Şimdi Ara

Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
11
Favori
6.656
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Chichen Itza / Meksika

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Chichen Itza (ya da okunuşuyla Çiçen İtza), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nda, Valladolid ve Merida arasında yer alan, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kentidir. Muhtemelen bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olmuştur. Günümüzde Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır. Chichen-Itza’daki El Castillo (kale) adıyla tanınan Kukulkan (Kukuul Kaan) piramidinin yüksekliği üst platforma nazaran 24 m'dir.

    Stonehenge / Büyük Britanya

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Antik Çağ'ın bilgeliğinin en önemli sembolüdür. Bu yapı, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendirilmektedir.İngiltere'deki Salisbury Düzlüğü'nde eskiden dinsel törenler için kullanılan ve Kelt rahiplerinden oluşan bir sınıf olan Druidlere atfedilen büyük taşlardan oluşan bir çember vardır. Druidler'in bu taş çemberini kullanmış olması mümkünse de, başlangıcı İngiliz adalarındaki Neolitik insanlara kadar uzanmaktadır. Keskiyle yontulmuş, düzgünleştirilmiş ve dışarıdan yerel bölgeye taşınmış, dik konumundaki otuz taştan (bunlardan halen on yedisi ayaktadır) oluşan ve kavisli hale getirilerek dik duran taşların üzerine yerleştirilen lento (kiriş) taşlarını içeren ve böylelikle çember şeklinde kapı boşlukları oluşturan tek taş çemberdir.

    Gize Piramitleri / Mısır

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Gize Piramitleri,

    -Keops Piramidi
    -Kefren Piramidi
    -Mikerinos Piramidi

    Bu üç piramitten sadece Keops (Khufu olarak da bilinir) Dünya'nın yedi harikası'ndan biridir. Dünya'nın yeni yedi harikası'nda da onur ödülü bulunmaktadır.7 Harika'nın hala yaşayan tek kanıtı; öylesine ki, tarihçilerin veya ozanların onu harika olarak tanımlamasına hiç ihtiyacı yok. Görüntüsü, ölçüleri ve şekliyle inanılmaz güzellikte görkemli dev bir yapıt. Büyük Piramit ya da Khufu-Keops Pramidi hala zamana karşı dimdik duruyor ve yok olmamakta direniyor. Yeri; Giza'da antik Memphis kentinde, bugünkü Mısır'ın başkenti Kahire'nin bir parçası.


    Yasak Şehir / Çin

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Yasak Şehir Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine evsahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükümetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.1406 ve 1420 tarihleri arasında inşa edilmiş olan kompleks 720.000 m²'lik bir alana yayılmıştır ve 8.707 odalı 980 yapıdan oluşmaktadır. Yasak şehir 1987 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiş ve Unesco tarafından dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillenmiştir.

    Hatşepsut Tapınak-Mezarı / Mısır

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Hatşepsut veya Hatçepsut; Antik Mısır'da 18. Hanedan döneminde hüküm sürmüş kadın firavun.Hatşepsut Tapınağı dizayn ve dekorasyonu yüzünden Mısır'daki çok karakteristik yapılardan biridir.Yeni Krallık zamanındaki gibi kireçtaşından yapılmış ve kumtaşı kullanılmamıştır.

    Akropolis / Yunanistan

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Akropolis, eski Yunan kentlerinde, kentlerin yanıbaşındaki yüksekliklere verilen addır. Yunanca akropolis "yukarıda bulunan şehir" anlamına gelir.Klasik dönem Yunanistan'ında her önemli yerleşme yerinin bir akropolisi vardı.Tapınaklar, hazinelerin saklandığı yapılar ve çeşitli kurumlar burada yer alırdı. Saldırı durumunda akropolis sonuna kadar savunulurdu.Akropolislerin en ünlüsü Atina Akropolisi'dir. Attike ovasında, deniz düzeyinden 152 m yükseklikte 270x150 boyutlarında bir kayalık olan Atina Akropolis'ine Cilalıtaş devrinde yerleşildi. Tunç devrinde (M.Ö. yaklaşık 3000) evler ve bir kral sarayı yapıldı.Günümüze kalan görkemli yapılar, Milattan önce 5. yüzyılda devlet adamı Perikles tarafından başlatılan geniş bir yapı programı sonucunda gerçekleştirildi.

    Ayasofya / Türkiye

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Ayasofya Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından M.S. 532 - 537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Türkler tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya, mimari bakımdan, bazilika planı ile merkezi planı birleştiren, kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.

    Kubbet-üs Sahra / Kudüs

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Kubbet-üs-Sahra Kudüs'te Müslümanlar ve Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen kaya üzerine Emeviler devrinde inşa edilen ortası kubbeli sekizgen bina.İslam mimarîsinde bilinen ilk kubbeli eserlerden olan Kubbet-üs Sahra, Emevi Halifesi Abdülmelik devrinde 687-691 yılları arasında inşa edilmiştir. Binanın iç yüzeyi ve kubbesi Kur'an sureleri ve çeşitli motiflerle süslenmiştir.

    Çin Seddi / Çin

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanır. Dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.Genellikle duvarın yüksekliği 4-6 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Kalın olan yerlerin üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir. Kalın duvarlar boyunca siperlik ve okçu delikleri vardır. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur. Duvar üzerinde yer yer saray ve tapınaklara da rastlanır. Bazı yerlerde setler, kademeli savunmaya olanak verecek şekilde birkaç sıra halinde yapılmıştır.

    Taj Mahal / Hindistan

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Tac Mahal, Babür İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı Şah Cihan (Şah-ı Cihan:Dünyanın Şahı) (1593-1666) tarafından, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan'ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri'nin kıyısında yaptırılmıştır.Bir isyanı bastırmak için ordularıyla Burhanpur'a giden Şah Cihan'a, dokuz aylık hamile olmasına rağmen her zamanki gibi eşi Mümtaz Mahal de eşlik etmişti. Mümtaz Mahal, 14. çocuklarını doğururken öldü. Şah Cihan, eşinin ölümünden sonra 2 yıl yas tuttu. Artık devlet işlerine ilgisini kaybeden hükümdar, teselliyi sanat ve mimaride buldu. Eşinin ölümünün ertesi yılı 1632'de Tac Mahal'in temeli atıldı.

    Petra / Ürdün

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Petra, Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan antik kenttir.MÖ 400 ile M.S. 106 yılları arasında Nebatiler'e başkentlik yapmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilene kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür. M.S. 400 yıllarından sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı kent gözden düşmüş ve zaman içinde unutulmuştur. Petra'nın ilk yapım amacı tarihçiler tarafından bulunamamıştı. Ancak yapılan son araştırmalarda Petra'nın altında gizli gömülü bir bölüm olduğu ve bu bölümün kral mezarları olduğu araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir.

    Kolezyum / İtalya

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum bir arenadır. Usta bir komutan olan Vespasianus tarafından MÖ 72 yılında yapımına başlandı ve M.S. 80 yılında Titus döneminde tamamlandı. Daha sonraki değişiklikler Domitian hükümdarlığı zamanında yapılmıştır.İmparatorlar burada Roma halkını eğlendirmek için ve biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar, istiham, taş ocağı, Hristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanıldı. Asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki heykelin adını aldı. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçildi.

    Terracotta Ordusu (Toprak Askerler) / Çin

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    İlk Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarında bulunan terrakotta heykeller. MÖ 210 tarihinde yapılmış olan heykeller, 1974'te Çin Halk Cumhuriyeti'nin Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulunmuştur. Ordunun "İlklerin imparatoru" olarak bilinen Çin Şı Huang'ın mezarını koruduğuna inanılır.Çin'deki tüm beylikleri yenip Savaşan Devletler dönemine son veren Qin Shi Huang, Qin Hanedanı'nı kurarak kendini imparator ilan etmiştir. Tarihçi Si Maqian'in kaydettiğine göre, Qin Shi Huang henüz hayattayken MÖ 246 yılında başlanan mezarının inşası 30 küsür yıl sürmüş, inşaatta 700 bin kişi çalıştırılmıştır.Çin’in Shaanxi eyaletinin Xi’an kenti civarındaki Lishan bölgesinde bulunan mezarın temeli dörtgen şeklinde, güneyden kuzeye 350 metre uzunluğunda, doğudan batıya 345 metre genişliğindedir; 76 metre yüksekliğinde toprak bir piramit şeklindedir.Boyları 183-195 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklıdır. Kazı alanında çoğu hala toprak altında 8000 asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin edilmektedir.

    Vedenik Su Kanalları / İtalya

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Kuzey İtalya'nın doğusunda Adriyatik Denizi'nin kuzey kıyılarında, İtalya'ya bağlı ada şehirdir. Yaklaşık 118 adacık üzerine kuruludur. Tarihsel Venedik şehrinde adacıkları birbirinden ayıran 170 kanal ve bunları birbirine bağlayan 400 köprü bulunur.Genel taşıma deniz otobüsleri ve deniz taksileri tarafından sağlanır. Fakat pekçok turist burayı gondollar ile gezip görür. Kanalın bir ucu Santa Lucia demiryolu istasyonu yakınındaki Venedik denizkulağında, diğeri Saint Mark Basin içindedir. Kanal iki ucu ortasında geniş bir S şeklini alır. Kanal 3.800 metre uzunluğunda ve ortalama dip derinliği ise 5 metredir.Büyük Kanal kıyısında 170 den fazla güzel yapı sıralanır. Bunların çoğu 13ncü/18nci yüzyıla tarihlenir ve Venedik Cumhuriyeti tarafından yaratılan refahı ve sanatı gösterir.

    Chambord Şatosu / Fransa

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)


    Chambord Şatosu ya da Chambord Sarayı, Loire bölgesinin en büyük şatosudur. Blois şehrinin 15 kilometre doğusunda bulunmaktadır. 16. yüzyılın 2. yarısında Kral I. François’ın av köşkü olarak inşa ettirdiği saray Loire saraylarının en görkemlisidir.Chambord Sarayı’nın mimarı bilinmemektedir. Leonardo da Vinci ya da Domenico Cortona’nun planını çizdiğine dair tahminlerde henüz kesinlik kazanamamıştır. Sarayın inşaasına 1519’da başlanmış, 1539 yılında finansal sorunlardan dolayı ara verilmiştir. İnşaat çalışmaları çok uğraştırıcı ve masrafli olmuştur. Saray 5 metre uzunluğundaki tahta kazıkların üzerinde, bataklık bir alanda inşa edilmiştir. Sarayın temel çalışmalarında 1800 işçi çalışmıştır. Duvarların örülmesi 15 yıl sürmüştür. Saray 156 metre uzunluĝunda, 56 metre yüksekliĝindedir. Sarayın 6 yüksek kulesi, 426 odası, 365 zarif bacası ve 77 adet merdiveni mevcuttur. İnşaatı toplam 25 yıl sürmüş, eklemeleri ve düzeltmeleri ile bu süre daha da uzundur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elzemsin -- 5 Ekim 2012; 19:23:24 >







  • yine elzemsin. yine süper bi konu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aha dehşet bir konu daha...
  • Yerimizi alalım
  • Güzel konu. Saol paylaşım için. Lakin Piramitlerin insan eliyle yapıldığından şüpheliyim.
  • Arkadaşlar, "Dünya Mirasında" yer alan yapıları Part 2 ve Part 3 olarak birkaç bölüm halinde paylaşmayı düşünüyorum.Zira çok çok fazla yapı var dünya üzerinde.
  • Bir de el kaide'nin Tnt ile patlattigi tarihi eserler vardi. Neydi o ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kayda değer bir konu görünce hep senin ismini görüyorum. Teşekkürler Bu arada son sıradaki şatoya hayran kaldım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önlerden yer kapim. elzemsin'in konularında hiç yer kapamadım
  • katedrallerle ilgili birşeyler eklemeyi unutma elzemsin.
    takip.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HellLord_gs -- 5 Ekim 2012; 0:07:51 >
  • senin çin piramitleriyle alakalı bir konun vardı linkini alabilirmiyim
  • Meksika'da sadece Yucatanda değil bir çok vilayetinde Maya tapınakları var, ayrıca doğal güzellikleri kapsayan mükemmel bir ülke.

    Sümela manastırı, Efes Antik kenti ve bir çok yer var daha.

    Benim favorim, Peru'da ki Machu Pichu tabiki, zirveye kurulmuş bi İnka Şehri.

     Dünya'da insan eliyle yapılmış harikalar (Dünya Mirası Listesi)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HellLord_gs

    katedrallarla ilgili birşeyler eklemeyi unutma elzemsin.
    takip.

    Katedraller listemde hocam. O görkemli yapılar ayrı bir konuda olacak inş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    senin çin piramitleriyle alakalı bir konun vardı linkini alabilirmiyim

    Hocam yakın zamanda Mısır Piaramitleri ile ilgili bir konu paylaştım.

    http://forum.donanimhaber.com/m_66498884/mpage_1/f_/key_//tm.htm#66498884
  • önlerden
  • Toprak askerlerin bir filmi vardı yanılmıyorsam. Hayatımda izlediğim en komik Çin filmiydi.

    Bu arada paylaşım için teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elzemsin

    quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    senin çin piramitleriyle alakalı bir konun vardı linkini alabilirmiyim

    Hocam yakın zamanda Mısır Piaramitleri ile ilgili bir konu paylaştım.

    http://forum.donanimhaber.com/m_66498884/mpage_1/f_/key_//tm.htm#66498884

    bunu diyordum işte teşekkürler




  • Konunun isminden sonra direkt nicke bakıyorum ve doğru tahmin.Emeğine sağlık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    quote:

    Orijinalden alıntı: elzemsin

    quote:

    Orijinalden alıntı: Dehhani.

    senin çin piramitleriyle alakalı bir konun vardı linkini alabilirmiyim

    Hocam yakın zamanda Mısır Piaramitleri ile ilgili bir konu paylaştım.

    http://forum.donanimhaber.com/m_66498884/mpage_1/f_/key_//tm.htm#66498884

    bunu diyordum işte teşekkürler

    Ben teşekkür ederim... Keyifli okumalar..




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.