha çok Meksikaya gitmek istiyorum, özellikle Yucatan Yarım Adası ve Quintana Roo, Tulum köyü, cancun cozumels, sian kaan...
    Tulumdan mükemmel bir görüntü
     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Chiapas
    Templo Veinte de Palenque'den mükemmel bi kare.
     Dünyada insan eliyle yapılmış orta çağ harikaları 'PART2' (Dünya Mirası)


    Yucatan
    Yucatan resimleri zaten koymakla bitmez, sadece tapınakları ile değil doğal güzellikleri ile bile mükemmel bir yer

    Neyse, arkadaşın konusunu baltalamayım, Meksika gezisi düzenleyip gidelim, hatta bi daha gelmeyelim :D

    Maya takviminin son bulduğu gün Maya tapınaklarında olacak şekilde ayarlayalım :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PAN-TURK -- 6 Ekim 2012; 12:51:51 >




  • Keşke dünyadaki her yeri görebilseydik imkanımız olsaydı çok güzel bir paylaşım teşekkür ediyorum.
  • Devamını bekliyoruz.. Herkes bir şeyler eklemeli
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hærun

    quote:

    Orijinalden alıntı: Amen-Ra

    muhteşem bir konu.. dünya üzerinde ne kadar olağanüstü vede gizemli yerler var.. keşke hepsine gidip görebilsek..

    ömrüm sonsuz olsa keşke

    Şaçma




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.